baladeur

Πενήντα βιβλία με ήρωες ολόκληρες χώρες ή ιστορικές περιόδους, με πρωταγωνιστές ιδέες, θεωρίες και ιδεολογίες. Βιβλία που μας βοηθούν να κατανοήσουμε τον κόσμο μας ή έστω να του ανοιχτούμε: Ρωσία, Κίνα, Ελλάδα, Ευρώπη, χώρες και ήπειροι μακρινές αλλά και κοντινές μας, ένας κόσμος όλο και πιο ενοποιημένος, όλο και πιο διχασμένος.

Γράφει ο Γιώργος Σιακαντάρης

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

1 50Sven Beckert
Η αυτοκρατορία του βαμβακιού – Μια παγκόσμια ιστορία
Μτφρ. Πελαγία Μαρκέτου
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Ο Γερμανός καθηγητής Αμερικανικής Ιστορίας μάς χαρίζει μια από τις πιο συναρπαστικές ιστορίες της ανόδου και της ανάπτυξης του καπιταλισμού και του καπιταλιστικού πνεύματος. Η καλλιέργεια και η εμπορία ενός πανάρχαιου φυτού όπως το βαμβάκι διαπλέκεται με την αποικιοκρατία, τη δουλεία, αυτό που ο συγγραφέας ονομάζει πολεμικό καπιταλισμό αλλά και με την έκρηξη των νέων τεχνολογιών η οποία στηρίχθηκε στην υποστήριξη του κράτους. Προνεωτερικότητα και νεωτερικότητα, παρελθόν παρόν και μέλλον διαπλέκονται από τις τελευταίες δεκαετίες του 18ου αιώνα με εμπόρους, επιχειρηματίες, καπιταλιστές, ισχυρά κρατικά συμφέροντα, ιδιοκτήτες φυτειών, δουλέμπορους και κυρίως σκλάβους στις αγορές της Ασίας, Αφρικής, Βόρειας και Νότιας Αμερικής για τη συγκρότηση της οικονομίας του βαμβακιού η οποία και διαμόρφωσε την οικονομία του καπιταλισμού, ο οποίος όμως στον 20ο αιώνα θα υπονομεύσει αυτό που είχε στηρίξει τον 18ο και 19ο.

Με την ιστορία του βαμβακιού ο συγγραφέας αφηγείται την ιστορία των κοινωνιών εκμετάλλευσης. Βιβλίο Μεγάλης Ιστορίας που όποιος το διαβάσει θα πλουτίσει τη σκέψη του και θα το απολαύσει η καρδιά του.

2 50Peter Frankopan
Οι δρόμοι του μεταξιού – Μια νέα ιστορία του κόσμου
Μτφρ. Γιάννης Βογιατζής
Εκδ. Αλεξάνδρεια

Ο πολύ καλός βρετανοκροάτης ιστορικός και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης παρακολουθεί την ανάπτυξη του καπιταλισμού μέσα από τους δρόμους παραγωγής και εμπορίας του μεταξιού. Ένα ταξίδι 2500 χρόνων από την αρχαία Περσία στον Μέγα Αλέξανδρο, από τις Ινδίες στην Κίνα και στις καυκάσιες χώρες έως τον δυτικό κόσμο. Το μετάξι και η εμπορία του αποτέλεσε τη γέφυρα που ένωσε τη Δύση με την Ανατολή, ένωσε τις πιο διαφορετικές θρησκείες, λαούς και φυλές. Αλλά και η βούληση για το κέρδος απ’ αυτό οδήγησε σε πολλούς πολέμους και τις γενοκτονίες του 20ου αιώνα, τον Ψυχρό Πόλεμο και την κατάρρευση του κομμουνισμού έως τις καταστροφές στον αραβο-μουσουλμανικό κόσμο και την τραγωδία της ισλαμικής τρομοκρατίας.

Ο συγγραφέας παρακολουθεί πλήθος πηγών αντλημένων από πολλές διαφορετικές γλώσσες και συνθέτει ένα ανεπανάληπτο πίνακα της ιστορίας. Γραφή απολαυστική, σκέψη κοφτερή και νοήματα πολλαπλά.

4 50Maria Todorova
Το παιχνίδι της κλίμακας – Τα Βαλκάνια από τους εθνικισμούς στη μετασοσιαλιστική νοσταλγία
Μτφρ. Τάκης Γέρος, Εισαγωγή – επιστημονική επιμέλεια Ανδρέας Λυμπεράτος
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Συλλογή δοκιμίων της Βουλγάρας ομότιμης Καθηγήτριας Ιστορίας και εξαιρετικής βαλκανιολόγου. Αντικείμενό της το παλίμψηστο των Βαλκανίων αλλά και οι δυτικές φαντασιώσεις γι’ αυτό. Εδώ όσα συνέβησαν στα Βαλκάνια τίθενται στο μικροσκόπιο της ιστορικής και κοινωνιολογικής ανάλυσης και δεν παραδίδονται βορά στις κοινοτοπίες περί «πυριτιδαποθήκης». Όχι πως τα Βαλκάνια δεν αποτέλεσαν πεδίο συγκρούσεων μεταξύ κρατών και λαών, εθνοτήτων και μειονοτήτων, αλλά γιατί αυτό χρειάζεται αναλύσεις σαν αυτές της ιστορικού και όχι «βαλκανισμούς».

Το βιβλίο εστιάζει όμως και στην ανάλυση του ανατολικοευρωπαϊκού εθνικισμού και από εκεί στη μετασοσιαλιστική νοσταλγία. Πολύ ενδιαφέρουσες οι γλωσσικές παρατηρήσεις για τις σλαβικές γλώσσες και κυρίως τη βουλγαρική. Ποτέ δεν χάνει κανείς διαβάζοντας την Τοντόροβα. Εξαιρετική η Εισαγωγή.

potamos deGaule 728 non fiction

5 50Σωτήρης Ρούσσος
Επανάσταση και εξέγερση στη Μέση Ανατολή
Εκδ. Gutenberg

Ο πολύ καλός και γνωστός καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Θρησκείας με αφετηρία τη Μεγάλη Αραβική Εξέγερση στην Παλαιστίνη (1936-1939) και την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράν (1979) αποκωδικοποιεί με περίτεχνο τρόπο δύο μείζονα γεγονότα που επηρέασαν τον αραβικό κόσμο στον Μεσοπόλεμο και στην πρώτη μεταπολεμική περίοδο. Δύο επαναστάσεις που διαμόρφωσαν τα βασικά χαρακτηριστικά του υπερεθνικού πολιτικού ισλάμ και συνέθεσαν αυτό που μετατράπηκε σε παναραβισμό, στο πνεύμα του οποίου στηρίχθηκε η ίδρυση των νέων αραβικών κρατών και τα οποία στη συνέχεια συγκρούστηκαν με το Ισραήλ.

Ο παναραβισμός εισχώρησε στα νεότευκτα αραβικά κράτη και εγκλώβισε τα κράτη αυτά στην αραβο-ισραηλινή σύγκρουση. Αν θέλουμε να ξεφύγουμε από την ισλαμοφαγία αλλά και από την υποτίμηση του κινδύνου της ριζοσπαστικοποίησης του ισλάμ ή της ισλαμοποίησης του ριζοσπαστισμού, αυτό το βιβλίο είναι ό,τι καλύτερο έχει γραφεί στα ελληνικά

7 50Linda Jaivin
Σύντομη ιστορία της Κίνας
Μτφρ. Πέτρος Γεωργίου
Εκδ. Μεταίχμιο

Η δημοσιογράφος και συγγραφέας μάς γνωρίζει με συνοπτικό αλλά καθόλου ελλειπτικό τρόπο τον πολύπλοκο και δύσκολα αναγνώσιμο από το δυτικό μάτι κόσμο της Κίνας. Μιας χώρας που δεν ανήκει στη Δύση, αλλά με τα προϊόντα της, την ιστορία της και τη φιλοσοφία της την έχει επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Μια ιστορία χαοτική λόγω των μεγάλων περιόδων ευημερίας αλλά και των επίσης μεγάλων περιόδων παρακμής, των περιόδων μεγαλείου αλλά και στιγμών ήττας και κατάρρευσης. Αλλά με πάντα παρόντα τα στοιχεία της σύγκρουσης με τις δυνάμεις της διαφθοράς και του αυταρχισμού.

12 50Rodric Braithwaite
Μια σύντομη ιστορία της Ρωσίας

Μτφρ. Δημήτρης Δουλγερίδης
Εκδ. Ψυχογιός

Ο συγγραφέας, διπλωμάτης και πρώην πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας στη Σοβιετική Ένωση στα τέλη της, γνωρίζει τη Ρωσία εκ των ένδον. Η ιστορία αρχίζει με τους Ρως του Κιέβου, αρχές του 9ου αιώνα και τον εκχριστιανισμό τους στα τέλη του 10ου. Έκτοτε την κυριότητα αυτών των εδαφών γύρω από το Κίεβο διεκδικούν πολλοί λαοί και ηγεμόνες. Ο τελευταίος εξ αυτών είναι ο Πούτιν.

Πώς όμως από το Βυζάντιο φτάσαμε στη Μοσχοβία, στους μεγάλους Ρώσους αυτοκράτορες και αυτοκράτειρες, στη Σοβιετική Ένωση και στο τέλος της; Ο συγγραφέας δεν καταγράφει με ψυχρό τρόπο μόνο τα γεγονότα αλλά και τα συναισθήματα που καθοδήγησαν σ’ όλη αυτή την πορεία τον ρωσικό λαό. Ένα λαό που ο ίδιος χαρακτηρίζει καλόκαρδο αλλά και αδίστακτο. Μια πολύ γλαφυρή ιστορία της Ρωσίας με ισχυρές δόσεις υποκειμενισμού που καθόλου δεν είναι κάτι το αρνητικό.

dioptra NON FICTION 728 POS LEITOURGEI PRAGMATIKA O KOSMOS

21 50Mark Galeotti
Μικρή ιστορία της Ρωσίας – Από τον παγανισμό στον Πούτιν
Μτφρ. Σώτη Τριανταφύλλου
Εκδ. Πατάκη

Μια σύντομη ιστορία της μεγάλης χώρας με το τόσο μυστήριο για το δυτικό μάτι, δοσμένη με γλαφυρό αλλά και δίκαιο τρόπο. Μια αφήγηση 12 αιώνων ιστορίας αυτής της χώρας, της τόσο επίκαιρης και σήμερα. Ο πολύ σημαντικός ιστορικός, βαθύτατος μελετητής της ρωσικής πραγματικότητας ξεκινά από την ίδρυση της χώρας περίπου στα μέσα του 9ου αιώνα. Δεύτερος σταθμός του είναι στις αρχές του 13ου αιώνα και στις μάχες με τους Μογγόλους και φτάνει στο 1462 στον Ιβάν τον Γ’, όπου κτίζεται η πρώτη ρωσική απολυταρχία, η οποία κορυφώθηκε μετά το 1545 με τον Ιβάν Δ’ τον Τρομερό. Ακολουθούν ο Μιχαήλ Ρομανόφ, οι πόλεμοι με τους βόρειους λαούς, η εξέγερση των Κοζάκων για να φτάσουμε στον Μέγα Πέτρο.

Στη συνέχεια η Μεγάλη Αικατερίνη Β’ μαζί με την εισαγωγή διαφωτιστών και τους ρωσο-τουρκικούς και ρωσο-σουηδικούς πολέμους επεκτείνει τη Ρωσία εμβαθύνοντας και εδραιώνοντας τον μοναρχικό αυταρχισμό. Ορθοδοξία, απολυταρχία εθνική αλαζονεία είναι τα επόμενα βήματα που οδήγησαν στη Ρωσική Επανάσταση, στα 70 χρόνια κομμουνισμού και στην πτώση του. Ο Πούτιν είναι ένας ακόμη τσάρος ή ένας ακόμη Γενικός Γραμματέας που ταιριάζει στα πρότυπα της ρωσικής ιστορίας, δεν είναι όμως και ιστορική νομοτέλεια. Θα το αγαπήσετε αυτό το βιβλίο.

49 50Victor Serge
Από τον Λένιν στον Στάλιν
Μτφρ. Αλεξάνδρα Αδαμτζίλογλου
Εκδ. Θύραθεν

Tο παρόν βιβλίο είναι ευσύνοπτη εκδοχή του εκτενούς τόμου με τίτλο «Η μοίρα μιας επανάστασης» του πραγματικού θρύλου της Ρωσικής Επανάστασης και ασυμβίβαστου με την αδικία και την υποκρισία συγγραφέα.

Η εγκατάλειψη της Κινεζικής Επανάστασης του 1927, οι διωγμοί των τροτσκιστών του POYMA και των Ισπανών αναρχικών το 1936-1939, η περιγραφή της ζωής των σοβιετικών πολιτών που εκτελούνταν για την «κλοπή», για να ζήσουν, ακόμη και ενός δεματιού σταριού, η σκληρή πάταξη κάθε απόπειρας για απεργία, τα βασανιστήρια, η εξαφάνιση ανθρώπων στη φυλακή, οι διώξεις γυναικών, η οικογενειακή ευθύνη, οι λιμοί, η καρατόμηση όλων των περί τον Λένιν μπολσεβίκων ηγετών, οι ομολογίες τους λόγω αφοσίωσης στο κόμμα, για να μη το βλάψουν, οι επιστολές τους και ο φόβος είναι σκηνές από το έργο ενός από τους μεγαλύτερους ολοκληρωτισμούς που γνώρισε η ανθρωπότητα και αποκαλύπτονται στις σελίδες αυτού του συγκλονιστικού βιβλίου.

18 50John Morrow
Ιστορία της δυτικής πολιτικής σκέψης
Μτφρ. Ηρακλής Οικονόμου
Εκδ. Επίκεντρο

Εκτενές και λεπτομερές εγχειρίδιο της δυτικής πολιτικής σκέψης από τον καθηγητή πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο του Όκλαντ. Πολιτική σκέψη χωρισμένη κατά ιστορικές περιόδους και στοχαστές. Το βιβλίο επικεντρώνεται στην ιδέα της εξουσίας όπως αυτή αναπτύσσεται κυρίως στα κράτη. Ο συγγραφέας του εστιάζει σε ποιους σκοπούς πρέπει να στρέφεται η πολιτική εξουσία. Ποιος πρέπει να ασκεί την ανώτατη εξουσία και πώς πρέπει να την ασκεί. Και το πιο σημαντικό ερώτημα απ’ όλα που απασχόλησε τους στοχαστές της νεωτερικότητας: Νομιμοποιείται και πώς η αντίσταση στην εξουσία και τι σημαίνει επανάσταση κατά της εξουσίας;

Σ’ αυτή την έκδοση έχουν προστεθεί και σκέψεις όχι μόνο για το πώς διαρθρώνεται εσωτερικά η εξουσία, αλλά και το πώς αυτή εκδηλώνεται στις διεθνείς σχέσεις. Βιβλίο που όχι μόνο πληροφορεί τον αναγνώστη του αλλά και τον ιντριγκάρει. 

govostis lathi hitler bookpress

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

3 50Πολυμέρης Βόγλης
Δυναμική αντίσταση – Υποκειμενικότητα, πολιτική βία και αντιδικτατορικός αγώνας 1967-1974
Εκδ. Αλεξάνδρεια

Εδώ η ματιά του πολύ καλού Έλληνα ιστορικού και καθηγητή ιστορίας μας φέρνει σε μια περίοδο από την οποία απέχουμε μόλις μισό αιώνα, αλλά είναι λιγότερο μελετημένη από αυτήν του Διχασμού και του Εμφύλιου. Η αντίσταση στη δικτατορία υπήρξε –παρά την αμφισβήτησή της από συντηρητικές φωνές– και ήταν πολύμορφη.

Σε μερικές περιπτώσεις υπήρξε και δυναμική αντίσταση, με την τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών. Αυτή είναι μια λιγότερο γνωστή πλευρά του αντιστασιακού αγώνα, την οποία φωτίζει με μεθοδικό τρόπο και γλαφυρή γλώσσα ο συγγραφέας.

Μια εξαιρετική μελέτη των πολιτικών της βίας σ’ αυτή την περίοδο που απαντά σε αποσιωπήσεις και πολιτικές διαστρεβλώσεις. Μια βία που ασκήθηκε στη σκιά του Εμφυλίου Πολέμου και αντιμετώπισε με ηρωισμό τη βία του καθεστώτος.

9 50Anthony Kaldellis
Λαός και εξουσία στο Βυζάντιο – Η πολιτεία της Νέας Ρώμης
Μτφρ. Αλεξάνδρα Βουδούρη, Χαράλαμπος Μαγουλάς
Εκδ. Θύραθεν

Έχουμε εδώ μια κριτική τόσο των πραγματειών του άκριτου εθνικιστικού εγκωμιασμού του ορθόδοξου μοντέλου όσο και του άκριτου μηδενισμού της σχέσης εξουσίας και λαού στο Βυζάντιο. Ο ιδιαίτερα αναγνωρισμένος μελετητής και καθηγητής Βυζαντινού Πολιτισμού τονίζει πως το «έλλειμμα» πολλών εκ των μελετών για το Βυζάντιο αφορά την απουσία του όρου «πολιτειακός» που αναφέρεται στο ιδεολογικό υπόστρωμα της εξουσίας.

Το Βυζάντιο διέθετε μια πολυσύνθετη κουλτούρα στην οποία δέσποζε όχι το ορθόδοξο στοιχείο, αλλά το ρωμαϊκό, το πολιτειακό-κοσμικό και το μεταφυσικό-χριστιανικό, όπου δέσποζε το ρωμαϊκό. Το Βυζάντιο όμως ήταν όχι ένα αυτοκρατορικό καθεστώς, αλλά η συνέχεια της ρωμαϊκής res publica. Γι’ αυτό και δεν μπορούμε να το εξετάσουμε απουσία της έννοιας της λαϊκής κυριαρχίας αλλά και της αντίστοιχης σ’ αυτήν πρακτικής. Το Βυζάντιο ήταν λιγότερο απολυταρχικό/θεοκρατικό και περισσότερο λαϊκίστικο.

50 50Nicolas Cheetham
Μεσαιωνική Ελλάδα – Η άγνωστη εποχή της φραγκοκρατίας
Μτφρ. Νίκος Σκοπλάκης
Εκδ. Διόπτρα

Ο Βρετανός ιστορικός και διπλωμάτης ξεδιπλώνει εδώ την ιστορία μιας πολύ λιγότερο γνωστής ιστορικής εποχής στην Ελλάδα, την περίοδο της λεγόμενης φραγκοκρατίας στα χρόνια του ελληνικού Μεσαίωνα, πριν την οθωμανική κατάκτηση. Εδώ περιγράφονται με ανάγλυφο τρόπο οι εισβολές των Γότθων και των Σλάβων και η επακολουθήσασα μετά την Δ' Σταυροφορία του 1204 φραγκοκρατία στην Ελλάδα. Μια περίοδο στην οποία οι Φράγκοι και οι Ιταλοί μοίρασαν κυρίως την Νότια Ελλάδα (Αθήνα και Πελοπόννησο) ιδρύοντας ανταγωνιστικές μεταξύ τους δυναστείες. Αφηγείται τη συνάντηση πριγκίπων από την Καμπανία, δουκών από τη Βουργουνδία, Καταλανών τυχοδιωκτών και φλωρεντινών τραπεζιτών και την αντίδραση των Βυζαντινών στην κυριαρχία όλων αυτών.

Για να φτάσει στα τελευταία χρόνια της Αθήνας και του Μυστρά, το πώς δηλαδή οι υπό την ηγεσία των βυζαντινών Καντακουζηνών και των Παλαιολόγων ανακατάλαβαν αυτά τα εδάφη λίγο πριν τα παραδώσουν για 400 χρόνια στους Οθωμανούς.

epikentro lela karagianni NON FICTION

23 50Roderick Beaton
Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 και η παγκόσμια σημασία της
Μτφρ. Δέσποινα Κανελλοπούλου
Εκδ. Αιώρα

Η παγκόσμια σημασία της Ελληνικής Επανάστασης δεν είχε αναδειχθεί πολύ μέχρι πρόσφατα. Ο εξαιρετικός Βρετανός ιστορικός έχει συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάλυση αυτής της σημασίας. Σ’ αυτό το σύντομο, αλλά πολύ πυκνό και ως συνήθως ιδιαίτερα καλογραμμένο βιβλίο του τονίζει πως αυτή βρίσκεται στο μέσον των Επαναστάσεων απ’ αυτή της Αμερικανικής (1776) και της Γαλλικής (1789) έως αυτές των εθνικών παλιγγενεσιών στην Βόρεια και στη Κεντρική Ευρώπη στα μέσα του 19ου αιώνα.

Ο αντίκτυπος της Ελληνικής Επανάστασης υπερέβη την αρχική κατακραυγή κατά των τουρκικών θηριωδιών και με τη δράση των φιλελλήνων οι κυβερνήσεις αναθεώρησαν την ουδέτερη στάση τους. Αυτό όμως φούντωσε και τον εθνικισμό και τον φιλελευθερισμό των υπόλοιπων λαών που ονειρεύονταν την ανεξαρτησία τους από τις τότε Μεγάλες Δυνάμεις και ριζοσπαστικοποίησε τις αντιδράσεις τους. Χρησιμότατο βιβλίο.

24 50Θάνος Βερέμης
Μικρή πολιτική ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας
Εκδ. Πατάκη

Άλλο ένα πολύτιμο εργαλείο για τη μελέτη της ελληνικής ιστορίας με την ορθολογική και αντιεθνικιστική ματιά ενός καταξιωμένου ιστορικού. Από τους Βαλκανικούς Πολέμους ως τον Διχασμό και τις αιτίες του. Από τη συνέχιση του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου για την Ελλάδα έως τη Μικρασιατική Καταστροφή. Από τη γέννηση και το φούντωμα του προσφυγικού, τη ριζοσπαστικοποίηση των προσφύγων και των εργατικών στρωμάτων έως την κατοχή. Από τον Εμφύλιο στην αντίδραση της Δεξιάς στην άνοδο της Ένωσης Κέντρου έως τη δικτατορία. Και από εκεί σ’ όλα όσα συνέβησαν στη Μεταπολίτευση έως τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.

Ένα βιβλίο για το πώς η χώρα ενεπλάκη σε διχασμούς και πώς μπορεί να απαλλαγεί από τους διχασμούς του παρελθόντος. 

25 50Ανδρέας Στεργίου
Αντιμετωπίζοντας το “διάβολο” – Η ελληνική “Ostpolitik”
Εκδ. Επίκεντρο

Μια εξαιρετική συμβολή στη μελέτη ενός λιγότερο φωτισμένου κεφαλαίου από τον ιστορικό και καθηγητή Διεθνών Σχέσεων. Αυτό των σχέσεων της μεταπολεμικής Ελλάδας με τις χώρες του λεγόμενου «υπαρκτού σοσιαλισμού» υπό το πρίσμα της κυριαρχίας του Ψυχρού Πολέμου.

Η μετεμφυλιακή πολιτική ασφάλειας της Ελλάδας επηρεάστηκε μεν από τις σφαίρες επιρροής της περιόδου, αλλά από την άλλη πλευρά διατήρησε κάποια ανεξαρτησία. Η χώρα υπήρξε προπύργιο της Δύσης στα ανατολικά με δεσπόζουσα τη λογική της αναχαίτησης πιθανής επίθεσης από την Ανατολή. Κατάσταση όμως που εκμεταλλευόταν οι ελληνικές ελίτ για να κερδίζουν υποστήριξη στα δικά τους εσωτερικά παιγνίδια.

Ποιες ήταν οι σχέσεις της χούντας με το σοβιετικό μπλοκ και ποιες οι μεγάλες αλλαγές που έφερε η διακυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου τη δεκαετία του 1980; Πώς τελικά ο «από βορρά κίνδυνος» αντικαταστάθηκε από τον «εξ ανατολών»;

PATAKIS 728x90 Molho NON

26 50Γιώργος Γεωργής
Αιχμάλωτοι και αγνοούμενοι της Ελληνικής Επανάστασης
Εκδ. Καστανιώτη

Οι συνέπειες σε κάθε ήττα των δυνάμεων της Ελληνικής Επανάστασης ήταν τραγικές για τα γυναικόπαιδα. Οι ήττες σε Χίο, Νάουσα, Κάσο, Ψαρά, Μεσολόγγι οδήγησαν στην αιχμαλωσία πολλών παιδιών και γυναικών αλλά και κάποιων ανδρών πολεμιστών.

Πώς έζησαν αυτοί οι αιχμάλωτοι, πώς και σε ποια σκλαβοπάζαρα πουλιόντουσαν, ποιοι και γιατί τους αγόραζαν αλλά και τι έκανε το ελληνικό κράτος μετά την ανεξαρτησία για να τους βρει και να τους απελευθερώσει βοηθώντας τους συγγενείς τους που τους αναζητούσαν;

Ο συγγραφέας, πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα και καθηγητής Ιστορίας, αναζητά τις αιτήσεις για βοήθεια και άλλα έγγραφα προς τις ελληνικές Αρχές που πιστοποιούν τη μεγάλη προσπάθεια που αναλήφθηκε για να βρεθούν αυτοί οι αιχμάλωτοι και να επιστρέψουν στην Ελλάδα, όσοι είχαν επιζήσει της σκλαβιάς τους.

27 50Νίκος Γκατζογιάννης
Αποστολές από την πατρίδα
Μτφρ. Χριστόδουλος Λιθαρής
Πρόλογος: Αλέξης Παπαχελάς
Εκδ. Καστανιώτη

Ο γνωστός συγγραφέας της Ελένης και εξαιρετικός δημοσιογράφος, όπως φαίνεται από τις πολύπλευρες ανταποκρίσεις του για τον αμερικανικό τύπο που έστελνε από την Ελλάδα. Ο αναγνώστης αυτών των ανταποκρίσεων θα δει μια Ελλάδα του πλούτου (οικογένεια Ωνάση) αλλά και της φτώχειας, των εξόριστων κομμουνιστών αλλά και των αρχών δίωξης της τρομοκρατίας, θα κινηθεί από τον Ελία Καζάν στον Ανδρέα Παπανδρέου, από το ελληνικό θαύμα έως τη ρύπανση της Ακρόπολης από το κυκλοφοριακό.

Αξίζει κανείς να διαβάζει με διευρυμένη σκέψη το κείμενο για τον «Υπέρμαχο της οργής των Ελλήνων» (Αλέξης Τσίπρας) και το πολύ γνωστό άρθρο του με τίτλο «Τι σόι αντάρτικο σκότωνε Έλληνες». Αν μη τι άλλο κείμενα προβληματισμού. 

33 50Συλλογικό
Οι Εβραίοι στον κόσμο του νεοελληνικού Διαφωτισμού και της Επανάστασης του 1821
Επιστημονική επιμέλεια: Βάνα Νικολαΐδου - Κυριανίδου, Κωνσταντίνος Ηροδότου
Εκδ. Καπόν

Ένας συλλογικός τόμος ευχάριστη έκπληξη. Οι δυο επιμελητές και τα άρθρα των Φώτη Στάμου, Σάκη Δημητριάδη, Κωνσταντίνου Ηροδότου και Κατερίνα Καρούνια προσεγγίζουν ένα αρκετά άγνωστο θέμα στην ελληνική βιβλιογραφία. Μέσα και από την παράθεση κειμένων της περιόδου, όπως το απόσπασμα από τον Ανώνυμος, όπου ένας χριστιανός συνομιλεί με έναν εβραίο για την Ελληνική Επανάσταση και τον διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας.

Στα άρθρα και στα κείμενα της εποχής αναδεικνύεται η σχέση των εβραίων και χριστιανών κατά τη διάρκεια και μετά την Επανάσταση του 1821. Λόγος μεστός, ψύχραιμος και καίριος για ένα πολύ δύσκολο ζήτημα. Το βιβλίο υπερβαίνει το ιστορικό πλαίσιο στο οποίο εστιάζει και αφήνει τόνους προβληματισμού και για αυτή τη σχέση μέχρι το σήμερα.

topos 728X90 MEGALH IDEA PREKARIATO

44 50Roderick Beaton
Οι Έλληνες, μια παγκόσμια ιστορία
Μτφρ. Μενέλαος Αστερίου
Εκδ. Πατάκη

Εδώ ο ελληνιστής συγγραφέας, Βρετανός ιστορικός και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, διατρέχει όχι μόνο την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας, όπως σε παλαιότερα έργα, αλλά από το 1500 π.Χ, την ομηρική εποχή, την κλασική εποχή της Αρχαίας Αθήνας και της Σπάρτης στην ρωμαϊκή κατάκτηση του ελληνικού χώρου, έως τον εκχριστιανισμό και το Βυζάντιο και από εκεί στην Οθωμανική κυριαρχία για να καταλήξει στην ελληνική Επανάσταση και στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας.

Αυτό το βιβλίο δεν είναι μια ακόμη «εθνική ιστορία των Ελλήνων», όπως στο σχήμα του Παπαρηγόπουλου και του Ζαμπέλιου, αλλά και πιο σύγχρονων ιστορικών του 20ου αιώνα. Ο συγγραφέας αντιθέτως δεν εστιάζει στο «έθνος» αλλά στη γλώσσα, τη φιλοσοφία, την τέχνη και τους ανθρώπους. Αυτή η ιστορία δεν αφορά μόνο τους Έλληνες, αφορά όλο τον κόσμο.

Στο βιβλίο εναρμονίζονται με υπέροχο τρόπο η φιλοσοφία με την κοινωνία και η ιστορία με την ιστορία των ιδεών και τον πολιτισμικό αντίκτυπό τους. 

48 50Το χρονικό μιας εκούσιας απαγωγής: Aline Fernandez Diaz – Σπύρος Αλιμπέρτης, Θεσσαλονίκη 1914
Επιμέλεια, εισαγωγή, σχόλια: Μαρία Πλαστήρα – Βαλκάνου
University Studio Press

Τι συμβαίνει όταν σε κλειστές και προκατειλημμένες κοινωνίες μια Εβραία η Aline ερωτευτεί έναν χριστιανό; Αυτό συνέβη στη Θεσσαλονίκη του 1914 όταν ο χριστιανός Σπύρος Αλιμπέρτης απαγάγει, με τη συναίνεσή της, και παντρεύεται την κόρη ενός επιφανούς Εβραίου. Το χρονικό αυτής της εκούσιας απαγωγής περιγράφει στο Πρώτο Μέρος η επιμελήτρια του βιβλίου. Στο Δεύτερο Μέρος δημοσιεύονται οι αδημοσίευτες μέχρι σήμερα επιστολές των δυο νέων προς τον κοινό τους φίλο, τον χαρισματικό αρχιτέκτονα και ζωγράφο Δημήτρη Πικιώνη.

Υπάρχουν επίσης και δεκαπέντε, γραμμένα στα γαλλικά, κείμενα του Σπύρου Αλιμπέρτη, που επίσης δημοσιεύονται για πρώτη φορά. Έρωτας και θρησκεία, αγάπη και μίσος, ανοικτή σκέψη και προκαταλήψεις, αποτελούν τα κομματάκια που συμπληρώνουν το πάζλ της μόλις απελευθερωμένης από την Οθωμανική κυριαρχία Θεσσαλονίκης.

Πολύτιμο πολιτισμικό, και όχι μόνο, ντοκουμέντο ζωής.

enastron lessenich 728

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

6 50Philippe Van Parijs & Yannick Vanderborght
Βασικό εισόδημα για όλους – Μια ριζοσπαστική και ρεαλιστική πρόταση για μια ελεύθερη κοινωνία
Μτφρ. Γιώργος Χρηστίδης
Εκδ. Πόλις

Οι δυο καθηγητές και συγγραφείς αυτού του ριζοσπαστικού βιβλίου θεωρούν πως το βασικό εισόδημα του κράτους είναι η απάντηση στην κρίση του κράτους πρόνοιας και στα προβλήματα φτώχειας και ανισοτήτων στην εποχή της παγκοσμιοποίησης. Αφού αναφερθούν στις προηγούμενες συγγενείς με αυτό προτάσεις (βασικό αρχικό κεφάλαιο, αρνητικός φόρος εισοδήματος, έκπτωση φόρου στα χαμηλά εισοδήματα) και στην προϊστορία του, εισέρχονται στην ανάλυση των στοιχείων εκείνων που το κάνουν μια σοβαρή και ριζοσπαστική εναλλακτική απάντηση. Την πρότασή τους συναποτελούν τρία επιχειρήματα υπέρ του βασικού εισοδήματος για όλους: Ηθικό, φιλοσοφικό και οικονομικό σε συνδυασμό με την απόρριψη των ενστάσεων κατά της πρότασης.

Αν και οι προτάσεις τους αφορούν τις πιο εύπορες χώρες, αυτό δεν σημαίνει πως είναι αδιάφορες για τις λιγότερο ανεπτυγμένες. 

8 50Συλλογικό
Ελλάδα – Ευρωπαϊκή Ένωση: Μια σχέση “μέσα από σαράντα κύματα” 1981-2021
Επιμέλεια: Αργύρης Γ. Πασσάς, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Μαριλένα Κοππά
Πρόλογος: Jean-Claude Juncker
Εκδ. Πεδίο

Οι τρεις εξαιρετικοί γνώστες των γεωπολιτικών εξελίξεων και επιμελητές αυτού του βιβλίου από κοινού με σημαντικούς επιστήμονες των Διεθνών Σχέσεων αλλά και πάρα πολλά έμπειρα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης που ενεπλάκησαν στο «πεδίο» παρακολουθούν τις πιο σημαντικές διαδρομές που ακολούθησε η Ελλάδα από τη στιγμή που εντάχθηκε το 1981 υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή έως σήμερα με ενδιάμεσο σταθμό την υπό τον Κώστα Σημίτη ένταξη της χώρας στο ευρώ.

Οι αναλύσεις τους διαπνέονται από ένα πνεύμα κριτικού ευρωπαϊσμού και από την παντελή απουσία οιασδήποτε εθνικιστικής λογικής, από την οποία δυστυχώς κατακλυζόμαστε σήμερα. Το βιβλίο ξεκινά με έξι προσωπικές μαρτυρίες. Στη συνέχεια χωρίζεται σε τέσσερεις δεκαετίες. Η πρώτη της ένταξης στην ΕΟΚ κατά τη δεκαετία του 1980, η δεύτερη της ενσωμάτωσης κατά τη δεκαετία του 1990, η τρίτη αυτή που οι συγγραφείς ονομάζουν «ελληνικό παράδοξο» της δεκαετίας του 2000, νοούμενο ως το χάσμα μεταξύ προσδοκιών και αποτελεσμάτων, και η τέταρτη «τα σαράντα κύματα» της δεκαετίας του 2010, κατά την οποία η χώρα κινδύνεψε να απωλέσει ό,τι είχε κερδίσει τα προηγούμενα τριάντα χρόνια. 

10 50Cedric J. Robinson
Ανθρωπολογία του μαρξισμού
Μτφρ. Αλέξανδρος Μανωλάτο, Θεώρηση: Πέτρος Παπακωνσταντίνου
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Ο ακτιβιστής των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων της αφροαμερικανικής κοινότητας και συγγραφέας-διανοούμενος υποστηρίζει πως ο μαρξισμός είναι προϊόν όχι της βιομηχανικής επανάστασης αλλά του Διαφωτισμού και του βιομηχανικού καπιταλισμού και εστιάζει στις κοινωνικές καταβολές του υλισμού και του σοσιαλισμού και στους «προγόνους» του, από τους αρχαίους Έλληνες φιλόσοφους μέχρι τον Μεσαίωνα και την εκκλησιαστική σκέψη έως το σήμερα.

Όσο και να ξενίζει τους μη γνώστες του Μαρξ, ο συγγραφέας τονίζει το ρόλο της χεγκελιανής και καντιανής φιλοσοφίας στη συγκρότηση της μαρξικής ανθρωπολογίας. Βιβλίο που όπως και το άλλο δικό του Μαύρος μαρξισμός, ενώ στην αρχή πέρασε απαρατήρητο, στη συνέχεια προκάλεσε μεγάλες ιδεολογικές συζητήσεις και φούντωσε το διάλογο για τους τρόπους συγκρότησης «της μαύρης ριζοσπαστικής παράδοσης». Εξαιρετικά κατατοπιστικός ο πρόλογος.

Roes nonfiction KosmosVoulisi

11 50Guy Standing
Τo πρεκαριάτο – Η νέα επικίνδυνη τάξη
Μτφρ. Μαρίνα Τουλγαρίδου
Mέta - Κέντρο Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού & εκδ. Τόπος

Επικαιροποιημένη έκδοση με πρόλογο για τις αλλαγές που έφερε η Covid, μετά την πρώτη το 2011, όπου ο καθηγητής Οικονομικών και συγγραφέας αυτού του βιβλίου «εφηύρε» τον όρο πρεκαριάτο. Με αυτόν τον όρο σήμερα εννοείται εκείνη η συνεχώς αυξανόμενη τάξη των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν πρωτοφανή εργασιακή και συνολική ανασφάλεια, μπαίνουν αλλά κυρίως βγαίνουν από προσωρινές και ιδιαιτέρως επισφαλείς θέσεις εργασίας με μηδαμινή σταθερότητα και ελάχιστο νόημα στη ζωή τους.

Ο συγγραφέας απαντά στο γιατί μεγαλώνει αυτή η τάξη, ποιος μπαίνει σ’ αυτή, γιατί ειδικά οι μετανάστες αποτελούν το σύνηθες θύμα αυτής της διαδικασίας. Τονίζει όμως ταυτοχρόνως το γιατί αυτή η τάξη, παράγοντας αστάθεια στην κοινωνία παράγει πολιτικούς εξτρεμισμούς, αλλά και γίνεται επικίνδυνη για τον καπιταλισμό. Βιβλίο που οφείλει να διαβάσει κάθε ανήσυχος άνθρωπος αλλά και καθένας που αναζητεί τρόπους αλλαγής της υπάρχουσας κατάστασης. 

14 50Stephan Lessenich
Τα όρια της Δημοκρατίας – Η συμμετοχή ως διανεμητικό πρόβλημα
Μτφρ. Σούλα Ζαχαροπούλου
Εισαγωγή - Επιστημονική Επιμέλεια: Ανδρέας Βλαζάκης
Εκδ. Έναστρον

Ο συγγραφέας, Γερμανός καθηγητής Κοινωνιολογίας, αναλύει τις Δημοκρατίες όχι ως απλά πολιτικά συστήματα αλλά ως συνέπειες πολιτικών αγώνων και κατά συνέπεια και ταξικών. Η Δημοκρατία δεν είναι αποτέλεσμα αλλά διαδικασία «εκδημοκρατισμού» με τα πάνω και τα κάτω της, με τη «σάρα και τη μάρα» της, όπως γλαφυρότατα γράφει. Σ’ αντίθεση με την άποψη που θέλει τα μεταπολεμικά κράτη να έχουν αναπτύξει τις καλύτερες δημοκρατίες, αυτός υποστηρίζει πως αυτά εγκατέλειψαν πολλές συλλογικότητες, δημιούργησαν και προσέθεσαν νέους αποκλεισμούς στον παλαιότερο, αυτόν μεταξύ ελίτ και αδύναμων τάξεων. Η Δημοκρατία είναι δίκοπο μαχαίρι και χρειάζεται να προσέχει όποιος το χρησιμοποιεί. Στην κίνηση για «περισσότερη Δημοκρατία» πάντα αντιτίθεται μια κίνηση για λιγότερη συμμετοχή ως αναδιανεμητική διαδικασία.

Ακολουθώντας το δρόμο της Σχολής της Φρανκφούρτης προσεγγίζει κριτικά τις καταστάσεις που οδηγούν στο φαινόμενο του «κοινωνικού κλεισίματος», όπου παράγονται συνεχώς και όλο και περισσότεροι κοινωνικά αποκλεισμένοι. Πολύ ενδιαφέρουσα και προπαντών επίκαιρη μελέτη με σκέψεις που πάνε πέρα από την επιφάνεια (λαϊκισμός) της συζήτησης για τα προβλήματα της φιλελεύθερης δημοκρατίας. 

17 50Timothy Snyder
Η δική μας ασθένεια – Μαθήματα ελευθερίας από ένα ημερολόγιο νοσηλείας
Μτφρ. Γιώργος Μπολιεράκης
Εκδ. Στερέωμα 

Ο γνωστός φιλελεύθερος και προοδευτικός ιστορικός έχει γράψει πολλές φορές για το πώς το αμερικανικό κράτος αντιμετωπίζει με περιφρόνηση και χωρίς να βοηθά τα λιγότερο ευνοημένα στρώματα, κυρίως στον χώρο της υγείας, η οποία στις ΗΠΑ δεν αναγνωρίζεται ως δικαίωμα. Μια δική του όμως εισαγωγή σε αμερικανικό νοσοκομείο για μια πολύ σοβαρή πάθηση, λίγο πριν από την πανδημία, του αποκάλυψε τα πράγματα από τα μέσα. Υποστελεχωμένα και ανεπαρκώς εξοπλισμένα νοσοκομεία, αδύναμα να αντιμετωπίσουν τις ασθένειες πριν και πολύ περισσότερο με το ξέσπασμα της πανδημίας. Μόνο η κατοχύρωση της υγειονομικής περίθαλψης ως ανθρώπινου δικαιώματος και κοινωνικού αγαθού για όλους μπορεί να ανεβάσει το ηθικό ιατρών και νοσοκόμων, αλλά και να αποδείξει πως η υγεία χωρίς ανθρωποκεντρικό περιεχόμενο πάντοτε θα είναι μια αποτυχία.

Παθιασμένη αλλά και ορθολογική καταγγελία της εμπορευματοποίησης της υγείας.

travlos Neumann 728

20 50Sandra J. Peart
Βιογραφίες ιδεών: Τζον Στιούαρτ Μιλ και κλασικός φιλελευθερισμός
Μτφρ. Γιώργος Άρχοντας
Εκδ. Παπαδόπουλος 

Η Αμερικανίδα πανεπιστημιακός διεισδύει με συνοπτικό αλλά καθόλου ελλειπτικό τρόπο στις ιδέες και τις αρχές ενός μεγάλου φιλόσοφου, ο οποίος δικαίως θεωρείται μείζον εκπρόσωπος του κλασικού φιλελευθερισμού. Πώς ο Μιλ αντιμετωπίζει κριτικά τον ωφελιμισμό, γιατί ήταν πρωτοπόρος υποστηρικτής των δικαιωμάτων των γυναικών, ποια ήταν η σχέση του δικού του φιλελευθερισμού με τον δικό του σοσιαλισμό, ποια η σχέση παραγωγής και ανακατανομής, ποιες ήταν οι ιδέες του για το αντιπροσωπευτικό σύστημα και οι προτάσεις του για την ανανέωση.

Ιδού μερικές από τις στιγμές σύνοψης του έργου του. Και όλα αυτά μέσα από την παρακολούθηση και των βιογραφικών δεδομένων του μεγάλου φιλόσοφου. 

28 50Thomas Frank
Λαός δίχως εξουσία – Μια σύντομη ιστορία του αντιλαϊκισμού
Μτφρ. Αντώνης Γαλανόπουλος
Πρόλογος: Γιάννης Σταυρακάκης
Εκκρεμές

Ιστορίες και κριτικές παρουσιάσεις του λαϊκισμού υπάρχουν πολλές, αλλά του αντιλαϊκισμού ελάχιστες. Αυτό εδώ το βιβλίο δεν ακολουθεί την πεπατημένη.

Ο δημοσιογράφος και πολιτικός αναλυτής συγγραφέας του υποστηρίζει άλλοτε επιτυχημένα και άλλοτε λιγότερο, πάντοτε όμως με γλαφυρό και ελκυστικό τρόπο, πως πίσω από την κριτική στον λαϊκισμό κρύβεται η περιφρόνηση και τα συμφέροντα των ελίτ που υποβάλλουν δημοκρατικά κινήματα σε άδικη κριτική.

Ισχυρίζεται πως τσουβαλιάζοντας τις εκφάνσεις της ακροδεξιάς με αυτά τα δημοκρατικά κινήματα υπό τον όρο λαϊκισμός, αυτός που θίγεται είναι η ίδια δημοκρατία και η πολυφωνία και αυτός που επωφελείται είναι η ακροδεξιά.

Το ότι το βιβλίο επικεντρώνεται στις ΗΠΑ, δεν ακυρώνει την ευρύτερη αξία του. 

29 50Δημήτρης Β. Τριανταφυλλίδης
Ρωσία – Ο μεγάλος εχθρός της Δύσης
Εκδ. Επίκεντρο

Άλλο ένα βιβλίο για τη Ρωσία από τον βαθύ γνώστη της γλώσσας, του λαού και της ιστορίας αυτού του μεγάλου κράτους.

Ο συγγραφέας διασχίζει με σίγουρα βήματα τα μονοπάτια των μεγάλων κύκλων της ρωσικής ιστορίας: από τη Ρους του Κιέβου, στην Ηγεμονία της Μόσχας και από εκεί στη Ρωσική Αυτοκρατορία έως τον Πούτιν.

Ποιο είναι το γεωπολιτικό δόγμα της σύγχρονης Ρωσίας, ποιες υπαρκτές και ανύπαρκτες στρατιωτικές απειλές αντιμετωπίζει, ποιο και τι εκπροσωπεί το δόγμα Γκερασίμοφ, τι εκφράζει ο ρωσικός εξαιρετισμός είναι μερικά από τα ερωτήματα στα οποία απαντά ο συγγραφέας.

Ο κοινός όμως παρονομαστής όλων αυτών είναι η δύσκολη σχέση της Ρωσίας με τον εκδυτικισμό.  

Printa nonfiction Sinomilies

35 50Judith Butler
Η δύναμη της μη βίας: Ένας ηθικοπολιτικός δεσμός
Μτφρ. Γιώργος Καράμπελας
Αλεξάνδρεια

Αυτό το βιβλίο της πασίγνωστης καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στοχεύει κατευθείαν τις απλουστευτικές ερμηνείες σχετικά με τη βία και τη μη βία. Δείχνει πώς η μη βία έχει μια ηθική που οφείλει να συνδέεται με την ευρύτερη πολιτική πάλη για την κοινωνική ισότητα.

Η μη βία δεν είναι μια παθητική αποδοχή όλων όσων συμβαίνουν, δεν είναι μια ατομικιστική ηθική σχέση με υπάρχουσες μορφές εξουσίας. Τονίζει εμφατικά πως υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με το τι μετρά ως βία και ως μη βία.

Η συγγραφέας εμπνέεται από τους Φουκώ, Φανόν, Φρόυντ και Μπένγιαμιν για να απορρίψει κάθε αποδοχή μη βίας. 

36 50Mariana Mazzucato
Η οικονομία της αποστολής – Ένας φιλόδοξος οδηγός για να αλλάξουμε τον καπιταλισμό
Μτφρ. Ελένη Κοτσυφού
Πρόλογος: Κώστας Π. Αναγνωστόπουλος
Επίκεντρο

Και σ’ αυτό το βιβλίο της η καθηγήτρια οικονομικών συνεχίζει την αποδόμηση όλων των «ιδεολογικών» ιστοριών που θεωρούν ότι το Κράτος δεν έχει καμία θέση στη θεωρία και την πρακτική της ανάπτυξης. Μόνο που εδώ τεκμηριώνει τη θέση της και με συγκεκριμένες προτάσεις για την «οικονομία της αποστολής» και το πώς αυτή μπορεί να αλλάξει τον καπιταλισμό.

Προτάσεις γερά δεμένες σ’ ένα πλαίσιο αποστολής του κράτους, του ιδιωτικού τομέα και της κοινωνίας για το τι πρέπει να γίνει στην πράσινη οικονομία, στην υγεία, στην παιδεία, στην κινητικότητα, στη μείωση του ψηφιακού χάσματος. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζει επτά πυλώνες (αξία, αγορές, οργανισμούς, οικονομική διαχείριση, διανομή, συνεργασία, συμμετοχή) απαραίτητους για να αλλάξει ο καπιταλισμός προς την κατεύθυνση μιας καλύτερης πολιτικής οικονομίας που θα στηρίζεται στην έννοια της αποστολής. 

41 50Minouche Shafik
Μαζί: Ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για τον 21ο αιώνα
Μτφρ. Γιώργος Μαραγκός
Εκδ. Μεταίχμιο

Η αιγυπτιακής καταγωγής αμερικανίδα οικονομολόγος με επαγγελματική εμπειρία στην παγκόσμια ανάπτυξη αρχικά διευκρινίζει τι είναι γενικά το κοινωνικό συμβόλαιο και ποιες αλλαγές έχουν προκύψει στον 21ο αιώνα στην παγκόσμια οικονομία. Πώς και πόσο έχει αλλάξει ο κόσμος που ξέραμε.

Η χρήση της τεχνολογίας, η γήρανση, η κλιματική αλλαγή, ο κόσμος της φορολογίας και των επιδομάτων, οι δημόσιες παροχές θέτουν επί τάπητος το θέμα της αλλαγής του κοινωνικού συμβολαίου, πάνω στο οποίο στηριζόταν έως τώρα ο δυτικός αλλά και ο αναπτυσσόμενος κόσμος.

Εδώ θα βρούμε ποικίλες ιδέες για το πώς μπορεί να στηθεί αυτό το νέο κοινωνικό συμβόλαιο στην υγεία, στην οικογένεια, στην εκπαίδευση, στην εργασία, στην τρίτη ηλικία, στη νέα γενιά. 

gutenberg TZIOVAS MENGELE FALLADA

31 50Justine Lacroix & Jean-Yves Pranchère
Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι, άραγε, μόνο για τους αφελείς;
Μτφρ. Δημήτρης Τσαραπατσάνης
Πόλις

Σε μια εποχή που αντιδραστικοί οργανικοί διανοούμενοι αλλά και πολιτικοί από την Άκρα Δεξιά έως τη Σοσιαλδημοκρατία έχουν βαλθεί να μας πείσουν πως η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των μεταναστών είναι μια αφελής πράξη, μερικοί την ονομάζουν και πολιτική ορθότητα, οι δυο καθηγητές υπερασπίζουν εδώ όχι μόνο τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους μετανάστες αλλά τις αρχές της ανεκτικότητας και του διαλόγου των πολιτισμών.

Υπερασπίζονται δηλαδή στον 21ο αιώνα τον Διαφωτισμό του 18ου. Και μόνο γι’ αυτό το βιβλίο αξίζει να διαβαστεί απ’ όσο το δυνατόν περισσότερους, αν δεν θέλουμε να καταλήξουμε σε «δημοκρατίες» χωρίς δικαιώματα. Στην κατάλυση δηλαδή των δημοκρατιών. Η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν είναι καπιταλισμός, νεοφιλελευθερισμός και άλλα παρόμοια. Είναι η ίδια η Δημοκρατία. 

38 50Συλλογικό
Το μανιφέστο της φροντίδας – Η πολιτική της αλληλεξάρτησης
Μτφρ. Χριστιάνα Σμυρνιώτη
Πρόλογος: Αθηνά Αθανασίου, επίμετρο: Μαριάννα Φωτάκη
Εκδ. Ροπή

Σε μια εποχή που η ισότητα των ευκαιριών και η αξιοκρατία φαντάζουν σαν μοναδικές απαντήσεις στις ανισότητες, ενώ κατ' ουσία τις διαιωνίζουν, αυτό το μικρό συλλογικό βιβλιαράκι δίνει τις απαντήσεις από την πλευρά της ριζοσπαστικής - δημοκρατικής πολιτικής της φροντίδας. Δίνει απαντήσεις στην κρίση της φροντίδας, όπως αυτή βάθυνε και εξαπλώθηκε με την πανδημία.

Η φροντίδα δεν μπορεί να είναι έργο μόνο κακοπληρωμένων μεταναστριών. Η φροντίδα δεν είναι ατομικό καθήκον αλλά κρατική και κοινωνική οικουμενική προσφορά. Δεν αφορά μόνο τους δικούς μας ανθρώπους, τους αρρώστους και τους ηλικιωμένους, αλλά και τις κατηγορίες των μειονοτήτων που αντιμετωπίζονται ρατσιστικά. Δεν είναι αρμοδιότητα της αγοράς, αλλά των μη εμπορευματοποιημένων δομών. Η λογική της φροντίδας είναι απέναντι στη λογική της αγοράς.

47 50Steven Pinker
Ορθολογισμός τώρα – Τι είναι; Γιατί μοιάζει σπάνιος; Γιατί έχει σημασία;
Μτφρ. Παναγιώτης Δρεπανιώτης
Διόπτρα

Ο πολύ γνωστός συγγραφέας συνεχίζει τον προβληματισμό που είχε ξεκινήσει στο βιβλίο του Διαφωτισμός τώρα (μτφρ. Παναγιώτης Δρεπανιώτης, εκδ. Διόπτρα) και απαντά στα ερωτήματα γιατί υπάρχει σήμερα τόσο παραλογισμός και πώς αυτό μπορεί να ξεπεραστεί. Σήμερα, που η επιστήμη έχει διεισδύσει σε κάθε πτυχή της ανθρώπινης ζωής, που η ανθρωπότητα οδηγεί την επιστημονική κατανόηση σε νέα ύψη, αυτή ταυτοχρόνως οδηγείται στον ανορθολογισμό.

Για τον συγγραφέα, οι άνθρωποι αν και δεν είναι παράλογοι, πολλές φορές υποκύπτουν στη σαγήνη του ανορθολογισμού και παράγουν και πιστεύουν σε ψευδείς ειδήσεις και σε θεωρίες συνωμοσίας. Κάνει έκκληση για επιστροφή στον ορθολογισμό, ο οποίος είναι ο μόνος που οδηγεί σε ακριβείς και ωφέλιμες επιλογές στη ζωή μας και στη δημόσια σφαίρα και είναι ο απόλυτος κινητήριος μοχλός της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ηθικής προόδου.

Η κριτική σκέψη διανθισμένη με το χιούμορ του συγγραφέα είναι ο καλύτερος δρόμος για να απολαύσεις αυτό το βιβλίο.

KEY arxaiologia agapi 728x90

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

15 50Jan Novák
Ζάτοπεκ ...αν δεν μπορείς άλλο, τρέξε πιο γρήγορα!
Μτφρ. Σόνια Στάμου - Ντορνιάκοβα
Εικονογράφηση: Γιάρομιρ 99
Εκδ. Καστανιώτη

Η ιστορία της αντίστασης στον ολοκληρωτισμό τεσσάρων ανθρώπων από τον χώρο του τσεχοσλοβακικού αθλητισμού μέσα από ένα graphic novel. Ο Γιαν Νόβακ με τις λέξεις του και ο Γιάρομιρ 99 με τις εικόνες του, συγκινούν τους αναγνώστες τους αναπλάθοντας την ιστορία του παγκόσμιου πρωταθλητή στα 5 χιλιόμετρα Ζάτοπεκ, της επίσης πρωταθλήτριας στο ακόντιο συζύγου του Ζάνα Ζατόπκοβα, του συναδέλφου τού Ζάτοπεκ, Στάνισλαβ Γιούνγκβιρτ, πρωταθλητή στα 1.500 μέτρα, στον οποίο το καθεστώς απαγόρευε τη συμμετοχή σε αγώνες και του το επέτρεψε μόνο μετά τη θαρραλέα παρέμβαση του Ζάτοπεκ.

Και ταυτόχρονα είναι η ιστορία του μόνου προπονητή που είχε ο Ζάτοπεκ, του δόκτορα Γιαν Χάλουζα, που πλήρωσε με την εκτόπισή του στα ορυχεία ουρανίου την ακεραιότητά του ως ελεύθερου ανθρώπου και τον οποίο ο Ζάτοπεκ βοήθησε να βρει δουλειά μετά την απελευθέρωσή του. Υπέροχοι άνθρωποι αντιστέκονται σε αποτρόπαια καθεστώτα και τα νικούν. Γιατί η αγάπη προς την ελευθερία είναι πάντα πιο δυνατή από τον φόβο μακριά απ' αυτήν. 

19 50Ιrene Vallejo
Πάπυρος: Η περιπέτεια του βιβλίου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα
Μτφρ. Κλεοπάτρα Ελαιοτριβιάρη
Εκδ. Μεταίχμιο

Η Ισπανίδα φιλόλογος μάς ξεναγεί στις υπέροχες διαδρομές που ακολούθησε ο κόσμος του βιβλίου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ένας κόσμος που κινδυνεύει να χαθεί ή έστω να συνεχίσει να υπάρχει αλλά οι άνθρωποι να τον χάσουν. Πώς κατασκευάστηκε εδώ και τριάντα αιώνες το βιβλίο από καπνό, πέτρα, λάσπη, καλάμια, μετάξι, δέρμα, δέντρα, και, πιο πρόσφατα, από πλαστικό και φως.

Δύο είναι οι βασικοί κόσμοι που στήριξαν το βιβλίο: ο ελληνικός και ο ρωμαϊκός. Αυτή η ξενάγηση στέκεται στα πεδία των μαχών του Αλέξανδρου και στη Βίλα των Παπύρων, στη λάβα του Βεζούβιου, στα ανάκτορα της Κλεοπάτρας και στη σκηνή της δολοφονίας της Υπατίας και συνεχίζει στα πρώτα γνωστά βιβλιοπωλεία και στα εργαστήρια χειρόγραφης αντιγραφής, στις πυρές όπου κάηκαν απαγορευμένοι κώδικες, στα γκουλάγκ, στη βιβλιοθήκη του Σεράγεβο και στον υπόγειο λαβύρινθο της Οξφόρδης το έτος 2000. Πάνω απ’ όλα όμως εδώ έχουμε την ιστορία χιλιάδων απλών ανθρώπων που συνέβαλαν στη δημιουργία και τη διάσωση των βιβλίων. Όλα αυτά και πολλά παραπάνω στολισμένα με μια υπέροχη γραφή. 

22 50Δημήτρης Τζιόβας
Η Ελλάδα από την χούντα στην κρίση – Η κουλτούρα της Μεταπολίτευσης
Μτφρ. Ζωή Μπέλλα-Αρμάου, Γιάννης Στάμος
Εκδ. Gutenberg

Βιβλία για το πολιτικό και το ιστορικό πλαίσιο των γεγονότων που σημάδευσαν την περίοδο από την χούντα στην κρίση, δηλαδή την περίοδο της μεταπολίτευσης, έχουν γραφεί πάρα πολλά. Αυτό εδώ του καθηγητή Νεοελληνικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, βραβευμένου με το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων, εστιάζει σε μια λιγότερο φωτισμένη πλευρά. Σ’ αυτήν των πολιτισμικών εξελίξεων. Στα δίχτυα του πολύ καλού συγγραφέα και πανεπιστημιακού πιάνονται θέματα όπως οι πολιτισμικές εξελίξεις της περιόδου με επίκεντρο τους πολιτισμικούς δυϊσμούς στη χώρα, τα πολιτισμικά διλήμματα του εξευρωπαϊσμού και ο διαχωρισμός μεταξύ ευρωσκεπτικιστών και φιλοευρωπαίων, η συζήτηση για την αρχαιότητα σήμερα, οι θρησκευτικές και άλλες ταυτότητες, η μετανάστευση, το γλωσσικό και το πώς όλα τα παραπάνω αναδεικνύονται στην ποίηση και στην πεζογραφία, στα ΜΜΕ, στον κινηματογράφο, στα κινήματα της νεολαίας και του φεμινισμού.

Το γεμάτο και πλούσιο σε νέες ματιές αυτό βιβλίο ανακαλύπτει άγνωστες πτυχές της μεταπολίτευσης και υποβάλλει σε επιστημονική κριτική πλευρές της που έχουν προσεγγιστεί περισσότερο πολιτικά και λιγότερο φιλολογικά και επιστημονικά.

usp kolonas 72816 50Jean-Jacques Rousseau
Επιστολές περί την Ηθική. Το πορτρέτο μου
Επιμέλεια: Παναγιώτης Πανταζάκος
Ινστιτούτο του Βιβλίου - Καρδαμίτσα

Έξι επιστολές του μεγάλου διαφωτιστή και φιλοσόφου στις οποίες βρίσκονται οι βασικές αρχές της ηθικής φιλοσοφίας και των παιδαγωγικών αντιλήψεών του, όπως αυτές αναπτύχθηκαν εκτεταμένα στον «Αιμίλιο» και στις «Εξομολογήσεις».

Εδώ θα διαβάσουμε τη σημασία που ο φιλόσοφος έδινε στην παιδεία, την αντίληψή του για τις αρετές, για τον σκοπό της ανθρώπινης ζωής, για το τι είναι σοφό και τι ενάρετο, για την ανθρώπινη συνείδηση αλλά και ένα σαρκαστικό αυτοπορτρέτο του. Και όλα αυτά με τη γνωστή παιγνιώδη και απολαυστική γραφή του. 

30 50Milan Kundera
Ο ακρωτηριασμός της Δύσης ή Η τραγωδία της Κεντρικής Ευρώπης
Μτφρ. Γιάννης Η. Χάρης
Εστία

Δύο κείμενα του μεγάλου Τσέχου μυθιστοριογράφου που συζητήθηκαν πολύ στην εποχή τους και σήμερα λόγω της εισβολής Πούτιν στην Ουκρανία γίνονται εκ νέου επίκαιρα. Το πρώτο κείμενο είναι η ομιλία του στο Συνέδριο των Τσεχοσλοβάκων Συγγραφέων το 1967. Εδώ ο συγγραφέας επιχειρηματολογεί για το πόσο έχει ανάγκη την ελευθερία το τσέχικο έθνος για να επιβιώσει. Αντλεί επιχειρήματα υπέρ αυτής του της θέσης από τον ρόλο της τσέχικης διανόησης τον 19ο αιώνα, η οποία συνέβαλε στην ανάσταση της μισοξεχασμένης τσέχικης γλώσσας και του τότε ημιθανούς τσεχικού λαού.

Το δεύτερο δημοσιεύτηκε στο γαλλικό περιοδικό “Le Débat” τον Νοέμβριο του 1983. Εδώ αναλύει το γιατί η μικρή Κεντρική Ευρώπη της Ουγγαρίας, Τσεχοσλοβακίας και Πολωνίας επιβάλλει τη μεγαλύτερη πολυμορφία στον μικρότερο δυνατόν γεωγραφικό χώρο, ενώ η Ρωσία επιβάλλει τη μικρότερη δυνατή ποικιλομορφία στον μεγαλύτερο δυνατόν χώρο. 

32 50Pascal Bruckner
Ένας σχεδόν τέλειος ένοχος. Κατασκευάζοντας τον λευκό ως αποδιοπομπαίο τράγο
Μτφρ. Ανδρέας Παππάς
Εκδ. Πατάκη

Ο παρεμβατικός και «προβοκάτορας», γι’ άλλους νεοαντιδραστικός, Γάλλος φιλόσοφος και διανοούμενος εδώ βρίσκεται στα χωράφια του. Σηκώνει την κουρτίνα πίσω από την οποία βρίσκονται οι αιτίες που κατ’ αυτόν φτάσαμε από το τρίπτυχο της παραδοσιακής Αριστεράς «φεμινισμός, αποαποικιοποίηση, αντιρατσισμός» στην αμερικανική εκδοχή, «διαστροφή» τού για όλα φταίει «ο λευκός άνδρας». Ακολουθώντας πολλά περιστατικά ανασύρει στην επιφάνεια μηχανισμούς και ιδέες που κατ’ αυτόν μετέτρεψαν τον λευκό άνδρα σε «αρσενικό σατανά».

Με οργίλη και ειρωνική γραφή αναφέρεται στη δημιουργία του «επόπτη συνειδήσεων» που καταδικάζει τους κλασικούς, για την πολιτική αδυναμία της Ευρώπης, για τον πόλεμο κατά των αγαλμάτων στις ΗΠΑ, για την ηδονή του λιντσαρίσματος όσον αφορά τους κατηγορούμενους ως βιαστές που ακόμη βρίσκονται στο στάδιο της Δικαιοσύνης. Μια κριτική της πολιτικής ορθότητας που άλλους συγκινεί κι άλλους εξοργίζει. 

psichogios GIATI DE MOY TO EIXE PEI KANEIS BOOKPRESS 728x90

37 50Gabriele Nissim
Ούτε άγιοι ούτε ήρωες – Το κατά δύναμη καλό
Μτφρ. Δάφνη Βλουμίδη
Εστία

Ενα μικρό διαμαντάκι για το κατά δύναμη καλό, γι' αυτό που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι στο μέτρο των δυνατοτήτων τους για να υπάρχει μαζί με το κακό και το καλό. Ο συγγραφέας και δοκιμιογράφος είναι ιδρυτής της οργάνωσης «Κήπος των Δικαίων». Αυτό κάνει και σ' αυτό το βιβλίο του, παραθέτει στοιχεία από τη ζωή δίκαιων ανθρώπων που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο αγωνίστηκαν κατά του κακού. Σ' αυτούς, μεταξύ πολλών, συμπεριλαμβάνονται ο σοβιετικός συγγραφέας Βασίλι Γκρόσμαν και ο επίσης σοβιετικός αξιωματικός Στανισλάβ Πετρόφ που απέτρεψε έναν πυρηνικό παγκόσμιο πόλεμο, ο Ετιέν ντε λα Μποεσί και ο Βάτσλαβ Χάβελ που αρνήθηκαν να υπηρετήσουν την τυραννία και πολλοί άλλοι, όπως δίκαιοι μουσουλμάνοι που έσωσαν χριστιανούς.

Συνδυάζει όμως αυτές τις ιστορίες με αναφορές στις διδασκαλίες πολλών και σημαντικών φιλοσόφων, ανδρών και γυναικών.

34 50Κωνσταντίνος Σβολόπουλος
Λόγοι από το Βήμα της Ακαδημίας Αθηνών – Επιλογή 2003-2012
Εστία

Εδώ επιλέγονται μερικές από τις ομιλίες του ακαδημαϊκού και σπουδαίου ιστορικού μας. Στο βιβλίο αποτυπώνονται θέματα που αφορούν τον Ρήγα, την Ελληνική Επανάσταση, τη δημοκρατική αρχή ως Επιγέννημα της Επανάστασης, το κίνημα στο Γουδί, τον ελληνό-ιταλικό πόλεμο του 1940, τη συμβολή της Ελλάδας στην έκβαση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και καυτά για το σήμερα θέματα όπως το Δωδεκανησιακό κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και το καθεστώς των νησίδων στο νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Όλα γραμμένα με τη ψύχραιμη ματιά ενός καλλιεργημένου χωρίς φανατισμούς ανθρώπου και με στόχο την ανάδειξη της επιστημονικής διάστασης της Ιστορίας.

39 50Δημήτρης Παναγιωτάτος
Μπορεί η τέχνη να αλλάξει τον κόσμο; 50 ταινίες και βιβλία που άλλαξαν τη ζωή μου για πάντα
Εκδ. Καστανιώτη

Ο συγγραφέας απηχεί τις σκέψεις αρκετών αναγνωστών του όταν σημειώνει:

«Δεν ήταν απλά ταινίες και βιβλία που αγάπησα ή θαύμασα καλλιτεχνικά. Είναι οι ταινίες και τα βιβλία που, πέρα και πάνω από την αξία τους, μπήκαν βαθιά μέσα μου. Μου φανέρωσαν αλήθειες για τον εαυτό μου και τον κόσμο γύρω μου. Με δίδαξαν αρχές που καθοδήγησαν τη ζωή μου. Μου έδωσαν έμπνευση για δημιουργία, αλλά και λύσεις για δύσκολα ή ακόμα και εντελώς πρακτικά προβλήματα της καθημερινότητάς μου. Με παρηγόρησαν και απάλυναν τον πόνο μου σε οδυνηρές στιγμές. Είμαι βέβαιος ότι ο καθένας μας έχει έναν τέτοιο κατάλογο ταινιών και βιβλίων. Κι αν ξανανιώσει (ή ανακαλύψει) τις μυστικές φωνές τους που αντηχούν μέσα του, τότε αυτό το βιβλίο θα έχει εκπληρώσει τον πιο σημαντικό του σκοπό…».

KEY sou axizei na eftyxiseis 728x90 2

40 50André Jean Festugière
Μόνος προς μόνον: Διαλέξεις για την προσωπική θρησκεία των αρχαίων Ελλήνων
Μτφρ. Γιάννης Α. Δημητρακόπουλος
Εκδ. Δώμα

Οι διαλέξεις του ακαδημαϊκού και δομινικανού μοναχού για την αδιαμεσολάβητη σχέση των αρχαίων Ελλήνων με τους θεούς τους. Οι φιλίες και οι έχθρες, οι συμμαχίες και οι συγκρούσεις ψυχή προς ψυχή, καρδιά προς καρδιά, μέσα από παραδείγματα που ξεκινούν από τα ομηρικά έπη και φτάνουν έως την ύστερη αρχαιότητα.

Μια διαδρομή στην οποία παρακολουθούμε το πώς μέσα από τον Ιππόλυτο και την Άρτεμη συγκροτήθηκε η λαϊκή και η στοχαστική ευσέβεια στην αρχαία Ελλάδα, τι σήμαινε η φυγή προς τον θεό, ποια ήταν η ατμόσφαιρα της ελληνιστικής εποχής και η επιρροή της από τον Πλάτωνα, τι σήμαινε η απόσυρση από τον κόσμο, το κάλεσμα του θεού κι η πίστη σ' αυτόν, η σχέση κόσμου και θεού στον στωικισμό, για να καταλήξουμε στην προσέγγιση του θεού μέσω της ανάβασης προς αυτόν.

Ένα πνευματικό και ηθικό διαμάντι της θεολογικής και φιλοσοφικής σκέψης. 

46 50Sarah Bakewell
Πώς να ζούμε ή Η ζωή του Μοντέν, σε μία ερώτηση και είκοσι πιθανές απαντήσεις
Μτφρ. Βαγγέλης Προβιάς
Εκδ. Ίκαρος

Η συγγραφέας που διδάσκει δημιουργική γραφή προσφεύγει στον Μοντέν, τον μεγάλο φιλόσοφο του ανθρώπινου βίου, για να απαντήσει, μέσα από διαφορετικά ερωτήματα αντλημένα από το έργο του, στο πώς να ζούμε. Οι συμβουλές της αφορούν, μεταξύ πολλών άλλων, θέματα όπως το να μη μας ανησυχεί ο θάνατος, να διαβάζουμε πολύ και ας ξεχνάμε τα περισσότερα, να βγαίνουμε ζωντανοί από τη θλίψη μας για τις προσωπικές απώλειες, να αμφισβητούμε τα πάντα, να αντιμετωπίζουμε τις ατέλειες και τα λάθη μας, να μη μας παρασύρει η δύναμη της συνήθειας.

Σαν τον Μοντέν, κι αυτή μάς καλεί να παρατηρούμε και να καταγράφουμε τον εαυτό μας. Στο βιβλίο προσεγγίζονται με πρωτότυπη ματιά τα περίφημα δοκίμια του Μοντέν και η συγγραφέας με τη γλαφυρή γραφή της μάς μεταφέρει τις ανάγκες και αυτούς τους προβληματισμούς στη σύγχρονη πραγματικότητα ακουμπώντας στις αγωνίες του σημερινού αναγνώστη. 

43 50Αχιλλέας Σύρμος
Ιστορίες από το Σπατς
Ίνδικτος

Συγκλονιστικό μη μυθοπλαστικό μυθιστόρημα. Ο συγγραφέας του έζησε δεκαοχτώ χρόνια ως κατάδικος στα στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας του Ενβέρ Χότζα στην Αλβανία. Από παιδί ακόμα είχε την «τύχη» η οικογένειά του να στιγματιστεί ως αντικομουνιστική και να γνωρίσει τις διώξεις του αλβανικού κομμουνισμού. Ο πρωταγωνιστής παιδί ακόμη βλέπει τον στιγματισμό και τη δίωξη των μελών της οικογένειάς του. Το 1964, ενώ υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία, συλλαμβάνεται από την Αλβανική Ασφάλεια SIGURIMI με την κατηγορία της αντικαθεστωτικής προπαγάνδας και της οργάνωσης μαζικής λιποταξίας για την Ελλάδα. Καταδικάζεται παραδειγματικά σε δεκαοκτάχρονη κάθειρξη. Το μεγαλύτερο μέρος της ποινής το περνάει στο στρατόπεδο του Σπατς, πρότυπο του οποίου ήταν η σοβιετική Κολιμά στον Αρκτικό Βορρά.

Ο συγγραφέας περιγράφει με συγκινητικό τρόπο τα πάθη και τα βασανιστήρια των κατάδικων και υποχρεωμένων σε εξόρυξη μεταλλευμάτων. Ό,τι πρέπει για να μάθουν ορισμένοι τι σημαίνει ολοκληρωτισμός και δικτατορία και πότε τελειώνουν οι χούντες. Και για να μη μπερδεύουν τη σφαγή της Τιεναμέν με τον Μάη του 1968. 

dioptra dora 728x90 TO TAKSIDI TOU PANDA KAI TOU DRAKOU

42 50Osip Mandelshtam
Για τον συνομιλητή – Δοκίμια για την τέχνη και τον πολιτισμό
Μτφρ.- πρόλογ.- σχόλια: Ευγενία Κριτσέφσκαγια
Οροπέδιο

Ποιος δεν έχει συγκινηθεί και αγανακτήσει με την τύχη που είχαν επί Στάλιν οι μεγάλοι Ρώσοι ποιητές και μυθιστοριογράφοι; Ένας εξ αυτών ήταν ο συγγραφέας αυτών των πολύ προσεκτικά επιλεγμένων κειμένων, θύμα και αυτός όπως πολλοί άλλοι, αλλά και εκατομμύρια απλοί πολίτες του σταλινισμού. Εδώ θα διαβάσουμε για τον πρώτο εκ των καταραμένων ποιητών, τον Φρανσουά Βιγιόν, τη σχέση του Σκριάμπιν με τη μουσική και τον χριστιανισμό, το τι σημαίνει ποίηση και ποιος δικαιούται τον τίτλο του ποιητή, για τα λεγόμενα «αποβράσματα» της κοινωνίας, για το τι ήταν ο ακμεϊσμός, κύκλος στον οποίο συγκαταλέγεται και ο συγγραφέας, για τους ταξικούς διαχωρισμούς στην τέχνη και κυρίως στην ποίηση, για το τέλος του μυθιστορήματος, για τη ρωσική ποίηση και τη φύση του λόγου και του πολιτισμού.

Μικρά κείμενα που αποτελούν κατ’ ουσία ποιητικά πεζά. Κείμενα που γίνονται ακόμα πιο προσιτά λόγω του προλόγου και των σχολίων της πολύ καλής μεταφράστριάς τους.

45 50Andrew Feenberg
Μεταξύ λόγου και εμπειρίας: Κείμενα για την τεχνολογία και τη νεωτερικότητα
Μτφρ.- επίμετρο: Γιάννης Περπερίδης
Εισαγωγή: Γκόλφω Μαγγίνη
Ροπή

Ο συγγραφέας είναι ένα εκ των πρωτοπόρων στη φιλοσοφία της τεχνολογίας. Εδώ μάς παραδίδει ένα εξαιρετικό βιβλίο κριτικής στα κοινωνικά, πολιτισμικά και όχι μόνο αποτελέσματα της τεχνολογίας και των συνοδοιπόρων της, που είναι οι αγορές και οι εταιρείες της σημερινής κοινωνίας της πληροφορικής. Επιδιώκει να εμβολιάσει με δημοκρατικό τρόπο την τεχνολογική ορθολογικότητα με την καθημερινή εμπειρία.

Κόντρα στις τετριμμένες αντιλήψεις των τεχνοκρατών για τις τεχνολογίες, τις αγορές και τις διοικήσεις, οι σημερινές κοινωνίες της πληροφορίας κατά τον συγγραφέα βρίσκονται σε κρίση. Το βάρος της μελέτης πέφτει σε δυο σχέσεις: Αυτή μεταξύ τεχνολογίας, νεωτερικότητας και ορθολογισμού και αυτή μεταξύ λόγου και εμπειρίας. Όπως τονίζεται στην Εισαγωγή και στο Επίμετρο, βασικό μέλημα του συγγραφέα είναι η συμφιλίωση της τεχνολογίας με τις πολιτικές ελευθερίες. Ο συγγραφέας αναζητεί στη δημοκρατική χρήση του διαδικτύου και στο περιβαλλοντικό κίνημα απαντήσεις στην κρίση των τεχνολογιών.

travlos Dawkins 728

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

13 50Demetris Nikolaides
Αναζητώντας μια θεωρία των πάντων – Η φιλοσοφία πίσω από τη φυσική
Μτφρ. Χρίστος Γούδης
Εκδ. Κάκτος

Ο ελληνοαμερικανός καθηγητής φυσικής μας ξεναγεί μέσω της φιλοσοφίας και της φυσικής στον μαγικό κόσμο του χωροχρόνου, όπου αναζητείται μια ενιαία «θεωρία των πάντων». Με γραφή ιδιαιτέρως γλαφυρή προσεγγίζει θέματα ιδιαιτέρως δύσκολα για τον μη ειδικό με απλό αλλά όχι απλοϊκό τρόπο.

Ο συγγραφέας υποστηρίζει πως η μελέτη της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφικής σκέψης εναρμονίζεται με τα επιτεύγματα της σύγχρονης επιστήμης και βοηθά στην αναδιατύπωση και την επανεκτίμηση ανταγωνιστικών αρχών της σύγχρονης φυσικής. Το άχρονο και πανταχού παρόν, η μοναδικότητα, το άτομο και το ον, το κενό και το μη ον, μερικά από τα θέματα του πολύ ωραίου και αισθητικά βιβλίου. 

+ 1 ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

51 50Władysław Stanisław Reymont
Εξέγερση
Μτφρ. Αναστασία Χατζηγιαννίδη
Επίμετρο: Ευγενία Γραμματικοπούλου – Αναστασία Χατζηγιαννίδη
Οκτάνα 

Ο μεγάλος νομπελίστας Πολωνός συγγραφέας έγραψε αυτό το υπέροχο βιβλίο που αφορά μια εξέγερση των ζώων το 1922, είκοσι τρία χρόνια πριν από την έκδοση της Φάρμας των ζώων του Όργουελ. Το βιβλίο ξεκινά ως παραμύθι, συνεχίζει ως αλληγορία και καταλήγει ως κριτική κάθε ουτοπίας που υπόσχεται καλύτερους κόσμους.

Βρισκόμαστε μόλις στο 1924 και οι τραγικές συνέπειες του μπολσεβικικού ολοκληρωτισμού δεν έχουν γίνει ευρέως γνωστές. Ο Ρεξ είναι κυνηγόσκυλο σ' ένα πλούσιο αρχοντικό. Ο αφέντης του όμως πεθαίνει, αυτός γερνάει και η οικογένεια τον πετάει στον δρόμο. Ο μόνος που τον βοηθά είναι ένα μικρό παιδί, ο Μουγγός. Ο Ρεξ πείθει όλα τα ζώα πως κάπου στ' ανατολικά, όπου υπάρχει ήλιος συνέχεια, βρίσκονται τόποι χωρίς ανθρώπους, τόποι πλούσιοι σε αγαθά, που τους περιμένουν για να ζήσουν ευτυχισμένοι. Η περιπέτεια τους καταλήγει σε τραγωδία για τον «επαναστάτη» Ρεξ και τα ζώα που πίστεψαν στην ουτοπία του.

Ο συγγραφέας εδώ δεν κριτικάρει τον ολοκληρωτισμό που προέκυψε από την Οκτωβριανή Επανάσταση, αλλά την υπόσχεση για μια παντελώς ελεύθερη κοινωνία. Υπόσχεση που κρύβει απειλές για την ελευθερία. Δεν αμφισβητεί τα άγνωστα ακόμη αποτελέσματα αλλά τις υπαρκτές υποσχέσεις.


 * Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΑΚΑΝΤΑΡΗΣ είναι συγγραφέας και δρ Κοινωνιολογίας. Τελευταίο βιβλίο του, η μελέτη «Το πρωτείο της δημοκρατίας - Σοσιαλδημοκρατία μετά τη σοσιαλδημοκρατία» (εκδ. Αλεξάνδρεια).

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ιστορίες από τη Χώρα των Χρυσανθέμων: 10 λογοτεχνικά έργα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο της Ιαπωνίας

Ιστορίες από τη Χώρα των Χρυσανθέμων: 10 λογοτεχνικά έργα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο της Ιαπωνίας

Όσο μακρινή κι αν φαντάζει η Ιαπωνία, δεν παύει να μας ελκύει, μεταξύ άλλων και για την ιδιαίτερη και τολμηρή λογοτεχνία της. Από τον κλασικό Καουαμπάτα έως τον ευφάνταστο Μουρακάμι, επιλέγουμε δέκα βιβλία που κυκλοφόρησαν σχετικά πρόσφατα και μπορούν να μας ανοίξουν νέα παράθυρα στον κόσμο του Ανατέλλοντος Ήλιου. K...

«Μικρή Στίξις»: Νέα σειρά βιβλίων και εκδήλωση για τα 7 χρόνια παρουσίας στον εκδοτικό χώρο

«Μικρή Στίξις»: Νέα σειρά βιβλίων και εκδήλωση για τα 7 χρόνια παρουσίας στον εκδοτικό χώρο

Με τη συμπλήρωση επτά συναπτών ετών στο εκδοτικό στερέωμα, οι εκδόσεις Στίξις κάνουν το επόμενο βήμα με μια νέα σειρά τεσσάρων βιβλίων, υπό τον τίτλο «Μικρή Στίξις», των Γιώργου Δουατζή, Χρυσοξένης Προκοπάκη, Στέφανου Τζουβάρα και Μιχάλη Σηφάκη.  

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος  ...

7 γυναίκες γράφουν και ακούγονται – Όψεις της νεότερης ελληνικής λογοτεχνίας

7 γυναίκες γράφουν και ακούγονται – Όψεις της νεότερης ελληνικής λογοτεχνίας

Σίσσυ Δουτσίου, Στεύη Τσούτση, Λίνα Βαρότση, Αστερόπη Λαζαρίδου, Ελισάβετ Παπαδοπούλου, Αντιγόνη Ζόγκα, Λίνα Βαλετοπούλου. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας επιλέγουμε πολύ πρόσφατα βιβλία νέων Ελληνίδων συγγραφέων που θέτουν, άλλοτε με τρόπο διεκδικητικό κι άλλοτε πιο έμμεσο, το ζήτημα της γυναικείας χειρα...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Ιστορίες από τη Χώρα των Χρυσανθέμων: 10 λογοτεχνικά έργα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο της Ιαπωνίας

Ιστορίες από τη Χώρα των Χρυσανθέμων: 10 λογοτεχνικά έργα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο της Ιαπωνίας

Όσο μακρινή κι αν φαντάζει η Ιαπωνία, δεν παύει να μας ελκύει, μεταξύ άλλων και για την ιδιαίτερη και τολμηρή λογοτεχνία της. Από τον κλασικό Καουαμπάτα έως τον ευφάνταστο Μουρακάμι, επιλέγουμε δέκα βιβλία που κυκλοφόρησαν σχετικά πρόσφατα και μπορούν να μας ανοίξουν νέα παράθυρα στον κόσμο του Ανατέλλοντος Ήλιου. K...

Τα βραβεία του «Χάρτη» 2023: Ο βραχύς κατάλογος

Τα βραβεία του «Χάρτη» 2023: Ο βραχύς κατάλογος

Το διαδικτυακό περιοδικό Λόγου και Τέχνης Χάρτης (www.hartismag.gr), συνεχίζει για τρίτη χρονιά την απονομή ετήσιων βραβείων, με σκοπό την ανάδειξη των σημαντικότερων βιβλίων που κυκλοφόρησαν το περασμένο έτος. Σήμερα ανακοινώθηκε ο Βραχύς Κατάλογος σε όλες τις κατηγορίες. Δείτε βιβλία και συγγραφείς. 

...

Βραβείο Nero Gold 2023: Νικητής ο Ιρλανδός συγγραφέας Πολ Μάρεϊ για το μυθιστόρημα «Τhe Bee Sting»

Βραβείο Nero Gold 2023: Νικητής ο Ιρλανδός συγγραφέας Πολ Μάρεϊ για το μυθιστόρημα «Τhe Bee Sting»

Το μυθιστόρημα του Πολ Μάρεϊ [Paul Murray] «The Bee Sting» είχε προκριθεί και στη μικρή λίστα του Βραβείου Μπούκερ και εκθειάστηκε από τη συγγραφέα Μπερναρντίν Εβαρίστο [Bernardine Evaristo] που είναι μέλος της επιτροπής του βραβείου Νero Gold. 

Επιμέλεια: Book Press...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Το μποστάνι του Μποστ» του Κωνσταντίνου Κυριακού (προδημοσίευση)

«Το μποστάνι του Μποστ» του Κωνσταντίνου Κυριακού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Κυριακού «Το μποστάνι του Μποστ – Μια σύνθεση / συμπλήρωση / διασκευή κειμένων του Μποστ», το οποίο κυκλοφορεί σε λίγες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Όλα μαύρα» της Δήμητρας Παπαδήμα (προδημοσίευση)

«Όλα μαύρα» της Δήμητρας Παπαδήμα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Δήμητρας Παπαδήμα «Όλα μαύρα», το οποίο θα κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Τι είμαστε εμείς μπροστά σε αυτά τα κτήνη, ρε; Τι είμαστε; Άγιοι. Και φόνο να...

«Μέσα στο δίχτυ» της Άιρις Μέρντοχ (προδημοσίευση)

«Μέσα στο δίχτυ» της Άιρις Μέρντοχ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Άιρις Μέρντοχ [Iris Murdoch] «Μέσα στο δίχτυ» (μτφρ. Έφη Τσιρώνη), το οποίο κυκλοφορεί στις 6 Μαρτίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν είδα τον Φιν να με περιμένει στη γωνία το...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ιστορίες από τη Χώρα των Χρυσανθέμων: 10 λογοτεχνικά έργα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο της Ιαπωνίας

Ιστορίες από τη Χώρα των Χρυσανθέμων: 10 λογοτεχνικά έργα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο της Ιαπωνίας

Όσο μακρινή κι αν φαντάζει η Ιαπωνία, δεν παύει να μας ελκύει, μεταξύ άλλων και για την ιδιαίτερη και τολμηρή λογοτεχνία της. Από τον κλασικό Καουαμπάτα έως τον ευφάνταστο Μουρακάμι, επιλέγουμε δέκα βιβλία που κυκλοφόρησαν σχετικά πρόσφατα και μπορούν να μας ανοίξουν νέα παράθυρα στον κόσμο του Ανατέλλοντος Ήλιου. K...

«Μικρή Στίξις»: Νέα σειρά βιβλίων και εκδήλωση για τα 7 χρόνια παρουσίας στον εκδοτικό χώρο

«Μικρή Στίξις»: Νέα σειρά βιβλίων και εκδήλωση για τα 7 χρόνια παρουσίας στον εκδοτικό χώρο

Με τη συμπλήρωση επτά συναπτών ετών στο εκδοτικό στερέωμα, οι εκδόσεις Στίξις κάνουν το επόμενο βήμα με μια νέα σειρά τεσσάρων βιβλίων, υπό τον τίτλο «Μικρή Στίξις», των Γιώργου Δουατζή, Χρυσοξένης Προκοπάκη, Στέφανου Τζουβάρα και Μιχάλη Σηφάκη.  

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος  ...

7 γυναίκες γράφουν και ακούγονται – Όψεις της νεότερης ελληνικής λογοτεχνίας

7 γυναίκες γράφουν και ακούγονται – Όψεις της νεότερης ελληνικής λογοτεχνίας

Σίσσυ Δουτσίου, Στεύη Τσούτση, Λίνα Βαρότση, Αστερόπη Λαζαρίδου, Ελισάβετ Παπαδοπούλου, Αντιγόνη Ζόγκα, Λίνα Βαλετοπούλου. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας επιλέγουμε πολύ πρόσφατα βιβλία νέων Ελληνίδων συγγραφέων που θέτουν, άλλοτε με τρόπο διεκδικητικό κι άλλοτε πιο έμμεσο, το ζήτημα της γυναικείας χειρα...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

02 Απριλίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα μεγαλύτερα μυθιστορήματα όλων των εποχών: 20 έργα-ποταμοί από την παγκόσμια λογοτεχνία

Πολύτομα λογοτεχνικά έργα, μυθιστορήματα-ποταμοί, βιβλία που η ανάγνωσή τους μοιάζει με άθλο. Έργα-ορόσημα της παγκόσμιας πεζογραφίας, επικές αφηγήσεις από την Άπω Ανατ

ΦΑΚΕΛΟΙ