ΚΡΙΤΙΚΕΣ

06 Νοεμβρίου 2026 ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

«Το πέμπτο παιδί» της Ντόρις Λέσινγκ (μυθιστόρημα) – Ο ξένος, μέσα στο σπίτι του

Για το μυθιστόρημα της Ντόρις Λέσινγκ (Doris Lessing) «Το πέμπτο παιδί» (μτφρ. Έφη Τσιρώνη, εκδ. Διόπτρα). Εικόνα: Από την ταινία του Ρίτσαρντ Ντόνερ «Η προ

alt

Οκτώ αιώνες ελληνικής ιστορίας στο μυθιστόρημα Χάλκινο γένος (εκδ. Πατάκη) της Μαρίας Σκιαδαρέση.

Του Κώστα Δρουγαλά

Το Χάλκινο γένος της Μαρίας Σκιαδαρέση (Αθήνα 1956) είναι ένα «μυθιστόρημα εποχής», όπως το αποκαλεί η ίδια η συγγραφέας στον Επίλογο του βιβλίου, και οφείλει τον τίτλο του σε έναν στίχο του Ησίοδου από το Έργα και Ημέραι, που κάνει λόγο για το «χάλκινο γένος», αυτό των θνητών ανθρώπων.

Το πόνημα της Σκιαδαρέση βάζει τον αναγνώστη στη θέση του γητευτή της ιστορίας από τα μεσαιωνικά χρόνια μέχρι και την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα: το μυθιστόρημα καλύπτει σχεδόν οκτακόσια χρόνια ελληνικής ιστορίας (1217-2009) επιμένοντας στις ταραχώδεις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις του 19ου αιώνα, απότοκος της πνευματικής επανάστασης του Διαφωτισμού μελετώντας παράλληλα τις ιστορίες των μυθιστορηματικών οικογενειών του βιβλίου.

Τα πρόσωπα της ιστορίας

Είναι ο χαρακτήρας-κλειδί πίσω από τις αμαρτίες, τα πάθη και τις απογοητεύσεις για πολλούς από τους εμπλεκόμενους στο μυθιστορηματικό παιχνίδι

Η αφήγηση εκκινεί στα 1956, αλλά πολύ σύντομα ο χρόνος δράσης μετατοπίζεται στο παρελθόν, στα χρόνια που τα Επτάνησα ήταν προτεκτοράτο ξένων δυνάμεων. Ο Κλάρης είναι ένας από τους τοπικούς άρχοντες του νησιού τον 19ο αιώνα· η Όρσολα, η ευγενική γυναίκα του έχει πεθάνει, κι έχει βρει καταφύγιο στο μυρωμένο από λεβάντα, σώμα της Ροζαλίας, που είναι ελάχιστα μεγαλύτερη από την κόρη του. Η Ροζαλία είναι μια γυναίκα πληθωρική, με σταρένια επιδερμίδα και μάτια τόσο πράσινα που μοιάζουν να μιλούν: ο Κλάρης δικαιολογημένα νιώθει πως παλεύει με το ανίκητο διαολοθήλυκο. Όμως η Ροζαλία επιθυμεί περισσότερα πράγματα, ανακατωμένα στο μυαλό της: να γίνει κυρία του σπιτιού· να γίνει σύζυγος του Νικηφόρου, ενός νεαρού που είναι ερωτευμένος με την κόρη του Κλάρη. Είναι ο χαρακτήρας-κλειδί πίσω από τις αμαρτίες, τα πάθη και τις απογοητεύσεις για πολλούς από τους εμπλεκόμενους στο μυθιστορηματικό παιχνίδι.

Ο Νικηφόρος Φωκάς σπουδάζει στην Πίζα ιατρική, όπως τον προόριζε ο πατέρας του – θέλει να ολοκληρώσει τις σπουδές του ώστε να γυρίσει δετόρος στη γενέτειρά του και να ζητήσει από τον Κλάρη το χέρι της όμορφης κόρης του, Έλενας. Ο Φωκάς πιστεύει στην αξία της γνώσης, της παιδείας, των σπουδών, αλλά περισσότερο όταν αυτές πραγματοποιούνται σε ένα καθεστώς ελεύθερο· για αυτό τον λόγο προσχωρεί στην Εταιρεία των Φιλικών πριν πάρει την απόφαση να πολεμήσει στην Ελληνική Επανάσταση. Στην Πίζα γνωρίζεται με τον Κοσμέτο, έναν από τους πιο συμπαθητικούς χαρακτήρες του βιβλίου – ίσως εξαιτίας της αδύναμης φύσης του και της ένθεης γαλήνης που τον διακατέχει: είναι ένας φιλάσθενος σπουδαστής της νομικής, που επιθυμεί για την πατρίδα του την αποτίναξη όλων των ζυγών· όσο το σώμα του είναι ασθενικό, άλλο τόσο το πνεύμα του είναι ρωμαλέο. Η φθίση θα τον νικήσει, αλλά πριν γίνει αυτό, θα αποκαλύψει στον Νικηφόρο το μεγάλο μυστικό της μητέρας του: αμέσως μετά θα τον νικήσει οριστικά ένας ωραίος θάνατος.

Ο Φωκάς πιστεύει στην αξία της γνώσης, της παιδείας, των σπουδών, αλλά περισσότερο όταν αυτές πραγματοποιούνται σε ένα καθεστώς ελεύθερο· για αυτό τον λόγο προσχωρεί στην Εταιρεία των Φιλικών πριν πάρει την απόφαση να πολεμήσει στην Ελληνική Επανάσταση

Ο πιο ενδιαφέρων ίσως χαρακτήρας του βιβλίου –καθότι πειστικός μέσα στις πρισματικές αντιφάσεις του– είναι ο Ζένος Κλάρης, που αναφέρθηκε επιγραμματικά και πιο πάνω: ένας άρχοντας που κριτικάρει αυτό που δεν μπορεί να αποδεχτεί, αρνείται να συμβαδίσει με τους καινούργιους καιρούς που κάνουν λόγο για ισότητα κι ελευθερία και καταλήγει να γίνει για τους περισσότερους Κεφαλονίτες –συμπεριλαμβανομένων της κόρης του και του εγγονού του– το ίδιο μισητός με την Αρμοστεία και τις αποφάσεις της που στήριζε με πάθος· αυτό το κοντοθώριασμα θα καθορίσει τις ζωές των δικών του ανθρώπων, μέχρι που θα αντιδράσουν με βία στην καταπίεση. Ο Κλάρης θεωρεί τον Φωκά τυχοδιώκτη, έναν άμυαλο επαναστάτη, από αυτούς που μεγαλώνουν στις οικογένειες των ποπολάρων· με επιλογή του παντρεύει την Έλενα με Άγγλο αξιωματικό, γιατί αυτό είναι το συμφέρον του. Δεν θέλει μήτε να ακούσει για πιθανή ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα: ο νους του ασυναίσθητα γυρίζει στην κακοδιαχείριση των νήσων από τους Γάλλους.

Από την άλλη πλευρά ο Γερόλυμος Σιφάντος είναι ένας συμβολαιογράφος –«νοδάρος»– που δεν δίνει σημασία στους άρχοντες και την καταγωγή τους ούτε για τα λίμπρα της ευγένειας. Γνωρίζει πως για ένα δέντρο πιο σημαντικός είναι ο κορμός από τις ρίζες: έτσι μεγαλώνει με τη σύζυγό του, Θεώνη, τον γιο τους Ρόκκο· δίπλα στον μοναχογιό τους μεγαλώνουν κι ένα μωρό κορίτσι που βρίσκουν ένα βράδυ έξω από το σπίτι τους. Ο Ρόκκος μεγαλώνοντας δεν επιθυμεί να γίνει ούτε γιατρός ούτε δικηγόρος· η τυπογραφία είναι αυτή που του αναστατώνει την ψυχή. Θα έρθει η ώρα που το παλιό με το καινούργιο θα συγκρουστούν, με μοιραία κατάληξη για τους περισσότερους από τους χαρακτήρες.

alt
    Μαρία Σκιαδαρέση

Η Ιστορία μέσα στην ιστορία

Οι ιστορίες των οικογενειών μπλέκονται, αλλά με τρόπο που ο αναγνώστης μπορεί και παρακολουθεί την εξέλιξή τους διαμέσου των χρόνων και των αιώνων. Το τοπικό ιδίωμα της εποχής εμφανίζεται τόσο στην αφήγηση όσο και στους διαλόγους αναπαριστώντας τους πόθους και τις αγωνίες μιας ολόκληρης κοινωνίας, που στο μεγαλύτερο μέρος τους δεν ξεπεράστηκαν με την Ένωση το 1864.

Το μυθιστόρημα της Σκιαδαρέση περιλαμβάνει πλήθος ιστορικών αναφορών που ενώνονται με τον μυθιστορηματικό κόσμο που πλάθει: το κάψιμο της Χρυσού Βίβλου, του Λίμπρο ντ’ Όρο· την αιματηρή διένεξη των οικογενειών Άννινου και Μεταξά που διεκόπη ύστερα από την παρέμβαση του Ιωάννη Καποδίστρια· την πτωματόστρωτη κατάκτηση της Τριπολιτσάς και την τούμπα με τα στοιβαγμένα πτώματα· την ανάπλαση της Κεφαλονιάς τα χρόνια της διοίκησης του ντε Μποσσέ· τις συμπλοκές που ξέσπασαν μπροστά στην έδρα του τοποτηρητή, όταν σταμάτησε ο Επιτάφιος για δέηση· τον ριζοσπαστισμό που άνθησε στο νησί το 1848 και επεδίωκε την Ένωση με την Ελλάδα. Τέλος, την ίδια την ιστορία της αστικής τάξης των Επτανήσων που αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια της προσπαθώντας να γλιτώσει από τους εκάστοτε Κλάρηδες της εποχής.

Πιο πάνω κι από τα πολυδαίδαλα μονοπάτια της ιστορίας είναι ο έρωτας που διατηρεί μια μόνιμη παρουσία με όλες του τις εκφάνσεις μέσα στο βιβλίο· άλλοτε εξιδανικευμένος κι άλλοτε σαρκικός, είναι παράλληλα και πάντα η ζωοποιός και ταφική δύναμη που γεννάει και σκοτώνει τους ανθρώπους με τη δύναμη και τη συχνότητα της κυκλικότητας της φύσης. Ακόμη κι όταν όλα χάνονται εκείνες τις τραγικές ώρες σε μια μαύρη ρωγμή της Ιστορίας.

 ΚΩΣΤΑΣ ΔΡΟΥΓΑΛΑΣ

altΧάλκινο γένος
Μαρία Σκιαδαρέση
Πατάκης 2013
Σελ. 632, τιμή € 19,90

alt

 

 

 

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΣΚΙΑΔΑΡΕΣΗ

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Η γραφή των κυμάτων» του Γιώργου Παπαδάκη (κριτική) – Έρωτας και πολιτική, παιδί και μνήμες

«Η γραφή των κυμάτων» του Γιώργου Παπαδάκη (κριτική) – Έρωτας και πολιτική, παιδί και μνήμες

Για το μυθιστόρημα του Γιώργου Παπαδάκη «Η γραφή των κυμάτων» (εκδ. Εστία). Κεντρική εικόνα: Ziad Antar, Wa © Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης

Ο Βασίλης Αλεξάκης έλεγε ότι για να φτιάξεις μια στιβαρή μυθιστορηματική δομ...

«Ο συμβολισμός της λεοπάρδαλης» της Λένας Κιτσοπούλου (νουβέλα) – Πότε η μεταμόρφωση φέρνει την απελευθέρωση;

«Ο συμβολισμός της λεοπάρδαλης» της Λένας Κιτσοπούλου (νουβέλα) – Πότε η μεταμόρφωση φέρνει την απελευθέρωση;

Για τη νουβέλα της Λένας Κιτσοπούλου «Ο συμβολισμός της λεοπάρδαλης» (εκδ. Μεταίχμιο). Εικόνα: Από την ταινία «Rūrangi» (2020) του Max Currie.

Γράφει ο Βαγγέλης Μανουβέλος

...
«Παρατηρητής» της Αντιγόνης Ντόκα (νουβέλα) – Το παιχνίδι των πολλαπλών εκδοχών, το παιχνίδι του βλέμματος

«Παρατηρητής» της Αντιγόνης Ντόκα (νουβέλα) – Το παιχνίδι των πολλαπλών εκδοχών, το παιχνίδι του βλέμματος

Για τη νουβέλα της Αντιγόνης Ντόκα «Παρατηρητής» (εκδ. Τόπος). Εικόνα: Το έργο «Κύκλος διαγραφής» των Φρανκ Ζιλέτ και Ίρα Σνάιντερ. © MoMA

Γράφει η Διώνη Δημητριάδου

Η παρατήρηση, ως μια συνιστώσα από τις πολλές που οδηγούν...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Οι Δωσίλογοι» του Μενέλαου Χαραλαμπίδη από την ομάδα elephas tiliensis – Ωμός ρεαλισμός για να κλείσει το κενό της ιστορικής μνήμης

«Οι Δωσίλογοι» του Μενέλαου Χαραλαμπίδη από την ομάδα elephas tiliensis – Ωμός ρεαλισμός για να κλείσει το κενό της ιστορικής μνήμης

Για την παράσταση «Οι Δωσίλογοι» της θεατρικής ομάδας elephas tiliensis βασισμένης στο ομώνυμο βιβλίο του Μενέλαου Χαραλαμπίδη, που ανεβαίνει στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Είδα, στο Θέατρο «Χώρα», τη δραματοποίηση των e...

Νίκος Καχτίτσης: Εκδήλωση στην Πάτρα για τα εκατό χρόνια από τη γέννησή του

Νίκος Καχτίτσης: Εκδήλωση στην Πάτρα για τα εκατό χρόνια από τη γέννησή του

Το τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και οι εκδόσεις Κίχλη διοργανώνουν εκδήλωση για τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του Νίκου Καχτίτση στην Πάτρα.

Επιμέλεια: Book Press

Την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2026, στις 20:00, το ...

«Το πέμπτο παιδί» της Ντόρις Λέσινγκ (μυθιστόρημα) – Ο ξένος, μέσα στο σπίτι του

«Το πέμπτο παιδί» της Ντόρις Λέσινγκ (μυθιστόρημα) – Ο ξένος, μέσα στο σπίτι του

Για το μυθιστόρημα της Ντόρις Λέσινγκ (Doris Lessing) «Το πέμπτο παιδί» (μτφρ. Έφη Τσιρώνη, εκδ. Διόπτρα). Εικόνα: Από την ταινία του Ρίτσαρντ Ντόνερ «Η προφητεία» (1976).

Γράφει η Φανή Χατζή

Μετά από αρκετά χρόνια που παρέ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Δεν βλέπω όνειρα συνήθως» του Ηλία Μαγκλίνη (προδημοσίευση)

«Δεν βλέπω όνειρα συνήθως» του Ηλία Μαγκλίνη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Ηλία Μαγκλίνη «Δεν βλέπω όνειρα συνήθως – Γράμματα του Χάρρυ στη Ρετζίνα», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Παιδικές σκηνές ...

«Από τον πόλεμο βγαίνεις ζωντανός μόνο από τύχη» της Κωνσταντίνας Κατρακάζου (προδημοσίευση)

«Από τον πόλεμο βγαίνεις ζωντανός μόνο από τύχη» της Κωνσταντίνας Κατρακάζου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Κωνσταντίνας Κατρακάζου «Από τον πόλεμο βγαίνεις ζωντανός μόνο από τύχη», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Βρέθηκε τεσσεράμισι χρόνια μα...

«Πατρότητα» του Μιχάλη Σπέγγου (προδημοσίευση)

«Πατρότητα» του Μιχάλη Σπέγγου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Μιχάλη Σπέγγου «Πατρότητα», το οποίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Επίμετρο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Είμαι ο Αχιλλέας Χάριγκτον. Γεννήθηκα και ζω στην Κέρκυρα, αλλά έζησα ένα ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; Τρία καλά αστυνομικά, νέα και κλασικά μυστήρια

Τι διαβάζουμε τώρα; Τρία καλά αστυνομικά, νέα και κλασικά μυστήρια

Τρία καλά αστυνομικά μυθιστορήματα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα: Φώτης Δούσος, Γιάννης Μαρής, Αντόνιο Μαντσίνι. Αντισυμβατικοί αστυνομικοί, αδικία και δωσιλογισμός σε λιτή αφήγηση και μεσογειακό νουάρ για το δικαίωμα στην αυτοδικία. ©istock

Επιλογή-παρουσίαση: Χ...

Τι διαβάζουμε τώρα; Βιβλία φεμινιστικής και κουίρ θεωρίας

Τι διαβάζουμε τώρα; Βιβλία φεμινιστικής και κουίρ θεωρίας

Σημαντικά βιβλία που διευρύνουν τη συζήτηση για τον φεμινισμό, τη σχέση της γλώσσας με το φύλο και τη σεξουαλικότητα αλλά και το πόσο [δεν θα έπρεπε να] μας αλλάζει το γήρας.

Επιλογή-παρουσίαση: Φανή Χατζή

...

Από τον μπαμπούλα στον Μεσημερά, από τον Δράκουλα στους βουρκόλακες: Πέντε καλά βιβλία ελληνικού λαογραφικού τρόμου

Από τον μπαμπούλα στον Μεσημερά, από τον Δράκουλα στους βουρκόλακες: Πέντε καλά βιβλία ελληνικού λαογραφικού τρόμου

Φαντάσματα, μπαμπούλες και βρικόλακες της ελληνικής επαρχίας: Πέντε καλά λογοτεχνικά βιβλία λαογραφικού τρόμου που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Εικόνα: Από τη συλλογή «Η χτυπημένη και άλλες ιστορίες με φαντάσματα» (εκδ. Ροές), παραλλαγή της κεντρικής εικόνας.

Επιλογή-παρουσίαση: ...

ΣΤΗΛΕΣ

04 Νοεμβρίου 2026 ΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑ

«Διήγηση της Αλεπούς» – ένα ποίημα της Λένιας Ζαφειροπούλου (1979)

Ένα ποίημα από τη συλλογή «Φύση μισή. Τα χειρόγραφα από το σπίτι του λόφου» της Λένιας Ζαφειροπούλου (1979), που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις (2024).  Επιμέλεια: Οράτιος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

06 Νοεμβρίου 2026 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το αρχείο Καββαδία στα Γενικά…

Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους απέκτησαν το αρχείο του Νίκου Καββαδία, αναλαμβάνοντας την επιστημονική καταλογογράφηση, τη

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

27 Οκτωβρίου 2026 ΕΛΛΗΝΕΣ

Βασίλης Τζανακάρης: «Ήμουν λάτρης της…

Συνέντευξη με τον Βασίλη Τζανακάρη, με αφορμή το τριακοστό βιβλίο του, το αφήγημα «Αμαλία – Μια πόρνη στα αζήτητα», το ο

ΘΕΑΤΡΟ - ΧΟΡΟΣ

06 Νοεμβρίου 2026 ΘΕΑΤΡΟ - ΧΟΡΟΣ

«Οι Δωσίλογοι» του Μενέλαου Χαραλαμπίδη από την ομάδα elephas tiliensis – Ωμός ρεαλισμός για να κλείσει το κενό της ιστορικής μνήμης

Για την παράσταση «Οι Δωσίλογοι» της θεατρικής ομάδας elephas tiliensis βασισμένης στο ομώνυμο βιβλίο του Μενέλαου Χαραλαμπίδη, που ανεβαίνει στο Θέατρο του Νέου Κόσμου. Γράφ

ΣΙΝΕΜΑ

30 Οκτωβρίου 2026 ΣΙΝΕΜΑ

Είδαμε τη «Βασίλισσα στη θάλασσα» του Λανς Χάμερ – Δράμα χαρακτήρων για την ψυχολογία των πολύ μεγάλων ανθρώπων

Για την ταινία του Λανς Χάμερ (Lance Hammer) «Βασίλισσα στη θάλασσα» με πρωταγωνίστρια τη Ζιλιέτ Μπι

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ - ΜΟΥΣΙΚΗ

30 Οκτωβρίου 2026 ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ - ΜΟΥΣΙΚΗ

Μέγαρο Μουσικής: Νοέμβριος με τους βιρτουόζους της…

Όσα θα παρακολουθήσουμε από τις 14 έως και τις 21 Νοεμβρίου, την εβδομάδα τζαζ Jazz@Megaron, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Εικόνα: Ο Μπίλι Κόμπαμ © Anto

ΠΡΟΣΩΠΑ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ

02 Νοεμβρίου 2026 ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ

Διαβάζοντας με τον Θανάση Δόβρη: Οι «Σημειώσεις…

Πρόσωπα από τον χώρο των τεχνών, των ιδεών και του πολιτισμού, αποκαλύπτουν τον δικό τους αναγνωστικό χαρακτήρα, τη μύχια σχέση τους με το βιβλίο και

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

05 Νοεμβρίου 2026 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

«Δεν βλέπω όνειρα συνήθως» του Ηλία Μαγκλίνη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Ηλία Μαγκλίνη «Δεν βλέπω όνειρα συνήθως – Γράμματα του Χάρρυ στη Ρετζίνα», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Νοε

ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ

20 Σεπτεμβρίου 2026 ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ

Ο δεκάλογος των εξπάτς (διήγημα)

«Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν στη Γερμανία χρόνια μα τα ρολόγια τους δείχνουν ώρα Ελλάδος· που ανοίγου

ΠΟΙΗΜΑΤΑ

18 Σεπτεμβρίου 2026 ΠΟΙΗΜΑΤΑ

«Ο αργόσυρτος χορός του Αιγαίου» της Ροσέλα Παολίκι (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση ενός ποιήματος της Ροσέλα Παολίκι [Rossella Paolicchi], από την ποιητική της συλλογή «

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΦΑΚΕΛΟΙ