Sarantaris

Μια μέρα σαν σήμερα, 25 Φεβρουαρίου 1941, πέθανε στην Αθήνα σε ηλικία 33 ετών ο ποιητής Γιώργος Σαραντάρης. 

Του Λεωνίδα Καλούση

Ο Ελύτης είχε πει για τον Σαραντάρη ότι ήταν «ίσως ο μεγαλύτερος ποιητής της γενιάς του '30».

kiki dimoula 728

Στις 22 Φεβρουαρίου 2020 πέθανε η ποιήτρια Κική Δημουλά στα ογδόντα εννέα της χρόνια. Στην κεντρική φωτογραφία, η ποιήτρια στην είσοδο του βιβλιοπωλείου των εκδόσεων Ίκαρος, του εκδοτικού της οίκου τα τελευταία πολλά χρόνια. 

Του Λεωνίδα Καλούση

romainrolland

Του Ευθύμιου Σακκά

Μια μέρα σαν σήμερα το 1944 έφυγε από τη ζωή ο Γάλλος λογοτέχνης Ρομαίν Ρολάν σε ηλικία 78 ετών. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη περιοχή Κλαμεσύ και σπούδασε στο Παρίσι ιστορία. Ως το 1910 θα διδάξει στη μέση και ανώτατη εκπαίδευση, οπόταν και θα εγκαταλείψει την ακαδημαϊκή καριέρα για να αφοσιωθεί στο γράψιμο. 

rainer-maria-rilke

Του Ευθύμιου Σακκά

Μια μέρα σαν σήμερα το 1926 έφυγε από την ζωή ο ποιητής Ράινερ Μαρία Ρίλκε σε ηλικία 51 ετών. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Πράγα κι έπειτα από ένα πέρασμα από μια στρατιωτική σχολή άρχισε να σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο της γενέτειρας του. 

susan_sontag

Του Ευθύμιου Σακκά

Μια μέρα σαν σήμερα το 2004 έφυγε από τη ζωή η αμερικανή συγγραφέας Σούζαν Σόνταγκ σε ηλικία 71 ετών. Είχε γεννηθεί στη Νέα Υόρκη και έλαβε ευρεία πανεπιστημιακή μόρφωση σε κολέγια της πατρίδας της αλλά και στο Παρίσι. 

beckmann2

Του Ευθύμιου Σακκά

Μια μέρα σαν σήμερα το 1950 έφυγε από τη ζωή ο Γερμανός ζωγράφος Μαξ Μπέκμαν σε ηλικία 66 ετών. 

henry_miller

Του Ευθύμιου Σακκά

Μια μέρα σαν σήμερα το 1891 είχε γεννηθεί ο συγγραφέας Χένρυ Μίλλερ στην πόλη της Νέας Υόρκης. Αφού ολοκλήρωσε την  βασική του εκπαίδευση άρχισε να ασκεί διάφορα επαγγέλματα κατασταλάζοντας για ένα διάστημα σε μια τηλεγραφική εταιρία και το 1921 παντρεύτηκε για πρώτη φορά.

lampedusa

Του Ευθύμιου Σακκά

Μια μέρα σαν σήμερα το 1896 είχε γεννηθεί ο Ιταλός συγγραφέας Τζουζέπε Λαμπεντούζα στη πόλη του Παλέρμο και ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογένειας. Σπούδασε νομική και αφού έλαβε μέρος στον Α’ παγκόσμιο πόλεμο, άρχισε στη συνέχεια να ασχολείται με την λογοτεχνία δημοσιεύοντας κυρίως δοκιμιακά κείμενα. 

marinetti-ritratto

Του Ευθύμιου Σακκά

Μια μέρα σαν σήμερα το 1876 είχε έρθει στη ζωή ο Ιταλός Φίλιππο Μαρινέτι. Έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου όπου και σπούδασε μεταβαίνοντας στη συνέχεια στη Σορβόννη και ολοκληρώνοντας τον κύκλο της εκπαίδευσής του στην Πάβια.

fitzgerald

Του Ευθύμιου Σακκά

Μια μέρα σαν σήμερα το 1940 έφυγε από τη ζωή ο συγγραφέας Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ σε ηλικία 44 ετών. Ο πατέρας του ήταν πωλητής  σε μια εμπορική επιχείρηση και γι’ αυτό το λόγο η οικογένεια μετακόμισε δύο φορές κατά τα παιδικά του χρόνια. Φοίτησε σε αξιόλογα Γυμνάσια και κατόπιν στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον αλλά δεν έδειχνε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς τον είχε αποσπάσει η φιλοδοξία να γίνει συγγραφέας. 

steinbeck

Του Ευθύμιου Σακκά

Μια μέρα σαν σήμερα το 1968 έφυγε από την ζωή ο συγγραφέας Τζον Στάινμπεκ σε ηλικία 66 ετών. Ο Στάινμπεκ γεννήθηκε στην πόλη Σαλίνας της Καλιφόρνιας και πέρασε τα παιδικά του χρόνια σε μια πεδιάδα κοντά στον Ειρηνικό ωκεανό.

genet

Του Ευθύμιου Σακκά

Μια μέρα σαν σήμερα το 1910 είχε γεννηθεί ο Γάλλος συγγραφέας Ζαν Ζενέ. Ήταν νόθος γιος μιας ιερόδουλης που τον εγκατέλειψε ενώ ήταν βρέφος και την ανατροφή του ανέλαβε μια οικογένεια αγροτών. Κατά την παιδική του ηλικία ανέπτυξε τάσεις παραβατικότητας και για ένα τριετές διάστημα παρέμεινε σε αναμορφωτήριο. 

alfons_dode

Του Ευθύμιου Σακκά

Μια μέρα σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή ο Γάλλος συγγραφέας Άλφονς Ντοντέ.

gustave_eiffel

Του Ευθύμιου Σακκά

Μια μέρα σαν σήμερα το 1833 είχε γεννηθεί ο Γουσταύος Άιφελ στην πόλη της Ντιζόν.  Η οικογένειά του ήταν  εύπορη με τον πατέρα του να είναι αξιωματικός του στρατού και τη μητέρα του να ασχολείται με το εμπόριο. 

durrenmatt_big

Του Ευθύμιου Σακκά

Μια μέρα σαν σήμερα το 1990 έφυγε από τη ζωή ο Ελβετός συγγραφέας Φρίντριχ Ντύρενματ λίγες μέρες πριν συμπληρώσει τα 70 χρόνια ζωής. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βέρνη όπου και σπούδασε φιλοσοφία και θεολογία συμπληρώνοντας τις ανώτατες σπουδές του στη Ζυρίχη. 

wassily_kandinsky_2

Του Ευθύμιου Σακκά

Μια μέρα σαν σήμερα το 1944 έφυγε από την ζωή ο ρώσος ζωγράφος Βασίλι Καντίνσκι σε ηλικία 78 ετών. Μεγάλωσε στην Οδησσό όπου και μεταξύ των άλλων κατά την παιδική του ηλικία λάμβανε μαθήματα μουσικής, ζωγραφικής και σχεδίου και με την ενηλικίωσή του επέστρεψε στη γενέτειρά του την Μόσχα για να σπουδάσει νομική. 

munch_edvard

 Του Ευθύμιου Σακκά

Μια μέρα σαν σήμερα το 1863 είχε γεννηθεί ο Νορβηγός ζωγράφος Edwart Munch. Μεγάλωσε στο Όσλο και η παιδική του ηλικία σημαδεύτηκε από τον χαμό δύο αδελφών του από φυματίωση, ενώ μια τρίτη διαπιστώθηκε ότι ήταν παράφρων. Ο ίδιος ο Munch ήταν φιλάσθενος και το γεγονός στάθηκε μια από τις αφορμές για να εγκαταλείψει τις σπουδές του στην εφαρμοσμένη μηχανική. 

john-milton

Του Ευθύμιου Σακκά

Μια μέρα σαν σήμερα είχε γεννηθεί ο Άγγλος ποιητής Τζον Μίλτον, που έχει περάσει στη λογοτεχνική αθανασία για το επικό, ποιητικό του κείμενο «Χαμένος Παράδεισος». Ένα έργο ανάλογης εμβέλειας με την «Θεια Κωμωδία» του Δάντη και των κειμένων του Σαίξπηρ. Ένα από τα τελευταία μεγαλόπνοα ποιήματα της δυτικής κουλτούρας που η επιρροή του παραμένει αναλλοίωτη μέσα στους αιώνες. 

herbertspencer

Του Ευθύμιου Σακκά

Μια μέρα σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή ο κοινωνιολόγος και φιλόσοφος Χέρμπερτ Σπένσερ, γνωστός κυρίως για την θεωρία του περί κοινωνικού δαρβινισμού. Ανήκε σε μια πολύτεκνη οικογένεια και ο πατέρας του ήταν δάσκαλος. Οι πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις του τελευταίου επηρεάσανε καταλυτικά την ιδιοσυγκρασία του Σπένσερ, γεγονός που αποτυπώθηκε και στις μετέπειτα θεωρίες του. Μη συμβιβασμός με οποιοδήποτε είδος εξουσίας, ελεύθερο εμπόριο και ανεξάρτητη οικονομία ήταν μερικές από τις θέσεις του πατρός.

wilder

Του Ευθύμιου Σακκά

Μια μέρα σαν σήμερα είχε έρθει στη ζωή ο συγγραφέας Θόρντον Ουάιλντερ. Ο πατέρας του ήταν διπλωμάτης και μεγάλο μέρος της παιδικής του ηλικίας έζησε στην Κίνα. 

Vrizakis_P_Theodoros

Του Ευθύμιου Σακκά

Μια μέρα σαν σήμερα το 1878 έφυγε από τη ζωή ο ζωγράφος Θεόδωρος Βρυζάκης σε ηλικία 64 ετών. Γεννήθηκε στη Θήβα και η παιδική του ηλικία στιγματίστηκε από το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης, οπόταν και μένει ορφανός από πατέρα καθώς απαγχονίστηκε από του Τούρκους. 

dumas

Του Ευθύμιου Σακκά

Μια μέρα σαν σήμερα το 1870 έφυγε από τη ζωή ο γάλλος λογοτέχνης Αλέξανδρος Δουμάς, καταγόμενος από ευγενική οικογένεια, αλλά περνώντας μια φτωχική παιδική ηλικία εξαιτίας κυρίως του θανάτου του πατέρα του.

Maria-Callas

Του Ευθύμιου Σακκά

Μια μέρα σαν σήμερα το 1923 είχε έρθει στη ζωή η Μαρία Κάλλας στην Νέα Υόρκη, όπου είχαν μεταναστεύσει οι γονείς της, οι οποίοι όμως δεν τα πηγαίνανε καθόλου καλά μεταξύ τους και χωρίσανε τελικά όταν μετά το κραχ ο πατέρας της έκλεισε το φαρμακείο που διατηρούσε.

Woody

Του Ευθύμιου Σακκά

Μια μέρα σαν σήμερα το 1935 γεννήθηκε ο αμερικανός σκηνοθέτης Γούντι Άλλεν στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. 

james

Του Ευθύμιου Σακκά

Μια μέρα σαν σήμερα το 1987 απεβίωσε ο αμερικανός συγγραφέας Τζέιμς Μπόλντουιν στη Γαλλία, όπου και έζησε το μεγαλύτερο μέρος του βίου του. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Χάρλεμ διάγοντας φτωχικά παιδικά χρόνια. Ο θετός πατέρας του ήταν ιερέας και ο Μπόλντουιν ακολούθησε αρχικά τον ίδιο δρόμο, κηρύττοντας στους δρόμους.

giacomopuccinipuccini

Του Ευθύμιου Σακκά

Μια μέρα σαν σήμερα το 1924 έφυγε από τη ζωή ο Ιταλός συνθέτης Τζιάκομο Πουτσίνι σε ηλικία 66 ετών. Προερχόταν από οικογένεια με μουσικό παρελθόν και τον ίδιο δρόμο ακολούθησε και ο ίδιος από νωρίς σπουδάζοντας σύνθεση και εκκλησιαστικό όργανο. 

washington_irving_250w

Του Ευθύμιου Σακκά

Μια μέρα σαν σήμερα το 1859 έφυγε από τη ζωή ο αμερικανός συγγραφέας Ουάσινγκτον Ίρβινγκ σε ηλικία 76 ετών. Από την εφηβική του ηλικία άρχισε να εκδηλώνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη λογοτεχνία και κατά την ενηλικίωσή του αρθρογραφεί στην εφημερίδα Morning Chronicle με ιδιαίτερη επιτυχία. 

Yukio-Mishima

Του Ευθύμιου Σακκά

Μια μέρα σαν σήμερα το 1970 ο Ιάπωνας συγγραφέας Γιούκιο Μισίμα, που είχε προταθεί δύο φορές για Νόμπελ, γράφει τις τελευταίες λέξεις της τετραλογίας του «Η θάλασσα της γονιμότητας», φοράει την παραδοσιακή στολή των σαμουράι και με τέσσερις μαθητές του εισβάλλει στο Υπουργείο Αμύνης, κρατάει όμηρο τον υπουργό και απαιτεί να συγκεντρωθούνε οι στρατιώτες στο προαύλιο για να τους μιλήσει.

Collodi_and_Pinochio

Του Ευθύμιου Σακκά

Μια μέρα σαν σήμερα το 1826 είχε γεννηθεί στη ο Ιταλός συγγραφέας Κάρλο Κολόντι που έμελλε να γίνει ευρέως γνωστός μέσα από το έργο του «Οι περιπέτειες του Πινόκιο». Πριν ασχοληθεί με την παιδική λογοτεχνία έγραφε σε πολιτικές εφημερίδες, είχε γίνει γνωστός ήδη από το πρώτο του μυθιστόρημα και είχε αποδώσει μια σειρά από σατυρικές παραστάσεις. 

Malraux

Του Ευθύμιου Σακκά

Μια μέρα σαν σήμερα το 1976 έφυγε από τη ζωή ο Γάλλος συγγραφέας Αντρέ Μαλρώ. Γεννήθηκε στο Παρίσι όπου και μεγάλωσε, ενώ οι γονείς του χωρίσανε όταν ήταν τεσσάρων ετών και ανατράφηκε από την μητέρα του. Τα παιδικά του χρόνια δύσκολα καθώς έπασχε από διάφορες νευρώσεις και λεκτικά τικ και πολύ πιθανό να έπασχε από το σύνδρομο tourette. Από νωρίς πάντως εξέφρασε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις τέχνες και εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τις προοπτικές που πρόσφερε η γαλλική πρωτεύουσα επισκεπτόμενος συχνά τα μουσεία της και δανειζόμενος βιβλία από τις διάφορες βιβλιοθήκες της. 

haxley

Του Ευθύμιου Σακκά

Μια μέρα σαν σήμερα το 1963 απεβίωσε ο συγγραφέας Άλντους Χάξλεϋ σε ηλικία 69 ετών. Προέρχονταν από μια οικογένεια που είχε αναδείξει γνωστούς συγγραφείς και επιστήμονες και την ίδια κατεύθυνση έμελλε να ακολουθήσει και ο ίδιος. Αρχικά ενδιαφερόταν περισσότερο για τις επιστήμες αλλά μια οφθαλμολογική ασθένεια του στέρησε την όραση για δύο ολόκληρα χρόνια, ενώ στη συνέχεια αποκαταστάθηκε μερικώς η βλάβη μόνο από το ένα μάτι. Το γεγονός αυτό στάθηκε η αφορμή να στρέψει αποκλειστικά το ενδιαφέρον του στη συγγραφή. 

magritte

Του Ευθύμιου Σακκά

Μια μέρα σαν σήμερα το 1898 είχε γεννηθεί ο Βέλγος ζωγράφος Ρενέ Μαγκρίτ. Το προσωνύμιο που του αποδόθηκε ήταν «ο αόρατος άνθρωπος» καθώς σε αντίθεση με άλλους σουρεαλιστές καλλιτέχνες δεν ενδιαφέρθηκε διόλου να υιοθετήσει μια παράδοξη κοινωνική εικόνα. 

eluard4

Του Ευθύμιου Σακκά

Μια μέρα σαν σήμερα το 1952 απεβίωσε ο ποιητής Πωλ Ελυάρ σε ηλικία 57 ετών. Κατά την παιδική του ηλικία προσβλήθηκε από φυματίωση και το διάστημα της αποθεραπείας του σε ελβετικό σανατόριο άρχισε να εκδηλώνει ενδιαφέρον για την ποίηση. 

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

12 Φεβρουαρίου 2021 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Βιβλία που θεμελίωσαν τον πολιτισμό μας: 10 διαλέξεις στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

Οι συγγραφείς Σώτη Τριανταφύλλου και Κώστας Κατσουλάρης παρουσιάζουν θεμελιώδη βιβλία του πολιτισμού μας σε μια σειρά 10 διαλέξεων μέσω πλατφόρμας τηλεδιάσκεψης, στο πλ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

11 Δεκεμβρίου 2020 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2020

Να επιλέξεις τα «καλύτερα» λογοτεχνικά βιβλία από μια χρονιά τόσο πλούσια σε καλούς τίτλους όπως η χρονιά που κλείνει δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το αποτολμήσαμε, όπως άλ

ΦΑΚΕΛΟΙ