Power of the Dog 3

Για τις ταινίες «Η εξουσία του σκύλου» της Τζέιν Κάμπιον και «Η αναζήτηση της Λώρα Ντουράντ» του Δημήτρη Μπαβέλλα. Κεντρική εικόνα: Μπένεντικτ Κάμπερμπατς και Κόντι Σμιτ - ΜακΦι στην ταινία της Τζέιν Κάμπιον.

Του Νίκου Ξένιου

Φέτος και το ξένο και το ελληνικό σινεμά βρίθουν ταινιών με ενδιαφέροντα σενάρια και με σπάνιες ερμηνείες. Από τη σωρεία των καινούργιων ταινιών, επιλέγω να θίξω τις δύο που με το ξεχωριστό τους αφήγημα με εντυπωσίασαν περισσότερο. Η ταινία της Τζέιν Κάμπιον είναι μια ταινία σκοτεινή και απαισιόδοξη, αναδίδει όμως σπάνια ευαισθησία και συλλαμβάνει πτυχές του ανδρικού ψυχισμού που δύσκολα καταγράφονται από τον φακό του κινηματογραφιστή. Η ταινία του Δημήτρη Μπαβέλλα μπορεί να έχει ισχνό σεναριακό σκελετό (σκοπίμως, βεβαίως), ωστόσο διαπνέεται από άκρατο ρομαντισμό και ξεχωρίζει για την ειλικρίνειά της και για τη γνησιότητα των δύο κεντρικών ανδρικών χαρακτήρων.

Τζέιν Κάμπιον, Η εξουσία του σκύλου

Η νεοζηλανδέζα σκηνοθέτις Τζέιν Κάμπιον στήνει μιαν εμβριθή ιστορία σύνθετου προβληματισμού πάνω στην έννοια του ανδρισμού, με αφορμή το μυθιστόρημα του Τόμας Σάβειτζ Η εξουσία του σκύλου («The power of dog»), με πρωταγωνιστές τους Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Τζέσι Πλήμονς και Κίρστεν Ντανστ (που δούλεψαν τους ρόλους τους σε ατελείωτα workshops, πολύ πριν από το γύρισμα) στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Το σενάριο (και ο τίτλος) αξιοποιεί έναν σκοτεινό Ψαλμό του Χριστιανισμού που αφορά τον σατανικό ερωτισμό

Πρόκειται για μια μυστηριώδη ταινία, με ιδιαίτερα νοσηρό κλίμα, που αφήνει ανοιχτές πολλαπλές πύλες ερμηνείας. Μετά το «Bright Star» (που ως θέμα είχε τον τελευταίο έρωτα του ρομαντικού ποιητή Τζων Κητς), η Τζέιν Κάμπιον παραιτείται από την πρόθεσή της να σταματήσει τον κινηματογράφο κι επανέρχεται δυναμικά, με την προσοχή της στραμμένη στην ιδιοτυπία του ανδρικού ομοερωτισμού, διευθετημένη στο σκηνικό της αμερικανικής Μοντάνα του 1925. Περίπλοκος κοινωνικός ιστός και υποκρισία, ανάγκη επιβίωσης και τρωτός ψυχισμός είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των χαρακτήρων.

XENIOS CINEMA EXOUSIA SKYLOU
Ο Κόντι Σμιθ Μακ-Φι ως Πήτερ στην «Εξουσία του σκύλου« της Τζέιν Κάμπιον.
 

Ιδιαίτερα η σχέση των αδελφών Μπέρμπανκς είναι χαρακτηριστικά νοσηρή: κινούμενοι σε αχανείς εκτάσεις με γελάδια και καουμπόι, υπό το φως του ταξικού επαρχιωτισμού και της βίαιης, τοξικής αρρενωπότητας, δυο αδέλφια που διατηρούν για πολλά χρόνια ένα επιτυχημένο ράντσο συνηθίζουν να κοιμούνται στο ίδιο δωμάτιο, έρχονται να επιλέξουν διαφορετικούς δρόμους. Στη ζωή του ενός αδελφού ριζώνει ο έρωτας και η ανάγκη για δημιουργία οικογένειας, ενώ ο άλλος αδελφός αντιδρά βίαια και ανεξήγητα, εμφανίζοντας μια σπάνια ιδιοσυγκρασία και αδυνατώντας να προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση.

Power of the Dog 2
Η Κίρστεν Ντανστ ως Ρόουζ στην ταινία «Η εξουσία του σκύλου» της Τζέιν Κάμπιον.
 

Ο «πολλά Βρετανός» Κάμπερμπατς δίνει εδώ ένα ρεσιτάλ ερμηνείας σε κόντρα-ρόλο, ακολουθώντας μια δύσκολη τεχνική εσωτερικότητας και άκαμπτου, σκληρού προσωπείου. Αυτά υποκρύπτουν τον τύπο ομοφυλοφιλίας που ήδη γνωρίζουμε από τα αμερικανικά ράντσα των τελευταίων χρόνων, δομημένα στο μοντέλο της macho camaraderie του Άλφα Αρσενικού. Στον πολυσύνθετο αυτόν, πολυπιεσμένο ψυχισμό συνυπάρχουν ο σαδισμός, το bullying και η εκδικητικότητα, στον σκοτεινό κεντρικό άξονα της ανδρικής "ενηλικίωσης", όλα με την υπαινικτική, σταδιακά "ηλεκτριζόμενη" αφηγηματική γραμμή της Τζέην Κάμπιον. Το αποτέλεσμα είναι σπάνια σκοτεινό και ζοφώδες. Το σενάριο (και ο τίτλος) αξιοποιεί έναν σκοτεινό Ψαλμό του Χριστιανισμού που αφορά τον σατανικό ερωτισμό και αναθέτει μια οργανωμένη, καλά σχεδιασμένη εκδίκηση στην περσόνα του νεαρού Πήτερ (Κόντι Σμιτ Μακ Φη), ένα είδος άγγελου-εκδικητή, για να φτιάξει ένα ψυχολογικό θρίλερ δύσκολο να αποτιμηθεί με την πρώτη φορά που το βλέπει κανείς.

Δ. Μπαβέλλα, Η αναζήτηση της Λώρα Ντουράντ

Η πρωτοκαθεδρία κάποιων σκηνοθετών στο στερέωμα του νέου ελληνικού κινηματογράφου (του Νίκου Γραμματικού, του Σωτήρη Γκορίτσα, του Περικλή Χούρσογλου, του Αντώνη Κόκκινου, του Δημήτρη Αθανίτη, του Κωνσταντίνου Γιάνναρη, της Όλγας Μαλέα και του Νίκου Κορνήλιου) και κάποιων άλλων, των οποίων τα σενάρια υιοθετούσαν μια βατή αφήγηση, στα πρότυπα των δασκάλων (Βούλγαρη, Πανουσόπουλου, Σμαραγδή, Τσεμπερόπουλου, Περράκη, Μαρκετάκη, Λιάππα και Ψαρρά).

XENIOS CINEMA LAURA DURANT728

Μάκης Παπαδημητρίου και Μιχάλης Σαράντης στην ταινία «Η αναζήτηση της Λώρα Ντουράντ» του Δ. Μπαβέλλα. 

 

Όσο για το ελληνικό σινεμά weird wave, αυτό είχε καθιερωθεί την τελευταία δεκαετία ως όρος, δίνοντας διεθνώς δείγματα της παρουσίας του στα φεστιβάλ. Μετά από την «Ψυχή στο στόμα» του Οικονομίδη και τη μεταγενέστερη «Κινέττα» του Λάνθιμου βλέπουμε σειρά ταινιών που χαρακτηρίζονταν από θεματική ασάφεια ή εκκεντρισμό (τύπου Ευθύμη Φιλίππου): το «Peppermint» του Κώστα Καπάκα, το «Α blust» του Σύλλα Τζουμέρκα, το «Attenberg» και το «Chevalier» της Αθηνάς-Ραχήλ Τσαγκάρη, το «Σπιρτόκουτο», ο «Μαχαιροβγάλτης» και το «Μικρό ψάρι» του Γιάννη Οικονομίδη, την «Επίθεση του γιγαντιαίου μουσακά», τη «Στρέλλα» και το «Xenia» του Πάνου Κούτρα, το «Δέντρο και η Κούνια» της Μαρίας Ντούζα, το «Winona» του Αλέξανδρου Βούλγαρη, τα «Luton» του Μιχάλη Κωνσταντάτου, την «Καρδιά του κτήνους» του Ρένου Χαραλαμπίδη, την «Αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά» της Ελίνας Ψύκου, το «Αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού» του Έκτορα Λυγίζου, τη «Miss Violence» του Αλέξανδρου Αβρανά, τη «Νορβηγία» του Γιάννη Βεσλεμέ, το «September» της Πέννυς Παναγιωτοπούλου, το «Wild Duck» του Γιάννη Σακαρίδη, τους «Σκλάβους στα Δεσμά τους» του Τώνη Λυκουρέση και το «Runaway Day» του Δημήτρη Μπαβέλλα.

(...) από αποσπάσματα super 8 ταινιών της δεκαετίας του ’90 πληροφορούμαστε ότι η Λώρα Ντουράντ υπήρξε διάσημη πορνοστάρ και τώρα αγνοείται η τύχη της.

Ο κύριος Μπαβέλλας, κατ’ουσίαν αδιάφορος προς τις κατηγοριοποιήσεις του είδους, γράφει ένα τολμηρό σενάριο μαζί με την Κατερίνα Κλειτσιώτη, επιστρατεύει ένα καστ πολύ καλών συνεργατών, τον Μάκη Παπαδημητρίου (που έπαιζε και στο «Runaway Day») και τον γιο του Κωνσταντίνο και τον Μιχάλη Σαράντη, για να πλαισιώσει την καινούργια του ταινία «Η αναζήτηση της Λώρα Ντουράντ», που έχει ως αφόρμηση το «Χαμένο Νησί» του Καραγάτση. Ο Μιχάλης Σαράντης στήνει θαυμαστό δίδυμο με τον στυλιστικά «ανέκφραστο» Μάκη Παπαδημητρίου, που παραπέμπει σε ένα cult σκηνικό περιπλάνησης σε ένα είδος νεόκοπης Οδύσσειας. Εκεί οι δύο φίλοι διασταυρώνονται με τύπους ανθρώπων που πλαισιώνουν ευδιάθετα μια σειρά επεισόδια περιπλάνησης, και τα οποία ερμηνεύουν θαυμάσια ο Δάνης Κατρανίδης, η Υβόννη Μαλτέζου και μια σειρά ακόμη ηθοποιών: ο Αλέξανδρος Λογοθέτης, η Άννα Καλαϊτζίδου, ο Ηλίας Κουνέλας, η Μαίρη Μηνά, ο Κρις Ραντάνοφ, ο Γιώργος Μπουσούνης, η Αναστασία Πλελλή, ο Κωνσταντίνος Γωγόπουλος και η Μαρία Σκουλά.

XENIOS CINEMA LAURA DURANT
H Αννα Καλαϊτζίδου ως Λώρα Ντουράντ στην ταινία «Η αναζήτηση της Λώρα Ντουράντ» του Δ. Μπαβέλλα. 
 

Ο Αντώνης και ο Χρήστος συγκατοικούν φιλικά κάπου στην Αθήνα του 2015. Ιδιόρρυθμοι και χωρίς δουλειά, γενικά άσχετοι μεταξύ τους ως τύποι, έχουν ως κοινό το γεγονός πως φαντασιώνονται μια κάποια Λώρα Ντουράντ (μιαν αλληγορία του καλλιτεχνικού ιδεώδους και της ουτοπίας της επίτευξής του): από αποσπάσματα super 8 ταινιών της δεκαετίας του ’90 πληροφορούμαστε ότι η Λώρα Ντουράντ υπήρξε διάσημη πορνοστάρ και τώρα αγνοείται η τύχη της. Το μουσικό τοπίο του Γιώργου Μπουσούνη περιλαμβάνει χαρακτηριστικά κομμάτια από ταινίες ουέστερν της εποχής, ποπ ψυχεδέλειες, μουσική garage και άλλα είδη, ενώ το μοντάζ του Γιώργου Γεωργόπουλου και η φωτογραφία του Ραμόν Μαλαπέτσα προσδίδουν ρετρό, παλιακό κλίμα στην ταινία, μια ταινία πρωτοποριακή, με ρευστή μυθοπλασία και μεγάλη ελευθεριότητα ως προς την έκβαση της κάθε μεμονωμένης σεκάνς. Ένας χειρόγραφος, «ζωγραφιστός» χάρτης της Ελλάδας και ένα ποπ σύνολο από διαφορετικές αφηγηματικές τεχνοτροπίες και πολλές μουσικές συνθέτουν το πρωτότυπο ταξίδι της ταινίας στα 8-bitα 80's, στα αναλογικά 90's, σε μοντάζ του Γιώργου Γεωργόπουλου.

* Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας. Τελευταίο βιβλίο του, το μυθιστόρημα «Τα σπλάχνα» (εκδ. Κριτική).


 AGKYRA SAVAGE SLYLOSΤο μυθιστόρημα Η Εξουσία του σκύλου (μτφρ. Κώστια Κοντολέων) του Τόμας Σάβατζ, στο οποίο βασίστηκε η ομότιτλη ταινία της Τζέιν Κάμπιον, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγκυρα. 

politeia link more

 

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Alphaville, του Ζαν-Λικ Γκοντάρ: 60 χρόνια μετά, η σκοτεινή αλληγορία για την τεχνολογική παράνοια στα θερινά σινεμά

Alphaville, του Ζαν-Λικ Γκοντάρ: 60 χρόνια μετά, η σκοτεινή αλληγορία για την τεχνολογική παράνοια στα θερινά σινεμά

Η εμβληματική ταινία επιστημονικής φαντασίας Alphaville του Ζαν-Λικ Γκοντάρ επιστρέφει στα θερινά σινεμά 60 χρόνια μετά την πρώτη προβολή της σε αποκατεστημένη ψηφιακή κόπια 4Κ από τη Summer Classics. Πρωταγωνιστούν: Έντι Κονσταντίν, Άννα Καρίνα, Ακίμ Ταμίροφ. Από τις 19 Ιουνίου, στα θερινά σινεμά.

Επιμ...

Σινεμά κάτω απ' τα αστέρια με κλασικά αριστουργήματα: Το πρόγραμμα και οι ειδικές προσφορές της Summer Cinemas

Σινεμά κάτω απ' τα αστέρια με κλασικά αριστουργήματα: Το πρόγραμμα και οι ειδικές προσφορές της Summer Cinemas

Κλασικά αριστουργήματα, σπάνιες επανεκδόσεις και επετειακές προβολές περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της Summer Cinemas που απλώνεται σε 22 θερινούς κινηματογράφους. Δείτε εδώ ποιες ταινίες έχουν προγραμματιστεί αλλά και πώς μπορείτε να διεκδικείτε προσκλήσεις και να επωφελείστε από τις ειδικές online προσφορές&n...

«Το Φοινικικό σχέδιο» του Γουές Άντερσον – Αντικαπιταλιστικό σχόλιο με μαύρο χιούμορ

«Το Φοινικικό σχέδιο» του Γουές Άντερσον – Αντικαπιταλιστικό σχόλιο με μαύρο χιούμορ

Για την ταινία «Το Φοινικικό σχέδιο», του Γουές Άντερσον.

Γράφει ο Θόδωρος Σούμας

Το τελευταίο διάστημα είδα στις αίθουσες δύο καλές ταινίες, που η θέασή τους με ευχαρίστησε και με προβλημάτισε, η μία ήταν το «Οh, Canada» του πολύ σημαντικού, 79χρονου, «μοραλιστή» Αμερικανού σκηνο...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Στην Αθηνά Ψυλλιά το 5ο Βραβείο Μετάφρασης ΛΕΑ – Για το μυθιστόρημα «Αρχαία καλλιέργεια» του Ραντουάν Νασσάρ

Στην Αθηνά Ψυλλιά το 5ο Βραβείο Μετάφρασης ΛΕΑ – Για το μυθιστόρημα «Αρχαία καλλιέργεια» του Ραντουάν Νασσάρ

Η Αθηνά Ψυλλιά τιμήθηκε με το 5ο Βραβείο Μετάφρασης ΛΕΑ (Λογοτεχνία Εν Αθήναις) για το μυθιστόρημα «Αρχαία καλλιέργεια» του Ραντουάν Νασσάρ (Raduan Nassar), που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη. © για τις εικόνες: Sissy Morfi 

Επιμέλεια: Book Press

...
«Τι δημοκρατίες θα υπάρχουν το 2050; Μεταδημοκρατία, μεταπολιτική, μετακόμματα» του Γιώργου Σιακαντάρη (κριτική) – Αναγνωρίζοντας τις μεταλλάξεις κόντρα στον κυνισμό

«Τι δημοκρατίες θα υπάρχουν το 2050; Μεταδημοκρατία, μεταπολιτική, μετακόμματα» του Γιώργου Σιακαντάρη (κριτική) – Αναγνωρίζοντας τις μεταλλάξεις κόντρα στον κυνισμό

Για το δοκίμιο του Γιώργου Σιακαντάρη «Τι δημοκρατίες θα υπάρχουν το 2050; – Μεταδημοκρατία, μεταπολιτική, μετακόμματα» (εκδ. Αλεξάνδρεια). 

Γράφει ο Λάμπρος Α. Φλιτούρης

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μάς βομβαρδίζου...

«Τρεις ιστορίες» του Γκυστάβ Φλωμπέρ – Στην καρδιά της μυθοπλασίας

«Τρεις ιστορίες» του Γκυστάβ Φλωμπέρ – Στην καρδιά της μυθοπλασίας

Για το τελευταίο βιβλίο του Γκυστάβ Φλωμπέρ [Gustave Flaubert] «Τρεις ιστορίες» (μτφρ. Τιτίκα Δημητρούλια, επίμετρο Σωτήρης Παρασχάς, εκδ. Αντίποδες).

Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης

«Συγκρίνοντας την εικόνα με το κείμενο, ο αναγνώστης θα σκεφτόταν: “Δεν καταλαβαίνω τίποτα, πώς έ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Η απόδραση της τελείας» του Γιάννη Ζευγώλη (προδημοσίευση)

«Η απόδραση της τελείας» του Γιάννη Ζευγώλη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Γιάννη Ζευγώλη «Η απόδραση της τελείας», η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες ημέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Σας μάζεψα, αγαπημένα μου σημεία, όλα εδώ για να σας ανακοινώσω την ...

«Μου πέθανες» του Ζοζέ Λουίς Πεϊσότο (προδημοσίευση)

«Μου πέθανες» του Ζοζέ Λουίς Πεϊσότο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αφήγημα του Πορτογάλου συγγραφέα Ζοζέ Λουίς Πεϊσότο [José Luís Peixoto], «Μου πέθανες» (μτφρ. Ζωή Καραμπέκιου), το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Μπήκα σ...

«Ένα δικό του δωμάτιο» του Παναγιώτη Γούτα (προδημοσίευση)

«Ένα δικό του δωμάτιο» του Παναγιώτη Γούτα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση ενός διηγήματος από τη συλλογή διηγημάτων του Παναγιώτη Γούτα «Ένα δικό του δωμάτιο», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 30 Μαΐου από τις εκδόσεις Ρώμη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΔΑΚΡΥΑ

Γέρασε πια, θα πλησιάζει τα ενε...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 πρόσφατα κουίρ βιβλία για τον «μήνα υπερηφάνειας»

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 πρόσφατα κουίρ βιβλία για τον «μήνα υπερηφάνειας»

Ιούνιος, μήνας υπερηφάνειας και διεκδικήσεων για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Επιλέξαμε 10 βιβλία του 2025 με κουίρ χαρακτήρες που απομακρύνονται από τη στερεοτυπική αναπαράσταση και αποκτούν ρεαλιστικές διαστάσεις. Στην κεντρική εικόνα, έργο της κουίρ καλλιτέχνιδας των αρχών του 20ου αιώνα Gluck. 

Γράφει η ...

Τραύμα σε ψυχή και σώμα: Πέντε πρόσφατα δοκίμια ψυχανάλυσης που ξεχωρίζουν

Τραύμα σε ψυχή και σώμα: Πέντε πρόσφατα δοκίμια ψυχανάλυσης που ξεχωρίζουν

Πέντε μελέτες που κυκλοφόρησαν προσφάτα πραγματεύονται τη σχέση του νου με το σώμα, την έννοια του «τραύματος», αλλά και τη θέση της ψυχανάλυσης στον σύγχρονο κόσμο. Κεντρική εικόνα: Ο Σίγκμουντ Φρόιντ.

Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωργίου

...
Καρδιά, εγκέφαλος, τραύμα, αυτισμός: Τέσσερα βιβλία για την κατανόηση του ανθρώπινου οργανισμού από τις εκδόσεις Gutenberg

Καρδιά, εγκέφαλος, τραύμα, αυτισμός: Τέσσερα βιβλία για την κατανόηση του ανθρώπινου οργανισμού από τις εκδόσεις Gutenberg

Ποιος είναι ο ακριβής ρόλος της καρδιάς και ποιος του εγκεφάλου; Ποιοι μύθοι σχετικά με αυτά τα δύο όργανα καλλιεργούνται από τη σύγχρονη κουλτούρα; Τι αποτελεί «τραυματική εμπειρία» και πώς μπορούμε να αλληλεπιδράσουμε αποτελεσματικά με τα νεαρά αυτιστικά άτομα; Τέσσερα νέα βιβλία από τις εκδόσεις Gutenberg καταπιά...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

12 Δεκεμβρίου 2024 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2024

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα: Εκατό καλά λογοτεχνικά βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2024 από τα πολλά περισσότερα που έπεσαν στα χέρια μας, με τη μεταφρασμένη πεζογρα

ΦΑΚΕΛΟΙ