
Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 24 Αυγούστου 1899, γεννήθηκε στο Buenos Aires ο Αργεντινός διηγηματογράφος, δοκιμιογράφος και ποιητής Jorge Luis Borges [Χόρχε Λουίς Μπόρχες]. Τα βιβλία του κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκη.
Επιμέλεια: Book Press
Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 24 Αυγούστου 1899, γεννήθηκε στο Μπουένος Άιρες ο Αργεντινός διηγηματογράφος, δοκιμιογράφος και ποιητής Χόρχε Λουίς Μπόρχες.
Σε ηλικία δώδεκα ετών, ο Μπόρχες είχε ήδη μεταφράσει στα ισπανικά τον Ευτυχισμένο πρίγκιπα του Όσκαρ Ουάιλντ και είχε διαβάσει διάφορα έργα του Σαίξπηρ. Ο πατέρας του, δικηγόρος και επίδοξος συγγραφέας, ενθάρρυνε τον γιο του να διαβάζει λογοτεχνικά βιβλία και δοκίμια.
«Αν μου ζητούσαν να προσδιορίσω το σημαντικότερο γεγονός στη ζωή μου, θα έλεγα πως ήταν η είσοδος στη βιβλιοθήκη του πατέρα μου», είχε πει σε μια συνέντευξή του.
Το 1914, ο Μπόρχες εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην Ελβετία, όπου φοίτησε στο Collège de Genève. Μετά από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, επέστρεψε στην πατρίδα του, όπου εξέδωσε την πρώτη του ποιητική συλλογή, με τίτλο Πυρετός του Μπουένος Άιρες (εκδ. Πατάκη, μτφρ. Δημήτρης Καλοκύρης). Άρχισε να συνεργάζεται με λογοτεχνικά περιοδικά και εκδοτικούς οίκους, και το 1938, έπιασε δουλειά στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Μιγκέλ Κανέ.
Τη δεκαετία του ’40, ο Μπόρχες δημοσίευσε δυο από τα γνωστότερά του έργα, τις συλλογές διηγημάτων Μυθοπλασίες (1944) και Άλεφ (1949), που κυκλοφορούν στη γλώσσα μας από τις εκδόσεις Πατάκη, σε μετάφραση Αχιλλέα Κυριακίδη. Στα δύο αυτά βιβλία, που χάρισαν στον δημιουργό τους παγκόσμια φήμη, περιλαμβάνονται ιστορίες με τα χαρακτηριστικά λογοτεχνικά σύμβολα και μοτίβα που αγαπούσε ο Μπόρχες· ιστορίες για λαβυρίνθους και βιβλιοθήκες, για άγνωστους πολιτισμούς και θεωρίες συνωμοσίας, για την κυκλικότητα του χρόνου.
Το 1955, ο Μπόρχες έγινε διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Αργεντινής. Εκείνη την περίοδο, τα προβλήματα όρασης που αντιμετώπιζε οξύνθηκαν, και στα τέλη της δεκαετίας του ’50, ήταν πια τυφλός. Ενώ η φήμη των έργων του εξαπλωνόταν εκτός συνόρων, ο Μπόρχες έπρεπε να βασιστεί στη μητέρα του και στις γραμματείς του, για να μπορεί να ζει και να γράφει. Παρόλα αυτά, ταξίδευε συχνά σε ξένες χώρες, παραδίδοντας διαλέξεις για τη συγγραφή. Το 1984, επισκέφτηκε την Ελλάδα και ανακηρύχτηκε Επίτιμος Διδάκτορας στη Φιλοσοφική Σχολή του Ρεθύμνου.
Ο Μπόρχες έφυγε από τη ζωή το 1986. Σήμερα, συγκαταλέγεται δικαίως στους μείζονες δημιουργούς της λατινοαμερικανικής και της παγκόσμιας λογοτεχνίας.