Για το βιβλίο του Μάρκου Αυρήλιου [Marcus Aurelius] «Τα εις εαυτόν» (μτφρ. Αναστασία Καλλιοντζή, εκδ. Οξύ).
Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος
Για τη συλλογή διηγημάτων του Αχιλλέα Κυριακίδη «Το κερί του Καρτέσιου» (εκδ. Πατάκη).
Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος
Για το μυθιστόρημα της Μαρίας Σκιαδαρέση «Αντιγόνη απ' το Πουσκάρ» (εκδ. Πατάκη).
Γράφει η Έλενα Χουζούρη
Μια κριτική προσέγγιση, με πολλές διασαφηνίσεις, με αφορμή το βιβλίο «Woke Culture, Η βαρβαρότητα της "σωστής πλευράς" της Ιστορίας» (Ελληνοεκδοτική) του Γιώργου Χ. Πανόπουλου, στο οποίο «ο συγγραφέας μεταφέρει ποικίλες ανακρίβειες και παραθέτει αταξινόμητα μια ευρεία γκάμα ψευδοεπιχειρηματολογίας βασισμένης σε σοφίσματα».
Γράφει ο Αντώνης Γουλιανός
Για το νέο μυθιστόρημα του Τζο Νέσμπο [Jo Nesbo] «Ο Βασιλιάς» (μτφρ. Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη, εκδ. Μεταίχμιο) − «από την αρχή της αφήγησης προβάλουν καθαρά τα βασικά θέματα του βιβλίου: οι τύψεις, οι αβάσταχτοι οικογενειακοί δεσμοί, η εκδίκηση».
Γράφει η Χίλντα Παπαδημητρίου
Για το μυθιστόρημα «Σου γράφω από την κοιλιά του κτήνους», του Μίνου Ευσταθιάδη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.
Γράφει η Χίλντα Παπαδημητρίου
Για το βιβλίο του Δημήτρη Τανούδη «Το μούδιασμα» (εκδ. Στερέωμα). Κεντρική εικόνα: Λεπτομέρεια από τον πίνακα On the Shadows of Giants, του Ζαάμ Αρίφ.
Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος
Για την έκδοση του τόμου του Φραντς Κάφκα [Franz Kafka] «Τα Άπαντα: Πρόζες – Διηγήματα – Παραβολές – Στοχασμοί» (μτφρ. Χρίστος Αγγελακόπουλος, εκδ. Οξύ). Σκίτσα © Φραντς Κάφκα.
Γράφει η Λαμπριάνα Οικονόμου
Για το βιβλίο της Μπρέντα Ναβάρο [Brenda Navarro] «Στάχτη στο στόμα» (μτφρ. Ασπασία Καμπύλη, εκδ. Carnivora). Στην κεντρική εικόνα, ο πίνακας «Στάχτες» [1895], του Edvard Munch.
Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος
Για το μυθιστόρημα «Τραβεστί» του Μίρτσεα Καρταρέσκου [Mircea Cărtărescu] (μτφρ. Άντζελα Μπράτσου, εκδ. Καστανιώτη), όπου «ο συγγραφέας χειρίζεται με μαεστρία το εφιαλτικό του υλικό παράγοντας εντυπωσιακή λογοτεχνία που πριν προλάβεις να αντιδράσεις, σ’ έχει τυλίξει στον ιστό της». Στην κεντρική εικόνα, το έργο Victoria του Roey Heifetz, 2016-2017, installation στο Israel Museum, στην Ιερουσαλήμ.
Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης
Παράλληλη ανάγνωση του μυθιστορήματος της Όλγκα Τοκάρτσουκ «Εμπούσιον» (μτφρ. Αναστασία Χατζηγιαννίδη, εκδ. Καστανιώτη), με τις «32 παραλλαγές για πιάνο» του Μπετόβεν σε Ντο Ελάσσονα.
Γράφει ο Βασίλειος Δρόλιας
Για τη μελέτη του Μάσιμο Φιλίππι [Massimo Filippi] «Ζητήματα είδους» (μτφρ. Παναγιώτης Τσιαμούρας, εκδ. Επέκεινα). Η έννοια του είδους, όπως και του φύλου ή της φυλής, είναι περισσότερο ένα «πολιτικό/επιτελεστικό κατασκεύασμα παρά μια αθώα, αφελής και ουδέτερη περιγραφή ομάδων πολύ όμοιων έμβιων όντων».
Γράφει ο Γεράσιμος Κακολύρης
Για τη συλλογή διηγημάτων του Θεοδόση Μίχου «Ένα για τον δρόμο» (εκδ. Μεταίχμιο).
Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης
Τολστόι, Τσέχοφ, Ντοστογιέφσκι: Τρεις κλασικοί Ρώσοι συγγραφείς και τέσσερα διηγήματα αντικατοπτρίζουν τα πάθη του έρωτα μέσα από αρχετυπικά δίπολα.
Γράφει ο Μύρων Ζαχαράκης
Για το βιβλίο του Πέτρου Παπακωνσταντίνου «Το γκρίζο κύμα. Η νέα ακροδεξιά και οι συνεργοί της» (εκδ. Τόπος). Στην κεντρική εικόνα, διαδήλωση ακροδεξιών στην Αυστρία.
Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος
Για το βιβλίο του Σαλμάν Ρούσντι [Salman Rushdie] «Μαχαίρι» (μτφρ. Γιώργος Μπλάνας, Δημήτρης Δουλγερίδης, εκδ. Ψυχογιός).
Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος
Για την ανθολογία ποιημάτων «Ίκαροι – Ο φτερωτός ήρωας και τα πρόσωπά του μέσα στον χρόνο», με ανθολόγηση – προλεγόμενα & μετάφραση του Κώστα Κουτσουρέλη, για τις εκδόσεις Σμίλη. Κεντρική εικόνα: Ο πίνακας «Τοπίο με την πτώση του Ίκαρου» 1558, του Πίτερ Μπρέχελ.
Γράφει η Λίλα Τρουλινού
Μια πρώτη κριτική παρουσίαση του μυθιστορήματος «Orbital» της Βρετανίδας Σαμάνθα Χάρβεϊ που τιμήθηκε με το βραβείο Μπούκερ 2024. Το βιβλίο πρόκειται να κυκλοφορήσει τους επόμενους μήνες στα ελληνικά από τις εκδόσεις Gutenberg.
Γράφει η Φανή Χατζή
Για το αφήγημα της Βάσιας Τζανακάρη «Γεννιέται ο κόσμος» (εκδ. Καστανιώτη). Κεντρική εικόνα: Λεπτομέρεια πίνακα του Στέφανου Ρόκου από την έκθεση «Η εποχή του ηλεκτρισμού» (2016).
Γράφει η Μαρία Κουγιουμτζή
Για την αυτοβιογραφία του Γιώργου Χρονά «Το όνομά μου είναι Γιώργος Χρονάς» (εκδ. Οδός Πανός). Στην κεντρική εικόνα, ο Γιώργος Χρονάς.
Γράφει η Διώνη Δημητριάδου
Για το βιβλίο του Τιμ Γουίτμαρς [Tim Whitmarsh] «Θεομαχία» (μτφρ. Γιώργος Καζαντζίδης, εκδ. Polaris) και τον συλλογικό τόμο σε επιμέλεια του Παναγιώτη Αρ. Υφαντή «Χριστιανικός Βίος και πολιτική εξουσία – Ιστορικά ζητήματα και σύγχρονες προοπτικές στην Ανατολή και στη Δύση» (εκδ. Αρμός).
Γράφει ο Μύρων Ζαχαράκης
Για την ποιητική συλλογή του Χαράλαμπου Γιαννακόπουλου «Ο θάνατος πλένει το πρόσωπό του στα νερά που κυλάνε απ' το σώμα σου» (εκδ. Πόλις). Κεντρική εικόνα: Η Catherine Deneuve στην «Ωραία της ημέρας» (1967).
Γράφει ο Γιώργος Βέης
Δύο αυτοβιογραφίες σπουδαίων μουσικών –Μπρους Σπρίνγκστιν και Ντέιβ Γκρολ– και ένα βιβλίο με απίθανες trivia ιστορίες απ' όλο το φάσμα της ιστορίας της σύγχρονης μουσικής. Διαβάζονται δυνατά!
Γράφει η Χίλντα Παπαδημητρίου
Για το διήγημα του Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ [F. Scott Fitzgerald] «Επιστροφή στη Βαβυλώνα» (μτφρ. Πάνος Τομαράς, εκδ. Οξύ).
Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος
Για τις δύο μεταφράσεις του ανολοκλήρωτου έργου του Ζαν-Ζακ Ρουσσώ [Jean-Jacques Rousseau] «Ρεμβασμοί του μοναχικού περιπατητή» (μτφρ. Θάνος Σαμαρτζής) από τις εκδόσεις Δώμα και «Οι ονειροπολήσεις ενός μοναχικού περιπατητή» (μτφρ. Έφη Κορομηλά) από τις εκδόσεις Printa.
Γράφει ο Γιώργος Σιακαντάρης
Για την επετειακή έκδοση για τα 100 χρόνια του Ολυμπιακού, της συλλογής διηγημάτων του Διονύση Χαριτόπουλου «Τη νύχτα που έφυγε ο Μπούκοβι» (εκδ. Τόπος). Ο Μάρτον Μπούκοβι, τα τρία χρόνια που έμεινε στον πάγκο του Ολυμπιακού (1965-67), έγινε ο πιο αγαπημένος προπονητής των ερυθρολεύκων, των οπαδών αλλά και των παικτών.
Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος
Για το βραβευμένο με Πούλιτζερ μυθιστόρημα της Μπάρμπαρα Κινγκσόλβερ [Barbara Kingsolver] «Ντίμον Κόπερχεντ» (μτφρ. Κατερίνα Σχινά, εκδ. Ψυχογιός), μυθιστόρημα «για τη βαθιά Αμερική», καθώς κι ένας «φόρος τιμής στο ημιαυτοβιογραφικό έργο του Τσαρλς Ντίκενς, Ντέιβιντ Κόπερφιλντ».
Γράφει η Φανή Χατζή
Για τα «Ποιήματα 1978-2012» (εκδ. Μελάνι) του Μιχάλη Γκανά. Το παρόν κριτικό άρθρο έχει γραφτεί παλιότερα, στις 4 Δεκεμβρίου 2013. Το αναδημοσιεύουμε με αφορμή την κηδεία του ποιητή σήμερα, 15/11/24.
Γράφει ο Κώστας Κουτσουρέλης
Για το βιβλίο του Θοδωρή Τσομίδη «Η γέννα, μια ιστορία σε τρεις εποχές», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη. Στην κεντρική εικόνα, μέρος από το γλυπτό «Ο Απόλλων και η Δάφνη» (1622-25) του Gian Lorenzo Bernini.
Γράφει η Χριστίνα Μουκούλη
Για το μυθιστόρημα της Βασιλικής Πέτσα «Δεν θ’ αργήσω» (εκδ. Πόλις).
Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος
Για το μυθιστόρημα του Χρήστου Χαρτοματσίδη «Ρίο Γκράντε» (εκδ. Μεταίχμιο).
Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος
Για το βιβλίο του Εντ Γιόνγκ [Ed Yong] «Ένας απέραντος κόσμος» (μτφρ. Αλέξης Καλοφωλιάς, εκδ. Πεδίο), «ένα μεγάλο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας, στην προσπάθεια να αξιολογήσουμε ορθότερα την παρουσία μας σε τούτο τον πλανήτη».
Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος
Για το βιβλίο του Αλέξανδρου Αδαμόπουλου «Για τον Γιάννη Χρήστου» (εκδ. Οδός Πανός).
Γράφει η Άλκηστις Σουλογιάννη
13 Νοεμβρίου 2024 ΕΠΩΝΥΜΩΣ
«Γιατί άνθρωποι που έχουν ήδη στο σπίτι τους έναν μεγάλο (ή και τεράστιο) αριθμό βιβλίων τα οποία δεν έχουν προλάβει να διαβάσουν συνεχίζουν να αγοράζουν κι άλλα;» Ο Αχ
15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book
19 Δεκεμβρίου 2023 ΣΙΝΕΜΑ