
Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 16 Ιουνίου 1938, γεννήθηκε στο Lockport της Νέας Υόρκης η Joyce Carol Oates. Τα μυθιστορήματά της κυκλοφορούν στη γλώσσα μας σε καλές μεταφράσεις από πολλές, διαφορετικές εκδόσεις (Μεταίχμιο, Καστανιώτη, Πατάκη, Νεφέλη, Ζαχαρόπουλος κ.ά.)
Επιμέλεια: Book Press
Η Τζόις Κάρολ Όουτς γεννήθηκε στις 16 Ιουνίου 1938, στο Λόκπορτ της Νέας Υόρκης. Μεγάλωσε στην αγροικία των γονιών της, έξω από την πόλη του Λόκπορτ, και ήταν πολύ δεμένη με τη γιαγιά της, την Μπλανς, η οποία της αγόρασε μια γραφομηχανή για να μπορέσει να γράφει τις ιστορίες της.
Στην εφηβεία, η Όουτς άρχισε να διαβάζει τα βιβλία σημαντικών συγγραφέων, διαμορφώνοντας σιγά σιγά το δικό της ύφος:
«Θα ήταν χρήσιμο να διαβάσετε τον Φώκνερ, τον Χέμινγουεϊ, τον Τζέιμς Τζόις, τον Κάφκα, τον Τόμας Μαν, τη Βιρτζίνια Γουλφ. Όταν αρχίσετε να γράφετε, θα βρίσκεστε σε πολύ υψηλότερο επίπεδο από αυτό που θα βρισκόσασταν αν δεν είχατε διαβάσει αυτούς τους ανθρώπους. Όπως λέει κι ένα παλιό ρητό: ‘’Αν θες να μάθεις να παίζεις τένις, παίξε με κάποιον που είναι καλύτερος από εσένα’’».
Σπούδασε αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Syracuse. Ήταν η καλύτερη φοιτήτρια του έτους της. Συνέχισε τις σπουδές της ολοκληρώνοντας το μεταπτυχιακό της στο Πανεπιστήμιο Wisconsin-Madison κι ύστερα ξεκίνησε τη διδακτορική της διατριβή, την οποία εγκατέλειψε, για να αφοσιωθεί στη συγγραφή.
Το πρώτο της μυθιστόρημα, With shuddering fall, κυκλοφόρησε το 1964, όταν η Όουτς ήταν είκοσι έξι ετών. Το τρίτο μυθιστόρημά της, them (1969), τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας των ΗΠΑ. Στο βιβλίο πρωταγωνιστεί μια φτωχή, δυσλειτουργική οικογένεια, τα μέλη της οποίας συχνά καταφεύγουν στο έγκλημα. Όπως και οι περισσότεροι χαρακτήρες της Όουτς, οι ήρωες του βιβλίου είναι καταπιεσμένοι άνθρωποι που κυνηγούν το άπιαστο αμερικανικό όνειρο και υιοθετούν συχνά τον ρόλο του θύματος αλλά και του θύτη.
«Ένα πολύ ισχυρό κίνητρο για να γράψεις μια ιστορία είναι η κατάθεση κάποιας μαρτυρίας, της μαρτυρίας των ανθρώπων που δεν μπορούν να μιλήσουν από μόνοι τους - να γράφεις για τους ανθρώπους, να λες τις ιστορίες των ανθρώπων που έχω σωπάσει, ή φιμωθεί, ή ακόμα και εξολοθρευτεί, να γράφεις τις ιστορίες τους σε κάποιο ιστορικό φόρουμ, ή σε κάποιο άρθρο, ή σε κάποια μυθοπλαστική ιστορία, ή σε κάποιο ποίημα».
Το πιο γνωστό έργο της Όουτς είναι το μυθιστόρημα Η ξανθιά, που αφηγείται μια μυθοπλαστική εκδοχή της ζωής της Μέριλιν Μονρό. Το βιβλίο πραγματεύεται την ανάδειξη της νεαρής Νόρμα Τζιν σε σταρ του Χόλυγουντ, μιλώντας ταυτοχρόνως για τον σκληρό κόσμο της βιομηχανίας του κινηματογράφου: στις σελίδες της Ξανθιάς, υπάρχουν γλαφυρές σκηνές που παρουσιάζουν την κακοποίηση που δέχονται μέχρι σήμερα οι ανερχόμενες ηθοποιοί, αλλά και τις ψυχροπολεμικές διώξεις των καλλιτεχνών που κατηγορήθηκαν ως συνεργάτες της Σοβιετικής Ένωσης. Το βιβλίο ενέπνευσε την πρόσφατη, ομότιτλη κινηματογραφική διασκευή του σκηνοθέτη Άντριου Ντόμινικ με πρωταγωνίστρια την Άνα ντε Άρμας.
Η Όουτς είναι πολυγραφότατη και ως σήμερα, έχει δημοσιεύσει περισσότερα από εξήντα μυθιστορήματα, καθώς και αρκετές νουβέλες, διηγήματα, δοκίμια και βιβλία για παιδιά. Από το 2016, διδάσκει δημιουργική γραφή στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ.