lovecraft kentriki

Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 20 Αυγούστου 1890, γεννήθηκε στο Providence του Rhode Island ο συγγραφέας λογοτεχνίας τρόμου Howard Phillips Lovecraft [Χάουαρντ Φίλιπς Λάβκραφτ]. Τα βιβλία του κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Οξύ, Αίολος, Κάκτος, Δώμα, κ.ά.

Επιμέλεια: Book Press

Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 20 Αυγούστου 1890, γεννήθηκε στο Πρόβιντενς του Ρόουντ Άιλαντ ο συγγραφέας λογοτεχνίας τρόμου Χάουαρντ Φίλιπς Λάβκραφτ, μοναχοπαίδι των Γουίνφιλντ και Σάρα Σούζαν Λάβκραφτ.

Ο Λάβκραφτ έχασε τον πατέρα του σε μικρή ηλικία και μεγάλωσε με τους γονείς της μητέρας του. Ο παππούς του ήταν επιχειρηματίας και αξιοποίησε μέρος της περιουσίας του για τη μόρφωση του εγγονού του. Έτσι, ο νεαρός Λάβκραφτ ήρθε σε επαφή με κείμενα της κλασικής αγγλικής λογοτεχνίας καθώς και με τα ομηρικά έπη.

h p lovecraft biblioΤη χρονιά που ο Λάβκραφτ άρχισε να φοιτά στο γυμνάσιο, ο παππούς του πέθανε και η οικογένειά του έχασε μεγάλο μέρος της περιουσίας της. Ο Λάβκραφτ μετακόμισε με τη μητέρα του σε ένα μικρό σπίτι, εγκατέλειψε το σχολείο και τις φιλοδοξίες του να σπουδάσει και βυθίστηκε στη μελαγχολία.

Για ένα διάστημα, ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με τη δημοσιογραφία. Στα κείμενά του κατέκρινε συχνά την εμπορευματοποίηση της εποχής του και υπερασπιζόταν την αγγλοσαξονική γλώσσα, απορρίπτοντας τη χρήση λέξεων της «αμερικανικής αργκό». Ταυτοχρόνως, άρχισε δειλά δειλά να δημοσιεύει τα πρώτα διηγήματά του. Οι ιστορίες του ανήκουν στο υποείδος του «κοσμικού τρόμου» [cosmic horror], και παρουσιάζουν υπερφυσικές οντότητες που δεν μπορούν να γίνουν πλήρως αντιληπτές από την ανθρώπινη νοημοσύνη. Οι πρωταγωνιστές του Λάβκραφτ έρχονται αντιμέτωποι με την τρέλα, το παράδοξο και το άγνωστο.

«Το αρχαιότερο και ισχυρότερο συναίσθημα του ανθρώπου είναι ο φόβος και η αρχαιότερη και ισχυρότερη μορφή φόβου είναι ο φόβος για το άγνωστο», είχε γράψει ο συγγραφέας.

Μετά από τον θάνατο της μητέρας του ο Λάβκραφτ έγινε πιο κοινωνικός. Το 1921 γνώρισε τη Σόνια Γκρην την οποία παντρεύτηκε δυο χρόνια αργότερα. Το ζευγάρι εγκαταστάθηκε στο Μπρούκλιν όπου ο Λάβκραφτ έγραψε κάποια από τα γνωστότερά του έργα, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο θρυλικό παλπ περιοδικό «Weird Tales».

to kalesma tou chtulhuΕκείνη την περίοδο, ο Λάβκραφτ άρχισε να απολαμβάνει την πρωτόγνωρη ανεξαρτησία του, όμως σύντομα παρουσιάστηκαν οικονομικά προβλήματα, και η Σόνια αναγκάστηκε να μετακομίσει στο Κλίβλαντ για να εργαστεί. Ο εκδότης του «Weird Tales» πρόσφερε στον Λάβκραφτ μια θέση στη συντακτική ομάδα του περιοδικού, αλλά ο συγγραφέας απέρριψε την πρότασή του, εφόσον δεν ήθελε να μετακομίσει στο Σικάγο. Για κάποιο καιρό, ο Λάβκραφτ ζούσε από τον πενιχρό μισθό της συζύγου του, ώσπου το 1926 επέστρεψε ηττημένος στο Πρόβιντενς, αφού χώρισε με τη Σόνια.

Ο Λάβκραφτ πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του στη γενέτειρά του. Πέθανε το 1937 από καρκίνο του λεπτού εντέρου. Απέφευγε τις ιατρικές εξετάσεις, εφόσον φοβόταν τους γιατρούς, και κατά συνέπεια, διαγνώστηκε με την ασθένεια έναν μήνα πριν από τον θάνατό του.

aiolosΤο έργο του αναγνωρίστηκε σε μεγάλο βαθμό μετά θάνατον, και έχει επηρεάσει καθοριστικά τη σύγχρονη λογοτεχνία τρόμου. Πολλοί συγγραφείς της εποχής μας έχουν ασχοληθεί με την εκκεντρική φιγούρα του καταθλιπτικού και συχνά μισαλλόδοξου Λάβκραφτ. Μάλιστα, το πρώτο βιβλίο του γνωστού Γάλλου μυθιστοριογράφου Μισέλ Ουελμπέκ έχει τον τίτλο Χ. Φ. Λάβκραφτ: Εναντίον του κόσμου, εναντίον της ζωής (εκδ. Εστία, μτφρ. Βασίλειος Πατσογιάννης), και πραγματεύεται το έργο του Αμερικανού συγγραφέα.

politeia link more

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σιλί Προυντόμ: «Αυτός που γνωρίζει τον θάνατο, δεν έχει πια αφέντη»

Σιλί Προυντόμ: «Αυτός που γνωρίζει τον θάνατο, δεν έχει πια αφέντη»

Μια μέρα σαν σήμερα, στις 6 Σεπτεμβρίου 1907, πέθανε στο Σατεναί-Μαλαμπρί ο Σιλί Προυντόμ (Sully Prudhomme), που έλαβε το πρώτο Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας στην Ιστορία.

Επιμέλεια: Book Press

Μια μέρα σαν σήμερα, στις 6 Σεπτ...

Χ. Φ. Λάβκραφτ (1890-1937): Προφήτης ενός νέου ρεαλισμού – Γιατί τον διαβάζουμε, γιατί μας αφορά

Χ. Φ. Λάβκραφτ (1890-1937): Προφήτης ενός νέου ρεαλισμού – Γιατί τον διαβάζουμε, γιατί μας αφορά

Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 20 Αυγούστου 1890, γεννήθηκε στο Πρόβιντενς των ΗΠΑ ο Χ. Φ. Λάβκραφτ (H. P. Lovecraft). Οι ιστορίες τρόμου του, πολλές δημοσιευμένες αρχικά σε παλπ και ερασιτεχνικά περιοδικά, έχουν ξεπεράσει τα όρια των καταβολών τους και εξακολουθούν να μεταφράζονται και να διαβάζονται με θέρμη, επηρεάζο...

Ισαάκ Μπάσεβις Σίνγκερ: «Η καλοσύνη, ανακάλυψα, σημαίνει τα πάντα στη ζωή»

Ισαάκ Μπάσεβις Σίνγκερ: «Η καλοσύνη, ανακάλυψα, σημαίνει τα πάντα στη ζωή»

Μια μέρα σαν σήμερα, στις 24 Ιουλίου 1991, πέθανε στη Φλόριντα των ΗΠΑ ο νομπελίστας Ισαάκ Μπάσεβις Σίνγκερ (Isaac Bashevis Singer‎‎). Τα βιβλία του κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Κίχλη, Καστανιώτη και Δώμα. Πηγή εικόνας: bashevissinger.com/

Επιμέλεια: Boo...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Η κατά Νόλαν «Οδύσσεια» (κριτική) – Ταξίδι ανάκτησης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της πίστης σε θεούς και θνητούς

Η κατά Νόλαν «Οδύσσεια» (κριτική) – Ταξίδι ανάκτησης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της πίστης σε θεούς και θνητούς

Για την ταινία «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν, που προβάλλεται αυτό το διάστημα στους κινηματογράφους. Ένα «ταξίδι όχι μόνο σωματικών και εγκεφαλικών δοκιμασιών για τον πρωταγωνιστή αλλά και ψυχολογικών, βάζοντας τον σε έναν δρόμο για να ανακτήσει την αξιοπρέπειά του και την πίστη του, τόσο στους θεούς ...

«Ο Τζιμ Μόρισον και το σαλιγκάρι» του Γιάννη Καρκανέβατου (κριτική) – Εσωτερικές περιπλανήσεις, ανθρώπινες συναντήσεις

«Ο Τζιμ Μόρισον και το σαλιγκάρι» του Γιάννη Καρκανέβατου (κριτική) – Εσωτερικές περιπλανήσεις, ανθρώπινες συναντήσεις

Για τη συλλογή διηγημάτων του Γιάννη Καρκανέβατου «Ο Τζιμ Μόρισον και το σαλιγκάρι» (εκδ. Εστία). Εικόνα: Από την ταινία  «Πάτερσον» (2016) του Τζιμ Τζάρμους. 

Γράφει η Ιωάννα Φωτοπούλου

Μια φωτιά στο Καλαμίτσι γίνεται ο κα...

Γιάννης Κυριακίδης: Το φωτογραφικό αρχείο του σπουδαίου φωτορεπόρτερ στον Δήμο Καλαμαριάς

Γιάννης Κυριακίδης: Το φωτογραφικό αρχείο του σπουδαίου φωτορεπόρτερ στον Δήμο Καλαμαριάς

Το φωτογραφικό αρχείο του Γιάννη Κυριακίδη μεταφέρθηκε στον Δήμο Καλαμαριάς με τη δέουσα φροντίδα και επιστημονική μέριμνα.

Επιμέλεια: Book Press

Ένα ακόμη καθοριστικό βήμα για την ανάδειξη ενός από τα σημα...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Γεωργίας Α. Ανδριώτου «Οι κόρες του Αϊβαλιού», το οποίο κυκλοφορεί στις 18 Ιουλίου από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Παναγής Αφεντέλλης ρούφηξε νωχελικά τον καφέ του κι άφησε απαλά τ...

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογραφικό έργο της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς [Marie Luise Kaschnitz] «Περιγραφή ενός χωριού» (Μετάφραση – Επίμετρο – Σημειώσεις: Αλέξανδρος Κυπριώτης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Ιουλίου από τις εκδόσεις η βαλίτσα.

Επιμέλεια: Κ...

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Σέρινταν Λε Φανού (Sheridan Le Fanu) «Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» (ανθολόγηση, μτφρ., εισαγωγικό σημείωμα: Γιώργος Θάνος, επιμέλεια: Γιάννης Μπαρτσώκας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Printa.

Επιμέλεια: ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Βιβλία για την Τέχνη της Γραφής: 15 οδηγοί συγγραφής που μας μαθαίνουν να γράφουμε

Βιβλία για την Τέχνη της Γραφής: 15 οδηγοί συγγραφής που μας μαθαίνουν να γράφουμε

Δεκαπέντε βιβλία, από καταξιωμένους συγγραφείς, σημαντικούς κριτικούς και ειδικούς της δημιουργικής γραφής, που μας μαθαίνουν πώς να γράφουμε τις δικές μας ιστορίες καλύτερα αλλά και πώς να γίνουμε πιο προσεκτικοί αναγνώστες. 

Επιλογή-επιμέλεια: Ελένη Κορόβηλα ...

Βιοηθική & λογοτεχνία: Μυθοπλασία που μιλά για την επιστήμη και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Βιοηθική & λογοτεχνία: Μυθοπλασία που μιλά για την επιστήμη και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Έξι βιβλία μυθοπλασίας που θίγουν ζητήματα που ερευνά η βιοηθική στη σύγχρονη εποχή. Η ευθύνη των επιστημόνων, τα όρια των παρεμβάσεων, ο άνθρωπος ως πειραματόζωο, η τεχνητή νοημοσύνη. Εικόνα: Από την ταινία «Poor things» του Γ. Λάνθιμου. 

Γράφει η Αγγελική Σπηλιοπούλου ...

Βιβλία που διαβάζονται μονορούφι: Οι επιλογές του Guardian για το καλοκαίρι

Βιβλία που διαβάζονται μονορούφι: Οι επιλογές του Guardian για το καλοκαίρι

Είκοσι βιβλία που ξεχώρισε η ομάδα του Guardian και διαβάζονται μονορούφι: λογοτεχνία, ψυχανάλυση, επιστήμη. Εικόνα: Πίνακας του Αμερικανού ζωγράφου Ντάρεν Τόμσον.

Επιμέλεια: Book Press

Με την ικανότητα συγκέντρωσης των περ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ