
Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 29 Νοέμβρη 1898, γεννήθηκε στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας ο Κ. Σ. Λιούις [C. S. Lewis], δημιουργός της δημοφιλούς σειράς βιβλίων «Τα χρονικά της Νάρνια». Τα έργα του κυκλοφορούν στη γλώσσα μας από τις εκδόσεις Ψυχογιός.
Επιμέλεια: Book Press
Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 29 Νοέμβρη 1898, γεννήθηκε στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας ο Κλάιβ Στέιπλς Λιούις.
Ο Λιούις πέρασε την παιδική του ηλικία διαβάζοντας λογοτεχνία, αρχαιοελληνικούς μύθους και ισλανδικές σάγκες. Προτού ενηλικιωθεί, είχε συνθέσει πρωτόλεια έργα επικής ποίησης καθώς και όπερες. Είχε γράψει, επίσης, με τη βοήθεια του αδερφού του, παραμύθια που εκτυλίσσονταν στην επινοημένη χώρα του Μπόξεν, όπου μένουν ζώα που ντύνονται σαν άνθρωποι. Ο Λιούις δημοσίευσε τις συγκεκριμένες ιστορίες πολλά χρόνια αργότερα.
Ο Κ. Σ. Λιούις πολέμησε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τραυματίστηκε άσχημα στη Γαλλία από μια οβίδα που εξερράγη κοντά του. Επέστρεψε στη Μ. Βρετανία, σπούδασε με υποτροφία στην Οξφόρδη κι άρχισε να διδάσκει σε διάφορα πανεπιστήμια. Για τριάντα περίπου χρόνια, υπηρέτησε ως καθηγητής Αγγλικής Λογοτεχνίας στο Κολλέγιο Μάγκνταλεν. Κατόπιν, εξελέγη καθηγητής Μεσαιωνικής και Αναγεννησιακής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ.
Το 1931, μετά από παραίνεση του φίλου και συναδέλφου του, Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν, ο Λιούις ασπάστηκε τον Χριστιανισμό. Είχε πάψει να πιστεύει σε ηλικία δεκαπέντε ετών κι είχε παραμείνει άθεος για μεγάλο διάστημα εξαιτίας των οδυνηρών εμπειριών του στο πεδίο της μάχης.
Στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Λιούις θέλησε να καταταγεί ξανά. Λόγω ηλικίας, δεν υπηρέτησε στο μέτωπο, αλλά στον εθελοντικό στρατό της Οξφόρδης. Εκείνη την περίοδο, μιλούσε σε χριστιανικές ραδιοφωνικές εκπομπές του BBC, προσπαθώντας να εμψυχώσει τους Βρετανούς.
Κάποια χρόνια αργότερα, παντρεύτηκε την Τζόι Ντέιβιντμαν, συγγραφέα, πρώην κομουνίστρια και νυν πιστή Χριστιανή. Εφόσον η Ντέιβιντμαν είχε πάρει διαζύγιο από τον πρώτο σύζυγό της, δεν μπόρεσαν να παντρευτούν σε κάποια εκκλησία. Ένας στενός τους φίλος, κληρικός, τέλεσε τον γάμο στο Νοσοκομείο Τσόρτσιλ, όπου η Τζόι έδινε μάχη ενάντια στον καρκίνο.
Στη ζωή του, ο Λιούις δημοσίευσε μυθιστορήματα, νουβέλες, ποιήματα και δοκίμια για τη θρησκεία. Τα πιο δημοφιλή του έργα είναι τα βιβλία της σειράς «Τα Χρονικά της Νάρνια», που ανήκουν στο είδος της λογοτεχνίας του φανταστικού. Τα μυθιστορήματα αυτά εκτυλίσσονται σε έναν μυθικό κόσμο ο οποίος κατοικείται από ομιλούντα ζώα, ξωτικά, κενταύρους κι άλλα μαγικά όντα, καθώς και από τον Ασλάν, ένα σοφό λιοντάρι που προστατεύει τα πλάσματα της Νάρνια, πολεμώντας ενάντια στις δυνάμεις του κακού. Οι άνθρωποι του δικού μας κόσμου μπορούν να επισκεφτούν την Νάρνια περνώντας μέσα από μια πύλη που μοιάζει με ντουλάπα.
Οι ιστορίες της σειράς αγαπήθηκαν από το αναγνωστικό κοινό και ενέπνευσαν επιτυχημένες διασκευές για το ραδιόφωνο, το θέατρο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Πολλοί μελετητές έχουν ανιχνεύσει θρησκευτικές αναφορές στα συγκεκριμένα έργα, υποστηρίζοντας πως ο χαρακτήρας του Ασλάν είναι επηρεασμένος από τον Χριστό.
«Έγραψα αυτή την ιστορία για εσένα, αλλά όταν την ξεκίνησα, δεν είχα συνειδητοποιήσει πως τα κορίτσια μεγαλώνουν πιο γρήγορα από τα βιβλία. Ως αποτέλεσμα, είσαι ήδη πολύ μεγάλη για παραμύθια, και μέχρι να τυπωθεί και να δεθεί αυτό το βιβλίο, θα είσαι ακόμα μεγαλύτερη. Μια ημέρα, όμως, θα έχεις μεγαλώσει αρκετά και θα ξεκινήσεις ξανά να διαβάζεις παραμύθια. Τότε, θα μπορείς να το κατεβάσεις από κάποιο ψηλό ράφι, να το ξεσκονίσεις και να μου πεις τη γνώμη σου. Μάλλον θα είμαι πολύ κωφός για να σε ακούσω και πολύ μεγάλος για να καταλάβω τις λέξεις σου, όμως θα εξακολουθώ να είμαι ο στοργικός νονός σου, Κ. Σ. Λιούις», γράφει στη βαφτισιμιά του, στην οποία αφιέρωσε το μυθιστόρημα Το λιοντάρι, η μάγισσα και η ντουλάπα (εκδ. Ψυχογιός, μτφρ. Πετρούλα Γαβριηλίδου).
Ο Κ. Σ. Λιούις έφυγε από τη ζωή το 1963, μια εβδομάδα πριν από τα εξηκοστά πέμπτα γενέθλιά του.