tzamiotis mithistorima kentriki

Για το μυθιστόρημα του Κωνσταντίνου Τζαμιώτη «Θα πέσει η νύχτα» (εκδ. Μεταίχμιο). Κεντρική εικόνα, τμήμα φωτογραφίας του Τάκη Τλούπα, έργο του οποίου κοσμεί και το εξώφυλλο του βιβλίου.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

i kefali tou tsatsgouerth kentriki 1

Για το μυθιστόρημα της Κωνσταντίας Σωτηρίου «Η κεφαλή του Τσάτσγουερθ» (εκδ. Πατάκη).

Γράφει ο Μάνος Κοντολέων

latroniko i teleiotita

Για το μυθιστόρημα του Βιντσέντζο Λατρόνικο (Vincenzo Latronico) «Η τελειότητα» (μτφρ. Δήμητρα Δότση, εκδ. Loggia).

Γράφει ο Αντώνης Γουλιανός 

the laws of the border

Για το μυθιστόρημα Χαβιέρ Θέρκας (Javier Cercas) «Οι νόμοι των συνόρων» (μτφρ. Γεωργία Ζακοπούλου, εκδ. Πατάκη). Κεντρική εικόνα: Στιγμιότυπο από την κινηματογραφική διασκευή του μυθιστορήματος, «Outlaws» (2021).

Γράφει ο Μιχάλης Μοδινός

viki katsarou mora

Για την ποιητική συλλογή της Βίκυς Κατσαρου «Μόρα» (εκδ. Ενύπνιο).

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

tempo perso

Για την ποιητική συλλογή της Κούλας Αδαλόγλου «Tempo perso» (εκδ. Σαιξπηρικόν).

Γράφει ο Δημήτρης Μπαλτάς

laura battiferi

Για την ποιητική συλλογή της Λάουρα Μπατιφέρα (Laura Battiferra) «Σονέτα της Τοσκάνης» (μτφρ. Άννα Γρίβα, εκδ. Σαιξπηρικόν). Κεντρική εικόνα: Η Λάουρα Μπατιφέρα. 

Γράφει η Έλσα Κορνέτη

narkissos kai xrysostomos

Για το μυθιστόρημα του Χέρμαν Έσσε (Hermann Hesse) «Νάρκισσος και Χρυσόστομος» (μτφρ. Μαρία Αγγελίδου, Άγγελος Αγγελίδης, εκδ. Διόπτρα). Κεντρική εικόνα: Από την ομότιτλη κινηματογραφική διασκευή του μυθιστορήματος από τον σκηνοθέτη Stefan Ruzowitzky (2020).

Γράφει η Ιωάννα Φωτοπούλου 

protest unsplash

Για το δοκίμιο του Γιώργου Σιακαντάρη «Τι δημοκρατίες θα υπάρχουν το 2050; – Μεταδημοκρατία, μεταπολιτική, μετακόμματα» (εκδ. Αλεξάνδρεια). 

Γράφει ο Λάμπρος Α. Φλιτούρης

Gustave Flaubert kentriki

Για το τελευταίο βιβλίο του Γκυστάβ Φλωμπέρ [Gustave Flaubert] «Τρεις ιστορίες» (μτφρ. Τιτίκα Δημητρούλια, επίμετρο Σωτήρης Παρασχάς, εκδ. Αντίποδες).

Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης

libra delillo kentriki

Για την παρεξηγημένη έννοια του «μεταμοντερνισμού», για το «μυθιστόρημα συστημάτων», τον ρεαλισμό και τις παραφυάδες του, αλλά και για τις λανθασμένες αναγνώσεις του μυθιστορήματος του Ντον ΝτεΛίλο [Don DeLillo] «Ζυγός», που κυκλοφόρησε πέρυσι ξανά στη χώρα μας, σε νέα μετάφραση (μτφρ. Αλέξης Καλοφωλιάς, εκδ. Gutenberg).

Γράφει ο Κώστας Καλτσάς

nekyia pinakas

Για τη μελέτη του Άλμπρεχτ Ντίτεριχ (Albrecht Dieterich) «Νέκυια» (μτφρ. Μαρία Ευσταθίου, εκδ. Gutenberg). Στην κεντρική εικόνα, ο Τειρεσίας καθώς εμφανίζεται μπροστά στον Οδυσσέα - λεπτομέρεια του πίνακα του Henry Fuseli.

Γράφει ο Γιώργος Βέης 

i gennisi tis dimokratias

Για τα δοκίμια του Μπρους Χάντοκ (Bruce Haddock) «Ιστορία της πολιτικής σκέψης: Από το 1789 μέχρι σήμερα» (μτφρ. Βασίλειος Φροσύνος, εκδ. Πατάκη) και του Γκι Ερμέ (Guy Hermet) «Η δημοκρατία» (μτφρ. Οντέτ Γ. Παπαδημητρίου, εκδ. Τραυλός).

Γράφει ο Μύρων Ζαχαράκης

grand budapest hotel to ksenodoxeio tis autopragmatosis

Για την ποιητική συλλογή της Άνθιας Χριστοδούλου Θεοφίλου «Το ξενοδοχείο της αυτοπραγμάτωσης» (εκδ. Βακχικόν). Στην κεντρική εικόνα, στιγμιότυπο από την ταινία «Ξενοδοχείο Grand Budapest» του Γουες Άντερσον.

Γράφει η Κατερίνα Ι. Παπαδημητρίου

in memoriam wwi alice winn kentriki photo

Για το μυθιστόρημα της Άλις Γουίν (Alice Winn) «In Memoriam» (μτφρ. Άγγελος Αγγελίδης, εκδ. Ίκαρος). © κεντρικής εικόνας: James Gardiner and Nell Barllett Collection/ Media Drum World 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

not a robot 728

Για την ανθολογία διηγημάτων «Δεν είμαι ρομπότ» (επίμετρο Γεράσιμος Κουζέλης, εκδ. Θεμέλιο). Στην εικόνα, στιγμιότυπο από την κορεάτικη σειρά «I'm not a robot». 

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης

Fernando Aramburu 728

Για το μυθιστόρημα του Φερνάντο Αραμπούρου (Fernando Aramburu) «Το παιδί» (μτφρ. Τιτίνα Σπερελάκη, εκδ. Πατάκη). Ο Ισπανός συγγραφέας θα βρεθεί στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ ΛΕΑ. Την Παρασκευή 20 Ιουνίου, στις 9μμ, θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου του στο Ινστιτούτο Θερβάντες. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

joseph s nye jr

Για τα δοκίμια του Τζόζεφ Σ. Νάι Τζ. (Joseph S. Nye, Jr.) «Ήπια ισχύς – Το μέσο επιτυχίας στην παγκόσμια πολιτική» (μτφρ. Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος, εκδ. Παπαζήση) και «Θρησκεία και πολιτική – Μια σύγχρονη επιτομή» (συλλογικό έργο, μτφρ. Λουκρητία Μακροπούλου, εκδ. Πεδίο). Κεντρική εικόνα: Τζόζεφ Σ. Νάι τζ. που πέθανε πρόσφατα, στις 6 Μαΐου 2025. 

Γράφει ο Μύρων Ζαχαράκης

to trantagma kentriki

Για τη συλλογή διηγημάτων του Νικόλα Ευαντινού «Τράνταγμα» (εκδ. Κέδρος). 

Γράφει ο Νίκος Χρυσός

ariane mnouchkine theatre du soleil

Για το βιβλίο της Έλενας Παπαλεξίου «Ταξιδεύοντας στη χώρα της ουτοπίας – Η Αριάν Μνουσκίν και το Θέατρο του Ήλιου» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καπόν. Κεντρική εικόνα: Η Αριάν Μνουσκίν (Ariane Mnouchkine).

Γράφει η Ελευθερία Ράπτου

dionisis xaritopoulos kentriki

Για το χρονικό του Διονύση Χαριτόπουλου «Ο κόκκινος καθηγητής» (εκδ. Τόπος).

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

kanun 728

Για το μυθιστόρημα της Ρενέ Καραμπάς [Rene Karabash] «Ορκισμένη» (μτφρ. Σπύρος Ν. Παππάς, εκδ. Μεταίχμιο). «Μια «θεσμικά αποδεκτή αλλαγή φύλου» σε ένα μυθιστόρημα που εκτείνεται πέρα από τα όρια του φύλου, της παράδοσης, της τιμής και των ταυτοτήτων. Πρόκειται για «ένα παραμύθι ψυχών».

Γράφει η Φανή Χατζή

neo fascism italy

Για το βιβλίο του Νταβίντε Κόπο (Davide Coppo) «Η λάθος πλευρά» (μτφρ. Μαρία Οικονομίδου, εκδ. Διόπτρα), μια ιστορία για το πώς ένας νεαρός Ιταλός με «ευαισθησίες» καταλήγει να γίνει φασίστας.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

the dead john huston

Για το εκτενές διήγημα του Τζέιμς Τζόις (James Joyce) «Οι νεκροί» που κυκλοφορεί αυτοτελώς στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο σε μετάφραση Αχιλλέα Κυριακίδη. Στην κεντρική εικόνα, στιγμιότυπο από την κινηματογραφική μεταφορά του διηγήματος «The Dead» από τον Τζον Χιούστον.

Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωργίου

edo den simpathoun tous ksenous 2

Για το μυθιστόρημα της Όλγας Μερίνο (Olga Merino) «Εδώ δεν συμπαθούν τους ξένους» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου, εκδ. Πατάκη). 

Γράφει η Χριστίνα Μουκούλη

paschos poulia perantonakis

Για το μυθιστόρημα του Γιάννη Πάσχου «Παραδείσια πουλιά» (εκδ. Περισπωμένη). Για την εικονογράφηση, illustration του 1894.

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης

vinouska photo kentriki

Για το μυθιστόρημα του Βαγγέλη Γιαννίση «Βινούσκα» (εκδ. Διόπτρα), μια έξυπνη παρωδία του σύγχρονου αστυνομικού μυθιστορήματος με κοινωνικές προεκτάσεις.

Γράφει ο Αντώνης Γουλιανός

a dolls house tainia 1

Για το δοκίμιο της Μαρίας Μανωλοπούλου «Ένα κουκλόσπιτο του Χένρικ Ίψεν – Δραματουργική ανάλυση από κοινωνιολογική οπτική» (εκδ. Υψικάμινος). Στην κεντρική εικόνα, στιγμιότυπο από την κινηματογραφική διασκευή του σκηνοθέτη Πάτρικ Γκάρλαντ, με την Κλαιρ Μπλουμ και τον Άντονι Χόπκινς (1973). 

Γράφει ο Γιώργος Μπανιώκος

to paidi kai o aggelos

Για το μυθιστόρημα του Αλέξη Σταμάτη «Το παιδί και ο Άγγελος» (εκδ. Μεταίχμιο).

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

william h gass photo karampesinis

Για τη συλλογή από νουβέλες του Γουίλιαμ Γκας [William H. Gass] «Καρτεσιανή σονάτα και άλλες νουβέλες» (μτφρ. Αποστόλης Πρίτσας, εκδ. Gutenberg). 

Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης 

kastaniotis georgis

Για τη μελέτη του Γιώργου Γεωργή «Για την Ελένη –  Από τον Όμηρο στον Σεφέρη και επέκεινα» (εκδ. Καστανιώτη). Κεντρική εικόνα: Λεπτομέρεια του εξωφύλλου που είναι σύνθεση της Κλαίρης Σταμάτη με την προτομή της Ωραίας Ελένης του Αντόνιο Κανόβα και την Ειρήνη Παππά ως Ωραία Ελένη από την ταινία «Τρωάδες» του Μιχάλη Κακογιάννη.

Γράφει η Άλκηστις Σουλογιάννη

evropi restart kentriki photo

Για το δοκίμιο του Βασίλη Ν. Μίχου «Ευρώπη restart» (εκδ. Αρμός). 

Γράφει ο Ιωάννης Αγραφιώτης

man friday film

Για την ποιητική συλλογή του Κώστα Σταυρόπουλου «Μέρες του Ροβινσώνα» (εκδ. Ιωλκός). Στην κεντρική εικόνα, ο ποιητής και εικαστικός Κώστας Σταυρόπουλος, μπροστά σε έργα του.

Γράφει η Κατερίνα Καζολέα

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

12 Δεκεμβρίου 2024 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2024

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα: Εκατό καλά λογοτεχνικά βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2024 από τα πολλά περισσότερα που έπεσαν στα χέρια μας, με τη μεταφρασμένη πεζογρα

ΦΑΚΕΛΟΙ