Για το μυθιστόρημα του Colson Whitehead «Μπέρδεμα στο Χάρλεμ» (μτφρ. Μυρσίνη Γκανά, εκδ. Ίκαρος).
Του Νίκου Ξένιου
Για το βραβευμένο μυθιστόρημα του Ντένις Τζόνσον (Denis Johnson) «Δέντρο από καπνό» (μτφρ. Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης, εκδ. Πατάκη), με αφορμή την κυκλοφορία –ήταν εξαντλημένο εδώ και χρόνια– της δεύτερης έκδοσής του.
Του Φώτη Καραμπεσίνη
Τρια μυθιστορήματα του επιτυχημένου Ισπανού συγγραφέα Χαβιέρ Θέρκας (Javier Cercas) και ο τρόπος με τον οποίο ο Ισπανικός Εμφύλιος εντάσσεται στις τρεις ιστορίες. Οι διαθλάσεις της Ιστορίας στον καθρέφτη της μνήμης και της λογοτεχνικής αφήγησης.
Του Γιώργου Ν. Περαντωνάκη
Για το μυθιστόρημα της Χαν Γκανγκ (Han Kang) «Μάθημα ελληνικών» (μτφρ. Αμαλία Τζιώτη, εκδ. Καστανιώτη).
Της Χριστίνας Μουκούλη
Για το μυθιστόρημα του Σαλμάν Ρούσντι (Salman Rushdie) «Κισότ όπως Κιχώτης» (μτφρ. Γιώργος Μπλάνας, εκδ. Ψυχογιός).
Του Διονύση Μαρίνου
Για τη συλλογή της Κάρσον ΜακΚάλερς (Carson McCullers) «Η μπαλάντα του θλιμμένου καφενείου και άλλες ιστορίες» (μτφρ. Μιχάλης Μακρόπουλος, εκδ. Διόπτρα), που περιλαμβάνει την ομότιτλη διάσημη νουβέλα και έξι διηγήματα.
Του Κ.Β. Κατσουλάρη
Για το μυθιστόρημα του Γουίλιαμ Χ. Γκας (William Howard Gass) «Το τούνελ» (μτφρ. Γιώργος Κυριαζής, εκδ. Καστανιώτη).
Του Νίκου Στρατηγάκη
Για το μυθιστόρημα του Σεμπάστιαν Φοκς «Λευκές φωτιές» (μτφρ. Αντώνης Καλοκύρης, εκδ. Κλειδάριθμος).
Της Λεύκης Σαραντινού
Για το βιβλίο της Ανί Ερνό (Annie Ernaux) «Τα χρόνια» (μτφρ. Ρίτα Κολαΐτη, εκδ. Μεταίχμιο) – Μια συλλογική αυτοβιογραφία της Γαλλίας και της Ευρώπης, από τα μεταπολεμικά χρόνια μέχρι τις μέρες μας. Στην κεντρική φωτογραφία, η συγγραφέας, στα τέλη της δεκαετίας του 60.
Του Κ.Β. Κατσουλάρη
Για την επανέκδοση του μυθιστορήματος του Richard Flanagan «Εγχειρίδιο ιχθύων – Μυθιστόρημα σε 12 ψάρια» (μτφρ. Αθηνά Δημητριάδου, εκδ. Ψυχογιός).
Του Νίκου Ξένιου
Για τα αστυνομικά μυθιστορήματα των Val McDermid «Ο πλαστός πίνακας» (μτφρ. Έφη Τσιρώνη, εκδ. Διόπτρα) και Chris Whitaker «Αρχίζουμε από το τέλος» (μτφρ. Γιώργος Μπαρουξής, εκδ. Μεταίχμιο).
Της Χίλντας Παπαδημητρίου
Για το μυθιστόρημα της Carolin Emcke «Ο δικός μας πόθος» (μτφρ. Δημήτρης Δημοκίδης, εκδ. Πόλις). Κεντρική εικόνα: Η συγγραφέας σε διάλεξη-περφόμανς με τα θέματα του βιβλίου τους.
Της Μαίρης Λεοντσίνη
Για το μυθιστόρημα της Ulla Lenze «Οι τρεις ζωές του Γιόζεφ Κλάιν» (μτφρ. Πελαγία Τσινάρη, εκδ. Πατάκη).
Της Χριστίνας Μουκούλη
Για το μυθιστόρημα του Miroslav Krleža «Η επιστροφή του Φίλιπ Λατίνοβιτς» (μτφρ. Ισμήνη Ραντούλοβιτς, εκδ. Καστανιώτη). Φωτογραφία: Ο Miroslav Krleža με τη σύζυγό του Bela Krleža.
Του Φώτη Καραμπεσίνη
Για το μυθιστόρημα του Michel Houellebecq «Εκμηδένιση» (μτφρ. Γιώργος Θ. Καράμπελας, εκδ. Εστία).
Του Ηλία Καφάογλου
Για το μυθιστόρημα του Evelyn Waugh «Μια χούφτα σκόνη» (μτφρ. Παλμύρα Ισμυρίδου, εκδ. Gutenberg). Κεντρική εικόνα: Η Kristin Scott Thomas και ο Rupert Graves στην ομότιτλη ταινία του 1988, σε σκηνοθεσία του Charles B. G. Sturridge.
Του Διονύση Μαρίνου
Για το μυθιστόρημα του Sinclair Lewis «Μπάμπιτ» (μτφρ. Βασιλική Λογοθέτη-Παγοπούλου, εκδ. Λέμβος). Κεντρική εικόνα: Ο Guy Kibbee ενσαρκώνοντας τον Τζορτζ Φ. Μπάμπιτ, στην ομότιτλη ταινία του 1934, σε σκηνοθεσία του William Keighley.
Του Γιώργου Βέη
Για το μυθιστόρημα του Andrej Kurkow «Γκρίζες μέλισσες» (μτφρ. Δημήτρης Β. Τριανταφυλλίδης, εκδ. Καστανιώτη).
Του Διονύση Μαρίνου
Για το μυθιστόρημα του Walter Tevis «Το γκαμπί της Βασίλισσας» (μτφρ. Αριάδνη Μοσχονά, εκδ. Ψυχογιός). Στην κεντρική εικόνα, η Anya Taylor-Joy στον ρόλο της Beth Harmon στην εξαιρετικά επιτυχημένη σειρά που βασίστηκε στο βιβλίο.
Της Χριστίνας Μουκούλη
Για το μυθιστόρημα της Mariana Leky «Το όνειρο της Ζέλμα» (μτφρ. Μαρία Αγγελίδου, εκδ. Gutenberg). Φωτογραφία: Η Gilla Cremer και ο Rolf Claussen στη θεατρική εκδοχή του βιβλίου, στο Düren.
Της Διώνης Δημητριάδου
Για τη συλλογή αφηγημάτων του Bertolt Brecht «Διάλογοι προσφύγων» (μτφρ. Δέσποινα Σκούρτη, εκδ. Κριτική).
Του Νίκου Ξένιου
Για το μυθιστόρημα του Ferzan Ozpetek «Για μια ανάσα» (μτφρ. Άννα Παπασταύρου, εκδ. Κλειδάριθμος).
Της Λεύκης Σαραντινού
Για τη συλλογή αφηγημάτων της Carla Bessa «Κι έτσι τότε εγώ απόμεινα δίχως το παιδί εκείνο» (μτφρ. Νίκος Πρατσίνης, εκδ. Σκαρίφημα). Φωτογραφία © Sergio Larrain.
Της Χριστίνας Μουκούλη
Για τη συλλογή διηγημάτων του Mario Andrea Rigoni «Η σκοτεινή όψη των πραγμάτων» (μτφρ. Μαρία Φραγκούλη, εκδ. Loggia). Κεντρική εικόνα © Chris Droukas / Unsplash.
Του Σόλωνα Παπαγεωργίου
Για το μυθιστόρημα του Georges Bernanos «Διάλογοι Καρμηλιτισσών» (μτφρ. Αχιλλέας Κυριακίδης, εκδ. Πόλις). Κεντρική εικόνα: Από την όπερα του Francis Poulenc, βασισμένη στο έργο του Bernanos, όπως παρουσιάστηκε το 2019 στη Metropolian Opera, υπό τη διεύθυνση του Yannick Nézet-Séguin. Η Karita Mattila στον ρόλο της Mme. de Croissy και η Isabel Leonard στον ρόλο της Blanche de la Force.
Του Φώτη Καραμπεσίνη
Για το μυθιστόρημα του Gianfranco Calligarich «Το τελευταίο καλοκαίρι στη Ρώμη» (μτφρ. Δήμητρα Δότση, εκδ. Ίκαρος). Κεντρική εικόνα: Ο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι και η Ανίτα Έκμπεργκ στην ταινία Dolce Vita (1960) του Φεντερίκο Φελίνι.
Του Διονύση Μαρίνου
Για το μυθιστόρημα του Alan Burns «Η Ευρώπη μετά τη βροχή» (μτφρ. Ρένα Χατχούτ, εκδ. Gutenberg). Στην κεντρική εικόνα, λεπτομέρεια από τον πίνακα του Μαξ Ερνστ με τον ίδιο τίτλο.
Της Χριστίνας Μουκούλη
Για το μυθιστόρημα της Eva Garcia Saenz de Urturi «Ελεονώρα της Ακουιτανίας» (μτφρ. Αγγελική Βασιλάκου, εκδ. Ψυχογιός), που έχει βραβευτεί με το Βραβείο Planeta 2000.
Της Χριστίνας Μουκούλη
Για το νέο μυθιστόρημα του Stephen King «Μπίλι Σάμερς» (μτφρ. Μιχάλης Μακρόπουλος) – «το καλύτερο μυθιστόρημα του Κινγκ εδώ και χρόνια!», που κυκλοφορεί αύριο, 16 Μαρτίου, από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.
Του Κυριάκου Αθανασιάδη
Για το μυθιστόρημα της Nadia Terranova «Αντίο φαντάσματα» (μτφρ. Δήμητρα Δότση, εκδ. Μεταίχμιο).
Της Χριστίνας Μουκούλη
Για το μυθιστόρημα του Eugen Ruge «Ξενοδοχείο Metropol» (μτφρ. Γιώτα Λαγουδάκου, εκδ. Κλειδάριθμος). Κεντρική εικόνα: Πίνακας της Lotte Laserstein © «Κορίτσι από τη Ρωσία με πούδρα» (1928).
Της Λεύκης Σαραντινού
Για το μυθιστόρημα της Marta Orriols «Να μάθω να μιλώ με τα φυτά» (μτφρ. Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, εκδ. Καστανιώτη).
Της Χριστίνας Μουκούλη
Για το μυθιστόρημα του W. Somerset Maugham «Ανθρώπινη δουλεία» (μτφρ. Νίκος Μάντης, εκδ. Μεταίχμιο). Κεντρική εικόνα: Ο Leslie Howard και η Bette Davis –στον ρόλο που την καθιέρωσε στο Χόλιγουντ–, στην κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου το 1934, σε σκηνοθεσία του John Cromwell.
Του Φώτη Καραμπεσίνη
02 Μαΐου 2022 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Ο Χιλιανός πεζογράφος και ποιητής Roberto Bolaño ήταν ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους ισπανόφωνους λογοτέχνες. Μετανάστευσε σε μικρή ηλικία στο Μεξικό και αργό
14 Σεπτεμβρίου 2021 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Επιλογές βιβλίων από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών και δοκιμίων από 34 εκδοτικούς οίκους. Επιμέλεια: Κώστας Αγορα
19 Ιουλίου 2021 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
07 Ιανουαρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
29 Ιουλίου 2021 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
21 Δεκεμβρίου 2021 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ