Για το αφήγημα της Κιμ Τούι [Kim Thúy] «Εμ» (μτφρ. Λίζυ Τσιριμώκου, εκδ. Άγρα), μια λογοτεχνική «επιστροφή» στις κρυφές μα και τραυματικές πλευρές του πολέμου στο Βιετνάμ, τον «Αμερικανικό πόλεμο», όπως τον αποκαλούν οι βιετναμέζοι.
Γράφει η Έλενα Χουζούρη
Για το βιβλίο του Λέοπολντ φον Ζάχερ Μάζοχ [Leopold von Sacher-Masoch] «Η Αφροδίτη με τη γούνα» (μτφρ. Γιώργος Μοσχόπουλος, εκδ. Οξύ).
Γράφει ο Γιώργος Δρίτσας
Για το μυθιστόρημα της Τούβε Γιάνσον [Tove Jansson] «Το βιβλίο του καλοκαιριού» (μτφρ. Αγγελική Νάτση, εκδ. Αίολος). Κεντρική εικόνα από την κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου, σε σκηνοθεσία του Charlie McDowell, η οποία θα παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου στις 12 Οκτωβρίου. Στον ρόλο της γιαγιάς η σπουδαία Glenn Close.
Γράφει η Φανή Χατζή
Για το μυθιστόρημα του Πολ Χάρντινγκ [Paul Harding] «Η άλλη Εδέμ» (μτφρ. Μιχάλης Μακρόπουλος, εκδ. Διόπτρα). Κεντρική εικόνα: Μαθητές στο σχολείο στο νησί Μάλαγα.
Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος
Για το μυθιστόρημα της Νέλα Λάρσεν [Nella Larsen] «Πέρασμα» (μτφρ. Νίκος Κατσιαούνης, επιλεγόμενα: Judith Butler, εκδ. Έρμα). Κεντρική εικόνα: Η Tessa Thompson και η Ruth Negga, στην κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος, σε σκηνοθεσία και σενάριο της Rebecca Hall.
Γράφει η Φανή Χατζή
Για το βιβλίο του Χ.Φ. Λάβκραφτ [H.P. Lovecraft] «Η σκιά πάνω από το Ίνσμουθ» (μτφρ. Κυριάκος Χαλκόπουλος, εκδ. Οξύ).
Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος
Για το μυθιστόρημα του Ματίας Ενάρ [Mathias Énard] «Ο χορός της προδοσίας» (μτφρ. Χαρά Σκιαδέλλη, εκδ. Στερέωμα).
Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος
Για το μυθιστόρημα του Ιταμάρ Βιέιρα Ζούνιορ [Itamar Vieira Junior] «Στραβό αλέτρι» (μτφρ. Μαρία Παπαδήμα, εκδ. Αίολος), που διακρίθηκε στη βραχεία λίστα για το Διεθνές Βραβείο Μπούκερ 2024.
Γράφει η Φανή Χατζή
Για το μυθιστόρημα του Ματιέ Μπελεζί [Mathieu Belezi] «Δεν είμαστε αγγελούδια» (μτφρ. Αχιλλέας Κυριακίδης, εκδ. Opera).
Γράφει η Άννα Λυδάκη
Για το μυθιστόρημα του Σαντιάγο Ρονκαλιόλο [Santiago Roncagliolo] «Η χρονιά που γεννήθηκε ο δαίμονας» (μτφρ. Κώστας Αθανασίου, εκδ. Καστανιώτη). Κεντρική εικόνα: η Ιερά Εξέταση επί τω έργω © Britannica.
Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος
Για το εμβληματικό μυθιστόρημα του Γουίλιαμ Φόκνερ [William Faulkner] «Ο αχός και το πάθος», σε νέα μετάφραση του Αχιλλέα Κυριακίδη, το οποίο κυκλοφορεί στη σειρά «Orbis Literæ» των εκδόσεων Gutenberg.
Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης
Για το μυθιστόρημα του Σίνκλερ Λιούις [Sinclair Lewis] «Δεν γίνονται αυτά εδώ» (μτφρ. Νίκος Α. Μάντης, εκδ. Καστανιώτη).
Γράφει ο Μιχάλης Μοδινός
Για το μυθιστόρημα της Σάρλοτ ΜακΚόναχι [Charlotte McConaghy] «Κάποτε υπήρχαν λύκοι» (μτφρ. Κλαίρη Παπαμιχαήλ, εκδ. Μεταίχμιο).
Γράφει η Χριστίνα Μουκούλη
Για το αφήγημα του Ερίκ Βυϊγιάρ [Éric Vuillard] «Μια αξιοπρεπής έξοδος» (μτφρ. Μανώλης Πιμπλής, εκδ. Πόλις). Κεντρική εικόνα: από τη μάχη στο Dien Ben Fu το 1954 (© Wikipedia).
Γράφει η Διώνη Δημητριάδου
Για τη συλλογή διηγημάτων του Ρομπέρτο Μπολάνιο (Roberto Bolano] «Ο ανυπόφορος γκάουτσο» (μτφρ. Κρίτων Ηλιόπουλος, εκδ. Άγρα). Kεντρική εικόνα: © Sundance Institute.
Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος
Για το μυθιστόρημα του Αντόνιο Ταμπούκι [Antonio Tabucchi] «Η γραμμή του ορίζοντα» (μτφρ. Ανταίος Χρυσοστομίδης, εκδ. Άγρα).
Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης
Για το βιβλίο του Έρμαν Έσσε [Hermann Hesse] «Κνουλπ» (μτφρ. Βασίλης Τσαλής, εκδ. Διόπτρα). Κεντρική εικόνα: πίνακας του Γκυστάβ Καγιεμπότ.
Γράφει o Νίκος Ξένιος
Για τη σχεδόν ταυτόχρονη έκδοση στα ελληνικά του τελευταίου βιβλίου του Ζαν-Ζακ Ρουσσώ [Jean-Jacques Rousseau] «Οι ονειροπολήσεις ενός μοναχικού περιπατητή» (εκδ. Έφη Κορομηλά, εκδ. Printa) και «Ρεμβασμοί του μοναχικού περιπατητή» (μτφρ. Θάνος Σαμαρτζής, εκδ. Δώμα). Kεντρική εικόνα: ο Ζαν-Ζακ Ρουσσώ στην Ελβετία. Πίνακας του Francois Boucher.
Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος
Για το μυθιστόρημα του Τζον Απντάικ [John Updike] «Ο λαγός έχει λεφτά» (μτφρ. Πάνος Τομαράς, εκδ. Οξύ). Κεντρική εικόνα: από την κινηματογραφική μεταφορά του Λαγού σε σκηνοθεσία του Jack Smight.
Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος
Για το μυθιστόρημα του Πέρσιβαλ Έβερετ [Percival Everett] «Τα δέντρα» (μτφρ. Πάνος Τομαράς, εκδ. Gutenberg.
Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος
Η Γαλλία της προόδου και της αμφισβήτησης, η Γαλλία της αποικιοκρατίας και των σκοτεινών μυστικών. Με αφορμή το μυθιστόρημα του Τομά Κανταλούμπ [Thomas Cantaloube] «Φούγκα για ένα προτεκτοράτο» (μτφρ. Δημήτρης Δημακόπουλος, εκδ. Πόλις) και το αφήγημα του Ερίκ Βυϊγιάρ [Éric Vuillard] «Μια αξιοπρεπής έξοδος» (μτφρ. Μανώλης Πιμπλής, εκδ. Πόλις). Στην κεντρική εικόνα: ο δολοφονηθείς αγωνιστής γιατρός Felix Roland Moumié.
Γράφει η Έλενα Χουζούρη
Για το μυθιστόρημα της Τζέννυ Έρπενμπεκ [Jenny Erpenbeck] «Kαιρός» (μτφρ. Αλέξανδρος Κυπριώτης, εκδ. Καστανιώτη). Κεντρική εικόνα: © dessau-germany.
Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης
Για το δίτομο μυθιστόρημα του Κονσταντίν Λεόντιεφ [Konstantin Leontiev] «Οδυσσέας Πολυχρονιάδης. Αναμνήσεις ενός Έλληνα από το Ζαγόρι» (μτφρ. Γιώργος Σ. Δημητρακόπουλος, εκδ. Αρμός)
Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος
Για το μυθιστόρημα του Ραντουάν Νασσάρ [Raduan Nassar] «Αρχαία καλλιέργεια» (μτφρ. Αθηνά Ψυλλιά, εκδ. Πατάκη).
Γράφει η Χριστίνα Μουκούλη
Για το μυθιστόρημα του Κάβε Ακμπάρ [Kaveh Akbar] «Μάρτυς!» (μτφρ. Μυρσίνη Γκανά, εκδ. Ίκαρος).
Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος
Για το μυθιστόρημα της Γιούλι Τσε [Juli Zeh] «Περί ανθρώπων» (μτφρ. Απόστολος Στραγαλινός, εκδ. Μεταίχμιο). Κεντρική εικόνα: Από τη θεατρική διασκευή του μυθιστορήματος στο Theater Orchester Neubrandenburg / Neustrelitz.
Γράφει ο Μιχάλης Μοδινός
Για το μυθιστόρημα της Άλμπα ντε Σέσπεντες [Alba De Cespedes] «Απαγορευμένο τετράδιο» (μτφρ. Σταύρος Παπασταύρου, εκδ. Πατάκη).
Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης
Για το βιβλίο της Βερόνικα Ράιμο [Veronica Raimo] «Ας πούμε πως είμαι εγώ» (μτφρ. Δήμητρα Δότση, εκδ. Δώμα). Kεντρική εικόνα: Unsplash.
Γράφει η Φανή Χατζή
Για το μυθιστόρημα του Σέρχι Ζαντάν (Serhiy Zhadan) με τίτλο «Depeche Mode» (εκδ. Διόπτρα, μτφρ. Δημήτρης Τριανταφυλλίδης).
Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωργίου
Για το μυθιστόρημα του Τζον Μάξγουελ Κουτσί [J.M. Coetzee] «Ατίμωση» (μτφρ. Χριστίνα Σωτηροπούλου, εκδ. Διόπτρα). Κεντρική εικόνα: Wikipedia.
Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος
Για το μυθιστόρημα της Σεσίλ Κουλόν (Cécile Coulon) «Ένα θηρίο στον Παράδεισο» (μτφρ. Τιτίκα Δημητρούλια, εκδ. Gutenberg). Στην κεντρική εικόνα, η συγγραφέας.
Γράφει η Χριστίνα Μουκούλη
Για το μυθιστόρημα του Σέρχιο Πιτόλ [Serjio Pitol] «Η τέχνη της φυγής - Τριλογία της μνήμης 1» (μτφρ. Αγγελική Βασιλάκου, εκδ. Δώμα).
Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης
Για το μυθιστόρημα του Σαντιάγκο Γκαμπόα [Santiago Gamboa] «Colombian Psycho» (μτφρ. Δήμητρα Σταυρίδου, εκδ. Διόπτρα). Kεντρική εικόνα: κρατούμενοι σε κολομβιανή φυλακή © Daniel Vanderkin.
Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος
01 Οκτωβρίου 2024 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Μια ανάρτηση στη σελίδα της συγγραφέα και τα στοιχεία των στοιχηματικών που δίνουν προβλέψεις και αποδόσεις για το ποιος είναι πιθανότερο να βραβευτεί φέτος με το Νόμπε
23 Σεπτεμβρίου 2024 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book
19 Δεκεμβρίου 2023 ΣΙΝΕΜΑ
03 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ