mariakaki kentriki

Μιλήσαμε με την ψυχολόγο και κοινωνική ερευνήτρια Αγνή Μαριακάκη με αφορμή το βιβλίο της «Μάθε από το παρελθόν σου, αγάπησε τον εαυτό σου, ζήσε τη ζωή που σου αξίζει», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Key Books. 

Συνέντευξη στην Ελένη Κορόβηλα

alkis charalambidis

Συνέντευξη με τον ομότιμο καθηγητή του ΑΠΘ, ιστορικό της τέχνης Άλκη Χαραλαμπίδη, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου «Τέχνη εκ των πραγμάτων» (εκδ. University Studio Press). 

Συνέντευξη στον Διονύση Μαρίνο 

papaliou kentriki

Μια συνομιλία με τη συγγραφέα Ντορίνα Παπαλιού με αφορμή το νέο της μυθιστόρημα «Η φωνή στα χέρια της» (εκδ. Ίκαρος). 

Συνέντευξη στον Διονύση Μαρίνο

petros markaris3

Στα βιβλιοπωλεία είναι ήδη το νέο του μυθιστόρημα «Η βία της αποτυχίας», ενώ στο μυαλό του σχεδιάζει το επόμενο. Με αφορμή την παρουσία του στο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων, συνομιλήσαμε με τον Πέτρο Μάρκαρη για λογοτεχνία, πολιτική και Τεχνητή Νοημοσύνη.

Συνέντευξη στον Διονύση Μαρίνο

Fotini maltezou kentriki

Μια συζήτηση με τη συγγραφέα Φωτεινή Μαλτέζου με αφορμή το πρώτο της βιβλίο, το μυθιστόρημα «Η Αστυνομία του Μίσους» (εκδ. Επίμετρο).

Συνέντευξη στον Λεωνίδα Καλούση

tomaras new

Συνέντευξη με τον ψυχίατρο και συγγραφέα Βλάση Δ. Τομαρά με αφορμή το βιβλίο του «Οικογένειες σε κρίση» (εκδ. Αρμός). 

Συνέντευξη στην Ελένη Κορόβηλα 

carnivora kampili aspasia

Οι εκδόσεις Carnívora είναι ένας από τους νέους εκδοτικούς οίκους που διαθέτει ξεκάθαρο όραμα και το οποίο έχει επικοινωνήσει με απόλυτη επιτυχία στους αναγνώστες. Μοναδική και βραβευμένη αισθητική μαζί με προσεκτικές επιλογές τίτλων, φροντισμένα κείμενα και άρτιο τυπογραφικό αποτέλεσμα είναι τα επιμέρους στοιχεία που ανέδειξαν τις εκδόσεις Carnívora. Μιλήσαμε με τη συνεκδότρια και μεταφράστρια Ασπασία Καμπύλη.

Συνέντευξη στον Κώστα Αγοραστό

vlachogiannis konstantinos

Με αφορμή το νέο του λογοτεχνικό έργο «Επικράτειες» (εκδ. Περικείμενο) συζητάμε με τον συγγραφέα Κωνσταντίνο Π. Βλαχογιάννη για τα ψυχικά και λογοτεχνικά τοπία, την αδυναμία να ορίσουμε το σώμα μας και τη γλώσσα ως πρωταρχικό δοχείο για την κατασκευή της πραγματικότητας. 

Συνέντευξη στον Διονύση Μαρίνο 

soumas synenteyiksi

Κριτικός κινηματογράφου, αναγνώστης με πάθος και συγγραφέας που εμβαθύνει στο ερωτικό πάθος και τις ολέθριες συνέπειες αυτού, ο Θόδωρος Σούμας απάντησε σε ορισμένες ερωτήσεις μας, με αφορμή τη νέα του συλλογή διηγημάτων «Παράλογοι συνήθεις πόθοι» (εκδ. Βακχικόν).

Συνέντευξη στον Λεωνίδα Καλούση

pylorof

Με αφορμή το νέο της μυθιστόρημα «Το Νεραϊδάκι» (εκδ. Ελληνικά Γράμματα), η συγγραφέας και μεταφράστρια Νόρα Πυλόρωφ απάντησε σε ερωτήσεις μας.

Συνέντευξη στον Λεωνίδα Καλούση

Walter Puchner

Η αφορμή για τη συζήτηση με τον καθηγητή Βάλτερ Πούχνερ είναι η θεατρική σειρά των εκδόσεων Νίκας, την οποία επιμελείται. Κι αν το θέατρο είναι ένα απέραντο πεδίο ζητημάτων και προβληματισμών, η κουβέντα επεκτάθηκε στη λογοτεχνία, στην ποίηση και στην κριτική. Κι αυτό γιατί ο Βάλτερ Πούχνερ έχει διασχίσει κάθε έκφανση της τέχνης με την «περιέργεια του παιδιού να μάθει τι έχουν μέσα τα πράγματα, να καταλάβει τον κόσμο και να βιώσει τις σκέψεις των άλλων. Να δει πώς βιώνουν άλλοι σκεπτόμενοι άνθρωποι την υπαρξιακή έκθεση στο πεπρωμένο/τυχαίο, όπου τα δεδομένα είναι αμετακίνητα, ό,τι και να κάνεις».

Συνέντευξη στον Κώστα Αγοραστό

giannis mamahs

Είναι ένας από τους τελευταίους δασκάλους της παλιάς τυπογραφίας. Από τα χέρια του περνούν τα βιβλία των εκδόσεων Gutenberg. Με αφορμή την έκθεση με κολοφώνες του που θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή (Eγκαίνια 5/6), μιλήσαμε με τον Γιάννη Μαμάη για τη μακρά διαδρομή του στο χώρο του βιβλίου.

Συνέντευξη στον Διονύση Μαρίνο

kouniakis

Συνέντευξη με τον ψυχοθεραπευτή Φίλιππο Κουνιάκη, με αφορμή το βιβλίο του «Πώς νιώθεις με αυτό; - Στην καρέκλα του ψυχοθεραπευτή», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Key Books. 

Συνέντευξη στην Ελένη Κορόβηλα

michalis albatis

Από την απόλυτη επιτυχία στη συνειδητοποίηση. Ο Μιχάλης Αλμπάτης μάς μίλησε για το νέο του βιβλίο «Η κατάλυση του χρόνου» (εκδ. Νήσος), αλλά και πώς βίωσε το απίστευτο «γκελ» που έκανε το προηγούμενο μυθιστόρημά του.

Συνέντευξη στον Διονύση Μαρίνο

popi makrygianni

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, με την Πόπη Μακρύγιαννη με αφορμή το νέο της βιβλίο «Μέσα στη βαλίτσα μου έχω...» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Book Press

dendrinos kentriki

Με αφορμή το νέο του βιβλίο «Όλοι αγαπούν τα τραύματά τους» (εκδ. Διόπτρα) συνομιλούμε με τον συγγραφέα Γιάννη Δενδρινό. 

Συνέντευξη στον Διονύση Μαρίνο

sofia nikolaidou1

Με αφορμή το νέο της μυθιστόρημα «Δικά μας παιδιά» (εκδ. Μεταίχμιο) συναντήσαμε τη συγγραφέα Σοφία Νικολαΐδου στη Θεσσαλονίκη, στο περιθώριο της 20ής Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου και συζητήσαμε για τους κώδικες των νέων, τον ΛΕΞ και τα κλειστά δωμάτια.

Συνέντευξη στον Διονύση Μαρίνο

xrysojeni prokopaki

Με αφορμή το καινούργιο βιβλίο της «Ημιτελείς» (εκδ. Στίξις), συζητάμε με τη συγγραφέα Χρυσοξένη Προκοπάκη που διευθύνει και τις εκδόσεις Στίξις.

Συνέντευξη στον Διονύση Μαρίνο 

dimitra papadima

Πέντε λεπτά με μία συγγραφέα. Σήμερα, με τη Δήμητρα Παπαδήμα με αφορμή το νέο της μυθιστόρημα «Όλα μαύρα» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νίκας.  

Επιμέλεια: Book Press

tina katsouli1

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, με την Tίνα Κατσούλη με αφορμή το νέο της βιβλίο «Η σκιά του κηπουρού» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Book Press

konstantinos diogos 2

Με αφορμή το βιβλίο του «Το όραμα των Ελλήνων για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής» (εκδ. Αλεξάνδρεια) συνομιλούμε με τον ιστορικό και συγγραφέα Κωνσταντίνο Διώγο για την αμφίθυμη στάση που έχουμε κρατήσει απέναντι στην Αμερική, από την Επανάσταση του 1821 έως σήμερα. 

Συνέντευξη στον Διονύση Μαρίνο

nagia dalakoura1

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, με την Νάγια Δαλακούρα με αφορμή το νέο της μυθιστόρημα «Ο χορός του ανέμου» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος. Κεντρική εικόνα: © Αντώνης Κεκιδάκης. 

Επιμέλεια: Book Press

dandolos stefanos1

Με αφορμή το νέο του μυθιστόρημα «Τα αηδόνια της σιωπής» (εκδ. Ψυχογιός) συζητάμε με τον συγγραφέα Στέφανο Δάνδολο για τις δύσκολες μέρες των Δεκεμβριανών και πώς μέσα σε ταραγμένους καιρούς μπορεί να ανθίσει η ελπίδα και να ανάψει ένα φως. 

Συνέντευξη στον Διονύση Μαρίνο 

nasikas1

Mε αφορμή το βιβλίο του «Βία και καταναλωτισμός» (εκδ. Αρμός) συζητάμε με τον ψυχαναλυτή και συγγραφέα Κώστα Νασίκα για την ψευδεπίγραφη ευμάρεια των σύγχρονων κοινωνιών, αλλά και πώς η τροφή μπορεί να γίνει «όπλο» στους απεργούς πείνας και σε εκείνους που νηστεύουν. 

Συνέντευξη στον Διονύση Μαρίνο  

kostas kaltsas2

Με αφορμή το πρώτο του μυθιστόρημα «Νικήτρια σκόνη» (εκδ. Ψυχογιός) που κυκλοφόρησε πρόσφατα, συνομιλούμε με τον μεταφραστή και συγγραφέα Κώστα Καλτσά για τα Δεκεμβριανά, το πρόσφατο Δημοψήφισμα, αλλά και τον Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας. Κεντρική εικόνα: © Μαρίνα Δογάνου. 

Συνέντευξη στον Διονύση Μαρίνο

katerina markou kentriko

Οι εκδόσεις Παπαζήση συμπληρώνουν φέτος 95 συναπτά χρόνια παρουσίας στο χώρο του βιβλίου. Συνομιλήσαμε με τη διευθύντρια των εκδόσεων Κατερίνα Μάρκου για την κληρονομιά του παρελθόντος, αλλά και τα μελλοντικά σχέδια της εκδοτικής επιχείρησης. 

Συνέντευξη στον Κώστα Αγοραστό

Aristoula Dalli

Η Αρχοντούλα Δάλλη μάς συστήθηκε πρόσφατα με τη συλλογή διηγημάτων της «Το δέρμα της φώκιας» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν. 

Επιμέλεια: Book Press

kasdagli skylakaki

Τι ζητούν τα σημερινά κορίτσια; Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι φόβοι τους και πώς τοποθετούνται απέναντι στα αιτήματα του φεμινισμού, αλλά και την έμφυλη βία; Με αφορμή το βιβλίο «Μικρές επικίνδυνες - 100 ιστορίες από 100 γενναία κορίτσια» (εκδ. Key Books) συνομιλήσαμε με τις Μαριάννα Σκυλακάκη και Στέλλα Κάσδαγλη που μετείχαν ενεργά στην έρευνα. 

Συνέντευξη στην Ελένη Κορόβηλα

antigoni zogka

Υπάρχει πραγματικός έρωτας ή είναι μια φενάκη; Μπορούν οι εξωγενείς παράγοντες, ειδικά όταν είναι οριακοί, να επηρεάσουν μια σχέση; Με αφορμή το βιβλίο της Αντιγόνης Ζόγκα «Παλμίτα» (εκδ. Ψυχογιός) συζητούμε με τη συγγραφέα για τον Έρωτα–Φοίνικα που αναγεννάται από τις στάχτες του. 

Συνέντευξη στον Διονύση Μαρίνο 

eleni nikolaidou

Με αφορμή το βιβλίο της «Καλή πατρίδα, σύντροφε» (εκδ. Εταιρεία Σύγχρονης Ιστορίας), η Ελένη Νικολαΐδου μάς μιλάει για ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα και υποφωτισμένα θέματα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας που έχει να κάνει με τους πολιτικούς πρόσφυγες που κατέφυγαν στην πρώην Ανατολική Ευρώπη μετά το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου.  

Συνέντευξη στον Διονύση Μαρίνο 

thanos sarris

Ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα υπήρξε κάτι περισσότερο από ένας ποδοσφαιριστής. Με αφορμή την έκδοση του εξαιρετικού graphic novel «Το χέρι του θεού» (εκδ. Οξύ) των Πάολο Μπαρόν [Paolo Baron] και Ερνέστο Καρμπονέτι [Ernesto Carbonetti], ο δημοσιογράφος και μεταφραστής Θάνος Σαρρής μάς μιλάει για το τι ξεχωριστό φέρνει στο φως αυτό το βιβλίο. 

Συνέντευξη στον Διονύση Μαρίνο 

galva

Πέντε λεπτά με μία συγγραφέα. Σήμερα, με τη Σύλβα Γάλβα με αφορμή τη νέα συλλογή διηγημάτων της «Θεατές και δράστες» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Book Press

katrakazou

Πέντε λεπτά με μία συγγραφέα. Σήμερα, με την Κωνσταντίνα Κατρακάζου, με αφορμή το μυθιστόρημά της «Λέξεις που δεν έζησε...» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρμός. 

Επιμέλεια: Book Press

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ