vivlia gia dora

Τα βιβλία, όλα τα βιβλία, είναι τα καλύτερα δώρα. Για την καθεμιά και για τον καθένα υπάρχει ένα που ταιριάζει περισσότερο στα ενδιαφέροντά του, στην ψυχοσύνθεσή του. Γι’ αυτό φροντίσαμε σε τούτη την επιλογή από τη φετινή παραγωγή να εντάξουμε μεγάλη ποικιλία βιβλίων, για κάθε γούστο και για κάθε βαλάντιο, από 24 εκδοτικούς οίκους. Ανακαλύψτε τα!

Επιμέλεια: Book Press

Η Θεσσαλονίκη εκτός των τειχών, Εικονογραφία της συνοικίας των εξοχών (1885-1912), Βασίλης Κολώνας, εκδ. University Studio Press

Μια σημαντική έκδοση για την ιστορία της αρχιτεκτονικής της Θεσσαλονίκης και την ιστορία της πόλης γενικά. Τα κενά στην ιστορία της αρχιτεκτονικής μιας πόλης δημιουργούν κενά στην ιστορία της πόλης. Στη Θεσσαλονίκη η καταστροφή της νεότερης αρχιτεκτονικής, είτε οφείλεται σε τυχαία αίτια είτε σε φυσιολογική γήρανση και αντικατάσταση είτε, κυρίως, σε κατεδαφίσεις με στόχο την οικονομική εκμετάλλευση του ακινήτου, είχε το ίδιο οδυνηρό αποτέλεσμα, την απουσία μαρτυριών για την αμέσως προηγούμενη εικόνα της πόλης κι επομένως για την ιστορία της, σε μια περίοδο ιδιαίτερα σημαντικών γεγονότων και έντονων αλλαγών.

usp thessaloniki 400

Η ιλιγγιώδης ταχύτητα της ανοικοδόμησης των μεταπολεμικών χρόνων δεν άφησαν περιθώρια στην οπτική μνήμη των κατοίκων της πόλης για τις κατεδαφιζόμενες επαύλεις της λεωφόρου των Εξοχών, ενώ οι λιγότερο σημαντικές, οι ανώνυμες κατοικίες, απλά σταμάτησαν να υπάρχουν, σαν να μην υπήρξαν ποτέ. Η σημερινή εικόνα της συνοικίας δεν μπορεί να εξιστορήσει όλο το παρελθόν της. Η εικόνα της είναι αποσπασματική, ωστόσο πλούσια σε λεπτομέρειες η χάραξη της οδού Βασιλίσσης Όλγας, που δεν ακολουθεί πια τη γραμμή της παραλίας, κάποιες κατάκλειστες επαύλεις, "διατηρητέα" μνημεία σήμερα, οι μαντρότοιχοι στα όρια των παλαιών ιδιοκτησιών και λίγα δένδρα, απομεινάρια από τους κήπους των Εξοχών, παραπέμπουν, έστω συμβολικά, στην προηγούμενη εικόνα της.

Μια σημαντική έκδοση για την ιστορία της πόλης. 

topos 728X90 DOYVLINO LILIPOYPOLI


Απίθανες πτήσεις, Η εξέλιξη και ο σχεδιασμός αφηφούν τη βαρύτητα, Richard Dawkins, μτφρ. Νίκος Αποστολόπουλος, Εκδ. Τραυλός

Ένα βιβλίο πρωτότυπο, με θαυμάσια εικονογράφηση.

Ονειρεύεστε καμιά φορά ότι πετάτε σαν πουλί; Ότι ταξιδεύετε αβίαστα πάνω από δεντροκορφές, ότι ανυψώνεστε και μετά βουτάτε, γλιστράτε και στροβιλίζεστε ανάλαφρα στην τρίτη διάσταση; Ότι απλώνετε τις φτερούγες της φαντασίας σας και θαυμάζετε μέρη μαγικά ατενίζοντας παραμυθένιους τόπους; Υπέροχη αίσθηση! Για κάθε πλάσμα που πετά, η πτήση είναι δεδομένη, καθώς η εξέλιξη την έκανε αυτόματη κίνηση της ζωής του. Όμως, για τον άνθρωπο ήταν ένα απίθανο όνειρο, μέχρι που ο αεροδυναμικός σχεδιασμός έκανε πραγματικότητα το "θαύμα" της πτήσης.

travlos ptiseis exof 300

Από τον μυθικό Ίκαρο μέχρι το "μεγαλειώδες πουλί της Αργεντινής", από τους αδελφούς Ράιτ μέχρι το Boeing 747 και από τη νεραϊδόμυγα Tinkerbella μέχρι το φοβερό γεράκι, τόσο ο άνθρωπος όσο και όλα τα φτερωτά της φύσης έχουν μάθει να περιφρονούν τη βαρύτητα και να ανυψώνονται στους ουρανούς. Πώς τα κατάφεραν;

Ο Ρίτσαρντ Ντόκινς, που, ως γνωστόν, δεν πιστεύει στα "θαύματα", ξεσκεπάζει όλα τα μυστικά της "μαγικής" (μα πέρα για πέρα αληθινής) συνταγής που κάνει τα πουλιά, τα έντομα, τα ζώα, αλλά και τον άνθρωπο (με τις πτητικές μηχανές του), να πετούν. Αποκαλύπτει πώς κάτι αιωρείται ή αερολισθαίνει και τους τρόπους που αψηφά τη βαρύτητα, όπως τους επινόησε ο άνθρωπος εδώ και αιώνες ή τους προσάρμοσε στα ζώα η εξέλιξη εδώ και εκατομμύρια χρόνια.

Αν διψάτε για μια απόδραση από την καθημερινότητα, οι Απίθανες Πτήσεις είναι το ιδανικό πτητικό μέσο για ένα αδιανόητα προκλητικό ταξίδι του μυαλού, με τα φανταχτερά φτερά της επιστήμης, των ιδεών και της φαντασίας. 


Ουίσκι, ένα ταξίδι γευσιγνωσίας, Έντι Λάντλοου, μτφρ. Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης, εκδ. Ψυχογιός

Ο καλύτερος τρόπος να ανακαλύψετε το ουίσκι είναι να το γευτείτε.

psichogios wisky400

Αυτό το πραγματικά πρωτοποριακό εγχειρίδιο θα σας βοηθήσει να διαμορφώσετε το προσωπικό σας γούστο στο ουίσκι, παρουσιάζοντας έναν συναρπαστικό κόσμο από φίνα αποστάγματα που μπορείτε να απολαύσετε.


Ο Μαύρος Κύκνος, Οι επιπτώσεις του ιδιαίτερα απίθανου, Nassim-Nicholas Taleb, μτφρ. Γιώργος Μαραγκός, εκδ. Κλειδάριθμος

Ενα βιβλίο με ιδιαίτερη τυποτεχνία και ακόμη πιο ιδιαίτερο περιεχόμενο. 

«Πριν από την ανακάλυψη της Αυστραλίας, στον Παλαιό Κόσμο ήταν πεπεισμένοι ότι όλοι οι κύκνοι ήταν λευκοί, μια πεποίθηση εδραιωμένη, καθώς την επιβεβαίωναν και τα εμπειρικά τεκμήρια. Η πρώτη φορά που είδαν έναν μαύρο κύκνο θα πρέπει να αποτέλεσε ενδιαφέρουσα έκπληξη για κάμποσους ορνιθολόγους (και άλλους που νοιάζονται ιδιαίτερα για το χρώμα των πτηνών), αλλά η σημασία της ιστορίας δεν είναι αυτή. Μια και μόνο παρατήρηση μπορεί να ακυρώσει μια γενική δήλωση που προέκυψε και επιβεβαιωνόταν από χιλιετίες κατά τις οποίες είχαμε δει εκατομμύρια λευκούς κύκνους και μόνο. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα (και, απ' ό,τι μου λένε, κάπως άσχημο) μαύρο πουλί.

klidarithmos mavros kyknos

Στο παρόν (προσωπικό) δοκίμιο, παίρνω το ρίσκο και ισχυρίζομαι, ενάντια σε πολλές από τις συνήθειες της σκέψης μας, ότι ο κόσμος κυριαρχείται από το ακραίο, το άγνωστο και το πολύ απίθανο την ίδια στιγμή που εμείς περνάμε τον χρόνο μας εστιάζοντας στο γνωστό και το επαναλαμβανόμενο. Παίρνω το θάρρος επίσης να ισχυριστώ ότι, παρά την πρόοδό μας και την εξέλιξη της γνώσης ή ίσως εξαιτίας της προόδου και της εξέλιξης της γνώσης, το μέλλον θα είναι όλο και λιγότερο προβλέψιμο, ενώ τόσο η ανθρώπινη φύση όσο και οι κοινωνικές "επιστήμες" δείχνουν να συνωμοτούν για να μας κρύψουν την ιδέα».

Για τον Νασίμ Νίκολας Ταλέμπ, τον συγγραφέα του μπεστ σέλερ Στην πλάνη του τυχαίου, ο Μαύρος Κύκνος αποτελεί τη βάση όλων των γεγονότων στον κόσμο, από την εμφάνιση των θρησκειών μέχρι τα συμβάντα στην προσωπική μας ζωή. Ο Μαύρος Κύκνος είναι ένα εξαιρετικά απίθανο γεγονός με τρία βασικά χαρακτηριστικά: είναι απρόβλεπτο, έχει τεράστιες συνέπειες και μετά την έλευσή του επιθυμούμε να το εμφανίσουμε λιγότερο τυχαίο και περισσότερο προβλέψιμο απ' ό,τι πραγματικά είναι.

Roes dora Manifesto


Εκατό, όλα όσα μαθαίνουμε σε μια ζωή, Heike Faller, μτφρ. Βασίλης Βαρδάκας, εκδ. Key Books

Τι έμαθες για τη ζωή στα 3 και τι στα 21; Τι στα 45, στα 65, στα 80 και ακόμα παραπέρα;. Πώς μπορείς να μοιραστείς αυτή τη σοφία με όσους αγαπάς; Το πρώτο φιλί, η αληθινή αγάπη, τα «δώρα» που φέρνει ο χρόνος…

key books ekato

Το Εκατό είναι ένα υπέροχο εικονογραφημένο ταξίδι στις στιγμές, στις απολαύσεις και στα μαθήματα που συνθέτουν μια ολοκληρωμένη ζωή. Ένα βιβλίο για όλη την οικογένεια – ιδανικός σύντροφος για κάθε ηλικία.


Τα τυριά της Ελλάδας, προέλευση, ιστορία, γεύσεις, Ηλίας Μαμαλάκης, εκδ. Αρμός

armos tyria mamalakis

«Θα μου έπαιρνε πάνω από έναν χρόνο και συνεχή ταξίδια για να μπορέσω να τα καταγράψω όλα τα τυριά της Ελλάδας. Σε αυτό το βιβλίο όμως θα βρείτε κάποια τυροκομεία και αρκετές προσπάθειες που έχουν ξεφύγει από την... περπατημένη και έχουν κάτι το ιδιαίτερο.

Θα βρείτε συγκεντρωμένα όλα τα μεγάλα τυριά της Ελλάδας, τα οποία θα δούμε αναλυτικά ένα προς ένα, αλλά και τυριά με περίεργα ονόματα και τυροκομήσεις μικρής παραγωγής. Έκανα μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσω τα πράγματα από τόπο σε τόπο καταγράφοντας όσο περισσότερα τυριά μπόρεσα. Το πιθανότερο είναι ότι δεν έχω βρει όλα τα τυριά της Ελλάδας, αλλά στην ήδη υπάρχουσα καταγραφή του προηγούμενου βιβλίου μου, έχουν προστεθεί τουλάχιστον 100 τυριά.

Πιθανότατα μετά από χρόνια ένα καινούργιο βιβλίο από έναν άλλο ερευνητή να μπορέσει να τα συγκεντρώσει όλα. Για την ώρα απολαύστε αυτό το ταξίδι από άκρη σε άκρη της Ελλάδας από έναν άνθρωπο που λατρεύει το τυρί και πολύ αμερόληπτα καταγράφει ό,τι γνωρίζει και ό,τι μπορεί. Μη διστάσετε ποτέ στα ταξίδια σας να αναζητήσετε το τοπικό τυρί και γυρίζοντας στα σπίτια σας να κρατάτε ένα κεφαλάκι που θα σας δώσει γευστική χαρά». 

KEY mikra omorfa pragmata 728x90 3


Η Οδύσσεια, Εικαστική παρέμβαση του Γιώργου Κόρδη στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, εκδ. Καπόν

Εκτεταμένη και τολμηρή, η τοιχογραφική σύνθεση του Γιώργου Κόρδη (γ. 1956) σε ζωφόρο στον τρίτο όροφο του κτηρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, αποτελεί μια σύγχρονη εικαστική πρόταση. Αξιοποιώντας το ύφος της θρησκευτικής εικονογραφίας, χωρίς να μιμείται εξωτερικά και μόνον τύπους της, θέτει στην υπηρεσία της αφήγησής του χρωματολόγιο που κατάγεται από την πολυγνώτεια αρχαία λιτή κλίμακα.

Kapon Editions Cover Odyssey

O ζωγράφος εικονουργεί επεισόδια της Οδύσσειας, τα οποία υπομνηματίζονται στο κάτω μέρος της ζωφόρου με το κεφαλαιογράμματο ομηρικό κείμενο, που την περιτρέχει από την αρχή έως το τέλος της παράστασης. Το αποτέλεσμα εμφανίζεται απολύτως σύμφωνο με τον χώρο της μόνιμης πλέον φιλοξενίας του έργου. Συνομιλεί εδώ με τη συγκεκριμένη εκδοχή της μονόχρωμης αρχιτεκτονικής της Φιλοσοφικής Σχολής, ενός κτηρίου σχεδιασμένου από τη δεκαετία του 1960. Επιπλέον, το φωτίζει και το αναδεικνύει: σχηματοποιημένες φόρμες, κινημένες χειρονομίες, μανιεριστικές επιμηκύνσεις, μικρογραφικές λεπτομέρειες, όλα συντίθενται αρμονικά και ρυθμολογημένα.


Η ελληνική επανάσταση (σκληρόδετη έκδοση), Mark Mazower, μτφρ. Κώστας Κουρεμένος, εκδ. Αλεξάνδρεια

Ένα από τα καλύτερα βιβλία που έχουν γραφτεί για την Ελληνική Επανάσταση. 

"Μια επική αφήγηση, στηριγμένη σε διεξοδική έρευνα, που το ξετύλιγμά της κόβει την ανάσα και οι δαιμονικοί χαρακτήρες της στοιχειώνουν τον αναγνώστη. Λίγοι ιστορικοί διεισδύουν τόσο βαθιά ή με τόση ενσυναίσθηση στον τρόπο που ένιωθαν την ιστορία αυτοί που τη ζούσαν." (Noonie Minogue, The Tablet)

alexandreia MAZOWER THE GREEK REVOLUTION 72

"Το βιβλίο προσφέρει την καλύτερη και πληρέστερη ώς σήμερα ερμηνεία μιας σειράς γεγονότων που οι συνέπειές τους άλλαξαν την όλη γεωπολιτική της Ευρώπης... Γραμμένο με συμπόνια και κατανόηση για το ανθρώπινο κόστος αυτού του επιτεύγματος." (Roderick Beaton, Times Literary Supplement)

"Ένας γοητευτικός συνδυασμός ρέουσας αφήγησης και διεισδυτικής ανάλυσης." (Financial Times)


Η θεϊκή εξίσωση, Η αποκάλυψη της θεωρίας των πάντων, Michio Kaku, μτφρ. Σταύρος Πανέλης, εκδ. Τραυλός

Για όσους αγαπούν την εκλαϊκευμένη επιστήμη, το βιβλίο ενός «γκουρού» του είδους. 

Η θεϊκή εξίσωση: το όραμα που κόβει την ανάσα. Η υπέρκομψη μαθηματική έκφραση της θεωρίας των πάντων είναι μια εξίσωση που αν τη γράψεις θα είναι μόλις τρία εκατοστά, αλλά αν την ερμηνεύσεις θα είναι σαν να διαβάζεις "το πνεύμα του Θεού". Στα χέρια των φυσικών η θεϊκή εξίσωση είναι η ίδια η Αποκάλυψη· είναι το ισχυρότερο όπλο της ανθρωπότητας.

travlos kaku

"Συνέβαλα στην ανάδειξη της θεωρίας χορδών ως κορυφαίας υποψήφιας για τη θεωρία των πάντων. Παρά τον "εξωφρενικό" χαρακτήρα της και τις διαρκείς επικρίσεις, φαίνεται να συνδυάζει με επιτυχία όλες τις μεγάλες θεωρίες της φυσικής. Η θεωρία Μ στις έντεκα διαστάσεις -αυτή η πιο πρόσφατη εκδοχή της κβαντικής βαρύτητας- ίσως είναι η μοναδική λύση ενοποίησης της βαρύτητας με την κβαντική θεωρία". (Michio Kaku)

"Αν κάποιος μπορεί να απομυθοποιήσει τα μαθηματικά και τη φυσική της θεωρίας χορδών, αν κάποιος μπορεί να φέρει κοντά στον απλό αναγνώστη τις ιλιγγιώδεις έννοιες των πολυδιάστατων βασιλείων, αυτός είναι ο μοναδικός pop-science Star, Μίτσιο Κάκου. Απολαύστε μια αριστοτεχνική αφήγηση και προετοιμαστείτε για την επόμενη επιστημονική επανάσταση". (The Wall Street Journal)

"Η ρηξικέλευθη θεωρία του μοιάζει με το μαρτύριο του Ταντάλου, ωστόσο ο Κάκου την εξηγεί με τόσο απλά λόγια ώστε όλοι την καταλαβαίνουμε. Παράλληλα αποκαλύπτει τις κοσμογονικές ανακαλύψεις, τα αδιέξοδα και τα αναπάντητα ερωτήματα στην αναζήτηση μιας μεγάλης ενοποιημένης θεωρίας των πάντων". (Kirkus Reviews)

travlos Neumann 728


Πίστη, ελπίδα και πόνος, Νικ Κέιβ / Sean O’Hagan, μτφρ. Βάσια Τζανακάρη, Εκδ. Κλειδάριθμος

Σίγουρα γνωρίζεις κάποιον ή κάποια που λατρεύει τον Νικ Κέιβ. Ιδού το βιβλίο του.

Το Πίστη, ελπίδα και πόνος είναι ένα βιβλίο για την εσωτερική ζωή και τις σκέψεις του Νικ Κέιβ. Προέκυψε από μια εκτεταμένη συνομιλία μεταξύ του Nick Cave και του δημοσιογράφου του Observer, Seán O’Hagan, που γνωρίζονται εδώ και τριάντα χρόνια. Βασισμένο σε ηχογραφήσεις που διήρκεσαν περισσότερο από σαράντα ώρες, το βιβλίο εξετάζει ζητήματα πίστης, τέχνης, μουσικής, ελευθερίας, θλίψης και αγάπης. Βασίζεται με ειλικρίνεια στη ζωή του Cave, από την παιδική του ηλικία μέχρι σήμερα, τους έρωτές του, την εργασιακή του ηθική και τη δραματική μεταμόρφωσή του τα τελευταία χρόνια.

klidarithmos nick cave

Μετά την απώλεια του γιου του Άρθουρ το 2015, ο Nick Cave αποτραβήχτηκε σε μεγάλο βαθμό από τις συνεντεύξεις στα ΜΜΕ. Η περίοδος του εγκλεισμού λόγω Covid υπήρξε για τον τραγουδοποιό και ερμηνευτή ένα διάστημα περισυλλογής και προβληματισμού, από το οποίο προέκυψε το βιβλίο αυτό.


Το δώρο [επετειακή έκδοση], Ένα τρετράδιο θαυμάτων, Στέφανος Ξενάκης, εκδ. Key Books

Μιλώντας για δώρα, υπάρχει πάντα και το Δώρο, το βιβλίο που αγαπήθηκε όσο ελάχιστα τα τελευταία χρόνια. 

key books doro

Η Key Books και ο Στέφανος Ξενάκης γιορτάζουν τις 200.000 πωλήσεις του εκδοτικού φαινομένου Το Δώρο, που πλέον κυκλοφορεί και σε άλλες 36 χώρες, με μια επετειακή έκδοση με νέο εξώφυλλο, καινούργια εισαγωγή του συγγραφέα και πολυτελή βιβλιοδεσία. 


Ιστορίες τρόμου απ’ όλο τον κόσμο, μτφρ. Θωμάς Μαστασκούρης, εκδ. Αίολος

Ο δεύτερος τόμος της ιδιαίτερα επιτυχημένης συλλογής μόλις κυκλοφόρησε. Ιδανικό δώρο για τους φαν τους είδους (είναι πολλοί).

aiolos istories tromou

Οι ιστορίες τρόμου είναι παλιές όσο και ο ίδιος ο άνθρωπος. Γραμμένες σε φτηνά φυλλάδια στο Λονδίνο ή σε περίτεχνα βιβλία στη Γερμανία, ειπωμένες γύρω από το τζάκι μιας αγροικίας της ιταλικής υπαίθρου ή σε ένα παζάρι της Δαμασκού, ακουσμένες σε κάποιο πανδοχείο της παλιάς αυτοκρατορικής Κίνας, σε ένα σοκάκι της Πόλης του Μεξικού ή σε κάποια κυκλαδίτικη ταβέρνα, οι ιστορίες αυτού του βιβλίου δημιουργούν ένα καλειδοσκόπιο με τη βοήθεια του οποίου ο σύγχρονος αναγνώστης μπορεί να κοιτάξει μέσα από μικρά, προσωρινά παράθυρα, άλλες εποχές, άλλες κουλτούρες, άλλους τρόπους αντιμετώπισης της ζωής και του θανάτου.

travlos Dawkins 728


Τα ονόματά του, Ένα βιογραφικό άλμπουμ, Ζοζέ Σαραμάγκου, μτφρ. Αθηνά Ψυλλιά, εκδ. Καστανιώτη

Ένα εκπληκτικό ταξίδι, μέσα από εικόνες, εξιστορήσεις και αποσπάσματα βιβλίων, στη ζωή του Ζοζέ Σαραμάγκου.

kastaniotis saramago

Ο Ζοζέ Σαραμάγκου είναι αναντίρρητα ένας από τους μεγάλους δασκάλους της λογοτεχνίας. Ο μοναδικός συγγραφέας στην πορτογαλική γλώσσα που έχει τιμηθεί με Βραβείο Νόμπελ και έχει αφήσει θησαυρούς όπως τα μυθιστορήματα Περί τυφλότητος, Το κατά Ιησούν Ευαγγέλιον και Η χρονιά θανάτου του Ρικάρντο Ρέις. Το 2022 γιορτάζονται τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του ανθρώπου που ξεκίνησε ως μηχανουργός, έγινε δημόσιος υπάλληλος, εκδότης και, τέλος, συγγραφέας, ανυψώνοντας την τέχνη της γραφής σε καινούργια επίπεδα. Το πρωτότυπο αυτό βιογραφικό άλμπουμ, χωρισμένο σε τέσσερις ενότητες –χώροι/τόποι, αναγνώσεις/νοήματα, γραπτά/ δημιουργίες και δεσμοί/πρόσωπα– αποτυπώνει τη ζωή του Ζοζέ Σαραμάγκου συνυφασμένη με περισσότερα από διακόσια ονόματα, ανάμεσά τους πόλεις, ιστορικά ορόσημα, φίλοι, χαρακτήρες βιβλίων, το Λανθαρότε, η Βραζιλία, η Μπλιμούντα, ο Θεός, ο Ιούδας, ο Φερνάντο Πεσσόα, ο Μαρξ, ο Ζόρζε Αμάντο, η Πιλάρ. Και όλα τούτα πλαισιωμένα με εικόνες από το Αρχείο Σαραμάγκου και αναφορές από εκδόσεις. Μέσα από μια άψογη ερευνητική εργασία, ο Αλεχάντρο Γκαρσία Σνέτσερ και ο Ρικάρντο Βιέλ παρουσιάζουν στον κόσμο έναν νέο Ζοζέ: τις πηγές της έμπνευσής του, τους μαθητές του, τα τοπία που συνέθεσαν τη διαδρομή του και το αμάλγαμα της σχέσης του με το ανθρώπινο ον. Όλα όσα, επομένως, οδήγησαν τον Ζοζέ να γίνει Σαραμάγκου.


Η ιστορία των λέξεων για παιδιά, Mary Richards, εικον. Rose Blake, μτφρ. Ηλίας Μαγκλίνης, εκδ. Καπόν

Υπέροχο βιβλίο, ιδανικό δώρο για κάθε παιδί. 

kapon istoria tvn lexeon

Από τις απαρχές της γλώσσας, οι άνθρωποι επινόησαν αναρίθμητους τρόπους για να επικοινωνούν μέσω των λέξεων. Από τα ιερογλυφικά και τα χαϊκού έως τη νοηματική και τον Σαίξπηρ, η γλώσσα είναι ζωτικής σημασίας στη διάδοση των ιδεών. Συναντήστε ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο που είναι πολύ γνωστοί για τον τρόπο που χρησιμοποιούν τις λέξεις, και ανακαλύψτε πώς μπορείτε και εσείς να χρησιμοποιείτε λέξεις με τέτοιο τρόπο ώστε ο κόσμος να γίνει ένα καλύτερο μέρος. 

dioptra dora 728 PAIDIKES PROTASEIS 2


Μαθήματα ζωής από τον σκύλο μου, Κυριάκος Αθανασιάδης, εκδ. Κλειδάριθμος

Πενήντα μαθήματα ζωής για την καθημερινότητα, που αποδεδειγμένα μας βελτιώνουν σαν ανθρώπους.

klidarithmos athanasiadis

Πλάσματα γεμάτα αγάπη και αφοσίωση, πλάσματα που μπορούν να ενθουσιαστούν με το παραμικρό και ικανά να αντλούν ατέλειωτη απόλαυση ακόμη και από μικροπράγματα, και βέβαια πλάσματα που, ανάμεσα σε τόσα άλλα, μας διδάσκουν τη μεγάλη αξία της συγχώρεσης, οι σκύλοι δεν είναι απλώς «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου». Είναι, ή μπορούν να γίνουν, και εξαιρετικοί δάσκαλοι, για τον καθένα από εμάς. Αρκεί να έχουμε τα αυτιά, τα μάτια και την καρδιά μας ανοιχτά. 

Ο συγγραφέας Κυριάκος Αθανασιάδης, αντλώντας από την καθημερινή εμπειρία του με τα δικά του σκυλιά, κατηγοριοποιεί τις πενήντα κυριότερες και πιο χαρακτηριστικές ιδιότητες των σκύλων, και μας δείχνει πώς μπορούμε να μάθουμε από αυτές για να έχουμε μια πιο δημιουργική, πιο παραγωγική και, εντέλει, πιο ευτυχισμένη ζωή.


Το ταξίδι του Πάντα και του Δράκου, James Norbury, μτφρ. Σοφία Τάπα, εκδ. Διόπτρα

Η παρέα που θυμίζει ήρωες που αγαπήσαμε, με την απλή σοφία της Ανατολής.

dioptra panta drakos 320

«Θα πάμε ένα ταξίδι, στην αντίπερα όχθη του ποταμού…»
Ξεκινήστε μαζί με το Μεγάλο Πάντα και τον Μικρό Δράκο για μια απίθανη περιπέτεια με τη σειρά βιβλίων «Το Μεγάλο Πάντα και ο Μικρός Δράκος», που αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο σε πωλήσεις!
Μολονότι οι δύο φίλοι είναι ευχαριστημένοι στον ναό τους ψηλά στα βουνά, ο Μικρός Δράκος συνειδητοποιεί ότι κάτι λείπει, νιώθει ανολοκλήρωτος.
Κι έτσι αποφασίζουν να κάνουν παρέα ένα ταξίδι σε τόπους άγνωστους και μακρινούς.
Στο διάβα τους συναντούν προκλήσεις και κινδύνους και εντέλει μαθαίνουν πως ό,τι χρειάζονται το έχουν ήδη μέσα τους και πως η αλλαγή, αν και κάποιες φορές είναι τρομακτική, είναι εφικτή και με υπομονή μπορεί να μας οδηγήσει σε καλύτερα πράγματα.
«Αν πρέπει να χαθούμε», κατέληξε το Μεγάλο Πάντα, «χαίρομαι που αυτό έγινε μαζί σου…»

KEY ekato 728x90 4


12 σκηνοθέτες, Νέστορας Πουλάκος / Βίβιαν Χαλκίδη, εκδ. Το Μέλλον

Συνεντεύξεις 12 σημαντικών σκηνοθετών του ελληνικού και παγκόσμιου κινηματογράφου συνθέτουν την παρούσα ειδική συλλεκτική κινηματογραφική έκδοση 12 σκηνοθέτες από τις εκδόσεις Το μέλλον.

vakxikon 12 Skinothetes

Σχολιασμένες από τον Νέστορα Πουλάκο που τις υπογράφει οι συνεντεύξεις συνοδεύονται από πρωτότυπους πίνακες της εικαστικού Βίβιαν Χαλκίδη, εμπνευσμένους από το κινηματογραφικό έργο και στίγμα του εκάστοτε σκηνοθέτη. Μέσα από τις λέξεις των ίδιων και τον ζωγραφικό καμβά «ζωντανεύουν» 12 κινηματογραφικά και ανθρώπινα πορτρέτα τα οποία αποκαλύπτουν τον άνθρωπο πίσω από την κάμερα.

Συνεντεύξεις και πορτρέτα των σκηνοθετών: Φράνσις Φορντ Κόπολα, Τόνι Γκατλίφ, Γιάννης Σμαραγδής, Κωνσταντίνος Γιάνναρης, Παντελής Βούλγαρης, Κώστας Γαβράς, Μιχάλης Κακογιάννης, Χρήστος Δήμας, Βέρνερ Χέρτζογκ, Φατίχ Ακίν, Πατρίς Λεκόντ, Νίκος Κούνδουρος.


Αγαπημένο Βρωμοδουβλίνο, Άρης Μαραγκόπουλος, εκδ. Τόπος

Το "Αγαπημένο Βρωμοδουβλίνο" είναι ένας εικονογραφημένος πλοηγός στο, κατά γενική ομολογία, πιο επιδραστικό μυθιστόρημα του εικοστού αιώνα, στο Ulysses του Τζέιμς Τζόις. Δεν είναι οδηγός περιήγησης στη σύγχρονη ιρλανδική πρωτεύουσα, ούτε καν ρομαντικός οδηγός για το όποιο περισωθέν Δουβλίνο του 1904 (αυτό που, για τουριστικούς λόγους, έχει μεταβληθεί τις τελευταίες δεκαετίες σε θεματικό πάρκο Τζόις).

topos maragopoulos vromodouvlino

Το "Αγαπημένο Βρωμοδουβλίνο" αφορά τους ναυτιλλομένους στο τζοϊσικό αρχιπέλαγος της γραφής, τους εραστές του έπους μιας ομηρικής υπερ-πόλης, εκείνης που αποτελεί τον απόλυτο και μόνο πρωταγωνιστή του μυθικού αυτού κειμένου.

Διότι, όπως θα διαπιστώσει ο αναγνώστης του παρόντος πλοηγού, το τζοϊσικό, το κατά Ulysses Δουβλίνο είναι μια συμπεριληπτική πόλη, μια πόλη-ούτις, πόλη του Κανένα και του Καθένα: μια εκ διαφορετικών κειμένων σχεδιασμένη φαντασιακή πόλη που εκτείνεται σε πλήθος λογοτεχνικούς Τόπους· μια πόλη που αντλεί ζωή από την υφολογική πανσπερμία των λογοτεχνικών Γλωσσών διά των οποίων εκφράζεται.

Το Αγαπημένο Βρωμοδουβλίνο είναι, επομένως, ένα μυητικό βιβλίο γι’ αυτή την πολλαπλώς συμβολική πόλη. Διά των αποθησαυρισμένων τζοϊσικών εικόνων και των αντίστοιχων αντιπροσωπευτικών μεταφρασμάτων από το Ulysses που παρακολουθούν κεφάλαιο προς κεφάλαιο το πρωτότυπο, αυτό το βιβλίο πλουτίζει τον αναγνώστη που ταξιδεύει στους Τόπους και στις Γλώσσες της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

keimena michani dora 728


Φτιάξε καρδιά μου το δικό σου παραμύθι – Ημερολόγιο 2023, επιμέλεια έκδοσης: Νικολέττα Σαρρή, Θεοδώρα Πασαχίδου, Άρης Λασκαράτος, σχεδιασμός: Michele Traversa, εκδ. Αιώρα

Τον στίχο της Μαριανίνας Κριεζή «Φτιάξε καρδιά μου το δικό σου παραμύθι», από το ομώνυμο τραγούδι του Διονύση Τσακνή, επέλεξε φέτος η Αιώρα ως τίτλο στο ημερολόγιο της για το 2023. «Το 2023 θα κλείσουμε έναν χρόνο χωρίς την αγαπημένη μας Μαριανίνα (1947-06/02/2022), συνεργάτιδα και φίλη μοναδική. Της αφιερώνουμε το φετινό ημερολόγιο και επίσης φιλοξενούμε απόσπασμα από μία πολύ ενδιαφέρουσα συνομιλία της με την Θεοδώρα Πασαχίδου».

aiora covers all rectangle RGB

Το ημερολόγιο κυκλοφορεί σε έξι (6) διαφορετικά χρώματα εξωφύλλου, είναι εβδομαδιαίο και κάθε εβδομάδα συνοδεύεται από ένα μικρό κείμενο. Από λογοτεχνικά έργα μέχρι αποφθέγματα και μύθους, επιλέγουμε κείμενα με ποικιλία θεμάτων, πολυφωνικά, που μας προτείνουν νέους τρόπους σκέψης και νέες οπτικές για να δούμε τον κόσμο μας, για να βελτιώσουμε τον εαυτό μας και το περιβάλλον γύρω μας ή απλώς θυμίζουν ανθρώπινες αξίες που τις ξεχνάμε στις χαραμάδες της καθημερινότητας.

Το ημερολόγιο της Αιώρας, με σύγχρονη, απέριττη αισθητική, είναι λειτουργικό, κομψό και χρηστικό.


Δοκίμια, Michel de Montaigne, μτφρ. Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης (βιβλία Α', Β', Γ' σε κασετίνα)

Κορυφαία στιγμή της γαλλικής γραμματείας σε μια state of the art έκδοση.

O Γάλλος στοχαστής Μισέλ ντε Μονταίνι (1533–1592), όταν αποτραβήχτηκε στον πύργο του εγκαταλείποντας την θέση του στο Κοινοβούλιο του Μπορντώ, παραμένοντας όμως δημόσιο πρόσωπο, απειλούμενο αλλά και σεβαστό στους Θρησκευτικούς Πολέμους που συντάραζαν επί δεκαετίες τη Γαλλία, αποφάσισε να γράψει ένα βιβλίο «καλής πίστης», αφιερωμένο «στην προσωπική ωφέλεια των συγγενών και φίλων». Εμπλουτίζοντας και επεκτείνοντας το κείμενό του κατά τα τελευταία είκοσι δύο χρόνια της ζωής του με θέματα που δημιουργεί η ροή του βίου, ερωτήματα καθημερινά πλάι σε ουσιώδη, πρόσθεσε στην παγκόσμια γραμματεία το «δοκίμιο», δηλαδή τις διαδοχικές προσπάθειες να δοθούν απαντήσεις, ενώ δεν λείπουν οι αμφιβολίες. Σε κάθε περίπτωση, η απορία «Τι ξέρω;» (ώστε να ξέρω τι απαντώ) παρέμεινε παρούσα, ένα παιχνίδι που δεν έχει πάψει να αναζητεί τους παίκτες του.

PEK DOKIMIA MONTAIGNE COVER

Με συνομιλητές προσωπικότητες της εποχής του, με αναφορές στην αρχαία ελληνική και λατινική σκέψη, ο Μονταίνι δεν απέφυγε να εγγραφούν τα τρία «βιβλία» των δοκιμίων του στον Κατάλογο των Απαγορευμένων Βιβλίων (Index) της Καθολικής Εκκλησίας, και εκεί έμειναν επί αιώνες.

Η παρούσα έκδοση είναι η πρώτη πλήρης μετάφραση του έργου στα ελληνικά και υποστηρίζεται από υποσημειώσεις και σχόλια.


Ο κόσμος ως βούληση και παράσταση,  Άρτουρ Σοπενχάουερ, μτφρ. Δημήτρης Υφαντής, εκδ. Ροές

Ο γνήσια φιλοσοφικός τρόπος θεώρησης του κόσμου είναι ακριβώς αυτός που δεν εξετάζει το ερώτημα σχετικά με το πόθεν και το προς τα πού και το γιατί, αλλά παντού και πάντοτε μόνον εκείνο σχετικά με το τι εστί του κόσμου, αυτός δηλαδή που έχει ως αντικείμενο την πάντοτε ίδια ουσία του, τις ιδέες. Απ’ αυτή την γνώση εκκινεί, ομοίως όπως η τέχνη, και η φιλοσοφία, μάλιστα δε και η διάθεση επίσης εκείνη του θυμικού που μόνη οδηγεί στην αληθινή αγιότητα και την λύτρωση από τον κόσμο.

printa kosmos voulissi

Στο κύριο έργο του, το Ο κόσμος ως βούληση και παράσταση, δημοσιευμένο σε πρώτη έκδοση το 1819, ο Σοπεγχάουερ εκθέτει την φιλοσοφία του συνολικά και συστηματικά. Στα δύο τελευταία από τα τέσσερα «βιβλία» του έργου, σ’ αυτά που περιλαμβάνει ο ανά χείρας δεύτερος τόμος της ελληνικής έκδοσης, κατ’ αρχάς πραγματεύεται την τέχνη και το αντικείμενό της, τις αιώνιες ιδέες (βιβλίο Γ΄), στην δε συνέχεια παρουσιάζει, δεδομένου του πραγματικού ποιού του κόσμου στον οποίον ζούμε, το σε τι συνίσταται η ηθική καθώς και η λύτρωση από τον κόσμο (βιβλίο Δ΄). Η τέχνη, καθότι γιγνώσκει άμεσα τις ιδέες, συνιστά ανώτερη μορφή γνώσης, συγχρόνως δε και την πρώτη βαθμίδα αποδέσμευσης από την απατηλότητα των φαινομένων. Η ηθική, με κεντρικό στοιχείο την συμπόνια, και η ολική παραίτηση από την βούληση για ζωή συνιστούν αντίστοιχα την δεύτερη και την τρίτη βαθμίδα της λύτρωσης από τον κόσμο.

Το Ο κόσμος ως βούληση και παράσταση συγκαταλέγεται, αναμφίβολα, στα μεγάλα κλασικά έργα της ευρωπαϊκής φιλοσοφίας. Ειδικά η μεταφυσική ερμηνεία της τέχνης και η πεσιμιστική αντίληψη για τον κόσμο και την ζωή άσκησαν βαθύτατη επίδραση, ιδιαίτερα κατά τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα και τις πρώτες του 20ού, και μάλιστα όχι μόνο στην φιλοσοφία, αλλά επίσης και στις τέχνες και το ευρύτερο πνευματικό κλίμα της εποχής.

psichogios GIATI DE MOY TO EIXE PEI KANEIS BOOKPRESS 728x90


Mιαν άκρη της αλήθειας να σηκώσω, Τίτος Πατρίκιος, Συνομιλίες με τον Γιώργο Αρχιμανδρίτη, εκδ. Πατάκη

Εξέχουσα µορφή της νεοελληνικής γραµµατείας, ο Τίτος Πατρίκιος είναι ένας από τους σπουδαιότερους µεταπολεµικούς ποιητές. Σε όλο του το συγγραφικό φάσµα (ποιήµατα, αφηγήσεις, µεταφράσεις, δοκίµια) ακολουθεί µε συνέπεια τις αρχές, πολιτικές και ποιητικές, που διέπουν τη ζωή και την τέχνη του και συνιστούν τον προσωπικό αξιακό του κώδικα. Μέσα από την ποίηση, την τέχνη αυτή που αποτέλεσε τη µοίρα του, στοχάζεται, εξελίσσεται, αναθεωρεί. Στρέφεται προς στο παρελθόν για να το αναλύσει και να το επανερµηνεύσει µε την πολύµορφη εµπειρία του, έχοντας διαρκώς το βλέµµα του στραµµένο προς το παρόν και το µέλλον. Το βιβλίο βασίζεται στις συνοµιλίες του ποιητή µε τον Γιώργο Αρχιµανδρίτη, από το 2007 µέχρι το 2020, υλικό που εµπλουτίστηκε έως την έκδοσή του, τον Νοέµβριο του 2022.

patakis archimandritis

Από τη στάση µου
προς τη ζωή
βγαίνουν
τα ποιήµατά µου.
Μόλις υπάρξουν
τα ποιήµατά µου
µια στάση µού επιβάλλουν
αντίκρυ στη ζωή.


Ο έρως και το έθνος, Πιάνω γραφή να γράψω… Δοκίμια για το δημοτικό τραγούδι – 4Α΄, Παντελής Μπουκάλας, εκδ. Άγρα

H αρχαία Eλληνική ποίηση και μυθολογία μάς έχουν παραδώσει τον Έρωτα κάλλιστον εν αθανάτοισι θεοίσι και παντοδύναμο. Στον πραγματικό βίο ωστόσο, και παρότι η θρησκεία του έρωτα έχει το μεγαλύτερο και το πιο ενθουσιασμένο ποίμνιο, τα εμπόδια είναι πολλά. Οι πόλεμοι των εθνών, οι στερεοτυπικές αναπαραστάσεις που επεξεργάζεται κάθε λαός για τους άλλους, η κοσμική και η θρησκευτική εξουσία, οι εδραιωμένες προκαταλήψεις, μπορούν να πληγώσουν τα φτερά του Έρωτα. Να μην του επιτρέψουν να υπερβεί τα φράγματα και τα χάσματα.

agra boukalas

Στον ανά χείρας τόμο διερευνώνται οι ερωτικές σχέσεις Ελλήνων και Ελληνίδων, έτσι όπως αναδεικνύονται από τα δημοτικά τραγούδια, με αλλοεθνείς, αλλόγλωσσους ή/και αλλόθρησκους, δηλαδή με μαύρους, Βλάχους, Αρβανίτες και Τούρκους. Οι διαφορές ανάμεσα στους Έλληνες και σε άλλους λαούς ή εθνοτικές ομάδες, αλλά και η πυκνή καταναγκαστική συνάφειά τους, δημιούργησαν σχέσεις που καλύπτουν όλη την γκάμα -από την ηδονοθηρία της εκμεταλλευτικής εξουσίας έως τον αυθεντικό πόθο. Η δημοτική ποίηση, απροκατάληπτη και αμερόληπτη, δεν αφήνει ατραγούδιστη καμία εκδοχή.

Η διερεύνηση επεκτείνεται και σε άλλες μορφές του λαϊκού λόγου: παροιμίες, παραδόσεις, παραμύθια, επωδές, κατάρες, λέξεις-ύβρεις. Επίσης λαμβάνονται υπόψη και τα δημοτικά τραγούδια των άλλων λαών. Συνεξετάζεται επιπλέον η στάση της κοσμικής και της θρησκευτικής εξουσίας απέναντι στην πιθανότητα μεικτών γάμων. Για την εθνική ιδεολογία, που επιχειρεί την ομογενοποίηση των αντιλήψεων και των στάσεων, η διαφορά χάνει τη φυσικότητά της, εννοείται σαν κίνδυνος και απειλή και συχνά καταντάει κρίμα, αμαρτία.

Στο νεοελληνικό εθνικό κράτος, όπως και στα περισσότερα εθνικά ευρωπαϊκά κράτη που συγκροτήθηκαν τον 19ο αιώνα, το συλλογικό φαντασιακό αναπαρέστησε τον άλλο επιβαρυμένο από ποικίλα αρνητικά γνωρίσματα, ώστε να διευκολύνει την υποτίμησή του. Το ελληνικό δημοτικό τραγούδι δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ να περιορίσει ή να αποσιωπήσει την ποικιλία του πραγματικού βίου, όπου ο έρωτας είναι πιθανότατο να εκδηλωθεί αδιαφορώντας για τους άρρητους ή και ρητούς κανόνες της εθνικά και θρησκευτικά χρηστής συμπεριφοράς. Η παρρησία του δείχνει ότι έχει τη θέληση και την ικανότητα να αποπαγιδεύεται από τον πεζό δημώδη λόγο, που μοιάζει μονοκόμματος συγκρινόμενος με το πολυφωνικό τραγούδι.


Ο καπετάν Μιχάλης [νέα έκδοση], Ελευθερία και θάνατος, Νίκος Καζαντζάκης, εκδ. Διόπτρα

Για πολλούς, το opus magnum του σπουδαίου συγγραφέα. Τώρα σε νέα έκδοση, με νέο εξώφυλλο, νέα γραμματοσειρά, πρόλογο και επίμετρο. Ιδανικό δώρο για κάθε αναγνώστη.

dioptra kazantzakis kapetan michalis

«Πολεμώντας να σώσουμε την Κρήτη, τι κάνουμε θαρρείς; Πολεμούμε να σώσουμε την ψυχή μας».
Ο Νίκος Καζαντζάκης αναμετριέται με τον Καπετάν Μιχάλη για πολλά χρόνια.
Πρόκειται για ένα ιστορικό μυθιστόρημα, που επικεντρώνεται περισσότερο στους ανθρώπους παρά στην ιστορία.
Η Κρήτη είναι ένα νησί στο οποίο καίει μια ασίγαστη φλόγα και οι άνθρωποι εκεί κινούνται από μια δαιμονική φωτιά. Δεν φοβούνται τον θάνατο κι αγαπούν τη ζωή με έναν τρόπο μαυλιστικό.
Η υπόθεση εκτυλίσσεται στα 1889, όταν οι υπόδουλοι Έλληνες επιχειρούν με έναν νέο ξεσηκωμό να ελευθερωθούν από τον τουρκικό ζυγό.
Αυτός ο ξεσηκωμός, αυτή η φλογερή εξέγερση είναι μέρος της ατέρμονης αναζήτησης της ελευθερίας, ακόμα κι αν τελικά το τίμημα είναι ο θάνατος.
Στον Καπετάν Μιχάλη απεικονίζεται καθαρά η ορμή του ανθρώπου προς τη δικαιοσύνη ενάντια στην τυραννία, συνθέτοντας ένα ψηφιδωτό από πρόσωπα και κουλτούρες που συγκρούονται και ταυτόχρονα προσπαθούν να βρουν κοινό έδαφος.
Μια στιγμή τα χείλια του, τα φρύδια του, τα μάτια του έπαιξαν, κοίταξε γύρα τους συντρόφους, κάτω την Τουρκιά, απάνω τον ακατοίκητο ουρανό… «Ελευτερία ή θάνατος!» μουρμούρισε κουνώντας άγρια την κεφάλα του.
«Ελευτερία ή θάνατος, ε κακομοίρηδες Κρητικοί! Ελευτερία και θάνατος! Αυτό πρέπει να γράψω εγώ στο μπαϊράκι μου· αυτό ’ναι το αληθινό μπαϊράκι του κάθε αγωνιστή! Ελευτερία και θάνατος!»

gutenberg KEATS PESSOA BASSANI


Μικρά πράγματα σαν κι αυτά, Κλερ Κίγκαν, μτφρ. Μαρτίνα Ασκητοπούλου, εκδ. Μεταίχμιο

Το τέλειο χριστουγεννιάτικο δώρο, μια συγκινητική και βαθιά ανθρώπινη ιστορία.

metaixmio keegan

Σε μια μικρή πόλη της Ιρλανδίας ο Μπιλ Φέρλονγκ προσπαθεί να καλύψει τις παραγγελίες των πελατών του καθώς η χρονιά πλησιάζει στο τέλος της. Στο τιμόνι μιας μικρής εταιρείας και πατέρας πέντε κοριτσιών, έχει καταφέρει να φτιάξει τη ζωή του μόνος του. Η μητέρα του, υπηρέτρια, έμεινε έγκυος στα δεκαπέντε αλλά, σε αντίθεση με ό,τι συνήθως συνέβαινε, δεν την πέταξαν απ’ το σπίτι με το μωρό της. Από αυτή την άποψη, ο Μπιλ ήταν πιο τυχερός από άλλα παιδιά. Την παραμονή των Χριστουγέννων ο Μπιλ κάνει την τελευταία του παράδοση στο μοναστήρι – όπου, υπό το πρόσχημα ότι τις εκπαιδεύουν, οι μοναχές εκμεταλλεύονται κοπέλες «χαλαρών ηθών» και τις βάζουν να δουλεύουν στο πλυντήριο του μοναστηριού. Τα όσα ανακαλύπτει ο Μπιλ εκεί, και η δύσκολη απόφαση στην οποία τον οδηγούν, τα αφηγείται η συγγραφέας με τόσο συγκρατημένη χάρη, που αυτό το όμορφο κείμενο γίνεται ταυτόχρονα αινιγματικό και συνταρακτικό.

dioptra dora 728x90 TO TAKSIDI TOU PANDA KAI TOU DRAKOU


Ζωή και Πεπρωμένο, Βασίλι Γκρόσμαν, μτφρ. Γιώργος Μπλάνας, εκδ. Γκοβόστη

Κορυφαίο μυθιστόρημα της Σοβιετικής Εποχής.

Από τα Γερμανικά Στρατόπεδα Εξόντωσης στα Σοβιετικά Στρατόπεδα Εργασίας και από τα φλεγόμενα ερείπια του Στάλινγκραντ στα ανακριτικά γραφεία της μεταπολεμικής Μόσχας, τα μέλη και οι φίλοι της οικογένειας Σαπόσνικοβ προσπαθούν να ξεφύγουν από τα νύχια του πιο απάνθρωπου πολέμου που γνώρισε η ανθρωπότητα. Πολεμούν, ερωτεύονται, ελπίζουν, απογοητεύονται, καταρρέουν, αρπάζονται από τα πιστεύω τους και συνεχίζουν, ενώ γύρω τους όλο και στενεύει ο κλοιός του ολοκληρωτισμού.

govostis zwi peprwmeno

Η συγκλονιστική εποποιία Ζωή και Πεπρωμένο κατασχέθηκε το 1961 από την KGB, αφού, σύμφωνα με τον ηγέτη της «αποσταλινοποίησης» Νικήτα Χρουτσόφ, δεν ήταν παρά άλλη μια πυρηνική κεφαλή στραμμένη κατά της Σοβιετικής Ένωσης. Η ελεύθερη έκδοσή του, το 1990, αποκάλυψε ένα αριστούργημα που μόνο με το Πόλεμος και Ειρήνη του Τολστόι θα μπορούσε να συγκριθεί σε ρεαλισμό και τρυφερότητα, πίστη και ανθρωπιά.


Επιβάτης, Stella Maris, Cormac McCarthy, μτφρ. Γιώργος Κυριαζής, εκδ. Gutenberg

Αυτό είναι το βιβλίο του Μπόμπι Γουέστερν, ενός ιδιοφυούς φυσικού που εγκατέλειψε μια πολλά υποσχόμενη καριέρα κι έγινε δύτης διάσωσης. Τον στοιχειώνει διαρκώς η εικόνα του πεθαμένου πατέρα του (μέλους της ομάδας που εφηύρε την ατομική βόμβα), ενώ μεγάλη οδύνη του προκαλεί και η σκέψη της αδερφής του Αλίσια. Όταν βουτά για να εντοπίσει ένα αεροπλάνο που έπεσε στη θάλασσα και τους δέκα επιβάτες του, βρίσκει μόνο εννιά. Από κει κι έπειτα περίεργα πράγματα αρχίζουν να του συμβαίνουν: φίλοι του εξαφανίζονται, τον παρακολουθεί το FBI, μπλοκάρεται ὁ τραπεζικός του λογαριασμός…

BANNER Mc CARTHY scaled

Δεκάξι χρόνια μετά τον Δρόμο ο Κόρμακ Μακάρθι επιστρέφει με ένα από τα καλύτερα έργα της καριέρας του. Ο Επιβάτης είναι το πρώτο μέρος ενός μυθιστορηματικού δίπτυχου που ολοκληρώνεται με το Stella Maris.


Jazz, Τόνι Μόρισον, μτφρ. Κατερίνα Σχινά, εκδ. Παπαδόπουλος

;Ένα σπουδαίο μυθιστόρημα της νομπελίστριας Τόνι Μόρισον. 

Ο Τζο Τρέις, ένας μεσόκοπος πλανόδιος πωλητής καλλυντικών, πυροβολεί θανάσιμα τη νεαρή ερωμένη του. Τυφλωμένη από τη ζήλια, η γυναίκα του, η Βάιολετ, εισβάλλει στην εκκλησία την ώρα της κηδείας και επιτίθεται στη νεκρή. Μια παθιασμένη ιστορία έρωτα και εμμονής, που εκτυλίσσεται στο Χάρλεμ του Μεσοπολέμου με αναδρομές στον αμερικανικό Νότο του 19ου αιώνα, για να μιλήσει για τα συναισθήματα, τις προσδοκίες, τους φόβους και τη σκληρή πραγματικότητα της αφροαμερικανικής ζωής. 

papadopoulos beloved

Μυθιστόρημα γραμμένο σαν μουσική σύνθεση της τζαζ μέσα από τον έξοχο συνδυασμό ποικίλων αφηγηματικών φωνών, το Jazz είναι το αφροαμερικανικό έπος που χάρισε στη συγγραφέα το Νόμπελ Λογοτεχνίας. 

"Το Jazz αναφλέγεται με μια ένταση που συναντά κανείς μόνο στην τραγική ποίηση του παρελθόντος και όχι στο σύγχρονο μυθιστόρημα". (THE GUARDIAN)
"Πρόκειται για το βιβλίο των αντιθέτων: νεότητα και γήρας, στειρότητα και σεξουαλικότητα, ύπαιθρος και πόλη, άντρες και γυναίκες. Μια πολυπρισματική αφήγηση που μας εισάγει σε έναν ρευστό, πολυδιάστατο κόσμο". (THE NEW YORK TIMES REVIEW OF BOOKS)
"Ίσως να είναι η τελευταία κλασική Αμερικανίδα συγγραφέας, στην παράδοση ενός Poe, ενός Melville, ενός Twain, ενός Faulkner. (NEWSWEEK)

XARI POTER ALL BOOKS 2022 BOOKPRESS 728X90


Εμμονή, Antonia S. Byatt, μτφρ. Κατερίνα Σχινά, εκδ. Πόλις

Το κορυφαίο μυθιστόρημα της βραβευμένης Αγγλίδας συγγραφέως υφαίνει ένα δίχτυ παθών, παραπλάνησης και τραγωδίας. Και είναι ταυτόχρονα ένα δεξιοτεχνικό παιχνίδι «μίμησης ύφους» ποιητών και ποιητριών του 19ου αιώνα, ένας αφηγηματικός άθλος που αξιοποιεί τα πιο συναρπαστικά στοιχεία του λογοτεχνικού αινίγματος που ονομάζεται ρομαντικό μυθιστόρημα.

polis emmoni to vivlio tis antonia soyzan mpaiat

«Η "Εμμονή" αφορά πάνω απ' όλα τον λόγο, τη γλώσσα, την απόλαυση της ανάγνωσης, τη μοναδικότητα της ανάγνωσης. Το βιβλίο εκπληρώνει τον βασικό του στόχο. Παρακινεί τον αναγνώστη να διαβάσει και να στοχαστεί πάνω στη γλώσσα, αναλογιζόμενος τη σημασία που είχε εκείνη σε μια άλλη εποχή.» (The New York Times)

«Καθώς η "Εμμονή" ξεδιπλώνεται, μοιάζει όλο και λιγότερο σαν μια συνηθισμένη σάτιρα για την πανεπιστημιακή κοινότητα και περισσότερο σαν ένα κείμενο του Χόρχε Λουίς Μπόρχες. Η πιο λαμπρή πτυχή της "Εμμονής" είναι η έξυπνη επινόηση της κυρίας Byatt όσον αφορά τα γράμματα, τα ποιήματα και τα ημερολόγια από τον 19ο αιώνα. Η "Εμμονή" είναι ένα εξαιρετικό επίτευγμα που μετατρέπει κάθε αφηγηματικό μηχανισμό της αγγλικής μυθοπλασίας σε θέμα προς μελέτη χωρίς, ούτε για μια στιγμή, να διακόπτει την απόλαυση.» (The New York Times Book Review)

«Με τους περίπλοκους θεματικούς στοχασμούς της, η "Εμμονή" είναι ένα μυθιστόρημα πολυεπίπεδο και διασκεδαστικό, όσο δεν έχει υπάρξει άλλο εδώ και χρόνια.» (Newsweek)

«Η ολοφάνερη ευφυΐα, το λεπτό χιούμορ, ο τρόπος με τον οποίο παρελθόν και παρόν συνυφαίνονται, καθιστούν την "Εμμονή" ένα βιβλίο πρωτότυπο και αλησμόνητο.» (Time)


Μια εποχή στην κόλαση, Arthur Rimbaud, μτφρ. Χριστόφορος Λιοντάκης, εκδ. Κείμενα

Το μεγαλειώδες ποίημα του Arthur Rimbaud στην μετάφραση του Χριστόφορου Λιοντάκη, κυκλοφορεί στη σειρά ξένης ποίησης Sempreviva.

keimena rimbaud liontakis

Άλλοτε, αν θυμάμαι καλά, η ζωή μου ήταν μια γιορτή όπου άνθιζαν όλα τα αισθήματα κι έρεε κάθε λογής οίνος.
Μια βράδια κάθισα στα γόνατα μου την Ομορφιά. – και τη βρήκα φαρμάκι. – Και την καταράστηκα.
Ξεσηκώθηκα ενάντια στην εξουσία.
Πήρα τους δρόμους. Αχ, μάγισσες, δυστυχία, μίσος, σε εσάς εμπιστεύτηκα τον θησαυρό μου.


 Ο θρίαμβος του Αχιλλέα, Luise Gluck, μτφρ. Χάρης Βλαβιανός, εκδ. Στερέωμα

Εμβληματική συλλογή της νομπελίστριας Αμερικανίδας ποιήτριας.

Η συλλογή Ο θρίαμβος του Αχιλλέα, γραμμένη το 1985, της βραβευμένης με Νόμπελ ποιήτριας είναι ίσως η πλέον ερωτική της πλούσιας συγκομιδής της. Τα ποιήματα της συλλογής είναι οι παθιασμένες κραυγές "αυτού που έχει εγκαταλειφθεί". Είτε μιλάει σε έναν χαμένο εραστή είτε στον νεκρό πατέρα, είναι η ίδια η απώλεια που δίνει την αφορμή για το ποίημα. Έτσι, ο ηφαιστειακός κόσμος του συναισθήματος, διοχετευμένος σε αυστηρές μορφές που καθορίζονται από τη ρητορική και τη λογική, δημιουργεί μια ποιητική εμπειρία ρήξης, μια βίαια αντιπαράθεση στην οποία ο εαυτός θριαμβεύει ενώ χάνει. Εποικισμένη με θεούς, ημίθεους και ομηρικούς ήρωες, βασισμένη σε πρότυπα από την κλασική αρχαιότητα και την παράδοση της Βίβλου, η συλλογή αυτή σηματοδοτεί την πρώτη μεγάλη προσπάθεια της ποιήτριας να δώσει στην εμπειρία τη μόνιμη μορφή του μύθου, χωρίς να επιχειρεί να καταστήσει μυθική την αυτοβιογραφική της εμπειρία. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
NATIONAL BOOK CRITICS CIRCLE AWARD 1985

stereoma gluck thriamvos

Ήρθες στην άκρη του κρεβατιού
και κάθισες κοιτάζοντάς με.
Ύστερα με φίλησες - ένιωσα
ζεστό κερί στο μέτωπό μου.
Ήθελα να αφήσει ένα σημάδι:
έτσι ήξερα ότι σ' αγαπούσα.
Επειδή ήθελα να καώ, να σφραγιστώ,
να έχω κάτι στο τέλος -


Ύμνος εις την Ελευθερίαν, Διονύσιος Σολωμός, επιμ. Κώστας Σταμάτης, εκδ. Πατάκη

"O Ύμνος εις την Ελευθερίαν του Διονυσίου Σολωμού μόνο τυχαίο γεγονός δεν υπήρξε στην αναγεννημένη ποίησή μας και στην Ιστορία της ελεύθερης νεοελληνικής ζωής. Γράφτηκε τις ώρες που εξελισσόταν η Επανάσταση του 1821, όταν οι καπνοί από τις μάχες είχαν σμίξει με τα πρώτα φανερώματα της νέας ποιητικής δημιουργίας, για ν’ αναστήσουν και πάλι ελεύθερη τη θεϊκιά κι όλη αίματα Πατρίδα. Ο ποιητής είχε ήδη υψωθεί ολόθυμα στην έννοια και στη μορφή της Ελευθερίας και συνέθεσε τον Μάιο του 1823 το διαρκέστερο συνειδησια­κό χρέος του ελληνικού λαού να ζήσει πλέον ελεύθερος. Από τότε ως τις μέρες μας, αυτό το άρρηκτο στον χρόνο έργο επικυρώνει διαρκώς ως νεότερο Δημόσιο Σήμα την ελεύθερη εθνική μας υπόσταση. Μέχρι το τέλος του 20ού αι., ο Ύμνος ήταν το πιο πολυμεταφρασμένο νεοελληνικό ποίημα.

patakis solomos

Το άλλο μέρος που συναπαρτίζει αυτήν την έκδοση σ’ ένα ενιαίο οργανικό σύνολο είναι τα Προλεγόμενα του Ιάκωβου Πολυλά, του διανοητή και λογοτέχνη που «σαν μέλισσα τρύγησε την ποιητική ουσία του Σολωμού», σύμφωνα με τον Λορέντζο Μαβίλη. Αποτελεί την ουσιωδέστερη μελέτη και μαρτυρία από τον άνθρωπο που υπήρξε επιστήθιος φίλος του Σολωμού και αυτοπρόσωπος μάρτυρας της ζωής και του έργου του". Κ.Σ. 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Πέντε βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα μάς δείχνουν τον δρόμο για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή, μέσα από δεδομένα που προέκυψαν από σημαντικές επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών και από πολύτιμα αποστάγματα πνευματικής εμβάθυνσης. 

Γράφει η Ελεάνα Κολοβού 

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Η πλατφόρμα έδωσε στη δημοσιότητα το teaser trailer του σίριαλ 16 επεισοδίων που προσπαθεί να οπτικοποιήσει το εμβληματικό μυθιστόρημα «100 χρόνια μοναξιά» του νομπελίστα Κολομβιανού συγγραφέα. Κεντρική εικόνα: © Netflix. 

Επιμέλεια: Book Press

...
Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Την Κυριακή 28 Απριλίου στις 20:00 στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ θα πραγματοποιηθεί η τελευταία ανάγνωση της επιτυχημένης σειράς «Παραβάσεις / Αναγνώσεις», του θεατρικού αναλόγιου που επιμελείται η σκηνοθέτης Σύλβια Λιούλιου. Αυτή τη φορά, η Άννα Κοκκίνου συνεργάζεται με τον Νίκο Βελιώτη και διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» τ...

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Καλεσμένοι στη βραδιά μιλούν για το έργο του κορυφαίου στιχουργού, ενώ θα ακουστούν και τραγούδια σε ποίηση Νίκου Γκάτσου με τη Μαρία Κρασοπούλου και τον Νικόλα Παλαιολόγο.

Επιμέλεια: Book Press

Ο Δήμος Καλαμάτας και ο Τομέας Λόγου και Γραμμάτων της Κ.Ε. «ΦΑΡΙΣ», διοργανώνουν...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Πέντε βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα μάς δείχνουν τον δρόμο για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή, μέσα από δεδομένα που προέκυψαν από σημαντικές επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών και από πολύτιμα αποστάγματα πνευματικής εμβάθυνσης. 

Γράφει η Ελεάνα Κολοβού 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ