Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 14 Οκτωβρίου 1888, γεννήθηκε στο Ουέλινγκτον της Νέας Ζηλανδίας η Κάθριν Μάνσφιλντ [Katherine Mansfield]. Προσφάτως, κυκλοφόρησε στα ελληνικά η συλλογή με ιστορίες της «Κάτι παιδιάστικο μα τόσο φυσικό & άλλα διηγήματα», από τις εκδόσεις Πατάκη, σε μετάφραση Λίζας Σαμλόγλου.
Επιμέλεια: Book Press
Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 14 Οκτωβρίου 1888, γεννήθηκε στο Ουέλινγκτον της Νέας Ζηλανδίας η Κάθριν Μάνσφιλντ. Είχε ευτυχισμένα παιδικά χρόνια. Το ξύλινο σπίτι της οικογένειάς της στο Ουέλινγκτον έχει αναπαλαιωθεί, και σήμερα είναι ανοιχτό για το κοινό που επιθυμεί να το επισκεφτεί.
Το 1903, η Μάνσφιλντ εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο, όπου σπούδασε στο Κολλέγιο Κουήνς. Άρχισε να μελετά τα έργα των Γάλλων συμβολιστών και του Όσκαρ Ουάιλντ. Μετά από την ολοκλήρωση των σπουδών της, επέστρεψε για ένα σύντομο διάστημα στην πατρίδα της, την οποία εγκατέλειψε ξανά, εφόσον δεν μπορούσε να προσαρμοστεί στις συνθήκες ζωής στην επαρχία της Νέας Ζηλανδίας.
Στο Λονδίνο, έμεινε έγκυος από τον Γκάρνετ Τράουελ, όμως η σχέση τους δεν ευδοκίμησε, και σύντομα η Μάνσφιλντ δέχθηκε να παντρευτεί τον δάσκαλο μουσικής Τζορτζ Μπάουντεν, τον οποίο εγκατέλειψε το απόγευμα του γάμου τους. Η Μάνσφιλντ είχε συνδεθεί με αρκετές γυναίκες στη ζωή της, μεταξύ των οποίων η Μάατα Μαχούπουκου, μια εύπορη απόγονος της φυλής των Μαορί, που ήταν η μούσα της συγγραφέα και η οποία εμφανίζεται σε πολλά διηγήματα της. Μόλις η μητέρα της Μάνσφιλντ έμαθε για τη διάλυση του γάμου της, πίεσε την κόρη της να μετακομίσει προσωρινά στο Bad Woerishofen της Βαυαρίας, μια πόλη με ιαματικά λουτρά, όπου η Μάνσφιλντ απέβαλλε.
Στη Βαυαρία, η Μάνσφιλντ διάβασε για πρώτη φορά τα διηγήματα του Άντον Τσέχοφ, τα οποία επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τα δικά της κείμενα. Άρχισε να γράφει πιο τακτικά και να δημοσιεύει διηγήματα και άρθρα. Επέστρεψε στο Λονδίνο και συνδέθηκε με τον Τζον Μίντλτον Μέρι, με τον οποίο εξέδιδαν το πρωτοποριακό περιοδικό Rhythm. Εκείνο τον καιρό, έγραψε το διήγημα Κάτι παιδιάστικο μα τόσο φυσικό, που αργότερα συμπεριλήφθη στην ομότιτλη συλλογή ιστοριών της, που στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη, σε μετάφραση Λίζας Σαμλόγλου.
Το 1915, ο αδερφός της Μάνσφιλντ, ο Λέζλι, σκοτώθηκε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Δυο χρόνια αργότερα, σε ηλικία είκοσι εννιά ετών, η συγγραφέας διαγνώστηκε με φυματίωση.
Τα τελευταία χρόνια της ζωής της, έγραψε τα πιο ώριμα κείμενά της. Σε μια από τις πιο γνωστές ιστορίες της, Το γκάρντεν πάρτι, η πρωταγωνίστριά της επιθυμεί να ακυρώσει ένα πάρτι που πρόκειται να γίνει στον κήπο της, μόλις πληροφορείται τον θάνατο ενός εργάτη που έμενε στη γειτονιά της. Το πάρτι εντέλει πραγματοποιείται, αλλά η ηρωίδα καταλήγει να επισκέπτεται τους συγγενείς του νεκρού. Η ιστορία περικλείεται στην ομότιτλη συλλογή που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Σμίλη, σε μετάφραση Μαρίας Λαϊνά.
Η Μάνσφιλντ πέθανε το 1923 από φυματίωση. Ήταν μια από τις σημαντικότερες διηγηματογράφους της εποχής της.
«Μου αρκεί να είμαι ζωντανή και να είμαι συγγραφέας», είχε γράψει κάποτε στα ημερολόγιά της.