
Από τις «Περιπέτειες του Χων Φιν» στο «Τελευταία έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ» και από τις περιπέτειες της γραφής στο «Περί συγγραφής» στις περιπέτειες της «Φράννυ και του Ζούι». Αυτά είναι κάποια από τα βιβλία της ζωής της Λουκίας Δέρβη.
Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός
Το πρώτο βιβλίο που θυμάμαι
Χάιντι της Johanna Spiri.
Είχα μαγευτεί τόσο πολύ από τις περιπέτειές στη μακρινή Ελβετία, που αποφάσισα να σπουδάσω διοίκηση ξενοδοχειακών επιχειρήσεων σε αυτή τη χώρα όταν μεγάλωσα.
Το αγαπημένο μου βιβλίο ως παιδί
Χωκ Φιν του Μάρκ Τουέην.
Ένα βιβλίο που μου έμαθε τη σημασία της φιλίας χωρίς όρια.
Το βιβλίο που σημάδεψε την εφηβεία μου
Ο μύθος του Σίσυφου του Αλμπέρ Καμύ.
Σχεδόν ό,τι ήθελα να μάθω για τη ζωή και τον έρωτα τα διάβαζα σε εκείνο το βιβλίο.
Το βιβλίο που επηρέασε τη σκέψη μου
Τα δοκίμια του Πιερ Πάολο Παζολίνι για τον κινηματογράφο και την έννοια του υποκειμενικού πλάνου.
Το βιβλίο που με έκανε να θέλω να γίνω συγγραφέας
«On writing» του Στίβεν Κινγκ.
![]() |
![]() |
Από μικρή ονειρευόμουν να γίνω συγγραφέας αλλά το έργο Τελευταία έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Στίβεν Κινγκ καθώς και το αυτοβιογραφικό βιβλίο του «On writing» ήταν αυτά που μου έδωσαν την τελική ώθηση.
Το βιβλίο που ξαναδιαβάζω
ΖΑΪΔΑ ή Η καμήλα στα χιόνια του Αλέξη Πανσέληνου.
Το βιβλίο που χαρίζω
Φράνι και Ζούι του Τζ. Ντ. Σάλιντζερ.
Δύο εκκεντρικά αδέρφια που ψάχνουν το νόημα της ζωής.
Το βιβλίο που άργησα να ανακαλύψω
Το πορτρέτο του καλλιτέχνη ως νεαρού σκύλου του Ντίλαν Τόμας.
Νομίζω πως είναι από τα πιο ωραία διηγήματα που έχω διαβάσει τα τελευταία χρόνια.
Το βιβλίο που ντρέπομαι να λέω ότι έχω διαβάσει
Δεν μπορώ να θυμηθώ κάποιο τέτοιο βιβλίο.
Το βιβλίο που διαβάζω τώρα
Κόκκινα φύλλα του Ουίλλιαμ Φώκνερ.
Η γραφή του συγγραφέα που με διαπερνά από τις πρώτες του σελίδες.
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα
Η Λουκία Δέρβη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972. Έχει εκδώσει μυθιστορήματα, συλλογές διηγημάτων και μια νουβέλα. Η νουβέλα της Ομπρέλες στον ουρανό (εκδ. Μελάνι, 2009) ήταν στη βραχεία λίστα για το βραβείο του περιοδικού «Διαβάζω» ενώ το μυθιστόρημά της Θέα Ακρόπολη (εκδ. Μεταίχμιο, 2019) ήταν στη βραχεία λίστα για το βραβείο του περιοδικού «Κλεψύδρα» καθώς και για το «Athens Prize for Literature». Διηγήματά της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά, σουηδικά, πολωνικά και ρουμανικά. Τελευταίο της βιβλίο, η συλλογή διηγημάτων Ακούω φωνές (εκδ. Μεταίχμιο).