
Κάθε εβδομάδα η Book Press προτείνει ένα βιβλίο για παιδιά ή για εφήβους.
Της Ελένης Κορόβηλα
Αυτή την εβδομάδα το τελευταίο άλμπουμ με τις περιπέτειες του Αστερίξ, που θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Μαμούθ κόμιξ.
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Ο Αστερίξ στους Πίκτους είναι το 35ο άλμπουμ με τις περιπέτειες των πολυαγαπημένων σε όλον τον κόσμο Γαλατών που αντιστέκονται για πάντα στον κατακτητή.
Είναι η πρώτη φορά που το κείμενο δεν φέρει καμία από τις υπογραφές των διάσημων δημιουργών του. Ο Γκοσινί πέθανε το 1977 και ο Ουντερζό, ο οποίος συνέχισε μετά το θάνατο του συνεργάτη του να δίνει πνοή στον αμετανόητο Γαλάτη και τους κατοίκους χωριού που συνεχίζει να αντιστέκεται στον κατακτητή, παρέδωσε στα 86 του χρόνια τη σκυτάλη.
Ο Αστερίξ έχει δώσει μαθήματα ελευθερίας, δημοκρατίας, ηθικής, δεοντολογίας, χιούμορ, κεφιού και χαράς. Όλες οι περιπέτειες του δαιμόνιου Αστερίξ όπως και του αχώριστου φίλου του Οβελίξ αποτελούν έναν ύμνο στη φιλία.
Η ιστορία θα ολοκληρωθεί με το καθιερωμένο τσιμπούσι κάτω απ'τ'άστρα.
Στη νέα ιστορία είναι όλα εδώ: ηρεμία επικρατεί στο γαλατικό χωριό, οι Ρωμαίοι δεν προκαλούν αρκετά, ο καιρός δεν εμπνέει για περιπέτειες. Βαρυχειμωνιά πλήττει την Αρμορική. Το χιόνι ξυπνά φοβίες, συντηρεί δεισιδαιμονίες και ανασύρει ιστορίες του παρελθόντος τις οποίες έρχεται να επιβεβαιώσει η έλευση ενός παγωμένου επισκέπτη. Ένας Σκωτσέζος που καταφθάνει μέσα σε ένα παγόβουνο. Έχει εκδιωχθεί από τον στρατό του κακού βασιλιά της Σκωτίας όπου κυριαρχεί ο διχασμός. Ο παγωμένος επισκέπτης με τη θέρμη της φιλίας των Γαλατών θα τα καταφέρει και στο τέλος θα κερδίσει πίσω την αγαπημένη του και θα γίνει βασιλιάς. Οι υπέροχοι Γαλάτες θα φορέσουν κιλτ, μια αποστολή θα ταξιδέψει στη χώρα των λοχ και θα γνωρίζει το αγέρωχο πνεύμα των Πικτών. Η ιστορία θα ολοκληρωθεί με το καθιερωμένο τσιμπούσι κάτω απ' τ' άστρα.
Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται
Ο Αστερίξ απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Σε όλους όσοι κατά αδιόρθωτο και αμετανόητο τρόπο εμπνέονται και εξακολουθούν να διασκεδάζουν με τις περιπέτειες των επίμονων Γαλατών. Το συγκεκριμένο, τελευταίο άλμπουμ, απευθύνεται ίσως περισσότερο στα παιδιά παρά στους μεγαλύτερους θαυμαστές της σειράς.
Ποιοι είναι οι δημιουργοί του Αστερίξ
Ο Αλμπέρ Ουντερζό (1927) αποτέλεσε μαζί με τον Ρενέ Γκοσινί το δίδυμο που δημιούργησε τον Αστερίξ. Οι δυο συναντήθηκαν στις Βρυξέλες την δεκαετία του '50 αλλά η περιπέτεια του Αστερίξ άρχισε το 1959: «Αστερίξ ο Γαλάτης», είναι ο τίτλος της πρώτης ιστορίας.
Το 1977 όμως πεθαίνει ο Ρενέ Γκοσινί. Ο Ουντερζό θα συνεχίσει και το 1981 κυκλοφορεί η πρώτη ιστορία χωρίς τον Γκοσινί: πρόκειται για την ιστορία με τίτλο «Η διχόνοια». Ο Αλμπέρ Ουντερζό παρέδωσε τη σκυτάλη στον Ντιντιέ Κονράντ και τον Ζαν-Υβ Φερί.
Ποιοι πήραν τη σκυτάλη
Το κείμενο υπογράφει ο Ζαν- Υβ Φερί και το σχέδιο ο Ντιντιέ Κονράντ με τις ευλογίες του Αλμπέρ Ουντερζό. Πρόκειται για δύο Γάλλους συγγραφείς, εκονογράφους και κολορίστες κόμικ των οποίων η δουλειά έχει ήδη αναγνωριστεί για την πρωτοτυπία κειμένου, σχεδίου και τη δύναμη των χρωμάτων.
Για ποιο λόγο θα το αγαπήσουν τα παιδιά
Όσα παιδιά γνωρίζουν ήδη τον κόσμο του Αστερίξ θα αγαπήσουν και αυτή την ιστορία, η οποία είναι ίσως περισσότερο προορισμένη για το παιδικό κοινό. Όσα δεν έχουν πιει ακόμη μαγικό φίλτρο, ήρθε η ώρα.
Για ποιο λόγο να το προτιμήσουν οι γονείς
Επειδή είναι πολύ ωραίο να μυείς τα παιδιά σε έναν κόσμο όπου κυριαρχεί η ακατανίκητη πίστη ότι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι να πέσει ο ουρανός στο κεφάλι σου. Επιπλέον, επειδή το αρχετυπικό και ελαφρώς χοντροκομμένο χιούμορ των Γαλατών προκαλεί ευφροσύνη όση και τα ψητά αγριογούρουνα στον ουρανίσκο του Οβελίξ.
Και μια έκθεση αφιερωμένη στους περήφανους Γαλάτες
Στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας, στο Παρίσι, εγκαινιάστηκε στις 16 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 19 Ιανουαρίου μια μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στο φαινόμενο Αστερίξ. Είναι μια έκθεση στην οποία εκτός του ότι ο επισκέπτης μαθαίνει τα πάντα για την μεγάλη και ένδοξη διαδρομή των ασυμβίβαστων Γαλατών, ανακαλύπτει ποιο μαγικό φίλτρο αποτέλεσε την ουσία που έφερε αυτό το αποτέλεσμα: η σχέση των δύο δημιουργών, το δέσιμο και ο τρόπος με τον οποίο συμπλήρωναν ο ένας τον άλλο.