Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 21 Σεπτέμβρη 1866, γεννήθηκε στο Κεντ της Αγγλίας ο Χέρμπερτ Τζορτζ Γουέλς [Herbert George Wells], ένας από τους θεμελιωτές της επιστημονικής φαντασίας και ο δημιουργός της «πρώτης» μηχανής του χρόνου.
Επιμέλεια: Book Press
Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 21 Σεπτέμβρη 1866, γεννήθηκε στο Κεντ της Αγγλίας ο Χέρμπερτ Τζορτζ Γουέλς.
Ο πατέρας του, Τζόζεφ, ήταν αθλητής του κρίκετ και η μητέρα του, Σάρα, ήταν οικιακή βοηθός. Μετά από έναν σοβαρό τραυματισμό του Τζόζεφ, ο Χέρμπερτ άρχισε να εργάζεται, σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών, για δεκατρείς ώρες την ημέρα, ως βοηθός σε κλωστοϋφαντουργείο, για να στηρίξει οικονομικά την οικογένειά του. Εκείνη την περίοδο, έβρισκε παρηγοριά στα έργα του Πλάτωνα, του Ντάνιελ Νταφόε και της Μαίρης Σέλεϊ.
Το 1883, ο Γουέλς άρχισε να φοιτά στη Σχολή Γραμματικής του Μίντχερστ, καθώς και να διδάσκει ο ίδιος τους νεότερους μαθητές. Τον επόμενο χρόνο, κέρδισε μια υποτροφία στην Εθνική Σχολή Επιστημών του Λονδίνου, όπου σπούδασε βιολογία. Καθηγητής του ήταν ο Τόμας Χένρι Χάξλεϋ, παππούς του Άλντους Χάξλεϋ. Στα φοιτητικά του χρόνια, ο Γουέλς έγινε σοσιαλιστής και ίδρυσε το περιοδικό The science school journal, το οποίο διένεμε εντός του πανεπιστημίου.
Η πρώτη του νουβέλα, Η μηχανή του χρόνου (εκδ. Μεταίχμιο, μτφρ. Αλεξάνδρα Λέτσα), κυκλοφόρησε το 1895. Σε αυτή τη δυστοπική ιστορία αναφέρεται για πρώτη φορά ο όρος «μηχανή του χρόνου». Το έργο ήταν βασισμένο σε ένα διήγημα του συγγραφέα, που είχε δημοσιευτεί στο φοιτητικό περιοδικό του.
Το πιο δημοφιλές έργο του Γουέλς είναι, κατά πάσα πιθανότητα, το μυθιστόρημα Ο πόλεμος των κόσμων (εκδ. Ψυχογιός, μτφρ. Μαργαρίτα Ζαχαριάδου), το οποίο παρουσιάζει την εισβολή των κατοίκων του πλανήτη Άρη στη Γη. Σύμφωνα με ορισμένους μελετητές, το έργο είναι μια αλληγορική ιστορία με θέμα τον δυτικό ιμπεριαλισμό - ο Γουέλς προσέγγιζε τη λογοτεχνία «με τη ματιά ενός κοινωνιολόγου», και για αυτόν τον λόγο, ήρθε αργότερα σε ρήξη με τον μέντορά του, Χένρι Τζέιμς.
«Η ανθρώπινη Ιστορία γίνεται όλο και περισσότερο ένας αγώνας της παιδείας ενάντια στην καταστροφή», είχε γράψει κάποτε ο Γουέλς.
Ο Χ. Τζ. Γουέλς έφυγε από τη ζωή το 1946. Είχε προταθεί τέσσερις φορές για το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Στα κείμενά του, είχε προβλέψει την εφεύρεση της δορυφορικής τηλεόρασης, των πυρηνικών όπλων, των τανκς και των αεροσκαφών.