ΚΡΙΤΙΚΕΣ

06 Νοεμβρίου 2026 ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

«Το πέμπτο παιδί» της Ντόρις Λέσινγκ (μυθιστόρημα) – Ο ξένος, μέσα στο σπίτι του

Για το μυθιστόρημα της Ντόρις Λέσινγκ (Doris Lessing) «Το πέμπτο παιδί» (μτφρ. Έφη Τσιρώνη, εκδ. Διόπτρα). Εικόνα: Από την ταινία του Ρίτσαρντ Ντόνερ «Η προ

synantisi kentriki

Για το μυθιστόρημα της Νατάσα Μπράουν [Natasha Brown] «Συνάντηση» (μτφρ. Βαγγέλης Τσίρμπας, εκδ. Gutenberg). Kεντρική εικόνα: Η Teyonah Parris από τη σειρά «Mad Men». 

Γράφει η Χριστίνα Μουκούλη 

«Δεν υπάρχει επιτυχία, μόνο προσωρινή αποτροπή της αποτυχίας». Η αφηγήτρια/πρωταγωνίστρια του βιβλίου Συνάντηση (μτφρ. Bαγγέλης Τσίρμπας, εκδ. Gutenberg) είναι Βρετανίδα. Είναι νέα και όμορφη. Είναι ανώτερο στέλεχος τραπεζικού οργανισμού. Βγάζει πολλά λεφτά. Αλλά έχει καταγωγή από την Αφρική, και είναι μαύρη.

Προσπαθεί να βρει μια θέση στην κοινωνία των λευκών και να γίνει αποδεκτή. Να αφομοιωθεί. Όμως η καταγωγή και το χρώμα της θα την κατατάσσουν πάντα σε μια κατώτερη βαθμίδα. Θα πρέπει διαρκώς να αποδεικνύει ότι είναι άξια για τη θέση που κατέχει, και να το αποδεικνύει διπλά.

Ανεπιθύμητη 

Ζει σε μια χώρα όπου πάντα ένιωθε ανεπιθύμητη. Κι έπρεπε να επιβιώσει. Μεγάλωσε έχοντας στο μυαλό της στόχους, υπαγορευμένους από προστακτικές: «Σπούδασε. Κάνε καριέρα. Να είσαι ευγενική ακόμα και σε εχθρικό περιβάλλον. Αγόρασε έργα τέχνης. Πες ό,τι σου πουν να πεις ή να μην πεις. Προσπάθησε να επιζήσεις. Κόπιασε διπλά. Γίνε διπλά καλύτερη. Αφομοιώσου. Ξεπέρνα κάθε προσδοκία. Μην ενοχλείς. Πέρνα απαρατήρητη». Συνταγές για επιτυχία.

Εκείνη, το μόνο που έχει να κάνει, είναι να υπακούει. Χωρίς δεύτερη σκέψη και χωρίς να υπολογίζει τις πραγματικές ανάγκες και τα θέλω της. Υπακούει ακόμα και στις εντολές του προϊσταμένου της, από τον οποίο συστηματικά υφίσταται σεξουαλική παρενόχληση.

Η αναρρίχηση της γίνεται δεύτερη φύση. «Δεν μπορεί να απελευθερωθεί από το αδιάκοπο, εξοντωτικό κυνήγι της επιτυχίας». Δεν αφήνει τίποτα στην τύχη. Δεν φέρεται απερίσκεπτα. Δεν κλείνει πόρτες. Αποταμιεύει χρήματα. Αγοράζει ακίνητα. Μαθαίνει πώς πρέπει να ζει. Τι πρέπει να απολαμβάνει. Λειτουργεί σαν μια κουρδισμένη μηχανή. Κανείς δεν καταλαβαίνει πόσο τρομαγμένη είναι. Ανταλλάσσει τη ζωή της για ένα θρύμμα μεσοαστικής άνεσης. Για ένα μέλλον. Το μέλλον αυτό που οι γονείς και οι παππούδες της δεν είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν.

natasha brown

Η Νατάσα Μπράουν [Natasha Brown] είναι Βρετανίδα μυθιστοριογράφος. Γεννήθηκε το 1990, και βραβεύτηκε με το London Writers (2019). Το μυθιστόρημά της Συνάντηση (Assembly) «εντυπωσιακό συγγραφικό ντεμπούτο, τολμηρό, σαγηνευτικό» (Μπερναρντίν Εβαρίστο), προκρίθηκε για πολλά βραβεία, όπως το Folio Prize, το Goldsmiths Prize και το Orwell Prize for Fiction. Έχει μεταφραστεί σε 17 γλώσσες. Η Νατάσα ανακηρύχθηκε μία από τις καλύτερες νεαρές Βρετανίδες μυθιστοριογράφους του Granta το 2023 και μία από τις καλύτερες πρωτοεμφανιζόμενες μυθιστοριογράφους του Observer το 2021. Είναι επίσης φιναλίστ στο Γυναικείο Βραβείο Futures.

Όμως δεν μπορεί και να διαγράψει το παρελθόν. Εκείνο το παρελθόν που έχει διαγράψει η επίσημη ιστορία και το οποίο αφορά τους ανθρώπους με τους οποίους έχει κοινή καταγωγή. Ένα παρελθόν που σχετίζεται με την αποικιοκρατία και τις απάνθρωπες πρακτικές που εφαρμόστηκαν.

Υποτίθεται ότι ζει σε μια χώρα φιλελεύθερη και προοδευτική, όμως ο ρατσισμός και η βία, αν και δεν εκφράζονται ανοιχτά, υποβόσκουν σε κάθε συμπεριφορά, αιωρούνται στην ατμόσφαιρα. Ακόμα κι αν οι άλλοι κάνουν ότι δεν το βλέπουν, εκείνη το νιώθει στο βλέμμα τους, το αντιλαμβάνεται στον τρόπο που της μιλούν, στα λόγια που της λένε.

Η διαφορετικότητά της γίνεται αιτία ρατσιστικών συμπεριφορών από αγνώστους. Αυτή η διαφορετικότητα, στην οποία, κατά την άποψη των συναδέλφων της, οφείλει την επαγγελματική της επιτυχία.

Δεν ξέρουμε το όνομα της ηρωίδας. Δεν μας λέει ούτε την ηλικία της. Εκείνο που τονίζει, είναι ότι δεν ανήκει πουθενά.

Δεν είναι ότι δεν έχει συναισθήματα. Κυρίαρχο συναίσθημα που επισκιάζει όλα τα άλλα, ο τρόμος. Κοιμάται και ξυπνάει μαζί του. Δεν θυμάται τον εαυτό της χωρίς τη συνοδεία του τρόμου. Όμως φροντίζει να τον κρύβει καλά. Μαθαίνει να σιωπά. Αποσυνδέεται από το περιβάλλον και παρακολουθεί τον εαυτό της εξ αποστάσεως. Σαν να συμβαίνουν όλα αυτά σε κάποια άλλη. Μόνο έτσι μπορεί να προστατευτεί.

Αφομοίωση, το μεγάλο ζητούμενο

Δεν ξέρουμε το όνομα της ηρωίδας. Δεν μας λέει ούτε την ηλικία της. Εκείνο που τονίζει, είναι ότι δεν ανήκει πουθενά. Είναι ξένη, διαφορετική, αταξινόμητη. Είναι όμως καθώς πρέπει διαφορετική. Τώρα ετοιμάζεται να παντρευτεί έναν γόνο καλής οικογένειας, έναν λευκό, ο οποίος με την πρόταση γάμου που της κάνει, επιβεβαιώνει τον φιλελεύθερο προσανατολισμό του. Κι εκείνη εξασφαλίζει την κοινωνική της άνοδο και την αποδοχή. Την άμβλυνση της ανισότητας.

Όμως, μια κακοήθεια που παρουσιάζεται στο στήθος της, έρχεται να ταράξει την ανοδική της πορεία. Η γιατρός της προσπαθεί να την πείσει να χειρουργηθεί, να κάνει ίσως κάποιες ακτινοβολίες, να λείψει καιρό από τη δουλειά.

Εκείνη σκέφτεται ότι αν ασχοληθεί με επεμβάσεις και θεραπείες, θα πάρουν άλλοι τη θέση για την οποία πάλεψε σκληρά. Τι αξία έχουν όλα αυτά, τώρα που κινδυνεύει η ζωή της; Είναι τόσο εξαντλημένη από την προσπάθεια, που είναι έτοιμη να τα παρατήσει, να δώσει ένα τέλος, ένα τέλος που θα είναι καθαρά δική της επιλογή.

gutenberg brown synantisiΗ συγγραφέας, παρά το νεαρόν της ηλικίας της, έχει κατακτήσει την ωριμότητα της γραφής και το μυθιστόρημά της καθηλώνει. Ο ταχύτατος ρυθμός του, κόβει την ανάσα. Ο λόγος του είναι κοφτός, λιτός, ελλειπτικός, αγχώδης, τρομακτικά ακριβής. Λόγος που ταιριάζει με την ψυχοσύνθεση της αφηγήτριας.

Η συγγραφέας μετράει και το επιπλέον και που θα γράψει. Όσο φειδωλή όμως είναι στην εκφορά λέξεων, τόσο πιο έντονο είναι το αποτύπωμα των λόγων της, τόσο πιο έντονη και η συγκίνηση που προκαλούν.

Ένα κείμενο συναρπαστικό και πρωτότυπο. Ένα κείμενο που διαβάζεις λίγο και το αφήνεις, γιατί δεν θέλεις να τελειώσει. Αλλά και το λίγο που θα διαβάσεις, σου φτάνει, σε γεμίζει, νιώθεις πλήρης. Είναι τόσο συμπυκνωμένο και περιεκτικό, που κάθε μέρος του έχει ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα.

Η Μπράουν διαθέτει ένα πολύ προσωπικό στιλ γραφής. Δεν αφηγείται γραμμικά, αλλά μέσα από λοξοδρομήσεις και άλματα στον χρόνο, καταδύεται στον ψυχισμό της ηρωίδας, δίνοντας στον αναγνώστη ένα μικρό δείγμα των συναισθημάτων της, και αφήνοντας τον να υποθέσει και, κυρίως, να νιώσει τα υπόλοιπα.

Η μετάφραση του Βαγγέλη Τσίρμπα, καλοδουλεμένη και λειτουργική. Αποδίδει τη σαφήνεια, την ακρίβεια και την ένταση του κειμένου, τον τρόμο μέσα στον οποίο ζει η πρωταγωνίστρια του βιβλίου.


*Η ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΟΥΚΟΥΛΗ είναι εκπαιδευτικός.

Απόσπασμα από το βιβλίο

«Η απάντηση: αφομοίωση. Πάντα εκεί στοχεύει η πίεση. Αφομοιώσου, αφομοιώσου… διαλύσου μέσα στο χωνευτήρι. Κι ύστερα χύσου στο καλούπι. Λύγισε τα κόκαλά σου, μέχρι να σπάσουν και να θρυμματιστούν και να χωρέσεις. Ζορίσου να χωθείς στη φόρμα τους. Αφομοιώσου, λένε ενθαρρυντικά. Ύστερα με αποδοκιμασία. Ύστερα ξανά και ξανά. Και πάντα εκεί, ήσυχα, πίσω από την ενθαρρυντική γλώσσα της ανοχής και της συνοχής – εξαφανίσου! Λειώσε μέσα στη λονδρέζικη πολυπολιτισμική σούπα. (…) Έτσι προετοιμάστηκα. Έτσι προετοιμαζόμαστε, μαθαίνουμε στα παιδιά μας να αντιμετωπίζουν αυτό τον τόπο με τα αλλεπάλληλα εμπόδια. Κόπιασε διπλά. Γίνε διπλά καλύτερη. Και αφομοιώσου, πάντα».

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Το πέμπτο παιδί» της Ντόρις Λέσινγκ (μυθιστόρημα) – Ο ξένος, μέσα στο σπίτι του

«Το πέμπτο παιδί» της Ντόρις Λέσινγκ (μυθιστόρημα) – Ο ξένος, μέσα στο σπίτι του

Για το μυθιστόρημα της Ντόρις Λέσινγκ (Doris Lessing) «Το πέμπτο παιδί» (μτφρ. Έφη Τσιρώνη, εκδ. Διόπτρα). Εικόνα: Από την ταινία του Ρίτσαρντ Ντόνερ «Η προφητεία» (1976).

Γράφει η Φανή Χατζή

Μετά από αρκετά χρόνια που παρέ...

«Εμείς» του Μανουέλ Βίλας (μυθιστόρημα) – Τα όρια της αντοχής απέναντι στην αμετάκλητη απώλεια

«Εμείς» του Μανουέλ Βίλας (μυθιστόρημα) – Τα όρια της αντοχής απέναντι στην αμετάκλητη απώλεια

Για το μυθιστόρημα του Ισπανού συγγραφέα Μανουέλ Βίλας «Εμείς» (μτφρ. Νάννα Παπανικολάου) που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος. Εικόνα: Λεπτομέρεια από το εξώφυλλο της ισπανικής έκδοσης.

Γράφει η Μάρω Κακαβέλα

Το μυθιστόρημα ...

«Χειρόγραφο που βρέθηκε στη Θαραγόθα» του Γιαν Ποτότσκι (μυθιστόρημα) – Το βιβλίο του Πολωνού κόμη που βγήκε μέσα από τον λαβύρινθο των ιστοριών

«Χειρόγραφο που βρέθηκε στη Θαραγόθα» του Γιαν Ποτότσκι (μυθιστόρημα) – Το βιβλίο του Πολωνού κόμη που βγήκε μέσα από τον λαβύρινθο των ιστοριών

Για το μυθιστόρημα του Γιαν Ποτότσκι (Jan Potocki, 8 Μαρτίου 1761 – 23 Δεκεμβρίου 1815) «Χειρόγραφο που βρέθηκε στη Θαραγόθα» (μτφρ. Αχιλλέας Κυριακίδης, εκδ. Ψυχογιός). Εικόνα: Προσωπογραφία (1785) του Ποτότσκι από τον Άντον Γκραφ (1736-1813).

Γράφει η Ιωάννα Φωτοπούλου

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Οι Δωσίλογοι» του Μενέλαου Χαραλαμπίδη από την ομάδα elephas tiliensis – Ωμός ρεαλισμός για να κλείσει το κενό της ιστορικής μνήμης

«Οι Δωσίλογοι» του Μενέλαου Χαραλαμπίδη από την ομάδα elephas tiliensis – Ωμός ρεαλισμός για να κλείσει το κενό της ιστορικής μνήμης

Για την παράσταση «Οι Δωσίλογοι» της θεατρικής ομάδας elephas tiliensis βασισμένης στο ομώνυμο βιβλίο του Μενέλαου Χαραλαμπίδη, που ανεβαίνει στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Είδα, στο Θέατρο «Χώρα», τη δραματοποίηση των e...

Νίκος Καχτίτσης: Εκδήλωση στην Πάτρα για τα εκατό χρόνια από τη γέννησή του

Νίκος Καχτίτσης: Εκδήλωση στην Πάτρα για τα εκατό χρόνια από τη γέννησή του

Το τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και οι εκδόσεις Κίχλη διοργανώνουν εκδήλωση για τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του Νίκου Καχτίτση στην Πάτρα.

Επιμέλεια: Book Press

Την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2026, στις 20:00, το ...

«Το πέμπτο παιδί» της Ντόρις Λέσινγκ (μυθιστόρημα) – Ο ξένος, μέσα στο σπίτι του

«Το πέμπτο παιδί» της Ντόρις Λέσινγκ (μυθιστόρημα) – Ο ξένος, μέσα στο σπίτι του

Για το μυθιστόρημα της Ντόρις Λέσινγκ (Doris Lessing) «Το πέμπτο παιδί» (μτφρ. Έφη Τσιρώνη, εκδ. Διόπτρα). Εικόνα: Από την ταινία του Ρίτσαρντ Ντόνερ «Η προφητεία» (1976).

Γράφει η Φανή Χατζή

Μετά από αρκετά χρόνια που παρέ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Δεν βλέπω όνειρα συνήθως» του Ηλία Μαγκλίνη (προδημοσίευση)

«Δεν βλέπω όνειρα συνήθως» του Ηλία Μαγκλίνη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Ηλία Μαγκλίνη «Δεν βλέπω όνειρα συνήθως – Γράμματα του Χάρρυ στη Ρετζίνα», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Παιδικές σκηνές ...

«Από τον πόλεμο βγαίνεις ζωντανός μόνο από τύχη» της Κωνσταντίνας Κατρακάζου (προδημοσίευση)

«Από τον πόλεμο βγαίνεις ζωντανός μόνο από τύχη» της Κωνσταντίνας Κατρακάζου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Κωνσταντίνας Κατρακάζου «Από τον πόλεμο βγαίνεις ζωντανός μόνο από τύχη», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Βρέθηκε τεσσεράμισι χρόνια μα...

«Πατρότητα» του Μιχάλη Σπέγγου (προδημοσίευση)

«Πατρότητα» του Μιχάλη Σπέγγου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Μιχάλη Σπέγγου «Πατρότητα», το οποίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Επίμετρο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Είμαι ο Αχιλλέας Χάριγκτον. Γεννήθηκα και ζω στην Κέρκυρα, αλλά έζησα ένα ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; Τρία καλά αστυνομικά, νέα και κλασικά μυστήρια

Τι διαβάζουμε τώρα; Τρία καλά αστυνομικά, νέα και κλασικά μυστήρια

Τρία καλά αστυνομικά μυθιστορήματα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα: Φώτης Δούσος, Γιάννης Μαρής, Αντόνιο Μαντσίνι. Αντισυμβατικοί αστυνομικοί, αδικία και δωσιλογισμός σε λιτή αφήγηση και μεσογειακό νουάρ για το δικαίωμα στην αυτοδικία. ©istock

Επιλογή-παρουσίαση: Χ...

Τι διαβάζουμε τώρα; Βιβλία φεμινιστικής και κουίρ θεωρίας

Τι διαβάζουμε τώρα; Βιβλία φεμινιστικής και κουίρ θεωρίας

Σημαντικά βιβλία που διευρύνουν τη συζήτηση για τον φεμινισμό, τη σχέση της γλώσσας με το φύλο και τη σεξουαλικότητα αλλά και το πόσο [δεν θα έπρεπε να] μας αλλάζει το γήρας.

Επιλογή-παρουσίαση: Φανή Χατζή

...

Από τον μπαμπούλα στον Μεσημερά, από τον Δράκουλα στους βουρκόλακες: Πέντε καλά βιβλία ελληνικού λαογραφικού τρόμου

Από τον μπαμπούλα στον Μεσημερά, από τον Δράκουλα στους βουρκόλακες: Πέντε καλά βιβλία ελληνικού λαογραφικού τρόμου

Φαντάσματα, μπαμπούλες και βρικόλακες της ελληνικής επαρχίας: Πέντε καλά λογοτεχνικά βιβλία λαογραφικού τρόμου που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Εικόνα: Από τη συλλογή «Η χτυπημένη και άλλες ιστορίες με φαντάσματα» (εκδ. Ροές), παραλλαγή της κεντρικής εικόνας.

Επιλογή-παρουσίαση: ...

ΣΤΗΛΕΣ

04 Νοεμβρίου 2026 ΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑ

«Διήγηση της Αλεπούς» – ένα ποίημα της Λένιας Ζαφειροπούλου (1979)

Ένα ποίημα από τη συλλογή «Φύση μισή. Τα χειρόγραφα από το σπίτι του λόφου» της Λένιας Ζαφειροπούλου (1979), που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις (2024).  Επιμέλεια: Οράτιος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

06 Νοεμβρίου 2026 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το αρχείο Καββαδία στα Γενικά…

Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους απέκτησαν το αρχείο του Νίκου Καββαδία, αναλαμβάνοντας την επιστημονική καταλογογράφηση, τη

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

27 Οκτωβρίου 2026 ΕΛΛΗΝΕΣ

Βασίλης Τζανακάρης: «Ήμουν λάτρης της…

Συνέντευξη με τον Βασίλη Τζανακάρη, με αφορμή το τριακοστό βιβλίο του, το αφήγημα «Αμαλία – Μια πόρνη στα αζήτητα», το ο

ΘΕΑΤΡΟ - ΧΟΡΟΣ

06 Νοεμβρίου 2026 ΘΕΑΤΡΟ - ΧΟΡΟΣ

«Οι Δωσίλογοι» του Μενέλαου Χαραλαμπίδη από την ομάδα elephas tiliensis – Ωμός ρεαλισμός για να κλείσει το κενό της ιστορικής μνήμης

Για την παράσταση «Οι Δωσίλογοι» της θεατρικής ομάδας elephas tiliensis βασισμένης στο ομώνυμο βιβλίο του Μενέλαου Χαραλαμπίδη, που ανεβαίνει στο Θέατρο του Νέου Κόσμου. Γράφ

ΣΙΝΕΜΑ

30 Οκτωβρίου 2026 ΣΙΝΕΜΑ

Είδαμε τη «Βασίλισσα στη θάλασσα» του Λανς Χάμερ – Δράμα χαρακτήρων για την ψυχολογία των πολύ μεγάλων ανθρώπων

Για την ταινία του Λανς Χάμερ (Lance Hammer) «Βασίλισσα στη θάλασσα» με πρωταγωνίστρια τη Ζιλιέτ Μπι

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ - ΜΟΥΣΙΚΗ

30 Οκτωβρίου 2026 ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ - ΜΟΥΣΙΚΗ

Μέγαρο Μουσικής: Νοέμβριος με τους βιρτουόζους της…

Όσα θα παρακολουθήσουμε από τις 14 έως και τις 21 Νοεμβρίου, την εβδομάδα τζαζ Jazz@Megaron, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Εικόνα: Ο Μπίλι Κόμπαμ © Anto

ΠΡΟΣΩΠΑ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ

02 Νοεμβρίου 2026 ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ

Διαβάζοντας με τον Θανάση Δόβρη: Οι «Σημειώσεις…

Πρόσωπα από τον χώρο των τεχνών, των ιδεών και του πολιτισμού, αποκαλύπτουν τον δικό τους αναγνωστικό χαρακτήρα, τη μύχια σχέση τους με το βιβλίο και

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

05 Νοεμβρίου 2026 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

«Δεν βλέπω όνειρα συνήθως» του Ηλία Μαγκλίνη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Ηλία Μαγκλίνη «Δεν βλέπω όνειρα συνήθως – Γράμματα του Χάρρυ στη Ρετζίνα», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Νοε

ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ

20 Σεπτεμβρίου 2026 ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ

Ο δεκάλογος των εξπάτς (διήγημα)

«Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν στη Γερμανία χρόνια μα τα ρολόγια τους δείχνουν ώρα Ελλάδος· που ανοίγου

ΠΟΙΗΜΑΤΑ

18 Σεπτεμβρίου 2026 ΠΟΙΗΜΑΤΑ

«Ο αργόσυρτος χορός του Αιγαίου» της Ροσέλα Παολίκι (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση ενός ποιήματος της Ροσέλα Παολίκι [Rossella Paolicchi], από την ποιητική της συλλογή «

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΦΑΚΕΛΟΙ