siakantaris 32 vivlia

Επιλογή 31 βιβλίων non fiction, τα οποία κυκλοφόρησαν τους προηγούμενους μήνες: Ιστορία, φιλοσοφία, πολιτική και διανόηση, έμφυλη βία και δικαιώματα και, βέβαια, Μικρασιατική Καταστροφή. Και στο τέλος, μια ιδιαίτερη πρόταση μεταφρασμένης λογοτεχνίας.

Του Γιώργου Σιακαντάρη

1 siak George Orwell
«Ό,τι μου κάνει κέφι
Δοκίμια για τη λογοτεχνία και την πολιτική»
Μτφρ. Οδυσσέας Πάππος
Ανθολόγηση – Επίμετρο: Σταύρος Ζουμπουλάκης
Μεταίχμιο

Μια σειρά δοκιμίων και άρθρων του συγγραφέα του αντιολοκληρωτισμού, γραμμένα σε δύσκολες και στρατευμένες εποχές, όπως ο ίδιος τις χαρακτηρίζει. Κείμενα για τους φτωχούς και τη φτώχεια και την υποκρισία των φιλανθρωπικών οργανώσεων, κατά της θανατικής ποινής αλλά και κείμενα κριτικής παρουσίασης μεγάλων λογοτεχνών όπως οι Τολστόι, Σαίξπηρ, Κίπλινγκ, Γέιτς, Τουέιν, Κέστλερ, Πάουντ έως δοκίμια που θυμίζουν τα μεγάλα μυθιστορήματά του κατά του σταλινισμού και το κάθε είδους ολοκληρωτισμού. Κι όλα αυτά με την πένα ενός δεξιοτέχνη της ειρωνείας, του σαρκασμού και του αυτοσαρκασμού και ενός παθιασμένου δημοκράτη. Όποιος δεν θα τα διαβάσει, θα χάσει. Όποιος τα διαβάσει, μέσα σε πολλά άλλα, θα γίνει και καλύτερος άνθρωπος. Γιατί τα καλά βιβλία μας κάνουν και καλύτερους ανθρώπους.

2 siak


Θανάσης Διαμαντόπουλος
«Ο εθνικός διχασμός και η κορύφωσή του
Η Δίκη των “έξι” – Εξιλασμός ή δικαστικός φόνος;»
Εκδ. Πατάκη

Το τελευταίο έργο του ακάματου δάσκαλου της ορθολογικής και μετριοπαθούς προσέγγισης της Ιστορίας και της Πολιτικής Επιστήμης εξετάζει τη Δίκη των έξι ως λογικό αποτέλεσμα του κλίματος που δημιουργήθηκε κατά την πενταετία 1915-1920. Εδώ κορυφώνεται ο Εθνικός Διχασμός και με την εκτέλεση των έξι εκτελείται η ηγετική ομάδα της μιας παράταξης εκ των δυο του Διχασμού. Το 1935 ήταν η κορύφωση του δράματος με την αποτυχία του βενιζελικού πραξικοπήματος και την εκτέλεση πέντε βενιζελικών παραγόντων και την καταδίκη ερήμην σε θάνατο άλλων 55. Στο ενδιάμεσο ο συγγραφέας παρακολουθεί τις αντιδημοκρατικές εκτροπές της περιόδου 1915-1920 όπου σ’ αυτές συμμετείχαν και οι δυο πλευρές. Γενικά, η εικοσιπενταετής αυτή περίοδος γνώρισε τουλάχιστον επτά μείζονα στρατιωτικά κινήματα και δύο νόμους που ποινικοποιούσαν τη διαφορετική ιδεολογική άποψη. Μια περίοδος τριών πολιτικών διωγμών σε κοινοβουλευτικό πλαίσιο και με δημοκρατικό μανδύα. Να που οδηγούν οι εθνικισμοί, μας λέει αυτό το υπέροχο βιβλίο.

3 siak


Άγγελος Συρίγος, Ευάνθης Χατζηβασιλείου
«Μικρασιατική Καταστροφή
50 ερωτήματα και απαντήσεις»
Εκδ. Πατάκη

Πώς φτάσαμε στη Μικρασιατική Καταστροφή, τι συνέβη κατά τη διάρκειά της και πώς αντιμετωπίσαμε ως κράτος και κοινωνία τις συνέπειές της. Σ’ αυτά τα ερωτήματα απαντούν οι δυο πανεπιστημιακοί δάσκαλοι σ’ αυτό το κατατοπιστικότατο αλλά και καθόλου απλουστευτικό βιβλίο. Αυτοί απαντούν, μεταξύ πολλών άλλων, στο από πότε προέκυψε το ενδιαφέρον της Ελλάδας για τη Μικρά Ασία, ποια στάση έναντι των διεκδίκησής της κρατούσαν οι δυο μεγάλες τότε παρατάξεις, ποια ήταν πλέον η Οθωμανική Αυτοκρατορία μετά τον Μεγάλο Πόλεμο, πώς φτάσαμε έως τα βάθη της Αυτοκρατορίας και γιατί ηττηθήκαμε και τι σήμανε τελικά για τη θέση της Ελλάδας στο παγκόσμιο σύστημα αλλά και στο εσωτερικό της αυτή η Καταστροφή. Απαντήσεις που γεννούν νέα ερωτήματα και προβληματισμούς, ανοίγοντας μια σοβαρή συζήτηση που χρειαζόμαστε σήμερα.

4 siak


Mariana Mazzucato
«Η οικονομία της αποστολής
Ένας φιλόδοξος οδηγός για να αλλάξουμε τον καπιταλισμό»
Μτφρ. Ελένη Κοτσυφού
Πρόλογος: Κώστας Π. Αναγνωστόπουλος
Επίκεντρο

Και σ’ αυτό το βιβλίο της η καθηγήτρια οικονομικών συνεχίζει την αποδόμηση όλων των «ιδεολογικών ιστοριών που θεωρούν ότι το Κράτος δεν έχει καμία θέση στη θεωρία και την πρακτική της ανάπτυξης». Μόνο που εδώ τεκμηριώνει τη θέση της και με συγκεκριμένες προτάσεις για την «οικονομία της αποστολής» και το πώς αυτή μπορεί να αλλάξει τον καπιταλισμό. Προτάσεις γερά δεμένες σ’ ένα πλαίσιο αποστολής του κράτους, του ιδιωτικού τομέα και της κοινωνίας για το τι πρέπει να γίνει στην πράσινη οικονομία, στην υγεία, στην παιδεία, στην κινητικότητα, στη μείωση του ψηφιακού χάσματος. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζει επτά πυλώνες (αξία, αγορές, οργανισμούς, οικονομική διαχείριση, διανομή, συνεργασία, συμμετοχή) απαραίτητους για να αλλάξει ο καπιταλισμός προς την κατεύθυνση μιας καλύτερης πολιτικής οικονομίας που θα στηρίζεται στην έννοια της αποστολής.

5 siak


Horst Kruger
«Το διαλυμένο σπίτι
Τα νεανικά μου χρόνια στη Γερμανία του Χίτλερ»
Μτφρ. Σίσσυ Παπαδάκη
Gutenberg

Το να ζεις στη Γερμανία του Χίτλερ ακόμα και αν ήσουν Γερμανός, δεν ήταν μεγάλη τύχη. Ακόμη περισσότερο αν ήσουν στα εφηβικά σου χρόνια. Ο συγγραφέας είναι ο νεαρός Κρίγκερ που διηγείται πώς κλονίζεται και ανατρέπεται η ζωή μιας οικογένειας ευγενών και μορφωμένων ανθρώπων, μικροαστών που μια ολόκληρη ζωή πάλευαν με νύχια και με δόντια σ’ ό,τι απειλούσε να καταστρέψει την ηθική της χώρας τους. Άνθρωποι ευγενικοί, αναγκάζονται να τεθούν στην υπηρεσία του χιτλερικού τέρατος, χάνουν φίλους, διώκονται. Ο νεαρός Κρίγκερ αναγκάζεται να εγκαταλείψει τα αναγνώσματα του Χέλντερλιν και του Νίτσε και αφού πρώτα θεωρηθεί προδότης, καταλήγει σμηνίας στον χιτλερικό στρατό. Αποκαλύπτει στάσεις και συμπεριφορές που μέχρι τα μισά της δεκαετίας του 1960 κρύβονταν κάτω από τα γερμανικά χαλιά. Αποκαλύπτει την ανημποριά του απλού ανθρώπου απέναντι στη μηχανή του ολοκληρωτισμού. Ένα ευγενές, σαν τον συγγραφέα του, βιβλίο.

6 siak


Ιφιγένεια Μπουτοροπούλου
«Διαχωρισμός των εκκλησιών και του κράτους στη Γαλλία
Χρονικό των ιδεολογικών ζυμώσεων που οδήγησαν στη θέσπιση ενός νόμου»
Μτφρ. Γιώργος Μπολιεράκης
Πρόλογος: Πασχάλης Κιτρομηλίδης
Στερέωμα

Η συγγραφέας, ομότιμη καθηγήτρια, με αφορμή αλλά και επίκεντρο την ψήφιση του νόμου Ferry στη Γαλλία το 1905 για τον διαχωρισμό της εκκλησίας από το κράτος, παρακολουθεί τις διαδρομές της σχέσης του ιερού, όπως αυτό εκφράζεται από τις εκκλησίες, με το κοσμικό, όπως αυτό εκφράζεται από τα κράτη. Σχέσεις τριβής, αντιπαραθέσεων, αλληλοεπικαλύψεων και συγκρούσεων. Από την απολυταρχία στην ανοχή του Διατάγματος της Νάντης, από εκεί πίσω στο μίσος με τη Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου και από εκεί στον Διαφωτισμό, στη Γαλλική Επανάσταση, στην Παλινόρθωση, στην Τρίτη Γαλλική Δημοκρατία μετά το 1870, στην υπόθεση Ντρέυφους έως τη ρήξη των σχέσεων γαλλικού κράτους και εκκλησίας. Αυτές είναι οι ιστορικές διαδρομές αυτού του νόμου, αλλά η συγγραφέας δεν μένει σ’ αυτές. Παρακολουθεί με συνέπεια και επιστημονική φροντίδα τις ιδεολογικές ζυμώσεις όλης της περιόδου με αντικείμενο τις σχέσεις της θρησκευτικής συνείδησης με την πολιτειακή συνείδηση.

7 siak


Κωνσταντίνος Τσουκαλάς
«Για μιαν άλλη πολιτεία;
Μνήμη Δημήτρη Τσάτσου»
Καστανιώτης

Βιβλίο αφιερωμένο στη μνήμη ενός μεγάλου Έλληνα επιστήμονα από έναν άλλο μεγάλο Έλληνα επιστήμονα. Κείμενα που αναφέρονται στην κληρονομιά που μας άφησε ο Δημήτρης Τσάτσος, στην κληρονομία μιας Πολιτολογείας που δεν μένει στα προφανή, αλλά αναζητεί απαντήσεις και νέα ερωτήματα πίσω από την προφάνεια. Συνεχίζει ο συγγραφέας με την «αποκάλυψη» των καταγωγών του περί πολιτικής εξουσίας λόγου και του «συλλογικά προβαλλόμενου κοινωνικοπολιτικού δέοντος». Για να καταλήξει στην κριτική περιγραφή των σύγχρονων ιδεολογικών μετατοπίσεων. Βιβλίο προοδευτικής αυτοκριτικής και αυτογνωσίας.

 

8 siak


Νικολέττα Τσιτσανούδη-Μαλλίδη, Νικόλας Πρεβελάκης 
«Φοβογλώσσα / Phoβoglossa – Δίγλωσση έκδοση»
Καστανιώτης

Αν ο Μπεκ μιλά για τις κοινωνίες του ρίσκου και ο Μπάουμαν για τις ρευστές κοινωνίες, οι δυο συγγραφείς προσεγγίζουν με δυο ξεχωριστά κείμενα τις κοινωνίες του φόβου ως ψυχολογικό-κοινωνικού φαινομένου και ως μέσο εξουσιαστικών επιβολών. Ο Νίκος Πρεβελάκης από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ αναζητεί τα χαρακτηριστικά των σημερινών απειλών που οδηγούν στον φόβο και εντοπίζει τόσο τους εξωτερικούς όσο και τους εσωτερικούς μηχανισμούς που κατευθύνουν και αναπτύσσουν αυτούς τους φόβους. Η Νικολέττα Τσιτσανούδη-Μαλλίδη δίνει έμφαση στη γλώσσα του φόβου, στη φοβογλώσσα, στους τρόπους δηλαδή που η γλώσσα των απειλών χειραγωγεί και χειραγωγείται από τους πολιτισμικά και οικονομικά ανώτερους και απευθύνεται στους υποδεέστερους. Πολύτιμο βιβλίο σε καιρούς που κάθε κριτική στις ελίτ βαπτίζεται λαϊκισμός.

9 siak


Χριστίνα Φίλιου
«Βιογραφία μιας αυτοκρατορίας -
Κυβερνώντας τους Οθωμανούς σε μια εποχή επαναστάσεων»
Μτφρ. Νερίνα Κιοσέογλου
Αλεξάνδρεια

Μπορεί η ζωή και η δράση ενός μόνου ατόμου, του Στέφανου Βογορίδη, γιου ενός ζωέμπορου που ανήλθε στα ανώτατα αξιώματα της Πύλης κι έγινε ξακουστός Φαναριώτης, να μας δώσει την εικόνα ενός ολόκληρου κοινωνικού στρώματος που τέθηκε στην υπηρεσία του σουλτάνου, αλλά και των αλλαγών που φαίνονταν από τις αρχές του 19ου αιώνα να έρχονται στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και την αντίθετη προσπάθεια να διατηρηθεί η συνοχή και να αντέξει το παλαιό καθεστώς; Η απάντηση είναι θετική και το αποτέλεσμα θελκτικό. Η συγγραφέας, καθηγήτρια ιστορίας στο Μπέρκλεϋ, παρακολουθεί την πορεία ενός ανθρώπου που έμεινε πιστός στον σουλτάνο, παρόλο που η πατρίδα του επαναστάτησε εναντίον του.

10 siak


Aeon J. Skoble
«Ρόμπερτ Νόζικ
Ελευθερισμός και Δικαιώματα»
Μτφρ. Γιώργος Άρχοντας
Παπαδόπουλος

Ο Αμερικανός καθηγητής φιλοσοφίας επισκοπεί με λιτό, αυστηρό αλλά και επιστημονικό τρόπο τα βασικά στοιχεία της φιλοσοφίας του Νόζικ –πολλοί τον θεωρούν και ως εκπρόσωπο της μείξης αναρχισμού και φιλελευθερισμού– για το πώς είναι εφικτό κάθε άτομο να αντιμετωπίζεται ως σκοπός και όχι μέσο. Ποια μπορεί να είναι τα φιλελεύθερα εργαλεία για την επίτευξη αυτού του μείζονος φιλελεύθερου στόχου. Το ελάχιστο κράτος μπορεί να δικαιολογηθεί από τη σκοπιά του φιλελευθερισμού, αλλά το ελάχιστο κράτος είναι το μόνο που μπορεί να δικαιολογηθεί. Κάθε τι πιο εκτεταμένο, όπως το αναδιανεμητικό κράτος, παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα – σύμφωνα, πάντα, με τη φιλοσοφία του Νόζικ. 

 

11 siak


Thomas Piketty
«Κεφάλαιο και Ιδεολογία»
Μτφρ. Σώτη Τριανταφύλλου
Εκδ. Πατάκη

Ο Γάλλος καθηγητής οικονομολόγος και υποστηρικτής της δυνατότητας λειτουργίας σήμερα ενός μοντέλου συμμετοχικού σοσιαλισμού υποστηρίζει πως οι ανισότητες δεν οφείλονται στις οικονομικές και τεχνολογικές αλλαγές αλλά στις ιδεολογικές και πολιτικές. Εφόσον αυτό συμβαίνει τότε οι αλλαγές στις κοινωνίες δεν είναι νομοτελειακές αλλά αποτέλεσμα δράσεων. Επομένως μπορούμε να φανταστούμε άλλες ιστορικές διαδρομές στην Ευρώπη αλλά και στην Ασία, όπου η ανάπτυξη δεν θα στηριζόταν στον προστατευτισμό, στη δουλοκτησία, στον αποικισμό, στη στρατοκρατία αλλά και άλλες διαδρομές στο παρόν και στο μέλλον χωρίς ιδιοκτησιοκρατία (ο καπιταλισμός στη δική του ορολογία) και υπερκαπιταλισμό. Αντικείμενο του βιβλίου αποτελεί η ιστορία και το μέλλον των καθεστώτων ανισότητας. Αλλά ο Πικετί δεν καταγράφει απλώς. Καταδεικνύει και το πώς οι κοινωνίες και κυρίως το ανώτατο δεκατημόριο των οικονομικά ισχυρών και οι οργανικοί διανοούμενοί του δικαιολογούν τις ανισότητες. Ο συγγραφέας αναφέρεται στις κοινωνίες ανισότητας που γεννήθηκαν όχι μόνο στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ινδία, στην Κίνα, στο Ιράν, στον Αραβικό Κόσμο, στην Άπω Ανατολή, στην Ιαπωνία και στη Νότια Αφρική.

12 siak


Παναγιώτης Δημουλέας, Γιάννης Πριόβολος
«Δεν συνεμορφώθησαν προς τας υποδείξεις - Η ομηρία και οι ιδεολογικοπολιτικές συγκρούσεις Ελλήνων αξιωματικών στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Άξονα (1941-1945)»
Εκδ. Πατάκη

Η ομηρία και οι ιδεολογικοπολιτικές συγκρούσεις Ελλήνων αξιωματικών στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Άξονα είναι το θέμα που με προσοχή και ευαισθησία θίγουν οι δυο συγγραφείς. Η γερμανική ναζιστική κατοχή δεν άπλωσε τα πλοκάμια της μόνο μέσα στην Ελλάδα αλλά άρπαξε και δίχασε και τους αιχμάλωτους Έλληνες αξιωματικούς. Ποιες ήταν οι συνθήκες μέσα στις οποίες επιβίωσαν αυτοί οι αξιωματικοί και ποιες συγκρούσεις αναπτύχθηκαν μεταξύ τους; Συγκρούσεις και διαφορετικές κοσμοαντιλήψεις μεταξύ των «εθνικοφρόνων» και των «προδοτών» εαμιζόντων αξιωματικών που αναπτύχθηκαν και στο πλαίσιο της ελληνικής κοινωνίας και οδήγησαν μέχρι την Απριλιανή χούντα. Η εξιστόρηση επικεντρώνεται στη δράση του ταγματάρχη Βασίλη Μερκούριου. Εξαιρετικά κατατοπιστικά και χρήσιμα τα τρία παραρτήματα ονομάτων αιχμαλώτων αξιωματικών.

13 siak


Stephen Fry
«Μύθος» 
Μτφρ. Πέτρος Γεωργίου
Εκδ. Πατάκη

Ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης, μας ταξιδεύει σαν σε ταινία στον μαγικό κόσμο των ελληνικών μύθων. Δεν τους αλλάζει, δεν τους εκσυγχρονίζει απλά τους αναπαραγάγει με τη ματιά του σήμερα. Με τη ματιά που διερευνά το πώς αυτοί γεννήθηκαν, τι σήμαιναν και κυρίως ποια ήταν η αφήγησή τους. Από «τα παιδιά της Ρέας» μέχρι τον Μίδα και από τον κακό Δία έως την Παλλάδα Αθηνά και τον Απόλλωνα που διάβαζε τα σημάδια, η μεγάλη πλειοψηφία των αρχαιοελληνικών μύθων συμπεριλαμβάνονται σ’ αυτό το συναρπαστικά γραμμένο βιβλίο. Οι αναγνώστες του θα ανακαλύψουν πραγματικά τον μύθο που κρύβεται πίσω από τους ελληνικούς μύθους.

 

14 siak


Αλέξανδρος Δ. Μπαζούκης
«Ρόδης Ρούφος
Ένας συγγραφέας σε καιρούς δοκιμασίας (Κατοχή, Αντίσταση, Κυπριακός Αγώνας)»
Πρόλογος: Θανάσης Βαλτινός
Εκδ. Επίκεντρο

Ο φιλόλογος και συγγραφέας αυτού του βιβλίου κινείται στα δύσκολα αλλά πανέμορφα μονοπάτια μεταξύ της ιστορίας και της λογοτεχνίας, των ιδεολογικών κινήσεων και της αισθητικής απόλαυσης, του μύθου και της πραγματικής ζωής ενός πολύ μεγάλου –και αγαπημένου μου– συγγραφέα. Πώς όμως αντιμετώπισε η λογοτεχνική κριτική, από τ΄ αριστερά και τα δεξιά, την τριλογία του Ρόδη Ρούφου Η ρίζα του μύθου, Το Χρονικό μιας σταυροφορίας και τη Χάλκινη Εποχή;. Γιατί του επιτέθηκαν οι «αριστεροί» κριτικοί και γιατί δεν πολυενθουσίαστηκαν οι «δεξιοί»; Συνάμα όμως και ποια ήταν η δράση του συγγραφέα αυτών των βιβλίων κατά την Κατοχή, την Αντίσταση, τον Κυπριακό Αγώνα. Μια βιογραφία μέσω της λογοτεχνίας και μια λογοτεχνία που δεν ξεχνά την ατομικότητα. Μια σύνθεση του ευρύτερου κοινωνικοπολιτικού, ιδεολογικού και πνευματικού κλίματος με την ατομική δράση ενός συγγραφέα του διαμετρήματος του Ρόδη Ρούφου.

15 siak


Benny Morris, Dror Ze’evi
«Η τριακονταετής γενοκτονία
Ο αφανισμός των χριστιανικών μειονοτήτων της Τουρκίας, 1894-1924»
Μτφρ. Μενέλαος Αστερίου
Εκδ. Πατάκη

Γατί οι γενοκτονίες των χριστιανικών μειονοτήτων της Τουρκίας ξεκίνησαν από τους Αρμένιους και πώς επεκτάθηκαν στους Ασσύριους και στους Έλληνες, πώς σχεδιάστηκαν και ποια στοιχεία τεκμηριώνουν την ύπαρξή τους, αυτά είναι τα μείζονα θέματα που οι δυο ισραηλινοί καθηγητές παρουσιάζουν σ’ αυτό το βιβλίο. Από το 1894 έως το 1924 τρία κύματα από τον σουλτάνο Αμπντούλ Χαμίτ Β’, τους Νεότουρκους και με κατάληξη στον Κεμάλ εξόντωσαν το 20% του πληθυσμού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Το 1924, από το 20% που ήταν οι χριστιανικοί πληθυσμοί είχε απομείνει το 2%. Γιατί συνέβη και ποιοι είναι οι ένοχοι γι' αυτή τη θηριωδία σε μια κοινωνία που ήταν προηγουμένως ιδιαιτέρως ανεκτική. Ως βασική αιτία βλέπουν οι δυο ιστορικοί την αδίστακτη απόφαση για τη δημιουργία ενός καθαρού μουσουλμανικού έθνους, χωρίς να παραβλέπουν τα οικονομικά συμφέροντα και την τουρκική εθνικιστική αφύπνιση της περιόδου.

16 siak


Demetris Nikolaides
«Αναζητώντας μια θεωρία των πάντων
Η φιλοσοφία πίσω από τη φυσική»
Μτφρ. Χρίστος Γούδης
Κάκτος

Ο Ελληνοαμερικανός καθηγητής φυσικής, μας ξεναγεί μέσω της φιλοσοφίας και της φυσικής στον μαγικό κόσμο του χωροχρόνου, όπου αναζητείται μια ενιαία «θεωρία των πάντων». Με γραφή ιδιαιτέρως γλαφυρή προσεγγίζει θέματα ιδιαιτέρως δύσκολα για τον μη ειδικό και κάνει τον αναγνώστη του να απορεί που νόμιζε πως δεν μπορεί να τα ξέρει όλα αυτά που εδώ περιγράφονται και αφορούν την προσπάθεια της επιστήμης να «ανακαλύψει» μια θεωρία που τελικώς θα ερμηνεύει όλα τα φαινόμενα της φύσης μέσω ενός και μοναδικού αναλλοίωτου κυρίαρχου νόμου. Ο συγγραφέας υποστηρίζει πως η μελέτη της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφικής σκέψης εναρμονίζεται με τα επιτεύγματα της σύγχρονης επιστήμης και βοηθά στην αναδιατύπωση και την επανεκτίμηση ανταγωνιστικών αρχών της σύγχρονης φυσικής. Το άχρονο και πανταχού παρόν, η μοναδικότητα, το άτομο και το ον, το κενό και το μη ον μερικά από τα θέματα του πολύ ωραίου, και αισθητικά, βιβλίου.

17 siak


Βασίλης Ι. Τζανακάρης
«Εάλω η Σμύρνη
Δακρυσμένη Μικρασία, 1919-1922»
Μεταίχμιο

Η ιστορία της Μικρασιατικής Καταστροφής από τις Βερσαλλίες και τις διαβουλεύσεις των «μεγάλων ειρηνοποιών» για το μοίρασμα των πρώην πλέον αυτοκρατοριών έως τον απόλυτο ξεριζωμό των Ελλήνων από τα εδάφη που ζούσαν και μεγαλουργούσαν πολλοί εξ αυτών με κατάληξη τη δίκη των έξι. Μια συναρπαστική, σχεδόν μυθιστορηματική, διαδρομή του πολυγραφότατου συγγραφέα που διαβάζεται, όπως και τα άλλα βιβλία του, με μια πνοή. Στο τέλος όμως αφήνει μια πικρή γεύση για το πώς «τα άφθαρτα όρια της δόξας» και οι «περίλαμπρες νίκες» μπορούν να γυρίσουν μπούμερανγκ αν δεν υπάρχουν κάποιοι πιο συνετοί και λογικοί να βάλουν κάποια χαλινάρια. Το τίμημα της δόξας αλλά και το μεγαλείο της ανθρώπινης ψυχής είναι οι παρονομαστές αυτού του καλού βιβλίου.

18 siak


Niccolo Machiavelli
«Φλωρεντινές ιστορίες» 
Εισαγωγή, σχόλια, μτφρ.: Θεοδόσης Νικολαΐδης
Αλεξάνδρεια

Αυτό το βιβλίο έλειπε από τα μεταφρασμένα στα ελληνικά έργα του πρώτου στην ιστορία πολιτειολόγου. Είναι το τελευταίο που έγραψε ο Μακιαβέλλι, ο κατά τον Γκράμσι πρόδρομος του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, αλλά όχι το έλασσον. Γράφηκε, όπως σχεδόν και όλα του τα βιβλία, κατά παραγγελία. Αυτή τη φορά του πάπα Κλήμη Ζ’. Αποτελείται από οκτώ βιβλία. Το πρώτο αφορά μια γενική ιστορία της Ιταλίας από την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας έως τον 15ο αιώνα. Το δεύτερο και τρίτο εστιάζουν στην ιστορία της Φλωρεντίας από το 1250 έως το 1414 και από το τέταρτο έως το όγδοο έχουμε την ιστορία της πόλης από το 1414 έως το 1492. Δεν είναι όμως μόνο η ιστορία που παρελαύνει σ’ αυτές τις σελίδες. Είναι και ολόκληρη η αντίληψη του Μακιαβέλλι για τη φύση και τις κινητήριες δυνάμεις της ιστορίας μέσα από την έκθεση των συγκρούσεων ανάμεσα στα χαμηλά και τα ανώτερα κοινωνικά στρώματα. Σ’ αυτό το υπέροχο έργο, με την πολύ κατατοπιστική εισαγωγή και την προσεγμένη μετάφραση, ο αναγνώστης θα ανακαλύψει τον Μακιαβέλλι που μάλλον κρύβει Ο Ηγεμόνας του.

19 siak


Νίκος Μιχαηλίδης
«Τα ελληνοτουρκικά και οι Κωνσταντινουπολίτες εθελοντές στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, 1939-1944»
Εστία

Μια ογκωδέστατη, αλλά καθόλου κουραστική περιήγηση σε μια λιγότερο γνωστή πτυχή της ιστορίας. Αυτή της συμμετοχής Ελλήνων Κωνσταντινουπολιτών στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο συγγραφέας αναδεικνύει το μέγεθος της συνεισφοράς στον πόλεμο των Ελλήνων που ζούσαν σε μια χώρα που παρέμεινε ουδέτερη κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου. (Ρωσία). Συστηματική παρακολούθηση της πορείας 341 προσώπων μέσα από πληθώρα εγγράφων και αρχείων. Ένα μάθημα αλτρουισμού από ανθρώπους που θα μπορούσαν να μείνουν και αυτοί «ουδέτεροι», αλλά προτίμησαν να στρατευτούν ως Ρωμιοί στις Συμμαχικές Δυνάμεις κατά του Άξονα. Αφορμή για μια ριζοσπαστική επανεξέταση του τρόπου με τον οποίο η κεμαλική Τουρκία, διάδοχος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αντιμετώπισε τον εναπομείναντα ελληνισμό, κυρίως αυτόν της Πόλης.

20 siak


Στέφανος Ν. Γερουλάνος
«Η διαφάνεια και οι κριτές της
Μια ιστορία της μεταπολεμικής γαλλικής σκέψης»
Μτφρ. Γιώργος Καράμπελας
Πόλις

Σήμερα η έννοια της διαφάνειας εμφανίζεται ως απαραίτητο στοιχείο της δημοκρατίας. Είναι όμως έτσι ή μήπως αυτή αποτελεί στοιχείο παραβίασης της ιδιωτικής ζωής των πολιτών; Ο συγγραφέας, καθηγητής Ευρωπαϊκής Ιστορίας έχει τις ενστάσεις και τις αμφιβολίες του και τις εκθέτει σ’ αυτό το πολύ σημαντικό βιβλίο, κόντρα στο ρεύμα των πολλαπλών κοινοτοπιών που ακούγονται στον δημόσιο διάλογο για τη διαφάνεια. Για τον σκοπό του καταφεύγει στο έργο της μεταπολεμικής γαλλικής σκέψης και κυρίως στο έργο στοχαστών όπως οι Σαρτρ, Λακάν, Κανγκιλέμ, Λεβί-Στρος, Φουκώ και Ντεριντά. Αυτοί ανέδειξαν τους κινδύνους από τη λεγόμενη «διαφάνεια», κίνδυνοι στην πολιτική, στην ηθική και στη γνώση. Συνέδεσαν τη διαφάνεια με το άγρυπνο βλέμμα του ολοκληρωτισμού. Κατά τον συγγραφέα αυτοί οι στοχασμοί αποτελούν εργαλεία σκέψης κατά οιουδήποτε κοινωνικού καταναγκασμού. 

21 siak


Αλέξανδρος Νεχαμάς
«Αρετές της αυθεντικότητας
Δοκίμια για τον Πλάτωνα και τον Σωκράτη»
Μτφρ. Συλλογικό έργο
Επιστημονική επιμέλεια: Παύλος Κόντος
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Συλλογή άρθρων και παρεμβάσεων του Έλληνα Καθηγητή Ανθρωπιστικών Σπουδών που τιμά τη χώρα σ’ όλο τον κόσμο. Αντικείμενο των μελετών του συγγραφέα είναι πρώτον το πώς τίθενται τα ερωτήματα στη σωκρατική μέθοδο για το αγαθό και τη μέθοδο, τι είναι η σωκρατική νοησιαρχία, σε ποιους και τι δίδασκε ο Σωκράτης, το παράδοξο του Μένωνα και το πώς οριοθετείται η φιλοσοφία από τη σοφιστική. Δεύτερον το ποια είναι η προσέγγιση της μεταφυσικής και της επιστημολογίας, ποια η σχέση Επιστήμης και Λόγου στον Πλάτωνα, τρίτον πώς ο Πλάτωνας κρίνει τις τέχνες και το ωραίο και τέταρτον η προσέγγιση τριών έργων του (Το Συμπόσιον, Η Πολιτεία, Ο Φαίδρος). Το κάθε μέρος μπορεί να διαβαστεί ξεχωριστά αλλά και ως όλον. Όπως και να διαβαστεί έχουμε να κάνουμε με ένα πραγματικά μεγάλο φιλοσοφικό έργο.

22 siak


Jacques Derrida
«Θάνατον διδόναι»
Μτφρ. Βαγγέλης Μπιτσώρης
Ροπή

Το τι σημαίνει δίνω τον θάνατο στον εαυτό μου στοχάζεται εδώ ο Γάλλος φιλόσοφος, αναρωτώμενος πώς το έκαναν αυτό ο Σωκράτης και ο Χριστός και συνδιαλλεγόμενος με τον Πλάτωνα, τον Καντ, τον Κίρκεγκωρ, τον Χάιντεγκερ, τον Πάτοτσκα και πρωτίστως με τον Λεβινάς από την πλευρά της φιλοσοφίας και με τον Μπωντλαίρ και τον Κάφκα από την πλευρά της ποίησης και της μυθιστορίας. Δίνω τον θάνατο στον εαυτό μου για να λάβω, να μάθω, να διδάξω, να δώσω, σε ποιον τον δίνω και ποιος είναι ο εαυτός μου, μέσα από τον άλλο, που του δίνω τον θάνατο. Τρεις πυλώνες στηρίζουν την αφήγηση του συγγραφέα: Η ευθύνη, η θυσία και το μυστικό και εγκάρσια το έργο διαπερνά ο προβληματισμός για το θρησκευτικό. Το επίμετρο του μεταφραστή είναι ένα ολοκληρωμένο ξεχωριστό βιβλίο.
23 siak


Corine Pelluchon
«Για να κατανοήσουμε τον Λεβινάς
Ένας φιλόσοφος για την εποχή μας»
Μτφρ. Γιώργος Φαράκλας
Πόλις

Ένα ακόμη βιβλίο μετά το εκπληκτικό Η ηθική της υπόληψης από τις ίδιες εκδόσεις και τον ίδιο μεταφραστή της Γαλλίδας καθηγήτριας φιλοσοφίας και ηθικής. Βιβλίο που κορμό του αποτελούν οι σεμιναριακές σημειώσεις της συγγραφέως για τον φιλόσοφο του Η ολότητα και το άπειρο. Για τον φιλόσοφο Λεβινάς που η εστίασή του στο υποκείμενο και στην τρωτότητα της ύπαρξης και του σώματος τον κάνει επίκαιρο και στην εποχή μας. Η συγγραφέας διατρέχει τις κύριες απόψεις του Λεβινάς παράλληλα και μέσα από τη βιογραφία του, την οποία δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει στα δύσκολα χρόνια του Μεσοπολέμου η εβραϊκή καταγωγή του. Αλλά δεν μένει σ’ αυτό, με προσιτό τρόπο ακόμη και για τους μη ειδικούς και με όπλο τις ιδέες του φιλόσοφου φωτίζει πτυχές της ηθικής υπόστασης του σύγχρονου μας ανθρώπου.

24 siak


Συλλογικό
«Έμφυλη βία – Βία κατά των γυναικών»
Επιμ.: Ντίνα Βαΐου, Γεωργία Πετράκη, Μαρία Στρατηγάκη
Αλεξάνδρεια

Βιβλίο αποτοξίνωσης από τις δόσεις βλακείας και ουσιαστικά πατερναλισμού (πολλές φορές και μισογυνισμού στο όνομα της καταδίκης της βίας κατά των γυναικών) που λαμβάνουμε καθημερινά τόσο από τους τηλεοπτικούς δέκτες όσο και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όταν εκεί «καταδικάζεται» η βία κατά των γυναικών. 21 γυναίκες, 6 άνδρες και οι τρεις επιμελήτριες προσεγγίζουν το φαινόμενο μέσα από τρία πρίσματα. Πρώτον, ποιο είναι το νομικό πλαίσιο και οι πολιτικές που ακολουθούνται για εγκλήματα όπως ο βιασμός, η βιομηχανία του σεξ, η ενδοοικογενειακή βία κλπ. Το δεύτερο αφορά τις πολλαπλές διακρίσεις και τη βία κατά των γυναικών, τις γυναικοκτονίες, τη βία κατά των γυναικών προσφύγων και το τρίτο το ποιες ιδεολογικές αναπαραστάσεις της έμφυλης βίας αναπαράγονται στα ΜΜΕ και σε μορφές τέχνης (λογοτεχνία, κινηματογράφος, μουσική).

25 siak


Αλέξης Ηρακλείδης
«Οικουμενικά ανθρώπινα δικαιώματα και οι εχθροί τους
(Δέκατος όγδοος - Εικοστός πρώτος αιώνας)»
Επίκεντρο

Βαθύτατος γνώστης και υπερασπιστής των πανταχού ανθρώπινων δικαιωμάτων και μανιώδης αντίπαλος κάθε εθνικισμού ο ομότιμος καθηγητής παρακολουθεί τη διαδρομή του αιτήματος για την προάσπιση των οικουμενικών ανθρώπινων δικαιωμάτων από την απαρχή τους με τον Διαφωτισμό, την Αμερικανική και τη Γαλλική Επανάσταση παράλληλα με την αμφισβήτησή τους από τα μέσα του 18ου αιώνα μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο από τις φυλετικές θεωρίες και τον λεγόμενο «επιστημονικό ρατσισμό». Μετά απ’ αυτόν τον πόλεμο στον απόηχο της φρικαλεότητας του Ολοκαυτώματος ο κόσμος εισήλθε στη δεύτερη φάση της προάσπισης αλλά και των εχθρών της οικουμενικότητας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η αυτοδιάθεση των λαών ως το κύριο συλλογικό ανθρώπινο δικαίωμα, το πρόβλημα της απόσχισης, η συζήτηση για τις «ανθρωπιστικές επεμβάσεις», για την «εξαγωγή» της δημοκρατίας και για την προστασία –και διά της βίας– του πλέον στοιχειώδους ανθρώπινου δικαιώματος, του δικαιώματος στη ζωή αλλά και η εναντίωση στην οικουμενικότητά τους από τους υποστηρικτές της άποψης πως αυτά δεν έχουν θέση στις «ασιατικές αξίες» και στον κόσμο του ισλάμ, όλα δοσμένα από ένα επιστήμονα που όχι μόνο γνωρίζει σε βάθος αλλά και υπεραγαπά την οικουμενικότητα του ανθρωπισμού.

26 siak


Leonardo Da Vinci
«Μύθοι και ζωολόγιο»
Εισαγωγή – Μτφρ.: Αιμιλία Εμμανουήλ
Gutenberg

Ήταν ο μεγάλος ζωγράφος, γλύπτης, μηχανικός, ο οικουμενικός και πολυεδρικός Λεονάρντο ντα Βίντσι και ένας αλχημιστής; Ακόμη και αν ήταν ή στο βαθμό που επιχείρησε να είναι το έκανε όχι για να μετατρέψει τον μόλυβδο σε χρυσάφι αλλά για χάρη της τέχνης του, για χάρη της τελειοποίησης της ανθρώπινης φύσης. Και στο δημιουργικό του έργο συμπαραστάτη είχε τις σημειώσεις και τα σκίτσα του για κάθε θέμα που ήθελε να μετατρέψει σε έργο τέχνης. Κείμενα γεμάτα αλληγορίες και σοφία όπως παρατηρεί και η μεταφράστριά του. Στο βιβλίο περιλαμβάνονται δυο κεντρικά για την κοσμοθεωρία του μεγάλου καλλιτέχνη έργα: Οι Μύθοι και το Ζωολόγιο. Στο πρώτο με τη μορφή παραμυθιού ανθρωποποιεί όλα τα πλάσματα της φύσης, της πανίδας και της χλωρίδας και τα κάνει να συνομιλούν μεταξύ τους, να ζουν κοινούς βίους. Στο δεύτερο αναμειγνύει ανθρώπινες ιδιότητες, αρετές και ελαττώματα με διάφορα ζώα αλλά και με ανθρώπινες επινοήσεις όπως οι δράκοι. Ένα μικρό αριστούργημα που η εισαγωγή του το κάνει ακόμη καλύτερο.

27 siak


Michael J. Sandel
«Η τυραννία της αξίας
Τι έχει απογίνει το κοινό καλό;»
Μτφρ. Μιχάλης Μητσός
Πόλις

Ο Αμερικανός καθηγητής πολιτικής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, στοχεύει κατευθείαν στην καρδιά τα ιδεολογήματα περί αξιοκρατίας. Αυτός εκπροσωπεί μια προοδευτική και αριστερή φωνή στις ΗΠΑ. Αυτό που κάνει ο τόσο επιδραστικός διανοούμενος, είναι το να αμφισβητεί τα «αυτονόητα» που γράφονται και λέγονται για την αξιοκρατία. Αμφισβητεί όχι μόνο τον δήθεν προοδευτικό χαρακτήρα της αξιοκρατίας αλλά και της «ισότητα των ευκαιριών» αντί της ισότητας των συνθηκών. Κατ’ αυτόν σε μια εποχή που φουντώνει η οργή κατά των ελίτ, η οποία έχει στείλει τις δημοκρατίες στο χείλος του γκρεμού, η κριτική στην απολυτοποίηση της «αξιοκρατίας» προσλαμβάνει επείγοντα χαρακτήρα. Ρίχνει την αξιοκρατία από το βάθρο της και στη θέση της τοποθετεί την αξιοπρέπεια εργασίας. Απλά αριστούργημα.

28 siak


Anne Applebaum
«Το λυκόφως της δημοκρατίας
Η σαγήνη του απολυταρχισμού»
Μτφρ. Μενέλαος Αστεριου
Αλεξάνδρεια

Η πασίγνωστη αμερικανοπολωνή δημοσιογράφος και ιστορικός των κομμουνιστικών καθεστώτων σ’ ένα βιβλίο διαφορετικό από τα προηγούμενά της, αναρωτιέται τι συμβαίνει και ο απολυταρχισμός στις ΗΠΑ, την Ανατολική Ευρώπη αλλά και σε χώρες της ΕΕ σαγηνεύει ανθρώπους που για κάποια στιγμή φάνηκε να αγωνίζονται για τη Δημοκρατία. Τι τους απογοήτευσε στη Δημοκρατία και τι τους προσέλκυσε στον αυταρχισμό; Τι οδηγεί στη βία ανθρώπους προερχόμενους από τις παρυφές της αμερικανικής άκρας Αριστεράς και άκρας Δεξιάς; Πώς και από που γεννήθηκε η οργή κατά των ελίτ; Και γιατί αυτές απέτυχαν στο να καταλαγιάσουν αυτή την οργή; Βιβλίο γραμμένο μέσα στην επικαιρότητα της αμφισβήτησης των ελίτ αλλά και των δικών τους αδυναμιών. Η συγγραφέας δεν γενικεύει. Εστιάζει σε διαφορετικά εθνικά παραδείγματα (ΗΠΑ, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Πολωνία, Ουγγαρία, Ισπανία). Συνιστάται να μη διαβαστεί ως τυφλοσούρτης για την ανάλυση κάθε εθνικού πολιτικού συστήματος.

29 siak


Αντώνης Ζαΐρης, Γιώργος Σταμάτης
«Ο Μεγάλος Μετασχηματισμός
Πορεία προς την αβεβαιότητα»
Παπαζήση

Οι δυο πολύ καλοί και γνωστοί συγγραφείς από την άνοιξη του 2020 έως το φθινόπωρο του 2022 ακολούθησαν ένα παράλληλο με την εμφάνιση της πανδημίας οδοιπορικό, στα προϋπάρχοντα προβλήματα που οξύνθηκαν με τον covid-19. Και με αυτό το έργο τους αποδεικνύουν πως η απόσταση μεταξύ τεχνοκρατικής και πολιτικής σκέψης δεν είναι δομική, αλλά εξαρτάται από τον τρόπο που προσεγγίζει ο καθείς αυτές τις δυο σκέψεις. Σ΄ αυτήν εδώ τη συλλογή άρθρων που γράφηκαν αυτά τα δυο έτη, η τεχνοκρατία συμβαδίζει με τις κοινωνικές ευαισθησίες και τους προβληματισμούς των δυο συγγραφέων. Μεταξύ των πολλών θεμάτων που θίγονται είναι η διαχρονική βία, ο επιστημονικός και ο παραεπιστημονικός λαϊκισμός, το μέλλον των Ανθρωπιστικών Επιστημών, το περιβάλλον, η ανισότητα και οι ταυτότητες, ο καταλυτικός ρόλος της ηγεσίας. Χρήσιμος οδηγός τόσο για ειδικούς όσο και για σκεπτόμενους πολίτες.

30 siak


Mario Livio
«Ο Γαλιλαίος και οι αρνητές της επιστήμης»
Μτφρ. Μαρία Βαρδοπούλου
Ψυχογιός

Ένα επίκαιρο βιβλίο με αφορμή τον βίο και το έργο του Γαλιλαίου, ενός επιστήμονα ο οποίος αντιμετώπισε τους τότε αρνητές της επιστήμης, τους οποίους συναντάμε και σήμερα 380 χρόνια μετά τον θάνατό του. Ο συγγραφέας αστροφυσικός και ο ίδιος εργαζόταν στο αστεροσκοπείο Χαμπλ, είναι ο πιο κατάλληλος για να ανοίξει σήμερα με την έξαρση του φαινομένου των αρνητών της επιστήμης την αυλαία ενός έργου με επαναστάτη με αιτία. Ενός επαναστάτη που ήθελε όλοι οι άνθρωποι να μπορούν να καταλαβαίνουν τα φυσικά φαινόμενα, γιατί έτσι όπως πίστευε θα γίνονταν καλύτεροι άνθρωποι. Μας γνωρίζει όμως όχι μόνο τον επαναστάτη αλλά και τον ανθρωπιστή Γαλιλαίο. Τον άνθρωπο που ακολούθησε τον Κοπέρνικο και ο οποίος ενέπνευσε τον Αϊνστάιν. Ένα καλογραμμένο βιβλίο που παρά τη δύσκολη θεματική του ο καθένας αναγνώστης του θα απολαύσει.

31b siak


Norman Doidge
«Ο εγκέφαλος αυτοθεραπεύεται
Αξιοσημείωτες ανακαλύψεις και ανακάμψεις από τα σύνορα της νευροευπλαστότητας»
Μτφρ. Λευτέρης Κεφάλας
Επιστημονική επιμέλεια: Αλεξάνδρα Οικονόμου
Gutenberg

Ο Αμερικανός συγγραφέας, ψυχίατρος και ψυχαναλυτής μέσα από την παράθεση με γλαφυρό και συναρπαστικό τρόπο παραδειγμάτων λειτουργιών και δυσλειτουργιών του εγκέφαλου σε ατομικές περιπτώσεις που ο ίδιος μελέτησε, θίγει θέματα όπως: πώς μπορεί με την νευροευπλαστότητα σε ειδικές περιπτώσεις να υπερνικηθούν ασθένειες όπως η νόσος του Πάρκινσον, χρόνιοι πόνοι, σοβαρές εγκεφαλικές παθήσεις και κακώσεις, προβλήματα δυσλεξίας, αυτισμός, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής. Όλα αυτά επιτυγχάνονται επικοινωνώντας τα εγκεφαλικά κύτταρα με ηλεκτρικό τρόπο ώστε να επαναδημιουργούνται μεταξύ τους νέες σχέσεις. Κατά τον συγγραφέα εκατοντάδες μελέτες αποδεικνύουν πως η νοητική δραστηριότητα δεν είναι μόνο προϊόν του εγκεφάλου αλλά και διαμορφωτής του. Ένα βιβλίο ύμνος στην αξία της επιστήμης αλλά και στους ανθρώπους που την υπηρετούν.

+1 βιβλίο πεζογραφίας

31 siak


Bertolt Brecht
«Διάλογοι προσφύγων»
Μτφρ. Δέσποινα Σκούρτη
Κριτική

Αυτοί οι Διάλογοι του μεγάλου Γερμανού θεατρικού συγγραφέα πραγματοποιούνται στη Φινλανδία μεταξύ δύο γερμανών εξόριστων. Αυτοί μόλις έχουν δραπετεύσει από τα τάγματα των ναζί. Ο ένας είναι ο μεγαλόσωμος και πολυλογάς Τσίφελ, προερχόμενος από τη γερμανική αστική ιντελιγκέντσια και στον αντίποδά του ο κοντόχοντρος εργάτης Κάλε, χαμηλών τόνων αλλά και είρωνας. Συζητούν από θέματα της καθημερινότητάς τους (η ποιότητα των πούρων, η αραιωμένη μπύρα και ο καφές νεροζούμι) μέχρι ζητήματα υψηλής ηθικής και πολιτικής σημασίας (για τα διαβατήρια, τον υλισμό, την πορνογραφία, τον πόλεμο, τον πατριωτισμό και τη δημοκρατία). Όλα αυτά στο γνωστό ειρωνικό, κυνικό και γεμάτο σαρκασμό για τους ισχυρούς ύφος του συγγραφέα και στην κατανόηση για τα δεινά της τάξης των ανίσχυρων. Βιωματικό έργο, ο συγγραφέας υπήρξε ο ίδιος εξόριστος κατά τη ναζιστική περίοδο, αφήνει μια γεύση πως αν μη τι άλλο οι ισχυροί όσο ισχυροί και να είναι, ποτέ δεν θα αποφύγουν τον σαρκασμό τους από τους αδύναμους.


* Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΑΚΑΝΤΑΡΗΣ είναι συγγραφέας και δρ Κοινωνιολογίας. Τελευταίο βιβλίο του, η μελέτη «Το πρωτείο της δημοκρατίας - Σοσιαλδημοκρατία μετά τη σοσιαλδημοκρατία» (εκδ. Αλεξάνδρεια).

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ιστορίες από τη Χώρα των Χρυσανθέμων: 10 λογοτεχνικά έργα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο της Ιαπωνίας

Ιστορίες από τη Χώρα των Χρυσανθέμων: 10 λογοτεχνικά έργα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο της Ιαπωνίας

Όσο μακρινή κι αν φαντάζει η Ιαπωνία, δεν παύει να μας ελκύει, μεταξύ άλλων και για την ιδιαίτερη και τολμηρή λογοτεχνία της. Από τον κλασικό Καουαμπάτα έως τον ευφάνταστο Μουρακάμι, επιλέγουμε δέκα βιβλία που κυκλοφόρησαν σχετικά πρόσφατα και μπορούν να μας ανοίξουν νέα παράθυρα στον κόσμο του Ανατέλλοντος Ήλιου. K...

«Μικρή Στίξις»: Νέα σειρά βιβλίων και εκδήλωση για τα 7 χρόνια παρουσίας στον εκδοτικό χώρο

«Μικρή Στίξις»: Νέα σειρά βιβλίων και εκδήλωση για τα 7 χρόνια παρουσίας στον εκδοτικό χώρο

Με τη συμπλήρωση επτά συναπτών ετών στο εκδοτικό στερέωμα, οι εκδόσεις Στίξις κάνουν το επόμενο βήμα με μια νέα σειρά τεσσάρων βιβλίων, υπό τον τίτλο «Μικρή Στίξις», των Γιώργου Δουατζή, Χρυσοξένης Προκοπάκη, Στέφανου Τζουβάρα και Μιχάλη Σηφάκη.  

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος  ...

7 γυναίκες γράφουν και ακούγονται – Όψεις της νεότερης ελληνικής λογοτεχνίας

7 γυναίκες γράφουν και ακούγονται – Όψεις της νεότερης ελληνικής λογοτεχνίας

Σίσσυ Δουτσίου, Στεύη Τσούτση, Λίνα Βαρότση, Αστερόπη Λαζαρίδου, Ελισάβετ Παπαδοπούλου, Αντιγόνη Ζόγκα, Λίνα Βαλετοπούλου. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας επιλέγουμε πολύ πρόσφατα βιβλία νέων Ελληνίδων συγγραφέων που θέτουν, άλλοτε με τρόπο διεκδικητικό κι άλλοτε πιο έμμεσο, το ζήτημα της γυναικείας χειρα...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Ιστορίες από τη Χώρα των Χρυσανθέμων: 10 λογοτεχνικά έργα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο της Ιαπωνίας

Ιστορίες από τη Χώρα των Χρυσανθέμων: 10 λογοτεχνικά έργα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο της Ιαπωνίας

Όσο μακρινή κι αν φαντάζει η Ιαπωνία, δεν παύει να μας ελκύει, μεταξύ άλλων και για την ιδιαίτερη και τολμηρή λογοτεχνία της. Από τον κλασικό Καουαμπάτα έως τον ευφάνταστο Μουρακάμι, επιλέγουμε δέκα βιβλία που κυκλοφόρησαν σχετικά πρόσφατα και μπορούν να μας ανοίξουν νέα παράθυρα στον κόσμο του Ανατέλλοντος Ήλιου. K...

Τα βραβεία του «Χάρτη» 2023: Ο βραχύς κατάλογος

Τα βραβεία του «Χάρτη» 2023: Ο βραχύς κατάλογος

Το διαδικτυακό περιοδικό Λόγου και Τέχνης Χάρτης (www.hartismag.gr), συνεχίζει για τρίτη χρονιά την απονομή ετήσιων βραβείων, με σκοπό την ανάδειξη των σημαντικότερων βιβλίων που κυκλοφόρησαν το περασμένο έτος. Σήμερα ανακοινώθηκε ο Βραχύς Κατάλογος σε όλες τις κατηγορίες. Δείτε βιβλία και συγγραφείς. 

...

Βραβείο Nero Gold 2023: Νικητής ο Ιρλανδός συγγραφέας Πολ Μάρεϊ για το μυθιστόρημα «Τhe Bee Sting»

Βραβείο Nero Gold 2023: Νικητής ο Ιρλανδός συγγραφέας Πολ Μάρεϊ για το μυθιστόρημα «Τhe Bee Sting»

Το μυθιστόρημα του Πολ Μάρεϊ [Paul Murray] «The Bee Sting» είχε προκριθεί και στη μικρή λίστα του Βραβείου Μπούκερ και εκθειάστηκε από τη συγγραφέα Μπερναρντίν Εβαρίστο [Bernardine Evaristo] που είναι μέλος της επιτροπής του βραβείου Νero Gold. 

Επιμέλεια: Book Press...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Το μποστάνι του Μποστ» του Κωνσταντίνου Κυριακού (προδημοσίευση)

«Το μποστάνι του Μποστ» του Κωνσταντίνου Κυριακού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Κυριακού «Το μποστάνι του Μποστ – Μια σύνθεση / συμπλήρωση / διασκευή κειμένων του Μποστ», το οποίο κυκλοφορεί σε λίγες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Όλα μαύρα» της Δήμητρας Παπαδήμα (προδημοσίευση)

«Όλα μαύρα» της Δήμητρας Παπαδήμα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Δήμητρας Παπαδήμα «Όλα μαύρα», το οποίο θα κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Τι είμαστε εμείς μπροστά σε αυτά τα κτήνη, ρε; Τι είμαστε; Άγιοι. Και φόνο να...

«Μέσα στο δίχτυ» της Άιρις Μέρντοχ (προδημοσίευση)

«Μέσα στο δίχτυ» της Άιρις Μέρντοχ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Άιρις Μέρντοχ [Iris Murdoch] «Μέσα στο δίχτυ» (μτφρ. Έφη Τσιρώνη), το οποίο κυκλοφορεί στις 6 Μαρτίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν είδα τον Φιν να με περιμένει στη γωνία το...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ιστορίες από τη Χώρα των Χρυσανθέμων: 10 λογοτεχνικά έργα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο της Ιαπωνίας

Ιστορίες από τη Χώρα των Χρυσανθέμων: 10 λογοτεχνικά έργα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο της Ιαπωνίας

Όσο μακρινή κι αν φαντάζει η Ιαπωνία, δεν παύει να μας ελκύει, μεταξύ άλλων και για την ιδιαίτερη και τολμηρή λογοτεχνία της. Από τον κλασικό Καουαμπάτα έως τον ευφάνταστο Μουρακάμι, επιλέγουμε δέκα βιβλία που κυκλοφόρησαν σχετικά πρόσφατα και μπορούν να μας ανοίξουν νέα παράθυρα στον κόσμο του Ανατέλλοντος Ήλιου. K...

«Μικρή Στίξις»: Νέα σειρά βιβλίων και εκδήλωση για τα 7 χρόνια παρουσίας στον εκδοτικό χώρο

«Μικρή Στίξις»: Νέα σειρά βιβλίων και εκδήλωση για τα 7 χρόνια παρουσίας στον εκδοτικό χώρο

Με τη συμπλήρωση επτά συναπτών ετών στο εκδοτικό στερέωμα, οι εκδόσεις Στίξις κάνουν το επόμενο βήμα με μια νέα σειρά τεσσάρων βιβλίων, υπό τον τίτλο «Μικρή Στίξις», των Γιώργου Δουατζή, Χρυσοξένης Προκοπάκη, Στέφανου Τζουβάρα και Μιχάλη Σηφάκη.  

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος  ...

7 γυναίκες γράφουν και ακούγονται – Όψεις της νεότερης ελληνικής λογοτεχνίας

7 γυναίκες γράφουν και ακούγονται – Όψεις της νεότερης ελληνικής λογοτεχνίας

Σίσσυ Δουτσίου, Στεύη Τσούτση, Λίνα Βαρότση, Αστερόπη Λαζαρίδου, Ελισάβετ Παπαδοπούλου, Αντιγόνη Ζόγκα, Λίνα Βαλετοπούλου. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας επιλέγουμε πολύ πρόσφατα βιβλία νέων Ελληνίδων συγγραφέων που θέτουν, άλλοτε με τρόπο διεκδικητικό κι άλλοτε πιο έμμεσο, το ζήτημα της γυναικείας χειρα...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

02 Απριλίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα μεγαλύτερα μυθιστορήματα όλων των εποχών: 20 έργα-ποταμοί από την παγκόσμια λογοτεχνία

Πολύτομα λογοτεχνικά έργα, μυθιστορήματα-ποταμοί, βιβλία που η ανάγνωσή τους μοιάζει με άθλο. Έργα-ορόσημα της παγκόσμιας πεζογραφίας, επικές αφηγήσεις από την Άπω Ανατ

ΦΑΚΕΛΟΙ