gore vidal

Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 3 Οκτωβρίου 1925, γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη ο Γκορ Βιντάλ [Gore Vidal], μυθιστοριογράφος, δοκιμιογράφος και διανοούμενος. Τα βιβλία του έχουν κυκλοφορήσει στα ελληνικά από τις εκδόσεις Scripta, Εξάντας, Λιβάνη, από τις Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, κ.ά.

Επιμέλεια: Book Press

Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 3 Οκτωβρίου 1925, γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη ο Γκορ Βιντάλ, μυθιστοριογράφος, δοκιμιογράφος και διανοούμενος, γνωστός για το οξύ κριτικό πνεύμα του.

Ο Βιντάλ αποφοίτησε από την Ακαδημία Φίλιπς Έξετερ, ένα ιδιωτικό σχολείο που ειδικεύεται στην προετοιμασία των μαθητών του για την εισαγωγή τους σε πανεπιστημιακά ιδρύματα υψηλού κύρους. Παρόλα αυτά, δεν συνέχισε τις σπουδές του και κατατάχθηκε στον αμερικανικό στρατό. Αποστρατεύτηκε τρία χρόνια αργότερα, καθώς υπέφερε από ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Δημοσίευσε νεότατος, σε ηλικία είκοσι ενός ετών, το πρώτο μυθιστόρημά του, το οποίο είχε τον τίτλο Williwaw και έλαβε θετικές κριτικές. Το τρίτο μυθιστόρημά του, The city and the pillar, σόκαρε το αναγνωστικό κοινό όταν πρωτοκυκλοφόρησε, καθώς περιγράφει την καθημερινότητα ενός μεσοαστού ομοφυλόφιλου. Τα επόμενα βιβλία του δεν σημείωσαν εμπορική επιτυχία, ούτε επαινέθηκαν από την κριτική, οπότε ο Βιντάλ, για ένα διάστημα, στράφηκε στη συγγραφή σεναρίων για το θέατρο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Σύμφωνα με τον Χάρολντ Μπλουμ, ο συγγραφέας θεωρούσε πως, στη ζωή του, αγνοήθηκε από τους περισσότερους κριτικούς λογοτεχνίας, εξαιτίας της σεξουαλικότητάς του - είχε συνδεθεί με αρκετούς άνδρες και υποστήριζε πως κάθε άνθρωπος είναι στην πραγματικότητα αμφιφυλόφιλος.

scripta vidal diarkis polemos gia diarki eiriniΜετά από σχεδόν δέκα χρόνια αποχής, ο Γκορ Βιντάλ επέστρεψε στη μυθιστοριογραφία το 1964, όταν δημοσίευσε το έργο του Ιουλιανός (εκδ. Εξάντας, μτφρ. Τάκης Κιρκής), το οποίο μιλά για τη ζωή του Ιουλιανού του Αποστάτη, του μοναδικού ειδωλολάτρη αυτοκράτορα μετά από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο.

«Ζούμε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμνησίας, δεν μαθαίνουμε τίποτα γιατί δεν θυμόμαστε τίποτα», είχε γράψει κάποτε ο Γκορ Βιντάλ.

Πέρα από την ενασχόλησή του με τη μυθοπλασία, ο συγγραφέας σχολίαζε συχνά την πολιτική επικαιρότητα. Ήταν σκληρός επικριτής του προέδρου Τζορτζ Μπους, είχε ταχθεί κατά του Πολέμου στο Ιράκ, και θεωρούσε πως ο Πόλεμος κατά της Τρομοκρατίας δεν θα οδηγούσε πουθενά. Ένα απ’ τα γνωστότερά του συγγράμματα, το βιβλίο Διαρκής πόλεμος για διαρκή ειρήνη (εκδ. Scripta, μτφρ. Νεκτάριος Καλαϊτζής), πραγματεύεται αυτά τα ζητήματα. Ο ίδιος είχε κατεβεί δυο φορές υποψήφιος με το Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ, χωρίς να καταφέρει να εκλεγεί.

«Ο μικρός Μπους λέει πως βρισκόμαστε σε πόλεμο, αλλά δεν είμαστε σε πόλεμο γιατί, αν ήμασταν, θα έπρεπε το Κογκρέσο να το είχε υπερψηφίσει. Λέει πως βρισκόμαστε σε πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, αλλά αυτό είναι μια αλληγορία, αν και αμφιβάλλω πως γνωρίζει τη σημασία της συγκεκριμένης λέξης. Είναι όπως ο πόλεμος κατά της πιτυρίδας, ατέρμονος και μάταιος».

Ο Βιντάλ ήταν επίσης διαβόητος για τις διενέξεις του με τα υπόλοιπα πρόσωπα των γραμμάτων και του πολιτισμού. Αντιπαθούσε σφόδρα τον Τρούμαν Καπότε και είχε συγκρουστεί με τον Νόρμαν Μέιλερ στην εκπομπή «The Dick Cavett Show». Μάλιστα, θρυλείται πως ο Μέιλερ είχε χτυπήσει τον Βιντάλ προτού εμφανιστούν στο πλατό, αλλά και αργότερα, στο πάρτι της Πριγκίπισσας Μαργαρίτας, όπου ήταν αμφότεροι καλεσμένοι.

Ο Γκορ Βιντάλ έφυγε από τη ζωή τον Ιούλιο του 2012. Άφησε όλη την περιουσία του, ύψους τριάντα επτά εκατομμυρίων δολαρίων, στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

politeia link more

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σιλί Προυντόμ: «Αυτός που γνωρίζει τον θάνατο, δεν έχει πια αφέντη»

Σιλί Προυντόμ: «Αυτός που γνωρίζει τον θάνατο, δεν έχει πια αφέντη»

Μια μέρα σαν σήμερα, στις 6 Σεπτεμβρίου 1907, πέθανε στο Σατεναί-Μαλαμπρί ο Σιλί Προυντόμ (Sully Prudhomme), που έλαβε το πρώτο Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας στην Ιστορία.

Επιμέλεια: Book Press

Μια μέρα σαν σήμερα, στις 6 Σεπτ...

Χ. Φ. Λάβκραφτ (1890-1937): Προφήτης ενός νέου ρεαλισμού – Γιατί τον διαβάζουμε, γιατί μας αφορά

Χ. Φ. Λάβκραφτ (1890-1937): Προφήτης ενός νέου ρεαλισμού – Γιατί τον διαβάζουμε, γιατί μας αφορά

Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 20 Αυγούστου 1890, γεννήθηκε στο Πρόβιντενς των ΗΠΑ ο Χ. Φ. Λάβκραφτ (H. P. Lovecraft). Οι ιστορίες τρόμου του, πολλές δημοσιευμένες αρχικά σε παλπ και ερασιτεχνικά περιοδικά, έχουν ξεπεράσει τα όρια των καταβολών τους και εξακολουθούν να μεταφράζονται και να διαβάζονται με θέρμη, επηρεάζο...

Ισαάκ Μπάσεβις Σίνγκερ: «Η καλοσύνη, ανακάλυψα, σημαίνει τα πάντα στη ζωή»

Ισαάκ Μπάσεβις Σίνγκερ: «Η καλοσύνη, ανακάλυψα, σημαίνει τα πάντα στη ζωή»

Μια μέρα σαν σήμερα, στις 24 Ιουλίου 1991, πέθανε στη Φλόριντα των ΗΠΑ ο νομπελίστας Ισαάκ Μπάσεβις Σίνγκερ (Isaac Bashevis Singer‎‎). Τα βιβλία του κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Κίχλη, Καστανιώτη και Δώμα. Πηγή εικόνας: bashevissinger.com/

Επιμέλεια: Boo...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Στα θερμοκήπια του Αυγούστου» του Άκη Παπαντώνη (κριτική) – Καρβερικές αντηχήσεις, ποιητική πυκνότητα

«Στα θερμοκήπια του Αυγούστου» του Άκη Παπαντώνη (κριτική) – Καρβερικές αντηχήσεις, ποιητική πυκνότητα

Για τη συλλογή διηγημάτων του Άκη Παπαντώνη «Στα θερμοκήπια του Αυγούστου» (εκδ. Κίχλη). Εικόνα: Από την ταινία «Short cuts» (1993) του Ρόμπερτ Άλτμαν.

Γράφει η Δήμητρα Λουκά

Σημείο εκκίνησης του κειμένου που ακολουθεί, είν...

«Μήδεια» του Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς – Χωρίς βολικές απαντήσεις, χωρίς διάγνωση

«Μήδεια» του Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς – Χωρίς βολικές απαντήσεις, χωρίς διάγνωση

Σκέψεις με αφορμή τη σκηνοθεσία του  Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς και την επιστροφή της Καρυοφυλλιάς Καραμπέτη στον ρόλο της Μήδειας. 

Γράφει ο Θεόδωρος Τσιριγώτης

Υπάρχουν έργα που γερνούν επειδή απαντούν στα ερωτήματα της εποχής τους και έργα που παραμένουν ...

«Η Φήμη» του Κεντ Τζόουνς: Γλυκόπικρη σάτιρα για τη λογοτεχνική αναγνώριση που έρχεται αργά και για τους λάθος λόγους, στα θερινά σινεμά

«Η Φήμη» του Κεντ Τζόουνς: Γλυκόπικρη σάτιρα για τη λογοτεχνική αναγνώριση που έρχεται αργά και για τους λάθος λόγους, στα θερινά σινεμά

Με τη νέα ταινία του Κεντ Τζόουνς, «Η Φήμη», με πρωταγωνιστή τον Γουίλεμ Νταφόε που προβάλλεται από την Πέμπτη 13 Αυγούστου και στα θερινά σινεμά, ανακαλύπτουμε την ομότιτλη νουβέλα του Άρθουρ Σνίτσλερ. 

Επιμέλεια: Book Press

Ο Γουίλεμ Νταφόε, η Γκρέτα...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Γεωργίας Α. Ανδριώτου «Οι κόρες του Αϊβαλιού», το οποίο κυκλοφορεί στις 18 Ιουλίου από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Παναγής Αφεντέλλης ρούφηξε νωχελικά τον καφέ του κι άφησε απαλά τ...

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογραφικό έργο της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς [Marie Luise Kaschnitz] «Περιγραφή ενός χωριού» (Μετάφραση – Επίμετρο – Σημειώσεις: Αλέξανδρος Κυπριώτης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Ιουλίου από τις εκδόσεις η βαλίτσα.

Επιμέλεια: Κ...

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Σέρινταν Λε Φανού (Sheridan Le Fanu) «Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» (ανθολόγηση, μτφρ., εισαγωγικό σημείωμα: Γιώργος Θάνος, επιμέλεια: Γιάννης Μπαρτσώκας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Printa.

Επιμέλεια: ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Βιβλία για την Τέχνη της Γραφής: 15 οδηγοί συγγραφής που μας μαθαίνουν να γράφουμε

Βιβλία για την Τέχνη της Γραφής: 15 οδηγοί συγγραφής που μας μαθαίνουν να γράφουμε

Δεκαπέντε βιβλία, από καταξιωμένους συγγραφείς, σημαντικούς κριτικούς και ειδικούς της δημιουργικής γραφής, που μας μαθαίνουν πώς να γράφουμε τις δικές μας ιστορίες καλύτερα αλλά και πώς να γίνουμε πιο προσεκτικοί αναγνώστες. 

Επιλογή-επιμέλεια: Ελένη Κορόβηλα ...

Βιοηθική & λογοτεχνία: Μυθοπλασία που μιλά για την επιστήμη και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Βιοηθική & λογοτεχνία: Μυθοπλασία που μιλά για την επιστήμη και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Έξι βιβλία μυθοπλασίας που θίγουν ζητήματα που ερευνά η βιοηθική στη σύγχρονη εποχή. Η ευθύνη των επιστημόνων, τα όρια των παρεμβάσεων, ο άνθρωπος ως πειραματόζωο, η τεχνητή νοημοσύνη. Εικόνα: Από την ταινία «Poor things» του Γ. Λάνθιμου. 

Γράφει η Αγγελική Σπηλιοπούλου ...

Βιβλία που διαβάζονται μονορούφι: Οι επιλογές του Guardian για το καλοκαίρι

Βιβλία που διαβάζονται μονορούφι: Οι επιλογές του Guardian για το καλοκαίρι

Είκοσι βιβλία που ξεχώρισε η ομάδα του Guardian και διαβάζονται μονορούφι: λογοτεχνία, ψυχανάλυση, επιστήμη. Εικόνα: Πίνακας του Αμερικανού ζωγράφου Ντάρεν Τόμσον.

Επιμέλεια: Book Press

Με την ικανότητα συγκέντρωσης των περ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ