baladeur

Για το μυθιστόρημα του Νίκου Α. Μάντη «Κιθαιρώνας» (εκδ. Καστανιώτη). Στην κεντρική εικόνα, ένας άντρας και μια γυναίκα κοιτάζουν τον διάσημο πίνακα του William-Adolphe Bouguereau (1825-1905) - The Youth of Bacchus. Νέο βλέμμα, σε ένα αρχέγονο θέμα. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

«Έρχομαι εδώ στη χώρα των Θηβαίων,/ο Διόνυσος εγώ, του Δία το τέκνο,/που μ' έκαμε η Σεμέλη, η θυγατέρα/του Κάδμου, από φωτιάν αστραποφόρα/ξεγεννημένη. Κι αφού τη μορφή μου/τη θεϊκιά τη συνάλλαξα με ανθρώπου» (μτφρ: Παντελής Πρεβελάκης».

Η Ευριπίδεια τραγωδία Βάκχες, μια από τις πλέον αινιγματικές και καινοτόμες, που μας άφησε ως κληρονομιά το Αρχαίο Θέατρο, άρχεται με τον Διόνυσο, τούτο το καινό δαιμόνιο, να εισέρχεται στη Θήβα με σκοπό να διαρρήξει εντελώς την παραδοσιακή τάξη πραγμάτων, αυτή που έχουν επιβάλλει οι Έλληνες όταν κατέκτησαν την πόλη.

Τον ακολουθεί η μανιώδης κουστωδία των Μαινάδων που κρατούν θύρσους και έχουν καταληφθεί από ένθεη μανία. Είναι μόλις η αρχή των όσων θα επακολουθήσουν και τα οποία, εν πολλοίς, μέσα από το πρίσμα του «εμπρηστή» της κλασικότροπης αττικής Τραγωδίας, του Ευριπίδη, θα προσδώσουν στο εν εξελίξει δράμα νέα γνωσιολογικά και δομικά –ως προς τη θεατρική πράξη– στοιχεία.

Θα έλεγε κανείς πως το ίδιο το έργο είναι μια πράξη μεταμόρφωσης, τη στιγμή που την αναδεικνύει διά της πλοκής.

Τίποτα ξένο δεν μας είναι ως προς τον μύθο, τις συνδηλώσεις και τις αναλύσεις του.

Τίποτα ξένο δεν μας είναι ως προς τον μύθο, τις συνδηλώσεις και τις αναλύσεις του. Από την θεωρία της «παλινωδίας» του τραγωδού ποιητή έως την ορθολογιστική ερμηνεία του έργου και, φυσικά, την μετατραγική θεωρία της σχολής των ανθρωπολόγων του Παρισιού, η οποία εμπεριέχει την ψυχαναλυτική ερμηνεία των Βακχών.

Ο Διόνυσος, μια διφυής φύση που γεννιέται δύο φορές, αποτελεί σταθερή αναφορά στη σύγχρονη τέχνη, καθώς μέσω του ζωώδους πάθους του που θερμαίνει τις Μαινάδες, αλλά και τους θεατές, αναδεικνύονται θέματα της παρούσης με τρόπο εμπρηστικό και έγκαυλο (όπως θα έλεγε και ο Ανδρέας Εμπειρίκος στον Μέγα Ανατολικό).

Έχει καταστεί, πλέον, εμβληματική η performance «Dionysus in 69» του Richard Schechner που ανέβηκε το 1968 σε ένα γκαράζ της Νέας Υόρκης και συντονίστηκε με το ελευθεριακό πνεύμα της εποχής, όπου λογής πρωτοπορίες (χίπηδες, φεμινίστριες, ομοφυλόφιλοι κ.ά.) εναντιώθηκαν με πύρινες διαδηλώσεις κατά του πολέμου στο Βιετνάμ. Ενδεχόμενα, οι λιγότερο «επαναστάτες» θα έχουν κατά νου τη διάσημη «Bacchanale» του Camille Saint-Saëns. Μια μουσική σύνθεση που έχει εγκιβωτιστεί στην όπερα «Σαμψών και Δαλιδά» και η οποία θαυμάζεται για τον εξωτισμό που παράγει το όμποε και την εμφατική δυναμική των τυμπάνων που παραπέμπουν σε ένα καθαρό χορό οργίων του Βάκχου. Ως εκ τούτου, το «ξαναδιάβασμα» της τραγωδίας με σημερινά μέτρα ούτε ξένο θα πρέπει να μας είναι ούτε και ασύγγνωστο.

kastanioti kithaironas 2

Στην κεντρική εικόνα, αγγείο του 450 π.Χ., ο Πενθέας διαμελίζεται από την Ινώ και τη μητέρα του, την Αγαύη (μουσείο του Λούβρου).

Ο Νίκος Α. Μάντης με το νέο του μυθιστόρημα Κιθαιρώνας, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Καστανιώτη, αποπειράται να ανακατέψει την πλοκή που μας έχει προσφέρει ο Ευριπίδης, να ενθέσει στη ψίχα της νέα πρόσωπα και καταστάσεις και να ερμηνεύσει τα διαπραχθέντα με διασταλτικό τρόπο. Αν για τους «καθαρογράφους» της αρχαίας ελληνικής γραμματείας μια τέτοια προσπάθεια συνιστά οχληρή παρασπονδία, για εκείνους που αρέσκονται να διαπιστώνουν πως μια στάλα μυθοπλασίας μπορεί να αλλάξει τη σύσταση ενός πανάρχαιου νάματος, η απόφασή του είναι λογική και ευπρόσδεκτη.

Φευ, ακόμη και το τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι «Είμαι της Αγαύης γιος» από τον δίσκο «Οι μπαλάντες της Οδού Αθηνάς», τίποτα άλλο δεν είναι από μια μεταφορά του μύθου στο ερμηνευτικό τώρα. Γιατί να μην μπορείς να φανταστείς τον βασιλιά Πενθέα να περπατάει σε νύκτιους δρόμους, ανάμεσα σε πόρνες, φονιάδες, αστυνόμους και να είναι δύο νταήδων ανιψιός;

Μια δομική αλλαγή στον αρχικό μύθο που εισάγει ο Μάντης είναι η μετατόπιση του ενδιαφέροντος από τον Πενθέα και την Αγαύη, σε ένα «νέο» πρόσωπο, την Ιόλη.

Μια δομική αλλαγή στον αρχικό μύθο που εισάγει ο Μάντης είναι η μετατόπιση του ενδιαφέροντος από τον Πενθέα και την Αγαύη, σε ένα «νέο» πρόσωπο, την Ιόλη (όχι εκείνη που τρέλανε από έρωτα τον Ηρακλή). Μια ταπεινή νοικοκυρά, γυναίκα του Μένιππου (απλός στρατιώτης, κι αυτός) που αποφασίζει, όπως και άλλες γυναίκες της Θήβας, να παρατήσει το συζυγικό κρεβάτι και να ανέβει έως τον μαγικό Κιθαιρώνα θέλοντας έτσι να αντισταθεί στη νέα τάξη πραγμάτων που έχουν επιβάλλει διά της ισχύος τους οι Έλληνες (κατάργησαν την παλαιά θρησκεία των Μινύων προς χάριν του Δωδεκάθεου και αποδυνάμωσαν τη σημασία και τη βαρύτητα της Μητέρας Γης που ήταν το θηλυκό στοιχείο του βίου των ανθρώπων).

Η Ιόλη αποδεικνύεται πρόσωπο-κλειδί στην εκδοχή του Μάντη, καθώς δεν είναι μια ακόμη θυγατέρα του βακχικού πάθους ή μια τυφλή ακόλουθος της Αγαύης που πρώτη πρώτη ανέβηκε στον Κιθαιρώνα εγκαθιδρύοντας την ουτοπική κοινωνία των γυναικών. Κουβαλάει μέσα της εκείνη τη δύναμη, ένας πλήρες και έκθαμβο μυαλοτοπίο, που την φέρνει αμέσως στην αυλή του Διονύσου (την περιβόητη, κατά Μάντη, Ζώνη) και την μετατρέπει σε ισχυρό όπλο στον αγώνα που επιθυμεί να διεξάγει ο Βάκχος κατά των Κυκλώπων (άλλη μια καινοτομία). Συν τοις άλλοις, η Ιόλη είναι η μόνη που καταφέρνει να ενδυθεί τη διφυή ερωτική ταυτότητα του Διονύσου και να γίνει ωσαύτως Μαινάδα και Σάτυρος αναμειγνύοντας, σε ένα σώμα, τους ερωτικούς χυμούς μιας γυναίκας με τους ιμερικούς παιανισμούς ενός άντρα.

Ένα αταξινόμητο είδος που όμως στις μέρες μας, μέρες που αναδεικνύεται εντόνως ο αγώνας των ανθρώπων για την σεξουαλική ταυτότητα και τον αυτοπροσδιορισμό τους, καθίσταται οικείο. Κάλλιστα, η Ιόλη θα μπορούσε να είναι στις μέρες μας αναπόσπαστο μέλος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και να αισθάνεται περήφανη γι’ αυτό.

Αν για την Ιόλη το μυαλοτοπίο είναι εκείνο που τη μεταφέρει από την στεγανότητα του βίου της, κάτω από τη σκιά του Μένιππου, στη ρευστότητα του φύλου της, για τον Μάντη το όχημα είναι ένα πλήρες λεκτικό τοπίο μέσα στο οποίο αναδεικνύονται όλοι οι ερωτικοί χυμοί που ραντίζουν –ωσάν ορμητική βροχή– όλο το μυθιστόρημα από την αρχή έως το τέλος. Υπάρχουν σκηνές σεξουαλικής παραφροσύνης που είναι ικανές να σωματοποιήσουν τις λέξεις με εμπρηστικό τρόπο ή, αλλιώς, οι λέξεις να αποτελέσουν το χρήσιμο όχημα για να οδηγηθείς σε μια αναγνωστική κορύφωση που περιλαμβάνει το σώμα του αναγνώστη (κατανοητό;).

Είναι σχεδόν πρόδηλο πως για τον Μάντη ο μύθος των Βακχών περιλαμβάνει ποτάμια ερωτικών χυμών που έρχονται να ξεδιψάσουν τις αναπεπταμένες γυναίκες διά της μεταμορφώσεών τους.

Είναι σχεδόν πρόδηλο πως για τον Μάντη ο μύθος των Βακχών περιλαμβάνει ποτάμια ερωτικών χυμών που έρχονται να ξεδιψάσουν τις αναπεπταμένες γυναίκες διά της μεταμορφώσεών τους. Αυτή η δραστική αλλαγή, όσο μπορεί να είναι μια αλλαγή στην υλική και πνευματική υπόσταση ενός όντος, είναι μια καίρια ματιά του Μάντη απέναντι στον μύθο. Δεν είναι μόνο οι γυναίκες που αλλάζουν, αλλά ακόμη και οι άντρες. Όχι απαραίτητα πάντα για καλό, αλλά σίγουρα προς ένα στάδιο εγγύτερο στην αυτογνωσία.

Φυσικά, προεξάρχει των μεταμορφώσεων ο Διόνυσος που συδαυλίζει την επανάσταση των γυναικών κατά της πατριαρχίας, αλλά και τη δική του ανάρρηση στο Δωδεκάθεο. Είναι αυτός που ονειρεύεται πόλεμο εναντίον των Κυκλώπων (άλλος ένας νεωτερισμός του Μάντη) έτσι ώστε να δοθεί ένα καίριο χτύπημα προς μια ομάδα μυθικών πλασμάτων που καταπιέζουν και σκοτώνουν γυναίκες.

Μπορεί να διεξαχθεί ολόκληρη συζήτηση αν οι Βάκχες είναι μια τραγωδία που εξυμνεί μόνο το σώμα, το ερωτικό ένστικτο, την παραφορά και τη σεξουαλική απελευθέρωση έναντι όλων των καταπιεστικών εξουσιαστικών δομών που με προκρούστειο τρόπο πετσοκόβουν και κανονικοποιούν την ανθρώπινη επιθυμία. Φρονώ πως είναι κάτι περισσότερο από αυτό και είναι ο βασικός λόγος που είναι μια τραγωδία-τομή που αλλάζει σημαντικά τις σταθερές της αττικής Τραγωδίας. Έως τις Βάκχες, η τραγικότητα των ηρώων καθορίζεται εν πολλοίς από την αδυναμία τους να αντισταθούν στη Μοίρα και την Ανάγκη, ενώ είναι πρόδηλη η αδυναμία τους να αντιπαρατεθούν απέναντι στις συνέπειες της ύβρεως προς τους θεούς. Στις Βάκχες, ο Ευριπίδης μεταθέτει αυτή την αδυναμία από το θείο προς το εσωτερικό ψυχικό άλγος. Είναι η τραγική τάση του πρωταγωνιστή να εφευρίσκει και να προκαλεί τις πράξεις και τις συμπεριφορές του. Είναι αυτές, άλλωστε, που του προκαλούν το ψυχικό του άλγος. Κοινώς: στις Βάκχες η τραγικότητα του πρωταγωνιστή, άρα και η μοίρα του, μετατοπίζεται στο δυσβάσταχτο της ύπαρξής του. Η στάση του, λοιπόν, είναι περισσότερο υπαρξιακή και λιγότερο χθόνια, σωματική ή ερωτόπληκτη.

Δεν θα μπω καν στη διαδικασία αν έλειψε από το μυθιστόρημα του Μάντη ένας αντίστοιχος μονόλογος της Αγαύης ή αν έγινε η κατάλληλη εμβάθυνση στον Πενθέα που εδώ εμφανίζεται υποταγμένος στον Αντίβουλο (τον μυστικοσύμβουλό του με τον οποίο είναι κρυφά ερωτευμένος), αδαής και δίχως βασιλική θωριά. 

kastanioti kithaironasΕίναι φανερό πως ο Μάντης επιθυμεί να στρέψει αλλού το βλέμμα του, να δημιουργήσει ακόμη και μια φοβική και συνάμα μαγική ενδοχώρα του Κιθαιρώνα και με την manière του Τόλκιν να φτιάξει μια ατμόσφαιρα εξωπραγματική, Οι εικόνες είναι παραληρηματικές, αγγίζουν τη λογοτεχνία του φανταστικού και η δύναμή τους είναι αυταπόδεικτη για όποιον εισχωρήσει μέσα τους. Τρανό παράδειγμα είναι οι σκηνές με τις οργιώδεις ερωτικές σκηνές και τις πριαπικές μορφές των Σατύρων. Aν και στο δικό μου μυαλό ερχόταν συνεχώς η μορφή του sex machine RanXerox, από το γνωστό κόμικ των Liberatone-Tamburini με τα ευμεγέθη μπράτσα και το υπερτροφικό μόριο που θα έκανε κάθε επαγγελματία πορνοστάρ να χλομιάζει. Σαν να λέμε: τη στιγμή που με έπειθε η περιγραφή των Σατύρων, την ίδια μέσα μου κάτι κλωτσούσε.

Ο Κιθαιρώνας είναι ένα βιβλίο που θα προκαλέσει σωρεία συζητήσεων και ίσως, ποιος ξέρει;, αντικρουόμενων απόψεων. Σίγουρα, πάντως, είναι ένα μυθιστόρημα που πιάνει την αύρα των σημερινών προβληματισμών γύρω από τις έμφυλες ταυτότητες και την αδήριτη ανάγκη να πέσουν οι παλαιολιθικές περιχαρακώσεις για τον αυτοπροσδιορισμό των ατόμων, συν τη συζήτηση που ξεκίνησε εμφατικά από το #MeToo και φτάνει έως τον πυρήνα του ζητήματος που είναι η τοξική πατριαρχία και τα φονικά επίχειρά της. Υπό αυτό το πρίσμα, ο Μάντης εισφέρει στη δημόσια συζήτηση ένα υλικό άκρως κρίσιμο και ουσιαστικό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε κι αυτή την πτυχή της λογοτεχνίας που δεν έχει να κάνει τόσο με την επικαιρότητα, αλλά με τη συναίσθηση του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο γράφεται και αναπτύσσεται. Πολλές φορές, δε, αυτό ενδέχεται να προέχει των όποιων αξιολογικών κρίσεων επί του έργου αυτού καθαυτού.


* Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Τελευταίο βιβλίο του, το μυθιστόρημα «Μπλε ήλιος» (εκδ. Μεταίχμιο).

Απόσπασμα από το βιβλίο

«Η Ιόλη βρίσκεται σε κορύφωση ήδη από τη στιγμή που ένιωσε τα αόρατα νήματα να μην συνδέουν με το φαλλό του Σάτυρου, με μια τέτοια ένταση, που κάνει το κορμί της να αναλύεται σε σπασμούς, σε διαδοχικές παλίρροιες και άμπωτες, όλο και πιο βίαιες, όλο και πιο σύντομες και δυνατές, οδηγώντας τη με σίγουρα βήματα προς την τελική, την έσχατη κορύφωση, που θα καταργήσει κάθε κύμανση, τεντώνοντας την ύπαρξή της τόσο, ώστε να γίνει ένα οροπέδιο, ένας διάδρομος που θα οδηγεί στο άπειρο, προς μια ηδονή που θα ισούται με τη μετάβαση σε κάτι άγνωστο ακόμα, ίσως μη υλικό καν. Και μέσα σ’ αυτό τον παροξυσμό, αισθάνεται μια αυξανόμενη υγρασία κάπου στη μέση του κορμιού της: είναι οι γυναικείες εκκρίσεις της, τόσο άφθονες και πηχτές όσο ποτέ άλλοτε, προσομοιάζοντας αλλόκοτα στο ανδρικό σπέρμα, κι αυτό το σιντριβάνι που εκτοξεύει το αιδοίο της, όπως η σουπιά τινάζει το μελάνι, περνάει διαμέσου του σωλήνα του φαλλού και διοχετεύεται στο ανοιγμένο αιδοίο του συντρόφου της, που αμέσως το καταπίνει ακόρεστα.»

politeia link more

 

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Παλμίτα» της Αντιγόνης Ζόγκα (κριτική) – Γυναίκες που διψούν για ζωή και αναγεννιούνται

«Παλμίτα» της Αντιγόνης Ζόγκα (κριτική) – Γυναίκες που διψούν για ζωή και αναγεννιούνται

Για το μυθιστόρημα της Αντιγόνης Ζόγκα «Παλμίτα» (εκδ. Ψυχογιός). Κεντρική εικόνα: από την ταινία του Τάκη Κανελλόπουλου «Παρένθεση». 

Γράφει η Χριστίνα Μουκούλη

«Μερικές φορές πρέπει να καείς για να ξαναγεννηθείς.» Όπ...

«Τσιγάρο βαρ;» του Σπύρου Κιοσσέ και «Κακό ανήλιο» του Κωνσταντίνου Δομηνίκ (κριτική) – Λόγια απλά και μετρημένα

«Τσιγάρο βαρ;» του Σπύρου Κιοσσέ και «Κακό ανήλιο» του Κωνσταντίνου Δομηνίκ (κριτική) – Λόγια απλά και μετρημένα

Για τη συλλογή διηγημάτων του Σπύρου Κιοσσέ «Τσιγάρο βαρ;» (εκδ. Μεταίχμιο) και του Κωνσταντίνου Δομηνίκ «Κακό ανήλιο» (εκδ. Ίκαρος). Oι διαφορετικές όψεις της ελληνικής επαρχίας. Κεντρική εικόνα: © Frederic Boissonnas.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
«Τρότζαν» του Θανάση Χειμωνά (κριτική) – Αντιμεσσιανισμός σε ένα «τέλειο» μέλλον!

«Τρότζαν» του Θανάση Χειμωνά (κριτική) – Αντιμεσσιανισμός σε ένα «τέλειο» μέλλον!

Για το μυθιστόρημα του Θανάση Χειμωνά «Τρότζαν» (εκδ. Πατάκη). Κεντρική εικόνα: Ο Θανάσης Χειμωνάς με τη βοήθεια της Α.Ι. το 2073.

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης

Τα τελευταία χρόνια αυξάνονται τα κείμενα επιστημονικής φαντασίας που φαντάζονται ένα μέ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

Για το βιβλίο «Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ [Guadalupe Nettel] (μτφρ. Νάννα Παπανικολάου, εκδ. Ίκαρος). Kεντρική εικόνα: έργο της street artist Οla Volo © olavolo.com.

Γράφει η Φανή Χατζή

Όσο η άποψη ότι ο γενε...

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

Για το ντοκιμαντέρ «TACK» (παραγωγή Onassis Culture) της Βάνιας Τέρνερ με πρωταγωνίστριες τη Σοφία Μπεκατώρου, που πρώτη ξεκίνησε το ελληνικό #MeToo, και την Αμαλία Προβελεγγίου, της οποίας η καταγγελία για βιασμό από τον προπονητή της από τα έντεκά της οδήγησε στην πρώτη δίκη-ορόσημο όχι μόνο για τη δικαίωσή της αλ...

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη με «Γκοντό» και ιταλικό θίασο: μια παράσταση-σταθμός

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη με «Γκοντό» και ιταλικό θίασο: μια παράσταση-σταθμός

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος σκηνοθετεί το εμβληματικό κείμενο του Σάμιουελ Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό» (1948) στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης από τις 15 μέχρι και τις 19 Μαΐου. Η παράσταση είναι στα ιταλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους.

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Υπάρχει μια «μικρή» ή μια «σύντομη» ιστορία για το… οτιδήποτε. Οι τίτλοι βιβλίων που επιχειρούν (και καταφέρνουν) να συμπυκνώσουν μεγάλα θέματα σε, συνήθως, ολιγοσέλιδα βιβλία είναι πάρα πολλοί. Εντυπωσιακά πολλοί. Στην παρακάτω πολύ ενδεικτική επιλογή είκοσι ενός βιβλίων μπορεί καν...

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ