Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 12 Σεπτεμβρίου 2008, αυτοκτόνησε στην Καλιφόρνια ο Αμερικανός συγγραφέας David Foster Wallace [Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας]. Τα βιβλία του κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Κριτική, Κέδρος, Πλήθος και Τραυλός.
Επιμέλεια: Book Press
Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 12 Σεπτεμβρίου 2008, αυτοκτόνησε στην Καλιφόρνια ο Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας, ένας από τους σημαντικότερους Αμερικανούς συγγραφείς της γενιάς του.
Ο Γουάλας γεννήθηκε το 1962 στην Ίθακα της Νέας Υόρκης. Ο πατέρας του, Τζέιμς Ντόναλντ, ήταν φιλόσοφος και ακαδημαϊκός. Παρόλο που οι γονείς του ήταν άθεοι, ο Ντέιβιντ θέλησε να ασπαστεί τον καθολικισμό σε νεαρή ηλικία.
Σπούδασε φιλοσοφία και αγγλική φιλολογία στο Κολλέγιο Άμερστ. Στα φοιτητικά του χρόνια, αποφάσισε να γίνει συγγραφέας, και το πρώτο, εξαιρετικά φιλόδοξο μυθιστόρημά του, Η σκούπα και το σύστημα (εκδ. Κριτική, μτφρ. Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης), ήταν μια επεξεργασμένη εκδοχή της διπλωματικής εργασίας που κατέθεσε για να πάρει το πτυχίο του. Το βιβλίο είναι επηρεασμένο από τις θεωρίες του Βιτγκενστάιν και του Ντεριντά και αφηγείται τις περιπέτειες της νεαρής Λινόρ Μπίντσμαν, η οποία προσπαθεί να βάλει τάξη στη ζωή της, αντιμετωπίζοντας το χάος του σημερινού κόσμου.
Το 1996, σχεδόν δέκα χρόνια μετά από το λογοτεχνικό ντεμπούτο του, ο Γουάλας δημοσίευσε το magnum opus του, το μυθικό Infinite jest. Το λαβυρινθώδες, μεταμοντέρνο αυτό μυθιστόρημα, ο τίτλος του οποίου είναι μια αναφορά στον σαιξπηρικό Άμλετ, είναι ένα έργο με σύνθετη δομή και πολλούς χαρακτήρες, που συχνά συγκρίνεται με τις μυθοπλασίες του Τόμας Πίντσον, και πραγματεύεται θέματα όπως οι καταχρήσεις, η μοναξιά, η αναζήτηση της ταυτότητας και της αυτοσυνείδησης και ο ρόλος της βιομηχανίας της ψυχαγωγίας στη σύγχρονη κοινωνία, πάντα με τη φιλοσοφική διάθεση που χαρακτηρίζει το ύφος του Γουάλας.
«Είτε θα αποκτήσεις μια μορφή, είτε θα σπάσεις. Δεν έχεις άλλες εναλλακτικές. Προσπάθησε να μάθεις. Μάθε να προπονείσαι. Προσπάθησε να μάθεις από όλους, ειδικά από αυτούς που αποτυγχάνουν. Αυτό είναι δύσκολο... Το πόσο υποσχόμενος είσαι ως Μαθητής του Παιχνιδιού σχετίζεται με το πόσα μπορείς να παρατηρήσεις χωρίς να το βάλεις στα πόδια», γράφει ο Γουάλας στο Infinite jest.
Σ’ όλη τη ζωή του, ο Γουάλας αντιμετώπιζε την κατάθλιψη, καθώς και προβλήματα εξάρτησης από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Μετά από τις αποκαλύψεις της πρώην συντρόφου του, της ποιήτριας Μαίρη Καρ, πως ο Γουάλας ήταν κακοποιητικός απέναντί της, κάποιοι μελετητές υπέθεσαν πως οι χαρακτήρες τής συλλογής Σύντομες συνεντεύξεις με απαίσιους άντρες (εκδ. Κριτική, μτφρ. Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης) είναι βασισμένοι στον ίδιο τον συγγραφέα.
Ο Γουάλας αυτοκτόνησε το 2008, στο σπίτι του στην Καλιφόρνια, αφού πρώτα άφησε ένα αποχαιρετιστήριο σημείωμα στη σύζυγό του, τη ζωγράφο Κάρεν Γκριν, και διόρθωσε για τελευταία φορά το ανολοκλήρωτο μυθιστόρημά του Ο χλωμός βασιλιάς (εκδ. Κέδρος, μτφρ. Γιώργος Κυριαζής). Η καινοτόμα συγγραφική προσέγγιση που εφάρμοσε ο Γουάλας έχει επαινεθεί από μια πλειάδα κριτικών και έχει επηρεάσει πολλούς σύγχρονους δημιουργούς.