kalokairi 2021

Όταν σκεφτόμαστε «βιβλία για το καλοκαίρι», δεν περιοριζόμαστε βέβαια στα λεγόμενα «βιβλία της παραλίας». Το καλοκαίρι είναι η εποχή που συνήθως διαθέτουμε περισσότερο χρόνο για ανάγνωση, ίσως και περισσότερη περιέργεια για κάτι αλλιώτικο. Έτσι, στον κατάλογο με τις προτάσεις μας, αν και δεσπόζουν τα μεταφρασμένα μυθιστορήματα, μια κατηγορία στην οποία συνωστίζονται δεκάδες σπουδαίοι τίτλοι, θα βρείτε και βιβλία Ιστορίας, ψυχανάλυσης, ποίησης, βιβλία για την λογοτεχνία, τη φωτογραφία, ακόμη κι ένα λεύκωμα. Βιβλία που ελπίζουμε να σας ανοίξουν την όρεξη για ακόμη περισσότερα βιβλία.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός / Κ.Β. Κατσουλάρης

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

akrivosΗ μυθιστορηματική βιογραφία του Κώστα Ακρίβου για τον Γεώργιο Καραϊσκάκη Πότε διάβολος, πότε άγγελος (εκδ. Μεταίχμιο) είναι γραμμένη με ακρίβεια και προσοχή. Ένα πορτρέτο του πιο αγαπητού από όλους τους οπλαρχηγούς της Ελληνικής Επανάστασης, του οποίου ακόμη και το τέλος, μεγάλης ιστορικής σημασίας, αποτελεί ένα μυστήριο.

sikeliko eidillio 500x500Γλωσσική φροντίδα, κι έντονο άρωμα εποχής, μέσα από αρχεία και μαρτυρίες. Ο Μάνος Κοντολέων είχε γράψει: «Αλλά ο Ακρίβος θέλησε να προσδώσει μεγαλύτερη μυθιστορηματική οντότητα στο έργο του. Γι’ αυτό και δίπλα στον Καραϊσκάκη τοποθέτησε ένα ακόμα πρόσωπο, υπαρκτό κι αυτό, από εκείνα όμως τα σχεδόν αφανή για την Ιστορία πρόσωπα. Ο Μήτρος Αγραφιώτης ήταν ένας νέος άντρας στον οποίο ο Καραϊσκάκης είχε ιδιαίτερη αδυναμία: τον είχε ορίσει, μάλιστα, ταμία του και τον είχε συμπεριλάβει στη διαθήκη του».

Η Σώτη Τριανταφύλλου έχει αποδείξει ότι έχει τη σπάνια ικανότητα να κινείται με άνεση και πειστικότητα στα πλέον διαφορετικά μυθοπλαστικά περιβάλλοντα. Από τις παγωμένες παρυφές της Σοβιετίας στο Σπάνιες γαίες, στην Γεωργία της δεκαετίας του ’80 στο Λούνα παρκ στο ιερό βουνό, για να μιλήσουμε για τα πιο πρόσφατα, προσγειωνόμαστε στη Σικελία της δεκαετίας του ’50. 

Εγκλήματα τιμής, μαφία, αλλά κι ένα ειδύλλιο διαφορετικό από τα άλλα, συνθέτουν ένα μυθιστόρημα, Σικελικό Ειδύλλιο (εκδ. Πατάκη) που έχει γραφτεί με μεγάλο κέφι κι έτσι διαβάζεται.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

Δεν είναι ότι αυξήθηκαν οι εκδόσεις μεταφρασμένης πεζογραφίας τον τελευταίο ενάμιση χρόνο• διαρκώς είχαν ανοδική πορεία και οι πάγκοι των βιβλιοπωλείων ήταν κατειλημμένοι από τις νέες εκδόσεις –και βέβαια τις προσφορές– τέτοια εποχή. Αυτό που χαρακτηρίζει ειδικά φέτος τις εκδόσεις μεταφρασμένης λογοτεχνίας είναι η πληθώρα των εξαιρετικών βιβλίων που κυκλοφορούν, καθώς και το διαρκώς μειούμενο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την κυκλοφορία του πρωτότυπου βιβλίου, στην έκδοση της ελληνικής μετάφρασης.

Βραβευμένα – Διαφορετικότητα – Black Power

30 kalokairi 11Το φετινό βραβείο Μπούκερ, ο Σάγκι Μπέιν (μτφρ. Σταυρούλα Αργυροπούλου, εκδ. Μεταίχμιο), του Ντάγκλας Στιούαρτ είναι ένα πολύ δυνατό μυθιστόρημα. Άμεσο, με πλοκή που συναρπάζει και συγκινεί καθώς και με χαρακτήρες που μένουν στη μνήμη του αναγνώστη για πάρα πολύ καιρό. Η ιστορία είναι τοποθετημένη στην Γλασκόβη της δεκαετίας του 80 και πρωταγωνίστρια είναι η Άγκνες, μια μητέρα τριών παιδιών, κακοποιημένη από πατέρα και σύζυγο που αγωνίζεται να τα βγάλει πέρα όντας βαριά αλκοολική. Τα δύο μεγαλύτερα παιδιά θα εγκαταλείψουν τη μητέρα τους, ενώ ο μικρότερος, ο Σάγκι Μπέιν, θα σταθεί δίπλα της με αυταπάρνηση και πόνο καθώς θα τη βλέπει να βυθίζεται στο αλκοόλ. Επίσης, κρατήστε κάπου, ότι αυτό είναι το πρώτο μυθιστόρημα του Ντάγκλας Στιούαρτ. 

Υ.Γ.: Όσοι επισκεφθείτε κάποιο φυσικό βιβλιοπωλείο, ζητήστε να δείτε και την ειδική έκδοση του Σάγκι Μπέιν. Δεν θα το αφήσετε από τα χέρια σας.

30 kalokairi 09Το μυθιστόρημα του/της Μαρίεκε Λούκας Ράινεβελντ Δυσφορεί η νύχτα (μτφρ. Άγγελος Αγγελίδης, Μαρία Αγγελίδου, εκδ, Ίκαρος) και η βράβευσή του με το International Booker είναι άλλη μια ένδειξη για το πόσο πλατιά είναι τα όρια της πεζογραφίας και πόσο τεταμένες και ευαίσθητες οι κεραίες μεγάλων θεσμών, όπως αυτές των βραβείων Booker. Ο Διονύσης Μαρίνος έγραψε: «Το Δυσφορεί η νύχτα είναι ένα σκληρό σχόλιο πάνω στην έννοια της παρηγοριάς, της απώλειας, της δύσκολης ενηλικίωσης, του διαβρωτικού κόσμου που δημιουργεί η θρησκοληψία, η ενοχή και η λύτρωση από τις τύψεις. Είναι η ιστορία της οικογένειας Μούλντερ που έχασε από ατύχημα το μεγάλο της γιο (πνίγηκε σε έναν αγώνα με παγοπέδιλα), αλλά συνέχισε να υπάρχει υπό το κραταιό βάρος του θανάτου που κρεμάστηκε σαν τσιγκέλι επάνω από τα κεφάλια των γονιών και των τριών αδελφών του νεκρού παιδιού. […] Ναι, το βιβλίο είναι σκληρό. Θέλει γερά νεύρα. Θέλει μια μορφή αναγνωστικής αποδοχής για να το διαπεράσεις δίχως αρκετές αμυχές. Όμως, πραγματικά αξίζει τον κόπο.  Η μετάφραση των Άγγελου Αγγελίδη και Μαρίας Αγγελίδου (από τα ολλανδικά κι όχι από άλλη ενδιάμεση γλώσσα) βοηθάει στο να κρατηθεί το πνεύμα του/της δημιουργού και να μην προδοθεί ο σκληρός υμένας που το περιβάλλει εξαρχής».

30 kalokairi 12Τα τελευταία δέκα περίπου χρόνια, μια νέα γενιά Αφροαμερικανών συγγραφέων έχει βγει δυναμικά στο λογοτεχνικό προσκήνιο και θέτει ξανά, με επιμονή και από την αρχή, ερωτήματα και ζητήματα που θεωρούσαμε λυμένα. Το αόρατο μισό (μτφρ. Κάλλια Παπαδάκη, εκδ. Παπαδόπουλος) είναι το δεύτερο βιβλίο της Μπριτ Μπένετ, στο οποίο, με αφορμή την ιστορία δύο δίδυμων κοριτσιών, που μεγαλώνουν σε μια οικογένεια αφροαμερικανών στον αμερικανικό νότο, διερευνά τα όρια και τις επιλογές που έχουν όταν ενηλικιωθούν. Το προκαθορισμένο μέλλον περιλαμβάνει γάμο, παιδιά, οικονομική ανέχεια. Στα δεκαέξι τους όμως χρόνια, το σκάνε για τη Νέα Ορλεάνη κι εκεί οι ζωές τους χωρίζουν, για να κάνει η καθεμιά τους έναν τεράστιο κύκλο μέχρι να ξανασμίξουν. 

30 kalokairi 16Η αμερικανική λογοτεχνία θα έχει την τιμητική της σε αυτές τις προτάσεις μας. Το αναπτυσσόμενο δίκτυο πανεπιστημίων, αυτόνομων προγραμμάτων σπουδών και καταξιωμένων συγγραφέων που καλούνται να διδάξουν, έχει εμφανώς ανεβάσει το επίπεδο των νέων συγγραφέων. Τα δύο επόμενα βιβλία, ανήκουν σ' αυτή την κατηγορία.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το πρώτο μυθιστόρημα της Σίγκριντ Νιούνεζ, με τίτλο Ο φίλος (μτφρ. Γιώργος Λαμπράκος, εκδ. Gutenberg). Μια συγγραφέας αναλαμβάνει την κηδεμονία ενός σκύλου, όταν ο φίλος, μέντοράς της και ιδιοκτήτης του σκύλου, πεθαίνει ξαφνικά. Ο σκύλος –ένας μολοσσός– θα σταθεί δίπλα της σε κακές και πολύ κακές στιγμές από τότε και στο εξής. Το πένθος, η μνήμη, η απώλεια, η φροντίδα, η επικοινωνία είναι ορισμένα από τα ζητήματα που θίγει το κείμενο.

30 kalokairi 13Και αν η πρωταγωνίστρια του προηγούμενου μυθιστορήματος αισθανόταν αβάσταχτη θλίψη εξαιτίας του θανάτου του καλύτερού της φίλου, στον Καιρό (μτφρ. Κατερίνα Σχινά, εκδ. Στερέωμα) της Τζέννυ Όφιλ, η αφηγήτρια Λίζι Μπένσον είναι καταθλιπτική. Εργάζεται σε μια βιβλιοθήκη, μεγαλώνει τον γιο της Ιλάι και συμπαραστέκεται ψυχικά και οικονομικά στον επίσης καταθλιπτικό αδελφό της και στη θρησκομανή, χήρα μητέρα της. Η Όφιλ αποτυπώνει γλαφυρά τις πολύπλευρες σχέσεις των ανθρώπων και τους σύγχρονους προβληματισμούς τους. Εκεί, όπου η λύση μοιάζει μοναδική και χωρίς επιστροφή.

Κλασικά κι όμως σύγχρονα

30 kalokairi 06Φυλλομετρώ το εμβληματικό μυθιστόρημα του Γουίλιαμ Φόκνερ Αβεσσαλώμ, Αβεσσαλώμ! (μτφρ. Μαργαρίτα Ζαχαριάδου, εκδ. Gutenberg) και φέρνω στο μυαλό μου την εικόνα ενός ορειβάτη και τις ατελείωτες επιλογές δύσβατων μονοπατιών, απόκρημνων πλαγιών, σκιερών ή ευήλιων σημείων, στην μοναχική του πορεία, κάθε φορά, για την κορυφή του βουνού. Υπάρχουν «βουνά» και «βουνά» και ο Φόκνερ, κατά γενική ομολογία, αποτελεί μία από τις πιο δύσβατες λογοτεχνικές κορυφές• αρχικά για τους μεταφραστές που ανοίγουν το μονοπάτι, κι έπειτα για τους αναγνώστες που το ακολουθούν. 

Η κομητεία Γιοκναπατόφα, οι σκληραγωγημένοι κάτοικοι του Νότου, η πολυφωνική αφήγηση, ο μακροπερίοδος λόγος – αυτά και αρκετά ακόμη στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον Φόκνερ βρίσκονται στο σπουδαίο αυτό μυθιστόρημα, το οποίο θεωρήθηκε η αμερικανική «απάντηση» στον Οδυσσέα του Τζόις. Όλα δείχνουν ότι ο [δύσκολος, απαιτητικός και συχνά παρεξηγημένος] Φόκνερ, βρήκε τη μεταφράστριά του. Μια φράση:

«Μιὰ γλυσίνα ἄνθιζε γιὰ δεύτερη φορὰ μέσα στὸ καλοκαίρι πάνω στὸ ξύλινο πλέγμα ἔξω ἀπὸ τὸ ἕνα παράθυρο ὅπου πλησίαζαν κάθε τόσο τὰ σπουργίτια κατὰ ριπές, ἀκανόνιστα, μ ̓ἕναν στεγνὸ ζωηρὸ χωμάτινο ἦχο κι ὕστερα ἔφευγαν· καὶ ἀπέναντι ἀπὸ τὸν Κουέντιν, ἡ δεσποινὶς Κόλντφιλντ μὲ τὰ αἰώνια μαῦρα ποὺ φοροῦσε ἐδῶ καὶ σαράντα τρία χρόνια, γιὰ τὴν ἀδελφή, τὸν πατέρα, τὸν μὴ-σύζυγό της, κανεὶς δὲν ἤξερε, καθόταν εὐθυτενὴς στὴ σκληρὴ καρέκλα μὲ τὴν ἴσια πλάτη ποὺ ἦταν καὶ τόσο ψηλὴ γιὰ κείνη ὥστε τὰ πόδια της κρέμονταν κατακόρυφα καὶ ἄκαμπτα σὰν νὰ ἦταν καλάμια καὶ οἱ ἀστράγαλοί της ἀπὸ σίδερο, πολὺ ψηλὰ πάνω ἀπὸ τὸ πάτωμα καὶ μὲ ἐκείνη τὴν αὔρα τῆς ὀργῆς ἀπὸ τὴν ἀδυναμία καὶ τὴ στατικότητα ποὺ ἔχουν τὰ πόδια τῶν παιδιῶν, καὶ μιλοῦσε μὲ τὸν ἴδιο διαρκῶς ἐπίσημο καταβεβλημένο κατάπληκτο τόνο στὴ φωνὴ ὥσπου ἡ προσοχὴ ὑποχωροῦσε καὶ ἡ ἀκοὴ μπερδευόταν καὶ τὸ ἀπὸ καιρὸ νεκρὸ ἀντικείμενο τῆς ἄγονης κι ὡστόσο ἀδάμαστης δυσφορίας της ἀναφαινόταν, ἀνταποκρινόμενο θαρρεῖς στὴν ἀγανακτισμένη ἀνακεφαλαίωση, ἥσυχο ἀφηρημένο καὶ ἄκακο, μέσα ἀπὸ τὴν ὑπομονετικὴ καὶ ὀνειρικὴ καὶ θριαμβεύτρια σκόνη».

30 kalokairi 04Αν ο Φόκνερ σημάδεψε την αμερικανική πεζογραφία του 20ό αιώνα, ο Χέρμαν Μέλβιλ ήταν αυτός που κυριάρχησε στον 19ο αιώνα. Ο μεγάλος απατεώνας (μτφρ. Χαράλαμπος Γιαννακόπουλος, εκδ. Πατάκη) είναι μια κοινωνική σάτιρα, που γράφτηκε δέκα χρόνια πριν από το ξέσπασμα του Αμερικανικού Εμφυλίου. Δηκτικό και ευφυές, το τελευταίο μυθιστόρημα του Μέλβιλ έρχεται να επισφραγίσει τον μύθο του σπουδαίου συγγραφέα. Το βιβλίο κυκλοφορεί στη σειρά Sub Rosa, με τη φροντίδα της Ελένης Κεχαγιόγλου.

30 kalokairi 15Το προηγούμενο διάστημα κυκλοφόρησε το τρίτο και τελευταίο μυθιστόρημα του σπουδαίου Τζον Γουίλιαμς, που είχε μείνει αμετάφραστο. Για την ακρίβεια, Το πέρασμα του μακελάρη (μτφρ. Αθηνά Δημητριάδου, εκδ. Gutenberg) ήταν το πρώτο μυθιστόρημα που έγραψε ο Γουίλιαμς το 1960. H ιστορία διαδραματίζεται στα τέλη του 19ου αιώνα, και αφορά την πορεία της συναισθηματικής και πνευματικής ενηλικίωσης, ενός νεαρού ο οποίος άφησε τις σπουδές του στο Χάρβαρντ και έγινε κυνηγός βουβαλιών στην Άγρια Δύση. Ο Γιώργος Σχορετσανίτης έγραψε: «Η φύση δείχνει σε ορισμένες περιπτώσεις τη δύναμή της και αυτό που λίγο πριν εθεωρείτο εύκολο κυνήγι, την επόμενη στιγμή αποδεικνύεται για την ομάδα καταστροφικό. Με το χιόνι που πέφτει ασταμάτητα, δεν υπάρχει τρόπος να βγουν από την κοιλάδα, κι έτσι η τακτική που οι άντρες εφάρμοσαν για τα βουβάλια, τώρα η φύση εφαρμόζει γι’ αυτούς».

30 kalokairi 03Ο Αλμπέρτο Μοράβια είναι ιδιαίτερα αγαπητός στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό, γεγονός που φάνηκε και από την ανταπόκριση στις νέες μεταφράσεις των μυθιστορημάτων του. Η πιο πρόσφατη από αυτές έγινε από τον Δημήτρη Παπαδημητρίου για το μυθιστόρημα Η προσήλωση (εκδ. Κριτική). Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου είχε γράψει στη στήλη μας «Στο εργαστήρι» ένα πολύ ωραίο κείμενο για το πώς προσέγγισε το: «Ακόμη και ο τίτλος της ελληνικής έκδοσης υπήρξε προϊόν σκέψης και ζύμωσης. Αυτολεξεί, ο πρωτότυπος τίτλος “L’ attenzione” θα μπορούσε να βρει μια στοιχειώδη αντιστοιχία στο ελληνικό «Η προσοχή». Οι αποχρώσεις όμως της λέξης στα ιταλικά και ο ζήλος με τον οποίον ο κεντρικός ήρωας αφιερώνεται στα του οίκου του, δεν θα έβρισκαν καταφύγιο στον τίτλο «Η προσοχή». 30 kalokairi 05Θα ματαιωνόταν συνεπώς ένα από τα κύρια στοιχεία που εισάγει ο Μοράβια συνολικά στο έργο του, η μικρο-μεσοαστική αγωνία απέναντι στη ζωή. Η λέξη «προσήλωση», έκρινα πως θα είχε το ιδιαίτερο νοηματικό και συναισθηματικό φορτίο να αποδώσει τη μεταστροφή ενός ευκατάστατου αστού της δεκαετίας του 1960, από την αδιαφορία στο άλλο άκρο. Έτσι γεννήθηκε λοιπόν Η προσήλωση…»

Ε.Τ.Α. Χόφμαν ανήκει σ’ εκείνους τους συγγραφείς που το έργο τους μοιάζει ανεξάντλητο, αν και πολυμεταφρασμένο. Όταν η έκδοση γίνεται με ιδιαίτερη φροντίδα, όπως συνέβη και με τις δύο νουβέλες Θραύσματα από τη ζωή τριών φίλων - Τα ορυχεία στη Φάλουν (μτφρ. Νίκος Σκοπλάκης) των εκδόσεων Angelus Novus, η αναγνωστική και αισθητική απόλαυση είναι πολλαπλάσια και επί της ουσίας.

Ιστορία-πεζογραφία-μαρτυρίες: Η πληγή που ακόμα αιμορραγεί μια στις τόσες ανθίζει

30 kalokairi 17

Όσα χρόνια κι αν περάσουν από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, την αποκάλυψη των αποτρόπαιων εγκλημάτων που έλαβαν χώρα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζί, καθώς και τα νέα στοιχεία και ντοκουμέντα που έρχονται διαρκώς στην επικαιρότητα, δεν μπορεί να συλλάβει ο νους του ανθρώπου το μέγεθος της φρίκης και τον τρόπο που μέχρι τις μέρες μας, καθορίζει ακόμα τις ζωές κάποιων ανθρώπων. Η λογοτεχνία μπορεί να μεγεθύνει τις λεπτομέρειες και να φέρει κοντά τον σημερινό αναγνώστη (και) σε αυτό που είναι ο άνθρωπος.

Ο Βασίλι Γκρόσμαν με το βιβλίο Η Κόλαση της Τρεμπλίνκα (μτφρ. Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, εκδ. Άγρα), ήταν ο πρώτος που κατέγραψε τη φρίκη των στρατοπέδων συγκέντρωσης σε ένα χρονικό, σε μία μαρτυρία που μοιάζει με εφιάλτη. Το 1944 ήταν πολεμικός ανταποκριτής του σοβιετικού στρατού, κι έτσι κατάφερε να δει, με τα ίδια του τα μάτια, το ασύλληπτο και να αφηγηθεί, το ανείπωτο.

30 kalokairi 10Η Λουτσία, η πρωταγωνίστρια του βιβλίου Εκτροπή (μτφρ. Άννα Παπασταύρου, εκδ. Κλειδάριθμος) –και alter ego της συγγραφέως Λούτσε ντ’ Έραµο– προκειμένου να στηρίξει την άποψη της ότι όσα  ακούγονταν και γράφονταν στις εφημερίδες της εποχής για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης ήταν υπερβολικά, αποφασίζει να μπει εθελοντικά σε ένα από αυτά. Όσα θα δει και όσα θα ζήσει, θα προσπαθήσει να τα καταγράψει χωρίς ίχνος υπερβολής σε κάποια προσωπικά της ημερολόγια. Μόλις αυτά έγιναν αντιληπτά από τους υπεύθυνους των στρατοπέδων, η Λούτσε είχε ένα ατύχημα (για παραδειγματισμό και για να κρατήσει το στόμα της κλειστό), ένα ατύχημα που την άφησε παράλυτη για όλη την υπόλοιπη ζωή της. Η Λούτσε ντ’ Έραµο καταφέρει να διαχειριστεί το υλικό των ημερολογίων της πολλά χρόνια μετά, και έτσι η Εκτροπή κυκλοφόρησε το 1979, γνωρίζοντας τεράστια επιτυχία σε όλο τον κόσμο. 

30 kalokairi 02Ο Γερμανοεβραίος Ούλριχ Αλεξάντερ Μπόσβιτς έχει γράψει δύο μυθιστορήματα, όπου το χαρακτηριστικό τους στοιχείο είναι ότι διαδραματίζονται την εποχή που γράφτηκαν. Και αν σήμερα κάτι τέτοιο μοιάζει πολύ συνηθισμένο, εκείνη την εποχή δεν ήταν, ειδικά αν σκεφτούμε ότι Ο Ταξιδιώτης διαδραματίζεται τη Νύχτα των Κρυστάλλων, ενώ το Άνθρωποι στο περιθώριο (μτφρ. Μαρία Αγγελίδου, Άγγελος Αγγελίδης, εκδ. Κλειδάριθμος) καταγράφει σχεδόν με ντοκιμαντερίστικο τρόπο το Βερολίνο της δεκαετίας του 20. Άνθρωποι που έχασαν την περιουσία τους, άλλοι την οικογένειά τους και κάποιοι άλλοι ακόμα και τα μυαλά τους. Το λούμπεν προλεταριάτο στο Βερολίνο της δεκαετίας του ’20, μπορεί σήμερα να έχει ενδυθεί την αίγλη του Μεσοπολέμου, τότε όμως που το μέλλον έδειχνε ζοφερό, κυριαρχούσε η ματαιότητα και η υστερική πληρότητα κάθε εφήμερης ανάγκης.  

30 kalokairi 07Κι εδώ ερχόμαστε στη μαγεία της λογοτεχνίας, στον τρόπο που μπορεί να ανασυστήσει μια εποχή, παίρνοντας απόσταση χρονική και κρατώντας τα φαντασμαγορικά στοιχεία που εξυπηρετούν την πλοκή. Ο Φόλκερ Κούτσερ στο Βρεγμένο ψάρι (μτφρ. Τάσος Ψηλογιαννόπουλος, εκδ. Διόπτρα) στήνει μια αστυνομική ιστορία στο Βερολίνο του 1929 και καταφέρει να συνδυάσει μοναδικούς χαρακτήρες, ενδιαφέρουσα πλοκή, δοσμένα με λογοτεχνικές αξιώσεις. Η Χίλντα Παπαδημητρίου έγραψε: «Το βιβλίο είναι ογκώδες και με δαιδαλώδη πλοκή αλλά πολύ έξυπνα δομημένο. Μικρές λεπτομέρειες φαινομενικά ασήμαντες θα αποδειχτούν καίριες αρκετά κεφάλαια αργότερα. Οι διαρκείς ανατροπές όσων στοιχείων θεωρούμε δεδομένα συντελούν στην επιτυχημένη αναπαράσταση της ατμόσφαιρας φόβου και ανασφάλειας της εποχής, λίγο πριν ο εφιάλτης πάρει σάρκα και οστά. Παράλληλα, ο συγγραφέας περιγράφει μια κοινωνία που βουτάει στις απολαύσεις και τη διασκέδαση σαν να μην υπάρχει αύριο. Ξέφρενοι χοροί, παραστάσεις βαριετέ και στριπτίζ, υπόγεια καταγώγια με κάθε λογής ναρκωτικά – οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει τον κόσμο να ξεχάσει το αύριο».

Δυστοπίες – Τ.Ν. – Ε.Φ.: Ζούμε το μέλλον;

Σε ένα πρόσφατο αφιέρωμα στα δυστοπικά μυθιστορήματα, που επιμελήθηκε ο Σόλωνας Παπαγεωργίου, ζητώντας από 5 Έλληνες συγγραφείς να γράψουν λίγα λόγια για ένα δυστοπικό μυθιστόρημα που ξεχωρίζουν, συγκράτησα την εξής σκέψη του Μιχάλη Μακρόπουλου: «Όσο τρομερά κι αν είναι όμως αυτά που αφηγούνται ένας μύθος και μια τραγωδία, υπάρχει εγγενής σε τούτα, στο πλάσιμό τους το ίδιο, μια πίστη στον άνθρωπο – ειδάλλως ποιος ο λόγος, εντέλει, να φτιάξει κάποιος μια ιστορία; Οι δυστοπίες δεν απαρνιούνται τον άνθρωπο αλλά απεναντίας, γιατί νοιάζονται γι’ αυτόν, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου».

30 kalokairi 01Μια νέα μετάφραση του κλασικού μυθιστορήματος του Γουίλιαμ Γκόλντινγκ O άρχοντας των μυγών, μεταφρασμένο από την Έφη Τσιρώνη για τις εκδόσεις Διόπτρα, έχει ήδη ξεχωρίσει φέρνοντας το συγκεκριμένο βιβλίο και ευρύτερα τις δυστοπίες στις συζητήσεις όλο και περισσότερων αναγνωστών. Η Νίκη Κώτσιου έγραψε: «Πλούσιο σε ποικίλους συμβολισμούς, πολιτικούς, κοινωνικούς και θρησκευτικούς, το κλασικό μυθιστόρημα του Γκόλντινγκ ξεδιπλώνεται συναρπαστικά σαν μια πολυσήμαντη αλληγορία που διερευνά το κακό ως εγγενές στοιχείο της ανθρώπινης φύσης. Ενσωματώνει και συνοψίζει προβληματισμούς, που ήταν επίκαιροι μετά τον πόλεμο αλλά και διαχρονικά φιλοσοφικά ερωτήματα σχετικά με τη δυναμική της ομάδας και τον τρόπο λειτουργίας της κοινωνίας σε συνθήκες κρίσης. Τα πρόσωπα συμπυκνώνουν εμβληματικούς ανθρώπινους τύπους και η ανταπόκρισή τους στην  κρίσιμη περίσταση χαρτογραφεί ιδεώδη, στάσεις και αξίες απέναντι στην ανάγκη, τον κίνδυνο και την ίδια τη ζωή».

30 kalokairi 14Ο Καζούο Ισιγκούρο έγραψε το μυθιστόρημά του Η Κλάρα και ο Ήλιος (μτφρ. Αργυρώ Μαντόγλου, εκδ. Ψυχογιός) μετά τη βράβευσή του με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Ο Κώστας Κατσουλάρης έγραψε: «Μεγάλο μέρος της απόλαυσης που χαρίζει η ανάγνωση αυτού του μυθιστορήματος οφείλεται στην τεχνική του. Η ανάθεση της αφήγησης σε ένα ανθρωποειδές αποδεικνύεται παράξενη όσο και γοητευτική συνθήκη. Η Κλάρα είναι πλάσμα ευαίσθητο και νοήμον, που παρότι έχει την ικανότητα να συμπάσχει, να προσδοκά και να φοβάται, αναρωτιόμαστε διαρκώς σε ποιο βαθμό μετέχει βαθύτερα στις ανθρώπινες αγωνίες της ζωής και του θανάτου. Τα κίνητρά της είναι αγνά, αφού είναι προγραμματισμένη να βοηθά, είναι όμως η κρίση της πάντοτε τόσο ορθή όσο φαίνεται να πιστεύουν οι άνθρωποι γύρω της; 30 kalokairi 08Είναι τα συναισθήματά της αληθινά ή πρόκειται απλώς για προσομοίωση συναισθημάτων οφειλόμενα στην παρατηρητικότητα και την υψηλή ευφυΐα της; Υπάρχει, άραγε, σημαντική διαφορά ανάμεσα σε αυτά τα δύο και πώς μπορούμε να το γνωρίζουμε; Ο αναγνώστης δέχεται ευχάριστα τον φαινομενικά αντικειμενικό τρόπο με τον οποίο η Κλάρα αναπαράγει γεγονότα και διαλόγους, κι αισθάνεται ότι, σαν το παιδί και τον τρελό, του “λέει πάντα την αλήθεια”».

Η συλλογή διηγημάτων του Τεντ Τσιάνγκ Εκπνοή (μτφρ. Μαργαρίτα Ζαχαριάδου, εκδ.  Ίκαρος) περιλαμβάνει εννέα ιστορίες επιστημονικής φαντασίας. Εννέα ιστορίες που απευθύνονται τόσο σε μυημένους αναγνώστες όσο και σε αυτούς που δεν έχουν άμεση σχέση με την επιστημονική φαντασία. Χωρίς αναληθοφανείς αναφορές παρά μόνο μικρά και ουσιαστικά ευρήματα, ο συγγραφέας βάζει τον αναγνώστη να αναστοχαστεί σε σχέση με την τεχνολογία, την ηθική, τη μνήμη και την ελεύθερη βούληση.   

ΠΟΙΗΣΗ

gluck exofΗ Αμερικανίδα Λουίζ Γκλικ, η περσινή κάτοχος του Νόμπελ Λογοτεχνίας, μια από τις λιγοστές ποιήτριες που τιμήθηκαν με το κορυφαίο βραβείο στην μακρά διαδρομή του. Η ποιητική σύνθεση Πίστη και ενάρετη νύχτα αποτελεί έργο μεγάλου διαμετρήματος, με υπαρξιακές και αλληγορικές προεκτάσεις, συγκινητικό και υποβλητικό. Η έκδοση είναι δίγλωσση (εκδ. Στερέωμα), ενώ την απόδοση στα ελληνικά έκαναν οι Χάρης Βλαβιανός και Δήμητρα Κωτούλα.

syborskaΕπίσης νομπελίστρια (1996), η Πολωνή Βισλάβα Σιμπόρσκα έχει φέτος την τιμητική της, αφού κυκλοφόρησε στη χώρα μας μια αντιπροσωπευτική ανθολογία με ποιήματά της, σε μετάφραση από τα πολωνικά και με εισαγωγή της Μπεάτα Ζουλκιέβιτς. Με τίτλο, Η ζωή εδώ και τώρα (εκδ. Καστανιώτης), ο τόμος περιλαμβάνει 240 σελίδες με ποιήματα της γυναίκας που στην ερώτηση «γιατί έχει γράψει τόσα λίγα», απάντησε: «Επειδή έχω στο σπίτι μου σκουπιδοτενεκέ».

dromos pou anevainoume psyxogios amandra gormanΣε μια τελείως διαφορετική κλίμακα, η νεότατη Αμάντα Γκόρμαν (μόλις 23 ετών) έγινε πρόσφατα μια από τις διασημότερές ποιήτριες παγκοσμίως, χάρη στη συμμετοχή της στην Τελετή Ορκωμοσίας του νέου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτείων Τζον Μπάιντεν και της Αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις. Τόσο η γοητευτική παρουσία της, όσο και η προσωπικότητά της, μα πρωτίστως το εν λόγω ποίημα που διάβασε, με τίτλο Ο Λόφος που Ανεβαίνουμε (εκδ. Ψυχογιός) μετέτρεψαν την Αμάντα σε σύμβολο μιας νέας γενιάς που προσπαθεί να συνδυάσει την ποιητική πράξη με τον πολιτικό και κοινωνικό ακτιβισμό. Χαρτόδετη, δίγλωσση έκδοση, με ιδιαίτερα προσεγμένη μετάφραση από την ποιήτρια Μυρσίνη Γκανά και τον μουσικό και περφόρμερ Mc Yinka.

ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ, ΙΣΤΟΡΙΑ, ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

velosΟ Ιταλός ψυχαναλυτής Έλβιο Φακινέλλι έγραψε ένα ιδιότυπο βιβλίο, που συνδυάζει την ψυχανάλυση με την ιστορία, την ανθρωπολογία. Το άτομο και η κοινωνία, σε διαρκή αλληλεπίδραση και διαφορά. Το Ακίνητο βέλος (μτφρ. Τάκης Γκόνης, εκδ. Κέλευθος) εκδόθηκε το 1979 και διατηρεί ακέραιη την πρωτοτυπία και τη σημασία του.

woody exofΣε εντελώς άλλο κλίμα, ο Γούντι Άλεν, στα ογδόντα κάτι του χρόνια, πιεζόμενος ίσως και από την αναζωπύρωση των «ενδοοικογενειακών» δραμάτων που τον κατατρύχουν, έγραψε ένα απολαυστικό βιβλίο, που λειτουργεί και ως χρονικό της Νέας Υόρκης από τη δεκαετία του πενήντα μέχρι τις μέρες μας. Από το γενέθλιο Μπρούκλυν, μέχρι τις ακριβές συνοικίες του Μανχάταν, ο Γούντι Άλεν σκηνοθετεί μια απομυθοποιητική αυτοβιογραφία, προβάλλοντας έναν άνθρωπο που το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να κάνει τις ταινίες του ζώντας μέσα στη ρουτίνα που του επιβάλουν οι μικρές καθημερινές ασχολίες του. Το Σχετικά με το τίποτα (μτφρ. Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης, εκδ. Ψυχογιός), αποδεικνύεται απολαυστικό, πλούσιο σε εικόνες και πρόσωπα (το name dropping είναι σε κάποιες στιγμές καταιγιστικό), μας συστήνει έναν άνθρωπο και δημιουργό πολύ διαφορετικό από αυτόν που (πιστεύαμε ότι) γνωρίζαμε.

staverisΟ γνωστός φωτογράφος Σπύρος Σταβέρης μας προκαλεί την περιέργεια με τον προκλητικό τίτλο Δεν υπάρχει τίποτα πίσω από μια φωτογραφία (εκδ. Πόλις), αλλά από τις πρώτες σελίδες του βιβλίου του διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν πολλά, και πρωτίστως ένας άνθρωπος που σκέφτεται και αισθάνεται πριν πατήσει το κουμπί. Αλλά ίσως και να μην είναι πάντα τόσο απλά τα πράγματα. 

ΙΣΤΟΡΙΑ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ, ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Kapon Editions Diasosi Cover 2021 1Η Διάσωση είναι ένα βιβλίο που περίμενε να γραφτεί, υπό το φως όλο και περισσότερων στοιχείων και ντοκουμέντων που έρχονται στο φως τα τελευταία χρόνια. Η τύχη των Εβραίων της Ελλάδας είναι ένα ευρύτατο και σύνθετο θέμα, κι από περιοχή σε περιοχή πήρε πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά. Μπορούσε ο αρχιραβίνος Κόρετς να αποτρέψει τον αφανισμό της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης; Γιατί σώθηκαν οι Εβραίοι που είχαν συγκεντρωθεί στην Αθήνα; Ποιοι οργάνωσαν την επιχείρηση διάσωσης στο Αιγαίο;

Η Καρίνα Λάμψα και ο Ιακώβ Σιμπή έγραψαν ένα βιβλίο που ανατρέπει στερεότυπα και μύθους. Μια εξαιρετική έκδοση από τις εκδόσεις Καπόν, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

papagiorgisΗ αιρετική ματιά του Κωστή Παπαγιώργη για την Ελληνική Επανάσταση διασώζεται σε αυτό εδώ το τομίδιο, εκφράζοντας έτσι μια ολόκληρη τάση στην ελληνική διανόηση, που ξεκινάει από τον Μακρυγιάννη και τον Λορεντζάτο και φτάνει μέχρι τον Χρήστο Γιανναρά. Σύμφωνα με αυτήν, η αντίθεση ανάμεσα σε ένα ξενοκρατούμενο προτεκτοράτο και τον ελληνικό λαϊκό πολιτισμό είναι ένας γόρδιος δεσμός που περιμένει πάντοτε να λυθεί.

Εδώ, στα Κατάλοιπα του '21 (εκδ. Καστανιώτη), συναντούμε μια σύνοψη της ιδεολογικής και ιστορικής πολεμικής του συγγραφέα.

mani fermorΑυτήν την αιώνια Ελλάδα εντοπίζει και καταγράφει, με τη δική του ματιά, ο Πάτρικ Λη Φέρμορ στην αριστουργηματική Μάνη (εκδ. Μεταίχμιο), το πρώτο του βιβλίο που αφιερώνει στα ταξίδια του στην Ελλάδα. Εκεί βρίσκει την αρχαία και την χριστιανική Ελλάδα να συνυπάρχουν με ποικίλους και αναπάντεχους τρόπους, ακόμη και μέσα από συμπεριφορές, όπως η φιλοξενία.

Η αριστοτεχνική μετάφραση του Μιχάλη Μακρόπουλου στα μεγάλα συν της έκδοσης.

athina kseni eauto cover site 1Παρόμοια θέματα, εστιάζοντας στην γέννηση της σύγχρονης Αθήνας, εξετάζει ο αρχιτέκτονας, πολεοδόμος και ιστορικός των πόλεων Γιάννης Τσώμης στο βιβλίο του Η Αθήνα ξένη στον εαυτό της. Πώς μια μικρή Οθωμανική κωμόπολη, με βαρύ παρελθόν αλλά ξεχασμένη μέσα στους αιώνες, γίνεται πρωτεύουσα του νέου εθνικού κράτους; Μια νέα αποστολή της ανατίθεται, με μεγάλες συνέπειες, ιστορικές, ιδεολογικές, αισθητικές. Εξαιρετική έκδοση, από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.

kourtovik i elia kai i flamouriaΣημαντικά ερωτήματα, που διατρέχουν όλο το κριτικό του έργο, θέτει και ο Δημοσθένης Κούρτοβικ στο βιβλίο του Η ελιά και η φλαμουριά (εκδ. Πατάκη). Ήδη από τον τίτλο τίθεται το ερώτημα της «ιθαγένειας» ιδεών, στάσεων και συμπεριφορών, της συνομιλίας των σύγχρονων Ελλήνων με την Ευρώπη και τον κόσμο. Μέσα από το περίπλοκο και συχνά αντιφατικό πρίσμα της ελληνικής πεζογραφίας που γράφτηκε από τη Μεταπολίτευση μέχρι τις μέρες μας. Ένα ευθύβολο και οξυδερκές βιβλίο, που διαβάζεται σαν μυθιστόρημα ιδεών.

iliou minoasΓια το τέλος, ένα απολύτως σχετικό μα και πολύ ξεχωριστό βιβλίο – κατά προτίμηση, όχι για την παραλία! Ένα μοναδικό φωτογραφικό λεύκωμα, μια ιστορία με εικόνες για το πώς η μικρή οθωμανική Αθήνα των αρχών του 19ου αιώνα μεταμορφώθηκε στην πρωτεύουσα του νέου ελληνικού κράτους και στη νεοκλασική πόλη των 130.000 Αθηναίων που φιλοξένησε με επιτυχία τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της σύγχρονης εποχής το 1896.

Το λεύκωμα Η Αθήνα - Από την Ανατολή στη Δύση 1821-1896 (εκδ. Μίνωας) βασίζεται στο ομώνυμο ντοκιμαντέρ της Μαρίας Ηλιού, με σχέδια, γκραβούρες και φωτογραφίες από αρχεία της Ελλάδας και της Ευρώπης, της Αμερικής και της Αυστραλίας, με ιστορικό σύμβουλο τον Αλέξανδρο Κιτροέφ. 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ιστορίες από τη Χώρα των Χρυσανθέμων: 10 λογοτεχνικά έργα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο της Ιαπωνίας

Ιστορίες από τη Χώρα των Χρυσανθέμων: 10 λογοτεχνικά έργα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο της Ιαπωνίας

Όσο μακρινή κι αν φαντάζει η Ιαπωνία, δεν παύει να μας ελκύει, μεταξύ άλλων και για την ιδιαίτερη και τολμηρή λογοτεχνία της. Από τον κλασικό Καουαμπάτα έως τον ευφάνταστο Μουρακάμι, επιλέγουμε δέκα βιβλία που κυκλοφόρησαν σχετικά πρόσφατα και μπορούν να μας ανοίξουν νέα παράθυρα στον κόσμο του Ανατέλλοντος Ήλιου. K...

«Μικρή Στίξις»: Νέα σειρά βιβλίων και εκδήλωση για τα 7 χρόνια παρουσίας στον εκδοτικό χώρο

«Μικρή Στίξις»: Νέα σειρά βιβλίων και εκδήλωση για τα 7 χρόνια παρουσίας στον εκδοτικό χώρο

Με τη συμπλήρωση επτά συναπτών ετών στο εκδοτικό στερέωμα, οι εκδόσεις Στίξις κάνουν το επόμενο βήμα με μια νέα σειρά τεσσάρων βιβλίων, υπό τον τίτλο «Μικρή Στίξις», των Γιώργου Δουατζή, Χρυσοξένης Προκοπάκη, Στέφανου Τζουβάρα και Μιχάλη Σηφάκη.  

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος  ...

7 γυναίκες γράφουν και ακούγονται – Όψεις της νεότερης ελληνικής λογοτεχνίας

7 γυναίκες γράφουν και ακούγονται – Όψεις της νεότερης ελληνικής λογοτεχνίας

Σίσσυ Δουτσίου, Στεύη Τσούτση, Λίνα Βαρότση, Αστερόπη Λαζαρίδου, Ελισάβετ Παπαδοπούλου, Αντιγόνη Ζόγκα, Λίνα Βαλετοπούλου. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας επιλέγουμε πολύ πρόσφατα βιβλία νέων Ελληνίδων συγγραφέων που θέτουν, άλλοτε με τρόπο διεκδικητικό κι άλλοτε πιο έμμεσο, το ζήτημα της γυναικείας χειρα...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Ένα ξεχωριστό «Όνειρο καλοκαιριάτικης νύχτας» από την ομάδα Loxodox στο ΠΛΥΦΑ

Ένα ξεχωριστό «Όνειρο καλοκαιριάτικης νύχτας» από την ομάδα Loxodox στο ΠΛΥΦΑ

Ο ιστορικός χώρος της αρχαίας Αθήνας που επέλεξε η ομάδα Loxodox «συνομιλεί» αρμονικά με τη μαγική νύχτα των Αγγλοσαξόνων, όπως τη συνέθεσε ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Κεντρική εικόνα: © Sabrina Brodescu.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Η ομάδα Loxodox είναι ιδ...

Κινέζοι εθνικιστές στοχοποιούν τον νομπελίστα Μο Γιάν – Γιατί τον κατηγορούν για αντικομμουνισμό

Κινέζοι εθνικιστές στοχοποιούν τον νομπελίστα Μο Γιάν – Γιατί τον κατηγορούν για αντικομμουνισμό

Ο Κινέζος Νομπελίστας Μο Γιάν κατηγορείται ότι με τα βιβλία του σπιλώνει τον κομμουνιστικό στρατό της Κίνας και εξυμνεί τον αντίστοιχο της Ιαπωνίας. 

Επιμέλεια: Book Press

Το να είσαι ...

Ανακοινώθηκαν οι νικητές των βραβείων της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης

Ανακοινώθηκαν οι νικητές των βραβείων της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης

Την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024 θα γίνει η τελετή της απονομής των λογοτεχνικών βραβείων της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης. Ακολουθούν οι μικρές λίστες και μαζί οι νικητές σε κάθε κατηγορία, καθώς και το μεγάλο βραβείο της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης.

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μακγκάφιν» του Βαγγέλη Γιαννίση (προδημοσίευση)

«Μακγκάφιν» του Βαγγέλη Γιαννίση (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Βαγγέλη Γιαννίση «Μακγκάφιν», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 21 Μαρτίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΤΟΥΡΙΣΤΑΣ
37.947408, 23.641584

 «Αφού σου ...


«Το μποστάνι του Μποστ» του Κωνσταντίνου Κυριακού (προδημοσίευση)

«Το μποστάνι του Μποστ» του Κωνσταντίνου Κυριακού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Κυριακού «Το μποστάνι του Μποστ – Μια σύνθεση / συμπλήρωση / διασκευή κειμένων του Μποστ», το οποίο κυκλοφορεί σε λίγες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Όλα μαύρα» της Δήμητρας Παπαδήμα (προδημοσίευση)

«Όλα μαύρα» της Δήμητρας Παπαδήμα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Δήμητρας Παπαδήμα «Όλα μαύρα», το οποίο θα κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Τι είμαστε εμείς μπροστά σε αυτά τα κτήνη, ρε; Τι είμαστε; Άγιοι. Και φόνο να...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ιστορίες από τη Χώρα των Χρυσανθέμων: 10 λογοτεχνικά έργα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο της Ιαπωνίας

Ιστορίες από τη Χώρα των Χρυσανθέμων: 10 λογοτεχνικά έργα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο της Ιαπωνίας

Όσο μακρινή κι αν φαντάζει η Ιαπωνία, δεν παύει να μας ελκύει, μεταξύ άλλων και για την ιδιαίτερη και τολμηρή λογοτεχνία της. Από τον κλασικό Καουαμπάτα έως τον ευφάνταστο Μουρακάμι, επιλέγουμε δέκα βιβλία που κυκλοφόρησαν σχετικά πρόσφατα και μπορούν να μας ανοίξουν νέα παράθυρα στον κόσμο του Ανατέλλοντος Ήλιου. K...

«Μικρή Στίξις»: Νέα σειρά βιβλίων και εκδήλωση για τα 7 χρόνια παρουσίας στον εκδοτικό χώρο

«Μικρή Στίξις»: Νέα σειρά βιβλίων και εκδήλωση για τα 7 χρόνια παρουσίας στον εκδοτικό χώρο

Με τη συμπλήρωση επτά συναπτών ετών στο εκδοτικό στερέωμα, οι εκδόσεις Στίξις κάνουν το επόμενο βήμα με μια νέα σειρά τεσσάρων βιβλίων, υπό τον τίτλο «Μικρή Στίξις», των Γιώργου Δουατζή, Χρυσοξένης Προκοπάκη, Στέφανου Τζουβάρα και Μιχάλη Σηφάκη.  

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος  ...

7 γυναίκες γράφουν και ακούγονται – Όψεις της νεότερης ελληνικής λογοτεχνίας

7 γυναίκες γράφουν και ακούγονται – Όψεις της νεότερης ελληνικής λογοτεχνίας

Σίσσυ Δουτσίου, Στεύη Τσούτση, Λίνα Βαρότση, Αστερόπη Λαζαρίδου, Ελισάβετ Παπαδοπούλου, Αντιγόνη Ζόγκα, Λίνα Βαλετοπούλου. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας επιλέγουμε πολύ πρόσφατα βιβλία νέων Ελληνίδων συγγραφέων που θέτουν, άλλοτε με τρόπο διεκδικητικό κι άλλοτε πιο έμμεσο, το ζήτημα της γυναικείας χειρα...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

02 Απριλίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα μεγαλύτερα μυθιστορήματα όλων των εποχών: 20 έργα-ποταμοί από την παγκόσμια λογοτεχνία

Πολύτομα λογοτεχνικά έργα, μυθιστορήματα-ποταμοί, βιβλία που η ανάγνωσή τους μοιάζει με άθλο. Έργα-ορόσημα της παγκόσμιας πεζογραφίας, επικές αφηγήσεις από την Άπω Ανατ

ΦΑΚΕΛΟΙ