baladeur

Σαράντα λογοτεχνικά βιβλία, ελληνικά και μεταφρασμένα, επιλέξαμε για τους αναγνώστες της bookpress.gr από τα πολλά καλά βιβλία που έφτασαν στα χέρια μας τους προηγούμενους μήνες. Δείτε τα και διαλέξτε το δικό σας αγαπημένο βιβλίο του καλοκαιριού.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός, Κ.Β. Κατσουλάρης

Θελήσαμε οι επιλογές μας να καλύπτουν μια μεγάλη γκάμα από λογοτεχνικά είδη, αφήνοντας κατά μέρος, με λιγοστές εξαιρέσεις, αστυνομικά και θρίλερ παντός τύπου, για τα οποία έχουμε ήδη δημοσιεύσει κάμποσες ξεχωριστές λίστες με επιλογές, και έπονται κι άλλες.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

Φιλόδοξα μυθιστορήματα

protaseis pezografias 2022 01Η Μάρω Δούκα με το νέο της μυθιστόρημα Να είχα, λέει, μια τρομπέτα (εκδ. Πατάκη) δεν δηλώνει απλώς την παρουσία της στην σύγχρονη βιβλιοπαραγωγή αλλά καταθέτει ένα άρτιο μυθιστόρημα καταγράφοντας το σαρωτικό πέρασμα του χρόνου, μέσα στις ζωές των ηρώων της.

Παρελθόν και παρόν, πόλη και επαρχία, έρωτες και πάθη˙ όλα στροβιλίζονται στη χαλαρή δομή και τις αφηγηματικές ελευθερίες, που μετέρχεται η συγγραφέας, χαρίζοντας μας ένα γοητευτικό μυθιστόρημα.

Εξίσου γοητευτικό, αν και πολύ διαφορετικό, είναι το μυθιστόρημα της Ρέας Γαλανάκη Εμμανουήλ και Αικατερίνη (εκδ. Καστανιώτης). Ενώ στο μεγαλύτερο μέρος του πεζογραφικού της έργου κυριαρχούν τα ιστορικά θέματα, καθώς και ήρωες που άφησαν το αποτύπωμά τους και εκτός λογοτεχνίας (Ελένη Μπούκουρα: «Ελένη ή ο Κανένας», Τασούλα Πετρακογιώργη: «Αμίλητα, βαθιά νερά», Ισμαήλ Παπαδάκης: «Ο βίος του Ισμαήλ Φερίκ Πασά») σε αυτό το μυθιστόρημα η δόκιμη συγγραφέας βιογραφεί τους δύο γονείς της, αναπλάθοντας ταυτόχρονα την ιστορία της Κρήτης μέσα στον εικοστό αιώνα.

protaseis pezografias 2022 02Παράλληλα όμως, και σε αυτό έγκειται πρωτίστως η λογοτεχνική αξία του βιβλίου, η συγγραφέας μεταπλάθει ποιητικά αυτό το υλικό και καταγράφει τις αντανακλάσεις του στον ψυχισμό της. Πολύμορφο γλωσσικά και εκφραστικά, το Εμμανουήλ και Κατερίνη, με υπότιτλο «Τα παραμύθια που δεν είναι παραμύθια», είναι μια από τις κορυφαίες στιγμές της. 

Με έναν αντίστοιχο στόχο, την ποιητική μεταγραφή μιας πολεμικής επιχείρησης και την αντανάκλαση στον ψυχισμό του πατέρα του πατέρα του, έγραψε ο Ηλίας Μαγκλίνης το τελευταίο του βιβλίο Το μόνο της ζωής τους ταξίδι (εκδ. Μεταίχμιο). Εδώ ο Μαγκλίνης επιχειρεί να αφηγηθεί το μεγάλο ταξίδι που έκανε ο παππούς του, Νίκος Μαγκλίνης, κατα τη διάρκεια της Μικρασιατικής εκστρατείας. «Μια πορεία θανάτου µα και ονειροπόλησης» όπως χαρακτηρίζει ο συγγραφέας τη διαδρομή Σµύρνη, Αφιόν Καραχισάρ, Εσκί Σεχίρ και Προύσα.

protaseis pezografias 2022 04Κι ενώ η έκβαση των γεγονότων είναι ιστορικά καταγεγραμμένη, μόνο όταν έκανε και ο συγγραφέας, σχεδόν εκατό χρόνια μετά, το ίδιο ταξίδι για την Προύσα, ολοκληρώθηκε το βιβλίο. Ταξιδιωτικό οδοιπορικό, εξοµολόγηση, ρεπορτάζ, ιστορική έρευνα και αναβίωση άλλων εποχών, το βιβλίο συνοδεύεται από αρχειακό και φωτογραφικό υλικό της περιόδου, το οποίο εµπλουτίζεται µε φωτογραφίες που τράβηξε ο ίδιος.

Η Λιλά Κονομάρα έχει μια ιδιαίτερη προτίμηση στις πολυφωνικές αφηγήσεις και αυτή την τεχνική χρησιμοποιεί και στο τελευταίο της βιβλίο Ο μπόγος (εκδ. Καστανιώτης). Η ιστορία της τοποθετείται στη Μακεδονία το 1911. Ο τόπος και ο χρόνος δεν είναι τυχαίος, βέβαια, κι έτσι όταν ένας άνδρας ξυπνά και βρίσκεται σε μια πόλη όπου δεν γνωρίζει ούτε ποια είναι, ούτε κανέναν από τους κατοίκους της, σύντομα στιγματίζεται, είναι ο ύποπτος ξένος, ο μυστηριώδης άγνωστος, ο απροσκάλεστος επισκέπτης.

Μύθοι, δοξασίες, λαϊκή παράδοση και φύση αναπτύσσονται οργιαστικά διεκδικώντας μια από τις φωνές των αφηγητών, σε αυτό το σύνθετο και ιδιαίτερα φιλόδοξο μυθιστόρημα που καλύπτει πάνω από εκατό χρόνια σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. 

protaseis pezografias 2022 05 protaseis pezografias 2022 09
   

Η Ελιάνα Χουρμουζιάδου δομεί το νέο της μυθιστόρημα Μια τελευταία επιστολή αγάπης (εκδ. Πατάκη) χρησιμοποιώντας την τεχνική του εγκιβωτισμού. Ο Τάκης Γαζής, λίγο πριν από την κυκλοφορία του πρώτου του βιβλίου, σκοτώνεται σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Στο αυτοκίνητο μαζί του επέβαινε η επιμελήτρια και ερωμένη του, η οποία θέτει στόχο ζωής την έκδοση του μυθιστορήματός του, ενώ αντίθετη είναι η γυναίκα του. Αγάπη. Επικοινωνία, έρωτας, απώλεια, μοναξιά, ματαίωση κατακλύζουν τους ήρωες της Χουρμουζιάδου.

protaseis pezografias 2022 25Στο φαντασμαγορικό περιβάλλον που έχει δημιουργήσει η συγγραφέας για τους ήρωές της, οι κρυμμένες αλήθειες και τα μυστικά βρίσκουν χώρο να γιγαντωθούν και την ίδια στιγμή, η στέρεη αφηγηματική της δεινότητα καθιστά το μυθιστόρημα αναγνωστική απόλαυση παντός εποχής.

Ο Κυριάκος Αθανασιάδης, αλλάζοντας θεματολογία σε σχέση με τα τελευταία του βιβλία, διαπραγματεύεται το ζήτημα της άνοιας στους ηλικιωμένους ανθρώπους, με τις πολλαπλές επιπτώσεις της ασθένειας στη ζωή αυτών και των δικών τους. Στο Αγκάθια και πικραλίδες (εκδ. Bell), μέσα από έναν παλλόμενο εσωτερικό μονόλογο, συνθέτει τα ολοζώντανα πορτρέτα δύο γυναικών που πολλοί έχουμε γνωρίσει ή παραγνωρίσει. 

protaseis pezografias 2022 21Ο Απόστολος Δοξιάδης έπειτα από το αυτοβιογραφικό του βιβλίο Ερασιτέχνης επαναστάτης - Προσωπική μυθιστορία (εκδ. Ίκαρος) –ένα βιβλίο που συζητήθηκε έντονα πριν από λίγα χρόνια–, κυκλοφόρησε μόλις, το μυθιστόρημα Το τηλεφώνημα που δεν έγινε (εκδ. Ίκαρος). Μικρό σε όγκο αυτή τη φορά, πυκνό όμως σε ζητήματα και προβληματισμούς, διλήμματα και ερωτήματα που κρατάνε από τα χρόνια των σπουδών του στις Ηνωμένες Πολιτείες και την ομότιτλη σπουδαστική του ταινία μικρού μήκους.

Ο Γιώργος Περαντωνάκης έγραψε: «Πολλοί θα δουν στο μυθιστόρημα του Απόστολου Δοξιάδη τη σχέση πατέρα και γιου· εγώ εμμένω στο αυτοαναφορικό μήνυμα της ίδιας της τέχνης ως πολύσημης δημιουργίας, μέσα στην οποία η πατροκτονία είναι μια υπαρξιακή ανάγκη αλλά και η νοηματοδότησή της μια ες αεί ανοικτή προοπτική».

Στον βαθμό που ισχύει ότι ο καλλιτέχνης δημιουργεί συνεχώς το ίδιο έργο, μπορούμε να υποθέσουμε ότι θα έχει διαρκώς και τα ίδια ερωτήματα – κάτι που ο Απόστολος Δοξιάδης μάς το επιβεβαιώνει εδώ.prova lampardis

Τέλος, για την ενότητα μυθιστόρημα, ο Πασχάλης Λαμπαρδής έχει αποδείξει ότι ξέρει να κινεί μεγάλες μάζες μυθοπλαστικού υλικού, φτιάχνοντας μυθιστορήματα που και ενδιαφέρον έχουν και συναντούν ένα ευρύτερο κοινό, λόγω των θεμάτων τους σε κάποιες περιπτώσεις.

Με το Πρόβα ζωής (εκδ. Αρμός), ο συγγραφέας μοιάζει να αλλάζει κάπως θεματολογία και να στρέφεται σε πιο προσωπικούς κόσμους, πιο υπαρξιακά ζητήματα. 

«Το βιβλίο καλεί τον καθένα να ορθώσει ανάστημα στις αρνητικές καταβολές του, μην επιτρέποντας να κλέψουν τα όνειρά του. Να ελευθερωθεί από τις παιδικές του φυλακές, χωρίς να χάνει πολύτιμο χρόνο μεμψιμοιρώντας». 

 

Διηγήματα και διηγήσεις

protaseis pezografias 2022 03Ο Θόδωρος Γρηγοριάδης επέστρεψε στο διήγημα φέτος, με μια μεστή συλλογή με τίτλο Η νοσταλγία της απώλειας (εκδ. Πατάκη). Όπως σημειώνει κι ο Μάνος Κοντολεων σε πρόσφατη κριτική του «ο Γρηγοριάδης δεν θέλει να εντυπωσιάσει με τη γραφή του, αλλά να προσφέρει στον αναγνώστη του μια ποικιλία θέσεων όρασης γεγονότων και ανθρώπων. Στο τελευταίο του βιβλίo –μια συλλογή διηγήσεων– αυτή η συγγραφική του στάση ολοκληρώνεται απόλυτα, καθώς πλέον αφηγητής και δημιουργός ταυτίζονται και οι εμπειρίες της ζωής τους προσφέρονται στον αναγνώστη χωρίς το όποιο προσωπείο της κατασκευασμένης μυθοπλασίας«.

»Μα κι έτσι αποδεικνύεται πως ο Γρηγοριάδης δεν χρησιμοποιεί μόνο συγγραφικά τον τρόπο ενός πολυπρισματικού φωτισμού, αλλά και ο ίδιος καταφεύγει σε αυτόν αφενός για να εμπλουτίσει τις εμπειρίες του και αφετέρου αυτήν την πείρα να την μεταφέρει στις μυθοπλασίες του».

protaseis pezografias 2022 06Παραμένοντας στη μικρή φόρμα, ο Κυριάκος Χαρίτος, πολυτάλαντος και πολυπλόκλαμος λογοτέχνης (βιβλία για παιδιά, ποίηση, πεζός λόγος), έδωσε ένα βιβλίο που κινείται ανάμεσα στο λογοτεχνικό δοκίμιο και την παρωδία, με τον εύγλωττο τίτλο Μικρή εγκυκλοπαίδεια του θανάτου (εκδ. Στερέωμα).

Όπως σημειώνει ο Διονύσης Μαρίνος σε πρόσφατο κριτικό του σημείωμα: «Η εγκυκλοπαίδεια του Χαρίτου είναι εικονοκλαστική, παράδοξη, αλλά, το ουσιαστικότερο, παιγνιώδης. Φαντάζει αδύνατο να γελάσεις διαβάζοντας για τον Mr. Death, κι όμως σε τούτο το βιβλίο δίδονται πολλές αφορμές να σκάσεις χαμόγελο, να δοκιμάσεις τη σπάνια εκδήλωση γέλιου διαβάζοντας για κάτι που αργά ή γρήγορα θα σε βρει.«

»Αποδεικνύεται πως η αντι-ζωή έχει κι αυτή τα λαγαρά σημεία της. Δεν είναι όλα μαύρα κι άραχλα όσο φαίνονται. Τι αν τελικά όλοι θα αποχωρήσουμε; Τι κι αν το πεπερασμένο της ζωής μας είναι το μέγα δράμα που βιώνουμε από την αρχή της κούρσας; Τι κι αν οι υπαρξιακές αναρωτήσεις μοιάζουν –κάποιες φορές– με μυλόπετρες που μας συνθλίβουν;»

Αστυνομικά

Στη συνέχεια, δύο αστυνομικά μυθιστορήματα, ή καλύτερα δύο κοινωνικά μυθιστορήματα με αστυνομική πλοκή: Το τελευταίο της πολυγραφότατης Ευτυχίας Γιαννάκη, με τίτλο Οι ναυαγοί του Αυγούστου. Το μυθιστόρημα της Γιαννάκη διαδραματίζεται στην Πάρο και στην Αστυπάλαια, αλλά και στην Αθήνα, τον Αύγουστο του 2021, και βάζει στο κέντρο του μια ιδιαίτερα δραματική και σκοτεινή στιγμή της σύγχρονης ελληνικής ζωής, τη δολοφονία του συγγραφέα Κώστα Ταχτσή. Ο ντετέκτιβ Χάρης Κόκκινος θα αφήσει άρον άρον τις διακοπές του και θα επιδοθεί στην αναζήτηση στοιχείων για μια υπόθεση που, όπως φαίνεται, ίσως είναι η σημαντικότερη της καριέρας του. 

protaseis pezografias 2022 10 protaseis pezografias 2022 22
   

Από την άλλη, το μυθιστόρημα του Βαγγέλη Μπέκα με τίτλο Παγωμένα πέλματα βάζει στο κέντρο του τις γυναικοκτονίες, καθώς ένα ενδιαφέρον δίδυμο αστυνομικού και δημοσιογράφου αναλαμβάνει να εξιχνιάσει τους φόνους. «Ένα σύγχρονο μυθιστόρημα για την αξία της φιλίας και τη μάχη των φύλων σε μια Αθήνα που ανοίγεται στη θάλασσα...»

Πρώτη εμφάνιση

protaseis pezografias 2022 26Τέλος, τρεις συγγραφείς που έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση, με βιβλία ώριμα, αν και πολύ διαφορειτκά μεταξύ τους: Ο Σπύρος Μπούσιας καταθέτει ένα κεφάτο και εκφραστικά εύφορο μυθιστόρημα. Το Άρωμα από Ρίγανη (εκδ. Τόπος) «παίζει» με πολλά λογοτεχνικά είδη, την περιπέτεια, το οικογενειακό δράμα, και βέβαια την παρωδία, αποπνέοντας φρεσκάδα και παντελή έλλειψη σοβαροφάνειας.

Ενώ ο Γιάννης Καρκανέβατος με το Ο πατέρας δεν μιλούσε γι' αυτά (εκδ. Εστία) έδωσε ένα στοχαστικό όσο και συγκινητικό μυθιστόρημα, γύρω από τις μνήμες και τις πολλαπλές ταυτότητες των παιδιών και των εγγονιών του εμφύλιου τραύματος.

protaseis pezografias 2022 07Ο συγγραφέας και αφηγητής αντιλαμβανόμενος τη σπουδαιότητα της υποκειμενικής αφήγησης και θέλοντας να διαφυλάξει ατόφιες τις αναμνήσεις του πατέρα του και του θείου του, τοποθετεί απέναντί τους μια κάμερα και με τις ερωτήσεις του εκμαιεύει ιστορίες και εκμυστηρεύσεις αναδεικνύοντας τον ισχυρό δεσμό ανάμεσα στα δύο αδέλφια, παρόλο που έζησαν μακριά ο ένας από τον άλλον για τριάντα περίπου χρόνια.

Η μεταφράστρια και επιμελήτρια Αντωνία Γουναροπούλου συμπληρώνει την τριάδα, με μια συλλογή διηγημάτων, με τίτλο Οδός Μακεδονομάχων (εκδ. Petites Maisons).

protaseis pezografias 2022 39Όπως σημειώνει η Χριστίνα Μουκούλη: «Μια συλλογή μινιατούρα, που ευωδιάζει απλότητα και φρεσκάδα, παραπονιάρικους λυγμούς και παιδικά χάχανα, συμβουλές των μεγάλων που δεν τηρούνται, σκανταλιές αθώες και αναπόφευκτες, ατελείωτο παιχνίδι και αγώνες πρωτιάς, χαρά, ξεγνοιασιά και απόλαυση.«

«Η συγγραφέας μας παραθέτει μια παιδική ηλικία με τα όλα της, εύθραυστη κι ευάλωτη αλλά ταυτόχρονα σκληρή και δυναμική, που ποθεί να προχωρήσει –αλλά δεν βιάζεται και τόσο να φτάσει– στην ενηλικίωση, και στην οποία μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανατρέξει με τρυφερότητα, νοσταλγία και αγάπη».

ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

Σύγχρονοι, καταξιωμένοι και βραβευμένοι

protaseis pezografias 2022 11Ένα από τα αγαπημένα μας φετινά μυθιστορήματα είναι η Υπόσχεση του Νοτιοαφρικανού Ντέιμον Γκάλγκατ (μτφρ. Κλαίρη Παπαμιχαήλ, εκδ. Διόπτρα). Καταρχάς, το θέμα του: Η μητέρα μιας οικογένειας εύπορων λευκών, λίγο πριν πεθάνει, υπόσχεται στη μαύρη υπηρέτρια που της στάθηκε στο τέλος της ζωής της, να της γράψει το σπιτάκι όπου μένει, ώστε να έχει κι αυτή περιουσία, όταν ο νόμος το επιτρέψει. Όλα τα μέλη της οικογένειας, πλην της παράταιρης μικρή κόρης, θα ξεχάσουν στην πορεία αυτήν την υπόσχεση, με απρόσμενες συνέπειες.

Όμως, πιο πολύ κι από την ωραία ιστορία, στην Υπόσχεση σε κερδίζει η υπέροχη γραφή, η τόσο ιδιαίτερη αφηγηματική τεχνική με την οποία ο νοτιοαφρικανός συγγραφέας σε βάζει μέσα στο μυαλό και την ψυχή των προσώπων. 

protaseis pezografias 2022 27Λίγα χρόνια αργότερα, στις αρχές της δεκαετίας του εβδομήντα, μας μεταφέρουν τα Σταυροδρόμια του Αμερικανού Τζόναθαν Φράνζεν. Κι εδώ, στο κέντρο της ιστορίας βρίσκεται μια οικογένεια που ζει στα προάστια του Σικάγο, την οποία ο συγγραφέας παρακολουθεί σε δυο διαφορετικές περιόδους, τα Χριστούγεννα του 1972 και το Πάσχα της επόμενης χρονιάς, ενώ μια σειρά από κρίσεις πλήττουν τόσο τα παιδιά όσο και τον κάθε γονέα ξεχωριστά.

Μια πλούσια και περίπλοκη εικόνα της λευκής Αμερικής, πρώτο μέρος μιας πολλά υποσχόμενης τριλογίας. Τα Σταυροδρόμια, του Τζόναθαν Φράνζεν, κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ψυχογιός σε μετάφραση Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη.

protaseis pezografias 2022 08Με το μυθιστόρημα Οδήγησε το αλέτρι σου πάνω από τα οστά των νεκρών (μτφρ. Αναστασία Χατζηγιαννίδη, εκδ. Καστανιώτη), οι Έλληνες αναγνώστες έχουν τη ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα την νομπελίστρια Όλγκα Τορκάτσουκ (εκδ. Καστανιώτη).

Όπως σημειώνει ο Νίκος Ξένιος σε πρόσφατη κριτική: «Η Τοκάρτσουκ γράφει για πράγματα εξαιρετικά, για θαύματα που έχουν τις ρίζες τους στην καθημερινή ζωή: το πιο σημαντικό κλειδί προσέγγισής της φαίνεται να είναι ο μυθογραφικός τόνος, εφόσον έτσι κι αλλιώς η γραφή της έχει συσχετισθεί με τη μεταμοντέρνα αισθητική». 

protaseis pezografias 2022 23Τα βιβλία της Ανί Ερνό κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, σε θαυμάσιες μεταφράσεις της Ρίτας Κολαΐτη.

Στο τελευταίο από αυτά, με τίτλο Το γεγονός, διαπραγματεύεται την τραυματική ιστορία της παράνομης έκτρωσης που αναγκάστηκε να κάνει η συγγραφέας το 1964, γεγονός που τη σημάδεψε με πολλούς και αναπάντεχους τρόπους. Αυτές τις μέρες, όπου στη μεγαλύτερη Δημοκρατία του πλανήτη το δικαίωμα της γυναίκας στο σώμα της έχει αρχίζει ξανά να αμφισβητείται, το ούτως ή άλλως εξαιρετικό βιβλίο της Ερνό έχει και ευρύτερη σημασία. Μας θυμίζει ποιες αποτρόπαιες πραγματικότητες αφήσαμε πίσω εδώ και δεκαετίες στον δυτικό κόσμο και ότι η επιστροφή στη βαρβαρότητα δεν μπορεί να είναι επιλογή.

Σε εντελώς άλλο ύφος, οι πολλοί φίλοι του Χαρούκι Μουρακάμι στη χώρα μας σίγουρα δεν θα απογοητεύτηκαν με το τελευταίο, δίτομο μυθιστόρημά του, με τίτλο Σκοτώνοντας τον Κομεντατόρε. Ολόκληρο το οπλοστάσιο του δαιμόνιου Ιάπωνα είναι εδώ σε πλήρη ανάπτυξη: ενδιαφέρον και πρωτότυπος κεντρικός ήρωας, πηγάδια και τρύπες και λαγούμια που οδηγούν σε απρόσμενους προορισμούς, φαντάσματα και αλλόκοτες υπάρξεις, αλλά και έντονος αισθησιασμός που που γειώνει όλα τα παραπάνω με τον πιο σαρκικό τρόπο. Το Σκοτώνοντας τον Κομεντατόρε, όπως κι όλα τα βιβλία του Μουρακάμι κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός, το συγκεκριμένο σε μετάφραση του Βασίλη Κιμούλη από τα αγγλικά.

protaseis pezografias 2022 24 protaseis pezografias 2022 13
   

Σπουδαία μαύρη λογοτεχνία

Ακολουθούν τέσσερα σημαντικά μυθιστορήματα μαύρων συγγραφέων, πολύ διαφορετικών μεταξύ τους, τόσο στα θέματά τους όσο και στον τρόπο γραφής τους.

protaseis pezografias 2022 28Πρώτο από αυτά, το μυθιστόρημα Άλλες ζωές (μτφρ. Κατερίνα Σχινά) με το οποίο οι εκδόσεις Ψυχογιός μας συνέστησαν τον περσινό βραβευθέντα με το νόμπελ λογοτεχνίας Αμπτουλραζάκ Γκούρνα. Ο Γκούρνα, που ζει στην Αγγλία και γράφει στα αγγλικά, κατάγεται από τη Ζανζιβάρη της Τανζανίας.

Το Άλλες ζωές διαδραματίζεται στην Ανατολική Αφρική τις πρώτες δεκαετίες του περασμένου αιώνα, και σε αυτό συναντάμε όλα τα μεγάλα θέματα του συγγραφέα: Για την Αφρική ως πεδίο συγκρούσεων μεταξύ ξένων δυνάμεων, για τη διάλυση των οικογενειών από τους πολέμους και τις αρρώστιες, για το αίσθημα της προσφυγιάς και την αναζήτηση πατρίδας, για τον έρωτα και την αγάπη ως ύστατο καταφύγιο. 

protaseis pezografias 2022 40Ένα μυθιστόρημα που τάραξε τα νερά της αμερικανικής λογοτεχνίας κυκλοφόρησε πρόσφατα και στη χώρα μας. Το Κορετζιντόρα, της Γκέιλ Τζόουνς, θεωρείται μυθιστόρημα-σταθμός για την πέζογραφία που γράφεται από μαύρους συγγραφείς. Το ύφος του, κοφτό και καυστικό, ειναι γροθιά στο στομάχι.

Σημειώνει η Λεύκη Σαραντινού: «Η αθυροστομία της συγγραφέως στους πολυπληθείς διαλόγους του βιβλίου θα σοκάρει ίσως τον αναγνώστη, εξυπηρετεί όμως άριστα τον σκοπό της, που δεν είναι άλλος από το να προκαλέσει σοκ για τη μεταχείριση που είχαν οι μαύρες γυναίκες του Νότου από τους ιδιοκτήτες τους».

protaseis pezografias 2022 17Στην ίδια πλευρά του ατλαντικού, στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η λογοτεχνία που γράφεται από μαύρους συγγραφείς είναι τα τελευταία χρόνια σε άνθηση: Ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα, ο Ρόμπερτ Τζόουνς Τζούνιορ κατάφερε με το πρώτο του κιόλας μυθιστόρημα να ξεχωρίσει.

Στους Προφήτες, ίσως για πρώτη φορά με τόση αμεσότητα, τίθεται στο κέντρο ενός μυθιστορήματος το θέμα της ομοφυλόφιλης επιθυμίας, όχι στην σύγχρονη Αμερική, αλλά στην κόλαση μιας φυτείας στον Μισισιπή.

Πολυφωνικό και πολυπρισματικό, το μυθιστόρημα αυτό φιλοδοξεί να εντάξει στις πεντακόσιες σελίδες του, με τρόπο ποιητικό, ολόκληρη την ιστορία της σκλαβιάς, τη στιγμή της αρπαγής στην Αφρική, την κόλαση της μεταφοράς προς την Αμερική, τη ζωή στις φυτείες. Οι Προφήτες, σε μετάφραση Ρηγούλας Γεωργιάδου, κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Διόπτρα.

protaseis pezografias 2022 29Τέλος, πολύ διαφορετικό από τα παραπάνω, το μυθιστόρημα του Μάρλον Τζέιμς Μαύρος πάνθηρας, κόκκινος λύκος αρδεύει από τη λογοτεχνία του φανταστικού, την οποία όπως λένε αυτοί που γνωρίζουν καλά το θέμα, καταφέρνει να την ανανεώσει.

Αντλώντας από τους θρύλους και τις παραδόσεις της αφρικανικής ηπείρου, ο Μάρλον Τζέιμς, φτιάχνει ένα περίτεχνο επικό αφήγημα που θα ενθουσιάσει τους φίλους του είδους. Το Μαύρος πάνθηρας, κόκκινος λύκος του Μάρλον Τζέιμς, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αίολος σε μετάφραση Πάνου Τομαρά.

protaseis pezografias 2022 33Την Αυστραλή Χάνα Κεντ τη γνωρίσαμε με τα Έθιμα Ταφής, στα παγωμένο τοπίο της Ισλανδίας. Το τρίτο της μυθιστόρημα, η Λατρεία, διαδραματίζεται επίσης στις αρχές του 19ου αιώνα, αρχικά στην Πρωσία και στη συνέχεια στη Νότια Αυστραλία.

Παρακολουθούμε τον αγώνα δύο κοριτσιών να περιφρουρήσουν τον έρωτά τους, στο πλαίσιο μιας θρησκευτικής κοινότητας που αρχικά βρίσκεται σε διωγμό, ενώ στη συνέχεια προσπαθεί να επιβιώσει στην ξένη γη. Ακραίες θρησκευτικές αντιλήψεις, προκαταλήψεις, φόβος, απέναντι στην αγάπη των κοριτσιών που διεκδικεί και επιμένει. Όπως όλα τα βιβλία της Χάνα Κεντ, η Λατρεία κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος, σε μετάφραση Άγγελου Αγγελίδη και Μαρίας Αγγελίδου.  

protaseis pezografias 2022 18 protaseis pezografias 2022 30
   

Κλασικά σε ποιοτικές εκδόσεις

Τα έξι μέρη από το Μυθιστόρημα της Φεράρας του Giorgio Bassani –τα δύο πρώτα κυκλοφόρησαν ταυτόχρονα από τις εκδόσεις Gutenberg, σε μετάφραση του Γιώργου Κεντρωτή– περικλείουν «διαφορετικές ιστορίες για την ευημερία αλλά και τα πάθη της εβραϊκής κοινότητας της πόλης, στο πρώτο ήμισυ του 20ού αιώνα. Το ζοφερό κλίμα του αναδυόμενοι ναζισμού κυριαρχεί στο αριστούργημα αυτό της ιταλικής λογοτεχνίας, για πρώτη φορά ολόκληρο στα ελληνικά». Μια σημαντική έκδοση που προστίθεται στα κλασικά έργα της Orbis Literae, της state of the art σειράς των εκδόσεων Gutenberg. 

protaseis pezografias 2022 14Στα ίδια χρόνια, στις αρχές του 20ου αιώνα, αρχικά στο Εδιμβούργο και στη συνέχεια στα προάστια του Λονδίνου, ζουν τη ζωή τους τα μέλη της ιδιόρρυθμης οικογένειας Όμπρι. Με Το σιντριβάνι ξεχειλίζει, πρώτο μέρος μιας χαλαρά αυτοβιογραφικής σάγκα που έχει τίτλο Το χρονικό μιας οικογένειας, η σκωτσέζα Ρεμπέκα Γουέστ συνθέτει ένα όμορφο μυθιστόρημα, ύμνος στον κόσμο της παιδικής ηλικίας αλλά και της οικογένειας.

Σημειώνει ο Κ.Β. Κατσουλάρης σε πρόσφατο κείμενο: «Η αφήγηση ρέει καθαρή και κρυστάλλινη σαν από δροσερή πηγή, ενώ οι χαρακτήρες, τόσο τα μέλη της οικογένειας Όμπρι όσο και καμιά δεκαριά ακόμη, εντυπώνονται για καιρό στο μυαλό μας, έτσι καλογραμμένοι και τρισδιάστατοι που είναι».

Το συντριβάνι που ξεχειλίζει, της Ρεμπέκα Γουέστ, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, σε μετάφραση Κλαίρης Παπαμιχαήλ.

protaseis pezografias 2022 37Το Γκίμπελ, ο σαλός (μτφρ. Βάιος Λιάπης, εκδ. Κίχλη) είναι ένα από τα σημαντικά έργα του Isaac Bashevis Singer. «Στα εννέα διηγήματα του Ισαάκ Μπασέβις Σίνγκερ που ανθολογούνται στον τόμο αυτό ζωντανεύει ένας κόσμος χαμένος για πάντα: ο κόσμος των εβραϊκών κοινοτήτων της Ανατολικής Ευρώπης. Ζωγραφισμένος άλλοτε με μελαγχολία και άλλοτε με χιούμορ, ο κόσμος αυτός είναι στοιχειωμένος από δαιμόνια, βρικόλακες και απεσταλμένους του Πονηρού· τον κατοικούν όμως άνθρωποι με σάρκα και οστά, που πασχίζουν να ισορροπήσουν ανάμεσα στην ηδυπάθεια και στη δοκιμασία, ανάμεσα στη βεβήλωση και στην αγιοσύνη, ανάμεσα στις αδυναμίες της ανθρώπινης φύσης και στις επιταγές του ιουδαϊκού Νόμου».

protaseis pezografias 2022 36«Ο Κάφκα στην ακτή» είναι ο τίτλος ενός παλιότερου μυθιστορήματος του Χαρούκι Μουρακάμι, κι ο συνειρμός ήταν αναπόφευκτος, αφού το επόμενο βιβλίο στις προτάσεις μας είναι διηγήματα του Φραντς Κάφκα. Κάφκα, σε καλοκαιρινές προτάσεις; Ναι, ο Κάφκα ταιριάζει παντού, σε κάθε συνθήκη και περιβάλλον. Ειδικά όταν πρόκειται για μια εξόχως ενδιαφέρουσα και προσεγμένη έκδοση από τις εκδόσεις Gutenberg, που μας συστήνει σε μία ενότητα τρία σημαντικά διηγήματά του. Τα: Ένας καλλιτέχνης της πείνας, Η σωφρονιστική αποικία, Ζοζεφίνα η Τραγουδίστρια, σε μετάφραση και εισαγωγή του Θοδωρή Τσομίδη, με επίμετρο του Θανάση Τριαρίδη που προτείνει μια διαφορετική ανάγνωση του Τσέχου συγγραφέα.

Σπουδαία σύγχρονη λογοτεχνία

protaseis pezografias 2022 34Την Αμερικανίδα Μέριλιν Ρόμπινσον τη γνωρίζουμε πλέον καλά και στη χώρα μας, αφού πλέον έχουν μεταφραστεί όλα τα βιβλία της, και μάλιστα εξαιρετικά μεταφρασμένα από την Κατερίνα Σχινά, για τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Στο τελευταίο της μυθιστόρημα μας συστήνει έναν πρωτότυπο και εντυπωτικό χαρακτήρα, τον Τζακ, έναν απόκληρο της λευκής Αμερικής στο Μιζούρι της δεκαετίας του πενήντα. Στο κέντρο της ιστορίας, ο αμοιβαίος πλην παράνομος έρωτας του Τζακ με την Ντέλα, μια μαύρη καθηγήτρια αγγλικών από το Μέμφις. Η Ρόμπινσον κινεί με μαεστρία τα νήματα της αφήγησης, έτσι που στο τέλος σχηματίζονται δύο πλήρη και συγκινητικά πορτρέτα, δυο ανθρώπων αγνών και καθαρών, που βρίσκονται «πέραν του κόσμου τούτου». Το Τζακ, της Μέριλιν Ρόμπινσον, μυθιστόρημα πρωτότυπο και βαθύ, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, σε μετάφραση της Κατερίνας Σχινά.

protaseis pezografias 2022 15Την Ιρλανδή Σάλλυ Ρούνεϊ, που τόσο υμνείται στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά και αλλού, την εκτιμήσαμε και στη χώρα μας μέσα από τα μυθιστορήματα Συζητήσεις με φίλους και Κανονικοί άνθρωποι. Το τελευταίο της βιβλίο, που κυκλοφόρησε πρόσφατα και στα ελληνικά, έχει τίτλο Όμορφε κόσμε, πού είσαι, και προβάλλεται ως το καλύτερό της.

Η Ρούνεϊ, με τον απλό και πεζό της τρόπο, που βασίζεται πολύ στον πειστικό διάλογο και στις λεπτομέρεια των συναισθημάτων των ηρώων της, καταφέρνει να φέρει στο φως τους ορίζοντες και τις διαψεύσεις μιας νεότερης γενιάς, που συχνά περνάει κάτω από τα συγγραφικά ραντάρ. Όμορφε κόσμε, πού είσαι, από τη Σάλλυ Ρούνεϊ, σε μετάφραση της Στέλλας Κάσδαγλη, από τις εκδόσεις Πατάκη.

protaseis pezografias 2022 19Την Οικιακή Βοηθό, την white trash ηρωίδα που παλεύει να ξεφύγει από τη μοίρα της καθαρίζοντας σπίτια, την γνωρίσαμε πρώτα από τη συγκινητική διασκευή του μυθιστορήματος σε τηλεοπτική σειρά, με τον ίδιο τίτλο. Τις περιπέτειές της είχε πρώτα καταγράψει η ίδια η Στέφανι Λαντ, ανάμεσα στις ατελείωτες ώρες σκληρής δουλειάς και αγώνα για την ανατροφή της κόρης της.

Η συγκινητική όσο και πολύτιμη μαρτυρία της, στο μυθιστόρημα Οικιακή βοηθός, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος σε μετάφραση της Βάσιας Τζανακάρη.

protaseis pezografias 2022 12Για την Ιταλίδα Τζούλια Καμινίτο δεν γνωρίζαμε τίποτε μέχρι πρόσφατα, κι ήταν από πολλές απόψεις η έκπληξη της πρόσφατης εκδοτικής παραγωγής. Το μυθιστόρημαΤο νερό της λίμνης δεν είναι ποτέ γλυκό είναι μια πρωτότυπη ιστορία ενηλικίωσης, στα περίχωρα της Ρώμης, και την ίδια στιγμή το πορτρέτο μιας οικογένειας νεόπτωχων που πασχίζει να σταθεί όρθια.

Το αποτέλεσμα: δυο τουλάχιστον αξέχαστα πορτρέτα, πρώτον, της δυναμικής και ατίθασης ηρωίδας και αφηγήτριας που προσπαθεί να ξεφύγει από το προδιαγεγραμμένο μέλλον, να υπερβεί την κοινωνική της τάξη σε μια κοινωνία πιο ταξική απ’ όσο φαίνεται εκ πρώτοις, και δεύτερον, της ακάματης και πεισματάρας μητέρας της που, με χίλιους τρόπους, τη συνδράμει.

Γύρω τους, η σύγχρονη Ιταλία έτσι όπως δεν τη βλέπουμε συχνά, σε ένα λοξό νεορεαλιστικό πορτρέτο γεμάτο ενέργεια και ευφυΐα. Το νερό της λίμνης δεν είναι ποτέ γλυκό, της Τζούλια Καμινίτο, θα το βρείτε από τις εκδόσεις Διόπτρα σε μετάφραση Δήμητρας Δότση. 

protaseis pezografias 2022 31Από τη Γαλλία μας έρχεται το επόμενο μυθιστόρημα. Συγγραφέας του, ο Σιλβέν Πριντόμ, και τίτλος του Στους δρόμους.

Ένα ερωτικό τρίο, ανάμεσα σε έναν μοναχικό συγγραφέα και έναν παιδικό του φίλο και τη γυναίκα του, γίνεται η αφορμή για μια συγκινητική ιστορία για τους ανθρώπινους δεσμούς και για το νόημα της ελευθερίας, για τη δύναμη της φιλίας και της ερωτικής επιθυμίας, για τον ίλιγγο μπροστά στο πλήθος των ζωών που μπορεί να ζήσει κανείς.

Το Στους δρόμους, του Συλβέν Πρυντόμ, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Στερέωμα σε μετάφραση της Έφης Κορομηλά.

melissesΠαραμένοντας στην ευρωπαϊκή ήπειρο, ένα πρωτότυπο μυθιστόρημα που μας μεταφέρει στην Εσθονία του 17ου αιώνα, μας συστήνεται στην ανανεωμένη σειρά ξένης λογοτεχνίας των εκδόσεων Βακχικόν. Με τις Μέλισσες, ο Μέλις Φρίντενταλ, που έχει μελετήσει καλά την εποχή, συνθέτει μια ιστορία για την ιατρική και την αλχημεία, τη θεολογία και τις δεισιδαιμονίες, την ποίηση και τη φιλοσοφία.

Ένα ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό ιστορικό μυθιστόρημα από τις εκδόσεις Βακχικόν, σε μετάφραση του Απόστολου Θηβαίου, που τιμήθηκε με το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2013 καθώς και με άλλα βραβεία στη χώρα του.

Τchores epaggeliasον Γάλλο Jean-Michel Guenassia γνώρισαν και αγάπησαν οι Ελληνίδες αναγνώστριες και οι Έλληνες αναγνώστες με το μυθιστόρημα Η λέσχη των αθεράπευτα αισιόδοξων. Έκτοτε, έχουν κυκλοφορήσει δύο ακόμη βιβλία του από τις εκδόσεις Πόλις, και πρόσφατα το τέταρτο, με τίτλο Οι χώρες της επαγγελίας, η συνέχεια της Λέσχης.

«Παρίσι, Αλγέρι, Τελ Αβίβ, Αγία Πετρούπολη: Εδώ ξαναβρίσκουμε τον Μισέλ Μαρινί, που είναι πια δεκαεφτά ετών και έχει μόλις πάρει το απολυτήριο λυκείου. Χασομεράει στο καφέ "Cadran" της Βαστίλης, όπου παίζει φλιπεράκι καθυστερώντας τη στιγμή της εγγραφής του στο πανεπιστήμιο. Τα σχέδιά του; Να πάει να συναντήσει την Καμίγ, που αποφάσισε να ζήσει σε ένα κιμπούτς στο Ισραήλ· να ανακαλύψει τον κόσμο, εξοπλισμένος με τη Leica του· και να ξαναβρεί τη Σεσίλ, την αγαπημένη του αδελφού».

marioupoliΑς μεταφερθούμε τώρα στην Ανατολική Ευρώπη, εκεί που εδώ και μερικούς μήνες η Ευρώπη δοκιμάζεται και πάλι: Το επικών διαστάσεων αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα με τίτλο Με καταγωγή από τη Μαριούπολη, της γερμανόφωνης Νατάσας Βοντίν, μας συστήνουν οι εκδόσεις Gutenberg στην εξαίρετη σειρά σύγχρονης ξένης λογοτεχνίας ALDINA. Η ζωή της Βοντίν, και της οικογένειάς της, δεν περιγράφονται με λίγα λόγια. Στην πραγματικότητα είναι η ζωντανή ιστορία της Ανατολικής Ευρώπης και της εν πολλοίς άγνωστης τραγωδίας αυτών των λαών στα χέρια των Ναζί, αλλά και των δεκαετιών που προηγήθηκαν.

Ένα πολύτιμο μυθιστόρημα, που αποκαλύπτει πλευρές της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίες που παραμένουν εν πολλοίς άγνωστες για τους περισσότερους από εμάς. Κι όλα αυτά, σε ένα μυθιστόρημα υψηλής λογοτεχνικής σύνθεσης. Το Με καταγωγή από τη Μαριούπολη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg, σε μετάφραση Αλεξάνδρας Ιωαννίδου.

Θρίλερ και μεταφυσικές περιπέτειες

mary papadopoulosΘρίλερ στο διάστημα; Ε, ναι! Ο κεντρικός ήρωας είναι ο μοναδικός επιζών μιας αποστολής για τη σωτηρία της ανθρωπότητας. Βρίσκεται σε ένα διαστημόπλοιο, σε ένα μακρινό ηλιακό σύστημα, και το εξερευνά παράλληλα με τις θαμμένες αναμνήσεις του - ένα διπλό ταξίδι που τον φέρνει αντιμέτωπο με όλο και μεγαλύτερες εκπλήξεις. 

Έτσι ξεκινά αυτή η ιστορία του Andy Weir, τον συγγραφέα του Άνθρωπος στον Άρη. Η συνέχεια είναι ακόμη πιο συναρπαστική. Ο Ράιλαντ έχει μια σημαντική αποστολή να φέρει εις πέρας, όσο μόνος και αν αισθάνεται τόσο μακριά από τη Γη. Είναι όμως πραγματικά μόνος; H συνέχεια στο Αποστολή Χαίρε Μαρία, του Andy Weir (μτφρ. Βαγγέλης Προβιάς, εκδ. Παπαδόπουλος)

lovecraftΤέλος, οι εκδόσεις Οξύ έχουν αρχίσει εδώ και λίγο καιρό και επανασυστήνουν έναν από τους μεγάλους της λογοτεχνίας του φανταστικού, τον H. P. Lovecraft, σε νέες μεταφράσεις και προσεγμένες εκδόσεις.

Μέσα στο 2022 έχουν κυκλοφορήσει, τον Ιανουάριο, το μυθιστόρημα Τα βουνά της τρέλας (#6), σε μετάφραση Μαρίας Εξάρχου, ενώ πριν από λίγες μέρες κυκλοφόρησε Το πλάσμα στο κατώφλι, σε μετάφραση της ιδίας. Πρόκειται για συλλογή τριών ιστοριών, της ομότιτλης και δύο ακόμη: Τρόμος στο Ρεντ Χουκ και Σέλεφαϊς. Προς (επαν)ανακάλυψη. 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


Εκδ. ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ Εκδ. ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ Εκδ. ΠΑΤΑΚΗ Εκδ. ΣΤΕΡΕΩΜΑ Όλγκα Τοκάρτσουκ Εκδ. ΠΟΛΙΣ Εκδ. ΒΑΚΧΙΚΟΝ Εκδ. GUTENBERG Εκδ. ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ Μάρλον Τζέιμς Εκδ. ΨΥΧΟΓΙΟΣ Εκδ. ΚΙΧΛΗ Εκδ. ΑΡΜΟΣ Εκδ. ΙΚΑΡΟΣ Εκδ. PETITES MAISONS Εκδ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Κώστας Αγοραστός Κ.Β. Κατσουλάρης Εκδ. BELL Εκδ. ΔΙΟΠΤΡΑ Εκδ. ΕΣΤΙΑ Ελιάνα Χουρμουζιάδου Εκδ. ΤΟΠΟΣ (ΜΟΤΙΒΟ εκδοτική) Βαγγέλης Μπέκας Θεόδωρος Γρηγοριάδης Κυριάκος Αθανασιάδης Ρέα Γαλανάκη Μέριλιν Ρόμπινσον Φραντς Κάφκα Χ.Φ. Λάβκραφτ Κυριάκος Χαρίτος Ανί Ερνό Χαρούκι Μουρακάμι Μάρω Δούκα Τζόναθαν Φράνζεν Εκδ. ΟΞΥ Ισαάκ Μπάσεβις Σίνγκερ Ευτυχία Γιαννάκη Ηλίας Μαγκλίνης Γιάννης Καρκανέβατος Αμπντουλραζάκ Γκούρνα Αντωνία Γουναροπούλου Ντέιμον Γκάλγκατ Στέφανι Λαντ Σάλι Ρούνεϊ Λίλα Κονομάρα Χάνα Κεντ Τζούλια Καμινίτο Απόστολος Δοξιάδης Μέλις Φρίντενταλ Ρόμπερτ Τζόουνς Τζούνιορ Γκέιλ Τζόουνς Πασχάλης Λαμπαρδής Σπύρος Μπούσιας Τζόρτζιο Μπασάνι Ρεμπέκα Γουέστ Ζαν-Μισέλ Γκενασιά Σιλβέν Πριντόμ Νατάσα Βοντίν Άντι Γουέιρ Βιβλία για το καλοκαίρι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ιστορίες από τη Χώρα των Χρυσανθέμων: 10 λογοτεχνικά έργα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο της Ιαπωνίας

Ιστορίες από τη Χώρα των Χρυσανθέμων: 10 λογοτεχνικά έργα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο της Ιαπωνίας

Όσο μακρινή κι αν φαντάζει η Ιαπωνία, δεν παύει να μας ελκύει, μεταξύ άλλων και για την ιδιαίτερη και τολμηρή λογοτεχνία της. Από τον κλασικό Καουαμπάτα έως τον ευφάνταστο Μουρακάμι, επιλέγουμε δέκα βιβλία που κυκλοφόρησαν σχετικά πρόσφατα και μπορούν να μας ανοίξουν νέα παράθυρα στον κόσμο του Ανατέλλοντος Ήλιου. K...

«Μικρή Στίξις»: Νέα σειρά βιβλίων και εκδήλωση για τα 7 χρόνια παρουσίας στον εκδοτικό χώρο

«Μικρή Στίξις»: Νέα σειρά βιβλίων και εκδήλωση για τα 7 χρόνια παρουσίας στον εκδοτικό χώρο

Με τη συμπλήρωση επτά συναπτών ετών στο εκδοτικό στερέωμα, οι εκδόσεις Στίξις κάνουν το επόμενο βήμα με μια νέα σειρά τεσσάρων βιβλίων, υπό τον τίτλο «Μικρή Στίξις», των Γιώργου Δουατζή, Χρυσοξένης Προκοπάκη, Στέφανου Τζουβάρα και Μιχάλη Σηφάκη.  

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος  ...

7 γυναίκες γράφουν και ακούγονται – Όψεις της νεότερης ελληνικής λογοτεχνίας

7 γυναίκες γράφουν και ακούγονται – Όψεις της νεότερης ελληνικής λογοτεχνίας

Σίσσυ Δουτσίου, Στεύη Τσούτση, Λίνα Βαρότση, Αστερόπη Λαζαρίδου, Ελισάβετ Παπαδοπούλου, Αντιγόνη Ζόγκα, Λίνα Βαλετοπούλου. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας επιλέγουμε πολύ πρόσφατα βιβλία νέων Ελληνίδων συγγραφέων που θέτουν, άλλοτε με τρόπο διεκδικητικό κι άλλοτε πιο έμμεσο, το ζήτημα της γυναικείας χειρα...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Ιστορίες από τη Χώρα των Χρυσανθέμων: 10 λογοτεχνικά έργα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο της Ιαπωνίας

Ιστορίες από τη Χώρα των Χρυσανθέμων: 10 λογοτεχνικά έργα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο της Ιαπωνίας

Όσο μακρινή κι αν φαντάζει η Ιαπωνία, δεν παύει να μας ελκύει, μεταξύ άλλων και για την ιδιαίτερη και τολμηρή λογοτεχνία της. Από τον κλασικό Καουαμπάτα έως τον ευφάνταστο Μουρακάμι, επιλέγουμε δέκα βιβλία που κυκλοφόρησαν σχετικά πρόσφατα και μπορούν να μας ανοίξουν νέα παράθυρα στον κόσμο του Ανατέλλοντος Ήλιου. K...

Τα βραβεία του «Χάρτη» 2023: Ο βραχύς κατάλογος

Τα βραβεία του «Χάρτη» 2023: Ο βραχύς κατάλογος

Το διαδικτυακό περιοδικό Λόγου και Τέχνης Χάρτης (www.hartismag.gr), συνεχίζει για τρίτη χρονιά την απονομή ετήσιων βραβείων, με σκοπό την ανάδειξη των σημαντικότερων βιβλίων που κυκλοφόρησαν το περασμένο έτος. Σήμερα ανακοινώθηκε ο Βραχύς Κατάλογος σε όλες τις κατηγορίες. Δείτε βιβλία και συγγραφείς. 

...

Βραβείο Nero Gold 2023: Νικητής ο Ιρλανδός συγγραφέας Πολ Μάρεϊ για το μυθιστόρημα «Τhe Bee Sting»

Βραβείο Nero Gold 2023: Νικητής ο Ιρλανδός συγγραφέας Πολ Μάρεϊ για το μυθιστόρημα «Τhe Bee Sting»

Το μυθιστόρημα του Πολ Μάρεϊ [Paul Murray] «The Bee Sting» είχε προκριθεί και στη μικρή λίστα του Βραβείου Μπούκερ και εκθειάστηκε από τη συγγραφέα Μπερναρντίν Εβαρίστο [Bernardine Evaristo] που είναι μέλος της επιτροπής του βραβείου Νero Gold. 

Επιμέλεια: Book Press...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Το μποστάνι του Μποστ» του Κωνσταντίνου Κυριακού (προδημοσίευση)

«Το μποστάνι του Μποστ» του Κωνσταντίνου Κυριακού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Κυριακού «Το μποστάνι του Μποστ – Μια σύνθεση / συμπλήρωση / διασκευή κειμένων του Μποστ», το οποίο κυκλοφορεί σε λίγες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Όλα μαύρα» της Δήμητρας Παπαδήμα (προδημοσίευση)

«Όλα μαύρα» της Δήμητρας Παπαδήμα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Δήμητρας Παπαδήμα «Όλα μαύρα», το οποίο θα κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Τι είμαστε εμείς μπροστά σε αυτά τα κτήνη, ρε; Τι είμαστε; Άγιοι. Και φόνο να...

«Μέσα στο δίχτυ» της Άιρις Μέρντοχ (προδημοσίευση)

«Μέσα στο δίχτυ» της Άιρις Μέρντοχ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Άιρις Μέρντοχ [Iris Murdoch] «Μέσα στο δίχτυ» (μτφρ. Έφη Τσιρώνη), το οποίο κυκλοφορεί στις 6 Μαρτίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν είδα τον Φιν να με περιμένει στη γωνία το...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ιστορίες από τη Χώρα των Χρυσανθέμων: 10 λογοτεχνικά έργα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο της Ιαπωνίας

Ιστορίες από τη Χώρα των Χρυσανθέμων: 10 λογοτεχνικά έργα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο της Ιαπωνίας

Όσο μακρινή κι αν φαντάζει η Ιαπωνία, δεν παύει να μας ελκύει, μεταξύ άλλων και για την ιδιαίτερη και τολμηρή λογοτεχνία της. Από τον κλασικό Καουαμπάτα έως τον ευφάνταστο Μουρακάμι, επιλέγουμε δέκα βιβλία που κυκλοφόρησαν σχετικά πρόσφατα και μπορούν να μας ανοίξουν νέα παράθυρα στον κόσμο του Ανατέλλοντος Ήλιου. K...

«Μικρή Στίξις»: Νέα σειρά βιβλίων και εκδήλωση για τα 7 χρόνια παρουσίας στον εκδοτικό χώρο

«Μικρή Στίξις»: Νέα σειρά βιβλίων και εκδήλωση για τα 7 χρόνια παρουσίας στον εκδοτικό χώρο

Με τη συμπλήρωση επτά συναπτών ετών στο εκδοτικό στερέωμα, οι εκδόσεις Στίξις κάνουν το επόμενο βήμα με μια νέα σειρά τεσσάρων βιβλίων, υπό τον τίτλο «Μικρή Στίξις», των Γιώργου Δουατζή, Χρυσοξένης Προκοπάκη, Στέφανου Τζουβάρα και Μιχάλη Σηφάκη.  

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος  ...

7 γυναίκες γράφουν και ακούγονται – Όψεις της νεότερης ελληνικής λογοτεχνίας

7 γυναίκες γράφουν και ακούγονται – Όψεις της νεότερης ελληνικής λογοτεχνίας

Σίσσυ Δουτσίου, Στεύη Τσούτση, Λίνα Βαρότση, Αστερόπη Λαζαρίδου, Ελισάβετ Παπαδοπούλου, Αντιγόνη Ζόγκα, Λίνα Βαλετοπούλου. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας επιλέγουμε πολύ πρόσφατα βιβλία νέων Ελληνίδων συγγραφέων που θέτουν, άλλοτε με τρόπο διεκδικητικό κι άλλοτε πιο έμμεσο, το ζήτημα της γυναικείας χειρα...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

02 Απριλίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα μεγαλύτερα μυθιστορήματα όλων των εποχών: 20 έργα-ποταμοί από την παγκόσμια λογοτεχνία

Πολύτομα λογοτεχνικά έργα, μυθιστορήματα-ποταμοί, βιβλία που η ανάγνωσή τους μοιάζει με άθλο. Έργα-ορόσημα της παγκόσμιας πεζογραφίας, επικές αφηγήσεις από την Άπω Ανατ

ΦΑΚΕΛΟΙ