Τα καλύτερα κουίρ βιβλία του 2024 μέσα από 30+ τίτλους για ενήλικες: λογοτεχνία, θεωρία, σκέψη. Γιατί το κουίρ «δεν έχει να κάνει με ποιον κάνεις σεξ, αλλά με έναν εαυτό που βρίσκεται σε δυσαρμονία με οτιδήποτε υπάρχει γύρω του και πασχίζει να βρει και να εφεύρει έναν χώρο μέσα στον οποίο θα μιλά, θα ζει και θα ευημερεί».
Γράφει η Φανή Χατζή
Εξήντα ποιητικές συλλογές, δέκα από τις οποίες είναι ποίηση μεταφρασμένη στα ελληνικά: Μια επιλογή από τις εκδόσεις του 2024.
Επιλογή: Κώστας Αγοραστός, Διονύσης Μαρίνος
Ο θάνατος του πρώην πρωθυπουργού (1996-2004) και πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη, στις 5 Ιανουρίου 2025 σε ηλικία 88 ετών (1936-2025), μας οδηγεί και στα βιβλία του στα οποία διαφυλάσσεται η πολιτική του παρακαταθήκη αλλά και η προσωπική του διαδρομή.
Επιμέλεια: Ελένη Κορόβηλα
Ρωτήσαμε τους συντάκτες και σταθερούς συνεργάτες της Book Press ποιο ήταν το αγαπημένο τους βιβλίο από τη χρονιά που μόλις αφήσαμε πίσω μας. Οκτώ βιβλία ελληνικής λογοτεχνίας και επτά μεταφρασμένης είναι οι κατηγορίες που κυριαρχούν, αλλά δεν λείπουν και τα δοκίμια ή κι ένα βιβλίο-έκπληξη για αναγνώστες κάθε ηλικίας.
Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός
Μες στο μυαλό σημαντικών ανθρώπων: 21 βιογραφίες, αυτοβιογραφίες και απομνημονεύματα – από τη Μέρκελ στον Μαυροκορδάτο, κι από τον Φίλιπ Γκλας στον Παναγιώτη Γιαννάκη. Πολιτικοί, πνευματικοί ηγέτες, καλλιτέχνες και λογοτέχνες, κορυφαίες μορφές του μπάσκετ, αποκαλύπτουν και αποκαλύπτονται.
Επιλογή-παρουσίαση: Ελένη Κορόβηλα
Ένα από τα πλέον αγαπημένα είδη των αναγνωστριών και αναγνωστών είναι τα θρίλερ και τα βιβλία μυστηρίου και τρόμου. Η επιλογή 25 από τα καλύτερα μυθιστορήματα που κυκλοφόρησαν μέσα στο 2024 ανέσυρε ενδιαφέροντα ευρήματα για τους πειραματισμούς ορισμένων από τους γνωστότερους συγγραφείς του είδους, για τα καινούργια στοιχεία που εισέφεραν οι νεότεροι, αλλά και για ενδιαφέρουσες παραλλαγές σε δοκιμασμένα μοτίβα. Στο τέλος + δύο συλλογές με διηγήματα τρόμου.
Επιμέλεια: Book Press
Τα κόμικς για ενήλικες ή γκράφικ νόβελς γνωρίζουν κάθε χρόνο και μεγαλύτερη άνθηση. Κι όχι μονάχα μεταφράζονται ορισμένα πολύ καλά έργα του είδους, αλλά πληθαίνουν και οι Έλληνες δημιουργοί που προτείνουν εξαιρετικές δουλειές. Ιδού τα είκοσι καλύτερα της χρονιάς που κυκλοφόρησαν από δώδεκα διαφορετικούς εκδοτικούς οίκους, πέντε ελληνικά και δεκαπέντε μεταφρασμένα. Στην κεντρική εικόνα, λεπτομέρεια από το εξώφυλλο της «Διάκρισης» του Τιφέν Ριβιέρ (εκδ. Αντίποδες), που βασίζεται σε έργο του κορυφαίου Γάλλου κοινωνιολόγου Πιέρ Μπουρντιέ.
Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος
Λευκώματα, βιβλία τυπογραφικά ιδιαίτερα και σπάνια, βιβλία προσεγμένα, ξεχωριστά, όμορφα σχεδιασμένα, αλλά και επετειακές εκδόσεις. Βιβλία που χαίρεσαι να τα χαρίζεις και θα χαρείς να σου τα δωρίσουν. Βιβλία που δίνουν αξία στους ανθρώπους που νοιαζόμαστε.
Επιλογή-κείμενα: Κ.Β. Κατσουλάρης
Τα βιβλία αυτοβελτίωσης, αυτογνωσίας και εκλαϊκευμένης ψυχολογίας, βιβλία που προτρέπουν σε θετική δράση, που αντιμετωπίζουν με απλό και πρακτικό τρόπο τα σύνθετα προβλήματα του σύγχρονου ανθρώπου, αποτελούν μια κατηγορία που γνωρίζει μεγάλη άνθιση. Μεταξύ των συγγραφέων αυτών των βιβλίων βρίσκουμε ανθρώπους της ψυχικής υγείας ή και άλλους του life couching. Επιλέξαμε 50 τίτλους από τη βιβλιοπαραγωγή του 2024, από τους πολύ περισσότερους που ήρθαν στα χέρια μας.
Η Ομάδα της Book Press
Με τις νέες εκδόσεις δύο πολυσυζητημένων μυθιστορημάτων του Τζον Γκρίσαμ ολοκληρώνεται ένας κύκλος με σημαντικά έργα του Αμερικανού μετρ του θρίλερ, με πωλήσεις που ξεπερνούν τα 300 εκατ. αντίτυπα παγκοσμίως. Με την επανέκδοση, λοιπόν, της «Εταιρείας» [The firm] αλλά και του sequel της, «Τα λύτρα», έχουμε πλέον στη χώρα μας τα σημαντικότερα έργα του συγγραφέα, μαζί με την «Ετυμηγορία», την «Ομολογία», τη «Λύτρωση», τους «Συνήγορους», το πιο πρόσφατο «Η λίστα του δικαστή» και άλλα. Σε πολύ καλές μεταφράσεις από τον Γιώργο Μπαρουξή, όλα από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα.
Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος
Αστυνομικά, νουάρ και κατασκοπευτικά, δεκάξι μεταφρασμένα και εννιά γραμμένα από Έλληνες συγγραφείς, επιλεγμένα από την εκδοτική παραγωγή της χρονιάς που αφήνουμε πίσω μας.
Γράφει η Χίλντα Παπαδημητρίου
Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα: Εκατό καλά λογοτεχνικά βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2024 από τα πολλά περισσότερα που έπεσαν στα χέρια μας, με τη μεταφρασμένη πεζογραφία να κατέχει όπως κάθε χρόνο τη μερίδα του λέοντος.
Γράφουν οι Κώστας Αγοραστός, Διονύσης Μαρίνος*
Εξήντα πέντε δοκίμια αρχαίας και σύγχρονης ελληνικής και παγκόσμιας Ιστορίας, κοινωνιολογίας, φιλοσοφίας, πολιτισμικών σπουδών, γεωπολιτικής και διεθνών σχέσεων, αλλά και βιογραφίες και απομνημονεύματα, επιλεγμένα από την πλούσια βιβλιοπαραγωγή του 2024.
Γράφει ο Γιώργος Σιακαντάρης
Τα «ρομαντικά μυθιστορήματα» (rom-coms) έχουν πλέον διακριτή παρουσία στην ελληνική εκδοτική παραγωγή και πολύ εντονότερη στην παγκόσμια. Τι τα διακρίνει, πού απευθύνονται και για τι μιλάει ένα επιτυχημένο rom-com; Επιλέξαμε 15 ρομαντικά μυθιστορήματα που ξεχώρισαν το 2024.
Γράφει η Φανή Χατζή
Τρία μυθιστορήματα που μόλις κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Βακχικόν με τα οποία οι συγγραφείς τους συστήνονται στο αναγνωστικό κοινό με σύγχρονες και ιδιαίτερες ιστορίες.
Επιμέλεια: Book Press
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, προτείνουμε πέντε σύγχρονα βιβλία ελληνικής πεζογραφίας που καταπιάνονται με τη λεκτική, σωματική και σεξουαλική έμφυλη βία. «Σήκω από πάνω μου» (Μεταίχμιο) της Λίνας Βαρότση, «Μια γυναίκα απολογείται» (Τόπος) της Μαρίας Λούκα, «Διήγημας (Ακυβέρνητες Πολιτείες) της Γιώτας Τεμπρίδου, «Όλες μας» (Gutenberg) του Λύο Καλοβυρνά και «Άκου τη φωνή της» (συλλογικό, Καστανιώτης).
Επιλογή-παρουσίαση: Φανή Χατζή
Πέντε σύγχρονα βιβλία μεταφρασμένης πεζογραφίας, τα οποία αναδεικνύουν τις πολλές εκφάνσεις της μητρότητας και την πολυσήμαντη σχέση μάνας-κόρης (τα τέσσερα από τα πέντε).
Γράφει η Φανή Χατζή
Μια επιλογή από δοκίμια, μελέτες και έρευνες, Ελλήνων και ξένων συγγραφέων, που κυκλοφόρησαν πολύ πρόσφατα και ξεχωρίζουν για την ποιότητά τους και τη θεματική πρωτοτυπία τους.
Γράφει η Φανή Χατζή
15 βιβλία που βγήκαν πρόσφατα μας ανοίγουν τον δρόμο για την αυτοβελτίωση, την προσωπική ολοκλήρωση και την κατανόηση των συναισθημάτων μας: Έλληνες και ξένοι συγγραφείς –ψυχολόγοι, life coaches, ψυχίατροι, ειδικοί προσωπικής ανάπτυξης και public speakers– μοιράζονται μαζί μας συμβουλές, ιδέες και στρατηγικές για να ζούμε με δημιουργικότητα και να απολαμβάνουμε στο μέγιστο την καθημερινότητά μας και τις σχέσεις μας με τους άλλους.
Γράφει η Ελεάνα Κολοβού
«Η δική μου Αμερική»: 25 Έλληνες και Ελληνίδες συγγραφείς και μεταφραστές μας αποκαλύπτουν το μυθιστόρημα που τους μύησε στην αχανή χώρα. Οι επιλογές τους κυμαίνονται από εφηβικά αναγνώσματα μέχρι ένα πολύ επίκαιρο (και μη λογοτεχνικό) βιβλίο. Ορισμένοι συμπίπτουν, κάποιοι άλλοι μιλούν για περισσότερα από ένα. Όλα μαζί, τα βιβλία που επιλέγουν, συνθέτουν ένα ιδιότυπο όσο και αποκαλυπτικό κολλάζ των πολλαπλών όψεων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής μέσα από τη λογοτεχνία.
Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός
Επιλογή από τα καλύτερα κατασκοπευτικά μυθιστορήματα που έχουν κυκλοφορήσει τελευταία, συν λίγα παλαιότερα, από τα κορυφαία του είδους. Ταυτόχρονα, μια ευσύνοπτη μα πλήρης παρουσίαση της ιστορίας του είδους, μαζί με έναν αναστοχασμό πάνω στα όρια και τις συντεταγμένες του.
Γράφει η Χίλντα Παπαδημητρίου
Ο Οκτώβριος οδεύει προς το τέλος του, οι εκδότες έχουν ήδη βγάλει, ή βγάζουν αυτές τις μέρες, σημαντικά βιβλία που θα διαβαστούν και θα συζητηθούν τους μήνες που έρχονται. Επιλέξαμε ορισμένα από αυτά, ελληνικής και ξένης πεζογραφίας, κυρίως. Θα ακολουθήσουν, το επόμενο διάστημα, πολλά περισσότερα.
Γράφει η Φανή Χατζή
Τέσσερα δοκίμια και μια συλλογή διηγημάτων μας βοηθούν να προσεγγίσουμε το παλαιστινιακό ζήτημα, που έναν χρόνο μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της παλαιστιανικής Χαμάς στο Ισραήλ, έχει μπει σε έναν νέο κύκλο ραγδαίας κλιμάκωσης, όπως και γενικότερα όλη η περιοχή.
Επιμέλεια: Ελεάνα Κολοβού
Από τη Σερβία έως το Κόσοβο κι από τη Ρουμανία έως τη Β. Μακεδονία. Τα τελευταία χρόνια μεταφράζονται στα ελληνικά περισσότερα βιβλία συγγραφέων από τα Βαλκάνια. Προτείνουμε ορισμένα από τα καλύτερα που κυκλοφόρησαν ή επανακυκλοφόρησαν πρόσφατα. Στην κεντρική εικόνα, πλάνο από την ταινία «Ο μπαμπάς λείπει σε ταξίδι για δουλειές» (1985), του Εμίρ Κουστουρίτσα.
Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος
Επιλογές από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, γκράφικ νόβελ, βιογραφιών, δοκιμίων, μελετών, βιβλίων επιστημονικής εκλαΐκευσης κ.ά.
Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός
Από το polar, στο neopolar και από το Παρίσι των Σιμενόν και Φαζαρντί, στο Παρίσι του Ζαν-Φρανσουά Βιλάρ και στην Αθήνα του Μάρκαρη.
Γράφει η Χίλντα Παπαδημητρίου
Από τη Νορβηγία του 1300 μ.Χ. έως τη σύγχρονη εποχή, αυτά τα επτά μυθιστορήματα, γραμμένα από γυναίκες συγγραφείς, εξετάζουν τα θέματα του φύλου, της πατριαρχίας, της επανάστασης, της φιλίας και της σχέσης μάνας-κόρης.
Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος
Δεκαπέντε χρόνια σε δεκαπέντε λίστες. Μια ιδιότυπη ανασκόπηση των άρθρων που διαβάσατε περισσότερο όλα αυτά τα χρόνια, ανά κατηγορία. Κριτικές, συνεντεύξεις, ειδικές στήλες, πρωτότυπα κείμενα και πολλά άλλα. Ολοκληρώνουμε σήμερα, με τα 15 δημοφιλέστερα άρθρα μας από όλες τις κατηγορίες.
Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός
Δεκαπέντε χρόνια σε δεκαπέντε λίστες. Μια ιδιότυπη ανασκόπηση των άρθρων που διαβάσατε περισσότερο όλα αυτά τα χρόνια, ανά κατηγορία. Κριτικές, συνεντεύξεις, ειδικές στήλες, πρωτότυπα κείμενα και πολλά άλλα. Σήμερα, τα 15 δημοφιλέστερα «Κλασικό μεν, αλλά... δεν μ' αρέσει.
Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός
Δεκαπέντε χρόνια σε δεκαπέντε λίστες. Μια ιδιότυπη ανασκόπηση των άρθρων που διαβάσατε περισσότερο όλα αυτά τα χρόνια, ανά κατηγορία. Κριτικές, συνεντεύξεις, ειδικές στήλες, πρωτότυπα κείμενα και πολλά άλλα. Σήμερα, τα 15 δημοφιλέστερα άρθρα στη στήλη μας «Στο εργαστήρι του Μεταφραστή».
Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός
Δεκαπέντε χρόνια σε δεκαπέντε λίστες. Μια ιδιότυπη ανασκόπηση των άρθρων που διαβάσατε περισσότερο όλα αυτά τα χρόνια, ανά κατηγορία. Κριτικές, συνεντεύξεις, ειδικές στήλες, πρωτότυπα κείμενα και πολλά άλλα. Σήμερα, οι 15 δημοφιλέστερες κριτικές εικαστικών εκθέσεων & μουσικών παραστάσεων.
Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός
Δεκαπέντε χρόνια σε δεκαπέντε λίστες. Μια ιδιότυπη ανασκόπηση των άρθρων που διαβάσατε περισσότερο όλα αυτά τα χρόνια, ανά κατηγορία. Κριτικές, συνεντεύξεις, ειδικές στήλες, πρωτότυπα κείμενα και πολλά άλλα. Σήμερα, τα δημοφιλέστερα άρθρα από τη στήλη μας Πρόσωπα της Ανάγνωσης.
Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός
Για τα μυθιστορήματα «Οι εκατόν είκοσι ημέρες των Σοδόμων ή Το σχολείο της ελευθεριότητας» (μτφρ. Ρίτα Κολαΐτη, εκδ. Gutenberg) του Μαρκήσιου Ντε Σαντ [Marquis De Sade], «Η Αφροδίτη με τη γούνα» (μτφρ. Γιώργος Μοσχόπουλος, εκδ. Οξύ) του Λέοπολντ Φον Ζάχερ-Μαζόχ [Leopold von Sacher-Masoch] και «Η ιστορία της Ο» (μτφρ. Ρίτα Κολαΐτη, εκδ. Μεταίχμιο) της Πολίν Ρεάζ [Pauline Reaze]. Κεντρική εικόνα: από την ταινία «Η ιστορία της Ο» του Just Jaekin (1975).
Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος
05 Ιανουαρίου 2025 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Ρωτήσαμε τους συντάκτες και σταθερούς συνεργάτες της Book Press ποιο ήταν το αγαπημένο τους βιβλίο από τη χρονιά που μόλις αφήσαμε πίσω μας. Οκτώ βιβλία ελληνικής λογοτ
23 Δεκεμβρίου 2024 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
12 Δεκεμβρίου 2024 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα: Εκατό καλά λογοτεχνικά βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2024 από τα πολλά περισσότερα που έπεσαν στα χέρια μας, με τη μεταφρασμένη πεζογρα