Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 22 Νοεμβρίου 1869, γεννήθηκε στο Παρίσι ο Νομπελίστας συγγραφέας Αντρέ Ζιντ [André Gide]. Τα βιβλία του κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πόλις, Μεταίχμιο, Πατάκη, ΜΙΕΤ, Ίνδικτος, Ζαχαρόπουλος κ.ά.
Επιμέλεια: Book Press
Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 22 Νοέμβρη 1869, γεννήθηκε στο Παρίσι ο νομπελίστας συγγραφέας Αντρέ Ζιντ.
Ο Ζιντ ανήκε σε μια μεγαλοαστική, προτεσταντική οικογένεια. Ο πατέρας του, Πολ, καθηγητής νομικής στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού, πέθανε όταν ο Αντρέ ήταν έντεκα ετών. Η μητέρα του, Ζιλιέτ, μεγάλωσε μόνη της τον γιο της, προσλαμβάνοντας δασκάλους για την κατ' οίκον εκπαίδευσή του.
Ο Ζιντ εισήχθη στο φημισμένο Lycée Henri-IV και αποφάσισε από πολύ νωρίς να ασχοληθεί με τη συγγραφή. Μάλιστα, εξέδωσε το πρώτο μυθιστόρημά του, το αυτοβιογραφικό Les cahiers d'André Walter το 1891, σε ηλικία μόλις είκοσι ενός ετών. Τα επόμενα χρόνια, ταξίδεψε στη Βόρεια Αφρική, ίδρυσε το λογοτεχνικό περιοδικό Nouvelle Revue Française, που εκδίδεται ως σήμερα, κι έγινε φίλος με επιφανείς καλλιτέχνες της εποχής του, όπως με τον Ιρλανδό θεατρικό συγγραφέα και ποιητή Όσκαρ Ουάιλντ.
Ηθική και ελευθερία, αυθεντικότητα και αλήθεια
Τα βιβλία του Ζιντ πραγματεύονται την ανθρώπινη ηθική και την ελευθερία, την αυθεντικότητα και την αλήθεια, τη σεξουαλικότητα και την ομοφυλοφιλία. Ο συγγραφέας είχε γράψει αρκετά αυτοβιογραφικά έργα, καθώς και ταξιδιωτικά κείμενα με θέμα τις περιηγήσεις του στο Κονγκό, στο Τσαντ και στο Καμερούν, στα οποία ασκεί κριτική στη δυτική αποικιοκρατία.
Ένα από τα μείζονα μυθιστορήματά του έχει τον τίτλο Οι κιβδηλοποιοί (εκδ. Πόλις, μτφρ. Ανδρέας Παππάς). Πρόκειται για ένα σύνθετο και δαιδαλώδες έργο, προδρομικό του κινήματος του Νέου Μυθιστορήματος, στο οποίο περιγράφονται οι, συχνά ερωτικές, περιπέτειες κάποιων νεαρών ανδρών, με τη χρήση καινοτόμων αφηγηματικών τεχνικών.
Το 1947, ο Ζιντ τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας «για τα περιεκτικά και καλλιτεχνικώς σημαντικά γραπτά του, στα οποία τα ανθρώπινα προβλήματα και οι καταστάσεις παρουσιάζονται με μια έκδηλη αγάπη για την αλήθεια και με έντονη ψυχολογική διορατικότητα».
«Ο άνθρωπος δεν μπορεί να ανακαλύψει νέους ωκεανούς αν δεν έχει το θάρρος να χάσει την ακτή από τα μάτια του», γράφει ο Ζιντ.
Βέβαια, αξίζει να αναφερθεί πως ο Ζιντ, πέρα από σπουδαίος λογοτέχνης, θεωρείται και μια αμφιλεγόμενη φιγούρα, εφόσον αρκετοί από τους εραστές του ήταν ανήλικα αγόρια. Ένας από αυτούς ήταν ο Μαρκ Αλεγκρέ, ο οποίος εξελίχθηκε σε σημαντικό σεναριογράφο και σκηνοθέτη του κινηματογράφου.
Ο Αντρέ Ζιντ πέθανε το 1951. Σύμφωνα με τους New York Times, ήταν «ο σπουδαιότερος άνθρωπος των γραμμάτων της εποχής του».