okto ekdotes 4

Εννέα μικροί εκδοτικοί οίκοι που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια σε αντίξοες συνθήκες διεκδικούν θέση στο ελληνικό εκδοτικό τοπίο καταθέτοντας νέες προτάσεις. Μας μιλούν για τα αγαπημένα βιβλία τους και δίνουν το στίγμα τους. 

Του Κώστα Αγοραστού

Τα τελευταία χρόνια υπήρξαν άνθρωποι, ορισμένοι ήδη με ευδόκιμη θητεία στον εκδοτικό χώρο, που αποφάσισαν να ρισκάρουν και να αναλάβουν την ευθύνη μιας ενεργού συμμετοχής στα εκδοτικά πράγματα. Νέοι, με όραμα και ξεχωριστό στίγμα εκδοτικοί οίκοι έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Αυτό που τους κάνει να ξεχωρίζουν είναι η γνώση και η προσεκτική μελέτη των πρώτων κινήσεών τους, ώστε να δώσουν το στίγμα τους όσο πιο γρήγορα και χωρίς οικονομικές αστοχίες. 

 

okto ekdotes 5Εκδόσεις ΕΝΥΠΝΙΟ

Οι εκδόσεις Ενύπνιο από το πρώτο τους βιβλίο έδειξαν με σαφήνεια ότι εξίσου με τη λογοτεχνική αξία των κειμένων που θα εκδίδουν θα φροντίζουν και για την τυπογραφική αρτιότητα των εκδόσεών τους. Ο Στάθης Ιντζές απάντησε στις ερωτήσεις μας.

Πώς θα περιγράφατε το στίγμα σας στον εκδοτικό χώρο; Πείτε μας δυο λόγια για την απόφασή σας να γίνετε εκδότης.

Οι εκδόσεις Ενύπνιο δημιουργήθηκαν με σκοπό να καλύψουν όλο το φάσμα της ξένης και ελληνικής λογοτεχνίας. Η αρχή των εκδόσεών μας είναι η κυκλοφορία τόσο ξένων τίτλων, είτε πρόκειται για κλασικούς είτε για σύγχρονους συγγραφείς, όσο και ελληνικών. Θεωρούμε σημαντικό για την εθνική μας λογοτεχνία να διατηρούμε μία ισορροπία ανάμεσα σε Έλληνες και ξένους συγγραφείς, συμβάλλοντας έτσι στη συνέχισή της.

Όσον αφορά την ενασχόλησή μου με το εκδοτικό κομμάτι, αυτή δεν υπήρξε προϊόν σκέψης ή επιδίωξη. Η ιδιότητα του εκδότη ακολούθησε εκείνη του συγγραφέα, μέσα από μία συγκυρία και τη διαπίστωση ότι είχα μία οικειότητα με την τεχνολογία του σχεδιασμού ενός βιβλίου. Στην πορεία έμελλε να γίνει το επάγγελμά μου και είμαι ευτυχής και ευγνώμων γι' αυτό.

Για ποιο βιβλίο που εκδώσατε αισθάνεστε περήφανος;

Αισθάνομαι περήφανος για όλα τα βιβλία που έχω εκδώσει ως τώρα, μιας και κάθε ένα από αυτά αποτελεί προσεκτική επιλογή. Ας μου επιτραπεί όμως να έχω μια «αδυναμία» στο πρώτο βιβλίο, σε αυτό δηλαδή που εγκαινίασε τις εκδόσεις Ενύπνιο. Πρόκειται για το Στις όχθες του Σάβου του Λάζα Λαζάρεβιτς, ενός Σέρβου κλασικού που παρέμενε στην αφάνεια για εκατό χρόνια και επανήλθε στη σύγχρονη αναγνωστική συνείδηση μέσα από την έκδοση αυτή.

Ποιο από τα βιβλία που σχεδιάζετε να εκδώσετε ξεχωρίζετε; 

Ξεχωρίζω για λόγους συναισθηματικούς την έκδοση των ποιημάτων της Αργεντίνας ποιήτριας Αλεχάντρα Πισαρνίκ, έξι χρόνια μετά την πρώτη ελληνική έκδοση, αυτή τη φορά σε μια εκτενέστερη και αναθεωρημένη εκδοχή με εμπεριστατωμένο συνοδευτικό υλικό. Ο λόγος είναι μία ιδιαίτερη αδυναμία που έχω στην ποίησή της, την οποία μελετώ εδώ και αρκετά χρόνια.

ENYPNIO EXΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΕΝΥΠΝΙΟ 

 

 

 

 

 

 


okto ekdotes 3
Φωτογραφία © Θανάσης Καρατζάς

Εκδόσεις CARNÍVORA

Οι εκδόσεις Carnívora εξειδικεύονται στο ισπανόφωνο νουάρ. Όλοι οι τίτλοι του μέχρι στιγμής παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό. Στα βραβεία ΕΒΓΕ για το 2020 ο João Linneu και οι εκδόσεις διακρίθηκαν για τον σχεδιασμό των εξωφύλλων τους, ενώ η Tania Cimatti έλαβε έπαινο για τον σχεδιασμό του λογότυπου των εκδόσεων. Η μεταφράστρια, και μία εκ των εκδοτριών, Ασπασία Καμπύλη απάντησε στις ερωτήσεις μας.

Πώς θα περιγράφατε το στίγμα σας στον εκδοτικό χώρο; Πείτε μας δυο λόγια για την απόφασή σας να γίνετε εκδότης.

Νομίζουμε ότι το στίγμα μας είναι ξεκάθαρο, άλλωστε αυτό ήταν εξαρχής η πρόθεσή μας: Ισπανόφωνο νουάρ σε συνδυασμό με διακριτή αισθητική ταυτότητα. Εφόσον στη δική μας περίπτωση δεν πρόκειται για έναν εκδότη αλλά για μια εκδοτική ομάδα, εξ ονόματος της οποίας απαντώ, επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό να προσθέσω και τα ονόματα των συνεργατριών μου, της Μυρτώς Στείρου, της Μίνας Δαφνομήλη και της Σύλβιας Σαχίνι.

Όσο για την απόφαση, πρόκειται μάλλον για μια ιδέα που γεννήθηκε σε μεταφραστικό αρχικά περιβάλλον. Πιο συγκεκριμένα αναφέρομαι στο γνωστό «παράπονο» των μεταφραστών ότι τα έργα τα οποία προτείνουν στους εκδότες σπανίως εκδίδονται, μολονότι οι μεταφραστές είναι σε θέση να γνωρίζουν πολύ καλά και από πρώτο χέρι τη δυναμική των εν λόγω βιβλίων. Η συγκεκριμένη ιδέα έγινε πραγματικότητα μέσα από διάφορες συγκυρίες, με σημαντικότερη εξ αυτών τη σχέση και τη συνεργασία με την ομάδα του Void (https://void.photo/), γεγονός το οποίο μας εξασφάλιζε, αφενός μεν, τη δυνατότητα να επιτύχουμε μια ιδιαίτερη και άμεσα αναγνωρίσιμη αισθητική ταυτότητα, αφετέρου δε, να επωφεληθούμε από την υπάρχουσα εκδοτική πείρα της συγκεκριμένης ομάδας.

Για ποιο βιβλίο που εκδώσατε αισθάνεστε περήφανη;

Το κάθε ένα από τα έξι βιβλία που έχουμε βγάλει μέχρι τώρα μας κάνει περήφανες, δεδομένου ότι πρόκειται για νουάρ που αναδεικνύουν τόσο τη λογοτεχνική αξία του είδους όσο και την καταγγελτική δύναμη της φωνής του. Αν, ωστόσο, έπρεπε οπωσδήποτε να ξεχωρίσω κάποιο, αυτό θα ήταν η Συνωμοσία της Μογγολίας του Ραφαέλ Μπερνάλ, κυρίως λόγω της ξεχωριστής θέσης που κατέχει στην ιστορία του είδους.

Ποιο από τα βιβλία που σχεδιάζετε να εκδώσετε ξεχωρίζετε;

Θα διάλεγα μάλλον Το Φιλί της Γυναίκας-Αράχνης του Μανουέλ Πουίχ. Ένα έργο πολυεπίπεδο και διαχρονικό, γραμμένο με εξαιρετική ευαισθησία και πρωτοποριακό, τόσο στην εποχή του όσο και σήμερα, για το ύφος και την επινοητικότητα των μέσων που χρησιμοποιεί. Αρκεί να πω ότι στο συγκεκριμένο βιβλίο ακόμα και οι Σημειώσεις του Συγγραφέα συνιστούν μια λογοτεχνική (και όχι μόνο) έκπληξη για τον αναγνώστη.

CARNIVORA EX 2ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ CARNÍVORA

 

 

 

 

 


okto ekdotes 2Εκδόσεις LOGGIA

Ο Νίκος Κουφάκης συστήθηκε στο αναγνωστικό κοινό με τη συλλογή διηγημάτων του Οικογενειακή πορσελάνη (εκδ. Κέδρος). Τώρα, με τις εκδόσεις Loggia στόχο έχει την παρουσίαση αμετάφραστων συγγραφέων στους Έλληνες αναγνώστες με προσεγμένη τυποτεχνική ταυτότητα. 

Πώς θα περιγράφατε το στίγμα σας στον εκδοτικό χώρο; Πείτε μας δυο λόγια για την απόφασή σας να γίνετε εκδότης.

Αν και ο παρορμητισμός δεν στάθηκε πάντοτε ο καλύτερός μου σύμβουλος, προς τα τέλη του 2016 μου φάνηκε καλή ιδέα να ασχοληθώ με τις εκδόσεις, παράλληλα με τη συγγραφική και τη μεταφραστική μου ιδιότητα. Από τον αρχικό ενθουσιασμό και μέχρι να κυκλοφορήσουν τα πρώτα μας βιβλία, μόλις τον Ιούνιο του 2020, χρειάστηκα τριάμισι χρόνια να αντιληφθώ ότι ο βαθμός ωριμότητας ενός σχεδίου έχει την καθοριστικότερη επίδραση στο εκδοτικό αποτέλεσμα. Οδηγός στις επιλογές μου, ωστόσο, παραμένει η διαίσθηση και μια ορισμένη αισθητική «γραμμή», που ελπίζω ότι δίνει το στίγμα της LOGGIA: η φιλοδοξία να συστήσουμε συγγραφείς που εμφανίζονται για πρώτη φορά στα ελληνικά γράμματα, η έμφαση στη λογοτεχνία με τη δημιουργία σειρών (η «πράσινη σειρά» για τη μεγάλη φόρμα, η «κίτρινη σειρά» για τη νουβέλα και το διήγημα, η «μοβ σειρά» για την ποίηση), οι αναφορές στην παραδοσιακή τυπογραφία, η πίστη ότι οι εικόνες που πλάθει η συγγραφική γλώσσα είναι συνήθως καλύτερες από τις εικόνες στα εξώφυλλα. 

Για ποιο βιβλίο που εκδώσατε αισθάνεστε περήφανος;

Από τη LOGGIA έχουν κυκλοφορήσει τρία βιβλία: Τα Περιστατικά στο εγγύς εξωπραγματικό του Μαξ Μπλέχερ (μτφρ. Βίκτωρ Ιβάνοβιτς). Το Σκοτεινό νερό του Νικόλα Πουλιέζε (μτφρ. Ευαγγελία Γιάννου), μυθιστόρημα με ατμοσφαιρική αφήγηση συντονισμένη στο ρυθμό της βροχής που κατακλύζει την Νάπολη για τέσσερεις μέρες. Την ποιητική ανθολογία Χαίρομαι που είμαι εδώ του Άλντεν Νόουλαν (μτφρ. Γιάννης Παλαβός), από τους σημαντικότερους Καναδούς ποιητές του 20ου αιώνα. Ο Μπλέχερ είναι ένας Ρουμάνος «κλασικός» του μοντερνισμού και είμαστε υπερήφανοι που τον συστήνουμε για πρώτη φορά στα ελληνικά. Θα χαρακτήριζα τη γραφή του ως απαραίτητο «προσάρτημα» στην λογοτεχνική ιστορία της αβάν-γκαρντ.

Ποιο από τα βιβλία που σχεδιάζετε να εκδώσετε ξεχωρίζετε; 

Η Εύα Μπέη, ζωγράφος και σύντροφος του Νίκου Καρούζου την τελευταία δεκαετία της ζωής του, μέσα από ημερολογιακές καταγραφές, σκιτσάρει με αφηγηματική δεινότητα μια ψυχοβιογραφική εικόνα του σπουδαίου ποιητή, τριάντα χρόνια μετά τον θάνατό του.

LOGGIA EXΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ LOGGIA

 

 

 

 

 

 


okto ekdotes 6Εκδόσεις ΜΑΓΜΑ

Οι εκδόσεις Μάγμα προσέχτηκαν αμέσως καθώς συνδύαζαν τίτλους δοκιμίων κλασικών συγγραφέων του είδους (σε καλές μεταφράσεις), με ευφάνταστα εξώφυλλα και μια «κόντρα» αισθητική σε σχέση με τα αυστηρά εξώφυλλα των δοκιμίων. Μαζί με τη σειρά μεταφρασμένης πεζογραφίας, οι εκδόσεις Μάγμα έχουν ήδη δώσει το στίγμα ενός εκδοτικού οίκου που ρισκάρει με τις επιλογές του. Ο Δημήτρης Μαρκόπουλος απάντησε στις ερωτήσεις μας.

Πώς θα περιγράφατε το στίγμα σας στον εκδοτικό χώρο; Πείτε μας δυο λόγια για την απόφασή σας να γίνετε εκδότης.

Πριν από σχεδόν τρία χρόνια δημιουργήσαμε, από κοινού με τον συνεργάτη μου Νίκο Μάλλιαρη, τις εκδόσεις Μάγμα. Κίνητρο για αυτήν την κίνηση αποτέλεσαν τα κοινά μας διαβάσματα και το μεράκι μας για τη μετάφραση αξιόλογων κειμένων και τη διάδοση νέων ιδεών στο αναγνωστικό κοινό. Το στοίχημά μας, νομίζω, είναι να υπερβούμε τον σκόπελο της ολοένα κι αυξανόμενης τάσης για μαζική κατανάλωση του «προϊόντος» βιβλίου, αφήνοντας ένα ιδιαίτερο στίγμα στον εκδοτικό χώρο και δημιουργώντας το δικό μας αναγνωστικό κοινό. Σε αυτό ακριβώς αποσκοπούν οι δύο σειρές δοκιμίων μας (Πολιτικό δοκίμιο και Κριτική της τεχνολογίας), καθώς και η λογοτεχνική σειρά που ξεκινήσαμε πέρυσι (με έργα του Τσέστερτον, του Στήβενσον και του Αλαρκόν), την οποία διαρκώς εμπλουτίζουμε. Σύντομα θα κυκλοφορήσουμε έργα σπουδαίων στοχαστών, όπως του κριτικού τέχνης Τζον Ράσκιν και της Χάννα Άρεντ.

Για ποιο βιβλίο που εκδώσατε αισθάνεστε περήφανος;

Θα ξεχώριζα το δοκίμιο του Φρανκ Νταμούρ Μακάριοι οι θνητοί, γιατί είναι ακόμη ζωντανοί. Το βιβλίο απαρτίζεται από 13 επιστολές που επινοεί ο συγγραφέας και τις οποίες απευθύνει στους δισεκατομμυριούχους ιδρυτές της Google. Μέσα από αυτές, ασκεί κριτική στο ιδεολόγημα της «αθάνατης ζωής», έτσι όπως προωθείται από τους κολοσσούς της νεοτεχνολογίας και τους σύγχρονους τεχνοπροφήτες. Απέναντι σε τούτη την άκρως αλαζονική αντίληψη για τη ζωή, ο συγγραφέας αντιτάσσει το μέτρο και την επίγνωση της θνητότητας ως θεμελιώδη χαρακτηριστικά της ανθρώπινης φύσης. Θεωρώ το σύντομο αυτό δοκίμιο απολαυστικό όσο και εξαιρετικά επίκαιρο στις μέρες μας.

Ποιο από τα βιβλία που σχεδιάζετε να εκδώσατε ξεχωρίζετε; 

Ετοιμάζουμε και θα κυκλοφορήσουμε σε λίγους μήνες ένα πολύ σπουδαίο κλασικό μυθιστόρημα: Τα ελιξίρια του Διαβόλου, του Ε.Τ.Α. Χόφμαν. Στο περίτεχνο αυτό λογοτεχνικό κόσμημα, ο Χόφμαν αναμειγνύει με μοναδικό τρόπο τη λαβυρινθώδη πλοκή με τις αγωνιώδεις υπαρξιακές αναζητήσεις του ανθρώπινου όντος. Πρόκειται για ένα βασικότατο έργο από την παρακαταθήκη του λογοτεχνικού (και όχι μόνο) ρεύματος του Ρομαντισμού και, συν τοις άλλοις, μια κορυφαία μεταφραστική και εκδοτική πρόκληση.

MAGMA EX 2ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΜΑΓΜΑ

 

 

 

 

 


Εκδόσεις PARSEC / ΧΙΜΑΙΡΑ

Οι εκδόσεις Parsec / Χίμαιρα αν και βρίσκονται χρόνια στον χώρο των εκδόσεων, επανασυστήνονται στο κοινό με φροντισμένες εκδόσεις ορισμένων από τους κορυφαίους συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας (Λε Γκεν, Φίλιπ Ντικ κ.ά.). Στο αφιέρωμα της Book Press στην σπουδαία εκπρόσωπο της λογοτεχνίας επιστημονικής φαντασίας Ursula Le Guin παρουσιάζεται εκτενώς η δυναμική του είδους. Στις ερωτήσεις μας απάντησε ο εκδότης Θεόδωρος Δ. Μαλτέζος. 

Πώς θα περιγράφατε το στίγμα σας στον εκδοτικό χώρο; Πείτε μας δυο λόγια για την απόφασή σας να γίνετε εκδότης.

Οι εκδόσεις Parsec / Χίμαιρα εκδίδουν, ως επί το πλείστον, βιβλία επιστημονικής φαντασίας και λογοτεχνικά βιβλία του 19ου αιώνα με πολιτικό-κοινωνικό υπόβαθρο. Η εκτίμησή μου για επιφανείς συγγραφείς Ε.Φ., όπως Ursula Le Guin, Philip K. Dick, Robert Silverberg κ.ά., αφενός και οι κοινωνικό-πολιτικές ανακατατάξεις της Ευρώπης κατά τον 19ο αιώνα, αφετέρου, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στην αγγλοσαξονική λογοτεχνία, κυρίως, με ώθησαν να εκδώσω βιβλία αυτού του είδους.

Για ποιο βιβλίο που εκδώσατε αισθάνεστε περήφανος;

Για την έκδοση του βιβλίου του Τζον Ντέσμοντ Μπερνάλ Ο κόσμος, η σάρκα και ο διάβολος.

Ποιο από τα βιβλία που σχεδιάζετε να εκδώσετε ξεχωρίζετε; 

Ξεχωρίζω το βιβλίο της Mary Wollstonecraft Μαίρη, μια μυθοπλασία και το βιβλίο της Isabel Meredith Το κορίτσι με τους αναρχικούς.

PARSEC EX 2ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ PARSEC / ΧΙΜΑΙΡΑ

 

 

 

 

 


okto ekdotes 7Εκδόσεις ΣΚΑΡΙΦΗΜΑ

Οι εκδόσεις Σκαρίφημα έβγαλαν το πρώτο τους βιβλίο το 2014 αλλά είναι τα τελευταία 3-4 χρόνια που έχουν δείξει με σαφήνεια τον προσανατολισμό τους στον εκδοτικό χώρο. Ενδιαφέροντες τίτλοι ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας καθώς και ποίηση, είναι οι άξονες επάνω στους οποίους έχουν κινηθεί μέχρι στιγμής. Ο Σωτήρης Καρκαλάτος απάντησε στις ερωτήσεις μας.

Πώς θα περιγράφατε το στίγμα σας στον εκδοτικό χώρο; Πείτε μας δυο λόγια για την απόφασή σας να γίνετε εκδότης.

Ήταν η φυσική συνέχεια της πορείας μου στον χώρο του βιβλίου, είτε ως επαγγελματία του χώρου είτε ως απλού αναγνώστη. Η απόφαση πάρθηκε όταν έφτασαν στα χέρια μου αξιόλογα κείμενα ανθρώπων που δεν έβρισκαν ανταπόκριση στους ήδη υπάρχοντες εκδοτικούς οίκους. Τα διάβασα, μου άρεσαν και τα εξέδωσα, θεωρώντας πως θα πρέπει να υπάρχουν, για να μπορεί να έρθει σε επαφή μαζί τους ο οποιοσδήποτε υποψιασμένος αναγνώστης. Έκτοτε εμπλουτίζονται οι προτάσεις των εκδόσεων Σκαρίφημα πάντα με βιβλία που έχουν λόγο ύπαρξης και δεν αποτελούν απλώς μια προσθήκη στον κατάλογό τους.

Για ποιο βιβλίο που εκδώσατε αισθάνεστε περήφανος;

Για όλα τα βιβλία των εκδόσεων Σκαρίφημα αισθάνομαι υπερήφανος. Διότι για κάθε ένα από αυτά έχουμε ασχοληθεί κάποιοι άνθρωποι προσωπικά με πολλές ώρες δουλειάς, για να φτάσουμε στο ιδανικό αποτέλεσμα. Αυτό όμως που ξεχωρίζει και μας κάνει να ψηλώνουμε λίγο περισσότερο είναι η ξεχασμένη διλογία του Πάνου Σαμαρά Νύχτα / Το χαμένο λιβάδι. Για να πραγματοποιηθεί η έκδοσή του ασχοληθήκαμε σχεδόν τέσσερα χρόνια, διότι οι δυσκολίες ήταν πολλές, μιας και ο Σαμαράς, ενώ ανήκει στην γενιά του ’30, είχε επιλέξει να κινείται εκτός των λογοτεχνικών κύκλων της εποχής και να εκδίδει τα βιβλία μόνος του. Έτσι, τα βιβλία του είναι εξαιρετικά δυσεύρετα και οι πληροφορίες για τον ίδιο και τη ζωή του ελάχιστες. Με αυτό το βιβλίο ξεκίνησε η σειρά «Ανασύροντας από τη λήθη» στην οποία παρουσιάζονται βιβλία που αξίζουν να αναδειχθούν για τη σπουδαιότητα που φέρουν αλλά κάποιοι τρίτοι λόγοι τα έκαναν να ξεχαστούν.

Ποιο από τα βιβλία που σχεδιάζετε να εκδώσετε ξεχωρίζετε; 

Το μυθιστόρημα του Ελβετού συγγραφέα, με εβραϊκές καταβολές, Αντρέ Καμίνσκι με τον πρωτότυπο τίτλο Kiebitz, σε μετάφραση Αλέξανδρου Κυπριώτη. Κίμπιτς είναι το όνομα του ήρωα αλλά σημαίνει και «καλημάνα», ένα γνωστό πουλί και στα μέρη μας. Το μυθιστόρημα περιέχει πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία του συγγραφέα και πρωτοεκδόθηκε το 1988, μόλις τρία χρόνια πριν από τον θάνατό του. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό πολιτικό μυθιστόρημα, που δεν ασκεί μόνο βαθιά κριτική σε αυτό που ονομαζόταν «υπαρκτός σοσιαλισμός», αλλά αποτελεί προφητική απάντηση και στη σημερινή λαίλαπα του νεοφιλελευθερισμού.

SKARIFIMA EX 2ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΣΚΑΡΙΦΗΜΑ

 

 

 

 

 

 


okto ekdotes 1Εκδόσεις ΣΤΙΞΙΣ

Η Χρυσοξένη Προκοπάκη είχε κυκλοφορήσει ως συγγραφέας δύο βιβλία πριν από τη δημιουργία των εκδόσεων Στίξις. Τα χαρακτηριστικά λευκά εξώφυλλα των εκδόσεων διακρίνονται για την απλότητά τους. Ποίηση και κλασική μεταφρασμένη πεζογραφία είναι οι δύο πυλώνες με τις μελέτες και τα λογοτεχνικά δοκίμια να συμπληρώνουν την εικόνα των εκδόσεων.

Πώς θα περιγράφατε το στίγμα σας στον εκδοτικό χώρο; Πείτε μας δυο λόγια για την απόφασή σας να γίνετε εκδότης.

Πάντα υπήρχε στο μυαλό μου. Το αποφάσισα τον Νοέμβριο του 2017. Μέχρι τον Φεβρουάριο είχαν τακτοποιηθεί τα πρακτικά θέματα. Τότε τελείωνα ήδη το τρίτο μου βιβλίο, το Μια τυχαία Ιφιγένεια, το οποίο θα ήταν το πρώτο των Εκδόσεων Στίξις. Στόχος μας δεν είναι να βγάζουμε πολλά, αλλά αξιόλογα βιβλία. Σε μια εποχή που υπάρχουν περισσότεροι συγγραφείς απ’ ό,τι αναγνώστες, ο ρόλος του εκδότη γίνεται πιο δύσκολος. Το στοίχημα είναι να αγαπήσουν όσο το δυνατόν πιο πολλοί άνθρωποι το καλό έργο.

Για ποιο βιβλίο που εκδώσατε αισθάνεστε περήφανη;

Ξεχωρίζω το βιβλίο για τον ποιητή Τάσο Λειβαδίτη, σε επιμέλεια Γιώργου Δουατζή. Αποτελεί μια πλήρη και εμπεριστατωμένη παρουσίαση του έργου, της προσωπικότητας και της ζωής του ποιητή μέσα από προσωπικές μαρτυρίες σημαντικών ανθρώπων των Γραμμάτων, οι οποίοι τον γνώρισαν. 

Ποιο από τα βιβλία που σχεδιάζετε να εκδώσετε ξεχωρίζετε; 

Η μικρή Φαντέτ της Γεωργίας Σάνδη. Πρόκειται για ένα –ανέκδοτο στην πλήρη του μορφή– μυθιστόρημα του 1848. Μεταφράστρια είναι η Ελένη Γύζη η οποία αναμετριέται συνεχώς με απαιτητικά έργα (έχουμε ήδη συνεργαστεί στο Κλοντ Γκε του Β. Ουγκό και στην Κόκκινη κουρτίνα του Ζ.Μπ. Ντ’ Ορεβιγί), και για άλλη μια φορά καταπιάνεται με ένα κλασικό έργο. Η μετάφραση της λογοτεχνίας του 19ου αιώνα έχει πολλές δυσκολίες ως προς την απόδοση του ύφους, της ατμόσφαιρας, της γλώσσας, στοιχεία που παραμένουν διαχρονικά.

STIKSIS EX 2ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΣΤΙΞΙΣ 

 

 

 

 

 

 


okto ekdotes 8Εκδόσεις ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Οι εκδόσεις Το Μέλλον είναι ένας νέος εκδοτικός οίκος που εντάσσεται στην κατηγορία όσων επιλέγουν την εξειδίκευση. Με την τεχνογνωσία και την οργάνωση του Νέστορα Πουλάκου οι εκδόσεις δραστηριοποιούνται στον τομέα του επιστημονικού βιβλίου και των μελετών, όπου συμπεριλαμβάνεται και η ενδιαφέρουσα σειρά με μονογραφίες-πορτρέτα σκηνοθετών του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Πώς θα περιγράφατε το στίγμα σας στον εκδοτικό χώρο; Πείτε μας δυο λόγια για την απόφασή σας να γίνετε εκδότης.

Οι εκδόσεις Το Μέλλον (www.tomellon.com) αποτελούν μέρος της ομώνυμης εκπαιδευτικής εταιρείας με πολυσχιδή δραστηριότητα σε διάφορους τομείς της παιδείας. Στόχος παραμένει ο αρχικός, δηλαδή η έκδοση πανεπιστημιακών συγγραμμάτων, διδακτορικών διατριβών και μεταπτυχιακών εργασιών. Αλλά πλέον η εκδοτική δραστηριότητα έχει αναπτυχθεί σε διάφορους τομείς του δοκιμιακού λόγου και των μελετών. Επίσης, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεων, η εταιρεία «τρέχει» το project «Με το Βλέμμα της Κριτικής» (www.criticseye.gr): κυκλοφορούν κινηματογραφικά βιβλία/μονογραφίες σκηνοθετών και διοργανώνονται προβολές ελληνικών και ξένων βραβευμένων ταινιών, παρουσία γνωστών Ελλήνων κριτικών κινηματογράφου.

Για ποιο βιβλίο που εκδώσατε αισθάνεστε περήφανος;

Το πρώτο βιβλίο των εκδόσεων: Ροκ επανάσταση και αντικουλτούρα (Μάρτιος 2018) του μουσικού –με μεταπτυχιακό στην Ευρωπαϊκή Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών– Γιώργου Μούχου. Η μελέτη αυτή ενεργοποιεί τη μηχανή του χρόνου ταξιδεύοντας τον αναγνώστη στη Βρετανία και στις Η.Π.Α. του 1960. Τότε που τα κύρια ιδεολογικά καύσιμα της Αντικουλτούρας, η «εναλλακτικότητα» και η «αυθεντικότητα», δημιούργησαν μια δυναμική που κατέρριψε πολιτιστικά τείχη και διέσπασε κοινωνικά στεγανά. Τότε που η ροκ ήταν «επαναστατική» και οι χίπις ρομαντικοί αρνητές του αστικού συντηρητισμού. Τότε που τα διάφορα κινήματα αμφισβήτησης και το «Κατεστημένο» αναμετρούνταν στους δρόμους και στα πανεπιστήμια, στα υπόγεια κλαμπ και στα μεγάλα ροκ φεστιβάλ, στα πάρκα και στα κοινόβια, στον κινηματογραφικό φακό και στον δημόσιο διάλογο, στα πολύχρωμα λιβάδια του LSD και στη σφαίρα της ψυχεδέλειας, στο δωμάτιο της σεξουαλικότητας και των έμφυλων σχέσεων και -πάνω από όλα- στην ιδεολογική κονίστρα, σε μια μάχη αδυσώπητη.

Ποιο από τα βιβλία που σχεδιάζετε να εκδώσετε ξεχωρίζετε;

Τη συλλογή των εξαιρετικών κειμένων της δημοσιογράφου Δήμητρας Αθανασοπούλου Ψυχανάλυσέ το. Πρόκειται ουσιαστικά για την ομώνυμη στήλη της στο ένθετο «Νησίδες» της Εφημερίδας των Συντακτών, όπου προσεγγίζει ποικίλα θέματα της επικαιρότητας από τη σκοπιά της ψυχαναλυτικής ερμηνείας.

TO MELLON EXΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

 

 

 

 

 


ekdotes 4ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ε.Α.Π.

Οι εκδόσεις Ε.Α.Π. ιδρύθηκαν το 2018 από το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο με στόχο την έκδοση και προώθηση βιβλίων επιστημονικού και ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος. Απευθύνονται σε ακαδημαϊκούς, ερευνητές, φοιτητές και σε αναγνώστες με σύγχρονους προβληματισμούς σε θέματα επιστημονικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος. Να σημειώσουμε ότι οι εκδόσεις Ε.Α.Π. είναι αυτοχρηματοδοτούμενη ανώνυμη εταιρεία με μοναδικό μέτοχο το Ε.Α.Π. Η φιλόλογος και ιστορικός Κατερίνα Πάπαρη απάντησε στις ερωτήσεις μας.

Πώς θα περιγράφατε το στίγμα σας στον εκδοτικό χώρο; Πείτε μας δυο λόγια για την απόφασή σας να γίνετε εκδότης.

Οι Εκδόσεις ΕΑΠ διανύουν μόλις το τρίτο έτος λειτουργίας τους, αλλά από την ίδρυσή τους φιλοδοξούν να συμβάλουν στην προώθηση της σύγχρονης επιστημονικής έρευνας μέσα από έργα αναφοράς και πρωτότυπα έργα Ελλήνων και ξένων επιστημόνων από τα πεδία των ανθρωπιστικών, κοινωνικών και θετικών επιστημών, απαντώντας αφενός στις ανησυχίες του ελληνικού αναγνωστικού κοινού και συμμετέχοντας αφετέρου στην ευρύτερη επιστημονική συζήτηση. Με πολύ μεράκι, αλλά και με αίσθηση της ευθύνης, έχουμε εκπονήσει ένα πλούσιο εκδοτικό πρόγραμμα, με στόχο να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του αναγνωστικού κοινού όχι μόνο με την πρωτοτυπία και την εγκυρότητα έργων που απαντούν σε ζητήματα που άπτονται με τις προκλήσεις και τα ερωτήματα της εποχής, αλλά και με την ποιότητά τους, την προσοχή στη λεπτομέρεια και την υψηλή αισθητική.

Για ποιο βιβλίο που εκδώσατε αισθάνεστε περήφανη;

Όλα τα έργα που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι τώρα από τις εκδόσεις ΕΑΠ είναι πολύ αξιόλογα, προέρχονται από εξαιρετικούς επιστήμονες, και θα έλεγα ότι είναι άρτιες δουλειές σε επίπεδο μετάφρασης και επιμέλειας. Από τα πρόσφατα έργα, αισθάνομαι υπερήφανη για τη μεταφραστική απόδοση του E. P. Thompson, Η ηθική οικονομία του πλήθους στην Αγγλία τον 18ο αιώνα, ένα κομβικό έργο στη συζήτηση για οικονομική ιστορία, αλλά και για τη μετάφραση και το αισθητικό αποτέλεσμα του έργου της N. Carey, Junk DNA. Ένα ταξίδι στη σκοτεινή ύλη του γονιδιώματος, ένα έργο για τις τελευταίες εξελίξεις στη γενετική, το οποίο είναι γραμμένο με πολύ εύληπτο τρόπο και αρκετό χιούμορ.

Ποιο από τα βιβλία που σχεδιάζετε να εκδώσετε ξεχωρίζετε; 

Δύσκολα θα μπορούσα να ξεχωρίσω ή να απομονώσω ένα από τα βιβλία μας προς έκδοση, καθώς κάθε ένα επιλέγεται με προσοχή και ενδιαφέρον και πλαισιώνεται με μεγάλη εκδοτική φροντίδα. Ωστόσο, δύο έργα που ετοιμάζονται και θεωρώ ότι είναι μεγάλη πρόκληση για μας, είναι το έργο του Fr. Strong, Η Ελλάδα ως Βασίλειο. Οικονομία και κοινωνία της Οθωνικής περιόδου (1833-1842), το οποίο είναι πλούσιο σε τεκμηριωμένες πληροφορίες και στοιχεία για τη συγκεκριμένη εποχή, και η έκδοση στα ελληνικά του S. Chandrasekhar, Newton’s Principia for the Common Reader, ένα σπουδαίο έργο αναφοράς για τις Αρχές του Νεύτωνα, που αποτελεί για εμάς μεγάλο στοίχημα.

thompsonΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΕΑΠ

 

 

 

 

 


* Ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ είναι δημοσιογράφος. 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

5 λεπτά με τον Τζον Κίλιαν

5 λεπτά με τον Τζον Κίλιαν

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, ο Τζον Κίλιαν με αφορμή το τρίτο του μυθιστόρημα «Μοτέλ Μιζούρι», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Bell.

Είστε γνωστός Έλληνας συγγραφέας. Ποια ανάγκη γέννησε τον ...

5 λεπτά με την Ισμήνη Ζαγοραίου

5 λεπτά με την Ισμήνη Ζαγοραίου

Πέντε λεπτά με μία συγγραφέα. Σήμερα, η Ισμήνη Ζαγοραίου με αφορμή τη δεύτερη συλλογή της με διηγήματα, «Μισοτιμής», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν. 

Επιμέλεια: Book Press

Το δεύτερο βήμα, στη λογοτεχ...

5 λεπτά με τη Μαρία Γερογιάννη

5 λεπτά με τη Μαρία Γερογιάννη

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, η Μαρία Γερογιάννη με αφορμή την ποιητική της συλλογή «Οι κούκλες σου δεν είχαν ψυχή», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Περισπωμένη.

Επιμέλεια: Book Press 

Υπάρχει μια σ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Η βιογραφία της Άνγκελα Μέρκελ κυκλοφορεί στα ελληνικά

Η βιογραφία της Άνγκελα Μέρκελ κυκλοφορεί στα ελληνικά

«Η Καγκελάριος» είναι μια καθηλωτική πολιτική βιογραφία και ταυτόχρονα μια προσωπική ανθρώπινη ιστορία ενός αουτσάιντερ: μιας χημικού, κόρης πάστορα, η οποία μεγάλωσε στην Ανατολική Γερμανία και κατάφερε να γίνει η άτυπη ηγέτιδα της Δύσης. Στα ελληνικά θα κυκλοφορήσει από τις Εκδόσεις Ψυχογιός στις 21 Οκτωβρίου...

Προσωπικότητες στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού: Στέλιος Ράμφος

Προσωπικότητες στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού: Στέλιος Ράμφος

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στις «Προσωπικότητες» Σεπτεμβρίου 2021 παρουσιάζει τον Στέλιο Ράμφο.

Επιμέλεια: Book Press

Στέλιος Ράμφος: κορυφαίος στοχαστής, πολυγραφότατος συγγραφέας και από τους πλέον επιδραστικούς σύγχρονους φιλοσόφους.

...
Τι θα δούμε φέτος στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Τι θα δούμε φέτος στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Θέατρο, χορός, σινεμά, instalations, προβολές, λογοτεχνία, κοινωνικός προβληματισμός και «μια υπόσχεση ευτυχίας που δεν έρχεται αλλά είναι ωραίο να την περιμένεις σαν να φτάνει», όπως σημείωσε η Αφροδίτη Παναγιωτάκου, Διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση στην παρουσίαση του προγράμματος της Στέγης για το 2021-...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Γιοζεφίνε η αοιδός, του Φραντς Κάφκα (προδημοσίευση)

Γιοζεφίνε η αοιδός, του Φραντς Κάφκα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση ενός διηγήματος από την ανθολογία του Franz Kafka «Γιοζεφίνε η αοιδός και άλλα διηγήματα» (μτφρ. Μαργαρίτα Ζαχαριάδου, επίμετρο: Κατερίνα Καρακάση) που κυκλοφορεί στις 6 Αυγούστου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Στὴ συναγωγή μας... ...

Σάγκι Μπέιν, του Ντάγκλας Στιούαρτ (προδημοσίευση)

Σάγκι Μπέιν, του Ντάγκλας Στιούαρτ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βραβευμένο με Booker 2020 μυθιστόρημα του Douglas Stuart «Σάγκι Μπέιν» (μτφρ. Σταυρούλα Αργυροπούλου), που κυκλοφορεί στις 30 Ιουνίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η Άγκνες αναδύθηκε έγκαιρα α...

Χίλιοι διάβολοι, του Φρανκ Γκολντάμερ (προδημοσίευση)

Χίλιοι διάβολοι, του Φρανκ Γκολντάμερ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Frank Goldammer «Χίλιοι διάβολοι» (μτφρ. Γιώτα Λαγουδάκου), που κυκλοφορεί την 1 Ιουλίου από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Χέλερ μπήκε στο εστιατόριο από την ανοιχτή πόρτα στη...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

11η Σεπτεμβρίου, 20 χρόνια μετά: 20 βιβλία που μας βοήθησαν να κατανοήσουμε

11η Σεπτεμβρίου, 20 χρόνια μετά: 20 βιβλία που μας βοήθησαν να κατανοήσουμε

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τα γεγονότα που μας εισήγαγαν στον 21ο αιώνα. Ήταν η μεγαλύτερη και πιο σοκαριστική αλληλουχία τρομοκρατικών ενεργειών που έγινε ποτέ, με μερικά λεπτά διαφορά: οι επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους στη Νέα Υόρκη, και στο Πεντάγωνο στην Ουάσιγκτον, την 11η Σεπτεμβρίου του 2001. Α...

Τα ώριμα βιβλία του Αυγούστου: 26 πρόσφατες εκδόσεις

Τα ώριμα βιβλία του Αυγούστου: 26 πρόσφατες εκδόσεις

Οι περισσότεροι από τα τίτλους που παρουσιάζονται εδώ έφτασαν στα χέρια μας πολύ πρόσφατα. Πρόκειται για ενδιαφέροντα βιβλία που στην πλειονότητά τους πέρασαν «κάτω από τα ραντάρ» των βιβλιοπροτάσεων για το καλοκαίρι. Ιδού μερικά από τα καλύτερα. 

Ε...

Έντεκα καλά βιβλία, πρόσκληση για σκέψη

Έντεκα καλά βιβλία, πρόσκληση για σκέψη

Έντεκα βιβλία ιστορίας, εθνολογίας, σύγχρονων οικονομικών και κοινωνικών ζητημάτων για τους εναπομείναντες στην πόλη αλλά και για όσους ακόμη αναζητούν βιβλία για τις διακοπές τους που να αξίζουν το βάρος τους.

Του Γιώργου Σιακαντάρη

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

14 Σεπτεμβρίου 2021 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τα βιβλία του χειμώνα: Τι θα διαβάσουμε τους μήνες που έρχονται (ανανεωμένο)

Επιλογές βιβλίων από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών και δοκιμίων από 34 εκδοτικούς οίκους. Επιμέλεια: Κώστας Αγορα

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

11 Δεκεμβρίου 2020 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2020

Να επιλέξεις τα «καλύτερα» λογοτεχνικά βιβλία από μια χρονιά τόσο πλούσια σε καλούς τίτλους όπως η χρονιά που κλείνει δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το αποτολμήσαμε, όπως άλ

ΦΑΚΕΛΟΙ