okto ekdotes 4

Εννέα μικροί εκδοτικοί οίκοι που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια σε αντίξοες συνθήκες διεκδικούν θέση στο ελληνικό εκδοτικό τοπίο καταθέτοντας νέες προτάσεις. Μας μιλούν για τα αγαπημένα βιβλία τους και δίνουν το στίγμα τους. 

Του Κώστα Αγοραστού

Τα τελευταία χρόνια υπήρξαν άνθρωποι, ορισμένοι ήδη με ευδόκιμη θητεία στον εκδοτικό χώρο, που αποφάσισαν να ρισκάρουν και να αναλάβουν την ευθύνη μιας ενεργού συμμετοχής στα εκδοτικά πράγματα. Νέοι, με όραμα και ξεχωριστό στίγμα εκδοτικοί οίκοι έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Αυτό που τους κάνει να ξεχωρίζουν είναι η γνώση και η προσεκτική μελέτη των πρώτων κινήσεών τους, ώστε να δώσουν το στίγμα τους όσο πιο γρήγορα και χωρίς οικονομικές αστοχίες. 

 

okto ekdotes 5Εκδόσεις ΕΝΥΠΝΙΟ

Οι εκδόσεις Ενύπνιο από το πρώτο τους βιβλίο έδειξαν με σαφήνεια ότι εξίσου με τη λογοτεχνική αξία των κειμένων που θα εκδίδουν θα φροντίζουν και για την τυπογραφική αρτιότητα των εκδόσεών τους. Ο Στάθης Ιντζές απάντησε στις ερωτήσεις μας.

Πώς θα περιγράφατε το στίγμα σας στον εκδοτικό χώρο; Πείτε μας δυο λόγια για την απόφασή σας να γίνετε εκδότης.

Οι εκδόσεις Ενύπνιο δημιουργήθηκαν με σκοπό να καλύψουν όλο το φάσμα της ξένης και ελληνικής λογοτεχνίας. Η αρχή των εκδόσεών μας είναι η κυκλοφορία τόσο ξένων τίτλων, είτε πρόκειται για κλασικούς είτε για σύγχρονους συγγραφείς, όσο και ελληνικών. Θεωρούμε σημαντικό για την εθνική μας λογοτεχνία να διατηρούμε μία ισορροπία ανάμεσα σε Έλληνες και ξένους συγγραφείς, συμβάλλοντας έτσι στη συνέχισή της.

Όσον αφορά την ενασχόλησή μου με το εκδοτικό κομμάτι, αυτή δεν υπήρξε προϊόν σκέψης ή επιδίωξη. Η ιδιότητα του εκδότη ακολούθησε εκείνη του συγγραφέα, μέσα από μία συγκυρία και τη διαπίστωση ότι είχα μία οικειότητα με την τεχνολογία του σχεδιασμού ενός βιβλίου. Στην πορεία έμελλε να γίνει το επάγγελμά μου και είμαι ευτυχής και ευγνώμων γι' αυτό.

Για ποιο βιβλίο που εκδώσατε αισθάνεστε περήφανος;

Αισθάνομαι περήφανος για όλα τα βιβλία που έχω εκδώσει ως τώρα, μιας και κάθε ένα από αυτά αποτελεί προσεκτική επιλογή. Ας μου επιτραπεί όμως να έχω μια «αδυναμία» στο πρώτο βιβλίο, σε αυτό δηλαδή που εγκαινίασε τις εκδόσεις Ενύπνιο. Πρόκειται για το Στις όχθες του Σάβου του Λάζα Λαζάρεβιτς, ενός Σέρβου κλασικού που παρέμενε στην αφάνεια για εκατό χρόνια και επανήλθε στη σύγχρονη αναγνωστική συνείδηση μέσα από την έκδοση αυτή.

Ποιο από τα βιβλία που σχεδιάζετε να εκδώσετε ξεχωρίζετε; 

Ξεχωρίζω για λόγους συναισθηματικούς την έκδοση των ποιημάτων της Αργεντίνας ποιήτριας Αλεχάντρα Πισαρνίκ, έξι χρόνια μετά την πρώτη ελληνική έκδοση, αυτή τη φορά σε μια εκτενέστερη και αναθεωρημένη εκδοχή με εμπεριστατωμένο συνοδευτικό υλικό. Ο λόγος είναι μία ιδιαίτερη αδυναμία που έχω στην ποίησή της, την οποία μελετώ εδώ και αρκετά χρόνια.

ENYPNIO EXΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΕΝΥΠΝΙΟ 

 

 

 

 

 

 


okto ekdotes 3
Φωτογραφία © Θανάσης Καρατζάς

Εκδόσεις CARNÍVORA

Οι εκδόσεις Carnívora εξειδικεύονται στο ισπανόφωνο νουάρ. Όλοι οι τίτλοι του μέχρι στιγμής παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό. Στα βραβεία ΕΒΓΕ για το 2020 ο João Linneu και οι εκδόσεις διακρίθηκαν για τον σχεδιασμό των εξωφύλλων τους, ενώ η Tania Cimatti έλαβε έπαινο για τον σχεδιασμό του λογότυπου των εκδόσεων. Η μεταφράστρια, και μία εκ των εκδοτριών, Ασπασία Καμπύλη απάντησε στις ερωτήσεις μας.

Πώς θα περιγράφατε το στίγμα σας στον εκδοτικό χώρο; Πείτε μας δυο λόγια για την απόφασή σας να γίνετε εκδότης.

Νομίζουμε ότι το στίγμα μας είναι ξεκάθαρο, άλλωστε αυτό ήταν εξαρχής η πρόθεσή μας: Ισπανόφωνο νουάρ σε συνδυασμό με διακριτή αισθητική ταυτότητα. Εφόσον στη δική μας περίπτωση δεν πρόκειται για έναν εκδότη αλλά για μια εκδοτική ομάδα, εξ ονόματος της οποίας απαντώ, επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό να προσθέσω και τα ονόματα των συνεργατριών μου, της Μυρτώς Στείρου, της Μίνας Δαφνομήλη και της Σύλβιας Σαχίνι.

Όσο για την απόφαση, πρόκειται μάλλον για μια ιδέα που γεννήθηκε σε μεταφραστικό αρχικά περιβάλλον. Πιο συγκεκριμένα αναφέρομαι στο γνωστό «παράπονο» των μεταφραστών ότι τα έργα τα οποία προτείνουν στους εκδότες σπανίως εκδίδονται, μολονότι οι μεταφραστές είναι σε θέση να γνωρίζουν πολύ καλά και από πρώτο χέρι τη δυναμική των εν λόγω βιβλίων. Η συγκεκριμένη ιδέα έγινε πραγματικότητα μέσα από διάφορες συγκυρίες, με σημαντικότερη εξ αυτών τη σχέση και τη συνεργασία με την ομάδα του Void (https://void.photo/), γεγονός το οποίο μας εξασφάλιζε, αφενός μεν, τη δυνατότητα να επιτύχουμε μια ιδιαίτερη και άμεσα αναγνωρίσιμη αισθητική ταυτότητα, αφετέρου δε, να επωφεληθούμε από την υπάρχουσα εκδοτική πείρα της συγκεκριμένης ομάδας.

Για ποιο βιβλίο που εκδώσατε αισθάνεστε περήφανη;

Το κάθε ένα από τα έξι βιβλία που έχουμε βγάλει μέχρι τώρα μας κάνει περήφανες, δεδομένου ότι πρόκειται για νουάρ που αναδεικνύουν τόσο τη λογοτεχνική αξία του είδους όσο και την καταγγελτική δύναμη της φωνής του. Αν, ωστόσο, έπρεπε οπωσδήποτε να ξεχωρίσω κάποιο, αυτό θα ήταν η Συνωμοσία της Μογγολίας του Ραφαέλ Μπερνάλ, κυρίως λόγω της ξεχωριστής θέσης που κατέχει στην ιστορία του είδους.

Ποιο από τα βιβλία που σχεδιάζετε να εκδώσετε ξεχωρίζετε;

Θα διάλεγα μάλλον Το Φιλί της Γυναίκας-Αράχνης του Μανουέλ Πουίχ. Ένα έργο πολυεπίπεδο και διαχρονικό, γραμμένο με εξαιρετική ευαισθησία και πρωτοποριακό, τόσο στην εποχή του όσο και σήμερα, για το ύφος και την επινοητικότητα των μέσων που χρησιμοποιεί. Αρκεί να πω ότι στο συγκεκριμένο βιβλίο ακόμα και οι Σημειώσεις του Συγγραφέα συνιστούν μια λογοτεχνική (και όχι μόνο) έκπληξη για τον αναγνώστη.

CARNIVORA EX 2ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ CARNÍVORA

 

 

 

 

 


okto ekdotes 2Εκδόσεις LOGGIA

Ο Νίκος Κουφάκης συστήθηκε στο αναγνωστικό κοινό με τη συλλογή διηγημάτων του Οικογενειακή πορσελάνη (εκδ. Κέδρος). Τώρα, με τις εκδόσεις Loggia στόχο έχει την παρουσίαση αμετάφραστων συγγραφέων στους Έλληνες αναγνώστες με προσεγμένη τυποτεχνική ταυτότητα. 

Πώς θα περιγράφατε το στίγμα σας στον εκδοτικό χώρο; Πείτε μας δυο λόγια για την απόφασή σας να γίνετε εκδότης.

Αν και ο παρορμητισμός δεν στάθηκε πάντοτε ο καλύτερός μου σύμβουλος, προς τα τέλη του 2016 μου φάνηκε καλή ιδέα να ασχοληθώ με τις εκδόσεις, παράλληλα με τη συγγραφική και τη μεταφραστική μου ιδιότητα. Από τον αρχικό ενθουσιασμό και μέχρι να κυκλοφορήσουν τα πρώτα μας βιβλία, μόλις τον Ιούνιο του 2020, χρειάστηκα τριάμισι χρόνια να αντιληφθώ ότι ο βαθμός ωριμότητας ενός σχεδίου έχει την καθοριστικότερη επίδραση στο εκδοτικό αποτέλεσμα. Οδηγός στις επιλογές μου, ωστόσο, παραμένει η διαίσθηση και μια ορισμένη αισθητική «γραμμή», που ελπίζω ότι δίνει το στίγμα της LOGGIA: η φιλοδοξία να συστήσουμε συγγραφείς που εμφανίζονται για πρώτη φορά στα ελληνικά γράμματα, η έμφαση στη λογοτεχνία με τη δημιουργία σειρών (η «πράσινη σειρά» για τη μεγάλη φόρμα, η «κίτρινη σειρά» για τη νουβέλα και το διήγημα, η «μοβ σειρά» για την ποίηση), οι αναφορές στην παραδοσιακή τυπογραφία, η πίστη ότι οι εικόνες που πλάθει η συγγραφική γλώσσα είναι συνήθως καλύτερες από τις εικόνες στα εξώφυλλα. 

Για ποιο βιβλίο που εκδώσατε αισθάνεστε περήφανος;

Από τη LOGGIA έχουν κυκλοφορήσει τρία βιβλία: Τα Περιστατικά στο εγγύς εξωπραγματικό του Μαξ Μπλέχερ (μτφρ. Βίκτωρ Ιβάνοβιτς). Το Σκοτεινό νερό του Νικόλα Πουλιέζε (μτφρ. Ευαγγελία Γιάννου), μυθιστόρημα με ατμοσφαιρική αφήγηση συντονισμένη στο ρυθμό της βροχής που κατακλύζει την Νάπολη για τέσσερεις μέρες. Την ποιητική ανθολογία Χαίρομαι που είμαι εδώ του Άλντεν Νόουλαν (μτφρ. Γιάννης Παλαβός), από τους σημαντικότερους Καναδούς ποιητές του 20ου αιώνα. Ο Μπλέχερ είναι ένας Ρουμάνος «κλασικός» του μοντερνισμού και είμαστε υπερήφανοι που τον συστήνουμε για πρώτη φορά στα ελληνικά. Θα χαρακτήριζα τη γραφή του ως απαραίτητο «προσάρτημα» στην λογοτεχνική ιστορία της αβάν-γκαρντ.

Ποιο από τα βιβλία που σχεδιάζετε να εκδώσετε ξεχωρίζετε; 

Η Εύα Μπέη, ζωγράφος και σύντροφος του Νίκου Καρούζου την τελευταία δεκαετία της ζωής του, μέσα από ημερολογιακές καταγραφές, σκιτσάρει με αφηγηματική δεινότητα μια ψυχοβιογραφική εικόνα του σπουδαίου ποιητή, τριάντα χρόνια μετά τον θάνατό του.

LOGGIA EXΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ LOGGIA

 

 

 

 

 

 


okto ekdotes 6Εκδόσεις ΜΑΓΜΑ

Οι εκδόσεις Μάγμα προσέχτηκαν αμέσως καθώς συνδύαζαν τίτλους δοκιμίων κλασικών συγγραφέων του είδους (σε καλές μεταφράσεις), με ευφάνταστα εξώφυλλα και μια «κόντρα» αισθητική σε σχέση με τα αυστηρά εξώφυλλα των δοκιμίων. Μαζί με τη σειρά μεταφρασμένης πεζογραφίας, οι εκδόσεις Μάγμα έχουν ήδη δώσει το στίγμα ενός εκδοτικού οίκου που ρισκάρει με τις επιλογές του. Ο Δημήτρης Μαρκόπουλος απάντησε στις ερωτήσεις μας.

Πώς θα περιγράφατε το στίγμα σας στον εκδοτικό χώρο; Πείτε μας δυο λόγια για την απόφασή σας να γίνετε εκδότης.

Πριν από σχεδόν τρία χρόνια δημιουργήσαμε, από κοινού με τον συνεργάτη μου Νίκο Μάλλιαρη, τις εκδόσεις Μάγμα. Κίνητρο για αυτήν την κίνηση αποτέλεσαν τα κοινά μας διαβάσματα και το μεράκι μας για τη μετάφραση αξιόλογων κειμένων και τη διάδοση νέων ιδεών στο αναγνωστικό κοινό. Το στοίχημά μας, νομίζω, είναι να υπερβούμε τον σκόπελο της ολοένα κι αυξανόμενης τάσης για μαζική κατανάλωση του «προϊόντος» βιβλίου, αφήνοντας ένα ιδιαίτερο στίγμα στον εκδοτικό χώρο και δημιουργώντας το δικό μας αναγνωστικό κοινό. Σε αυτό ακριβώς αποσκοπούν οι δύο σειρές δοκιμίων μας (Πολιτικό δοκίμιο και Κριτική της τεχνολογίας), καθώς και η λογοτεχνική σειρά που ξεκινήσαμε πέρυσι (με έργα του Τσέστερτον, του Στήβενσον και του Αλαρκόν), την οποία διαρκώς εμπλουτίζουμε. Σύντομα θα κυκλοφορήσουμε έργα σπουδαίων στοχαστών, όπως του κριτικού τέχνης Τζον Ράσκιν και της Χάννα Άρεντ.

Για ποιο βιβλίο που εκδώσατε αισθάνεστε περήφανος;

Θα ξεχώριζα το δοκίμιο του Φρανκ Νταμούρ Μακάριοι οι θνητοί, γιατί είναι ακόμη ζωντανοί. Το βιβλίο απαρτίζεται από 13 επιστολές που επινοεί ο συγγραφέας και τις οποίες απευθύνει στους δισεκατομμυριούχους ιδρυτές της Google. Μέσα από αυτές, ασκεί κριτική στο ιδεολόγημα της «αθάνατης ζωής», έτσι όπως προωθείται από τους κολοσσούς της νεοτεχνολογίας και τους σύγχρονους τεχνοπροφήτες. Απέναντι σε τούτη την άκρως αλαζονική αντίληψη για τη ζωή, ο συγγραφέας αντιτάσσει το μέτρο και την επίγνωση της θνητότητας ως θεμελιώδη χαρακτηριστικά της ανθρώπινης φύσης. Θεωρώ το σύντομο αυτό δοκίμιο απολαυστικό όσο και εξαιρετικά επίκαιρο στις μέρες μας.

Ποιο από τα βιβλία που σχεδιάζετε να εκδώσατε ξεχωρίζετε; 

Ετοιμάζουμε και θα κυκλοφορήσουμε σε λίγους μήνες ένα πολύ σπουδαίο κλασικό μυθιστόρημα: Τα ελιξίρια του Διαβόλου, του Ε.Τ.Α. Χόφμαν. Στο περίτεχνο αυτό λογοτεχνικό κόσμημα, ο Χόφμαν αναμειγνύει με μοναδικό τρόπο τη λαβυρινθώδη πλοκή με τις αγωνιώδεις υπαρξιακές αναζητήσεις του ανθρώπινου όντος. Πρόκειται για ένα βασικότατο έργο από την παρακαταθήκη του λογοτεχνικού (και όχι μόνο) ρεύματος του Ρομαντισμού και, συν τοις άλλοις, μια κορυφαία μεταφραστική και εκδοτική πρόκληση.

MAGMA EX 2ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΜΑΓΜΑ

 

 

 

 

 


Εκδόσεις PARSEC / ΧΙΜΑΙΡΑ

Οι εκδόσεις Parsec / Χίμαιρα αν και βρίσκονται χρόνια στον χώρο των εκδόσεων, επανασυστήνονται στο κοινό με φροντισμένες εκδόσεις ορισμένων από τους κορυφαίους συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας (Λε Γκεν, Φίλιπ Ντικ κ.ά.). Στο αφιέρωμα της Book Press στην σπουδαία εκπρόσωπο της λογοτεχνίας επιστημονικής φαντασίας Ursula Le Guin παρουσιάζεται εκτενώς η δυναμική του είδους. Στις ερωτήσεις μας απάντησε ο εκδότης Θεόδωρος Δ. Μαλτέζος. 

Πώς θα περιγράφατε το στίγμα σας στον εκδοτικό χώρο; Πείτε μας δυο λόγια για την απόφασή σας να γίνετε εκδότης.

Οι εκδόσεις Parsec / Χίμαιρα εκδίδουν, ως επί το πλείστον, βιβλία επιστημονικής φαντασίας και λογοτεχνικά βιβλία του 19ου αιώνα με πολιτικό-κοινωνικό υπόβαθρο. Η εκτίμησή μου για επιφανείς συγγραφείς Ε.Φ., όπως Ursula Le Guin, Philip K. Dick, Robert Silverberg κ.ά., αφενός και οι κοινωνικό-πολιτικές ανακατατάξεις της Ευρώπης κατά τον 19ο αιώνα, αφετέρου, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στην αγγλοσαξονική λογοτεχνία, κυρίως, με ώθησαν να εκδώσω βιβλία αυτού του είδους.

Για ποιο βιβλίο που εκδώσατε αισθάνεστε περήφανος;

Για την έκδοση του βιβλίου του Τζον Ντέσμοντ Μπερνάλ Ο κόσμος, η σάρκα και ο διάβολος.

Ποιο από τα βιβλία που σχεδιάζετε να εκδώσετε ξεχωρίζετε; 

Ξεχωρίζω το βιβλίο της Mary Wollstonecraft Μαίρη, μια μυθοπλασία και το βιβλίο της Isabel Meredith Το κορίτσι με τους αναρχικούς.

PARSEC EX 2ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ PARSEC / ΧΙΜΑΙΡΑ

 

 

 

 

 


okto ekdotes 7Εκδόσεις ΣΚΑΡΙΦΗΜΑ

Οι εκδόσεις Σκαρίφημα έβγαλαν το πρώτο τους βιβλίο το 2014 αλλά είναι τα τελευταία 3-4 χρόνια που έχουν δείξει με σαφήνεια τον προσανατολισμό τους στον εκδοτικό χώρο. Ενδιαφέροντες τίτλοι ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας καθώς και ποίηση, είναι οι άξονες επάνω στους οποίους έχουν κινηθεί μέχρι στιγμής. Ο Σωτήρης Καρκαλάτος απάντησε στις ερωτήσεις μας.

Πώς θα περιγράφατε το στίγμα σας στον εκδοτικό χώρο; Πείτε μας δυο λόγια για την απόφασή σας να γίνετε εκδότης.

Ήταν η φυσική συνέχεια της πορείας μου στον χώρο του βιβλίου, είτε ως επαγγελματία του χώρου είτε ως απλού αναγνώστη. Η απόφαση πάρθηκε όταν έφτασαν στα χέρια μου αξιόλογα κείμενα ανθρώπων που δεν έβρισκαν ανταπόκριση στους ήδη υπάρχοντες εκδοτικούς οίκους. Τα διάβασα, μου άρεσαν και τα εξέδωσα, θεωρώντας πως θα πρέπει να υπάρχουν, για να μπορεί να έρθει σε επαφή μαζί τους ο οποιοσδήποτε υποψιασμένος αναγνώστης. Έκτοτε εμπλουτίζονται οι προτάσεις των εκδόσεων Σκαρίφημα πάντα με βιβλία που έχουν λόγο ύπαρξης και δεν αποτελούν απλώς μια προσθήκη στον κατάλογό τους.

Για ποιο βιβλίο που εκδώσατε αισθάνεστε περήφανος;

Για όλα τα βιβλία των εκδόσεων Σκαρίφημα αισθάνομαι υπερήφανος. Διότι για κάθε ένα από αυτά έχουμε ασχοληθεί κάποιοι άνθρωποι προσωπικά με πολλές ώρες δουλειάς, για να φτάσουμε στο ιδανικό αποτέλεσμα. Αυτό όμως που ξεχωρίζει και μας κάνει να ψηλώνουμε λίγο περισσότερο είναι η ξεχασμένη διλογία του Πάνου Σαμαρά Νύχτα / Το χαμένο λιβάδι. Για να πραγματοποιηθεί η έκδοσή του ασχοληθήκαμε σχεδόν τέσσερα χρόνια, διότι οι δυσκολίες ήταν πολλές, μιας και ο Σαμαράς, ενώ ανήκει στην γενιά του ’30, είχε επιλέξει να κινείται εκτός των λογοτεχνικών κύκλων της εποχής και να εκδίδει τα βιβλία μόνος του. Έτσι, τα βιβλία του είναι εξαιρετικά δυσεύρετα και οι πληροφορίες για τον ίδιο και τη ζωή του ελάχιστες. Με αυτό το βιβλίο ξεκίνησε η σειρά «Ανασύροντας από τη λήθη» στην οποία παρουσιάζονται βιβλία που αξίζουν να αναδειχθούν για τη σπουδαιότητα που φέρουν αλλά κάποιοι τρίτοι λόγοι τα έκαναν να ξεχαστούν.

Ποιο από τα βιβλία που σχεδιάζετε να εκδώσετε ξεχωρίζετε; 

Το μυθιστόρημα του Ελβετού συγγραφέα, με εβραϊκές καταβολές, Αντρέ Καμίνσκι με τον πρωτότυπο τίτλο Kiebitz, σε μετάφραση Αλέξανδρου Κυπριώτη. Κίμπιτς είναι το όνομα του ήρωα αλλά σημαίνει και «καλημάνα», ένα γνωστό πουλί και στα μέρη μας. Το μυθιστόρημα περιέχει πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία του συγγραφέα και πρωτοεκδόθηκε το 1988, μόλις τρία χρόνια πριν από τον θάνατό του. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό πολιτικό μυθιστόρημα, που δεν ασκεί μόνο βαθιά κριτική σε αυτό που ονομαζόταν «υπαρκτός σοσιαλισμός», αλλά αποτελεί προφητική απάντηση και στη σημερινή λαίλαπα του νεοφιλελευθερισμού.

SKARIFIMA EX 2ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΣΚΑΡΙΦΗΜΑ

 

 

 

 

 

 


okto ekdotes 1Εκδόσεις ΣΤΙΞΙΣ

Η Χρυσοξένη Προκοπάκη είχε κυκλοφορήσει ως συγγραφέας δύο βιβλία πριν από τη δημιουργία των εκδόσεων Στίξις. Τα χαρακτηριστικά λευκά εξώφυλλα των εκδόσεων διακρίνονται για την απλότητά τους. Ποίηση και κλασική μεταφρασμένη πεζογραφία είναι οι δύο πυλώνες με τις μελέτες και τα λογοτεχνικά δοκίμια να συμπληρώνουν την εικόνα των εκδόσεων.

Πώς θα περιγράφατε το στίγμα σας στον εκδοτικό χώρο; Πείτε μας δυο λόγια για την απόφασή σας να γίνετε εκδότης.

Πάντα υπήρχε στο μυαλό μου. Το αποφάσισα τον Νοέμβριο του 2017. Μέχρι τον Φεβρουάριο είχαν τακτοποιηθεί τα πρακτικά θέματα. Τότε τελείωνα ήδη το τρίτο μου βιβλίο, το Μια τυχαία Ιφιγένεια, το οποίο θα ήταν το πρώτο των Εκδόσεων Στίξις. Στόχος μας δεν είναι να βγάζουμε πολλά, αλλά αξιόλογα βιβλία. Σε μια εποχή που υπάρχουν περισσότεροι συγγραφείς απ’ ό,τι αναγνώστες, ο ρόλος του εκδότη γίνεται πιο δύσκολος. Το στοίχημα είναι να αγαπήσουν όσο το δυνατόν πιο πολλοί άνθρωποι το καλό έργο.

Για ποιο βιβλίο που εκδώσατε αισθάνεστε περήφανη;

Ξεχωρίζω το βιβλίο για τον ποιητή Τάσο Λειβαδίτη, σε επιμέλεια Γιώργου Δουατζή. Αποτελεί μια πλήρη και εμπεριστατωμένη παρουσίαση του έργου, της προσωπικότητας και της ζωής του ποιητή μέσα από προσωπικές μαρτυρίες σημαντικών ανθρώπων των Γραμμάτων, οι οποίοι τον γνώρισαν. 

Ποιο από τα βιβλία που σχεδιάζετε να εκδώσετε ξεχωρίζετε; 

Η μικρή Φαντέτ της Γεωργίας Σάνδη. Πρόκειται για ένα –ανέκδοτο στην πλήρη του μορφή– μυθιστόρημα του 1848. Μεταφράστρια είναι η Ελένη Γύζη η οποία αναμετριέται συνεχώς με απαιτητικά έργα (έχουμε ήδη συνεργαστεί στο Κλοντ Γκε του Β. Ουγκό και στην Κόκκινη κουρτίνα του Ζ.Μπ. Ντ’ Ορεβιγί), και για άλλη μια φορά καταπιάνεται με ένα κλασικό έργο. Η μετάφραση της λογοτεχνίας του 19ου αιώνα έχει πολλές δυσκολίες ως προς την απόδοση του ύφους, της ατμόσφαιρας, της γλώσσας, στοιχεία που παραμένουν διαχρονικά.

STIKSIS EX 2ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΣΤΙΞΙΣ 

 

 

 

 

 

 


okto ekdotes 8Εκδόσεις ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Οι εκδόσεις Το Μέλλον είναι ένας νέος εκδοτικός οίκος που εντάσσεται στην κατηγορία όσων επιλέγουν την εξειδίκευση. Με την τεχνογνωσία και την οργάνωση του Νέστορα Πουλάκου οι εκδόσεις δραστηριοποιούνται στον τομέα του επιστημονικού βιβλίου και των μελετών, όπου συμπεριλαμβάνεται και η ενδιαφέρουσα σειρά με μονογραφίες-πορτρέτα σκηνοθετών του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Πώς θα περιγράφατε το στίγμα σας στον εκδοτικό χώρο; Πείτε μας δυο λόγια για την απόφασή σας να γίνετε εκδότης.

Οι εκδόσεις Το Μέλλον (www.tomellon.com) αποτελούν μέρος της ομώνυμης εκπαιδευτικής εταιρείας με πολυσχιδή δραστηριότητα σε διάφορους τομείς της παιδείας. Στόχος παραμένει ο αρχικός, δηλαδή η έκδοση πανεπιστημιακών συγγραμμάτων, διδακτορικών διατριβών και μεταπτυχιακών εργασιών. Αλλά πλέον η εκδοτική δραστηριότητα έχει αναπτυχθεί σε διάφορους τομείς του δοκιμιακού λόγου και των μελετών. Επίσης, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεων, η εταιρεία «τρέχει» το project «Με το Βλέμμα της Κριτικής» (www.criticseye.gr): κυκλοφορούν κινηματογραφικά βιβλία/μονογραφίες σκηνοθετών και διοργανώνονται προβολές ελληνικών και ξένων βραβευμένων ταινιών, παρουσία γνωστών Ελλήνων κριτικών κινηματογράφου.

Για ποιο βιβλίο που εκδώσατε αισθάνεστε περήφανος;

Το πρώτο βιβλίο των εκδόσεων: Ροκ επανάσταση και αντικουλτούρα (Μάρτιος 2018) του μουσικού –με μεταπτυχιακό στην Ευρωπαϊκή Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών– Γιώργου Μούχου. Η μελέτη αυτή ενεργοποιεί τη μηχανή του χρόνου ταξιδεύοντας τον αναγνώστη στη Βρετανία και στις Η.Π.Α. του 1960. Τότε που τα κύρια ιδεολογικά καύσιμα της Αντικουλτούρας, η «εναλλακτικότητα» και η «αυθεντικότητα», δημιούργησαν μια δυναμική που κατέρριψε πολιτιστικά τείχη και διέσπασε κοινωνικά στεγανά. Τότε που η ροκ ήταν «επαναστατική» και οι χίπις ρομαντικοί αρνητές του αστικού συντηρητισμού. Τότε που τα διάφορα κινήματα αμφισβήτησης και το «Κατεστημένο» αναμετρούνταν στους δρόμους και στα πανεπιστήμια, στα υπόγεια κλαμπ και στα μεγάλα ροκ φεστιβάλ, στα πάρκα και στα κοινόβια, στον κινηματογραφικό φακό και στον δημόσιο διάλογο, στα πολύχρωμα λιβάδια του LSD και στη σφαίρα της ψυχεδέλειας, στο δωμάτιο της σεξουαλικότητας και των έμφυλων σχέσεων και -πάνω από όλα- στην ιδεολογική κονίστρα, σε μια μάχη αδυσώπητη.

Ποιο από τα βιβλία που σχεδιάζετε να εκδώσετε ξεχωρίζετε;

Τη συλλογή των εξαιρετικών κειμένων της δημοσιογράφου Δήμητρας Αθανασοπούλου Ψυχανάλυσέ το. Πρόκειται ουσιαστικά για την ομώνυμη στήλη της στο ένθετο «Νησίδες» της Εφημερίδας των Συντακτών, όπου προσεγγίζει ποικίλα θέματα της επικαιρότητας από τη σκοπιά της ψυχαναλυτικής ερμηνείας.

TO MELLON EXΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

 

 

 

 

 


ekdotes 4ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ε.Α.Π.

Οι εκδόσεις Ε.Α.Π. ιδρύθηκαν το 2018 από το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο με στόχο την έκδοση και προώθηση βιβλίων επιστημονικού και ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος. Απευθύνονται σε ακαδημαϊκούς, ερευνητές, φοιτητές και σε αναγνώστες με σύγχρονους προβληματισμούς σε θέματα επιστημονικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος. Να σημειώσουμε ότι οι εκδόσεις Ε.Α.Π. είναι αυτοχρηματοδοτούμενη ανώνυμη εταιρεία με μοναδικό μέτοχο το Ε.Α.Π. Η φιλόλογος και ιστορικός Κατερίνα Πάπαρη απάντησε στις ερωτήσεις μας.

Πώς θα περιγράφατε το στίγμα σας στον εκδοτικό χώρο; Πείτε μας δυο λόγια για την απόφασή σας να γίνετε εκδότης.

Οι Εκδόσεις ΕΑΠ διανύουν μόλις το τρίτο έτος λειτουργίας τους, αλλά από την ίδρυσή τους φιλοδοξούν να συμβάλουν στην προώθηση της σύγχρονης επιστημονικής έρευνας μέσα από έργα αναφοράς και πρωτότυπα έργα Ελλήνων και ξένων επιστημόνων από τα πεδία των ανθρωπιστικών, κοινωνικών και θετικών επιστημών, απαντώντας αφενός στις ανησυχίες του ελληνικού αναγνωστικού κοινού και συμμετέχοντας αφετέρου στην ευρύτερη επιστημονική συζήτηση. Με πολύ μεράκι, αλλά και με αίσθηση της ευθύνης, έχουμε εκπονήσει ένα πλούσιο εκδοτικό πρόγραμμα, με στόχο να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του αναγνωστικού κοινού όχι μόνο με την πρωτοτυπία και την εγκυρότητα έργων που απαντούν σε ζητήματα που άπτονται με τις προκλήσεις και τα ερωτήματα της εποχής, αλλά και με την ποιότητά τους, την προσοχή στη λεπτομέρεια και την υψηλή αισθητική.

Για ποιο βιβλίο που εκδώσατε αισθάνεστε περήφανη;

Όλα τα έργα που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι τώρα από τις εκδόσεις ΕΑΠ είναι πολύ αξιόλογα, προέρχονται από εξαιρετικούς επιστήμονες, και θα έλεγα ότι είναι άρτιες δουλειές σε επίπεδο μετάφρασης και επιμέλειας. Από τα πρόσφατα έργα, αισθάνομαι υπερήφανη για τη μεταφραστική απόδοση του E. P. Thompson, Η ηθική οικονομία του πλήθους στην Αγγλία τον 18ο αιώνα, ένα κομβικό έργο στη συζήτηση για οικονομική ιστορία, αλλά και για τη μετάφραση και το αισθητικό αποτέλεσμα του έργου της N. Carey, Junk DNA. Ένα ταξίδι στη σκοτεινή ύλη του γονιδιώματος, ένα έργο για τις τελευταίες εξελίξεις στη γενετική, το οποίο είναι γραμμένο με πολύ εύληπτο τρόπο και αρκετό χιούμορ.

Ποιο από τα βιβλία που σχεδιάζετε να εκδώσετε ξεχωρίζετε; 

Δύσκολα θα μπορούσα να ξεχωρίσω ή να απομονώσω ένα από τα βιβλία μας προς έκδοση, καθώς κάθε ένα επιλέγεται με προσοχή και ενδιαφέρον και πλαισιώνεται με μεγάλη εκδοτική φροντίδα. Ωστόσο, δύο έργα που ετοιμάζονται και θεωρώ ότι είναι μεγάλη πρόκληση για μας, είναι το έργο του Fr. Strong, Η Ελλάδα ως Βασίλειο. Οικονομία και κοινωνία της Οθωνικής περιόδου (1833-1842), το οποίο είναι πλούσιο σε τεκμηριωμένες πληροφορίες και στοιχεία για τη συγκεκριμένη εποχή, και η έκδοση στα ελληνικά του S. Chandrasekhar, Newton’s Principia for the Common Reader, ένα σπουδαίο έργο αναφοράς για τις Αρχές του Νεύτωνα, που αποτελεί για εμάς μεγάλο στοίχημα.

thompsonΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΕΑΠ

 

 

 

 

 


* Ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ είναι δημοσιογράφος. 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

5 λεπτά με την Πόπη Μακρύγιαννη

5 λεπτά με την Πόπη Μακρύγιαννη

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, με την Πόπη Μακρύγιαννη με αφορμή το νέο της βιβλίο «Μέσα στη βαλίτσα μου έχω...» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Book Press

Με ποια λόγια θα συστήνατε το ...

Σοφία Νικολαΐδου: «Έκανα ένα βήμα πίσω και προσπάθησα να αφουγκραστώ τα νέα παιδιά»

Σοφία Νικολαΐδου: «Έκανα ένα βήμα πίσω και προσπάθησα να αφουγκραστώ τα νέα παιδιά»

Με αφορμή το νέο της μυθιστόρημα «Δικά μας παιδιά» (εκδ. Μεταίχμιο) συναντήσαμε τη συγγραφέα Σοφία Νικολαΐδου στη Θεσσαλονίκη, στο περιθώριο της 20ής Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου και συζητήσαμε για τους κώδικες των νέων, τον ΛΕΞ και τα κλειστά δωμάτια.

Συνέντευξη στον Διονύση...

Χρυσοξένη Προκοπάκη: «Οι ημιτελείς υποθέσεις μας στοιχειώνουν, αλλά μέσα απ’ αυτές μπορούμε να βρούμε τον εαυτό μας»

Χρυσοξένη Προκοπάκη: «Οι ημιτελείς υποθέσεις μας στοιχειώνουν, αλλά μέσα απ’ αυτές μπορούμε να βρούμε τον εαυτό μας»

Με αφορμή το καινούργιο βιβλίο της «Ημιτελείς» (εκδ. Στίξις), συζητάμε με τη συγγραφέα Χρυσοξένη Προκοπάκη που διευθύνει και τις εκδόσεις Στίξις.

Συνέντευξη στον Διονύση Μαρίνο 

Η «αγία ελληνική οικογένεια», το σπάσιμο...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Λογοτεχνικό Βραβείο Δουβλίνου 2024: Νικητής ο Μίρτσεα Καρταρέσκου

Λογοτεχνικό Βραβείο Δουβλίνου 2024: Νικητής ο Μίρτσεα Καρταρέσκου

Ο Ρουμάνος συγγραφέας Μίρτσεα Καρταρέσκου [Μircea Cartarescu] έλαβε το βραβείο για το μυθιστόρημά του «Solenoid» που είναι εν μέρει αυτοβιογραφικό και μάς μεταφέρει στην κομμουνιστική Ρουμανία των τελών του ‘70. Στα ελληνικά τον έχουμε γνωρίσει με το μυθιστόρημα «Νοσταλγία» (μτφρ. Βίκτορ Ιβάνοβιτς, εκδ. Καστανιώτη)....

ΔΕΒΘ 2024: Γυναίκες, φύλο και φεμινισμοί – Τι είδαμε, τι καταλάβαμε

ΔΕΒΘ 2024: Γυναίκες, φύλο και φεμινισμοί – Τι είδαμε, τι καταλάβαμε

Ένα από τα αφιερώματα της φετινής ΔΕΒΘ ήταν αυτό στις «Γυναίκες», μια ευρεία θεματική που ξεδιπλώθηκε μέσα από συζητήσεις για συγγραφείς, εκδότριες και μεταφράστριες, για τη γυναίκα σαν λογοτεχνικό ήρωα, αλλά και τη γυναικεία γραφή. Οι εκδηλώσεις ήταν διάχυτες στο πρόγραμμα, αρκετές συνέπιπταν η μία με την άλλη, αλλ...

Όταν ο Στέφαν Τσβάιχ αποστρεφόταν τον χορό, το ραδιόφωνο, τον κινηματογράφο

Όταν ο Στέφαν Τσβάιχ αποστρεφόταν τον χορό, το ραδιόφωνο, τον κινηματογράφο

Σκέψεις με αφορμή το κείμενο του Στέφαν Τσβάιχ [Stefan Zweig] «Η ομογενοποίηση του κόσμου» (μτφρ. Μαρία Αγγελίδου, Άγγελος Αγγελίδης), το οποίο κυκλοφορεί στη σειρά «Βιβλίδια» των εκδόσεων Άγρα.

Γράφει ο Κ.Β. Κατσουλάρης

Θα σου μιλήσω για ένα...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Γραφή κοφτερή σαν μαχαίρι» της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

«Γραφή κοφτερή σαν μαχαίρι» της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της βραβευμένης με Νόμπελ λογοτεχνίας Ανί Ερνό [Annie Ernaux] «Γραφή κοφτερή σαν μαχαίρι (μτφρ. Ρίτα Κολαΐτη), μια συνομιλία, μέσω μέιλ, της Ερνό με τον Φρεντερίκ Ιβ Ζανέ [Frederic-Yves Jeannet]. Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει στις 28 Μαΐου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμ...

«Μελέτη περίπτωσης» του Γκρέαμ Μακρέι Μπερνέτ (προδημοσίευση)

«Μελέτη περίπτωσης» του Γκρέαμ Μακρέι Μπερνέτ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Γκρέαμ Μακρέι Μπερνέτ [Graeme Macrae Burnet] «Μελέτη περίπτωσης» (μτφρ. Χίλντα Παπαδημητρίου), το οποίο κυκλοφορεί στις 28 Μαΐου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Στην αρχή, καθώς ...

«Ο ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος 1946-1949 μέσα από τον τουρκικό Τύπο της εποχής» του Μουράτ Εσέρ (προδημοσίευση)

«Ο ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος 1946-1949 μέσα από τον τουρκικό Τύπο της εποχής» του Μουράτ Εσέρ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη μελέτη του Μουράτ Εσέρ [Murat Eser] «Ο ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος 1946-1949 μέσα από τον τουρκικό Τύπο της εποχής», η οποία κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εφημερίδα...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Γκόγκολ, Γκόρκι, Τολστόι, Χάμσουν: Τέσσερα κλασικά λογοτεχνικά έργα από τις εκδόσεις Νίκας

Γκόγκολ, Γκόρκι, Τολστόι, Χάμσουν: Τέσσερα κλασικά λογοτεχνικά έργα από τις εκδόσεις Νίκας

Για τα βιβλία των Κνουτ Χάμσουν [Knout Hamsun] «Η πείνα» (μτφρ. Βασίλη Δασκαλάκη), Νικολάι Γκόγκολ [Νikolai Gogol] «Το παλτό» (μτφρ. Κώστας Μιλτιάδης), Μαξίμ Γκόρκι [Maxim Gorky] «Τα ρημάδια της ζωής» (μτφρ. Κοραλία Μακρή) και Λέον Τολστόι [Leon Tolstoy] «Η σονάτα του Κρόιτσερ» (μτφρ. Κοραλία Μακρή). 

...
Τι διαβάζουμε τώρα; 12 βιβλία λογοτεχνίας που βγήκαν πρόσφατα και ξεχωρίζουν

Τι διαβάζουμε τώρα; 12 βιβλία λογοτεχνίας που βγήκαν πρόσφατα και ξεχωρίζουν

Εαρινά αναγνώσματα από όλο τον κόσμο. Νομπελίστες, αναγνωρισμένοι συγγραφείς, αλλά και νέα ταλέντα ξεχωρίζουν και τραβούν την προσοχή. Στην κεντρική εικόνα, οι Αμπντουλραζάκ Γκούρνα, Κάρα Χόφμαν, Ντέιβιντ Μίτσελ.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος 

Από την...

Από τον κβαντικό υπολογιστή στην παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη: 3 βιβλία για ένα μέλλον που είναι ήδη εδώ

Από τον κβαντικό υπολογιστή στην παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη: 3 βιβλία για ένα μέλλον που είναι ήδη εδώ

Η επιστήμη προχωράει με ραγδαίoυς ρυθμούς. Η 4η βιομηχανική επανάσταση θα στηριχθεί στην κβαντική υπεροχή και την Τεχνητή Νοημοσύνη. Για να ξέρουμε πώς θα είναι το μέλλον μας επιλέγουμε τρία βιβλία που εξηγούν λεπτομέρως όλα όσα θα συμβούν. Kεντρική εικόνα: @ Wikipedia.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ