baladeur

Ανάμεσα στα φαβορί που διεκδικούν τα χρυσά αγαλματίδια των Όσκαρ για το 2022 στις πιο σημαντικές κατηγορίες, βρίσκεται μια πληθώρα ταινιών βασισμένες σε βιβλία, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά πως η λογοτεχνία είναι κατάλληλη «μαγιά» για τη δημιουργία ενός άρτιου και επιτυχημένου κινηματογραφικού έργου. Κεντρική εικόνα: η Ολίβια Κόλμαν και  η Ντακότα Τζόνσον, πρωταγωνίστριες της ταινίας «The Lost Daughter», από το ομότιτλο μυθιστόρημα της Έλενα Φερράντε, σε σκηνοθεσία της Μάγκι Γκίλενχαλ.

Επιμέλεια: Σόλωνας Παπαγεωργίου

Η σχέση μεταξύ λογοτεχνίας και κινηματογράφου συχνά συνοψίζεται ως εξής: το λογοτεχνικό κείμενο εμπνέει το κινηματογραφικό σενάριο και ως εκ τούτου, «γεννά» την ταινία. Στην πραγματικότητα, η μεταξύ τους σχέση είναι πιο σύνθετη, είναι μια άμεση συγγένεια, και έχει να κάνει με τον κοινό τους στόχο, την αφήγηση –με διαφορετικά μέσα– μιας ιστορίας.

...οι λέξεις γεννούν εικόνες και οι εικόνες γεννούν λέξεις.

Οι κινηματογραφιστές συχνά αντιλαμβάνονται τη δραματουργία επηρεασμένοι από τη λογοτεχνία (και το θέατρο). «Όταν γράφω σκέφτομαι εικόνες, κι όταν σκηνοθετώ μου ’ρχονται λέξεις», είχε πει ο Αχιλλέας Κυριακίδης στην πρόσφατη συνέντευξή του στην Book Press. Οι τέχνες είναι συγκοινωνούντα δοχεία δίχως στεγανά – οι λέξεις γεννούν εικόνες και οι εικόνες γεννούν λέξεις.

Όσον αφορά στις κινηματογραφικές διασκευές, το μυθιστόρημα ανέκαθεν επηρέαζε και συνεχίζει να επηρεάζει τα έργα της μεγάλης οθόνης, γεγονός που αποδεικνύεται περίτρανα και από τον θεσμό της Ακαδημίας, που απονέμει τα βραβεία Όσκαρ. Στις φετινές υποψηφιότητες, παρατηρείται μια πληθώρα ταινιών βασισμένες σε βιβλία.

Κινηματογραφικά βραβεία Όσκαρ 2022 και Λογοτεχνία

oscar books 2022 01Εξέχουσα θέση έχει «Η Εξουσία του Σκύλου» (“Power of the Dog”) της σκηνοθέτιδας Τζέιν Κάμπιον, με πρωταγωνιστές τους Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Κίρστεν Ντανστ και Τζέσι Πλέμονς. Η ταινία διεκδικεί δώδεκα βραβεία, μεταξύ των οποίων και το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Είναι διασκευή του ομότιτλου μυθιστορήματος του Τόμας Σάβατζ (εκδ. Άγκυρα).

Το βραδύκαυστο γουέστερν εκτυλίσσεται στη φάρμα των αδελφών Μπέρμπανκ, δυο επιτυχημένων καουμπόι. Η καθημερινότητά τους διαταράσσεται, όταν ο χαμηλών τόνων Τζορτζ Μπέρμπανκ προσκαλεί τη νέα του σύζυγο και τον γιο της στο ράντσο, κάτι που εξοργίζει τον βίαιο και είρωνα αδελφό του, τον Φιλ. Το ευφυές, προσεκτικά γραμμένο σενάριο, το οποίο υπονοεί (με λεπτό αλλά σαφή τρόπο) κομβικά σημεία της ταινίας αντί να τα «κραυγάζει», μαρτυρά τις λογοτεχνικές καταβολές του. Το αποτέλεσμα; Μια ταινία που μιλά με ώριμο τρόπο για τις θεματικές της τοξικής αρρενωπότητας, της καταπίεσης και της εκδίκησης.

Σειρά έχει το “Drive My Car” του Ιάπωνα Ριουσούκε Χαμαγκούτσι, διασκευή ενός διηγήματος του Χαρούκι Μουρακάμι από τη συλλογή Men without women. Τα βιβλία του Μουρακάμι κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Η ταινία είναι ένα απροσδόκητο φαβορί, καθώς έχει ήδη κερδίσει την αγάπη των κριτικών – τιμήθηκε στις Κάννες με βραβείο καλύτερου σεναρίου και στη συνέχεια, ανακηρύχτηκε καλύτερη ταινία της φετινής χρονιάς από την Ένωση Κριτικών Νέας Υόρκης. Πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ο Γιουσούκε (Hidetoshi Nishijima), σκηνοθέτης και ηθοποιός. Προσπαθεί να ξαναφτιάξει τη ζωή του μετά από τον θάνατο της συζύγου του. Η σύζυγός του τον απατούσε εν γνώσει του, μα αυτός δεν κατάφερε να βρει τη δύναμη να της αποκαλύψει ότι το ξέρει.

oscar books 2022 05Από το είδος της επιστημονικής φαντασίας, έχουμε το «Dune» του Ντενί Βιλνέβ – βασισμένο στο πρώτο βιβλίο της σειράς του συγγραφέα Φρανκ Χέρμπερτ, μεταφρασμένο από τις εκδόσεις Anubis. Το Dune εξιστορεί το οικογενειακό σάγκα του Οίκου των Ατρειδών, με πρωταγωνιστή τον Πολ Ατρείδη (Τιμοτέ Σαλαμέ), γιο του Λίτο Ατρείδη (Όσκαρ Άιζακ), του νέο ηγεμόνα του πλανήτη Ντιούν. Οι Ατρείδες καλούνται να προσαρμοστούν στο απειλητικό περιβάλλον της ερήμου του Ντιούν και να αντιμετωπίσουν τους εχθρούς τους, τον Οίκο των Χαρκόνεν, οι οποίοι βρίσκονται υπό την ηγεσία του Βαρόνου (Στέλαν Σκάρσγκαρντ).

Το «Dune» συγκέντρωσε δέκα υποψηφιότητες, διεκδικώντας το χρυσό αγαλματίδιο της Καλύτερης Ταινίας, αλλά και το βραβείο Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου μεταξύ άλλων. Αρκετές υποψηφιότητες αφορούν στον τεχνικό τομέα –στα οπτικά εφέ, στα κουστούμια κλπ.–, κάτι που ήταν αναμενόμενο, εφόσον η ταινία είναι ένα θεαματικό μπλοκμπάστερ που έχει επενδύσει πολύ στην παραγωγή.

Καλό «σκορ» υποψηφιοτήτων συγκέντρωσε και «Το μονοπάτι των χαμένων ψυχών» (“Nightmare Alley”) του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο. Ο μεγάλος Μεξικανός σκηνοθέτης μάς παραδίδει ένα κομψοτέχνημα κινηματογραφικής αφήγησης, με ατμοσφαιρικά νεο-νουάρ στοιχεία. Πηγή έμπνευσης είναι το ομότιτλο μυθιστόρημα του Αμερικανού Γουίλιαμ Λίντσεϊ Γκρίσαμ, ο οποίος διέπρεψε στο είδος του νουάρ.

oscar books 2022 04Πρωταγωνιστούν οι: Μπράντλεϊ Κούπερ, Κέιτ Μπλάνσετ, Μάρα Ρούνεϊ κ.ά. Η ταινία αφορά στην άνοδο και στην πτώση ενός ταχυδακτυλουργού-μέντιουμ που προσπαθεί να πλουτίσει, ξεγελώντας τη μεγαλοαστική τάξη της Νέας Υόρκης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η ιστορία ξεκινά από τη μέγιστη ύβρη του πρωταγωνιστή και καταλήγει στην καταστροφή και στην τιμωρία του.

Για το βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου προτάθηκε ο Ντένζελ Ουάσινγκτον, ο οποίος πρωταγωνιστεί στην ασπρόμαυρη «Τραγωδία του Μάκβεθ» (“The Tragedy of Macbeth”). Την ταινία σκηνοθετεί ο ένας εκ των δύο αδελφών Κοέν. Η «μαγιά» είναι το πασίγνωστο θεατρικό έργο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ.

Η Ολίβια Κόλμαν και η Τζέσι Μπάκλεϊ είναι προτεινόμενες για Όσκαρ Α’ και Β’ Γυναικείου Ρόλου αντίστοιχα, για τις ερμηνείες τους στην ταινία «Η χαμένη κόρη» (“The Lost Daughter”). Το φιλμ είναι διασκευή του ομότιτλου μυθιστορήματος της Ιταλίδας Έλενα Φερράντε, που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκη. Σκηνοθετεί η γνωστή ηθοποιός Μάγκι Γκίλενχαλ και πρωταγωνιστεί η Κόλμαν, στον ρόλο μιας γυναίκας που αποφασίζει να ταξιδέψει στην Ιταλία, έχοντας μόλις πάρει διαζύγιο από τον σύζυγό της. Η αίσθηση πλήρους ελευθερίας που τη διακατέχει θα σβήσει, όταν θα συναντήσει μια οικογένεια από τη Νάπολη και θα βρεθεί αντιμέτωπη με το παρελθόν της.

oscar books 2022 03 oscar books 2022 02
   

Μία υποψηφιότητα, για το Όσκαρ Καλύτερου Μακιγιάζ, κέρδισε η ταινία «Ο οίκος Gucci» (“House of Gucci”), του παλαίμαχου Βρετανού Ρίντλεϊ Σκοτ. Είναι η κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου της Σάρα-Γκέι Φόρντεν, όπου περιγράφεται η πραγματική υπόθεση της δολοφονίας του εφοπλιστή Μαουρίτσιο Γκούτσι από την πρώην σύζυγό του, Πατρίτσια. Μεταφράστηκε προσφάτως στα ελληνικά από τις εκδόσεις Έσοπτρον.

Παρών είναι και ο αθάνατος χαρακτήρας του Ίαν Φλέμινγκ, ο Τζέημς Μποντ, καθώς το τραγούδι της Μπίλι Έιλις –που ακούγεται στους τίτλους αρχής της κατασκοπικής περιπέτειας “No Time To Die”– είναι υποψήφιο για το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού.

Μια σύντομη ανασκόπηση Όσκαρ περασμένων ετών

Νικητής του περσινού Όσκαρ Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου ήταν Ο πατέρας (The father), το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Γάλλου συγγραφέα Φλοριάν Ζελέρ. Ο Ζελέρ έγραψε την ιστορία ως θεατρικό και κατόπιν, τη διασκεύασε για τις ανάγκες της μεγάλης οθόνης. Πρωταγωνιστής της ταινίας είναι ο Άντονι Χόπκινς, στον ρόλο ενός γηραιού άνδρα, του οποίου η προσωπικότητα και η μνήμη σβήνουν σιγά σιγά από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Για την ερμηνεία του, ο Χόπκινς κέρδισε το δεύτερο Όσκαρ της καριέρας του, τριάντα -σχεδόν- χρόνια μετά από τη Σιωπή των αμνών.

Βέβαια, ο μεγάλος πρωταγωνιστής της περσινής τελετής απονομής ήταν το Nomadland της Κλόε Ζάο, η οποία έγραψε ιστορία, όντας η πρώτη σκηνοθέτιδα ασιατικής καταγωγής που βραβεύεται με χρυσό αγαλματίδιο. Το Nomadland -διασκευή του μη-μυθοπλαστικού βιβλίου της Τζέσικα Μπρούντερ, που στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κυψέλη- θέτει στο επίκεντρο τη Φραν (Φράνσις ΜακΝτόρμαντ), που χάνει τα πάντα, τον σύζυγό της και τη δουλειά της. Για να επιβιώσει, γίνεται νομάς, φορτώνει όλα τα υπάρχοντά της στο τροχόσπιτό της και αναζητά ευκαιριακές δουλειές στην αμερικανική επαρχία.

Υποψήφιο ήταν και το The White Tiger (Ο Λευκός Τίγρης) του σκηνοθέτη Ραμίν Μπαχράνι. Πρωταγωνιστής ο Μπαλράμ (Adarsh Gourav), που χρησιμοποιεί την ευφυΐα του για να ανελιχθεί κοινωνικά στη σύγχρονη Ινδία της παγκοσμιοποίησης. Το βραβευμένο με Μπούκερ μπεστ σέλερ που ενέπνευσε την ταινία κυκλοφορεί στη γλώσσα μας από τις εκδόσεις Μοντέρνοι Καιροί.

Το 2020, νικητής στην κατηγορία του Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου ήταν το JoJo Rabbit, του Τάικα Γουατίτι, που ζωντανεύει με σατυρικό τρόπο τη ναζιστική Γερμανία του βιβλίου Caging Skies, της συγγραφέα Christine Leunens.

Το (τελευταίο;) γκανγκστερικό έπος του Μάρτιν Σκορσέζε με τίτλο Ο Ιρλανδός ήταν, ομοίως, βασισμένο σε βιβλίο (I Heard You Paint Houses, του συγγραφέα και συνηγόρου υπεράσπισης Charles Brandt). Εκείνη τη χρονιά, Ο Ιρλανδός ήρθε αντιμέτωπος με το Τζόκερ του Τοντ Φίλιπς, έργο βαθιά επηρεασμένο από την αισθητική, καθώς και από την πλοκή του Ταξιτζή, του -κορυφαίου, κατ’ εμέ- φιλμ του Σκορσέζε. Το Τζόκερ δίνει σάρκα και οστά στους χάρτινους χαρακτήρες των κόμικς της DC.

Ανάμεσα στις υποψήφιες ταινίες ήταν και το The Two Popes του Fernando Meirelles -βασισμένο στο θεατρικό του Άντονι ΜακΚάρτεν-, καθώς και Οι Μικρές Κυρίες της Γκρέτα Γκέργουιγκ, η έβδομη κινηματογραφική διασκευή του κλασσικού έργου της Λουίζα Μέι Άλκοτ.

Κλείνουμε με μία ενδεχομένως παράδοξη περίπτωση: το Κάποτε στο... Χόλιγουντ, η παθιασμένη ερωτική επιστολή του Κουέντιν Ταραντίνο προς το παλιό Χόλιγουντ, ενέπνευσε τη συγγραφή ενός βιβλίου, του πρώτου μυθιστορήματος του σκηνοθέτη Ταραντίνο. Η παράδοση των -ας πούμε… ανορθόδοξων- λογοτεχνικών διασκευών έγινε δημοφιλής κατά τη δεκαετία του ’70 στην Αμερική, και υπηρέτησε τα είδη της παλπ επιστημονικής φαντασίας, του τρόμου και του γουέστερν· είδη που διαμόρφωσαν τη σκηνοθετική ματιά του ίδιου του Ταραντίνο, όπως άλλωστε έχει εξομολογηθεί.

Το βιβλίο κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δύο αξιοπρόσεκτα ελληνικά αστυνομικά

Δύο αξιοπρόσεκτα ελληνικά αστυνομικά

Δύο ελληνικά αστυνομικά μυθιστορήματα που ξεχωρίζουν: «Το τελευταίο κορίτσι» (εκδ. Τόπος), του Γιάννη Ξανθόπουλου και «Το σπάσιμο» (εκδ. Μεταίχμιο), του Τάσου Παπαναστασίου.

Γράφει η Χίλντα Παπαδημητρίου

...

Πατριαρχία, φεμινισμός και κουίρ λογοτεχνία – Μιχαλοπούλου, Αλεξάνδρα Κ* και Καλοβυρνάς δίνουν απαντήσεις

Πατριαρχία, φεμινισμός και κουίρ λογοτεχνία – Μιχαλοπούλου, Αλεξάνδρα Κ* και Καλοβυρνάς δίνουν απαντήσεις

Λογοτεχνία, έμφυλες ταυτότητες, πατριαρχία, φεμινιστικό κίνημα, γυναικεία γραφή. Αμάντα Μιχαλοπούλου, Αλεξάνδρα Κ*, Λύο Καλοβυρνάς φωτίζουν όψεις ενός ζητήματος που μας αφορά περισσότερο απ΄ όσο ίσως πιστεύουμε, ενώ ακολουθεί επιλογή βιβλίων ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας από τις πρόσφατες ...

Τα 25 καλύτερα λογοτεχνικά έργα γραμμένα από γυναίκες συγγραφείς – από τη Μέρι Σέλεϊ στην Έλενα Φερράντε

Τα 25 καλύτερα λογοτεχνικά έργα γραμμένα από γυναίκες συγγραφείς – από τη Μέρι Σέλεϊ στην Έλενα Φερράντε

Σε δημοσίευσή της στον Independent, η αρθρογράφος Clarisse Loughrey ξεχώρισε τα εικοσιπέντε σημαντικότερα λογοτεχνικά έργα που γράφτηκαν από γυναίκες συγγραφείς. Στη φωτογραφία, μία από αυτές, η Octavia E. Butler [1947 - 2006], συγγραφέας μυθιστορημάτων επιστημονικής φαντασίας με έντονο κοινωνικό και πολιτικό υ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Η μπαλάντα των ανίδεων και καλών» του Γιάννη Ν. Μπασκόζου (προδημοσίευση)

«Η μπαλάντα των ανίδεων και καλών» του Γιάννη Ν. Μπασκόζου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Γιάννη Ν. Μπασκόζου «Η μπαλάντα των ανίδεων και καλών», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Οι νεραντζιές τρελαίνονται την άνοιξη στο Παγκράτι. Οι μυρωδιές τους α...

Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία 2022: Στη Μαρία Λαϊνά το Μεγάλο Βραβείο

Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία 2022: Στη Μαρία Λαϊνά το Μεγάλο Βραβείο

Ανακοινώθηκαν τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας, Λογοτεχνικής Μετάφρασης και Παιδικού Βιβλίου καθώς και το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων, το οποίο απονέμεται στη Μαρία Λαϊνά για τη συνολική προσφορά της στα Γράμματα. Τα βραβεία αφορούν βιβλία που κυκλοφόρησαν μέσα στο 2021. Φωτογραφία © Αργυρώ Μπο...

Οι εκδότες χαιρετίζουν την εισαγωγή του «πολλαπλού σχολικού βιβλίου» μα ετοιμάζουν προσφυγή στο ΣΤΕ «για την άκρως προβληματική διαδικασία»

Οι εκδότες χαιρετίζουν την εισαγωγή του «πολλαπλού σχολικού βιβλίου» μα ετοιμάζουν προσφυγή στο ΣΤΕ «για την άκρως προβληματική διαδικασία»

H Σύμπραξη Εκδοτών προσφεύγει στο ΣτΕ με στόχο την επανεξέταση των όρων της Πρόσκλησης του υπουργείου Παιδείας σχετικά με το πολλαπλό σχολικό εγχειρίδιο ενώ ταυτόχρονα καταθέτουν τις δικές τους προτάσεις. 

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Η μπαλάντα των ανίδεων και καλών» του Γιάννη Ν. Μπασκόζου (προδημοσίευση)

«Η μπαλάντα των ανίδεων και καλών» του Γιάννη Ν. Μπασκόζου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Γιάννη Ν. Μπασκόζου «Η μπαλάντα των ανίδεων και καλών», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Οι νεραντζιές τρελαίνονται την άνοιξη στο Παγκράτι. Οι μυρωδιές τους α...

«Τα ρόδα δεν πεθαίνουν ποτέ» του Γκούναρ Στόλεσεν (προδημοσίευση)

«Τα ρόδα δεν πεθαίνουν ποτέ» του Γκούναρ Στόλεσεν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Γκούναρ Στόλεσεν [Gunnar Staalesen] «Τα ρόδα δεν πεθαίνουν ποτέ» (μτφρ. Βαγγέλης Γιαννίσης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 7 Ιουνίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Υπάρχουν κάποιε...

«Έρωτες, έρωτες, έρωτες» του Βαγγέλη Ραπτόπουλου (προδημοσίευση)

«Έρωτες, έρωτες, έρωτες» του Βαγγέλη Ραπτόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Βαγγέλη Ραπτόπουλου «Έρωτες, έρωτες, έρωτες» – δώδεκα ιστορίες με πρωταγωνιστές που επιμένουν να παλεύουν για την ικανοποίηση της ερωτικής τους επιθυμίας. Δώδεκα παραλλαγές πάνω στο ίδιο θέμα, με την τελευταία και μεγαλύτερη να αγκαλιάζει όλες τις προηγούμενες. Κυκλο...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Δύο αξιοπρόσεκτα ελληνικά αστυνομικά

Δύο αξιοπρόσεκτα ελληνικά αστυνομικά

Δύο ελληνικά αστυνομικά μυθιστορήματα που ξεχωρίζουν: «Το τελευταίο κορίτσι» (εκδ. Τόπος), του Γιάννη Ξανθόπουλου και «Το σπάσιμο» (εκδ. Μεταίχμιο), του Τάσου Παπαναστασίου.

Γράφει η Χίλντα Παπαδημητρίου

...

Πατριαρχία, φεμινισμός και κουίρ λογοτεχνία – Μιχαλοπούλου, Αλεξάνδρα Κ* και Καλοβυρνάς δίνουν απαντήσεις

Πατριαρχία, φεμινισμός και κουίρ λογοτεχνία – Μιχαλοπούλου, Αλεξάνδρα Κ* και Καλοβυρνάς δίνουν απαντήσεις

Λογοτεχνία, έμφυλες ταυτότητες, πατριαρχία, φεμινιστικό κίνημα, γυναικεία γραφή. Αμάντα Μιχαλοπούλου, Αλεξάνδρα Κ*, Λύο Καλοβυρνάς φωτίζουν όψεις ενός ζητήματος που μας αφορά περισσότερο απ΄ όσο ίσως πιστεύουμε, ενώ ακολουθεί επιλογή βιβλίων ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας από τις πρόσφατες ...

Τα 25 καλύτερα λογοτεχνικά έργα γραμμένα από γυναίκες συγγραφείς – από τη Μέρι Σέλεϊ στην Έλενα Φερράντε

Τα 25 καλύτερα λογοτεχνικά έργα γραμμένα από γυναίκες συγγραφείς – από τη Μέρι Σέλεϊ στην Έλενα Φερράντε

Σε δημοσίευσή της στον Independent, η αρθρογράφος Clarisse Loughrey ξεχώρισε τα εικοσιπέντε σημαντικότερα λογοτεχνικά έργα που γράφτηκαν από γυναίκες συγγραφείς. Στη φωτογραφία, μία από αυτές, η Octavia E. Butler [1947 - 2006], συγγραφέας μυθιστορημάτων επιστημονικής φαντασίας με έντονο κοινωνικό και πολιτικό υ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

13 Δεκεμβρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2022

Έφτασε η στιγμή και φέτος για την καθιερωμένη εδώ και χρόνια επιλογή των εκατό από τα καλύτερα βιβλία λογοτεχνίας της χρονιάς που φτάνει σε λίγες μέρες στο τέλος της. Ε

ΦΑΚΕΛΟΙ