vivlia gia paidia 2018 700

Προτάσεις για παιδιά από τη βιβλιοπαραγωγή του τελευταίου χρόνου.

Επιμέλεια: Ελένη Κορόβηλα

Τα βιβλία χωρίζονται σε χριστουγεννιάτικα λόγω εποχής, γνώσεων για όλα τα ενδιαφέροντα και εικονογραφημένα για πολύ μικρούς αλλά και μεγαλύτερους αναγνώστες. 

10 + 1 ΒΙΒΛΙΑ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ

psychogios dr seuss«Κάθε Κάποιος στην Κάποιων-πόλη τα Χριστούγεννα λατρεύει..., ... μα ο Γκριντς που ζει έξω από την Κάποιων-πόλη, με τα Χριστούγεννα αγριεύει!». Από τον πολύ σημαντικό και ξεχωριστό δρ Σους, με το έργο του οποίου έχουν μεγαλώσει εκατομμύρια παιδιά έρχεται ο Γκριντς, ο κατεργάρης των Χριστουγέννων (εκδ. Ψυχογιός). Η απόδοση του Φίλιππου Μανδηλαρά μεταφέρει όλο το νεύρο, τη σπιρτάδα και το χιούμορ του γκρινιάρη Γκριντς που κάνει ό,τι μπορεί για να σταματήσει τα Χριστούγεννα. Θα τα καταφέρει; Οι αγαπημένοι ήρωες των μικρών που δημιουργεί ο Axel Scheffer, ikaros tik tellaΤικ και Τέλα, στολίζουν πάντως Το χριστουγεννιάτικο δέντρο (εκδ. Ίκαρος), τοποθετούν τα δώρα κι όταν τα ανοίγουν βρίσκουν ακριβώς αυτό που ήθελαν δείχνοντας στα παιδιά πως η αξία του δώρου δεν είναι πάντα στο περιεχόμενο.

metaixmio grammataΔώρα απλά μα μεγάλη αξία μοιράζει και ο Αϊ-Βασίλης της Κατερίνας Ζωντανού στην ιστορία Γράμματα από τον Αϊ-Βασίλη που εικονογράφησε η Γεωργία Συλλαίου (εκδ. Μεταίχμιο). Μια υπέροχη ιστορία για το μήνυμα των Χριστουγέννων όπως την έγραψε η σπουδαία Astrid Lindgren και εικονογραφήθηκε από την Eva Eriksson είναι Ο Νάνος και η Αλεπού (εκδ. Μάρτης). Μια Χριστουγεννιάτικη Ευχή (εκδ. Μεταίχμιο) κάνεις ο μικρός Θίο την παραμονή Χριστουγέννων όταν έξω από το παράθυρό του βλέπει ένα παράξενο αστέρι: Εύχεται να είχε μερικούς φίλους να του κάνουν παρέα. Στο βιβλίο της Κάθριν martis alepouΡάντελ σε εικονογράφηση Έμιλι Σάτον, η ευχή θα αρχίσει να πραγματοιείται χάρη στη μαγεία των Χριστουγέννων.

Αυτή είναι η εποχή του χρόνου, περισσότερο από κάθε άλλη για να διαβαστεί η ιστορία του Καρυοθραύστη. Σε αυτή την εκδοχή μουσικο-βιβλίου Η ορχήστρα διηγείται: Ο Καρυοθραύστης (εκδ. Πατάκη) η Katy Flint (μετφρ. Μαρία Παπαγιάννη) η μάχη του Βασιλιά των Ποντικών ζωντανεύει υπό τους ήχους της μουσικής του Τσαϊκόφσκι. Στην πιο εμβληματική METAIXMIO XMAS EFHIιστορία που γράφτηκε στην ιστορία της λογοτεχνίας εμπνευσμένη από το θαύμα που υπόσχεται η γέννηση του θείου βρέφους, την «Χριστουγεννιάτικη ιστορία» του Καρόλου Ντίκενς βασίστηκε η Σοφία Παράσχου για να φτιάξει Τα υπέροχα Χριστούγεννα του Γατόνου Φον Νιάου (εκδ. Ψυχογιός), με εικονογράφηση Ν. PATAKIS ORRCHESTRA KARYOTHRAFSTHSΓιαννόπουλου, του γάτου που δεν αγαπούσε τα Χριστούγεννα. Τα μεγαλύτερα παιδιά που αγαπούν τις ιστορίες του Δρ Πορδαλού του Τζο Νέσμπο σε μετάφραση Κρυστάλλης Γλυνιαδάκη, θα διαβάσουν με αγωνία για τις προσπάθειες του Μπούλη και της Λίζας οι οποίοι έχουν πολλά να κάνουν για να σώσουν την αγαπημένη γιορτή ενώ εξυφαίνεται Η συνωμοσία των Χριστουγέννων (εκδ. Μεταίχμιο). 

metaixmio darlashΜια ιστορία ανδρείας που ξεκινά κάποια μακρινά Χριστούγεννα αφηγείται η Αγγελική Δαρλάση. Το ωραιότερο χριστουγεννιάτικο στολίδι (εκδ. Μεταίχμιο) εικονογραφημένο από την Αλεξία Οθωναίου κρέμεται στο δέντρο ενός σπιτιού για να θυμίζει έναν από τους αγριότερους πολέμους της ανθρωπότητας και να μεταφέρει μήνυμα ελπίδας πως ακόμη και σε συνθήκες απόλυτης φρίκης και εξαχρείωσης η μαγεία μπορεί να βρει τρόπο να ζεστάνει τους ανθρώπους και πως χριστουγεννιάτικα δεντράκια μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους στα χαρακώματα του πιο σκληρού πολέμου.

Χριστουγεννιάτικες δουλειές για μικρά χεράκια προτείνει η πάντα δημιουργική ομάδα ElniPlex με Τα Φυλλαράκια των Χριστουγέννων (εκδ. Μεταίχμιο) όπως και η Ντον Μέιτσελ με τις Απίθανες δραστηριότητες: Χριστούγεννα (εκδ. Πατάκη). 

metaixmio fyllarakia

patakis xmas drasthriothtes

psychogios yperoha xmas metaixmio nesbo
       

 

12 ΒΙΒΛΙΑ ΓΝΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΜΙΚΡΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ

ikaros epohi deinosavrwnΘηρευτές και φυτοφάγοι έζησαν και χάθηκαν σε μια μακρινή εποχή. Η εποχή των δεινοσαύρων (εκδ. Ίκαρος) δεν είναι μια επινοημένη από το Χόλυγουντ περίοδος της ιστορίας αλλά η περίοδος όπου βρίσκονται οι ρίζες της εξέλιξης. Το βιβλίο των dr Steve Brusatte IKAROS EDWκαι Daniel Chester πρέπει να βρίσκεται στη βιβλιοθήκη των μικρών ειδικών στην «δεινοσαυρολογία» που παθιάζονται παίζοντας με βροντόσαυρους, τρικεράτοπες και τυραννόσαυρους ενώ ταυτόχρονα μαθαίνουν. Βρισκόμαστε εδώ (εκδ. Ίκαρος) είναι ο τίτλος οπυ επέλεξε ο σημαντικός συγγραφέας και εικονογράφος βιβλίων για παιδιά Oliver Jeffers. Το βιβλίο ξεφεύγει από την κατηγορία καθώς είναι γραμμένο με την έγνοια του πατέρα που δημιουργεί σημεία αναφοράς για τον PATAKIS EPISTHMHνεογέννητο γιο του επιδιώκοντας να του δείξει πώς να πορευτεί με σεβασμό και γνώση στη διαδρομή του στη ζωή. Λίγο αργότερα, τα παιδιά συγκεντρώνουν πολλές πληροφορίες και γνώσεις για την επιστήμη από τα διαβάσματά τους, τις ταινίες και βέβαια τα μαθήματά τους.

Στο πολύ καλοσχεδιασμένο βιβλίο 100 βήματα για την επιστήμη – Γιατί πέτυχε, πώς το ανακάλυψαν (εκδ. Πατάκη) της Lisa Jane Gillespie kaleidoskopio episthmonasθα τις βάλουν όλες σε τάξη με πολύ ευχάριστο τρόπο. Ακόμη ένα βιβλίο για να εξοικειωθούν με ευχάριστο τρόπο τα παιδιά με επιστημονικά θέματα είναι Το βιβλίο αυτό πιστεύει ότι είσαι επιστήμονας, (εκδ. Καλειδοσκόπιο). Υπόσχεται, με δραστηριότητες εμπνευσμένες από το Wonder Lab του Science Museum του Λονδίνου, να δείξει το δρόμο στους μικρούς αναγνώστες για να παρατηρούν, να κάνουν ερωτήσεις, πειράματα και να επιβεβαιώνουν τα συμπεράσματά τους, με δυο λόγια να σκέφτονται και να ενεργούν με επιστημονική μέθοδο. ikaros planhths ghΠροορισμός: Διάστημα και Προορισμός: Πλανήτης Γη (εκδ. Ίκαρος), δυο βιβλία με επιστημονική σφραγίδα, στοιχεία και απαντήσεις για πλήθος μικρών και μεγάλων ερωτήσεων καθώς και από ένας χάρτης που κωδικοποιεί ενώ δίνει αίσθηση της μεγάλης εικόνας για το πού βρίσκεται τι. Στο Χρονολόγιο (εκδ. Πατάκη) του Πέιτερ Χους, τα μεγαλύτερα παιδιά θα ταξιδέψουν στο χρόνο μέσα από ένα ταξίδι αισθητικής πληρότητας. Από το Μπιγκ Μπανγκ μέχρι τις μέρες μας, όλες οι βασικές patakis chronologioπληροφορίες συμπληρώνουν την εκπληκτική εικονογράφηση του καταξιωμένου Βέλγου δημιουργού.

Σε μια εξερεύνηση στον μαγικό, περίπλοκο εξαιρετικά οργανωμένο κόσμο των μελισσών καλεί το βιβλίο Μέλισσες (εκδ. Μικρή Σελήνη) του Wojciech Grajkowski, μτφρ. Μαριάννα Ψύχαλου. Βιβλίο γνώσεων, περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και ταυτόχρονα υψηλής αισθητικής χάρη στην εικονογράφηση του σημαντικού Πολωνού γραφίστα και εικονογράφου Piotr Socha. Τα μεγαλύτερα παιδιά που mikrh selhnh melissesαγαπούν τις περιπέτειες στη φύση θα βρουν πολύτιμο συνοδοιπόρο τον οδηγό του Bear Grylls Επιβίωση στη φύση (εκδ. Πατάκη). Χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές σε ένα βιβλίο που έχει τη θέση του σακίδιο κάθε μικρού εξερευνητή.

PATAKIS ODHGOS EPIVIWSHSΞεχωριστή και διακριτή υποκατηγορία στα βιβλία γνώσεων τα τελευταία δυο χρόνια, τα βιβλία που παρουσιάζουν και εξαίρουν σπουδαίες γυναίκες οι οποίες με το έργο τους και το παράδειγμά τους άνοιξαν δρόμους και σημάδεψαν την Ιστορία σε μεγαλύτερη ή μικρότερη κλίμακα. Για Υπέροχες γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο (εκδ. Μεταίχμιο) μιλά η Κέιτ Πάνκχερστ. Τα πορτρέτα συγγραφέων, επιστημόνων, πρωτοπόρων δημιουργών συμπληρώνονται από ένα χρήσιμο γλωσσάρι που συνδέει το έργο ή την δράση τους με τα επιτεύγματά τους και το τελικό αποτύπωμά τους στην κοινωνία. Πενήντα Γυναίκες και Άντρες που άλλαξαν τον κόσμο (εκδ. Πατάκη) επιλέγει η Λίλυ Μάρρεϋ. Μια επιλογή που καλύπτει ευρύτατο φάσμα δράσεων και κατορθωμάτων και δεν αφήνει κανένα περιθώριο για συγκρίσεις για το ποιο φύλο τα καταφέρνει καλύτερα. Η Ιστορία μέσα από στάσεις σε εννέα σταθμούς καταγράφεται με τη φωνή της έφηβης στα τέλη του '60 Μαρίζας Ντεκάστρο. Η συγγραφέας περιγράφει την δική της πορεία ενηλικίωσης κατά τις 2651 ημέρες δικτατορίας (εκδ. Μεταίχμιο) που άλλαξαν για πάντα την ίδια και τη χώρα και διαμόρφωσαν τη γενιά του Πολυτεχνείου που σημάδεψε με τις επιλογές της τη μεταπολιτευτική Ελλάδα. Η μαρτυρία – δώρο της Μαρίζας Ντεκάστρο προς τα σημερινά παιδιά πλαισιώνεται από τις εικόνες του Βασίλη Παπαγεωργίου. 

IKAROS DIASTHMA metaixmio yperohes gynaikes metaixmio decastro diktatoria PATAKIS GYNAIKES ANDRES
       

12 ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΜΙΚΡΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ

PATAKIS GEROULANOUΈνας αρκούδος μια φορά (εκδ. Πατάκη) είναι ο τίτλος της ιστορίας που με ευαισθησία και αγάπη έγραψε η Ελένη Γερουλάνου και με μεγάλη φροντίδα και προσοχή στην αποτύπωση λεπτομερειών που αναδεικνύουν τα μηνύματα του kaleidoskopio pygolabidaκειμένου εικονογράφησε η Ίρις Σαμαρτζή. Αφιερωμένο στην πρόσφατα εκλιπούσα Μαρία Αργυριάδη, δημιουργό του Μουσείου Μπενάκη Παιχνιδιών, είναι μια ευρηματική ιστορία αποδοχής, σεβασμού και αγάπης που θα διαβαστεί ξανά και ξανά. Και το 2019 θα είναι η χρόνια του. Ο αγαπημένος πολλών γενιών παιδιών Έρικ Καρλ θα γιορτάσει τα 50α γενέθλια της πολύ πεινασμένης κάμπιας του ενώ ο ίδιος θα συμπληρώνει τα 90. Τα πολύ μικρά παιδάκια μπορούν να το γιορτάσουν κάνοντας παρέα σε Μια πυγολαμπίδα πολύ μόνη (εκδ. Καλειδοσκόπιο). Για τη χαρά του παιχνιδιού με τα χρώματα και τα σχήματα, patakis bizelakisγια τη χαρά της ανακάλυψης  νέων φίλων, για την ομορφιά των εικόνων. Μπιζελάκης (εκδ. Πατάκη) των Ντάβιντε Καλί και Σεμπαστιέν Μουρραίν 

martis mikres nychterinesΓια την πιο τρυφερή στιγμή της μέρας, την ώρα της καληνύχτας χρειάζονται Μικρές νυχτερινές ιστορίες (εκδ. Μάρτης) όπως της έγραψε η Kitty Crowther (μτφρ. Ξένια Καλογεροπούλου). Τρια μικρά παραμύθια μέσα στην ιστορία της μαμάς Αρκούδας που με τρυφερότητα κι αγάπη συνοδεύει το αρκουδάκι της στην ώρα του ύπνου. Και για την καλημέρα; Ο Κυριάκος ο σαγόνιας (εκδ. Παπαδόπουλος) του Jarvis, μτφρ. Μάνος Μπονάνος PAPADOPOULOS KYRIAKOSξεκινά πάντα βουρτσίζοντας ένα ένα τα τρομαχτικά, κοφτερά του δόντια για να συνεχίσει με τρομάρες, αστείες συναντήσεις, στεναχώριες και καινούργιες φιλίες. Αναζητώντας την ιδέα εξελίσσεται Η ιστορία του Αρκούδου (εκδ. Ίκαρος) των Claire Freedman και Alison Friend, μτφρ. Μαρία Ζουράρη. Μια τρυφερή περιήγηση στο δάσος για IKAROS ARKOUDOSέναν αρκούδο που αγαπά το διάβασμα, τις ιστορίες και τους φίλους του με τρυφερή εικονογράφηση. Η δύναμη της αφήγησης μέσω της εικονογράφησης είναι η υψηλή τέχνη της Ρεμπέκα Ντοτρεμέρ. Οι πλούσιες ώρες του Ζακομινούς Γκενσμπορό (εκδ. Μεταίχμιο), μτφρ. Μάρω Ταυρή, είναι τόσο πλούσιες και γεμάτες παραπομπές, METAIXMIO JACOMINOUSσυνδέσεις, συνδυασμούς, χρωματισμούς που τα παιδιά μικρά αλλά και μεγαλύτερα θα εντοπίσουν αμέτρητα νήματα για να ακολουθήσουν πώς ξετυλίγονται φανταστικές ιστορίες. Δομημένο με ανάσες κειμένου ανάμεσα στους πραγματικούς πίνακες που στήνει η Ντοτρεμέρ, το βιβλίο είναι ένα δώρο υψηλής αισθητικής απόλαυσης.

Το όραμα ενός ειρηνικού κόσμου περιέγραψε με το αθάνατο τραγούδι του ο Τζον Λένον Imagine (εκδ. Μίνωας). Η έκδοση με πρόλογο της συζύγου του Γιόκο Όνο, εικονογράφηση του Ζαν Ζουλιέν και μετάφραση Φοίβου Δεληβοριά έγινε σε συνεργασία με τη Διεθνή Αμνηστία. MINOAS IMAGINEΜια φορά κι ένα δάσος μαγεμένο (εκδ. Πατάκη) από τον Κρις Ρίντελ, μτφρ. Φίλιππος Μανδηλαράς, επειδή Το δάσος είναι βαθύ και σκοτεινό, σε περιμένουν δοκιμασίες ένα σωρό. Κάθε δρομάκι ανοίγει μια νέα ιστορία, κάθε σου βήμα γυρίζει και μια νέα σελίδα. Με ηρωίδα την Πράσινη, μια περιήγηση στο δάσος με συναντήσεις με ήρωες των κλασικών παραμυθιών ένα παραμύθι που θα ανταμείψει τα μικρά παιδιά για την ευρηματικότητα, το χιούμορ και τη φαντασία συστατικά με τα οποία είναι γραμμένο. Τέλεια παρέα θα κάνουν τα μικρά παιδιά με την Ντετέκτιβ Άνιες (εκδ. Πατάκη) της Τζούλια Ντόναλντσον, εικονογράφηση Σάρα Ότζιλβι. Η πανέξυπνη σκυλίτσα μυρίζεται τα μυστήρια και ξετρυπώνει τις λύσεις τους παρέα με τα παιδιά. Η χαρά, το παιχνίδι, οι ανέμελες στιγμές των παιδιών έχουν και την άλλη τους πλευρά, τις στιγμές που η λύπη με αιτία ή χωρίς ξεχειλίζει χωρίς πάντα το συναίσθημα να βρίσκει διέδοξο και γίνεται Ένα ποτάμι μέσα μου (εκδ. Πατάκη). Η Μαρία Ρουσάκη έγραψε και η Σοφία Γαλή εικονογράφησε μια τρυφερή ιστορία για τα συναισθήματα που κυλούν μέσα μας και το πόσο ανακουφιστικό είναι να γίνονται ποτάμι και να ρέουν ακολουθώντας το δρόμο της ζωής. Η γενναία τοσοδούλα (εκδ. Μεταίχμιο) της Ανν Λέισεν, σε μετάφραση της Αργυρώ Πιπίνη είναι μια επαναφήγηση του κλασικού παραμυθιού του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν με όμορφη εικονογράφηση.  

patakis prasinh PATAKIS DETECTIVE ANIES patakis potami metaixmio tosodoula
       

Καλές αναγνώσεις και καλές γιορτές! 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ένα βιβλίο για παιδιά: «Το χαλασμένο τηλέφωνο» του Μόρτεν Ντερ

Ένα βιβλίο για παιδιά: «Το χαλασμένο τηλέφωνο» του Μόρτεν Ντερ

Για το βιβλίο για παιδιά «Το χαλασμένο τηλέφωνο» (μτφρ. Γεωργία Τσάκωνα) του Μόρτεν Ντερ σε εικονογράφηση Σόφι Λουίζ Νταμ, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ηλίβατον.

Της Ελένης Κορόβηλα

Λίγα λόγια ...

Ένα βιβλίο για παιδιά: «Οι δικοί μου άνθρωποι», της Μαρίζας Ντεκάστρο

Ένα βιβλίο για παιδιά: «Οι δικοί μου άνθρωποι», της Μαρίζας Ντεκάστρο

Για το βιβλίο για παιδιά «Οι δικοί μου άνθρωποι» της Μαρίζας Ντεκάστρο σε εικονογράφηση Χαράς Μαραντίδου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο. 

Της Ελένης Κορόβηλα

Λίγα λόγια για το βιβλίο 

Ορμώμενη από μια ...

Ένα βιβλίο για εφήβους: «Αν έρθεις σαν τον άνεμο», της Τζάκλιν Γούντσον

Ένα βιβλίο για εφήβους: «Αν έρθεις σαν τον άνεμο», της Τζάκλιν Γούντσον

Για το μυθιστόρημα για εφήβους «Αν έρθεις σαν τον άνεμο» (μτφρ. Αργυρώ Πιπίνη) της Τζάκλιν Γούντσον που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Της Ελένης Κορόβηλα

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Συγγραφέας με σημαντική και μακρά πορεία σ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Η πλατφόρμα έδωσε στη δημοσιότητα το teaser trailer του σίριαλ 16 επεισοδίων που προσπαθεί να οπτικοποιήσει το εμβληματικό μυθιστόρημα «100 χρόνια μοναξιά» του νομπελίστα Κολομβιανού συγγραφέα. Κεντρική εικόνα: © Netflix. 

Επιμέλεια: Book Press

...
Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Την Κυριακή 28 Απριλίου στις 20:00 στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ θα πραγματοποιηθεί η τελευταία ανάγνωση της επιτυχημένης σειράς «Παραβάσεις / Αναγνώσεις», του θεατρικού αναλόγιου που επιμελείται η σκηνοθέτης Σύλβια Λιούλιου. Αυτή τη φορά, η Άννα Κοκκίνου συνεργάζεται με τον Νίκο Βελιώτη και διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» τ...

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Καλεσμένοι στη βραδιά μιλούν για το έργο του κορυφαίου στιχουργού, ενώ θα ακουστούν και τραγούδια σε ποίηση Νίκου Γκάτσου με τη Μαρία Κρασοπούλου και τον Νικόλα Παλαιολόγο.

Επιμέλεια: Book Press

Ο Δήμος Καλαμάτας και ο Τομέας Λόγου και Γραμμάτων της Κ.Ε. «ΦΑΡΙΣ», διοργανώνουν...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Πέντε βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα μάς δείχνουν τον δρόμο για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή, μέσα από δεδομένα που προέκυψαν από σημαντικές επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών και από πολύτιμα αποστάγματα πνευματικής εμβάθυνσης. 

Γράφει η Ελεάνα Κολοβού 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ