Maia Kobabe

Σύμφωνα με λίστα που έδωσε στη δημοσιότητα η Αμερικανική Ένωση Βιβλιοθηκών, από τα δέκα βιβλία που δέχθηκαν το 2023 περισσότερα αιτήματα να απαγορευτούν (από πολίτες ή ομάδες), τα μισά και πλέον είχαν ΛΟΑΤΚΙ+ θεματολογία. Κεντρική εικόνα: η συγγραφέας Maia Kobabe, της οποίας το βιβλίο Gender Queer έχει προκαλέσει τους συντηρητικούς στις ΗΠΑ (© Josh Edelson). 

Επιμέλεια: Book Press

lea projects

Υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, θα πραγματοποιηθεί η 16η έκδοση του Φεστιβάλ ΛΕΑ (Λογοτεχνία εν Αθήναις), στο πλαίσιο του οποίου θα υλοποιηθούν διάφορα πρότζεκτ από τον Μάρτιο ως το τέλος του έτους, λειτουργώντας έτσι ως Πολιτιστική και Λογοτεχνική Γέφυρα μεταξύ Ελλάδας, Λατινικής Αμερικής, Ισπανίας και Πορτογαλίας.

Επιμέλεια: Book Press

taskendi prosfyges

Την Τρίτη, 23 Απριλίου, στις 7μμ, παρουσιάζεται στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων το βιβλίο της Ελένης Νικολαΐδου «Καλή πατρίδα, σύντροφε!» (εκδ. Εταιρεία Σύγχρονης Ιστορίας). Κεντρική εικόνα: Μικρά παιδιά που ακολούθησαν τους γονείς τους στην εσχατιά της Τασκένδης.

Επιμέλεια: Book Press

jenny erpenberck

Ανακοινώθηκαν τα έξι βιβλία από τα οποία θα προκύψει ο φετινός νικητής του βραβείου Booker International. Πρόκειται για βιβλία που σύμφωνα με την επιτροπή «εμπλέκονται με την τρέχουσα πραγματικότητα του ρατσισμού και της καταπίεσης, της παγκόσμιας βίας και της οικολογικής καταστροφής». Κεντρική εικόνα: η Γερμανίδα συγγραφέας Jenny Erpenbeck. 

Επιμέλεια: Book Press

alexis stamatis

Στο 34ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων στο Βιβλιοπωλείο της Πολιτείας με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου και της σκέψης, o Κώστας Κατσουλάρης θα συνομιλήσει με τον ιστορικό Κωστή Καρπόζηλο, με αφορμή την έκδοση της μελέτης του, «Ελληνικός κομμουνισμός - Μια διεθνική ιστορία (1912-1974)» (εκδ. Αντίποδες). Η συζήτηση θα μεταδοθεί ζωντανά, την Πέμπτη, 11 Απριλίου, στις 7μμ.

Επιμέλεια: Book Press

 it stephen king 1

Πώς εξηγούν το φαινόμενο αναλυτές, συγγραφείς και δημοσιογράφοι. Οι «μεταλλάξεις» που έχει υποστεί το είδος τα τελευταία χρόνια. Κεντρική εικόνα: από την κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος «Το Αυτό» του Στίβεν Κινγκ [Stephen King]. 

Επιμέλεια: Λεωνίδας Καλούσης

festival du livre de paris

Με τις συγγραφείς Ρέα Γαλανάκη, Δήμητρα Κολλιάκου και Ιωάννα Μπουραζοπούλου, η ελληνική αποστολή που θα συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Παρίσι στις 12-14 Απριλίου. «Σύντομα νέο θεσμικό φορέα για την πολιτική βιβλίου» προαναγγέλλει η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. 

Επιμέλεια: Book Press 

stella prize

Πρόκειται για ένα από τα κορυφαία λογοτεχνικά βραβεία της Αυστραλίας και αφορά μόνο γυναίκες και non-binary συγγραφείς της χώρας. Η νικήτρια θα ανακοινωθεί στις 2 Μαΐου και θα λάβει 50.000 δολάρια. Kεντρική εικόνα: από αριστερά προς τα δεξιά η Alexis Wright, η Sanya Rushdi και η Εmily O'Grady. 

Επιμέλεια: Book Press

festival athinon herodeion kentriki

Πολλές και ενδιαφέρουσες παραστάσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα φιλοξενήσει το φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2024. Παρουσιάζουμε αναλυτικά το πρόγραμμα των παραστάσεων ανά χώρο διεξαγωγής.

Επιμέλεια: Book Press

kostis papagiorgis

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος εγκαινιάζει τον κύκλο εκδηλώσεων «Λόγος 14» που επιμελείται ο Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, Σταύρος Ζουμπουλάκης. Η πρώτη εκδήλωση είναι αφιερωμένη στον Κωστή Παπαγιώργη.

Επιμέλεια: Book Press

John Barth

Υπήρξε ένας από τους κορυφαίους εισηγητές του μεταμοντερνισμού στη λογοτεχνία των ΗΠΑ. Κεντρική εικόνα: © Wikipedia. 

Επιμέλεια: Book Press

Windham Campbell vraveia

Τα συγκεκριμένα βραβεία που καθιερώθηκαν από το Πανεπιστήμιο Yale έχουν ως στόχο να προσφέρουν οικονομική ασφάλεια σε συγγραφείς, ώστε να δημιουργούν χωρίς το άγχος ή την πίεση της καθημερινής εργασίας. Ο κάθε νικητής λαμβάνει 175.000 δολάρια. Kεντρική εικόνα: από αριστερά προς τα δεξιά η Deirdre Madden, ο Hanif Abduraqib και η Kathryn Scanlan.

Επιμέλεια: Book Press

20 TBF kentriki

Η 20ή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί από τις 16 έως τις 19 Μαΐου 2024, με τιμώμενο το Εμιράτο της Σάρτζα (ΗΑΕ). Και φέτος η ΔΕΒΘ θα διεξαχθεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Επιμέλεια: Book Press

alexis stamatis

Στο 33ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων στο Βιβλιοπωλείο της Πολιτείας με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου και της σκέψης, o Κώστας Κατσουλάρης θα συνομιλήσει με τον συγγραφέα Αλέξη Πανσέληνο, με αφορμή την επανέκδοση του πρώτου του βιβλίου, «Ιστορίες με σκύλους» (εκδ. Μεταίχμιο). Η συζήτηση θα μεταδοθεί ζωντανά, την Πέμπτη, 4 Απριλίου, στις 7μμ.

Επιμέλεια: Book Press

xartis vraveia1

Το διαδικτυακό περιοδικό Λόγου και Τέχνης Χάρτης (www.hartismag.gr) ανακοίνωσε για τρίτη χρονιά την απονομή ετήσιων βραβείων, με σκοπό την ανάδειξη των σημαντικότερων βιβλίων που κυκλοφόρησαν το περασμένο έτος. Στη φωτογραφία, από αριστερά, οι Μιχάλης Μοδινός, Αυγή Λίλλη, Γιάννης Τζανετάκης. 

Επιμέλεια: Book Press

kostis papagiorgis bp bw

Σε απάντηση επιστολής διαμαρτυρίας του συγγραφέα Διονύση Χαριτόπουλου με τον τίτλο ««Ανορθογραφίες επιμελητών» για τον τόμο με κριτικά κείμενα του Κωστή Παπαγιώργη, λάβαμε και δημοσιεύουμε εδώ αυτούσια την επιστολή των δύο επιμελητών, των Γιάννη Αστερή και Δημήτρη Καράμπελα. 

Επιμέλεια: Book Press

WOW ATHENS 728

Το δεύτερο φεστιβάλ «WOW - Women of the World Αthens» (6-8 Απριλίου) στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) αποπειράται να θίξει τα πλέον επίκαιρα ζητήματα στον αγώνα της έμφυλης ισότητας, σε τοπικό αλλά και διεθνές επίπεδο. Στην κεντρική εικόνα, η Έλλη Ανδριοπούλου, διευθύνουσα δύμβουλος του ΚΠΙΣΝ και η Jude Kelly, διευθύνουσα δύμβουλος του WOW Foundation - φωτογραφία © Πελαγία Καρανικόλα.

Επιμέλεια: Book Press

xaritopoulos

Λάβαμε από τον Διονύση Χαριτόπουλο την παρακάτω επιστολή, σχετικά με την επιλογή κριτικών κειμένων του Κωστή Παπαγιώργη που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καστανιώτη με τον τίτλο «Κωστής Παπαγιώργης: Τα βιβλία των άλλων 1, Έλληνες συγγραφείς», το 2020. 

Επιμέλεια: Book Press

Naomi Klein

Η νικήτρια του βραβείου Women's Prize για non-fiction βιβλία θα ανακοινωθεί στις 13 Ιουνίου. Κεντρική εικόνα, μια από τις υποψήφιες για το βραβείο: η συγγραφέας και αρθρογράφος Ναόμι Κλάιν © The University of British Columbia.

Επιμέλεια: Book Press

William Gibson 2008

Το πασίγνωστο μυθιστόρημα του «πατέρα» του Cyberpunk Ουίλιαμ Γκίμπσον [William Gibson] «Νευρομάντης» αναμένεται να γίνει σειρά 10 επεισοδίων από το συνδρομητικό κανάλι Apple TV. Κεντρική εικόνα: ο συγγραφέας Ουίλιαμ Γκίμπσον © Wikipedia. 

Επιμέλεια: Book Press

Barry Sebastian

Ο νικητής θα ανακοινωθεί στις 23 Μαΐου κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Φεστιβάλ Λογοτεχνίας του Δουβλίνου. Κεντρική εικόνα: ο συγγραφέας Σεμπάστιαν Μπάρυ © Faber & Faber. 

Επιμέλεια: Book Press

elena xouzouri 3

Την Τρίτη 2 Απριλίου, στις 20:30 η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι εκδόσεις Πατάκη, διοργανώνουν παρουσίαση του βιβλίου της Έλενας Χουζούρη, με τίτλο «Πατρίδα από βαμβάκι» (νέα, αναθεωρημένη έκδοση). 

Επιμέλεια: Book Press

alexis stamatis

Στο 32ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων στο Βιβλιοπωλείο της Πολιτείας με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου και της σκέψης, o Κώστας Κατσουλάρης θα συνομιλήσει με τη συγγραφέα Λένα Διβάνη, με αφορμή το τελευταίο βιβλίο της, τη νουβέλα «Για την καρδιά και το συκώτι του» (εκδ. Πατάκη). Η συζήτηση θα μεταδοθεί την Πέμπτη, 28 Μαρτίου, στις 7μμ.

Επιμέλεια: Book Press

yannis souliotis

Πέθανε ο συγγραφέας και μεταφραστής Γιάννης Σουλιώτης. Ήταν γνωστός για τις μελέτες του, αλλά και για τις μεταφράσεις πολλών έργων του Φερνάντο Πεσσόα στα ελληνικά, καθώς και άλλων σημαντικών ξένων ποιητών.  

Επιμέλεια: Book Press

Moore Lorrie

Κάθε Μάρτιο, τα μέλη του National Book Critics Circle απονέμουν βραβεία για τα καλύτερα βιβλία που εκδόθηκαν στις ΗΠΑ (στην αγγλική γλώσσα) κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, ενώ δίνουν και τιμητικές βραβεύσεις σε οργανισμούς και πρόσωπα που προωθούν τη λογοτεχνία. Φέτος τιμήθηκε η εικονιζόμενη Lorrie Moore για το μυθιστόρημά της Ι am homeless if this is not my home. Kεντρική εικόνα: η Lorrie Moore © The Short Story Project. 

Επιμέλεια: Book Press

Eleni Kourmantzi Psalidas2

Η έκδοση «Αθανάσιος ο Ψαλίδας: Αρχείου Λόγος», με την επιστημονική επιμέλεια της Δρος Ελένης Κουρμαντζή και την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση, έρχεται να φωτίσει το πολυσχιδές έργο του κορυφαίου Νεοέλληνα διαφωτιστή. 

Επιμέλεια: Book Press

kathlyn scanal

Το βραβείο δίδεται από το Ίδρυμα Gordon Burn κάθε χρόνο σε βιβλία μυθοπλασίας και non fiction που «σπάνε» τα όρια και διασχίζουν τα λογοτεχνικά είδη. Κεντρική εικόνα: © Tonatiuh Ambrosetti.

Επιμέλεια: Book Press

dylan thomas prize

Ο νικητής θα ανακοινωθεί σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί στο Swansea, την πατρίδα του Thomas, την Πέμπτη 16 Μαΐου. Kεντρικό εικόνα: οι τελικοί έξι συγγραφείς και ποιητές που διεκδικούν το βραβείο. 

Επιμέλεια: Book Press

womens proze

Από τα δεκαέξι μυθιστορήματα που συγκροτούν τη μακρά λίστα θα επιλεγούν τα έξι καλύτερα στις 24 Απριλίου. Η νικήτρια θα ανακοινωθεί στις 13 Ιουνίου. Kεντρική εικόνα: από αριστερά προς τα δεξιά οι συγγραφείς Anne Enright, Isabella Hammad και Kate Grenville.

Επιμέλεια: Book Press

botouropoulou ifigeneia

Αποχαιρετούμε την Ιφιγένεια Μποτουροπούλου που έφυγε στις 11 Μαρτίου 2024. To συγγραφικό έργο, οι μεταφράσεις, οι επιμέλειες και η επιστημονική της δράση. Μια ζωή ταγμένη στα γράμματα και την εις βάθος φιλολογική έρευνα. 

Επιμέλεια: Book Press

alexis stamatis

Στο 31ο επεισόδιο της σειράς ζωντανών συζητήσεων στο Βιβλιοπωλείο της Πολιτείας με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου και της σκέψης, o Κώστας Κατσουλάρης θα συνομιλήσει με την ιστορικό, Πρύτανι του Παντείου εδώ και τέσσερα χρόνια, Χριστίνα Κουλούρη, για την πολιτισμική μνήμη και τις Εθνικές Επετείους, για το 1821 και τα μεγάλα ρεύματα συγκίνησης που προκάλεσε, με αφορμή το βιβλίο της «Φουστανέλες και χλαμύδες – Ιστορική μνήμη και εθνική ταυτότητα» (εκδ. Αλεξάνδρεια). Η συζήτηση θα μεταδοθεί την Πέμπτη, 21 Μαρτίου, στις 7μμ.

Επιμέλεια: Book Press

Mo Yan

Ο Κινέζος Νομπελίστας Μο Γιάν κατηγορείται ότι με τα βιβλία του σπιλώνει τον κομμουνιστικό στρατό της Κίνας και εξυμνεί τον αντίστοιχο της Ιαπωνίας. 

Επιμέλεια: Book Press

vraveia etairias logotexnon thessalonikis

Την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024 θα γίνει η τελετή της απονομής των λογοτεχνικών βραβείων της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης. Ακολουθούν οι μικρές λίστες και μαζί οι νικητές σε κάθε κατηγορία, καθώς και το μεγάλο βραβείο της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης.

Επιμέλεια: Book Press

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ