15 vivlia gia dora

Την ώρα της αλλαγής του χρόνου, τη μαγική στιγμή που φέρει την υπόσχεση της επανεκκίνησης και την ελπίδα πως αυτή τη νέα χρονιά όλα μπορούν να γίνουν καλύτερα, το ωραιότερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στους αγαπημένους μας είναι ένα βιβλίο. Επιλέξαμε και προτείνουμε δεκαπέντε όμορφα, εμπνευσμένα, ξεχωριστά βιβλία, για κάθε γούστο. Καλή Χρονιά! 

Επιμέλεια: Book Press

Στην state of the art σειρά κλασικής ξένης λογοτεχνίας των εκδόσεων Gutenberg ORBIS LITERAE κυκλοφόρησε φέτος το ογκώδες μυθιστόρημα Αβεσσαλώμ Αβεσσαλώμ!, ένα πολύπτυχο που διαδραματίζεται πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον Αμερικανικό Εμφύλιο. Γραμμένο με τρόπο ιδιαίτερα πυκνό, με μεγάλες φράσεις και πολλαπλούς συνδέσμους στο εσωτερικό του, το μυθιστόρημα-ποταμός του William Faulkner είναι μια πρόκληση για τον αναγνώστη, απαιτεί κόπο και προσήλωση, αλλά τον ανταμείβει πλουσιοπάροχα. Την πολύ καλή μετάφραση υπογράφει η εμπειρότατη Μαργαρίτα Ζαχαριάδου, ενώ την εξαιρετική έκδοση φιλοτέχνησε όπως πάντα ο Γιάννης Μαμάης. Δίπλα του, ένα αριστούργημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, που δεν έχει ακόμη διαβαστεί όπως του πρέπει, Οι επικίνδυνες σχέσεις του Πιερ Σοντερλό ντε Λακλό, κυκλοφόρησε φέτος σε νέα μετάφραση, στην καλαίσθητη σειρά των εκδόσεων Ψυχογιός ΤΑ ΚΛΑΣΙΚΑ. Η έκδοση περιλαμβάνει χρονολόγιο, εισαγωγή του μεταφραστή Κώστα Κατσουλάρη και επίμετρο του Φιλίπ Σολέρς. Ένα δώρο με σταθερή αξία.

gutenberg FAULKNER abessalom psichogios Laclos epikindines sxeseis
   

Τέσσερα βιβλία που αποτελούν εκδόσεις αναφοράς για τους φίλους της ποίησης μπορούν να γίνουν ιδανικά δώρα για τους κατάλληλους αποδέκτες. Τα Ονειρικά Τραγούδια του John Berryman σε μετάφραση του Αντώνη Ζέρβα, σε μια δίγλωση έκδοση αισθητικά υπέροχη (εκδ. Περισπωμένη), είναι η μία από τις επιλογές μας, ενώ τα 160 ποιήματα της σπουδαιότερης Αμερικανίδας ποιήτριας Έμιλυ Ντίκινσον, με τίτλο Αυτό είναι το γράμμα μου στην Οικουμένη, με εισαγωγή-μετάφραση-σημειώσεις του Χάρη Βλαβιανού (εκδ. Πατάκης) είναι ένα από τα γεγονότα της χρονιάς που κλείνει. Νωρίτερα μέσα στη χρονιά είχε κυκλοφορήσει η ανθολογία 12 Ελλήνων ποιητών Είναι παντού το ποίημα από τον Στρατή Πασχάλη, σε μια πανέμορφη έκδοση (εκδ. Μεταίχμιο). Τέλος, τα Άπαντα του Αντώνη Φωστιέρη είναι πλέον στη διάθεσή μας σε έναν τόμο, για τους πολλούς φίλους του καλού ποιητή ή για όσους θα ήθελαν να τον γνωρίσουν (εκδ. Καστανιώτη). 

perispomenis Berryman Dream Songs patakis dikinson vlavianos
metaixmio paschalis anthologia kastaniotis fostieris apanta
   

Το βιβλίο Το Μεγάλο Πάντα και ο Μικρός Δράκος του James Norbury (εκδ. Διόπτρα) είναι ένα ιδανικό δώρο για οποιονδήποτε γνωρίζει ανάγνωση, σε μια σκληρόδετη έκδοση με τα απλά και στοχαστικά εικαστικά του συγγραφέα-καλλιτέχνη, που συμπηκνώνει την ανατολική σοφία με την παραμυθιτική ατμόσφαιρα. Σε τελείως άλλο κλίμα, μια θαυμάσια σκληρόδετη έκδοση που επαναφέρει στο σήμερα την ιστορική έκδοση το Σαρλ Μποντλέρ πάνω στις Μακάβριες Ιστορίες του Edgar Allan Poe (εκδ. Οξύ), στην πολύ ιδιαίτερη εικονογράφηση του Benjamin Lacombe που αναδεικνύει με μοναδικό τρόπο τα κείμενα του αγαπημένου Αμερικανού συγγραφέα.  

dioptra panta oxy poe makavries istories
   

Ένα μικρού σχήματος (μην σας γελά η εικόνα) μα ιδιαίτερα καλαίσθητο βιβλιαράκι δια χειρός του εικαστικού Αλέξη Κυριτσόπουλου, με τίτλο Δον Κιχώτη, είσαι εδώ; (εκδ. Ίκαρος) με ήρωα έναν σύγχρονο Δον Κιχώτη, είναι ιδανικό δωράκι για μικρούς και μεγάλους αγαπημένους και φίλους. Σε άλλο ύφος, must των γιορτών για τους απανταχού γατόφιλους, ειδικά εκείνων που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στη συνύπαρξη με τα θαυμαστά αυτά τετράποδα, είναι το βιβλιαράκι του Κυριάκου Αθανασιάδη Πήραμε (;) γάτα – Πώς να ζεις στο σπίτι με έναν τετράποδο έφηβο (εκδ. Κλειδάριθμος), με σκίτσα του Χρήστου Παπανίκου. 

ikaros kyritsopoulos don cichote kleidarithmos gata athanasiadis
   

Χρησιμοποιώντας μολύβια με ευφράδεια πινέλου και κεντώντας με λιγοστό χρώμα τέμπερας το χαρτί, ο Γιάννης Μετζικώφ, βασιζόμενος σε προσωπική μακροχρόνια έρευνα, έπλασε 200 και πλέον περίτεχνα σχέδια ανθρώπων και παραδοσιακών φορεσιών, χαρίζοντάς μας ένα πανόραμα ακριβών κειμηλίων από το παρελθόν του τόπου μας, στο coffe table βιβλίο Ενδύματα και διηγήματα. Οι εκατοντάδες μορφές σμίγουν στις σελίδες του βιβλίου με είκοσι τρεις ιστορίες που εξέρχονται από τα κασελάκια της μνήμης του, κουβαλώντας ολόκληρα κομμάτια της αλλοτινής ζωής στον ελλαδικό χώρο, για να μας αφηγηθούν, με εναλλασσόμενο δέος και χιούμορ, προξενιά και πολέμους, θανάτους, γάμους, γέννες και φονικά… Ένα πανέμορφο βιβλίο, εκδοτικό κόσμημα, από τις εκδόσεις Καπόν. Το σχεδιαστικό ημερολόγιο Αποτυπώματα 1967-1975 του Κυριάκου Ρόκου, ίσως το πρώτο «ενήλικο», πολιτικό κόμικ που φιλοτεχνήθηκε από Έλληνα καλλιτέχνη, άρχισε να δουλεύεται «εν θερμώ» το 1973 στο Παρίσι, σχεδόν ταυτόχρονα με τα γεγονότα της Νομικής, της πρώτης μαζικής φοιτητικής κινητοποίησης στη διάρκεια της επτάχρονης δικτατορίας. Η επανακυκλοφορία των «Αποτυπωμάτων» σήμερα, 43 χρόνια μετά την πρώτη τους έκδοση το 1978, από τις εκδόσεις Στερέωμα, είναι μια σημαντική κατάθεση στη συλλογική μνήμη. 

Kapon Editions Cover Metzikof CATALOGUE SITE 400x478 stereoma apotypwmata 1967 1975
   

Ένα καλαίσθητο και υψηλής τυποτεχνικής ποιότητας βιβλίο που περιλαμβάνει τα έργα της σειράς Κοσμομορφία της εικαστικού Ιωάννας Ράλλη είναι ένα βιβλίο-δώρο που θα ενθουσιάσει κάθε φιλότεχνο. Η έκδοση είναι δίγλωσση, από τις εκδόσεις Cubeart. Σε κοντινό πεδίο, την αρχιτεκτονική, το 2019 εορτάστηκαν σε όλο τον κόσμο τα 100 χρόνια από την ίδρυση της σχολής του Μπάουχαους στη Βαϊμάρη. Η σχολή, στα 14 χρόνια της τρικυμιώδους πορείας της, είχε καθοριστική συμβολή στη διαμόρφωση του γούστου και της μοντέρνας αισθητικής του 20ού αιώνα. Με αφορμή αυτή την επέτειο, η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και η Κρατική Ακαδημία Καλών Τεχνών Στουτγάρδης οργάνωσαν κύκλο εκδηλώσεων με κορυφαίο το διεθνές Συνέδριο Το Μπάουχαους και η Ελλάδα που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς στις 30 Μαΐου–1η Ιουνίου 2019. Στο συνέδριο συμμετείχαν περισσότεροι από 60 Έλληνες και ξένοι αναγνωρισμένοι ειδικοί και ερευνητές, με επιλεγμένες ανακοινώσεις σχετικές με την πρόσληψη της εμπειρίας του Μπάουχαους στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στη Μέση Ανατολή και στις ΗΠΑ, πριν και μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο δίγλωσσος και καλαίσθητος τόμος «Το Μπάουχαους και η Ελλάδα», που εκδίδεται με τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, περιλαμβάνει όλες τις ανακοινώσεις στο συνέδριο, πλαισιωμένες από χαρακτηριστική και πρωτότυπη εικονογράφηση. Με την εγγύηση ποιότητας των εκδόσεων Καπόν. 

cubeart ralli cosmomorfia Kapon Editions Bauhaus Cover Case site 400x489
   

Μια μοναδική στο είδος της έκδοση, από τον νεότευκτο εκδοτικό οίκο Petites Maisons, έχει στο κέντρο της ένα από τα πιο αγαπημένα μουσικά σύνολα των τελευταίων δεκαετιών, τους Χειμερινούς Κολυμβητές. Την έκδοση Χειμερινοί Κολυμβητές υπογράφουν οι δυο «κεφαλές» των κολυμβητών, ο γνωστός και αγαπητός σε όλους Αργύρης Μπακιρτζής και ο Κώστας Σιδέρης, ο οποίος έχει κάνει και τη βασική δουλειά που παρουσιάζεται σε αυτήν την έκδοση. Τι περιλαμβάνει; Τους στίχους από όλα τα τραγούδια των Κολυμβητών, γραμμένους με το χέρι από τον Κώστα Σιδέρη (!), ενώ για κάθε τραγούδι ο ίδιος έχει φιλοτεχνήσει μια ζωγραφιά που το συνοδεύει. Μια έγχρωμη έκδοση, λοιπόν, που θα ενθουσιάσει κάθε φίλο των Χειμερινών Κολυμβητών και του Αργύρη Μπακιρτζή ο οποίος, εκτός βέβαια από τους στίχους, υπογράφει και μια σεμνή και μεστή εισαγωγή. 

petites maisons xeimerinoi kolymvytes

Δεκαπέντε βιβλία, δεκαπέντε δώρα για την Πρωτοχρονιά, κατά μόνας ή σε διάφορους συνδυασμούς, δώρα μεγάλης αξίας που κοστίζουν λίγο. 

Καλή Χρονιά, με πολλά βιβλία, υγεία και ελπίδα!

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα καλύτερα ελληνικά λογοτεχνικά έργα των τελευταίων 50 χρόνων (1975-2025) – Όλα τα βιβλία, όλοι οι συγγραφείς

Τα καλύτερα ελληνικά λογοτεχνικά έργα των τελευταίων 50 χρόνων (1975-2025) – Όλα τα βιβλία, όλοι οι συγγραφείς

Όλα τα βιβλία και όλοι οι συγγραφείς της έρευνας για τα καλύτερα ελληνικά λογοτεχνικά έργα των τελευταίων 50 χρόνων (1975-2025). 463 βιβλία, 241 συγγραφείς, με τις ψήφους που συγκέντρωσε κάθε βιβλίο και κάθε συγγραφέας ξεχωριστά. 

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός, Κ.Β. Κατσουλάρης

...
55 λογοτέχνες, κριτικοί, πανεπιστημιακοί, βιβλιοπώλες επιλέγουν: Τα καλύτερα ελληνικά λογοτεχνικά έργα των τελευταίων 50 χρόνων (1975-2025)

55 λογοτέχνες, κριτικοί, πανεπιστημιακοί, βιβλιοπώλες επιλέγουν: Τα καλύτερα ελληνικά λογοτεχνικά έργα των τελευταίων 50 χρόνων (1975-2025)

Τα αποτελέσματα της έρευνας του bookpress.gr και του βιβλιοπωλείου Πολιτεία για τα «Καλύτερα ελληνικά λογοτεχνικά έργα των τελευταίων 50 χρόνων (1975-2025)». Με τη συμμετοχή 55 ειδικευμένων αναγνωστών από τον χώρο του βιβλίου.

Συντονισμός - επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός, Κ.Β. Κατσουλάρης

...
Τι διαβάζουμε τώρα; 12 βιβλία ιστορίας και γεωπολιτικής

Τι διαβάζουμε τώρα; 12 βιβλία ιστορίας και γεωπολιτικής

Τι ενώνει και τι χωρίζει τον κόσμο μας σήμερα; Από την Ελληνική Επανάσταση, την Κατοχή και τον  Εμφύλιο, στο παγκόσμιο σκηνικό την εποχή της προεδρίας του Τραμπ και στις νέες δ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

22η ΔΕΒΘ: Μέρα 3η –  Τα «χρόνια τρέχουν χύμα» και η Έκθεση κορυφώνεται

22η ΔΕΒΘ: Μέρα 3η –  Τα «χρόνια τρέχουν χύμα» και η Έκθεση κορυφώνεται

Το Σάββατο είναι παραδοσιακά η μέρα που η ΔΕΒΘ κορυφώνεται και η χθεσινή μέρα δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Τα περίπτερα και οι εκδηλώσεις πλημμύρισαν κόσμο ενώ σε ορισμένες βιβλιοπαρουσιάσεις ήταν αδύνατον ακόμη και να πλησιάσεις. Μια μεγάλη γιορτή βιβλίων, συγγραφέων και ανταλλαγής ιδεών. Στην κεντρική εικόνα, κοσμοσυρρ...

22η ΔΕΒΘ: Μέρα 2η – «Τι σημαίνει να είσαι συγγραφέας σήμερα», η «Εύα» πάει Κάννες, Κοτζιάς και Φραγκιάς, πάντα επίκαιροι

22η ΔΕΒΘ: Μέρα 2η – «Τι σημαίνει να είσαι συγγραφέας σήμερα», η «Εύα» πάει Κάννες, Κοτζιάς και Φραγκιάς, πάντα επίκαιροι

Η 2η μέρα της 22ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης ήταν πλούσια σε εκδηλώσεις και συναντήσεις, ενώ τα στοιχεία του ΟΣΔΕΛ για τη βιβλιοπαραγωγή έδωσαν τροφή για πολλές συζητήσεις. 

Γράφει η Φανή Χατζή 

Η δεύτ...

Τα δεδομένα της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής του 2025 από το BookPoint – Πάνω από 11.000 τίτλοι, άνοδος για το παιδικό βιβλίο

Τα δεδομένα της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής του 2025 από το BookPoint – Πάνω από 11.000 τίτλοι, άνοδος για το παιδικό βιβλίο

Ανακοινώθηκαν από τον ΟΣΔΕΛ τα δεδομένα της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής του 2025 από το BookPoint. Ο συνολικός αριθμός των νέων τίτλων ξεπέρασε για ακόμα μια χρονιά τους 11.000, με άνοδο στο παιδικό βιβλίο. Στην κεντρική εικόνα, η Μιρέλλα Μπατζιανιά παρουσιάζει τα στοιχεία, χθες, στη ΔΕΒΘ.

Επιμέλεια: ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Γεια σου καμάρι μου» του Κυριάκου Κεντρωτή (προδημοσίευση)

«Γεια σου καμάρι μου» του Κυριάκου Κεντρωτή (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος ενός κεφαλαίου, από το μυθιστόρημα του Κυριάκου Κεντρωτή «Γεια σου καμάρι μου», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Ο δρόμος χωρίς λεύκες»

...
«Έρημη χώρα» του Ρόμπερτ Ντ. Κάπλαν (προδημοσίευση)

«Έρημη χώρα» του Ρόμπερτ Ντ. Κάπλαν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Ρόμπερτ Ντ. Κάπλαν [Robert D. Kaplan] «Έρημη χώρα» (μτφρ. Σπύρος Κατσούλας), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 6 Μαΐου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Άσφαλώς, στον 21ο αιώνα...

«Γράμματα του Ομάρ στη μελλοντική του σύζυγο» της Ρενέ Καραμπάς (προδημοσίευση)

«Γράμματα του Ομάρ στη μελλοντική του σύζυγο» της Ρενέ Καραμπάς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Ρενέ Καραμπάς [Rene Karabash] «Γράμματα του Ομάρ στη μελλοντική του σύζυγο» (μτφρ. Σπύρος Ν. Παππάς), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 7 Μαΐου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα καλύτερα ελληνικά λογοτεχνικά έργα των τελευταίων 50 χρόνων (1975-2025) – Όλα τα βιβλία, όλοι οι συγγραφείς

Τα καλύτερα ελληνικά λογοτεχνικά έργα των τελευταίων 50 χρόνων (1975-2025) – Όλα τα βιβλία, όλοι οι συγγραφείς

Όλα τα βιβλία και όλοι οι συγγραφείς της έρευνας για τα καλύτερα ελληνικά λογοτεχνικά έργα των τελευταίων 50 χρόνων (1975-2025). 463 βιβλία, 241 συγγραφείς, με τις ψήφους που συγκέντρωσε κάθε βιβλίο και κάθε συγγραφέας ξεχωριστά. 

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός, Κ.Β. Κατσουλάρης

...
55 λογοτέχνες, κριτικοί, πανεπιστημιακοί, βιβλιοπώλες επιλέγουν: Τα καλύτερα ελληνικά λογοτεχνικά έργα των τελευταίων 50 χρόνων (1975-2025)

55 λογοτέχνες, κριτικοί, πανεπιστημιακοί, βιβλιοπώλες επιλέγουν: Τα καλύτερα ελληνικά λογοτεχνικά έργα των τελευταίων 50 χρόνων (1975-2025)

Τα αποτελέσματα της έρευνας του bookpress.gr και του βιβλιοπωλείου Πολιτεία για τα «Καλύτερα ελληνικά λογοτεχνικά έργα των τελευταίων 50 χρόνων (1975-2025)». Με τη συμμετοχή 55 ειδικευμένων αναγνωστών από τον χώρο του βιβλίου.

Συντονισμός - επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός, Κ.Β. Κατσουλάρης

...
Τι διαβάζουμε τώρα; 12 βιβλία ιστορίας και γεωπολιτικής

Τι διαβάζουμε τώρα; 12 βιβλία ιστορίας και γεωπολιτικής

Τι ενώνει και τι χωρίζει τον κόσμο μας σήμερα; Από την Ελληνική Επανάσταση, την Κατοχή και τον  Εμφύλιο, στο παγκόσμιο σκηνικό την εποχή της προεδρίας του Τραμπ και στις νέες δ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ