marcel proust

Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 10 Ιουλίου 1871, γεννήθηκε στο Παρίσι ο Marcel Proust [Μαρσέλ Προυστ]. Τα βιβλία του κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Εστία, Πατάκη, Ίνδικτος, Ηριδανός, κ.ά.

Επιμέλεια: Book Press

Ο Μαρσέλ Προυστ γεννήθηκε μια ημέρα σαν σήμερα, στις 10 Ιουλίου 1871, στο Παρίσι. Ο πατέρας του, Αντριάν, ήταν διακεκριμένος επιδημιολόγος και η μητέρα του, Ζαν, καταγόταν από εύπορη οικογένεια και αγαπούσε τη λογοτεχνία. Ο Μαρσέλ είχε ιδιαίτερη αδυναμία στη μητέρα του, την οποία συμβουλευόταν τακτικά.

Ο Μαρσέλ φοίτησε στο Lycée Condorcet. Η κλίση του στη λογοτεχνία φάνηκε σε μικρή ηλικία. Προτού ενηλικιωθεί, είχε ήδη δημοσιεύσει άρθρα σε έγκριτες εφημερίδες και λογοτεχνικά περιοδικά. Σύχναζε στα παρισινά σαλόνια και συνδιαλεγόταν με τους διανοούμενους της εποχής του, ανταλλάσοντας απόψεις και παίρνοντας ιδέες.

Ο Προυστ ασχολήθηκε με τη συγγραφή και δεν επεδίωξε να ακολουθήσει κάποια άλλη καριέρα. Άρχισε να γράφει το πρωτόλειο μυθιστόρημά του Ζαν Σαντέιγ (εκδ. Γαβριηλίδης, μτφρ. Λητώ Ιωακειμίδου), το οποίο δεν ολοκλήρωσε ποτέ. Το έργο δημοσιεύτηκε αρκετά χρόνια μετά από τον θάνατό του.

Το 1909, σε ηλικία τριάντα οκτώ ετών, ο Προυστ ξεκίνησε να γράφει το πολύτομο, μοντερνιστικό μυθιστόρημα Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο (εκδ. Εστία, μτφρ. Παύλος Ζάννας, Παναγιώτης Πούλος). Το έργο δεν έχει κάποια συγκεκριμένη, συμβατική πλοκή· ο ανώνυμος αφηγητής της ιστορίας μιλά για τα παιδικά του χρόνια, για το ενδιαφέρον του για την τέχνη, για τον έρωτα, για την παρακμή των αριστοκρατών και την άνοδο της μεσαίας τάξης στη Γαλλία στις αρχές του 20ου αιώνα. Ένα από τα κυριότερα θέματα που πραγματεύεται το βιβλίο είναι η μνήμη:

marcel proust anazitontas ton xameno xrono«Οι δεσμοί που μας ενώνουν με τα άλλα άτομα υπάρχουν μόνο στο μυαλό μας. Καθώς η μνήμη μας εξασθενεί, οι δεσμοί χαλαρώνουν, και παρά την ψευδαίσθηση με την οποία θέλουμε να μας παραπλανήσουν και με την οποία, από αγάπη, φιλία, ευγένεια, σεβασμό, καθήκον, παραπλανούμε τους άλλους, είμαστε μόνοι. Ο άνθρωπος είναι το πλάσμα που δεν μπορεί να ξεφύγει από τον εαυτό του, που γνωρίζει τους άλλους μόνο μέσα από τον εαυτό του, και όταν ισχυρίζεται το αντίθετο, λέει ψέματα», γράφει ο Προυστ στο μυθιστόρημα.

Παρόλο που το συγκεκριμένο έργο θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα, σε έκταση καθώς και σε σπουδαιότητα, λογοτεχνικά έργα όλων των εποχών, ο Προυστ δυσκολεύτηκε να βρει εκδότη για να το δημοσιεύσει. Είναι γεγονός πως ο σπουδαίος συγγραφέας Αντρέ Ζιντ είχε αποτρέψει τον διευθυντή του γνωστού εκδοτικού οίκου Γκαλιμάρ από το να δημοσιεύσει τον πρώτο τόμο του μυθιστορήματος. Εντέλει, ο τόμος κυκλοφόρησε με έξοδα του ίδιου του συγγραφέα· μάλιστα, ο Προυστ πλήρωσε και τους πρώτους κριτικούς που έγραψαν εγκωμιαστικά σχόλια για το βιβλίο.

Ο Προυστ, ο οποίος είχε ασθενική κράση από παιδί, πέθανε σε ηλικία 51 ετών από πνευμονία. Πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του κλειδωμένος στο δωμάτιό του, προσπαθώντας να τελειώσει το magnum opus του. Οι τρεις τελευταίοι τόμοι του Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο κυκλοφόρησαν μετά τον θάνατό του.

politeia link more

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πέτερ Χάντκε: «Αν ένα έθνος χάσει τους αφηγητές του, χάνει την παιδική του ηλικία»

Πέτερ Χάντκε: «Αν ένα έθνος χάσει τους αφηγητές του, χάνει την παιδική του ηλικία»

Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 6 Δεκεμβρίου 1942, γεννήθηκε στο Γκρίφεν της Αυστρίας ο νομπελίστας λογοτέχνης, θεατρικός συγγραφέας και μεταφραστής Πέτερ Χάντκε [Peter Handke]. Τα βιβλία του κυκλοφορούν στη γλώσσα μας από τις εκδόσεις Εστία, Gutenberg, Κουκκίδα, Άγρα, Εξάντας, Καστανιώτη κ.ά.

...
Κ. Σ. Λιούις: «Αφού μεγαλώσουμε αρκετά, μπορούμε να ξεκινήσουμε ξανά να διαβάζουμε παραμύθια»

Κ. Σ. Λιούις: «Αφού μεγαλώσουμε αρκετά, μπορούμε να ξεκινήσουμε ξανά να διαβάζουμε παραμύθια»

Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 29 Νοέμβρη 1898, γεννήθηκε στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας ο Κ. Σ. Λιούις [C. S. Lewis], δημιουργός της δημοφιλούς σειράς βιβλίων «Τα χρονικά της Νάρνια». Τα έργα του κυκλοφορούν στη γλώσσα μας από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Επιμέλεια: Book Press...

Ουίλιαμ Μπλέικ: «Όσοι συγκρατούν τις επιθυμίες τους το κάνουν επειδή οι επιθυμίες τους είναι αδύναμες»

Ουίλιαμ Μπλέικ: «Όσοι συγκρατούν τις επιθυμίες τους το κάνουν επειδή οι επιθυμίες τους είναι αδύναμες»

Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 28 Νοεμβρίου 1757, γεννήθηκε στο Σόχο του Λονδίνου ο σημαντικός ποιητής, ζωγράφος και χαράκτης Ουίλιαμ Μπλέικ [William Blake]. Τα έργα του κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Νεφέλη, Αρμός, Μεταίχμιο, Βακχικόν, Ερατώ κ.ά.

Επιμέλεια: Book P...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Εορταστικό τετραήμερο των εκδόσεων Ψυχογιός στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Εορταστικό τετραήμερο των εκδόσεων Ψυχογιός στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Από σήμερα (7/12) έως και την Κυριακή (10/12) οι εκδόσεις Ψυχογιός ετοιμάζουν μια χριστουγεννιάτικη γιορτή για μικρούς και μεγάλους στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης με bazaar βιβλίων, εκδηλώσεις και δράσεις για τα παιδιά. «Τίτλοι λογοτεχνίας για μικρούς και μεγάλους, bazaar βιβλίων, συναντήσεις με συγγραφείς & συναρπα...

«Η Καταρίνα και η ομορφιά να σκοτώνεις φασίστες» (κριτική) – Η τελετουργία ενός φόνου σε μια άκρως σύγχρονη παράσταση

«Η Καταρίνα και η ομορφιά να σκοτώνεις φασίστες» (κριτική) – Η τελετουργία ενός φόνου σε μια άκρως σύγχρονη παράσταση

Για την παράσταση του Πορτογάλου σκηνοθέτη Τιάγκο Ροντρίγκες [Tiago Rodriguez] «Η Καταρίνα και η ομορφιά να σκοτώνεις φασίστες» που ανέβηκε στην κεντρική σκηνή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση. Κεντρική εικόνα: © Joseph Bandere.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος  ...

«Τρότζαν» του Θανάση Χειμωνά (προδημοσίευση)

«Τρότζαν» του Θανάση Χειμωνά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Θανάση Χειμωνά «Τρότζαν, που κυκλοφορεί στις 8 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Πατάκη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Άνοιξα τα μάτια μου. Το μυαλό μου, αδειανό. Γύρω μου, φως. Έντονο. Εκτυφλωτικό. Συνειδητοπο...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Τρότζαν» του Θανάση Χειμωνά (προδημοσίευση)

«Τρότζαν» του Θανάση Χειμωνά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Θανάση Χειμωνά «Τρότζαν, που κυκλοφορεί στις 8 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Πατάκη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Άνοιξα τα μάτια μου. Το μυαλό μου, αδειανό. Γύρω μου, φως. Έντονο. Εκτυφλωτικό. Συνειδητοπο...

«Αχ, Ευρώπη! Κείμενα για το μέλλον της Ευρώπης και την δημόσια σφαίρα» του Γιούργκεν Χάμπερμας (προδημοσίευση)

«Αχ, Ευρώπη! Κείμενα για το μέλλον της Ευρώπης και την δημόσια σφαίρα» του Γιούργκεν Χάμπερμας (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από βιβλίο του Γιούργκεν Χάμπερμας [Jürgen Habermas] «Αχ Ευρώπη! – Κείμενα για το Μέλλον της Ευρώπης και την δημόσια σφαίρα» (μτφρ. – προλεγόμενα – σχόλια: Δημήτρης Υφαντής, το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 15 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Printa / Ροές.

Επιμέλεια: Κώστας Αγορασ...

«Πολύ αργά πια» της Κλερ Κίγκαν (προδημοσίευση)

«Πολύ αργά πια» της Κλερ Κίγκαν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Κλερ Κίγκαν [Claire Keegan] «Πολύ αργά πια» (μτφρ. Μαρτίνα Ασκητοπούλου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 7 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Την Παρασκευή, 29 Ιουλίου, το...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα δέκα καλύτερα βιβλία του 2023 σύμφωνα με τους New York Times

Τα δέκα καλύτερα βιβλία του 2023 σύμφωνα με τους New York Times

Η συντακτική ομάδα των New York Times ξεχώρισε τα καλύτερα βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2023, επιλέγοντας πέντε έργα μυθοπλασίας και πέντε δοκίμια. Στην κεντρική εικόνα, η Ζέιντι Σμιθ [Zadie Smith], συγγραφέας του «The fraud», το οποίο αναφέρεται στη λίστα ως ένα από τα πέντε σημαντικότερα μυθιστορήματα του έτους που ...

«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» – Αυτοβιογραφίες και βιογραφίες, 15+1 επιλογές από τις πρόσφατες εκδόσεις

«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» – Αυτοβιογραφίες και βιογραφίες, 15+1 επιλογές από τις πρόσφατες εκδόσεις

Τι κοινό μπορεί να έχει η Μαρινέλλα με τον Έλον Μάσκ; Η Μαρία Κάλλας με τον Ανδρέα Παπανδρέου και ο Πρίγκιπας Χάρι με τον Διονύση Σιμόπουλο; Οι βιογραφίες όλων αυτών, και μερικές ακόμη, κυκλοφόρησαν τους προηγούμενους μήνες και σας τις παρουσιάζουμε.

Γράφει ο Κώστας Αγοραστό...

Κλερ Κίγκαν – Η Ιρλανδή που ανέδειξε τις χάρες της μικρής φόρμας

Κλερ Κίγκαν – Η Ιρλανδή που ανέδειξε τις χάρες της μικρής φόρμας

Η Ιρλανδή συγγραφέας έχει αγαπηθεί από το ελληνικό αναγνωστικό κοινό και όχι άδικα. Τι είναι αυτό που την κάνει ιδιαίτερη και γιατί η πρόσφατη νουβέλα της «Πολύ αργά πια» (μτφρ. Μαρτίνα Ασκητοπούλου, εκδ. Μεταίχμιο) την καταξιώνει. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

13 Δεκεμβρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2022

Έφτασε η στιγμή και φέτος για την καθιερωμένη εδώ και χρόνια επιλογή των εκατό από τα καλύτερα βιβλία λογοτεχνίας της χρονιάς που φτάνει σε λίγες μέρες στο τέλος της. Ε

ΦΑΚΕΛΟΙ