Man alone

Για την ποιητική συλλογή του Βαλάντη Μάστορα «Η μοναξιά περίστροφα» (εκδ. Ενύπνιο). 

Γράφει η Ευθυμία Γιώσα

Είναι ένας στίχος από τους Αποχρωματισμούς («Ομίχλη του μεσημεριού», 1959) του Λεοντάρη που με καταδιώκει και είναι ο εξής: «Θα ’ναι φριχτό να φύγουμε έτσι, δίχως // μια πίστη, έναν αγώνα, μια κραυγή». Ξεκινώ με αυτόν το παρόν κείμενο για τη Μοναξιά περίστροφα (εκδ. Ενύπνιο) του Βαλάντη Μάστορα για δύο λόγους.

enypnio mastoras h monaxia peristrofa

Αφενός διότι πιστεύω ότι η ποιητική του φωνή αποτελεί μια κραυγή για έναν αγώνα που δίνεται και για έναν ακόμη που οφείλει (;) να δοθεί – ενδεχομένως, μάλιστα, ο αγώνας που επίκειται να συνιστά ταυτόχρονα και ενός είδους πίστη για τον Μάστορα. Αφετέρου γιατί ο Λεοντάρης ανήκει στους λεγόμενους εκπροσώπους της «ποίησης της ήττας», η οποία ήττα, σε άλλο χρονικό πλαίσιο και σε άλλες συνθήκες από εκείνες της μεταπολεμικής γενιάς, θεωρώ ότι συνιστά κυρίαρχο μοτίβο στο συγκεκριμένο ποιητικό βιβλίο.

Τα... λαθραία ποιήματα 

Η συλλογή αποτελείται από δεκατέσσερα ποιήματα που φέρουν τίτλο και τα βρίσκουμε στα περιεχόμενα και από ακόμη έξι, μικρότερης έκτασης, τα οποία παρεμβάλλονται στα «επίσημα» ποιήματα και δημιουργούν την ταυτόχρονη εντύπωση ότι βρίσκονται μάλλον λαθραία στις σελίδες, ή ότι αποτελούν σχόλια εντός μιας νοητής παρένθεσης, ή ότι δεν τόλμησαν ή δε θέλησαν να διεκδικήσουν την αναγνώρισή τους, ή ότι ο ποιητής τα μεταφέρει στον αναγνώστη ψιθυριστά, σχεδόν συνωμοτικά, ή όλα τα παραπάνω, ή τίποτα από τα παραπάνω.

Παραθέτω ένα εξ αυτών:

έχει μια στρόφιγγα ο οδυρμός
που όλο την πιλατεύω 
αν την ανοίξω ίσως πνιγούμε
αν πάλι όχι, τότε σίγουρα

(σ. 13).

Η ασφυξία του στίχου διαπερνά όλη τη συλλογή και ο ποιητής τη θεωρεί δεδομένη, δηλαδή πάνω σε αυτή τη βάση απλώνει τις λέξεις του:

Το ξέρουμε κι οι δυο 
αυτός ο κόσμος είναι χτισμένος
πάνω σε πτώματα σπασμένων ήλιων
και δολοφονημένων ουρανών»
(σ. 11),

ή

Και η θλίψη
ένα ναυάγιο παραμένει
και πνιγόμαστε εδώ μέσα
(σ. 16),
ή
Η εποχή
τέτοια ληστεία που
δε μας απέμεινε μια αγκαλιά»
(σ. 22).

Όπως ίσως έχει γίνει αντιληπτό από τους παρατιθέμενους στίχους, η γλώσσα του Μάστορα είναι σκληρή και αδιάλλακτη, σαν αλήθεια που δε χωράει αμφισβήτηση, εκείνη την αλήθεια που, σύμφωνα με τον ποιητή, «δεν είναι θάλασσα // είναι παλίρροια» (σ. 18). Επίσης, σπανίως αναρωτιέται, περισσότερο δηλώνει και συμπεραίνει, κάποιες φορές προτρέπει. Ενδιαφέρον έχει, επιπλέον, ότι κυριαρχούν ο ενεστώτας και ο μέλλοντας· ο αόριστος κάνει κάποιες φευγαλέες εμφανίσεις κυρίως για να γίνει πιο αδυσώπητο το παρόν. Και πιο ποθητό το μέλλον, ή τουλάχιστον η διεκδίκησή του, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της μάχης.

valantis mastoras

Ο ΒΑΛΑΝΤΗΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ γεννήθηκε το 1994 και μεγάλωσε στην Ηγουμενίτσα. Σπούδασε Εφαρμοσμένη Πληροφορική στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και Υπολογιστική Γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο της Λωρραίνης. Εργάζεται στη Θεσσαλονίκη στον τομέα των σπουδών του. Η μοναξιά περίστροφα είναι το πρώτο του βιβλίο.

Το συλλογικό παρόν

Αλλά για ποιο παρόν γράφει ο Μάστορας; Το έχουμε ήδη σημειώσει: για το πνιγηρό παρόν, γι’ αυτό όπου «δεν ισοφαρίζεται ο σπαραγμός μα συνεχίζουμε» (σ. 15) – το παράθυρο της ανάσας το κρατάει, ωστόσο, ανοιχτό. Πέρα από το προσωπικό παρόν του καθενός μας, υπάρχει και το συλλογικό και, θα μου επιτρέψετε, ούσα στην ίδια γενιά με τον ποιητή, από τη μια να αντιληφθώ και από την άλλη να γενικεύσω την, προαναφερόμενη στην πρώτη παράγραφο, ήττα για την οποία θεωρώ πως, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, κάνει λόγο και γύρω της φτιάχνει κύκλους, όλοι ομόκεντροι, με σκοπό να την καταστήσει α) όσο πιο ορατή σε εκείνους που δεν την έχουν αντιληφθεί ή/και δεν τη βιώνουν, β) όσο πιο στεγνή από περιττούς συναισθηματισμούς σε αυτούς που την αντιμετωπίζουν, γ) όσο πιο ξεκάθαρη σε όλους, όπου κι αν ανήκουν.

«Μα εγώ
το βλέμμα μου μονίμως στα πατώματα, 
μετρώ τα βήματα κάτω απ’ το δέρμα μου
πηγαίνω
στη δουλειά μου
κάθε πρωί
αφοπλίζω κι από ένα σύννεφο
είμαι ο πιο χωμάτινος απ’ τους ανθρώπους»
(σ. 17).
 

Εκτός από χώμα, τα χέρια του ποιητή κρατούν και μια απτή οργή –από εκείνη που οδηγεί στη δράση και όχι στην αδράνεια–, μια απτή απογοήτευση –άρα και ελπίδα, γιατί απογοητεύεσαι όταν συνεχίζεις να ελπίζεις– και αυτά μαζί ίσως και να γίνουν μια μέρα το μπαρούτι που θα τινάξει την άσχημη πλευρά της πραγματικότητας στον αέρα. Διότι η ήττα, η οποία υποστηρίζω ότι παίζει προεξάρχοντα ρόλο, δεν είναι υπόθεση μόνο του ενός αλλά και των πολλών, μιας ολόκληρης κοινωνίας. Δεν είναι η ήττα μιας συγκεκριμένης ιδεολογίας αλλά γενικά της έννοιας της ιδεολογίας.

Αλλά για ποιον μέλλοντα γράφει ο Μάστορας και μας δίνει ιδέες ανατροπής και διεκδίκησής του; 

Να ετοιμάζεστε· 
θα ’ρθούνε δευτερόλεπτα σαν χρόνια
που θ’ αμολήσουμε τους αναστεναγμούς μας,
όλους,
από τα λουριά,
και δε θα μείνει όρθιος 
ούτε ένας θεός
να συγκρατήσει 
το βάρος τόσων προσευχών»
(σ. 29).

Για έναν μέλλοντα που του έχει, κατά το κοινώς λεγόμενο, πολλά κρατημένα. Ακριβώς γιατί πολύ τον ποθεί, αλλά δεν του ανήκει. Για έναν μέλλοντα πιο αισιόδοξο και τρυφερό: «θα συναντηθούμε εκεί που ο ουρανός ξαναρχίζει» (σ. 37), «θα βγούμε έξω ορθάνοιχτοι» (σ. 23). Για έναν μέλλοντα, ενίοτε ταυτισμένο με την καταστροφή, που είναι με το ένα πόδι και στο παρόν και τον οποίο ευθέως απειλεί:

Ο όλεθρος μας ψάχνει.
Ζωές μας ερείπια να καταπιεί. Ας έρθει αν θέλει να τον τινάξουμε
δεν υπάρχει
ούτε μια νάρκη στην απόγνωσή μας ανενεργή.
 

Χρήσιμο θα ήταν να τονίσουμε ότι το λεξιλόγιο που χρησιμοποιείται είναι αρκούντως συγκρουσιακό: πτώματα, πόλεμοι, μαχαίρια, αφοπλισμοί, λεπίδες, ερείπια, νάρκες, σφυριά, οπλοφορίες, βόμβες, εκπυρσοκροτήσεις… Η ήττα, λοιπόν, του Μάστορα δεν έχει καθίσει σε μια γωνιά, αποδεχόμενη την ύπαρξή της. Είναι μια ήττα-αστακός που, καλώς ή κακώς, είναι έτοιμη να επιτεθεί.

Προτού κλείσω αυτό το σημείωμα, θα ήθελα να σταθώ σε τρεις τίτλους, της συλλογής και δύο ποιημάτων. Τα δύο ποιήματα είναι τα: Αναβοσβήνοντας σειρήνες τις ψυχές μας και Αναποδογυρίζοντας τραπέζια η θλίψη, τα οποία μου θύμισαν τρεις ποιητικές συλλογές του Πάνου Κυπαρίσση (η τελευταία εξ αυτών κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ενύπνιο).

Συνειδητοποιώ αρκετές φορές ότι ο σχολιασμός ενός ποιητικού βιβλίου παρουσιάζει μια εγγενή αδυναμία: είναι δύσκολο έως ακατόρθωτο να μεταφέρει στον αναγνώστη τη συγκίνηση, και μιλώ με καθαρά συναισθηματικούς όρους.

Αναφέρομαι στις: «Κλέβοντας σκοτάδι», «Σκύβοντας ουρανέ», «Πέφτοντας σκόνη». Με αυτή την ανορθόδοξη χρήση της μετοχής του ρήματος, και οι δύο ποιητές παίζουν με το μυαλό μας και δημιουργούν μια γλωσσική παραδοξότητα. Ο δε τίτλος της συλλογής, «Η μοναξιά περίστροφα», δεν μπορεί παρά να δίνει κι αυτός το στίγμα, συνεπώς θα ήταν ανόητο εκ μέρους μου να τον αγνοήσω. Εντάσσω, λοιπόν, τη μοναξιά στην… αγία τριάδα αυτού του βιβλίου μαζί με την ήττα και τον αγώνα. Άραγε πόσο πιο αποφασιστική είναι η μοναξιά μέσα σε ένα ηττημένο πλήθος;

Συνειδητοποιώ αρκετές φορές ότι ο σχολιασμός ενός ποιητικού βιβλίου παρουσιάζει μια εγγενή αδυναμία: είναι δύσκολο έως ακατόρθωτο να μεταφέρει στον αναγνώστη τη συγκίνηση, και μιλώ με καθαρά συναισθηματικούς όρους. Το πρώτο βιβλίο του Βαλάντη Μάστορα είναι από τα ποιητικά αναγνώσματα που σίγουρα προκαλούν συγκίνηση. Όχι την ευκαιριακή, ούτε την εύκολη, ούτε εκείνη που συγγενεύει με την τέρψη, αλλά αυτή που ξεβολεύει, που ενοχλεί, που στριμώχνει.

* Η ΕΥΘΥΜΙΑ ΓΙΩΣΑ είναι συγγραφέας.

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ίκαροι – Ο φτερωτός ήρωας και τα πρόσωπά του μέσα στον χρόνο» - Ανθολογία, προλεγόμενα-μετάφραση Κώστας Κουτσουρέλης (κριτική)

«Ίκαροι – Ο φτερωτός ήρωας και τα πρόσωπά του μέσα στον χρόνο» - Ανθολογία, προλεγόμενα-μετάφραση Κώστας Κουτσουρέλης (κριτική)

Για την ανθολογία ποιημάτων «Ίκαροι – Ο φτερωτός ήρωας και τα πρόσωπά του μέσα στον χρόνο», με ανθολόγηση – προλεγόμενα & μετάφραση του Κώστα Κουτσουρέλη, για τις εκδόσεις Σμίλη. Κεντρική εικόνα: Ο πίνακας «Τοπίο με την πτώση του Ίκαρου» 1558, του Πίτερ Μπρέχελ.

Γράφει η Λίλα Τρουλινού ...

«Ο θάνατος πλένει το πρόσωπό του στα νερά που κυλάνε απ' το σώμα σου» του Χαράλαμπου Γιαννακόπουλου (κριτική)

«Ο θάνατος πλένει το πρόσωπό του στα νερά που κυλάνε απ' το σώμα σου» του Χαράλαμπου Γιαννακόπουλου (κριτική)

Για την ποιητική συλλογή του Χαράλαμπου Γιαννακόπουλου «Ο θάνατος πλένει το πρόσωπό του στα νερά που κυλάνε απ' το σώμα σου» (εκδ. Πόλις). Κεντρική εικόνα: Η Catherine Deneuve στην «Ωραία της ημέρας» (1967).

Γράφει ο Γιώργος Βέης

...

«Μιχάλης Γκανάς, Ποιήματα 1978-2012» – Ο ποιητής της συλλογικής μνήμης

«Μιχάλης Γκανάς, Ποιήματα 1978-2012» – Ο ποιητής της συλλογικής μνήμης

Για τα «Ποιήματα 1978-2012» (εκδ. Μελάνι) του Μιχάλη Γκανά. Το παρόν κριτικό άρθρο έχει γραφτεί παλιότερα, στις 4 Δεκεμβρίου 2013. Το αναδημοσιεύουμε με αφορμή την κηδεία του ποιητή σήμερα, 15/11/24.  

Γράφει ο Κώστας Κουτσουρέλης

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Ο Βασιλιάς», του Τζο Νέσμπο − Τύψεις, αβάσταχτοι οικογενειακοί δεσμοί, εκδίκηση

«Ο Βασιλιάς», του Τζο Νέσμπο − Τύψεις, αβάσταχτοι οικογενειακοί δεσμοί, εκδίκηση

Για το νέο μυθιστόρημα του Τζο Νέσμπο [Jo Nesbo] «Ο Βασιλιάς» (μτφρ. Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη, εκδ. Μεταίχμιο) − «από την αρχή της αφήγησης προβάλουν καθαρά τα βασικά θέματα του βιβλίου: οι τύψεις, οι αβάσταχτοι οικογενειακοί δεσμοί, η εκδίκηση».

Γράφει η Χίλντα Παπαδημη...

«Σου γράφω από την κοιλιά του κτήνους», του Μίνου Ευσταθιάδη (Μεταίχμιο) – Μια πραγματεία για το Κακό

«Σου γράφω από την κοιλιά του κτήνους», του Μίνου Ευσταθιάδη (Μεταίχμιο) – Μια πραγματεία για το Κακό

Για το μυθιστόρημα «Σου γράφω από την κοιλιά του κτήνους», του Μίνου Ευσταθιάδη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. 

Γράφει η Χίλντα Παπαδημητρίου

Το 2006, μια πλούσια κυρία δολοφονείται στο αχανές λοφτ της στο Μόναχο. Το πτώμα βρίσκει ο αν...

«Τα άπαντα» του Φραντς Κάφκα (κριτική) – Ταξικό στοιχείο και εξουσία στο έργο του Κάφκα

«Τα άπαντα» του Φραντς Κάφκα (κριτική) – Ταξικό στοιχείο και εξουσία στο έργο του Κάφκα

Για την έκδοση του τόμου του Φραντς Κάφκα [Franz Kafka] «Τα Άπαντα: Πρόζες – Διηγήματα – Παραβολές – Στοχασμοί» (μτφρ. Χρίστος Αγγελακόπουλος, εκδ. Οξύ). Σκίτσα © Φραντς Κάφκα.

Γράφει η Λαμπριάνα Οικονόμου

Η τάξη και η λογ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Ανταρκτική» της Κλερ Κίγκαν (προδημοσίευση)

«Ανταρκτική» της Κλερ Κίγκαν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων της Κλερ Κίγκαν [Claire Keegan] «Ανταρκτική» (μτφρ. Μαρτίνα Ασκητοπούλου), η οποία θα κυκλοφορήσει στις 3 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΟΙ ...

«Σωματογραφία» της Εύας Στάμου (προδημοσίευση)

«Σωματογραφία» της Εύας Στάμου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Εύας Στάμου «Σωματογραφία», το οποίο κυκλοφορεί στις 2 Δεκεμβρίου από τος εκδόσεις Αρμός.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Κεφάλαιο 2ο

Εκείνη την εποχή καταπιανόμουν με την κατα...

«Μπάρμπα Μάρογιε» του Μάριν Ντζιτς (προδημοσίευση)

«Μπάρμπα Μάρογιε» του Μάριν Ντζιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το θεατρικό έργο του Μάριν Ντζιτς [Marin Držić] «Μπάρμπα Μάρογιε» (μτφρ. Irena Bogdanović), το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΤΡΙΤΗ ΠΡΑΞΗ


...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τρεις νέες πεζογραφικές φωνές από τις εκδόσεις Βακχικόν

Τρεις νέες πεζογραφικές φωνές από τις εκδόσεις Βακχικόν

Τρία μυθιστορήματα που μόλις κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Βακχικόν με τα οποία οι συγγραφείς τους συστήνονται στο αναγνωστικό κοινό με σύγχρονες και ιδιαίτερες ιστορίες.

Επιμέλεια: Book Press

Γιούλη Γιανναδάκη ...

Βία κατά των Γυναικών: 5 βιβλία σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας μας αφυπνίζουν

Βία κατά των Γυναικών: 5 βιβλία σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας μας αφυπνίζουν

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, προτείνουμε πέντε σύγχρονα βιβλία ελληνικής πεζογραφίας που καταπιάνονται με τη λεκτική, σωματική και σεξουαλική έμφυλη βία. «Σήκω από πάνω μου» (Μεταίχμιο) της Λίνας Βαρότση, «Μια γυναίκα απολογείται» (Τόπος) της Μαρίας Λούκα, «Διήγημας (Ακυ...

Μητέρα, κόρη, άλλο: Πέντε μυθιστορήματα για τη σχέση μάνας παιδιού

Μητέρα, κόρη, άλλο: Πέντε μυθιστορήματα για τη σχέση μάνας παιδιού

Πέντε σύγχρονα βιβλία μεταφρασμένης πεζογραφίας, τα οποία αναδεικνύουν τις πολλές εκφάνσεις της μητρότητας και την πολυσήμαντη σχέση μάνας-κόρης (τα τέσσερα από τα πέντε).

Γράφει η Φανή Χατζή

Ο E.M. Forster έγραψε στην ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ