Η «τρίτη δύναμη» του Αβραάμ Μάσλοου [Abraham H. Maslow] και η υπαρξιακή ψυχοθεραπεία του Ίρβιν Γιάλομ [Irvin Yalom] μέσα από το πλέγμα των ανθρώπινων αναγκών.
Γράφει ο Μύρων Ζαχαράκης
Για το βιβλίο «Τι είναι η θρησκεία» (Μάριας Μπλέτας, εκδ. Σαββάλα) του Ρόμπερτ Κρόφορντ [Robert Crawford], «Το εσωτερικό φως» (μτφρ. Κυριακή Λέκκα -Μαραγκουδάκη, εκδ. Αρμός) του Μιρτσέα Ελιάντε [Mircea Elliade] και «Επιστήμη ή θεός;» (μτφρ. Θεοφάνης Γραμμένος, εκδ. Τραυλός) του Τζον Πόλκινγκχορν [John Polkinghorne]. Κεντρική εικόνα: πίνακας του Ελ Γκρέκο.
Γράφει ο Μύρων Ζαχαράκης
Από την 24η Αυγούστου του έτους 2024, ο Νεοέλληνας συγγραφέας, ακαδημαϊκός φιλόσοφος και θεολόγος, Χρήστος Γιανναράς, δυστυχώς δεν βρίσκεται πλέον μαζί μας. Το έργο του, πολλές δεκάδες βιβλία, μερικά πολυμεταφρασμένα και με διεθνή απήχηση, θα μένουν πίσω για να γονιμοποιούν τη σκέψη μας και να προκαλούν τον προβληματισμό.
Γράφει ο Μύρων Ζαχαράκης
Για τα βιβλία «Ο φιλόσοφος που δεν ήξερε» (μτφρ. Μαρία Εξάρχου, εκδ. Οξύ) του Βολταίρου [Voltaire], «Διάλογοι για τη φυσική θρησκεία» (μτφρ. Χρήστος Γρηγορίου, εκδ. Νήσος) – «Η φυσική ιστορία της θρησκείας» (μτφρ. Αλέξανδρος Σακελλαρίου, εκδ. Σαββάλα) του Ντέιβιντ Χιουμ [David Hume] και «Πραγματεία για τη διόρθωση του νου» (μτφρ. Βασιλική Γρηγοροπούλου – Bernard Jacquemart, εκδ. Πόλις) του Μπαρούχ Ντε Σπινόζα [Baruch De Spinoza]. Κεντρική εικόνα: Πίνακας του Jean Huber © Voltaire Foundation/Wikipedia.
Γράφει ο Μύρων Ζαχαράκης
Για το βιβλίο της Σούζαν Σόνταγκ [Susan Sontag] «Περί Γυναικών» (μτφρ. Δανάη Σιώζιου, εκδ. Gutenberg).
Γράφει η Φανή Χατζή
Για τον τόμο «Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα (2001-2022) – Πρακτικά Συνεδρίου (Αθήνα, 11 Μαρτίου 2023) του περιοδικού Αναγνώστης» (εκδ. Ιωλκός).
Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης
Ο Βρετανός πολιτικός φιλόσοφος Τζον Γκρέι [John Gray] απαντάει μέσω των βιβλίων του στο καίριο ερώτημα αν ο νεοφιλελευθερισμός είναι η ύστατη «ουτοπία» που πρόκειται να ζήσουμε. Κεντρική εικόνα: © Connie Lee/Marcus Garvey Park Alliance.
Γράφει ο Μύρων Ζαχαράκης
Για τα βιβλία «Περί έρωτος» (μτφρ. Ρεβέκκα Πεσσάχ, εκδ. Ηριδανός) και «Περιπλάνηση στη νεωτρικότητα» (μτφρ. Γιώργος Σαγκριώτης, εκδ. Αλεξάνδρεια) του Γκέοργκ Ζίμελ [George Simmel] και «Γιατί το σεξ είναι διασκεδαστικό;» (μτφρ. Κλείτος Παρασκευόπουλος, εκδ. Κάτοπτρο) του Τζάρεντ Ντάιμοντ [Jared Diamond]. Κεντρική εικόνα: Τριστάνος και Ιζόλδη, πίνακας του Rogelio de Egusquiza © Wikipedia.
Γράφει ο Μύρων Ζαχαράκης
Ξεκινώντας από το βιβλίο του David Held «Μοντέλα δημοκρατίας» (μτφρ. Μαριάννα Τζιαντζή, Κατερίνα Κέη, Γιάννης Βογιατζής, εκδ. Πολύτροπον) και του Andrew Heywood «Εισαγωγή στην Πολιτική» (μτφρ. Γιώργος Καράμπελας, εκδ. Πόλις), παρουσιάζουμε και σχολιάζουμε το βιβλίο του Γιώργου Σιακαντάρη «Τι δημοκρατίες θα υπάρχουν το 2050; – Μεταδημοκρατία, μεταπολιτική, μετακόμματα, εκδ. Αλεξάνδρεια».
Γράφει ο Μύρων Ζαχαράκης
Για τα βιβλία «Κατανοώντας την εξέλιξη» (εκδ. ΠΕΚ) του Κώστα Καμπουράκη, «Επιστήμη και θρησκεία» (μτφρ. Βασιλική Βακάκη, εκδ. ΠΕΚ) του Τζον Χέντλεϊ Μπρουκ [John Hedley Brooke], «Θεός εναντίον Δαρβίνου» (μτφρ. Αιμίλιος Βαλασιάδης, εκδ. Πόλις) του Ζακ Αρνού [Jacques Arnoud] και «Εξέλιξη Vs Δημιουργία» (μτφρ. Λαοκρατία Λάκκα, εκδ. Κέδρος) της Εζενί Σ. Σκοτ [Eugenie C. Scott]. Κεντρική εικόνα: © Britannica.
Γράφει ο Μύρων Ζαχαράκης
Για το βιβλίο του Στέφανου Τραχανά «Ο Κύκλος – Επιστήμη και δημοκρατία σε ανήσυχους καιρούς» (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης).
Γράφει ο Γιώργος Σιακαντάρης
Για το βιβλίο του Ανδρέα Πανταζόπουλου «Η πολιτική της αντιπροσώπευσης / Ντοστογιέφσκι, Παπαδιαμάντης, Κόντογλου» (εκδ. Αρμός).
Γράφει ο Μύρων Ζαχαράκης
Με αφορμή το βιβλίο του Τ.Σ. Έλιοτ [T.S. Eliot] «Για την ποίηση» (μτφρ. Στέφανος Μπεκατώρος, εκδ. Πατάκη), ακολουθεί μια φανταστική συνέντευξη με τον σπουδαίο ποιητή και κριτικό, με υποθετικές ερωτήσεις μα αληθινές απαντήσεις, βασισμένες στο βιβλίο του.
Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης
Για τα βιβλία των Ιμμάνουελ Καντ «Τα όνειρα ενός αλαφροϊσκιωτου μέσα από τα όνειρα της μεταφυσικής» (μτφρ. Στέλιος Γκαρδής, εκδ. Εκκρεμές), Άρτουρ Σοπενχάουερ «Η εμφάνιση πνευμάτων και όσα σχετίζονται μ' αυτήν (μτφρ. Νίκος Δεληβοριάς, εκδ. Κάκτος) και Γουίλιαμ Τζέιμς «Η βούληση πίστης» (μτφρ. Γιώργος Δ. Καρανικόλας, εκδ. Printa). Κεντρική εικόνα: πίνακας του Gustave Dore.
Γράφει ο Μύρων Ζαχαράκης
Για το βιβλίο του Έρνστ-Βόλφγκανγκ Μπόκενφορντε [Ernst-Wolfgang Böckenförde] «Συμβολές στη θεωρία για το κράτος και την πολιτική αυτονομία» (μτφρ. Βασιλική Ε. Χρήστου, εκδ. Παπαζήση). Κεντρική εικόνα: © Global Focus.
Γράφει ο Μύρων Ζαχαράκης
Για το βιβλίο του Γιάννη Κτενά «Το πρόβλημα της θεμελίωσης των αξιών» (εκδ. Πόλις). Κεντρική εικόνα: Ο Κορνήλιος Καστοριάδης.
Γράφει ο Μύρων Ζαχαράκης
Για τα βιβλία των Ευστάθιου Κασσαρέα «Εκκλησία, ιδεολογία και πολιτική στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης» (εκδ. Παπαζήση), Πασχάλη Μ. Κιτρομηλίδη «Θρησκεία και πολιτική στον ορθόδοξο κόσμο» (εκδ. Επίκεντρο) και π. Εμμανουήλ Κλάψη «Ορθόδοξες εκκλησίες σε έναν πλουραλιστικό κόσμο» (εκδ. Καστανιώτη). Στην κεντρική εικόνα, ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος υψώνει τα άγια λάβαρα στον αγώνα ενάντια στις νέες ταυτότητες, το 2000.
Γράφει ο Μύρων Ζαχαράκης
Για τα βιβλία των Φρανσουά Ζιλιέν [François Jullien] «Εγκώμιο της απραξίας» (μτφρ. Θάνος Σαμαρτζής, εκδ. ΠΕΚ) και Βαλπόλα Σρι Ραχούλα [Walpola Shri Rahula] «Τι δίδαξε ο Βούδας» (μτφρ. Ανδρέας Λυμπερόπουλος, εκδ. Κέδρος). Κεντρική εικόνα: © Wikipedia.
Γράφει ο Μύρων Ζαχαράκης
Τρία βιβλία που σκιαγραφούν την κατάσταση του δυτικού πολιτισμού σήμερα: «Το μοναχικό πλήθος» (μτφρ. Βασίλης Τομανάς, εκδ. Νησίδες) του Ντέιβιντ Ρίσμαν [David Riesman], «Η παρακμή του Αστικού Πολιτισμού» (εκδ. Θεμέλιο) του Παναγιώτη Κονδύλη και «Η Ευρώπη είναι χριστιανική;» (μτφρ. Βάλια Καϊμάκη, εκδ. Πόλις) του Ολιβιέ Ρουά [Olivier Roy].
Γράφει ο Μύρων Ζαχαράκης
Για τα βιβλία του Φρανσουά Ουβέ [François Euvé] «Ο Δαρβίνος και ο χριστιανισμός » (μτφρ. Ηρώ Διακάκη, εκδ. Αρμός) και του Ζακ Μονό [Jasques Monod] «Η τύχη και η αναγκαιότητα» (μτφρ. Νίκος Παπαδόπουλος, εκδ. Κέδρος). Κεντρική εικόνα: ο Δαρβίνος σε πίνακα του John Collier © Wikipedia.
Γράφει ο Μύρων Ζαχαράκης
Για το βιβλίο του Φώτη Καγγελάρη «Μια ιστορία της τέχνης» (εκδ. Παπαζήση). Κεντρική εικόνα: o πίνακας του Velasquez «Las Meninas».
Γράφει ο Κωνσταντίνος Μωραΐτης
Για το βιβλίο του Νίκου Ν. Μάλλιαρη, «Ελευθερία, Εθελοδουλία και Ασημαντότητα» (εκδ. Μάγμα).
Γράφει ο Γιώργος Δρίτσας
Για το βιβλίο του Βασίλη Κωστάκη «Αλλάζοντας τον κόσμο με μια μπάλα» (εκδ. Διόπτρα). Κεντρική εικόνα; ο σπουδαίος Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής Σόκρατες, ο οποίος υπήρξε και ένας άκρως πολιτικοποιημένος άνθρωπος.
Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος
Για το βιβλίο του Κόρεϊ Ρόμπιν [Corey Robin] «Φόβος» (μτφρ. Ιουλία Πεντάζου, εκδ. Αλεξάνδρεια). Kεντρική εικόνα: Ο Λεβιάθαν κατά Χομπς © Wikimedia Commons.
Γράφει ο Μύρων Ζαχαράκης
Για τα βιβλία των Ρόναλντ Νάμπερς [Ronald Numbers] «Ο Γαλιλαίος στη φυλακή» (εκδ. Λογείον) και Πίτερ Χάρισον [Peter Harrison] «Η πτώση και η ανάδυση της επιστήμης» (εκδ. Ροπή). Κεντρική εικόνα: ο πίνακας του Joseph Nicolas Robert Fleury «Ο Γαλιλαίος μπρος στα μέλη της Ιεράς Εξέτασης».
Γράφει ο Μύρων Ζαχαράκης
Για το βιβλίο «Πλούταρχος–Μέγας Βασίλειος. Παρηγορητικοί Λόγοι. Για τη διαχείριση του πένθους και της απώλειας» (μτφρ. Ιωάννης Πλεξίδας, εκδ. Γραφή). Kεντρική εικόνα: η διάσημη Madonna della Pietà του Μιχαήλ Άγγελου © Wikipedia.
Γράφει η Άλκηστις Σουλογιάννη
Για τα βιβλία των Κώστα Στούπα «Η επερχόμενη αταξία» (εκδ. Επίκεντρο) και Γιώργου Ν. Πολίτη «Να σηκωθούμε όρθιοι» (εκδ. Ψυχογιός). Κεντρική εικόνα: © Leonhard Niederwimmer/Unsplash.
Γράφει ο Μύρων Ζαχαράκης
Ένα παγκόσμιο εκδοτικό φαινόμενο. Ως τώρα το βιβλίο του Γιουβάλ-Νόα Χαράρι [Yuval-Noah Harari] «Sapiens» (μτφρ. Μιχάλης Λαλιώτης, εκδ. Αλεξάνδρεια) έχει πουλήσει 45 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως και κατά πολλούς αποτελεί εγκόλπιο γνώσης της ανθρώπινης εξέλιξης. Πλέον, κυκλοφορεί η επετειακή έκδοσή του που περιλαμβάνει και έναν νέο επίλογο από τον συγγραφέα.
Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος
Για το βιβλίο του Μικαέλ Φεσέλ [Michael Foessel] «Κόκκινα φανάρια – Η ηδονή και η Αριστερά» (μτφρ. Γιώργος Καράμπελας, εκδ. Πόλις). Κεντρική εικόνα, o Μικαέλ Φεσέλ.
Γράφει η Αντωνία Κώστα–Φώτη
Για τα βιβλία «Η θεραπεία της ψυχής – Πατέρες και ψυχολόγοι σε διάλογο», του Αλέξιου Ιερομόναχου Καρακαλλινού, και «Τα θεμέλια της βιοηθικής – Μια χριστιανική θεώρηση» (μτφρ. Πολυξένη Τσαλίκη-Κιοσόγλου), του Τρίσταμ Χ. Ένγκελχαρτ (Tristam H. Engelhardt Jr), που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Αρμός.
Γράφει ο Μύρων Ζαχαράκης
Για το βιβλίο του Ζορζ Μινουά [Georges Minois] «Η ιστορία της αθεΐας – η αθεΐα στον Δυτικό κόσμο» (μτφρ. Βάλια Σερέτη, εκδ. Νάρκισσος).
Γράφει ο Μύρων Ζαχαράκης
Για το βιβλίο του Βίτο Μανκούζο [Vito Mancuso] «Ο δρόμος της ομορφιάς» (μτφρ. Παναγιώτης Αρ. Υφαντής, εκδ. Αρμός). Κεντρική εικόνα: ο πίνακας του William Turner “Dutch Boats in a Gale” [«Ολλανδικές βάρκες σε θύελλα»], 1801 © The Capricorn Foundation.
Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος
Για τα βιβλία του Ανδρέα Κ. Παπανικολάου «Ύλη και γνώση» (εκδ. Gutenberg), της Μαίρης Μίτζλεϊ [Mary Midgley] «Είσαι μια ψευδαίσθηση;» (μτφρ. Γιώργος Μερτίκας, εκδ. Κουκκίδα) και του Τόμας Νάγκελ [Thomas Nagel] «Νους και κόσμος» (μτφρ. Αντώνης Χατζημωυσής, εκδ. Εκκρεμές). Κεντρική εικόνα: «Ο Άνθρωπος του Βιτρούβιου» του Λεονάρντο ντα Βίντσι.
Γράφει ο Μύρων Ζαχαράκης
17 Αυγούστου 2024 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Νάπολη, η πόλη των αντιθέσεων. Μια πόλη που συνδυάζει τον αρχαίο πολιτισμό με τα σύγχρονα μουράλ, την πανοραμική θέα από τα κάστρα με τα κλειστοφοβικά βρωμερά στενά, τη
25 Αυγούστου 2024 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book
19 Δεκεμβρίου 2023 ΣΙΝΕΜΑ
03 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
22 Σεπτεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ