Δύο ελληνικά αστυνομικά μυθιστορήματα που ξεχωρίζουν: «Το τελευταίο κορίτσι» (εκδ. Τόπος), του Γιάννη Ξανθόπουλου και «Το σπάσιμο» (εκδ. Μεταίχμιο), του Τάσου Παπαναστασίου.
Γράφει η Χίλντα Παπαδημητρίου
Λογοτεχνία, έμφυλες ταυτότητες, πατριαρχία, φεμινιστικό κίνημα, γυναικεία γραφή. Αμάντα Μιχαλοπούλου, Αλεξάνδρα Κ*, Λύο Καλοβυρνάς φωτίζουν όψεις ενός ζητήματος που μας αφορά περισσότερο απ΄ όσο ίσως πιστεύουμε, ενώ ακολουθεί επιλογή βιβλίων ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας από τις πρόσφατες εκδόσεις.
Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος
Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 31 Μαΐου του 1819, γεννήθηκε στο West Hill της Νέας Υόρκης ο Walt Whitman, ένας από τους σπουδαιότερους Αμερικανούς ποιητές. Τα ποιήματά του κυκλοφορούν στη γλώσσα μας από πολλές, διαφορετικές εκδόσεις, μεταξύ των οποίων οι εκδόσεις Gutenberg, Κέδρος, Ηριδανός, Πλέθρον, κ.ά.
Επιμέλεια: Book Press
Το βράδυ, λίγο μετά τη δύση, ένα ποίημα. Απόψε, «Έξοδος» από την ποιητική συλλογή «Χαρακίδες» (εκδ. Ενύπνιο) της Βίκυς Κατσαρού.
Επιμέλεια: Οράτιος
Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 28 Μαΐου 1908, γεννήθηκε στο Λονδίνο ο Ian Fleming [Ίαν Φλέμινγκ], ο δημιουργός του θρυλικού κατασκόπου 007.
Επιμέλεια: Book Press
Σε δημοσίευσή της στον Independent, η αρθρογράφος Clarisse Loughrey ξεχώρισε τα εικοσιπέντε σημαντικότερα λογοτεχνικά έργα που γράφτηκαν από γυναίκες συγγραφείς. Στη φωτογραφία, μία από αυτές, η Octavia E. Butler [1947 - 2006], συγγραφέας μυθιστορημάτων επιστημονικής φαντασίας με έντονο κοινωνικό και πολιτικό υπόβαθρο.
Επιμέλεια: Book Press
Φάκελος αρχαιοκαπηλία με προτάσεις τριών βιβλίων: «Επιχείρηση “Νόστος”: Ένα χρυσό στεφάνι και μια Κόρη για τον Αλέξη Καρρά» (εκδ. Τόπος), του Νικόλα Ζηργάνου, «Αρχαιοκαπηλία και εμπόριο αρχαιοτήτων – Μουσεία, έμποροι τέχνης, οίκοι δημοπρασιών, ιδιωτικές συλλογές» (εκδ. Άγρα), του Ανδρέα Αποστολίδη και «Ίλιγγος» (εκδ. Άγρα), του Γιάννη Μαρή.
Γράφει η Χίλντα Παπαδημητρίου
Το 3ο Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης ΛΕΑ θα απονεμηθεί φέτος την ημέρα έναρξης του Φεστιβάλ, στις 13 Ιουνίου 2023, στο Μουσείο Ακρόπολης. Με αυτήν την αφορμή, αναδημοσιεύουμε άρθρο του Μιχάλη Κλαπάκι, νικητή του 1ου διαγωνισμού, το οποίο δημοσιεύτηκε πρώτα στο ισπανικό λογοτεχνικό περιοδικό Vasos comunicantes.
Γράφει ο Μιχάλης Κλαπάκις
Ιδού ένα σπέσιαλ εκλογικό άρθρο. Κι αφού σύμφωνα με τις περισσότερες προβλέψεις δεν θα ξεμπερδέψουμε εύκολα με τις εκλογές, προβλέπεται να είναι επίκαιρο για αρκετές μέρες ακόμη. Πόσες; Ποιος ξέρει; Το να κάνεις προβλέψεις πριν από μια εκλογική διαδικασία είναι ένα ολισθηρό μονοπάτι. Για να το αποφύγουμε, γυρέψαμε απαντήσεις σε ένα βιβλίο που μας μιλάει για κάποιες εκλογές που έγιναν 70 χρόνια νωρίτερα, στην Ιταλία.
Του Κ.Β. Κατσουλάρη
Μια αναδρομή στην ιστορία των Διαβαλκανικών Συναντήσεων, με αφορμή τη συμμετοχή συγγραφέων και μεταφραστών από βαλκανικές χώρες στη Διαβαλκανική Συνάντηση που διοργάνωσε το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στη 19η ΔΕΒΘ. Στο κέντρο της φωτογραφίας, η αντιπρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων Έλενα Χουζούρη, ενώ όρθιοι στα αριστερά στέκονται οι Αλέξης Ζήρας (παλιότερος πρόεδρος της Εταιρείας) και Ιωσήφ Βεντούρας (νυν πρόεδρος).
Γράφει η Έλενα Χουζούρη
Το βράδυ, λίγο μετά τη δύση, ένα ποίημα. Απόψε, «Γράμματα στον Ερμόλαο - Ι» από τη συγκεντρωτική συλλογή «Τα χρόνια που θα 'ρθουν» (εκδ. Πατάκη) του Δημήτρη Δασκαλόπουλου.
Επιμέλεια: Οράτιος
«Είμαστε συλλογές διηγημάτων, όχι μυθιστορήματα» υποστηρίζει ο Τζον Γκρέι, δίνοντας έμφαση στις λεπτομέρειες που εμπεριέχουν το όλον. Κεντρική εικόνα: James Joyce, John Gray, Vladimir Nabokov.
Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης
Ο ιχνηλάτης βιβλιοπωλείων και βιβλιοθηκών Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης έρχεται και πάλι με τον Σάκο Εκστρατείας του, μιλώντας μας για βιβλία σαν να αφηγείται ιστορίες. Σήμερα, ο σάκος του περιλαμβάνει βιβλία και καμβάδες, μολύβια και πινέλα, ιστορίες και χρώματα.
Γράφει ο Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης
Μεταφραστές και επιμελητές αποκαλύπτουν τις διαδρομές μέσα από τις οποίες προσέγγισαν τη γλώσσα, το ύφος ή και την οικονομία ενός βιβλίου και μοιράζονται μαζί μας τα μυστικά του εργαστηρίου τους. Φιλοξενούμενοι, η ποιήτρια και μεταφράστρια Ευτυχία Παναγιώτου και ο ποιητής και μεταφραστής Δημήτρης Αθηνάκης (ο οποίος συνυπογράφει το παρόν κείμενο) με αφορμή το βιβλίο της Ανν Κάρσον «Η ομορφιά του συζύγου», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.
Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός
Η σχέση της όπερας με το αρχαίο δράμα και τη μυθολογία εντοπίζεται εν τη γενέσει της. Με αφορμή τη «Μήδεια» του Κερουμπίνι, που ανεβαίνει στην Εθνική Λυρική Σκηνή στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Έτος Μαρία Κάλλας», σταχυολογούμε κάποιες χαρακτηριστικές όπερες βασισμένες σ' αυτή τη σχέση και αναδυκνύουμε τη βαθιά σχέση της Μαρίας Κάλλας με τον ρόλο της Μήδειας.
Γράφει η Έλενα Χουζούρη
Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία: Μια ψύχραιμη καταγραφή της νεότερης ιστορίας των λογοτεχνικών βραβείων καθώς και επτά σαφείς και άμεσα εφαρμόσιμες προτάσεις.
Γράφει ο Διογένης Σακκάς
Το βράδυ, λίγο μετά τη δύση, ένα ποίημα. Απόψε, «Στο πάτωμα», από τη συλλογή «Και με την ελάχιστη υγρασία θ' ανθίζουμε» (εκδ. Περισπωμένη), του Πέτρου Πολυμένη.
Επιμέλεια: Οράτιος
Κανείς δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημά σου, αν δεν κάνεις ο ίδιος την αρχή για να βοηθήσεις τον εαυτό σου. Είκοσι επιλογές από τις καλύτερες πρόσφατες εκδόσεις βιβλίων αυτοβοήθειας, αυτογνωσίας και προσωπικής βελτίωσης από τους επαγγελματίες του είδους.
Επιμέλεια: Book Press
Μια έρευνα από τον συγγραφέα και εκδότη James Chapman αποκαλύπτει τα έντεκα βιβλία που διαβάστηκαν περισσότερο σε όλον τον κόσμο τα τελευταία πενήντα χρόνια. Πρώτη στη λίστα, η Βίβλος, με σχεδόν 4 δισεκατομμύρια πωλήσεις.
Επιμέλεια: Book Press
Κάθε βράδυ, πριν από τα μεσάνυχτα, ένα ποίημα σαν καληνύχτα. Απόψε, «Είμαι πλάσμα της Άνοιξης», από τη συλλογή «Εγκώμιο», του Κώστα Λάνταβου.
Επιμέλεια: Οράτιος
Το βράδυ, λίγο μετά τη δύση, ένα ποίημα. Απόψε, «Εύκρατη ζώνη», από την ομότιτλη συλλογή της Ήλιας Μπούρα (εκδ. Καστανιώτη).
Επιμέλεια: Οράτιος
Το βράδυ, λίγο μετά τη δύση, ένα ποίημα. Απόψε, «Μαρίνα Τσβετάγεβα», από τη συλλογή «Η στέππα» (εκδ. Νεφέλη) του Δημήτρη Ελευθεράκη.
Επιμέλεια: Οράτιος
Για το μαλαισιανό-ινδονησιακό ποιητικό είδος «παντούν» ή «παντούμ».
Γράφει ο Κώστας Κουτσουρέλης
Λίγο πριν από το Πάσχα, κι ενώ η άνοιξη έχει μπει για τα καλά, δεκάδες πολύ καλά βιβλία μεταφρασμένης πεζογραφίας έχουν έρθει στα χέρια μας, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας εκπληκτικής, εκδοτικά, χρονιάς. Από κοντά και τα νέα βιβλία παλιών και νεότερων Ελλήνων πεζογράφων, συνθέτουν μια παραγωγή πλούσια και ερεθιστική. Ακόμη και τώρα, τρεις μόλις μήνες από την έναρξη της νέας χρονιάς, η επιλογή είκοσι από τα πολλά καλά πρόσφατα μυθιστορήματα δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Απολαύστε τα!
Γράφει ο Κώστας Αγοραστός
Ζητήματα που θα απασχολήσουν την ελληνική πεζογραφία τον 21ο αιώνα, καταγράφονται και εξετάζονται υπό το διαρκές βλέμμα κριτικών, αναγνωστών και συγγραφέων. Κεντρική εικόνα: Θεραπεία κρυοπαγημάτων σε νοσοκομείο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Αθήνα, 1940-1941 © Βούλα Παπαϊωάννου / Μουσείο Μπενάκη.
Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης
Ένα αναγνωστικό ημερολόγιο για όσα διαβάσαμε, υπογραμμίσαμε και ξεχωρίσαμε τους μήνες που πέρασαν. Σκέψεις που σημειώσαμε στο περιθώριο των βιβλίων. Φράσεις και εικόνες που θέλουμε να κρατήσουμε. Έλληνες και μεταφρασμένοι συγγραφείς σε μια ιδιότυπη αλληλουχία.
Γράφει ο Κώστας Αγοραστός
Πολύτομα λογοτεχνικά έργα, μυθιστορήματα-ποταμοί, βιβλία που η ανάγνωσή τους μοιάζει με άθλο. Έργα-ορόσημα της παγκόσμιας πεζογραφίας, επικές αφηγήσεις από την Άπω Ανατολή, και μία… πειραματική, μεταμοντέρνα αυτοέκδοση. Στην κεντρική εικόνα, ο Βικτόρ Ουγκό [Victor Hugo], μια και οι «Άθλιοι», με τις μισό εκατομμύριο λέξεις τους, είναι ένα από αυτά, αλλά το... μικρότερο.
Έπιμέλεια: Book Press
Σκέψεις για τις αντίδρομες πορείες του μυθιστορήματος και του κινηματογράφου. Πώς το πολύτομο μυθιστόρημα παρήκμασε και έδωσε τη θέση του στο επίτομο και πώς, αντίθετα, οι πολύωρες τηλεοπτικές σειρές παίρνουν τη θέση των ταινιών. Στην κεντρική εικόνα, η φωτογραφία από το εξώφυλλο του βιβλίου του Γκυ Ντεμπόρ «Η κοινωνία του θεάματος» (1983).
Γράφει ο Κώστας Κουτσουρέλης
Όλο και πιο συχνά συγγραφείς, αντί για κριτικούς, υπογράφουν παρουσιάσεις βιβλίων που μόλις κυκλοφόρησαν. Γιατί συμβαίνει αυτό και πώς επηρεάζει τη λογοτεχνία; Στην κεντρική εικόνα, στιγμιότυπο από το συνέδριο του περιοδικού «Ο Αναγνώστης» που έλαβε χώρα το Σάββατο στο Πνευματικό Κέντρο Αθήνας.
Γράφει η Εύα Στάμου
Σε ανάρτησή του στο Goodreads, με αφορμή τα δέκα χρόνια λειτουργίας της ιστοσελίδας, ο Στίβεν Κινγκ ξεχώρισε δέκα αγαπημένα του βιβλία. Τα έργα του συγγραφέα κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.
Επιμέλεια: Book Press
Σκέψεις για την επιχειρηματολογία, το ύφος και την ειλικρίνεια στη λογοτεχνική κριτική. Στην κεντρική εικόνα, ένας από τους «πάπες» της κριτικής, ο Harold Bloom.
Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης
Η Αμερικανίδα πεζογράφος Κάρσον ΜακΚάλερς [Carson McCullers] είναι μία από τις σημαντικότερες εκπροσώπους του λογοτεχνικού «southern gothic». Τα μυθιστορήματά της εκτυλίσσονται στον αμερικανικό Νότο και παρουσιάζουν μοναχικούς, εκκεντρικούς χαρακτήρες που πασχίζουν να συνυπάρξουν με τους υπόλοιπους ανθρώπους.
Επιμέλεια: Σόλωνας Παπαγεωργίου
Ο ιχνηλάτης βιβλιοπωλείων και βιβλιοθηκών Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης έρχεται και πάλι με τον Σάκο Εκστρατείας του, μιλώντας μας για βιβλία σαν να αφηγείται ιστορίες. Σήμερα, στο δεύτερο μέρος, δύο βιβλία από αυτά που καταβροχθίζει στο περιθώριο των μελετών του.
Γράφει ο Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης
27 Μαΐου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Σε δημοσίευσή της στον Independent, η αρθρογράφος Clarisse Loughrey ξεχώρισε τα εικοσιπέντε σημαντικότερα λογοτεχνικά έργα που γράφτηκαν από γυναίκες συγγραφείς. Στη φω
13 Δεκεμβρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Έφτασε η στιγμή και φέτος για την καθιερωμένη εδώ και χρόνια επιλογή των εκατό από τα καλύτερα βιβλία λογοτεχνίας της χρονιάς που φτάνει σε λίγες μέρες στο τέλος της. Ε
22 Σεπτεμβρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ