mikri istoria 728

Υπάρχει μια «μικρή» ή μια «σύντομη» ιστορία για το… οτιδήποτε. Οι τίτλοι βιβλίων που επιχειρούν (και καταφέρνουν) να συμπυκνώσουν μεγάλα θέματα σε, συνήθως, ολιγοσέλιδα βιβλία είναι πάρα πολλοί. Εντυπωσιακά πολλοί. Στην παρακάτω πολύ ενδεικτική επιλογή είκοσι ενός βιβλίων μπορεί κανείς να βρει εκείνο ή εκείνα τα βιβλία που αφηγούνται τη «μικρή ιστορία» των δικών του ενδιαφερόντων.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Πράγματι, τα περισσότερα από αυτά τα βιβλία, ορισμένα από τα οποία είναι σύγχρονα κλασικά, αφορούν ιστορικά ή επιστημονικά θέματα, και ουκ ολίγα την Ιστορία της Τέχνης. Υπάρχει όμως και η «μικρή ιστορία» της Δημοκρατίας, καθώς και η «μικρή ιστορία» του σεξ – τέλος δεν έχει ο κατάλογος.

Στην παρακάτω πολύ ενδεικτική επιλογή είκοσι βιβλίων, κανείς μπορεί να βρει εκείνο ή εκείνα τα βιβλία που αφηγούνται τη «μικρή ιστορία» των δικών του ενδιαφερόντων.

Μικρή ιστορία περί των πάντων (σχεδόν), Μπιλ Μπράισον (μτφρ. Τεύκρος Μιχαηλίδης, εκδ. Μεταίχμιο)

Εμβληματικό βιβλίο στο είδος του. Πολυβραβευμένο και διεθνές best seller. Ο Μπράισον μάς παίρνει από το… χέρι με σκοπό να κατανοήσουμε τον κόσμο, παρουσιάζοντας τις σύγχρονες θεωρίες της επιστήμης με τον πιο προσιτό και διασκεδαστικό τρόπο.

metaixmio bryson mikrh istoria ton panton

Το βιβλίο όχι μόνο δεν είναι ακαδημαϊκό, αλλά έχει χιούμορ και μια συναρπαστική αφήγηση που σε κάνει να μην θέλεις να το αφήσεις από τα χέρια σου. Η γκάμα των θεμάτων που πραγματεύεται είναι γύρω από τις θετικές επιστήμες θέτοντας συνεχώς ερωτήματα για την εξέλιξή τους.

Μικρή ιστορία του αρχαίου κόσμου, Τζέρρυ Τόνερ (μτφρ. Μαρία Φακίνου, εκδ. Πατάκη)

Το τι είμαστε σήμερα έχει, εν πολλοίς, σημαδευτεί από το τι ήμασταν στο παρελθόν. Άρα, η κατανόηση του αρχαίου κόσμου μάς επιτρέπει να καταλάβουμε πώς οι αντιλήψεις που έχουμε γι' αυτόν επηρεάζουν τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο στον οποίο ζούμε σήμερα.

patakis toner muikrh istoria toy arxaioy kosmou

Ο Τζέρρυ Τόνερ στο βιβλίο του Μικρή ιστορία του αρχαίου κόσμου (μτφρ. Μαρία Φακίνου, εκδ. Πατάκη) μάς μεταφέρει στη Ρώμη και την Πομπηία από την εποχή της παρακμής της έως τα ελληνιστικά βασίλεια που διαδέχτηκαν τον Αλέξανδρο και την ύστερη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, όπου κυριαρχούσε ο χριστιανισμός.

Μικρή ιστορία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, Διονύσιος Χ. Σταθακόπουλος (μτφρ. Πέτρος Γεωργίου, εκδ. Πατάκη)

Eίναι μέρος της μακράς ιστορίας μας. Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία υπήρξε ένα από τα πιο εντυπωσιακά αυτοκρατορικά κράτη στην ιστορία. Κατόρθωσε να κυβερνήσει μεγάλο κομμάτι της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολίας επί χίλια εκατό χρόνια.

patakis stathakopoulos mikrh istoria ths vyzantinis autokratorias

Ολα τελείωσαν το 1453 με την κατάκτησή της από τους Οθωμανούς. Ο Διονύσης Σταθακόπουλος με το βιβλίο του Μικρή ιστορία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας (μτφρ. Πέτρος Γεωργίου, εκδ. Πατάκη) ξεπερνάει τα κλισέ που βαραίνουν τη συγκεκριμένη περίοδο και μάς παρουσιάζει ένα Βυζάντιο ήκιστα θεοκρατικό και αμετάβλητο.

Μικρή ιστορία της γνώσης, Λέοναρντ Μλοντίνοφ (μτφρ. Ανδρέας Μιχαηλίδης, εκδ. Πατάκη)

Κάποτε ζούσαμε, ως είδος, σε σαβάνες και σπηλιές. Τώρα έχουμε κατακτήσει τον κόσμο και την κβαντική φυσική. Τι ακριβώς συνέβη με τον άνθρωπο; Πώς εξελίχθηκε ανά τους αιώνες;

patakis mlodinov mikrh istoria ths gnosis

Ο Λέοναρντ Μλοντίνοφ συλλαμβάνει και αφηγείται με μοναδικό τρόπο την ιστορία της προόδου του ανθρώπο. Επίσης, εξερευνά τις ενδιαφέρουσες προσωπικότητες των κορυφαίων φιλοσόφων, επιστημόνων και στοχαστών, αναζητώντας τα ίχνη των πολιτιστικών δεδομένων –αλλά και των τυχαίων περιστατικών– που επηρέασαν την επιστημονική ανακάλυψη.

Μικρή ιστορία της μοντέρνας τέχνης, Δημοσθένης Δαββέτας (εκδ. Διόπτρα)

Τι είναι μοντέρνο και τι όχι; Μήπως χρησιμοποιούμε καταχρηστικά τον όρο χωρίς να ξέρουμε ακειβώς τι μπορεί να σημαίνει και σε τι παραπέμπει;

dioptra davvetas mikrh istoria ths modernas texnhs

Ο Δημοσθένης Δαββέτας με το βιβλίο του Μικρή ιστορία της μοντέρνας τέχνης (εκδ. Διόπτρα) αναλύει τα στοιχεία που καθιστούν σήμερα την τέχνη μοντέρνα. Και λέγοντας τέχνη, στην περίπτωσή μας, εννοούμε τις Καλές Τέχνες, ό,τι έχει σχέση με ζωγραφική, γλυπτική, σχέδιο, εγκαταστάσεις (installations), performances, δηλαδή ό,τι έχει σχέση με τις εικαστικές δράσεις και εκφράσεις.

Η πιο μικρή ιστορία της Ελλάδας, Τζέιμς Χίνεϊτζ (μτφρ. Ανδρέας Παππάς, εκδ. Πατάκη)

Είμαστε Έλληνες, αλλά πόσο καλά ξέρουμε την ιστορία μας; Με τη βοήθεια του Τζέιμς Χίνεϊτζ και το βιβλίο του Η πιο μικρή ιστορία της Ελλάδας (μτφρ. Ανδρέας Παππάς, εκδ. Πατάκη) μεταφερόμαστε σε διάφορες ιστορικές περιόδους που καθόρισαν αυτό που είμαστε.

patakis heneage h pio mikri istoria ths elladas

Από τον Περικλή και τον Παρθενώνα περνάμε στον Μέγα Αλέξανδρο και στη συνέχεια στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Το βιβλίο περνάει και στον 20ο αιώνα με τη Μικρασιατική Καταστροφή, την Κατοχή και τον Εμφύλιο, τη δικτατορία των συνταγματαρχών και τη Μεταπολίτευση, τα χρόνια της αφθονίας αλλά και τα χρόνια της κρίσης, των μνημονίων και της απειλής του Grexit.

Μικρή ιστορία του μεγάλου θεάτρου, Ρούντιγκερ Σάπερ (μτφρ. Γιάννης Καλιφατίδης, εκδ. Νεφέλη)

Ολα ξεκίνησαν από την Ελλάδα για να φτάσει έως τις μέρες μας. Το θέατρο έχει κλείσει ήδη 2.500 χρόνια ζωής και αποτελεί σημαντικό φορέα αυτού που ονομάζουμε ανθρώπινος πολιτισμός. 

nefeli schaper mikri istoria tou megalou theatrou

Το βιβλίο του Ρούντιγκερ Σάπερ Μικρή ιστορία του μεγάλου θεάτρου (μτφρ. Γιάννης Καλλιφατίδης, εκδ. Νεφέλη) αποτελεί μια συλλογή από συναντήσεις με ορισμένες από τις μεγαλύτερες μορφές του σύγχρονου θεάτρου, όπως ο Ρόμπερτ Ουίλσον, ο Χάινερ Μύλλερ, ο Καζούο Όνο, ο Πατρίς Σερώ και ο Ντάριο Φο, καθώς και με πολλούς άλλους θεατρικούς καλλιτέχνες που άφησαν εποχή.

Κατά τον συγγραφέα το κλασικό θέατρο μπορεί να υπάρξει μονάχα στο παρόν. Το θέατρο ζει, αναπνέει και ορίζεται από την εμπειρία της στιγμής, ενώ είναι σε θέση να μαθαίνει από το παρελθόν του.

Μικρή ιστορία του πολέμου, Τζέρεμυ Μπλακ (μτφρ. Πέτρος Γεωργίου, εκδ. Πατάκη)

Ως γνωστόν «πόλεμος πάντων πατήρ» και η αλήθεια είναι ότι οι πολεμικές συγκρούσεις ανά τους αιώνες μετασχηματίζουν, βίαια, φυσικά, τις κοινωνίες των ανθρώπων.

patakis black mikrh istoria tou polemou

Ο Τζέρεμυ Μπλακ στο βιβλίο του Μικρή ιστορία του πολέμου (μτφρ. Πέτρος Γεωργίου, εκδ. Πατάκη) μελετά τον πόλεμο ως παγκόσμιο φαινόμενο και όχι ως μια απλή αλληλουχία στρατιωτικών ηγετών, τακτικών μάχης ή βελτιώσεων στα όπλα.

Προσφέρει μια εξαιρετικά περιεκτική επισκόπηση, που εκτείνεται από την Κίνα των Χαν ως την Ασσυρία, από τη Μεσοποταμία ως την Τροία, από την αυτοκρατορική Ρώμη ως τη ναπολεόντεια Γαλλία, από το Βιετνάμ και το Αφγανιστάν ως την Ουκρανία.

Μια μικρή ιστορία της τέχνης, Άλκης Χαραλαμπίδης (εκδ. University Studio Press)

Στο βιβλίο Μια μικρή ιστορία της τέχνης του Άλκη Χαραλαμπίδη (εκδ. University Studio Press) εξετάζεται η τέχνη της Δύσης από το 30.000 π.Χ. περίπου ως τις μέρες μας.

university stoudio press charalambidis mia mikri istoria thw texnhw1

Για να κατανοήσουθμε την εξέλιξή της οφείλουμε να στρέψουμε το βλέμμα μας στα έργα. Στόχος είναι, μέσα από την πολλαπλότητα των ερεθισμάτων που προσφέρει ο συνδυασμός λόγου και εικόνας, να μπορέσει ο αναγνώστης κάθε κατηγορίας, ανεξάρτητα από την προηγούμενη επαφή του με το αντικείμενο, να προσεγγίσει σφαιρικά την ιστορία της δυτικής τέχνης, κατανοώντας τόσο τη διαδοχή των εποχών της όσο και τους τρόπους που αυτές επικοινωνούν μεταξύ τους.

Σύντομη ιστορία της δημοκρατίας, Τζον Κιν (μτφρ. Γιώργος Μαραγκός, εκδ. Μεταίχμιο)

Θεωρούμε, και όχι άδικα, ότι η δημοκρατία, παρά τα όποια προβλήματα, είναι το πολίτευμα που μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις προόδου στις δυτικές κοινωνίες. Στο βιβλίο του Τζον Κιν Σύντομη ιστορία της δημοκρατίας (μτφρ. Γιώργος Μαραγκός, εκδ. Μεταίχμιο) αντιλαμβανόμαστε γιατί εκτός από παρόν έχει και μέλλον.

metaixmio keane mia mikrh istoria ths dhmokratias

Περιγράφει, επίσης, τις πρώτες δημοκρατικές συνελεύσεις στη Μέση Ανατολή και την Ελλάδα, συνεχίζει με την ευρωπαϊκής έμπνευσης δημοκρατία εκλογών και τη γέννηση της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, ενώ φτάνει στη σύγχρονη δημοκρατία ελέγχου, καταδεικνύοντας τους κινδύνους από την κυριαρχία του νέου δεσποτισμού.

Μια σύντομη ιστορία της Ρωσίας, Ρόντρικ Μπρέθγουεϊκ (μτφρ. Δημήτρης Δουλγερίδης, εκδ. Ψυχογιός)

Ολοένα και περισσότερο αντιλαμβανόμαστε τι είναι η σημερινή Ρωσία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο πηδάλιό της. Τι γνωρίζουμε, όμως, για την ιστορία της από τη στιγμή που κατέρρευσε ο υπαρκτός σοσιαλισμός, αλλά και πριν από την ΕΣΣΔ;

psychogios braithwhite mia syntomh istoria ths rosias

Ο Ρόντρικ Μπρέθγουεϊκ υπήρξε πρώην πρέσβης και ειδικός σε ζητήματα Ρωσικής Ιστορίας και στο βιβλίο του Μικρή ιστορία της Ρωσίας (μτφρ. Δημήτρης Δουλγερίδης, εκδ. Ψυχογιός) διαχωρίζει τους μύθους από τα γεγονότα, προσφέροντάς μας τη λύση σε αυτό το αίνιγμα.

Μια σύντομη ιστορία της Ευρώπης, Σάιμον Τζένκινς (μτφρ. Δημήτριος Β. Σταυρόπουλος, εκδ. Ψυχογιός)

Η Γηραιά Ήπειρος στο προσκήνιο. Υπήρξε επί δύο χιλιετίες μια εξαιρετικά επιτυχημένη ήπειρος. Φυσικά, έχει περάσει από περιόδους αναταράξεων, αλλά και άνθισης. Ο Σάιμον Τζένκινς με το βιβλίο του Μια σύντομη ιστορία της Ευρώπης (μτφρ. Δημήτριος Β. Σταυρόπουλος, εκδ. Ψυχογιός) γράφει γι’ αυτές τις αντιφατικές περιόδους, αλλά και για τις μορφές που καθόρισαν την πορεία της Ευρώπης (φτάνει ακόμη και ως την Μέρκελ).

psychogios jenkins mia syntomh istoria ths europis

Παρ' όλη τη σημαίνουσα θέση της Ευρώπης στην πολιτική, στην οικονομία και στον πολιτισμό, μέχρι τώρα δεν είχε γραφτεί κάποιο συνοπτικό βιβλίο για να πει την ιστορία της. Το πορτρέτο που σκιαγραφεί ο Τζένκινς δε θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρο .

Μια σύντομη ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης, Χρήστος Λούκος (εκδ. Θεμέλιο)

Εχουν γραφτεί πολλά βιβλία για την Επανάσταση του 1821, ωστόσο η Σύντομη ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης του Χρήστου Λούκου (εκδ. Θεμέλιο) εστιάζει στο ποιος ήταν ο επαναστατημένος Έλληνας.

themelio loukos mia syntonmi istoria ths ellhnikhw epanastasis

Πώς στάθηκε απέναντι στον θάνατο; Τι ρόλο έπαιξε η θρησκευτικότητα; Κατά πόσον οι νοοτροπίες και συμπεριφορές επηρεάστηκαν κατά τη διάρκεια του 1821, αν προέκυψαν νέες ευαισθησίες, αν σχηματίστηκε η εικόνα ενός διαφορετικού κόσμου σε αντίθεση με το όραμα της σωτηρίας που είχε επιβάλει η εκκλησία. Ολα δείχνουν πως η Επανάσταση άφησε το αποτύπωμά της σε όλους όσοι συμμετείχαν. Επώνυμους και μη.

Μια σύντομη ιστορία της γης, Άντριου Χ. Νολ (μτφρ. Μιχάλης Μακρόπουλος, εκδ. Ψυχογιός)

Είναι ο πλανήτης μας, το σπίτι που μας στεγάζει εδώ και αιώνες. Το βιβλίο του Νολ Μια σύντομη ιστορία της γης (μτφρ. Μιχάλης Μακρόπουλος, εκδ. Ψυχογιός) είναι, όντως, η ιστορία της Γης και των οργανισμών που εξαπλώθηκαν στην επιφάνειά της.

psychogios knoll mia syntomi istoria ths ghs

Αντλώντας από έρευνες δεκαετιών στο πεδίο κι από τις πλέον πρόσφατες επιστημονικές γνώσεις, ο φημισμένος γεωλόγος Άντριου Νολ χαρίζει μια ενδελεχή και συνάμα προσιτή βιογραφία της Γης, ξεδιπλώνοντας τα 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια της επικής ιστορίας του πλανήτη μας σε οκτώ πλούσια εικονογραφημένα κεφάλαια.

Σύντομη ιστορία του κόσμου, Τζορτζ Χέρμπερτ-Ουέλς (μτφρ. Γιώργος Μαραγκός, εκδ. Κέδρος)

Aπό τις απαρχές έως τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το βιβλίο του Χέρμπερτ-Ουέλς Σύντομη ιστορία του κόσμου (μτφρ. Γιώργος Μαραγκός, εκδ. Κέδρος) είναι μια μακρά πορεία της εξέλιξης της ανθρωπότητας.

kedros wells syntomi istoria tou kosmou

Ο Ουέλς εξετάζει ποικίλα ιστορικά στάδια όπως η Νεολιθική Εποχή, η εμφάνιση του Ιουδαϊσμού, ο Χρυσός Αιώνας της Αθήνας, η ζωή του Χριστού, η άνοδος του Ισλάμ, η ανακάλυψη της Αμερικής και η Βιομηχανική Επανάσταση. Το βιβλίο παραμένει από τα πιο ευανάγνωστα του είδους του.

Η Ρωσική Επανάσταση, μια σύντομη ιστορία, Γιώργος Μαργαρίτης (εκδ. ΚΨΜ)

Άλλαξε τη ροή της Ιστορίας κι από τη στιγμή που ξέσπασε τίποτα δεν ήταν ίδιο στην Ευρώπή. Ο λόγος για τη Ρωσική Επανάσταση. Το βιβλίο του Γιώργου Μαργαρίτη Η Ρωσική Επανάσταση, μια σύντομη ιστορία (εκδ. ΚΨΜ) εστιάζει στα γεγονότα που την γέννησαν.

kpsm margaritis h rosikh epanastasi

Γράφει για το πέρασμα της εξουσίας στα Σοβιέτ που δεν πρόβλεπε προύχοντες και μεσάζοντες. Με τους δικούς του όρους, τη δική του οργάνωση, τους δικούς του θεσμούς, το εργατικό κίνημα –και μαζί του όλοι όσοι με τον μόχθο τους χτίζουν τον ανθρώπινο πολιτισμό– έφερε στην εξουσία τη συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων. Μέτρησε τον κόσμο με τις δικές του ανάγκες, τα δικά του συμφέροντα.

Ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, μια σύντομη εισαγωγή, Πολ Μπόυερ (εκδ. Θύραθεν / Oxford University Press)

Οι ΗΠΑ έχουν επηρεάσει όλο τον κόσμο και συνάμα έχουν δεχθεί ουκ ολίγες επικρίσεις για τον τρόπο που ασκούν την εξωτερική τους πολιτική. Το βιβλίο του Μπόιερ Ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών (εκδ. Θύραθεν) πάει στις απαρχές.

Στόχος αυτού του βιβλίου είναι να παρουσιαστεί η ιστορία με τρόπο κριτικό αλλά ισορροπημένο και κατά το δυνατόν μη ιδεολογικό, και κυρίως να αφεθεί ο αναγνώστης να κρίνει όπως νομίζει.

thyrathen boyer istoria ton HPA1

Όπως σημειώνει και ο ίδιος, ο συγγραφέας μιας σύντομης εκδοχής της αμερικανικής ιστορίας που θα μπορεί να διαβαστεί σε λίγες μόνο ώρες, αντιμετωπίζει αυξημένες προκλήσεις. Να γιατί αυτό το βιβλίο αξίζει να διαβαστεί.

Η Εταιρεία – Σύντομη ιστορία μιας ιδέας που άλλαξε τον κόσμο, Τζων Μικλεθουεϊτ, Άντριαν Γούλντριτζ (μτφρ. Αργύρης Παπασυριόπουλος, εκδ. ΠΕΚ)

Μπορεί οι μεγάλοι διανοητές να έδωσαν τα δικά τους θεμέλια για να χτιστούν οι νεότερες κοινωνίες, ωστόσο σύμφωνα με το βιβλίο των Μίκλθγουεϊτ και Γούλντριτζ Εταιρεία (μτφρ. Αργύρης Παπασυριόπουλος, εκδ. ΠΕΚ), ο σημαντικότερος θεσμός στον κόσμο είναι η εταιρεία: σ' αυτόν βασίστηκε η ευημερία της Δύσης, αυτός συνιστά την πιο αξιόπιστη ελπίδα για το μέλλον της λοιπής υφηλίου.

PEK h etaireia

Οι εταιρείες αποδείχτηκαν πανίσχυρες όχι απλώς επειδή βελτίωσαν την παραγωγικότητα, αλλά και επειδή διαθέτουν τα περισσότερα από τα νομικά δικαιώματα ενός ανθρώπου, δίχως όμως τους συνοδούς βιολογικούς περιορισμούς: δεν είναι καταδικασμένες να πεθάνουν λόγω γήρατος και μπορούν να αναπαράγονται σχεδόν κατά βούληση.

Σύντομη ιστορία του σεξ, Μπεατρίς Μπάντμαν (μτφρ. Χριστίνα Παρίση, εκδ. Καστανιώτη)

Να ένα θέμα που ενώ, θεωρητικά και πρακτικά, το γνωρίζουμε όλοι, στην ουσία ελάχιστα πράγματα ξέρουμε για την εξέλιξή του: το σεξ. H Μπάντμαν με το βιβλίο της Σύντομη ιστορίασ του σεξ (μτφρ. Χριστίνα Παρίση, εκδ. Καστανιώτη) μας κάνει κοινωνούς για το πώς έκαναν έρωτα οι πρωτόγονοι.

kastaniotis badman sintomi istoria tou sex

Επίσης, τι συνέβαινε με τους ομοφυλόφιλους και γιατί ο αυνανισμός θεωρήθηκε για τόσο μεγάλο διάστημα θανάσιμο αμάρτημα. Πρόκειται για μια –σύντομη– ανασκόπηση της ανθρώπινης ιστορίας που μας δίνει εμπεριστατωμένες, αν και συχνά κωμικοτραγικές, απαντήσεις.

Μια σύντομη ιστορία του παράδοξου, Ρόυ Σόρενσεν (μτφρ. Ασπασία Γολέμη, εκδ. Αλεξάνδρεια)

Ο Ρόυ Σόρενσεν με το βιβλίο του Μια σύντομη ιστορία του παράδοξου (μτφρ. Ασπασία Γολέμη, εκδ. Αλεξάνδρεια) προσφέρει την πρώτη, αναπάντεχη όσο και αποκαλυπτική, ιστορία του παράδοξου, από τους αρχαίους Έλληνες μέχρι το Μεσαίωνα, το Διαφωτισμό και τον 20ό αιώνα.

alexandreia sorensen mia syntomi istoria tou paradoxou

Για να μην έχουμε καμία απορία πώς τα μεγάλα μυαλά κατάφεραν να φτάσουν σε σημαντικές ανακαλύψεις, συνδυάζει σαφή και εύληπτα επιχειρήματα με γλαφυρά ανέκδοτα και ζωηρές αφηγήσεις.

Σύντομη ιστορία του πολέμου, Γκουίνε Ντάιερ (μτφρ. Ηφαιστίωνας Χριστόπουλος, εκδ. Παπαδόπουλος)

Το βιβλίο Σύντομη ιστορία του πολέμου του Γκουίνε Ντάιερ (μτφρ. Ηφαιστίωνας Χριστόπουλος, εκδ. Παπαδόπουλος) δεν είναι ένα βιβλίο στρατιωτικής ιστορίας με τη συνηθισμένη έννοια. Πρόκειται για μια μελέτη του πολέμου ως εθίμου και ως παράδοσης, ως πολιτικού και κοινωνικού θεσμού, και κυρίως ως προβλήματος. Το θέμα του είναι πώς λειτουργεί ο πόλεμος ως όλον, γιατί πολεμάμε, ακόμα και πώς μπορούμε να σταματήσουμε.

papadopoulos dyer syntomi istoria tou polemou

Ένα επίκαιρο ανάγνωσμα που αφηγείται την ιστορία του πολέμου από τις προϊστορικές –ίσως και τις προανθρώπινες– απαρχές του μέχρι τη σημερινή εποχή των αλγορίθμων, των ατομικών όπλων και της κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των παγκόσμιων υπερδυνάμεων.

Ένα μικρό βιβλίο για τη μεγάλη έκρηξη, Τόνι Ρόθμαν (μτφρ. Ανδρομάχη Σπανού, εκδ. ΠΕΚ)

 Η κοσμολογία πασχίζει, εδώ και έναν αιώνα, να δώσει απαντήσεις, σε μια σειρά από ερωτήματα που έζχουν να κάνουν με τη μεγάλη έκρηξη που οδήγησε στη ζωή στον πλανήτη μας.

pek rothman ena mikro vivlio gia th megalh ekrixi
Ο Τόνυ Ρόθμαν, ο συγγραφέας του βιβλίου Ένα μικρό βιβλίο για τη μεγάλη έκρηξη (μτφρ. Ανδρομάχη Σπανού, εκδ. ΠΕΚ), μας παρασύρει εδώ σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στα μυστήρια του σύμπαντος.

Καταφέρνει, δε, να κάνει περίπλοκες έννοιες να γίνουν εύληπτες από τον απλό αναγνώστη. Τα επιστημονικά δεδομένα διαχωρίζονται πάντοτε με σαφήνεια από τις απλές εικασίες ή τις μη επιβεβαιωμένες θεωρίες. Είναι ένα ταξίδι ανοιχτό σε όλους, που μας οδηγεί μέχρις εκεί όπου ο χώρος και ο χρόνος δεν σημαίνουν πια τίποτα: στην ιδιομορφία της Μεγάλης Έκρηξης 

Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τι διαβάζουμε τώρα; 12 βιβλία λογοτεχνίας που βγήκαν πρόσφατα και ξεχωρίζουν

Τι διαβάζουμε τώρα; 12 βιβλία λογοτεχνίας που βγήκαν πρόσφατα και ξεχωρίζουν

Εαρινά αναγνώσματα από όλο τον κόσμο. Νομπελίστες, αναγνωρισμένοι συγγραφείς, αλλά και νέα ταλέντα ξεχωρίζουν και τραβούν την προσοχή. Στην κεντρική εικόνα, οι Αμπντουλραζάκ Γκούρνα, Κάρα Χόφμαν, Ντέιβιντ Μίτσελ.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος 

Από την...

Από τον κβαντικό υπολογιστή στην παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη: 3 βιβλία για ένα μέλλον που είναι ήδη εδώ

Από τον κβαντικό υπολογιστή στην παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη: 3 βιβλία για ένα μέλλον που είναι ήδη εδώ

Η επιστήμη προχωράει με ραγδαίoυς ρυθμούς. Η 4η βιομηχανική επανάσταση θα στηριχθεί στην κβαντική υπεροχή και την Τεχνητή Νοημοσύνη. Για να ξέρουμε πώς θα είναι το μέλλον μας επιλέγουμε τρία βιβλία που εξηγούν λεπτομέρως όλα όσα θα συμβούν. Kεντρική εικόνα: @ Wikipedia.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος ...

Από το Βυζάντιο έως το Brexit: 12 ιστορικά βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα

Από το Βυζάντιο έως το Brexit: 12 ιστορικά βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα

Από το Βυζάντιο έως τον Βενιζέλο κι από τη μάχη του Στάλιγκραντ έως τη σημερινή μορφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιλέγουμε δώδεκα ιστορικά βιβλία που ανοίγουν διάλογο ανάμεσα στο χθες και το σήμερα. Στην κεντρική εικόνα, φωτογραφία από το εξώφυλλο του βιβλίου του Μενέλαου Χαραλαμπίδη «Οι δωσίλογοι» (εκδ. Αλεξάνδρεια).&...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΒΘ 2024: Η αυλαία πέφτει, νέα εποχή ξεκινά; – Ένας πρώτος απολογισμός

ΔΕΒΘ 2024: Η αυλαία πέφτει, νέα εποχή ξεκινά; – Ένας πρώτος απολογισμός

Τέσσερις μέρες γεμάτες βιβλία, εκδότες, συγγραφείς και αναγνώστες. Η 20ή Διεθνής Eκθεση Bιβλίου Θεσσαλονίκης ρίχνει σήμερα αυλαία και αυτός είναι ένας πρώτος απολογισμός. Σε κάθε περίπτωση, η φετινή Έκθεση είναι η τελευταία που διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, εν αναμονή του νέου φορέα για το βι...

ΔΕΒΘ 2024: Μέρα 2η − Συζητήσεις για τη μετάφραση

ΔΕΒΘ 2024: Μέρα 2η − Συζητήσεις για τη μετάφραση

Συζητήσεις για τη μετάφραση και τα μεταφραστικά προγράμματα ως μέσο προώθησης των εθνικών λογοτεχνιών, ταυτότητα και διαπολιτισμική γέφυρα μεταξύ των χωρών, πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή σε διοργάνωση του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο πλαίσιο της 20ής ΔΕΒΘ.

Επιμέλεια: Book Press

...
ΔΕΒΘ 2024: Μέρα 3η – Δύο συγγραφείς με φρέσκια ματιά: Από την Αθήνα του περιθωρίου των 80ς στην αφανή ζωή των Ισραηλινών σήμερα

ΔΕΒΘ 2024: Μέρα 3η – Δύο συγγραφείς με φρέσκια ματιά: Από την Αθήνα του περιθωρίου των 80ς στην αφανή ζωή των Ισραηλινών σήμερα

Συνεχίζοντας την περσινή παράδοση να μας συστήνουν στη ΔΕΒΘ ξένες συγγραφείς της σειράς Aldina, οι εκδόσεις Gutenberg φιλοξένησαν και φέτος δύο πρωτοεμφανιζόμενες στα ελληνικά γράμματα, οι οποίες στις χώρες τους έχουν ήδη διακριθεί, την Κάρα Χόφμαν [Cara Hoffman] και τη Χίλα Μπλουμ [Hila Blum]. Προσιτές και ευχάριστ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μελέτη περίπτωσης» του Γκρέαμ Μακρέι Μπερνέτ (προδημοσίευση)

«Μελέτη περίπτωσης» του Γκρέαμ Μακρέι Μπερνέτ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Γκρέαμ Μακρέι Μπερνέτ [Graeme Macrae Burnet] «Μελέτη περίπτωσης» (μτφρ. Χίλντα Παπαδημητρίου), το οποίο κυκλοφορεί στις 28 Μαΐου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Στην αρχή, καθώς ...

«Ο ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος 1946-1949 μέσα από τον τουρκικό Τύπο της εποχής» του Μουράτ Εσέρ (προδημοσίευση)

«Ο ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος 1946-1949 μέσα από τον τουρκικό Τύπο της εποχής» του Μουράτ Εσέρ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη μελέτη του Μουράτ Εσέρ [Murat Eser] «Ο ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος 1946-1949 μέσα από τον τουρκικό Τύπο της εποχής», η οποία κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εφημερίδα...

«Επικράτειες» του Κωνσταντίνου Βλαχογιάννη (προδημοσίευση)

«Επικράτειες» του Κωνσταντίνου Βλαχογιάννη (προδημοσίευση)

Απόσπασμα από το λογοτεχνικό έργο του Κωνσταντίνου Βλαχογιάννη «Επικράτειες» που κυκλοφορεί στις 23 Μαΐου από τις εκδόσεις Περικείμενο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

[Κάθε μεμονωμένη επικράτεια]

Εγώ σωπ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; 12 βιβλία λογοτεχνίας που βγήκαν πρόσφατα και ξεχωρίζουν

Τι διαβάζουμε τώρα; 12 βιβλία λογοτεχνίας που βγήκαν πρόσφατα και ξεχωρίζουν

Εαρινά αναγνώσματα από όλο τον κόσμο. Νομπελίστες, αναγνωρισμένοι συγγραφείς, αλλά και νέα ταλέντα ξεχωρίζουν και τραβούν την προσοχή. Στην κεντρική εικόνα, οι Αμπντουλραζάκ Γκούρνα, Κάρα Χόφμαν, Ντέιβιντ Μίτσελ.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος 

Από την...

Από τον κβαντικό υπολογιστή στην παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη: 3 βιβλία για ένα μέλλον που είναι ήδη εδώ

Από τον κβαντικό υπολογιστή στην παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη: 3 βιβλία για ένα μέλλον που είναι ήδη εδώ

Η επιστήμη προχωράει με ραγδαίoυς ρυθμούς. Η 4η βιομηχανική επανάσταση θα στηριχθεί στην κβαντική υπεροχή και την Τεχνητή Νοημοσύνη. Για να ξέρουμε πώς θα είναι το μέλλον μας επιλέγουμε τρία βιβλία που εξηγούν λεπτομέρως όλα όσα θα συμβούν. Kεντρική εικόνα: @ Wikipedia.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος ...

Από το Βυζάντιο έως το Brexit: 12 ιστορικά βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα

Από το Βυζάντιο έως το Brexit: 12 ιστορικά βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα

Από το Βυζάντιο έως τον Βενιζέλο κι από τη μάχη του Στάλιγκραντ έως τη σημερινή μορφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιλέγουμε δώδεκα ιστορικά βιβλία που ανοίγουν διάλογο ανάμεσα στο χθες και το σήμερα. Στην κεντρική εικόνα, φωτογραφία από το εξώφυλλο του βιβλίου του Μενέλαου Χαραλαμπίδη «Οι δωσίλογοι» (εκδ. Αλεξάνδρεια).&...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ