Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 20 Αυγούστου 1890, γεννήθηκε στο Providence του Rhode Island ο συγγραφέας λογοτεχνίας τρόμου Howard Phillips Lovecraft [Χάουαρντ Φίλιπς Λάβκραφτ]. Τα βιβλία του κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Οξύ, Αίολος, Κάκτος, Δώμα, κ.ά.
Επιμέλεια: Book Press
Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 20 Αυγούστου 1890, γεννήθηκε στο Πρόβιντενς του Ρόουντ Άιλαντ ο συγγραφέας λογοτεχνίας τρόμου Χάουαρντ Φίλιπς Λάβκραφτ, μοναχοπαίδι των Γουίνφιλντ και Σάρα Σούζαν Λάβκραφτ.
Ο Λάβκραφτ έχασε τον πατέρα του σε μικρή ηλικία και μεγάλωσε με τους γονείς της μητέρας του. Ο παππούς του ήταν επιχειρηματίας και αξιοποίησε μέρος της περιουσίας του για τη μόρφωση του εγγονού του. Έτσι, ο νεαρός Λάβκραφτ ήρθε σε επαφή με κείμενα της κλασικής αγγλικής λογοτεχνίας καθώς και με τα ομηρικά έπη.
Τη χρονιά που ο Λάβκραφτ άρχισε να φοιτά στο γυμνάσιο, ο παππούς του πέθανε και η οικογένειά του έχασε μεγάλο μέρος της περιουσίας της. Ο Λάβκραφτ μετακόμισε με τη μητέρα του σε ένα μικρό σπίτι, εγκατέλειψε το σχολείο και τις φιλοδοξίες του να σπουδάσει και βυθίστηκε στη μελαγχολία.
Για ένα διάστημα, ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με τη δημοσιογραφία. Στα κείμενά του κατέκρινε συχνά την εμπορευματοποίηση της εποχής του και υπερασπιζόταν την αγγλοσαξονική γλώσσα, απορρίπτοντας τη χρήση λέξεων της «αμερικανικής αργκό». Ταυτοχρόνως, άρχισε δειλά δειλά να δημοσιεύει τα πρώτα διηγήματά του. Οι ιστορίες του ανήκουν στο υποείδος του «κοσμικού τρόμου» [cosmic horror], και παρουσιάζουν υπερφυσικές οντότητες που δεν μπορούν να γίνουν πλήρως αντιληπτές από την ανθρώπινη νοημοσύνη. Οι πρωταγωνιστές του Λάβκραφτ έρχονται αντιμέτωποι με την τρέλα, το παράδοξο και το άγνωστο.
«Το αρχαιότερο και ισχυρότερο συναίσθημα του ανθρώπου είναι ο φόβος και η αρχαιότερη και ισχυρότερη μορφή φόβου είναι ο φόβος για το άγνωστο», είχε γράψει ο συγγραφέας.
Μετά από τον θάνατο της μητέρας του ο Λάβκραφτ έγινε πιο κοινωνικός. Το 1921 γνώρισε τη Σόνια Γκρην την οποία παντρεύτηκε δυο χρόνια αργότερα. Το ζευγάρι εγκαταστάθηκε στο Μπρούκλιν όπου ο Λάβκραφτ έγραψε κάποια από τα γνωστότερά του έργα, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο θρυλικό παλπ περιοδικό «Weird Tales».
Εκείνη την περίοδο, ο Λάβκραφτ άρχισε να απολαμβάνει την πρωτόγνωρη ανεξαρτησία του, όμως σύντομα παρουσιάστηκαν οικονομικά προβλήματα, και η Σόνια αναγκάστηκε να μετακομίσει στο Κλίβλαντ για να εργαστεί. Ο εκδότης του «Weird Tales» πρόσφερε στον Λάβκραφτ μια θέση στη συντακτική ομάδα του περιοδικού, αλλά ο συγγραφέας απέρριψε την πρότασή του, εφόσον δεν ήθελε να μετακομίσει στο Σικάγο. Για κάποιο καιρό, ο Λάβκραφτ ζούσε από τον πενιχρό μισθό της συζύγου του, ώσπου το 1926 επέστρεψε ηττημένος στο Πρόβιντενς, αφού χώρισε με τη Σόνια.
Ο Λάβκραφτ πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του στη γενέτειρά του. Πέθανε το 1937 από καρκίνο του λεπτού εντέρου. Απέφευγε τις ιατρικές εξετάσεις, εφόσον φοβόταν τους γιατρούς, και κατά συνέπεια, διαγνώστηκε με την ασθένεια έναν μήνα πριν από τον θάνατό του.
Το έργο του αναγνωρίστηκε σε μεγάλο βαθμό μετά θάνατον, και έχει επηρεάσει καθοριστικά τη σύγχρονη λογοτεχνία τρόμου. Πολλοί συγγραφείς της εποχής μας έχουν ασχοληθεί με την εκκεντρική φιγούρα του καταθλιπτικού και συχνά μισαλλόδοξου Λάβκραφτ. Μάλιστα, το πρώτο βιβλίο του γνωστού Γάλλου μυθιστοριογράφου Μισέλ Ουελμπέκ έχει τον τίτλο Χ. Φ. Λάβκραφτ: Εναντίον του κόσμου, εναντίον της ζωής (εκδ. Εστία, μτφρ. Βασίλειος Πατσογιάννης), και πραγματεύεται το έργο του Αμερικανού συγγραφέα.