baladeur

Αστυνομικά, νουάρ και θρίλερ, είκοσι μεταφρασμένα και πέντε ελληνικά, επιλεγμένα από την εκδοτική παραγωγή του 2023.

Γράφει η Χίλντα Παπαδημητρίου

astynomika gia to kalokairi aiolos hill«Η γυναίκα με τα μαύρα» 
Της Σούζαν Χιλλ [Susan Hill]
Μτφρ. Θωμάς Μαστακούρης,
Αίολος

«Ο Άρθουρ Κιπς, ένας ανερχόμενος λονδρέζος δικηγόρος, πηγαίνει στο Κρίθιν Γκίφορντ, μια απομακρυσμένη κωμόπολη στη βορειοανατολική ακτή της Αγγλίας, στα ανεμοδαρμένα υφάλμυρα έλη πιο πέρα από το Μονοπάτι των Εννέα Ζωών. Σκοπός του ταξιδιού του είναι να παραβρεθεί στην κηδεία μιας πελάτισσάς του, της κυρίας Άλις Ντράμπλοου, και να τακτοποιήσει τις εκκρεμείς υποθέσεις της. Το μυστηριώδες σπίτι της κυρίας Ντράμπλοου βρίσκεται στο τέρμα ενός δρόμου, βουτηγμένο στην ομίχλη, μα ο Κιπς αγνοεί τα τραγικά μυστικά που κρύβουν τα σφαλιστά του παράθυρα. Εντέλει, ένα επαγγελματικό ταξίδι ρουτίνας μετατρέπεται σε εφιάλτη όταν ο Κιπς αρχίζει να βασανίζεται από μυστηριώδεις ήχους και εικόνες – μια κουνιστή καρέκλα σ' ένα εγκαταλειμμένο παιδικό δωμάτιο, τον ανατριχιαστικό ήχο μόνιππου, το ουρλιαχτό ενός παιδιού μέσα στην ομίχλη και, το πιο τρομακτικό απ' όλα, μια γυναίκα-φάντασμα ντυμένη στα μαύρα».

Αφορμή της αφήγησης είναι η συγκέντρωση της οικογένειάς του γύρω από το τζάκι, την παραμονή των Χριστουγέννων, και η υποχρέωση όλων να διηγηθούν μια ιστορία με φαντάσματα.

Η ιστορία διαδραματίζεται στις αρχές του 20ου αιώνα και τη διηγείται ο μεσόκοπος πια δικηγόρος Άρθουρ Κιπς. Αφορμή της αφήγησης είναι η συγκέντρωση της οικογένειάς του γύρω από το τζάκι, την παραμονή των Χριστουγέννων, και η υποχρέωση όλων να διηγηθούν μια ιστορία με φαντάσματα. Ο Άρθουρ Κιπς έχει ζήσει όντως μια τέτοια ιστορία και την περιγράφει με μεγάλο δισταγμό, αφού ακόμα δυσκολεύεται να την αφηγηθεί. Εκτός των υπερφυσικών περιστατικών και των φαντασμάτων, η αξία του βιβλίου έγκειται στον τρόπο που είναι γραμμένο, στις ανατριχιαστικές περιγραφές τοπίων, δωματίων, ήχων και σκιών.

astynomika gia to kalokairi dioptra poe«Οι φόνοι της οδού Μοργκ» 
Του Έντγκαρ Άλαν Πόε [Edgar Allan Poe]
Μτφρ. Βιολέττα Ζεύκη
Διόπτρα

Και οι εκδόσεις Διόπτρα εγκαινίασαν μια καινούργια σειρά κλασικών αστυνομικών βιβλίων με τίτλο «Crime Moments». Και όπως είναι αναμενόμενο η σειρά ξεκίνησε από τον Έντγκαρ Άλαν Πόε και τους περίφημους «Φόνους της οδού Μοργκ». Εδώ βρίσκεται η αρχή της αστυνομικής μυθοπλασίας ως ενός είδους ανεξάρτητου και αυτοτελούς.

Το βιβλίο περιέχει μια αποτίμηση της σημασίας του συγγραφέα από τον Πέτρο Μάρκαρη και έναν εξόχως κατατοπιστικό πρόλογο από τον Φιλήμονα Πατσάκη, τον υπεύθυνο σχεδιασμού των εκδόσεων Διόπτρα. Εκτός των Φόνων, στον τόμο υπάρχει το «Μυστήριο της Μαρί Ροζέ» και το «Κλεμμένο Γράμμα», ένα εκτενές κείμενο που έγραψε ο Σαρλ Μποντλέρ το 1856 για τη ζωή και το έργο του Ε.Α. Πόε το οποίο συνόδευε την έκδοση των έργων του, κι ένα μικρό κείμενο του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι το 1861, για το περιοδικό «Χρόνος».

Είναι η πρώτη φορά, αν δεν κάνω λάθος, που το έργο του Ε.Α. Πόε εκδίδεται συνοδευόμενο από τόσο πολλά στοιχεία και πληροφορίες για τον ίδιο και το έργο του.


CARNIVORA Chamame 728x120


astynomika gia to kalokairi metaixmio nesbo«Ματωμένη Σελήνη» 
Του Τζο Νέσμπο [Jo Nesbο]
Μτφρ. Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη
Μεταίχμιο

«Αφού έχει δει τη ζωή του να διαλύεται, ο Χάρι πηγαίνει στο Λος Άντζελες για να εξαφανιστεί από όλους και όλα, ακόμα και από τον ίδιο του τον εαυτό. Όσο και αν προσπαθεί όμως, συνειδητοποιεί ότι από τον εαυτό του δεν μπορεί να ξεφύγει. Όταν στον δρόμο του βρεθεί μια ηλικιωμένη ηθοποιός, η Λουσίλ, που προσπαθεί να ξεφύγει από ένα καρτέλ ναρκωτικών στο οποίο χρωστάει 1.000.000 δολάρια, ο Χάρι δεν έχει άλλη επιλογή από το να τη βοηθήσει. Εκείνη με τη σειρά της θα του δώσει στέγη, θα του χαρίσει τη συντροφιά της και ένα καλοραμμένο κοστούμι. Πίσω στο Όσλο, δύο αγνοούμενα κορίτσια εντοπίζονται δολοφονημένα. Ένας από τους υπόπτους είναι ένας διάσημος μεγαλομεσίτης. Η Katrine Bratt θέλει να ζητήσει τη βοήθεια του ανθρώπου που γνωρίζει τους κατά συρροή δολοφόνους καλύτερα από τον καθένα, αλλά οι αρχηγοί της αστυνομίας αρνούνται κατηγορηματικά να συνεργαστούν με τον Χάρι Χόλε. Από την άλλη μεριά, ο ύποπτος μεγαλομεσίτης θέλει να τον προσλάβει ως ιδιωτικό ερευνητή για να τον απαλλάξει από τις κατηγορίες. Ο Χάρι αρνείται, αλλά όταν το καρτέλ των ναρκωτικών απαγάγει τη Λουσίλ θα βρεθεί αντιμέτωπος με ένα δίλημμα: αν δεχτεί την πρόταση του μεγαλομεσίτη θα μπορέσει να πληρώσει το χρέος της Λουσίλ. Έχει μόλις δέκα μέρες. Ο χρόνος περνάει και μια ματωμένη σελήνη ρίχνει το φως της πάνω από το Όσλο».

Πιο ανθρώπινος και τσακισμένος από ποτέ, ο Χάρι Χόλε επιστρέφει στο Όσλο μετά την αυτοεξορία του στο Λος Άντζελες με μόνο σκοπό να χρησιμοποιήσει την τεράστια αμοιβή του για να σώσει την ηλικιωμένη φίλη του, τη Λουσίλ.

Ο χρόνος και οι απώλειες έχουν τσακίσει τον σχεδόν βιονικό Χάρι Χόλε, σ’ αυτή την δέκατη τρίτη περιπέτειά του. Αλλά όταν κανείς φτάνει στο ναδίρ, η μόνη διέξοδος είναι η επανασύνδεση με τη ζωή. Πιο ανθρώπινος και τσακισμένος από ποτέ, ο Χάρι Χόλε επιστρέφει στο Όσλο μετά την αυτοεξορία του στο Λος Άντζελες με μόνο σκοπό να χρησιμοποιήσει την τεράστια αμοιβή του για να σώσει την ηλικιωμένη φίλη του, τη Λουσίλ. Έχει δέκα μέρες για να εξιχνιάσει τη δολοφονία μιας νέας κοπέλας − με απώτερο σκοπό να αποδείξει την αθωότητα του πολυεκατομμυριούχου που θα του δώσει το ποσό που χρειάζεται. Και όπως συμβαίνει στην αληθινή ζωή, η παρουσία ενός μικρού παιδιού θα μαλακώσει λίγο τον ήρωά μας, τόσο όσο να μπορέσει να λειτουργήσει πάλι σαν κυνηγός ενός κατά συρροή δολοφόνου. Γιατί οι φόνοι των νέων γυναικών θα συνεχιστούν, αν και οι λεπτομέρειες της κατάστασης των πτωμάτων ξεπερνούν τις αντοχές μου.

astynomika gia to kalokairi erma taibo ii«Μια εύκολη υπόθεση» 
Του Πάκο Ιγνάσιο Τάιμπο II [Paco Ignacio Taibo II]
Μτφρ. Δήμητρα Σταυρίδου
Έρμα

«Η ζωή του ιδιόρρυθμου ντετέκτιβ Έκτορ Μπελασκοαράν Σάιν έχει αναστατωθεί από τον θάνατο της μητέρας του και τις αποκαλύψεις για την κρυφή ζωή του πατέρα του. Επιπλέον, εκτός από τις εξουθενωτικές αϋπνίες, καλείται να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα τρεις υποθέσεις να ανακαλύψει ποιος και γιατί απειλεί τη ζωή της έφηβης κόρης μιας πρώην στάρλετ ταινιών σαπουνόπερας, να λύσει το μυστήριο της δολοφονίας ενός μηχανικού σε ένα εργοστάσιο που διεξάγεται ένας ανελέητος αγώνας ανάμεσα στους απεργούς και την εργοδοσία και να αναζητήσει τον λαϊκό ήρωα και ηγέτη της Μεξικανικής Επανάστασης Εμιλιάνο Ζαπάτα, για τον οποίο υπάρχουν πληροφορίες ότι δεν σκοτώθηκε αλλά κρύβεται σε μια σπηλιά έξω από την Πόλη του Μεξικού».

Ο Πάκο Ιγνάσιο Τάιμπο ΙΙ είναι ο σημαντικότερος εκπρόσωπος του neopoliciaco, του αστυνομικού είδους που άνθισε στη Λατινική Αμερική μετά τη δεκαετία του ’70, και αναπτύχθηκε βάσει των επιρροών των Αμερικανών πρωτοπόρων του hardboiled και του noir (Χάμετ και Τσάντλερ κυρίως). Στην Ελλάδα τον μάθαμε από τις εκδόσεις Άγρα, που εξέδωσαν από τα μέσα τις δεκαετίας του ’90 τα νεότερα μυθιστορήματά του. Τώρα, οι εκδόσεις Έρμα απέκτησαν τα δικαιώματα των πρώτων βιβλίων του κι έτσι μας δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσουμε τον ντετέκτιβ Μπελασκοαράν στην αρχή της καριέρας του.

Διακρίνεται ήδη η διεισδυτική ματιά του συγγραφέα στο χάος της μεξικάνικης κοινωνίας, στην οποία είναι ακόμα νωπές οι αναμνήσεις της εξέγερσης του 1968.

Το Μια εύκολη υπόθεση είναι το δεύτερο βιβλίο του με ήρωα τον ντετέκτιβ Έκτορ Μπελασκοαράν Σάιν και κυκλοφόρησε το 1977. Διακρίνεται ήδη η διεισδυτική ματιά του συγγραφέα στο χάος της μεξικάνικης κοινωνίας, στην οποία είναι ακόμα νωπές οι αναμνήσεις της εξέγερσης του 1968. Με το γνωστό μαύρο χιούμορ του, ο Τάιμπο περιγράφει το γραφείο του Έκτορ, το οποίο ο ντετέκτιβ μοιράζεται με έναν ταπετσιέρη, έναν υδραυλικό και έναν ειδικό βαθέων αποχετεύσεων. Από τις τρεις υποθέσεις που αναλαμβάνει, η λιγότερο ρεαλιστική είναι να ανακαλύψει τη σπηλιά όπου κρύβεται ο Εμιλιάνο Ζαπάτα, αφού σύμφωνα με τον θρύλο, ο στρατηγός δεν σκοτώθηκε στην Τσιναμέκα το 1919. Η έρευνα αυτή δίνει το πολιτικό χρώμα και την ατμόσφαιρα που ενδιαφέρει τον Τάιμπο ΙΙ, ο οποίος σε κάθε βιβλίο του θίγει και κάποιο συμβάν από την ιστορία του πολύπαθου Μεξικού.


CARNIVORA Pequinez 728x120


kleidarithmos mockler skotadi«Το σκοτάδι δεν κοιμάται ποτέ»
Του Σάιμον Μόκλερ [Simon Mockler]
Μτφρ. Χριστίνα Σωτηροπούλου
Κλειδάριθμος

«Σε αυτό το ανατριχιαστικό μυθιστόρημα –με το οποίο μας συστήνεται ένας ταλαντούχος πρωτοεμφανιζόμενος συγγραφέας θρίλερ – ένας ψυχίατρος καλείται να λύσει ένα μυστήριο σε μια άκρως απόρρητη στρατιωτική βάση.

Χειμώνας 1967. Μια αρκτική θύελλα παγιδεύει τρεις στρατιώτες σε μια μυστική αμερικανική βάση κάτω από τους πάγους της Γροιλανδίας. Όταν η ομάδα διάσωσης επιτέλους τους προσεγγίζει, οι δύο στρατιώτες έχουν απανθρακωθεί σε μια πυρκαγιά που φαίνεται να ξεκίνησε κατά λάθος και ο τρίτος, ο στρατιώτης Κόνορ Μέρφι, έχει επιβιώσει με σοβαρά εγκαύματα ¬ αλλά δεν θυμάται τίποτα από τις τελευταίες επτά ημέρες.

Ο Νεοϋορκέζος ψυχίατρος –και εξωτερικός σύμβουλος της CIA– Τζακ Μίλερ αναλαμβάνει να βοηθήσει τον Μέρφι να ανακτήσει τη μνήμη του. Κουβαλώντας τις δικές του πληγές από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Μίλερ νιώθει ότι έχει αρκετά κοινά με τον παραμορφωμένο νεαρό στρατιώτη και προσπαθεί υπομονετικά να τον βοηθήσει να θυμηθεί τα γεγονότα της φονικής θύελλας.
Όμως η CIA δεν αναθέτει στον Μίλερ μόνο να επαναφέρει τη μνήμη του Μέρφι, τον ενημερώνει επιπλέον ότι ένας από τους τρεις στρατιώτες ήταν πράκτορας των Σοβιετικών – και εκείνος πρέπει να τον ανακαλύψει. Καθώς ο Μίλερ ερευνά το παρελθόν των άλλων δύο στρατιωτών και την ιστορία της απομονωμένης βάσης, σύντομα συνειδητοποιεί ότι τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται».

Ο ψυχίατρος Τζακ Μίλερ, εξετάζοντας μια πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει σε μια μυστική βάση που βρισκόταν κρυμμένη κάτω από τόνους πάγου στη Γροιλανδία, θα συνειδητοποιήσει από την αρχή της έρευνάς του ότι κάτι περίεργο συνέβαινε στη βάση, ενώ ενδεχομένως ανάμεσα στους εργαζόμενους πιθανόν να υπήρχε ένας Ρώσος πράκτορας.

Πρωτότυπο και κλειστό φοβικό θρίλερ, που διαδραματίζεται το μακρινό 1967, εν μέσω Ψυχρού Πολέμου και των θεωριών συνωμοσίας που κυκλοφορούσαν τους στους κύκλους της CIA και όχι μόνο. Ο ψυχίατρος Τζακ Μίλερ, εξετάζοντας μια πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει σε μια μυστική βάση που βρισκόταν κρυμμένη κάτω από τόνους πάγου στη Γροιλανδία, θα συνειδητοποιήσει από την αρχή της έρευνάς του ότι κάτι περίεργο συνέβαινε στη βάση, ενώ ενδεχομένως ανάμεσα στους εργαζόμενους πιθανόν να υπήρχε ένας Ρώσος πράκτορας. Σχεδόν από την αρχή υποψιαζόμαστε διάφορες εκδοχές των λόγων που οδήγησαν στο θάνατο δύο στρατιωτικούς και σε σοβαρό τραύματα έναν άλλο, αλλή η λύση βρίσκεται. Παρότι ο ψυχίατρος Μίλερ είναι συνεργάτης της CIA, γρήγορα θα καταλάβει ότι βρόμικα παιχνίδια παίχτηκαν στη βάση και οδήγησαν άλλους στον θάνατο από πυρκαγιά και άλλους στην αυτοκτονία. Απολαυστικό μυθιστόρημα στα όρια κατασκοπικού θρίλερ και whodunit.

astynomika gia to kalokairi dioptra staalesen«Τα ρόδα δεν πεθαίνουν ποτέ» 
Του Γκούναρ Στόλεσεν [Gunar Staalesen]
Μτφρ.  Βαγγέλης Γιαννίσης  
Διόπτρα

«Μια ένοπλη ληστεία, ένας φόνος, μια ανεξιχνίαστη υπόθεση εξαφάνισης παιδιού, και εν μέσω όλων αυτών ο Βαργ Βέουμ, ο ιδιωτικός ντετέκτιβ με έδρα το Μπέργκεν. Ένας χαρακτήρας που έχει γίνει σημείο αναφοράς στο αστυνομικό μυθιστόρημα. Έχουν περάσει σχεδόν είκοσι πέντε χρόνια από τότε που η τρίχρονη Μέτε εξαφανίστηκε από την αυλή του σπιτιού της. Με την παραγραφή της υπόθεσης να πλησιάζει, η μητέρα της, Μάγια, ζητάει από τον Βέουμ να κάνει μια τελευταία προσπάθεια για να βρει την αλήθεια. Μια αλήθεια καλά κρυμμένη σε ζωές γεμάτες μυστικά .Συγκλονιστικό, ανησυχητικό και με εξαιρετικές ανατροπές, Τα ρόδα δεν πεθαίνουν ποτέ επιβεβαιώνει εκ νέου ότι ο Gunnar Staalesen είναι ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς αστυνομικού μυθιστορήματος στον κόσμο. Με άψογη και ελεγχόμενη πλοκή, η οποία επιφυλάσσει αρκετές σκοτεινές εκπλήξεις στην πορεία, ξαφνιάζοντας τον αναγνώστη, και με τη γοητευτική φιγούρα του Βαργ Βέουμ στο επίκεντρό της, ο Gunnar Staalesen δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτή τη σειρά. Ένας μεγάλος δημιουργός που καθόρισε την πορεία του νορβηγικού νουάρ και ταυτόχρονα ανέδειξε κοινές προβληματικές της δικής του κοινωνίας με τη δική μας».

Κορυφαίος Νορβηγός συγγραφέας του αστυνομικού είδους, τον οποίο γνωρίσαμε στις αρχές του 21ου αιώνα από τις εκδόσεις Πόλις. Οι εκδόσεις Διόπτρα τον ενέταξαν, και δικαίως, στη σειρά τους με τα κλασικά αστυνομικά βιβλία. Πολλοί τον αποκαλούν «Νονό» του σκανδιναβικού νουάρ, ο ίδιος δηλώνει ότι έχει επηρεαστεί από το ζεύγος των Σγιεβάλ και Βαλέε, αλλά και από τους κλασικούς του αμερικανικού hardboiled.

Στην προηγούμενη δουλειά του, ο Βέουμ ασχολιόταν με κακοποιημένα παιδιά κι έχει ιδιαίτερη ευαισθησία γι’ αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Αντί να αφηγείται τις ιστορίες του από την πλευρά των αστυνομικών, διαλέγει ως ήρωα έναν πρώην κοινωνικό λειτουργό που βγάζει τα προς το ζην ως ιδιωτικός ντετέκτιβ, τον Βαργ Βέουμ. Στην προηγούμενη δουλειά του, ο Βέουμ ασχολιόταν με κακοποιημένα παιδιά κι έχει ιδιαίτερη ευαισθησία γι’ αυτή την ηλικιακή ομάδα. Ενώ παλεύει να υποτάξει τον αλκοολισμό του, ο Βέουμ προσπαθεί να εξιχνιάσει την εξαφάνιση της τρίχρονης Μέτε πριν σχεδόν είκοσι χρόνια. Η οικογένειά της ζούσε σ’ έναν πρότυπο οικισμό αποτελούμενο από πέντε σπίτια. Μπορεί να είναι υπεύθυνος για την εξαφάνιση της μικρούλας κάποιος από τους τέσσερις φιλικούς γείτονες; Και πώς σχετίζεται η εξαφάνιση της Μέτε με τη ληστεία ενός ακριβού κοσμηματοπωλείου στο Μπέργκεν;

Ο Βέουμ είναι ένας φόρος τιμής στον Φίλιπ Μάρλοου, τον Σαμ Σπέιντ και τον Λιου Άρτσερ.


patakis astynomika 728


astynomika gia to kalokairi topos ravelo«Τρεις κηδείες για τον Ελάδιο Μονρόι» 
Του Αλέξις Ραβέλο [Alexis Ravelo]
Μτφρ. Αγαθή Δημητρούκα
Τόπος

«Το 2004, λίγο πριν σκάσει η φούσκα του χρηματιστηρίου, καταστραφεί η μεσαία τάξη και αποκαλυφθούν τα μεγάλα σκάνδαλα διαφθοράς που είχαν διαβρώσει την ισπανική κοινωνία, ο Ελάδιο Μονρόι, ένας σωματώδης, παρορμητικός συνταξιούχος του ναυτικού αφήνει για λίγο στην άκρη τις “αφορολόγητες” μικροδουλειές του, στην πόλη Λας Πάλμας των Κανάριων Νήσων, και αναλαμβάνει μια αποστολή για χάρη της πρώην συζύγου του. Η Άνα Μαρία, παντρεμένη πλέον με τον Ερνέστο Γκαρσία Μεδίνα, επιτυχημένο επιχειρηματία και ανερχόμενο πολιτικό, ζητά βοήθεια από τον Μονρόι όταν την εκβιάζει κάποιος που έχει στην κατοχή του βίντεο της ίδιας και του συζύγου της σε ερωτικό τρίο με μια πόρνη. Από εκείνη τη στιγμή η ως τότε ήσυχη ζωή του Μονρόι παγιδεύεται σε μια σειρά απρόβλεπτων, βίαιων γεγονότων, όπου κανείς δεν είναι πλέον ασφαλής.

O Ελάδιο Μονρόι δεν είναι ούτε αστυνομικός, ούτε ντετέκτιβ, ούτε καν δημοσιογράφος. Είναι παλιός ναυτικός που συμπληρώνει το πενιχρό εισόδημά του με δουλειές του ποδαριού. Κυνικός αλλά και συναισθηματικός, καλλιεργημένος αλλά και αγενής, ο Μονρόι αντιμετωπίζει κάθε υπόθεση με πονηριά, επινοητικότητα και μεγάλες δόσεις ξεροκεφαλιάς. Το μόνο που θέλει είναι να περνάει ήσυχα τον καιρό του στην πόλη όπου γεννήθηκε κι έζησε όλη του τη ζωή. Όμως, κάθε τόσο αναγκάζεται να κάνει πράγματα που κανείς άλλος δεν θα ήθελε να κάνει. Τα μυθιστορήματα της σειράς «Ελάδιο Μονρόι» ακολουθούν τους κανόνες των κλασικών «hard boiled» αστυνομικών και ταυτόχρονα ξεχωρίζουν για την πρωτοτυπία και το ύφος τους. Διαδραματίζονται στην πόλη Λας Πάλμας ντε Γκραν Κανάρια, εμβαθύνουν στις αντιφάσεις της ισπανικής κοινωνίας και τις φέρνουν στην επιφάνεια μέσα από ιστορίες που αλληλοσυμπληρώνονται και με μια πλοκή γεμάτη ανατροπές, χιούμορ και βία». 

topos ravelo mono tous pethamenouz«Μόνο τους πεθαμένους»
Του Αλέξις Ραβέλο [Alexis Ravelo]
Μτφρ. Κρίτων Ηλιόπουλος
Τόπος

«Ο Έκτορ Φουέντες πήρε την πτήση για Γκραν Κανάρια. Έπειτα άνοιξε η γη και τον κατάπιε. Ο Ελάδιο Μονρόι είναι ο μόνος που μπορεί να τον εντοπίσει, καθώς γνωρίζει απέξω κι ανακατωτά τους δρόμους της Λας Πάλμας, πρωτεύουσας του νησιού. Ο βίαιος, σαρκαστικός, αλλά και συναισθηματικός πρώην ναυτικός βρίσκεται πάλι μπλεγμένος σε μια υπόθεση που αποδεικνύεται πιο σοβαρή απ' ό,τι έμοιαζε αρχικά. Δεν είναι η πρώτη φορά άλλωστε. Όμως θα αναγκαστεί να βάλει τα δυνατά του ώστε να μην είναι και η τελευταία».

Υποκύπτω στον πειρασμό να εντάξω δεύτερο βιβλίο του Αλέξις Ραβέλο στα καλύτερα του 2023. Ο Ελάδιο Μονρόι, παλιός ναυτικός που συμπληρώνει την πενιχρή του σύνταξη με μικρές έρευνες αστυνομικής υφής, διακρίνεται για το πείσμα και την ευφυία του, ενώ διατηρεί επαφές με ανθρώπους όλων των κοινωνικών στρωμάτων που τον βοηθούν στις υποθέσεις που αναλαμβάνει. Κυνικός αλλά και συναισθηματικός, καλλιεργημένος αλλά και αγενής, ο Μονρόι αντιμετωπίζει κάθε υπόθεση με πονηριά, επινοητικότητα και μεγάλες δόσεις ξεροκεφαλιάς. Και παρότι ο μόνος στόχος του είναι να περνάει καλά με τη βιβλιοπώλισσα σύντροφό του, κάθε τόσο αναγκάζεται να κάνει πράγματα που κανείς άλλος δεν θα ήθελε να κάνει. metaixmio BANNER LATHOS MEROS LATHOS STIGMH 728x120


astynomika gia to kalokairi erma raymond«Ήμουν η Ντόρα Σουάρεζ»
Του Ντέρεκ Ρέιμοντ [Derek Raymond]
Μτφρ. Όλγα Καρυώτη
Έρμα

«Σε μια μεσοαστική περιοχή του Λονδίνου, η γειτόνισσα της ηλικιωμένης Μπέτι Κάρστερς συνειδητοποιεί πως κάτι κακό έχει συμβεί και καλεί την αστυνομία. Το θέαμα που αντικρίζουν οι αστυνομικοί είναι αποκρουστικό. Η Κάρστερς κείτεται νεκρή στο χολ, με το κρανίο διαλυμένο και το άψυχο σώμα της πεταμένο μέσα στα συντρίμια ενός παλιού ρολογιού. Στο διπλανό δωμάτιο βρίσκεται το πτώμα της νεαρής Ντόρα Σουάρεζ. Ο δολοφόνος τη βασάνισε με ανείπωτο τρόπο και την κατακρεούργησε με ένα τσεκούρι. Το ίδιο βράδυ, λίγα χιλιόμετρα μακριά, ο Φίλιξ Ροάτα, συνιδιοκτήτης του κακόφημου Parallel Club, δέχεται μια σφαίρα από κυνηγετικό όπλο που θρυμματίζει το κεφάλι
 του σε χίλια κομμάτια. 
Ο ανώνυμος ντετέκτιβ, ο οποίος είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα, ανακαλείται στο Εργοστάσιο για να αναλάβει αυτή την αλλόκοτη υπόθεση. Καθώς προχωράει η έρευνα, τα στοιχεία που έρχονται στην επιφάνεια προκαλούν φρίκη.

Προσπαθώντας να ξετυλίξει το νήμα από το σημειωματάριο της Σουάρεζ, ο ντετέκτιβ συγκλονίζεται από τις αναπάντεχες διαστάσεις του εγκλήματος και τον κυριεύουν βασανιστικές σκέψεις και εμμονές. Γιατί να σκοτώσει κανείς μια γυναίκα που ούτως ή άλλως πέθαινε; Και γιατί να το κάνει με έναν τόσο κτηνώδη τρόπο; Η δολοφονία του Φίλιξ Ροάτα σχετίζεται με αυτές των δύο γυναικών ή πρόκειται για τυχαίο γεγονός; Τι συμβαίνει στον επάνω όροφο του Parallel Club; Στα χέρια του ντετέκτιβ θα φτάσει μια παράξενη φωτογραφία, που θα περιπλέξει ακόμα περισσότερο την υπόθεση.


Ο αποκαλούμενος «Νονός» και θεμελιωτής του βρετανικού νουάρ Ντέρεκ Ρέιμοντ, ακροβατώντας ανάμεσα στα αιχμηρά και δυσδιάκριτα όρια της λογικής και της τρέλας, συνθέτει μια απόκοσμη και ανατριχιαστική ιστορία στο θατσερικό μητροπολιτικό Λονδίνο των μεγάλων ανισοτήτων και των έντονων κοινωνικών κραδασμών. Με το χαρακτηριστικό πυρετώδες ύφος του συγγραφέα και με τη γλώσσα να αγγίζει τις ερεβώδεις εσχατιές της, το μυθιστόρημα Ήμουν η Ντόρα Σουάρεζ της διάσημης σειράς Factory Novels θεωρήθηκε από το αναγνωστικό κοινό και τους κριτικούς ένα από τα ένα από τα σημαντικότερα και σκοτεινότερα έργα της βρετανικής αστυνομικής λογοτεχνίας.»

Ο Ντέρεκ Ρέιμοντ είχε ζήσει μια τελείως αλλοπρόσαλλη ζωή, είχε γνωρίσει τους περισσότερους από τους ήρωες των βιβλίων του και κατανοούσε πραγματικά τα σκοτάδια της ανθρώπινης ψυχής.

Το Εγώ Ήμουν η Ντόρα Σουάρεζ είναι ό,τι πιο μαύρο, σκοτεινό κι αρρωστημένο μπορεί κανείς να διαβάσει φέτος. Ωστόσο, η αποπνικτική και σκοτεινή ατμόσφαιρά του δεν είναι αποκύημα ενός συγγραφέα που καθόταν στο πολυτελές σπίτι του και επινοούσε τέρατα. Ο Ντέρεκ Ρέιμοντ είχε ζήσει μια τελείως αλλοπρόσαλλη ζωή, είχε γνωρίσει τους περισσότερους από τους ήρωες των βιβλίων του και κατανοούσε πραγματικά τα σκοτάδια της ανθρώπινης ψυχής.

Η Ντόρα Σουάρεζ είναι το δεύτερο από τα βιβλία του, τα επονομαζόμενα Factory Novels, στα οποία ένας ανώνυμος αστυνομικός αναλαμβάνει τη διαλεύκανση των φόνων ανθρώπων του περιθωρίου, των σκουπιδιών που δημιούργησε και καλλιέργησε ο θατσερισμός.

astynomika gia to kalokairi polis paulen«Η νύχτα που έπεσε στις ψυχές μας: Γένοβα, 2001»
Tου Φρεντερίκ Πωλέν [Frédéric Paulin] 
Μτφρ. Μαριάννα Μαντά 
Πόλις

«Ένα νουάρ μυθιστόρημα για τη “μάχη της Γένοβας”, όταν, τον Ιούλιο του 2001, η σύνοδος των ηγετών των οχτώ ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου (G8) σημαδεύτηκε από τις συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας: 600 διαδηλωτές τραυματίες, ένας νεκρός, ο Κάρλο Τζουλιάνι, που πυροβολήθηκε στο κεφάλι από καραμπινιέρο. 500.000 άνθρωποι από όλο τον κόσμο συρρέουν στη Γένοβα για να φωνάξουν, να διαμαρτυρηθούν, να αρνηθούν την παγκόσμια τάξη των ισχυρών, αλλά και να γιορτάσουν, οργανώνοντας τη δική τους εναλλακτική αντισύνοδο. 
Ανάμεσά τους και δυο νεαροί Γάλλοι, ο Βαγκ και η Ναταλί. Ανήκουν στην Άκρα Αριστερά, είναι ψημένοι στις διαδηλώσεις και αισιοδοξούν πως όλα θα πάνε καλά. Αλλά η αγριότητα της αστυνομικής βίας είναι πρωτοφανής.

Υποδαυλίζεται όχι από τους βανδαλισμούς του black bloc αλλά από τη βούληση της ίδιας τής αστυνομίας, που εκτελεί εντολές του πρωθυπουργού Μπερλουσκόνι, στην κυβέρνηση του οποίου εισήλθαν, πριν από έναν μήνα, οι νεοφασίστες του Φίνι. “Οι αριστεριστές και οι κομμουνιστές είναι εχθροί που πρέπει να παταχθούν”: αυτό το σύνθημα δίνει ο Μπερλουσκόνι, και οι επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης που ανδρώθηκαν κατά τη διάρκεια των “μολυβένιων χρόνων” είναι απολύτως πρόθυμοι να υπακούσουν και να υπερθεματίσουν.

Ποιος θυμάται το σχολείο Ντίαζ; Ποιος θυμάται το στρατόπεδο Μπολτσανέτο; Και ποιος θυμάται ακόμα τον Κάρλο Τζουλιάνι;

Ανάμεσα σε περίεργους δημοσιογράφους και πράκτορες των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών, ο Βαγκ και η Ναταλί, αντιμέτωποι με τα προσωπικά τους διλήμματα, παρασύρονται στη δίνη της βίας. Συγκρούσεις, ξυλοδαρμοί, βασανισμοί, προδοσίες και τσακισμένες ζωές που θα αφήσουν αδιάφορη την Ιστορία. Ποιος θυμάται το σχολείο Ντίαζ; Ποιος θυμάται το στρατόπεδο Μπολτσανέτο; Και ποιος θυμάται ακόμα τον Κάρλο Τζουλιάνι; Από αυτές τις μέρες, που θα δουν την αθωότητα και τη νεότητα να συντρίβονται μέσα στη σιωπή, ο Βαγκ και η Ναταλί θα επιστρέφουν οριστικά αλλαγμένοι. Όπως όλοι εκείνοι που προσπάθησαν, στη Γένοβα, να εναντιωθούν στις άγριες όψεις του καπιταλισμού».

Ένα μυθιστόρημα που βασίζεται στην προσωπική εμπειρία του συγγραφέα από τα αίσχη της ιταλικής αστυνομίας στη διάρκεια εκείνης, της τελευταίας μάλλον μαζικής αντίστασης κατά της παγκοσμιοποίησης και του άκρατου καπιταλισμού. Αληθινά τρομακτικό επειδή είναι απολύτως ρεαλιστικό.


dioptra H LESXH TOY KAKOU 728x120


metaixmio schmidt kelman«Κάλμαν»
Του Γιοάχιμ Μπ. Σμιτ [Joachim B. Schmidt]
Μτφρ. Σοφία Αυγερινού
Μεταίχμιο


«Ο Κάλμαν Όντινσον είναι κυνηγός και αλιευτής καρχαριών στο πιο απομακρυσμένο χωριό της Ισλανδίας. Όταν μια μέρα ανακαλύπτει στο χιόνι μια λακκούβα γεμάτη αίμα, πλάι στο μεγαλιθικό μνημείο του Άρκτικ Χεντζ, δεν μπορεί να κρατήσει το στόμα του κλειστό. Κι έτσι αρχίζουν τα προβλήματα. Ανήκει άραγε το αίμα στον εξαφανισμένο Ρόμπερτ Μακένζι, τον “βασιλιά” του χωριού; Τι σχέση έχει η εξαφάνισή του με ένα βαρέλι που επιπλέει στα κύματα, τους Λιθουανούς εργαζόμενους στο ξενοδοχείο του και τους κατοίκους του χωριού που αργοπεθαίνει; Ο Κάλμαν, ο “σερίφης του Ροβαρχαπν”, φοράει το αστέρι του, παίρνει το καουμπόικο καπέλο του και αποφασίζει να διαλευκάνει την υπόθεση. Μόνο που έχει ένα ακόμα πρόβλημα: είναι “ο τρελός του χωριού”. Με ανθρωπιά και χιούμορ ο Joachim B. Schmidt αφηγείται το χρονικό μιας μυστηριώδους εξαφάνισης και μαζί μ' αυτό την ιστορία ενός ολόκληρου τόπου, ενός τρόπου ζωής που χάνεται, ενός φυσικού τοπίου απαράμιλλης γοητείας και ενός ανθρώπου που μας ξαναθυμίζει τι σημαίνουν απλότητα, γενναιοδωρία και θάρρος».

Με φόντο την άγρια φύση της Ισλανδίας, ο συγγραφέας περισσότερο από ένα whodunit αφηγείται την ιστορία μιας κοινότητας που καταστράφηκε από την ανθρώπινη απληστία της υπεραλίευσης.

Ο Κάλμαν ανήκει σ’ εκείνους τους λίγους, μη νευροτυπικούς ήρωες που με το πάθος και την ανθρωπιά τους μάς γίνονται πολύ πιο συμπαθείς από τους ατρόμητους σούπερ μπάτσους. Με φόντο την άγρια φύση της Ισλανδίας, ο συγγραφέας περισσότερο από ένα whodunit αφηγείται την ιστορία μιας κοινότητας που καταστράφηκε από την ανθρώπινη απληστία της υπεραλίευσης. Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά η ιστορία του Κάλμαν είναι τελικά ένα συγκινητικό αστυνομικό βιβλίο με οικολογικές προεκτάσεις.

psichogios slater thanatos sto vivliopoleio«Θάνατος στο βιβλιοπωλείο»
Της Άλις Σλέιτερ [Alice Slater]
Μτφρ. Αριάδνη Μοσχονά
Ψυχογιός

«Η Ρόουτς, βιβλιοπώλισσα, μοναχική και φανατική με τα αληθινά εγκλήματα, δεν ενδιαφέρεται να αποκτήσει φίλους. Όση συντροφιά χρειάζεται τη βρίσκει στα βιβλία της που μιλάνε για κατά συρροή δολοφόνους, στα podcasts που αναλύουν στυγερά εγκλήματα και στο σαλιγκάρι της, τον Μπλιπ.
 Αυτό μέχρι τη στιγμή που εμφανίζεται στο βιβλιοπωλείο η Λόρα, μια νέα υπάλληλος. 
Η Λόρα, με τις χαριτωμένες υφασμάτινες τσάντες της και το λαμπερό χαμόγελό της, γίνεται η αγαπημένη βιβλιοπώλισσα όλων. Όμως, κάτω από το φωτεινό προσωπείο, η Ρόουτς νιώθει πως η Λόρα κρύβει κάτι σκοτεινό – τόσο σκοτεινό, όσο κι αυτό που έχει μέσα της η ίδια. 
Και καθώς η περιέργειά της εξελίσσεται σε νοσηρή εμμονή, η Ρόουτς νιώθει όλο και πιο αποφασισμένη να γίνει μέρος της ιστορίας της Λόρα – είτε το θέλει η Λόρα είτε όχι.
 Ένα διασκεδαστικό μυθιστόρημα αγωνίας, που διερευνά ηθικά ζητήματα σχετικά με το πάθος μας για τα αληθινά εγκλήματα και το πώς διαχειριζόμαστε ιστορίες που δε μας ανήκουν».

Η Σλέιτερ εργάστηκε μια εποχή ως βιβλιοπώλισσα και γνωρίζει άψογα το επάγγελμα και τους πελάτες που συχνάζουν στα βιβλιοπωλεία.

Μακάβριο και συγχρόνως διασκεδαστικό μυθιστόρημα, στο οποίο η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Άλις Σλέιτερ στήνει μια πειστική αστυνομική πλοκή, παίζοντας με τις εμμονές των χίπστερ και ειδικότερα των Λονδρέζων χίπστερ. Η Σλέιτερ εργάστηκε μια εποχή ως βιβλιοπώλισσα και γνωρίζει άψογα το επάγγελμα και τους πελάτες που συχνάζουν στα βιβλιοπωλεία. Σατιρίζει όλους εκείνους που δηλώνουν ότι στη ζωή τους αξίζουν μόνο τα βιβλία (θα βρείτε δεκάδες ανάλογα meme στο pinterest, το tumblr και το Instagram, όπως το Eat Sleep Read Repeat) κι εκείνους που είναι μανιακοί με τα αληθινά εγκλήματα (true crimes), τους κατά συρροή δολοφόνους και τα σχετικά podcast. Η ηρωίδα της, η εσωστρεφής και μοναχική Ρόουτς (Κατσαρίδα), απεχθάνεται και συχρόνως ελκύεται από τη ρόδινη και γλυκιά συνάδερφό της, τη Λόρα, η οποία τρέφει ανάλογα συναισθήματα για κείνη. Η πλοκή ξεκινάει με αργό ρυθμό και εξελίσσεται με σασπένς και ανατριχιαστικές λεπτομέρειες. Τι άλλο να περιμένει κανείς από μια ηρωίδα, που προτιμάει να τη φωνάζουν Ρόουτς, ακολουθεί αγνώστους ανθρώπους που της κινούν την προσοχή και έχει για κατοικίδιο ένα σαλιγκάρι;

carnivora oyola chamame«Chamamé» 
Του Λεονάρδο Ογιόλα [Leonardo Oyolka]
Μτφρ. Ασπασία Καμπύλη
Carnivora

«Γρήγορα αυτοκίνητα, μουσική στη διαπασών, καταδιώξεις και μια φιλία που έγινε μίσος συνθέτουν το μυθιστόρημα του Λεονάρδο Ογιόλα.
 Ο Νοέ ή αλλιώς Πάστορας, μιλάει με τον Θεό. Είναι ληστής, δολοφόνος, αλλά στη φυλακή έγινε ιερέας στην πτέρυγα των Ευαγγελιστών και ο Θεός του μιλάει. Τι του λέει; Στίχους ροκ τραγουδιών. Επειδή ανεξιχνίαστοι είναι οι δρόμοι της λογοτεχνίας. Ο Μανουέλ ή Σκύλος, ο άλλος πρωταγωνιστής, πιο αισθηματίας αλλά και πιο παράφορος θα θελήσει να ξεπλύνει με αίμα την προδοσία του Πάστορα. Συμμορίες, συμπλοκές, ροκ και βία διανθίζουν το μυθιστόρημα που τρέχει με τα χίλια σηκώνοντας σκόνη στους επαρχιακούς δρόμους της Αργεντινής, με τον Σκύλο στο τιμόνι της Σέβι, γραφή κινηματογραφική και πρόζα ανατρεπτικά παραβατική».

Μια ιστορία που θα μπορούσε να έχει γράψει ο Κουέντιν Ταραντίνο: στυλιζαρισμένη βία, ατελείωτες βωμολοχίες, διαρκείς αναφορές σε b movies και στον… John Bon Jovi και τους Guns’n’Roses! Άλλωστε, το τίτλος Chamamé αναφέρεται στο φολκ μουσικό ιδίωμα της Βορειοανατολικής Αργεντινής, γνωστής ως Αργεντίνικη Μεσοποταμία. Ένα μυθιστόρημα-road movie, με αναφορές στα γουέστερν-σπαγγέτι και τους κλασικούς του noir, όπου, όπως αναφέρεται το βιογραφικό του συγγραφέα, ο Ογιόλα «αποκλείει μετά βδελυγμίας από το πάνθεον των ηρώων του τους εκπροσώπους του νόμου».


dioptra EPIVATHS 12 728x120


agra manchet ti trela«Τι τρέλα, τι παλάτια!» 
Του Ζαν-Πατρίκ Μανσέτ [Jean-Patrick Manchette]
Μτφρ. Σταύρος Παπασταύρου
Άγρα

«O Μισέλ Χάρτογκ, πρώην αρχιτέκτονας, είναι ένας ισχυρός επιχειρηματίας και διάσημος φιλάνθρωπος ο οποίος διαχειρίζεται την τεράστια περιουσία του αδελφού του που σκοτώθηκε σε ατύχημα. Ο Πέτερ είναι ο ορφανός ανιψιός του, υπό την κηδεμονία του, ένα προβληματικό, κακομαθημένο παιδί. Η Ζυλί παίρνει εξιτήριο από ένα ψυχιατρικό άσυλο. Ο Τόμσον είναι πληρωμένος δολοφόνος που υποφέρει από σοβαρό έλκος. Ο Μισέλ Χάρτογκ προσλαμβάνει τη Ζυλί για να φροντίζει τον Πέτερ. Προσλαμβάνει επίσης τον Τόμσον για να τους σκοτώσει. Η Ζυλί και ο Πέτερ το σκάνε. Ο Τόμσον τούς ακολουθεί. Σφαίρες πετούν στον αέρα. Τα πτώματα στοιβάζονται. Η τρέλα έχει μόλις αρχίσει. Στην καρδιά της Ζυλί ζει μια ελπίδα: ν' ανακαλύψει τον περίφημο πύργο όπου την περιμένουν η λύτρωση και η γαλήνη. Θα τον βρει όμως; Ξέρει άραγε η Ζυλί, το αξιολύπητο αστέρι σε αυτή τη μακάβρια χορογραφία, ότι οι άλλοι χορευτές είναι ακόμα πιο τρελοί από την ίδια; Οι ήρωες είναι γελοιωδώς κακοί και υπάρχει μια παρωδία της άχρηστης βίας, που θυμίζει την ταινία “Φάργκο” των αδελφών Κοέν εικοσιπέντε χρόνια μετά».

Στη θαυμάσια εισαγωγή του Αμερικανού συγγραφέα Τζέιμς Σάλις, υπάρχει μια οξυδερκής ανάλυση του neopolar και της σχέσης του με τους κλασικούς του hardboiled, Ντάσιελ Χάμετ και Ρέιμοντ Τσάντλερ...

Στη θαυμάσια εισαγωγή του Αμερικανού συγγραφέα Τζέιμς Σάλις, υπάρχει μια οξυδερκής ανάλυση του neopolar και της σχέσης του με τους κλασικούς του hardboiled, Ντάσιελ Χάμετ και Ρέιμοντ Τσάντλερ, αλλά και της ένεσης ζωής που πρόσφερε στο γερασμένο κλασικό γαλλικό polar. «Η απόλαυση της ανάγνωσης έγκειται στους πολλούς και διάφορους τρόπους με τους οποίους ο Μανσέτ περιπλέκει την ιστορία του, κατά την εξέλιξή της, στο πώς μεταμορφώνει το αναμενόμενο, στο πόσο βάρος καταφέρνει να ρίξει σε σκηνές που παραμένουν λιτές και συμπυκνωμένες».

ekdoseis tou eikostou protou moulin to ksipnima tou ktinous«Το ξύπνημα του κτήνους» 
Του Ζακ Μουλέν [Jacques Moulins]
Μτφρ. Γιάννης Καυκιάς
Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου

«Για τον αστυνόμο Ντενίζ Σαλβέρ, διευθυντή του τμήματος καταπολέμησης της τρομοκρατίας της Γιουροπόλ, μια νέα απειλή πλανιέται πάνω από την Ευρώπη. Σύμφωνα με τους πληροφοριοδότες του, μια ομάδα της εξτρεμιστικής δεξιάς προγραμματίζει σειρά από βίαιες ενέργειες σε όλη την ήπειρο. Όταν μια πληροφοριοδότριά του βρίσκεται σφαγμένη στο διαμέρισμά της στο Παρίσι, ο Ντενίζ αναλαμβάνει τη διερεύνηση της υπόθεσης με την ελπίδα ότι θ' αποκαλύψει τα πλοκάμια του υπερεθνικιστικού δικτύου στο οποίο είχε διεισδύσει η νεαρή γυναίκα».

Το Ξύπνημα του Κτήνους είναι το πρώτο μέρος μιας τριλογίας με θέμα την απειλή της ακροδεξιάς που στοιχειώνει ξανά την Ευρώπη, και το πρώτο μυθιστόρημα του έμπειρου Μαρσεγιέζου δημοσιογράφου Ζακ Μουλέν. Ανατριχιαστικά ρεαλιστική περιγραφή του κινδύνου της ακροδεξιάς που διογκώνεται στην καρδιά της Ευρώπης, κυρίως στην Ανατολική Ευρώπη.

Κι όσο οι αρχές ασχολούνται μόνο με τους ισλαμιστές, η ακροδεξιά γιγαντώνεται και απειλεί τον πολιτισμό και τον κόσμο όπως τον γνωρίζουμε.

metaixmio mcallister lathos meros«Λάθος μέρος, λάθος στιγμή» 
Της Τζίλιαν ΜακΆλιστερ [Gillian McAllister]
Μτφρ. Μαρία-Νεφέλη Ταμία
Μεταίχμιο

«Τέλη Οκτώβρη. Περασμένα μεσάνυχτα. Ξαγρυπνάς περιμένοντας τον δεκαοκτάχρονο γιο σου. Έχει αργήσει. Εκεί που κοιτάζεις από το παράθυρο, τον βλέπεις. Συνειδητοποιείς ότι δεν είναι μόνος: πλησιάζει έναν άντρα, κι είναι οπλισμένος.
 Δεν το πιστεύεις όταν τον βλέπεις να το κάνει: ο αστείος, χαρούμενος έφηβος γιος σου σκοτώνει έναν άγνωστο, μπροστά στα μάτια σου, στον δρόμο έξω από το σπίτι σου. Δεν ξέρεις ποιον. Δεν ξέρεις γιατί. Ξέρεις μονάχα ότι ο γιος σου τώρα κρατείται, το μέλλον του συντρίμμια.
 Εκείνη τη νύχτα αποκοιμιέσαι απελπισμένη.
 Ώσπου ξυπνάς... και είναι χθες. 
Κι έπειτα ξαναξυπνάς... και είναι προχθές.
 Κάθε πρωί ξυπνάς μια μέρα πριν, κι ακόμα μια μέρα πριν από τον φόνο. Κι έχεις άλλη μια ευκαιρία να τον σταματήσεις. Κάπου στο παρελθόν βρίσκεται μια απάντηση. Το έναυσμα αυτού του εγκλήματος – κι η μόνη σου επιλογή είναι να το βρεις».

Γυρίζοντας καθημερινά μία μέρα προς τα πίσω, η ηρωίδα της η Τζεν συνειδητοποιεί τα δικά της λάθη και προσπαθεί να τα προλάβει ή να τα διορθώσει.

Η Βρετανίδα Τζίλιαν ΜακΆλιστερ χρησιμοποιεί με μαεστρία το ανεξιχνίαστο μυστήριο της μεταφοράς στον χρόνο και της δυνατότητας του ανθρώπου να αλλάξει την εξέλιξη των πραγμάτων. Γυρίζοντας καθημερινά μία μέρα προς τα πίσω, η ηρωίδα της η Τζεν συνειδητοποιεί τα δικά της λάθη και προσπαθεί να τα προλάβει ή να τα διορθώσει. Ο αναγνώστης αγωνιά μαζί της, αφενός γιατί θέλει να μάθει αν θα τα καταφέρει, κι αφετέρου γιατί τα ταξίδια στον χρόνο είναι μια από τις πιο γοητευτικές εμμονές των ανθρώπων.


minoas ASTYNOMIKA 728x120


dioptra Hallett kodikas«Ο Κώδικας του Θησαυρού» 
Της Τζάνις Χάλετ [Janice Hallett]
Μτφρ. Ειρήνη Γεούργα
Διόπτρα

«Πριν από σαράντα χρόνια ο Στίβεν Σμιθ βρήκε ένα παιδικό βιβλίο της Ίντιθ Τουάιφορντ με τις σελίδες του γεμάτες παράξενα σχέδια και σημειώσεις. 
Το πήγε στην καθηγήτριά του, τη μις Άιλς, η οποία ήταν βέβαιη ότι σ' αυτό βρισκόταν το κλειδί για τη λύση ενός γρίφου και ότι σε όλα τα βιβλία της συγγραφέως υπήρχε ένας μυστικός κώδικας. Έπειτα, σε μια σχολική εκδρομή, η μις Άιλς εξαφανίζεται και ο Στίβεν δεν μπορεί να θυμηθεί τι συνέβη. 
Τώρα, έχοντας περάσει πολλά χρόνια στη φυλακή, ο Στίβεν αποφασίζει να ερευνήσει το μυστήριο που τον στοιχειώνει για δεκαετίες. Τι συνέβη τελικά στη μις Άιλς Δολοφονήθηκε; Κι είχε άραγε δίκιο για τον κώδικα; Ο Στίβεν, λαχταρώντας να βρει απαντήσεις σ' αυτά τα ερωτήματα, έρχεται ξανά σε επαφή με ανθρώπους από την παιδική του ηλικία. 
Όμως σύντομα φαίνεται ότι η Ίντιθ Τουάιφορντ δεν ήταν απλώς μια συγγραφέας παιδικών βιβλίων…»

Το βιβλίο μάς εκπλήσσει με την επινοητικότητά του, καθώς όλη η υποθεση στηρίζεται σε μια σειρά ηχογραφήσεων που αποκωδικοποιούνται με ένα σύγχρονο αυτόματο σύστημα. Ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου, ο πρώην κατάδικος Στίβεν Σμιθ, έμαθε να διαβάζει στη φυλακή αλλά καθώς είναι δυσλεκτικός, προτιμά να ηχογραφεί σ’ ένα παλιό κινητό τις σκέψεις του, τις συζητήσεις που κάνει και τα σχόλιά του. Η ιστορία ξεκινάει σαράντα χρόνια νωρίτερα, όταν ο μικρός Στίβεν βρίσκει ξεχασμένο σ’ ένα λεωφορείο ένα παιδικό βιβλίο με όμορφο εξώφυλλο. Ο ίδιος δεν ξέρει ανάγνωση και το δίνει στη δασκάλα του, τη μις Άιλις, η οποία ενθουσιάζεται και το διαβάζει σε όλη την τάξη. Μια τάξη που λέγεται Ταυ Έψιλον, δηλαδή Τμήμα Ένταξης παιδιών με μαθησιακες δσκολίες. Η μις Άιλις εξηγεί στην τάξη ότι το βιβλίο είναι πια απαγορευμένο «ως ξενοφοβικό, ρατσιστικό, χειριστικό και απλοϊκό».

Η συγγραφέας δανείζεται στοιχεία από τα παιδικά αστυνομικά βιβλία της Ένιντ Μπλάιτον, που έχουν λατρέψει πολλές γενιές παιδιών, και με ευφυή τρόπο εισάγει ένα κρυμμένο κώδικα μέσα στις γραμμές τους. Ή μήπως όχι;

Εδώ η συγγραφέας δανείζεται στοιχεία από τα παιδικά αστυνομικά βιβλία της Ένιντ Μπλάιτον, που έχουν λατρέψει πολλές γενιές παιδιών, και με ευφυή τρόπο εισάγει ένα κρυμμένο κώδικα μέσα στις γραμμές τους. Ή μήπως όχι; Ο Στίβεν γυρίζει στο παρελθόν και αρχίζει να θυμάται την περίεργη εξαφάνιση της μις Άιλις στη διάρκεια μιας σχολικής εκδρομής. Χάθηκε, πράγματι, η μις Άιλις; Υπήρξε κώδικας μέσα στα παιδικά βιβλία, κι αν υπήρξε τι σήμαινε;

Οι Sunday Times αποκάλεσαν την Τζάνις Χάλετ «σύγχρονη Άγκαθα Κρίστι», όχι μόνο λόγω των κωδίκων και των κρυμμένων μυστικών, αλλά γιατί διανθίζει την ιστορία της με χιούμορ κι ανθρωπιά, χωρίς να χάνει ούτε στιγμή τον στόχο της που είναι ένα αληθινό μυστήριο και οι προσπάθειες επίλυσής του.

kedros to ena apo to allo«Το ένα από το άλλο»
Του Φίλιπ Κερ [Philip Kerr]
Μτφρ. Γιώργος Μαραγκός
Κέδρος

«Μόναχο, 1949.
 Στην πόλη επικρατεί χάος. Εγκληματίες πολέμου το σκάνε, βρώμικες συμφωνίες κλείνονται και μαχαιριές πέφτουν πισώπλατα.
 Η πόλη έχει πολύ ψωμί για έναν ιδιωτικό ντετέκτιβ: να καθαρίζει το ναζιστικό παρελθόν ευκατάστατων πολιτών, να διευκολύνει τη φυγή κάποιων στο εξωτερικό, να διευθετεί αξιώσεις για κλοπιμαία. Είναι δουλειές που αηδιάζουν τον Μπέρνι Γκούντερ, αλλά γεμίζουν το άδειο πορτοφόλι του. Κάποια στιγμή μια γυναίκα ζητάει τη βοήθειά του.
 Ο άντρας της έχει εξαφανιστεί. Πρόκειται για τον σαδιστή πρώην διοικητή ενός από τα πιο φρικτά στρατόπεδα εργασίας στην Πολωνία. Δεν θέλει να τον βρει, θέλει απλώς να βεβαιωθεί ότι είναι νεκρός.

»Φαίνεται αρκετά απλή υπόθεση και ο Γκούντερ την αναλαμβάνει. Στην πορεία συνειδητοποιεί ότι έχει μπλέξει πολύ άσχημα και αντιμετωπίζει εχθρούς από κάθε πλευρά.
 Στην ηττημένη και διχασμένη Γερμανία, είναι πολύ δύσκολο να ξέρεις ποιον μπορείς να εμπιστευτείς».

Γραμμένο σε ανύποπτο χρόνο, το πρώτο μέρος του βιβλίου μας δίνει μια εικόνα των εντάσεων και των εχθροτήτων που έβραζαν ανέκαθεν ανάμεσα στους διαφορετικούς πληθυσμούς της περιοχής – με διαφορές που είναι εθνοτικές και θρησκευτικές.

Το Ένα από το άλλο, το τέταρτο βιβλίο του Φίλιπ Κερρ με ήρωα τον Μπέρνι Γκούντερ, ξεκινάει το 1937 όταν ο Μπέρνι αναλαμβάνει την παράδοξη αποστολή να βοηθήσει έναν πλούσιο Γερμανο-εβραίο επιχειρηματία να εγκατασταθεί στην Παλαιστίνη. Γραμμένο σε ανύποπτο χρόνο, το πρώτο μέρος του βιβλίου μας δίνει μια εικόνα των εντάσεων και των εχθροτήτων που έβραζαν ανέκαθεν ανάμεσα στους διαφορετικούς πληθυσμούς της περιοχής – με διαφορές που είναι εθνοτικές και θρησκευτικές. 

Το δεύτερο μέρος του βιβλίου διαδραματίζεται το 1949, στο Μόναχο, την άλλοτε καρδιά της ναζιστικής Γερμανίας. Εδώ ο Μπέρνι θα μπλέξει με το καθάρισμα διαφόρων κρατουμένων ναζί, μια δουλειά που σιχαίνεται και θα τον βάλει σε τρομερό κίνδυνο.


psichogios AGATHA CHRISTIE 728x120


patakis datsieri rigas karo«Ρήγας Καρό» 
Του Σαντρόνε Ντατσιέρ [Sandrone Dazieri]
Μτφρ. Μαρία Οικονομίδου
Πατάκης

«Την επομένη μιας τρομερής χιονοθύελλας που έβαλε στο ψυγείο ολόκληρη την περιφέρεια των Μάρκε στην καρδιά της Ιταλίας, η πρώην αστυνομική υποδιευθύντρια Κολόμπα Καζέλλι βρίσκει στην αποθήκη του σπιτιού της έναν αυτιστικό νεαρό, σε κατάσταση σοκ και λερωμένο με αίματα. Η Κολόμπα έχει αποχωρήσει από την ενεργό δράση εδώ και ενάμιση χρόνο και προσπαθεί να συνέλθει μετά την άγρια επίθεση, που παρ' ολίγο να τη σκοτώσει, από έναν άγνωστο άντρα και την απαγωγή του Ντάντε Τόρρε, ενός από τους ελάχιστους φίλους της και ιδιοφυούς κυνηγού εξαφανισμένων. Καταρρακωμένη από την αϋπνία και τις κρίσεις πανικού, η Κολόμπα δεν αντέχει να αντιμετωπίσει ξανά τη βία και τον θάνατο. Πολύ σύντομα όμως ανακαλύπτει ότι ο Τόμμυ –έτσι λένε τον νεαρό– είναι ο μοναδικός επιζών μιας οικογενειακής σφαγής, που φαίνεται να έχει τη σφραγίδα του Πατέρα, του κατά συρροή απαγωγέα και δολοφόνου που σκότωσε η ίδια πριν από χρόνια. Μήπως κάποιος βαδίζει στα ίχνη του και ο Τόμμυ είναι η πρώτη ψηφίδα ενός μυστηρίου με ρίζες στο παρελθόν; Μήπως εκεί μπορεί να βρει το νήμα που θα την οδηγήσει στα ίχνη του χαμένου Ντάντε;»

Η πρώην αστυνομική υποδιεθύντρια Κολόμπα Καζέλι θα βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με έναν εφιάλτη από τους κλώνους του επονομαζόμενου Πατέρα, τους τρομοκράτες και βασανιστές του ISIS και της KGB, αλλά και τους κάθε λογής μιμητές τους. Δύσκολο βιβλίο, ογκώδες και πολυεπίπεδο, θα βοηθησει ίσως τον αναγνώστη το διάβασμα των προηγούμενων βιβλίων του σεφ που έγινε επιτυχημένος συγγραφέας: Σκότωσε τον Πατέρα και ο Άγγελος. Κυκλοφορούν όλα από τις εκδόσεις Πατάκη.

bell le carre i idiotiki zoi enos kataskopou«Η ιδιωτική ζωή ενός κατασκόπου – Οι επιστολές του John Le Carre (1945-2020)»
Του Τζον λε Καρέ [John Le Carre]
Μτφρ. Βεατρίκη Κατζόλα-Σαμπατάκου
Bell

«Η ανέκδοτη μέχρι σήμερα αλληλογραφία του Τζον λε Καρέ, ενός από τους σπουδαιότερους μυθιστοριογράφους της εποχής μας, έχει συγκεντρωθεί σ’ αυτό το βιβλίο – πραγματικό θησαυρό, που αποκαλύπτει άγνωστες ως τώρα σε πολλούς πτυχές του συγγραφέα, όπως το χιούμορ, τη γενναιοφροσύνη και την πνευματώδη πλευρά του.

Η Ιδιωτική ζωή ενός κατασκόπου καλύπτει χρονικά επτά δεκαετίες και καταγράφει όχι μόνο τη ζωή του ίδιου του λε Καρέ, αλλά και τους ταραγμένους καιρούς που έζησε. Μέσα από τις επιστολές του, ταξιδεύουμε μαζί του στο παρελθόν, από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ως τη σημερινή εποχή. Βρίσκουμε τον λε Καρέ να γράφει στον σερ Άλεκ Γκίνες για να τον πείσει να δεχτεί το ρόλο του Τζορτζ Σμάιλι και αργότερα να λογομαχεί για την ανηθικότητα του Πολέμου κατά της Τρομοκρατίας με τον επικεφαλής της γερμανικής υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας. Η συναρπαστική αυτή συλλογή επιστολών –προς αναγνώστες του, εκδότες, κινηματογραφικούς παραγωγούς και ηθοποιούς, πολιτικούς και δημόσια πρόσωπα– αποκαλύπτει τον παθιασμένο, ευφυή και πάντα ευφραδή άντρα που κρυβόταν πίσω από το διάσημο αυτό ψευδώνυμο».

Πολύτιμο συμπλήρωμα της εργογραφίας του ανθρώπου που έκανε το κατασκοπικό μυθιστόρημα υψηλή λογοτεχνία.


gutenberg 728x120 2023 COSBY MOTION


dioptra amyras lesxi tou kakou«Η λέσχη του κακού»
Του Πάνου Αμυρά
Διόπτρα

«Αύγουστος 1939. Η κοσμική Αθήνα έχει μετατραπεί σε κέντρο διεθνούς κατασκοπείας ενώ οι πολεμικές ιαχές της ναζιστικής Γερμανίας αντηχούν σε όλη την Ευρώπη. Χάρη σε ένα τυχαίο γεγονός, ο νεαρός αξιωματικός της Αστυνομίας Νίκος Αγραφιώτης αναλαμβάνει την πρώτη του αποστολή. Να εξιχνιάσει τη στυγερή δολοφονία ενός πρωταθλητή πυγμαχίας. Ο Αγραφιώτης θα μπλέξει με τη σκοτεινή πλευρά της πόλης και θα περιηγηθεί στα μεγάλα σαλόνια προκειμένου να εξιχνιάσει το έγκλημα, αλλά θα διαπιστώσει ότι ο κύκλος του αίματος μόλις έχει ξεκινήσει. Στην έρευνά του σε κακόφημα στέκια και πολυτελείς επαύλεις θα συναντήσει τζογαδόρους, μυστηριώδεις γυναίκες, πράκτορες και ανθρώπους του χρήματος σε μια Ελλάδα που ψάχνει κατεύθυνση μπροστά στη φωτιά του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μαζί με μία ντίβα της τζαζ θα προσπαθήσει να ανακαλύψει την αλήθεια και θα έρθει αντιμέτωπος με το τέρας που γιγαντώνεται στα σωθικά της ανθρωπότητας».

Στα ατού του βιβλίου, η μετά γνώσεως περιγραφή της προπολεμικής Καλλιθέας, των Τζιτζιφιών και του Νέου Φαλήρου, και η εμφάνιση σε ρόλο cameo, όπως λένε στο σινεμά, του λογοτέχνη και μεταφραστή Ιωάννη Γρυπάρη και του ποιητή Σωτήρη Σκίπη.

Το prequel της «Τριλογίας της Κατοχής», του δημοσιογράφου και συγγραφέα Πάνου Αμυρά. Ο ήρωάς του, ο Νίκος Αγραφιώτης, είναι μια φιγούρα βγαλμένη από τη σύγχρονη εποχή, καθώς διαθέτει ευφυία και απόψεις που δεν συνάδουν με την Ασφάλεια Αθηνών του 1939, κι αυτό τον κάνει συμπαθή στον αναγνώστη. Αυτό, μαζί με την πλοκή που ανήκει στη σχολή του Γιάννη Μαρή, κάνει το μυθιστόρημα αξιανάγνωστο. Στα ατού του βιβλίου, η μετά γνώσεως περιγραφή της προπολεμικής Καλλιθέας, των Τζιτζιφιών και του Νέου Φαλήρου, και η εμφάνιση σε ρόλο cameo, όπως λένε στο σινεμά, του λογοτέχνη και μεταφραστή Ιωάννη Γρυπάρη και του ποιητή Σωτήρη Σκίπη.

topos epixeirisi nostos«Επιχείρηση “Νόστος”: Ένα χρυσό στεφάνι και μια Κόρη για τον Αλέξη Καρρά»
Του Νικόλα Ζηργάνου
Τόπος

«Όταν ο κορυφαίος αρχαιοπώλης στον κόσμο πεθαίνει κάτω από ύποπτες συνθήκες, ξεσπάει μια διαμάχη για το ποιος θα κληρονομήσει τις χιλιάδες αρχαιότητες αμφίβολης νομιμότητας που είχε κρυμμένες σε αποθήκες στη Βρετανία και στην Ελβετία. Ο συνεταίρος και σύντροφός του θα εμπλακεί σε μια σκληρή αντιπαράθεση με την οικογένεια του θύματος και η διαμάχη θα συμπαρασύρει μεγάλα μουσεία και συλλέκτες. Σε αυτή τη δίνη θα βρεθεί τυχαία ο Αλέξης Καρράς, ένας αποτυχημένος δημοσιογράφος στα όρια της κατάθλιψης. Με την έρευνά του στα άδυτα του παγκόσμιου δικτύου αρχαιοκαπηλίας ξαναβρίσκει νόημα στη ζωή του.
 Με τους δικούς του δαίμονες παλεύει και ο αδιάφθορος διοικητής της Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας της Ασφάλειας αστυνόμος Γεωργίου. Οι δρόμοι του Καρρά και του Γεωργίου θα συναντηθούν καθώς αναζητούν ένα χρυσό μακεδονικό στεφάνι και μια αρχαϊκή Κόρη. Όσο πλησιάζουν στον στόχο τους, τόσο βυθίζονται σε έναν κόσμο διαφθοράς, ίντριγκας και παρακμής στα μέσα ενημέρωσης, στην αστυνομία, στην πολιτική.
 Η Επιχείρηση “Νόστος” είναι ένα μυθιστόρημα για την αρχαιοκαπηλία, τη σκοτεινή πλευρά της Ασφάλειας, τη διαπλοκή των λαμπερών μίντια και το ημίφως των μπαρ της Αθήνας».

Το σημαντικό στο Επιχείρηση “Νόστος” δεν είναι το whodunit, ή το whydunit, αλλά το πώς ο συγγραφέας συμπληρώνει σταδιακά το άγνωστο σ’ εμάς παζλ της αρχαιοκαπηλίας.

Ο Νικόλας Ζηργάνος είναι έμπειρος δημοσιογράφος με πολυετή θητεία στην ερευνητική δημοσιογραφία. Αυτό σημαίνει ότι ξέρει να γράφει εξαιρετικά, να οργανώνει μια πλοκή με πολλές δευτερεύουσες υποπλοκές και να συντάσσει αληθοφανείς διαλόγους. Διαβάζοντας το βιβλίο, ο αναγνώστης υποψιάζεται ότι πρόκειται για αληθινή υπόθεση αλλά αυτό από μόνο του δεν θα ήταν επαρκές αν ο Ζηργάνος δεν διέθετε το ταλέντο της αφήγησης. Το σημαντικό στο Επιχείρηση “Νόστος” δεν είναι το whodunit, ή το whydunit, αλλά το πώς ο συγγραφέας συμπληρώνει σταδιακά το άγνωστο σ’ εμάς παζλ της αρχαιοκαπηλίας. Δηλαδή, το πώς από το χωράφι, ο κούρος ή η κόρη περνούν στα χέρια των μεσαζόντων, για να βρουν τον δρόμο προς την Ιταλία και στη συνέχεια να ξεπλυθούν μέσω ακριβών ελβετικών γκαλερί ή βρετανικών οίκων δημοπρασιών. Αυτό που διαισθανόμαστε όλοι, ότι δηλαδή το μεγάλο έγκλημα έχει ισχυρά στηρίγματα στην εξουσία, στο μυθιστόρημα του Ζηργάνου αναλύεται σε στάδια, το ένα κομματάκι μετά το άλλο, από κεφάλαιο σε κεφάλαιο.

Ο Ζηργάνος ασκεί το είδος της ερευνητικής δημοσιογραφίας που στις Ηνωμένες Πολιτείες τιμάται με Πούλιτζερ κάθε χρόνο.


pedio ASTYNOMIKO H AYTH MEGALEIOTHS 728X120


astynomika gia to kalokairi kedros mamaloykas«Σκότωσε σαν τον Στίβεν Κινγκ»
Του Δημήτρη Μαμαλούκα
Κέδρος

«Θα έκαναν τα πάντα για το πιο σπάνιο βιβλίο του Στίβεν Κινγκ. Ένα χειμωνιάτικο απόγευμα στη Νέα Υόρκη ο Ρέι Στέμπινς, φανατικός συλλέκτης βιβλίων Στίβεν Κινγκ, θα συναντηθεί με την Κριστίν, μια όμορφη και μυστηριώδη κοπέλα που θα του πουλήσει μια παλιά φωτογραφία του συγγραφέα. Ο Ρέι θα διαπιστώσει πολύ γρήγορα ότι το νέο του απόκτημα μπορεί να τον οδηγήσει στο πιο σπάνιο βιβλίο του Κινγκ, ένα βιβλίο-φάντασμα που τύπωσε στο Μόντρεαλ κάποιος Τζον Σούτερ αφού έκλεψε το χειρόγραφο από τον διάσημο συγγραφέα. Ο Ρέι θα μοιραστεί το μυστικό του με τον καλύτερό του φίλο και όταν πιστεύει ότι έχει βρει τον δρόμο για το βιβλίο θα συμβεί ένα απίστευτο έγκλημα. Οι δύο φίλοι, τυφλωμένοι από τη μανία του συλλέκτη, θα παρασυρθούν σ’ ένα αγωνιώδες κυνηγητό που θα τους οδηγήσει στο Λονδίνο και σ’ ένα κάστρο στη Σκωτία, στον δικό τους εφιαλτικό Μαύρο Πύργο».

Το καινούργιο βιβλίο του Δημήτρη Μαμαλούκα είναι ένας φόρος τιμής στον συγγραφέα Στίβεν Κινγκ και μια μελέτη στις εμμονές των συλλεκτών. Χαρακτηριστικό κατ’ εξοχήν αντρικό, η συλλεκτική μανία, όπως γνωρίζουμε όλοι, μπορεί να φτάσει σε απίστευτα ακραίες καταστάσεις. Στο Σκότωσε σαν τον Στίβεν Κινγκ, ο συγγραφέας μας γνωρίζει μια τετραμελή παρέα φανατικών συλλεκτών του Κινγκ, οι οποίοι ζουν στη Νέα Υόρκη και συναντιούνται μια φορά τη βδομάδα στο μπαρ του Σόχο, «Κόκκινη Αλεπού». Ο καθένας, ανάλογα με την οικονομική κατάστασή του, κυνηγάει τις σπάνιες και συλλεκτικές εκδόσεις των βιβλίων του μεγάλου Αμερικανού συγγραφέα, αλλά και διάφορα αναμνηστικά που σχετίζονται μ’ αυτόν.

Το κυνήγι του Ρέι για κάποια εξαιρετικά σπάνια αντίτυπα του πρώτου βιβλίου που έγραψε ο Κινγκ, θα τον οδηγήσει ως το Λονδίνο και τις Εξωτερικές Εβρίδες της Σκωτίας. Οτιδήποτε άλλο γράψω θα είναι σπόιλερ.

Ξαφνικά όμως, ο ένας μετά τον άλλον, δύο εξ αυτών δολοφονούνται. Αφηγητής της ιστορίας είναι ο Ρέι, αλλά την αφήγηση διασπούν μικρά κεφάλαια στα οποία ένας παντογνώστης αφηγητής παρακολουθεί τις κινήσεις ενός επαγγελματία δολοφόνου. Το κυνήγι του Ρέι για κάποια εξαιρετικά σπάνια αντίτυπα του πρώτου βιβλίου που έγραψε ο Κινγκ, θα τον οδηγήσει ως το Λονδίνο και τις Εξωτερικές Εβρίδες της Σκωτίας. Οτιδήποτε άλλο γράψω θα είναι σπόιλερ. Το μόνο που μπορώ να βεβαιώσω είναι ότι το βιβλίο αποτελεί μια συναρπαστική ματιά στον «κινγκικό» κόσμο. Θα το απολαύσουν όσοι, όπως εγώ, έχουν διαβάσει μερικά από τα must του συγγραφέα, αλλά ακόμα περισσότερο οι φανατικοί του, οι οποίοι θα αναγνωρίσουν τις διαρκείς αναφορές που κάνει ο Μαμαλούκας στο κινγκικό σύμπαν. 

metaixmio papanastasiou spasimo«Το σπάσιμο» 
Του Τάσου Παπαναστασίου
Μεταίχμιο

«Ο Αστυνόμος Απτόσογλου μετρά τις συνέπειες από μια υπόθεση που τον παρέσυρε πολύ πιο μακριά από τα όρια του καθήκοντος. Η υπηρεσιακή συνήθεια που υπόσχεται η επιστροφή του στη Θεσσαλονίκη, μαζί με την ομίχλη στις οικείες διαδρομές της γενέθλιας πόλης, μοιάζουν με τις ιδανικές συνθήκες για να διαχειριστεί τις εσωτερικές αντιφάσεις που τον βασανίζουν. Μια καταγγελία ρουτίνας, όμως, για οικογενειακή βία, θα εξελιχθεί στη νέα δίνη που απειλεί να τον καταπιεί. Στο χείλος της περιστρέφονται βασανισμένα σώματα, αδίστακτα επιφανή και αφανή πρόσωπα που τα πουλάνε, τα αγοράζουν και τα νοικιάζουν, μαριονέτες και πρωταγωνιστές του οργανωμένου εγκλήματος, της πολιτικής, της δημοσιογραφίας, του νόμου. Ο Αστυνόμος Απτόσογλου ξετυλίγει το νήμα που συνδέει τις θανατηφόρες φλόγες του Τσέρνομπιλ με σκοτεινά σπίτια στον λαβύρινθο της Κωνσταντινούπολης και με εγκαταλειμμένα βαγόνια πίσω από τον Σταθμό της Θεσσαλονίκης, δυσκολεύεται να διακρίνει σωστά εχθρούς από συμμάχους και, ραγισμένος ο ίδιος, επιχειρεί να τα βάλει με ένα κύκλωμα που ξέρει καλά να σπάζει τις ανθρώπινες ψυχές για πάντα».

Με το Σπάσιμο περνάει στο σύγχρονο έγκλημα, το τράφικινγκ νεαρών κοριτσιών και αγοριών, μια δουλειά που αποφέρει μεγαλύτερα κέρδη από το εμπόριο ναρκωτικών. Σε μια Θεσσαλονίκη εφιαλτικά δοσμένη, ο συγγραφέας στήνει την πλοκή του, μιλώντας ανοιχτά για την αγοραπωλησία των κοριτσιών από το πρώην ανατολικό μπλοκ που φτάνουν στη χώρα μας και σε άλλες γειτονικές χώρες, ξεγελασμένα από επιτήδιους συμπατριώτες τους. Το Σπάσιμο του τίτλου σημαίνει το «σπάσιμο» των κοριτσιών, με αλλεπάλληλους ξυλοδαρμούς και βιασμούς.

Θίγει επίσης το τράφικινγκ των μικρών παιδιών, είτε για τη χρησιμοποίηση των οργάνων τους είτε σαν σεξουαλικών παιχνιδιών σε όσους αντέχουν οικονομικά τη συγκεκριμένη διαστροφή.

Ο συγγραφέας θίγει επίσης το τράφικινγκ των μικρών παιδιών, είτε για τη χρησιμοποίηση των οργάνων τους είτε σαν σεξουαλικών παιχνιδιών σε όσους αντέχουν οικονομικά τη συγκεκριμένη διαστροφή. Η εμπλοκή της αστυνομίας επεξηγείται και αναλύεται διεξοδικά, όπως επίσης η συνεργασία της με τους διακινητές ανθρώπων.

astynomika gia to kalokairi bell xasandra«Μαύρη Άσφαλτος»
Της Βίκυς Χασάνδρα
Bell

«Όταν πέφτει η νύχτα στην Αθήνα το σκοτάδι γίνεται κόκκινο… Ο Άλεξ, ιδιωτικός ερευνητής, διατηρεί ένα μικρό γραφείο στο κέντρο της Αθήνας. Στο μεταίχμιο της απόφασής του να εγκαταλείψει το επάγγελμά του, έχοντας πειστεί πως είναι ο λάθος άνθρωπος τη λάθος στιγμή, ένας ανώνυμος κίτρινος φάκελος κάτω από την πόρτα του θα ματαιώσει οποιαδήποτε άλλη σκέψη. Η προαναγγελία ενός φόνου θα στοιχειώσει τις νύχτες του, ενώ σύντομα η πρώτη νεκρή γυναίκα θα επιβεβαιώσει τους φόβους του ότι ο απρόσκλητος πελάτης είναι προσωπικός του αντίπαλος. Το μήνυμα στο κινητό του με την ερώτηση “είναι όμορφη;” που θα ακολουθεί και τα επόμενα θύματα, όλες νέες γυναίκες αφημένες σε μία χαρακτηριστική στάση κοντά σε αρχαίους τάφους, θα στρέψει τον Άλεξ σε μια έρευνα πέρα από την ταυτότητα του δολοφόνου. Όπου η γοητεία της τέχνης του φόνου και η νεκρή ομορφιά θα παγιδεύσουν το νου του και το βλέμμα του στις νυχτερινές περιπλανήσεις του στους δρόμους της Αθήνας, σε μια μοναχική διαδρομή.

Στα όρια ενός τριγώνου φιλίας, έρωτα και θανάτου, ο Άλεξ, ο φίλος του ο Τζόνυ και η γοητευτική Εύη θα συναντηθούν και θα κρυφτούν απ’ την αλήθεια αμέτρητες φορές, σκιές μιας πόλης βγαλμένες από το σκοτάδι της. Το μυθιστόρημα της Βίκυς Χασάνδρα είναι ένα υπαρξιακό ταξίδι μυστηρίου στους δρόμους της Αθήνας, ένα ατμοσφαιρικό νουάρ με δυνατές ανατροπές όπου η φαντασία συγκρούεται με το ρεαλισμό και το συναίσθημα με τη λογική».

Το καινούργιο αστυνομικό μυθιστόρημα της Βίκυς Χασάνδρα, όπως και τα δύο προηγούμενα, θα τολμήσω να πω ότι ανήκουν στο είδος της post-modern αστυνομικής μυθοπλασίας...

Το καινούργιο αστυνομικό μυθιστόρημα της Βίκυς Χασάνδρα, όπως και τα δύο προηγούμενα, θα τολμήσω να πω ότι ανήκουν στο είδος της post-modern αστυνομικής μυθοπλασίας. Ξεκινώντας από τον κεντρικό ήρωα, τον ντετέκτιβ Άλεξ, βλέπουμε ότι στην πραγματικότητα είναι ένας αντί-ντετέκτιβ, που προτιμά να βγάζει τα προς το ζην ως μπάρμαν. Μοιάζει μονίμως χαμένος σ’ έναν δικό του κόσμο, αποτελούμενο από θραύσματα εικόνων και αναμνήσεων, καθώς βαδίζει εμμονικά στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, ακολουθώντας τα δικά του βήματα. Η εικόνα μιας νεκρής κοπέλας που ανακάλυψε πριν μια εικοσαετία στην Αλεξάνδρεια τον στοιχειώνει ασταμάτητα, σε σημείο που όταν σκοντάφτει πάνω σε διάφορες νεκρές κοπέλες, στη διάρκεια των περιπλανήσεών του, να μην ξέρει ούτε ο ίδιος, αλλά ούτε ο αναγνώστης, αν πρόκειται για θύματα ενός κατά συρροή δολοφόνου ή για θύματα δικά του.

Ο παιδικός φίλος του ο Τζόνυ, πιο τυπικός ντετέκτιβ, ντυμένος μονίμως στα μαύρα, αποτελεί την αντίστιξη του Άλεξ. Και το τρίγωνο συμπληρώνει η όμορφη Εύη, η κοπέλα που δεν μιλάει, δεν διεκδικεί, αλλά διαβάζει συνέχεια ένα αστυνομικό βιβλίο. Μέσα από ατελείωτες περιπλανήσεις στους δρόμους πέριξ των πιο γνωστών αρχαιολογικών τόπων του κέντρου, πίνοντας αμέτρητους καφέδες, ο Άλεξ προσπαθεί να ξεφύγει από τη σκιά που τον ακολουθεί παντού.

Εγκεφαλικό αστυνομικό που σπάει όλους τους κώδικες του είδους, ανασυστήνοντάς τους, πριν τους σπάσει ξανά. Καθαρό νουάρ με πολλά στοιχεία ψυχολογικού θρίλερ, απαιτεί προσεκτικά ανάγνωση και συγκέντρωση για να αποκαλύψει τον λεπτομερή σχεδιασμό του.


 Η ΧΙΛΝΤΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ είναι συγγραφέας και μεταφράστρια. Τελευταίο της βιβλίο το αστυνομικό μυθιστόρημα «Ένοχος μέχρι αποδείξεως του εναντίου» (εκδ. Μεταίχμιο).

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Πέντε βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα μάς δείχνουν τον δρόμο για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή, μέσα από δεδομένα που προέκυψαν από σημαντικές επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών και από πολύτιμα αποστάγματα πνευματικής εμβάθυνσης. 

Γράφει η Ελεάνα Κολοβού 

...
Πέντε αριστουργήματα κλασικής πεζογραφίας που αναμένονται τις επόμενες μέρες

Πέντε αριστουργήματα κλασικής πεζογραφίας που αναμένονται τις επόμενες μέρες

Και τα πέντε έχουν χαρακτηριστεί αριστουργήματα τόσο στην εποχή τους και στις συνθήκες που γράφτηκαν όσο και με σημερινά κριτήρια. Θα βρίσκονται στα ράφια των βιβλιοπωλείων τις επόμενες μέρες.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Marquis De Sade «Οι Εκα...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

Μαριάννα Σκυλακάκη – Στέλλα Κάσδαγλη: «Τα σημερινά κορίτσια είναι πιο ''δουλεμένα'', εξερευνούν την ταυτότητα και τα θέλω τους»

Μαριάννα Σκυλακάκη – Στέλλα Κάσδαγλη: «Τα σημερινά κορίτσια είναι πιο ''δουλεμένα'', εξερευνούν την ταυτότητα και τα θέλω τους»

Τι ζητούν τα σημερινά κορίτσια; Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι φόβοι τους και πώς τοποθετούνται απέναντι στα αιτήματα του φεμινισμού, αλλά και την έμφυλη βία; Με αφορμή το βιβλίο «Μικρές επικίνδυνες - 100 ιστορίες από 100 γενναία κορίτσια» (εκδ. Key Books) συνομιλήσαμε με τις Μαριάννα Σκυλακάκη και Στέλλα Κάσδαγλη που μ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

«Κάτι σαν αγάπη» του Πολυχρόνη Κουτσάκη (προδημοσίευση)

«Κάτι σαν αγάπη» του Πολυχρόνη Κουτσάκη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα του Πολυχρόνη Κουτσάκη «Κάτι σαν αγάπη – Μια υπόθεση για τον Γιώργο Δάντη», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 22 Απριλίου από τις εκδόσεις Πατάκη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ιφιγένει...

«Επίνοια» του Κωνσταντίνου Γεωργάτου (προδημοσίευση)

«Επίνοια» του Κωνσταντίνου Γεωργάτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Γεωργάτου «Επίνοια – Φιλοσοφικοί στοχασμοί», η οποία κυκλοφορεί τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Αν Έχεις

Αν έχεις υγεία, ζεις σε ε...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Πέντε βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα μάς δείχνουν τον δρόμο για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή, μέσα από δεδομένα που προέκυψαν από σημαντικές επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών και από πολύτιμα αποστάγματα πνευματικής εμβάθυνσης. 

Γράφει η Ελεάνα Κολοβού 

...
Πέντε αριστουργήματα κλασικής πεζογραφίας που αναμένονται τις επόμενες μέρες

Πέντε αριστουργήματα κλασικής πεζογραφίας που αναμένονται τις επόμενες μέρες

Και τα πέντε έχουν χαρακτηριστεί αριστουργήματα τόσο στην εποχή τους και στις συνθήκες που γράφτηκαν όσο και με σημερινά κριτήρια. Θα βρίσκονται στα ράφια των βιβλιοπωλείων τις επόμενες μέρες.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Marquis De Sade «Οι Εκα...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ