Για το μυθιστόρημα της Χιρόμι Καουακάμι (Hiromi Kawakami) «Ο Σενσέι και ο χαρτοφύλακας», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα, σε μετάφραση της Μαρίας Αρώνη και της Kyoko Shibayama. Στην κεντρική εικόνα, η συγγραφέας.
Γράφει η Χριστίνα Μουκούλη
Για το μυθιστόρημα της Τζόχα Αλχάρθι (Jokha Alharthi) «Νεραντζιά», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg, σε μετάφραση Ελένης Καπετανάκη.
Γράφει η Ιωάννα Φωτοπούλου
Για το μυθιστόρημα της Γιάελ φαν ντερ Βάντεν (Yael Van Der Wouden) «Στο σπίτι της» που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, σε μετάφραση Ιλάειρας Διονυσοπούλου.
Γράφει η Φανή Χατζή
Για τη νουβέλα του Φραντς Κάφκα (Franz Kafka) «Η μεταμόρφωση», που κυκλοφόρησε πρόσφατα ξανά στα ελληνικά, σε νέα μετάφραση της Μαργαρίτας Ζαχαριάδου, από τις εκδόσεις Δώμα.
Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης
Για το μυθιστόρημα της Μουρασάκι Σικίμπου (Murasaki Shikibu) «Γκέντζι», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νύμφη, σε μετάφραση του Νίκου Πιτσινού. Στην κεντρική εικόνα, η Μουρασάκι Σικίμπου, γράφοντας το έργο της.
Γράφει η Χριστίνα Μουκούλη
Για το εμβληματικό έργο της Βιρτζίνια Γουλφ «Η κυρία Νταλογουέι» (μτφρ. Κωνσταντίνα Τριανταφυλλοπούλου), που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την πρώτη έκδοσή του. Κεντρική εικόνα, η Βανέσα Ρεντγκρέιβ στην κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου (1997) σε σκηνοθεσία της Marleen Gorris.
Γράφει η Διώνη Δημητριάδου
Για το μυθιστόρημα της Σούζαν Σόνταγκ (Susan Sontag) «Ο εραστής του ηφαιστείου», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg, σε μετάφραση Μαρίας Σ. Μπλάνα, «ένα έργο που συνδυάζει πολιτική, αισθητική και φιλοσοφία, ψυχογραφεί βαθιά τους χαρακτήρες της, επαναξιολογεί τη γυναικεία εμπειρία και δίνει φωνή στις γυναίκες ώστε να φανερώσουν όσα αποσιωπούνται». Στην κεντρική εικόνα, η Σούζαν Σόνταγκ.
Γράφει η Ιωάννα Φωτοπούλου
Για το μυθιστόρημα του Βόλφγκανγκ Κέπεν (Wolfgang Koeppen) «Θάνατος στη Ρώμη», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κριτική, σε μετάφραση Βασίλη Τσαλή.
Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης
Για το μυθιστόρημα της Ανν Μπροντέ (Anne Brontë) «Άγκνες Γκρέι», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αίολος, σε μετάφραση Μαρίας Γιακανίκη. Στην κεντρική εικόνα, ο πίνακας της Ρεμπέκα Σόλομον (Rebecca Solomon) «Governess» (1851).
Γράφει η Φανή Χατζή
Για το μυθιστόρημα της Μόνικα Γουντ [Monica Wood] «Πώς να διαβάσεις ένα βιβλίο» (μτφρ. Βάσια Τζανακάρη, εκδ. Κλειδάριθμος). «Από τα πιο ελπιδοφόρα και συγκινητικά βιβλία που έχουν κυκλοφορήσει το τελευταίο διάστημα». Στην κεντρική εικόνα, πλάνο από την ταινία «Το βιβλιοπωλείο της κυρίας Γκριν» (The bookshop) της Isabel Coixet.
Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος
Για το μυθιστόρημα του Ντανιέλε Μενκαρέλι (Daniele Mencarelli) «Ζητείται σωτηρία» (μτφρ. Δήμητρα Δότση), που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ίκαρος. Στην κεντρική εικόνα, στιγμιότυπο από την ταινία «Στη φωλιά του κούκου», του σκηνοθέτη Μίλος Φόρμαν (Miloš Forman).
Γράφει η Ιωάννα Φωτοπούλου
Για το βιβλίο του Τζον Άλεκ Μπέικερ [John Alec Baker] «Πετρίτης» (μτφρ. Μαργαρίτα Ζαχαριάδου, εκδ. Δώμα).
Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος
Για το βιβλίο του Ίταλο Καλβίνο [Italo Calvino] «Ο δρόμος του Σαν Τζοβάνι» (μτφρ. Δήμητρα Δότση, εκδ. Καστανιώτη).
Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος
Για τη νουβέλα του Ζαν ντε λα Βιλ ντε Μιρμόντ «Οι Κυριακές του Ζαν Ντεζέρ», που κυκλοφορεί στη γλώσσα μας από τις εκδόσεις Αντίποδες, σε μετάφραση Μαρτίνας Ασκητοπούλου. Στην κεντρική εικόνα, πίνακας του Pierre-Victor Galland.
Γράφει ο Μιχάλης Μοδινός
Για το μυθιστόρημα της Γιόκο Ογκάουα [Yôko Ogawa] «Το μικρό εξάγωνο δωμάτιο» (μτφρ. Άννα Παπασταύρου, εκδ. Πατάκη).
Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης
Για το μυθιστόρημα της Τόβε Ντιτλέουσεν [Tove Ditlevsen] «Τα πρόσωπα», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη, σε μετάφραση της Κατερίνας Σχινά. Στην κεντρική εικόνα, η συγγραφέας.
Γράφει η Χριστίνα Μουκούλη
Για το μυθιστόρημα «Νυχτερινό στη Γαλλία» του Φάμπιο Στάσι (Fabio Stassi).
Γράφει ο Νίκος Ξένιος
Για το βιβλίο της Κριστίνα Ριβέρα Γκάρσα «Το αήττητο καλοκαίρι της Λιλιάνα» (μτφρ. Ασπασία Καμπύλη και Χριστίνα Φιλήμονος, εκδ. Carnivora).
Γράφει η Πηνελόπη Αλεξίου
Για το μυθιστόρημα της Ιρένε Σολά (Irene Solá) «Μάτια σου έδωσα κι εσύ κοίταξες το σκοτάδι» (μτφρ. Ευρυβιάδης Σοφός, εκδ. Ίκαρος).
Γράφει η Ιωάννα Φωτοπούλου
Για το μυθιστόρημα του Ζαν-Μπατίστ Αντρεά [Jean-Baptiste Andrea] «Να την προσέχει» (μτφρ. Μήνα Πατεράκη-Γαρέφη, εκδ. Πατάκη), «ένας συγγραφικός άθλος» που τιμήθηκε με το σημαντικότερο Γαλλικό λογοτεχνικό βραβείο, το Goncourt.
Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος
Για το μυθιστόρημα της Αλάνα Σ. Πορτέρο [Alana S. Portero] «Κακή συνήθεια» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου, εκδ. Πατάκη).
Γράφει η Φανή Χατζή
Για το εκτενές διήγημα του Χ. Φ. Λάβκραφτ (H. P. Lovecraft) «Το χρώμα που ήρθε από το διάστημα» που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Δώμα, σε μετάφραση Μαργαρίτας Ζαχαριάδου. Στην κεντρική εικόνα, στιγμιότυπο από την κινηματογραφική διασκευή της ιστορίας (2019), του σκηνοθέτη Ρίτσαρντ Στάνλεϊ (Richard Stanley).
Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωργίου
Για το μυθιστόρημα του Κερτ Βόννεγκατ [Kurt Vonnegut] «Ο Θεός να σας έχει καλά, κύριε Ροουζγουότερ» (μτφρ. Αλέξης Καλοφωλιάς, εκδ. Πατάκη).
Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης
Για το βιβλίο του Άλτζερνον Μπλάκγουντ [Algernon Blackwood] «Οι ιτιές» (μτφρ. Μαργαρίτα Ζαχαριάδου, εκδ. Δώμα). «Κατά τον μετρ της λογοτεχνίας τρόμου, Λάβκραφτ, οι Ιτιές ήταν το καλύτερο υπερφυσικό παραμύθι που είχε διαβάσει ποτέ».
Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος
Για το βιβλίο του Τζον Μπέρτζερ (John Berger) «Η κόκκινη τέντα της Μπολόνιας», που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Αντίποδες, σε μετάφραση Δημήτρη Καρακίτσου.
Γράφει η Τζέμη Τασάκου
Για το μυθιστόρημα του Ντέιβιντ Λοτζ (David Lodge) «Ανήκουστος Βλάβη», που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Κυψέλη σε μετάφραση Έφης Τσιρώνη.
Γράφει ο Αντώνης Γουλιανός
Για τα βιβλία του Έρμαν Έσσε [Hermann Hesse] «Σιντάρτα» (μτφρ. Μαρία Αγγελίδου, Άγγελος Αγγελίδης) και «Γερτρούδη» (μτφρ. Ρένα Γεούργα) από τις εκδόσεις Διόπτρα.
Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος
Για το μυθιστόρημα της Μάρτα Σανθ (Marta Sanz) «Μικρές κόκκινες γυναίκες», που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Carnivora, σε μετάφραση Κωνσταντίνου Παλαιολόγου. Στη φωτογραφία, στιγμιότυπο από την ταινία «Land and Freedom» του Κεν Λόουτς (Ken Loach), με θέμα τον Ισπανικό Εμφύλιο.
Γράφει η Ιωάννα Φωτοπούλου
Για το βιβλίο του Σαλμάν Ρούσντι [Salman Rushdie] «Η πόλη της νίκης» (μτφρ. Γιώργος Μπλάνας, εκδ. Ψυχογιός).
Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος
Για το βιβλίο του Μιγκέλ Μπονφουά [Miguel Bonnefoy] «Ο εφευρέτης» (μτφρ. Γιώργος Καράμπελας, εκδ. Στερέωμα). Στην κεντρική εικόνα, μια από τις εφευρέσεις του Αυγουστίνου Μουσό (Augustin Mouchot), όπως απεικονίστηκε σε σκίτσο της εποχής.
Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος
Για το βιβλίο της Χάριετ Κόνσταμπλ [Harriet Constable] «Η μαέστρος» (μτφρ. Μυρσίνη Γκανά, εκδ. Ελληνικά Γράμματα). Στην κεντρική φωτογραφία, ο πίνακας «Young Woman Playing a Violin» του Οράτσιο Τζεντιλέσκι.
Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος
Για τον τόμο με τις τρεις νουβέλες του Ρόμπερτ Μούζιλ (Robert Musil) «Τρεις γυναίκες» (μτφρ. Μαρίνα Αγαθαγγελίδου, εκδ. Αντίποδες).
Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης
Για το μυθιστόρημα του Σατόσι Γιαγκισάβα (Satoshi Yagisawa) «Οι μέρες στο Βιβλιοπωλείο Μορισάκι», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, σε μετάφραση του Άρη Σφακιανάκη. Στην κεντρική εικόνα, στιγμιότυπο από την κινηματογραφική διασκευή του μυθιστορήματος, της σκηνοθέτριας Asako Hyuga, που κυκλοφόρησε το 2010.
Γράφει η Χριστίνα Μουκούλη
25 Μαρτίου 2025 ΣΙΝΕΜΑ
Σκέψεις και παρατηρήσεις με αφορμή την τηλεοπτική σειρά τεσσάρων επεισοδίων Adolescence που πραγματεύεται τον φόνο ενός 13χρονου κοριτσιού από έναν συνομήλικο συμμ
12 Δεκεμβρίου 2024 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα: Εκατό καλά λογοτεχνικά βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2024 από τα πολλά περισσότερα που έπεσαν στα χέρια μας, με τη μεταφρασμένη πεζογρα
23 Σεπτεμβρίου 2024 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ