
Μια μέρα σαν σήμερα το 65 μ.Χ. έφυγε από την ζωή ο Ρωμαίος φιλόσοφος Σενέκας, αφού εξαναγκάστηκε να αυτοκτονήσει έπειτα από διαταγή του αυτοκράτορα Νέρωνα με την κατηγορία ότι συμμετείχε στη συνομωσία του Πείσωνα εναντίον του.
Του Ευθύμιου Σακκά
Είχε γεννηθεί στην πόλη Κόρδοβα της Ισπανίας το 4 π.Χ. και είναι γνωστός ως Λούκιος ή Λεύκιος Ανναίος Σενέκας, και αργότερα εγκαταστάθηκε στην Ρώμη, όπου άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου και έλαβε ενεργό δράση στα πολιτικά πράγματα. Νωρίτερα είχε ταξιδέψει στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία μελετώντας φιλοσοφία και ρητορική.
Η φήμη που απέκτησε ως ρήτορας και συγγραφέας αλλά και η επιρροή του στην πολιτική ζωή στάθηκε η πραγματική αφορμή για την οκταετή εξορία του στην Κορσική. Με την επιστροφή του αναλαμβάνει την μόρφωση του νεαρού Νέρωνα, που θα αποδειχτεί τελικά και ο δήμιός του.
Αντλώντας από τα έργα αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων έγραψε εννιά τραγωδίες μεταξύ των οποίων η Μήδεια και ο Οιδίπους. Τα φιλοσοφικό του έργο είναι επηρεασμένο από τους στωικούς, ενώ ασχολήθηκε και με γεωγραφικά και μετεωρολογικά ζητήματα. Ήταν γιος του Ρωμαίου ρήτορα και συγγραφέα Σενέκα του πρεσβύτερου από την τάξη των ιππέων που έζησε από το 54 π.Χ. μέχρι το 39 μ.Χ.
Το γνωμικό του τίτλου στα λατινικά σημαίνει «Αν θέλεις να σε αγαπούν, να αγαπάς» και συμπυκνώνει την άποψή του όχι απλώς για τον έρωτα αλλά για τις ανθρώπινες σχέσεις εν γένει.