baladeur

Σημαντικές μορφές της Ιστορίας, της πολιτικής, της επιστήμης και της τέχνης βιογραφούνται: Νικηφόρος Χρυσοβέργης, Καποδίστριας, Μαρξ, Κολοκοτρώνης, Κεμάλ, Νταβιτσόν Εφέντης, Κανελλόπουλος, Θάτσερ, Τέσλα, Ίλον Μασκ, Τζερόλαμο Καρντάνο και Σωτηρία Μπέλλου, αλλά και απλοί άνθρωποι που η ζωή τους σημαδεύτηκε από την Ιστορία, όπως η Μπέρρυ Ναχμίας, ο Χέντυ Ντίνερ και ο Μιχάλης Δεναξάς. Δεκαεπτά βιογραφίες που ξεχωρίζουν για την πληρότητά τους και την ποιοτική εκδοτική πλαισίωσή τους.

Της Ελένης Κορόβηλα

Η Ελληνική Επανάσταση κατατάσσεται δικαιολογημένα στις μεγάλες επαναστάσεις που σφράγισαν την εποχή της Νεωτερικότητας. Η συμπλήρωση διακοσίων ετών από την έκρηξή της έχει εύλογα κορυφώσει το ενδιαφέρον. Σ' αυτό το βιβλίο, ο Ιάκωβος Δ. Μιχαηλίδης γράφει γι' αυτόν που ξεχωρίζει από το πλήθος των σκληροτράχηλων οπλαρχηγών που πρωταγωνίστησαν στην Ελληνική Επανάσταση, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Θρύλος για τους συντρόφους του metaixmio kolokotronisκαι φόβητρο για τους εχθρούς του, ο γέρος του Μοριά αναδείχτηκε στην εμβληματικότερη προσωπικότητα της Παλιγγενεσίας. Ηγήθηκε της Επανάστασης στο Μοριά, οργάνωσε και υλοποίησε τις μεγάλες στρατιωτικές επιτυχίες εναντίον των Τούρκων, ενώ, όταν χρειάστηκε, διέσωσε και εγγυήθηκε με το κύρος του την ενότητα των Ελλήνων.

Ιωάννης Καποδίστριας: τρεις προσεγγίσεις

Ένα οδοιπορικό από τους ιστορικούς Ιάκωβο Δ. Μιχαηλίδης και Θάνο Μ. Βερέμη (εκδ. Μεταίχμιο) στον προεπαναστατικό και επαναστατημένο ελληνικό κόσμο, από την ελληνική χερσόνησο έως τη Βιέννη και την Τεργέστη, την Οδησσό και την Αγία Πετρούπολη. Μέσα από τις σελίδες του αναδεικνύονται τα κρίσιμα επαναστατικά διλήμματα που αντιμετώπισε ο Ελληνισμός στις αρχές του 19ου αιώνα, οι αποφάσεις που έλαβε, καθώς και οι συνέπειές τους. Οι αντιφάσεις όμως και οι αντίρροπες δυνάμεις που ενυπήρχαν οδήγησαν στη δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια, του "αμνού" της Παλιγγενεσίας των Ελλήνων.

Όλα τα επεισόδια συνδέονται αριστοτεχνικά, με στόχο να παρουσιάσουν μια εμβριθή και άκρως κατατοπιστική μελέτη για την εποχή και τη ζωή του Καποδίστρια. 

Ο Ιωάννης Καποδίστριας υπήρξε οραματιστής πολιτικός που προηγήθηκε της εποχής του και έγινε ο πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας. Ο γνωστός στρατιωτικός και πολιτικός Κρίστοφερ Γουντχάουζ (εκδ. Μίνωας), συγγραφέας πολλών έργων για την Ελλάδα, περιγράφει την πολυτάραχη ζωή του στην παρούσα βιογραφία, η μεγάλη αξία της οποίας έγκειται στην προσεκτική μελέτη πλούσιου αρχειακού υλικού, επιστολών, μονογραφιών και λεπτομερούς βιβλιογραφίας. Ως αποτέλεσμα αναδύεται ένα από τα εντυπωσιακότερα πορτρέτα μίας από τις πλέον εμβληματικές μορφές του νεότερου ελληνισμού.  

Η ιστορικός και πεζογράφος Λένα Διβάνη ανασυστήνει τη διαδρομή του Ιωάννη Καποδίστρια προς τη δόξα και τον θάνατο - από τη γέννησή του στα ενετοκρατούμενα Επτάνησα ως το τραγικό του τέλος στο Ναύπλιο. Η ιστορία του πρώτου Έλληνα κυβερνήτη, ενός μοναχικού ήρωα, που χάρισε χωρίς δεύτερη σκέψη τον εαυτό του στην Ελλάδα και στέγνωσε ακόμα και την καρδιά του για να ζήσει η πατρίδα του. Στο βιβλίο Το πικρό ποτήρι - Ο Καποδίστριας, η Ρωξάνδρα και η Ελλάδα (εκδ. Πατάκη), ο Καποδίστριας πίνει συνειδητά και μέχρι τέλους το πικρό ποτήρι, αφήνοντας τη μοναδική γυναίκα που αγάπησε, τη Ρωξάνδρα Στούρτζα.

metaixmio kapodistria minoas kapodistrias patakis divani
     

Ο Καρλ Μαρξ, γιος Εβραίου προσήλυτου στον χριστιανισμό από τη Ρηνανία, πραγματοποίησε μία από τις πιο εξέχουσες και καθηλωτικές συνεισφορές στο πνευματικό κλίμα διαρκών ζυμώσεων του 19ου αιώνα, αφιερώνοντας ολόκληρη τη ζωή του στην κατανόηση των προσδοκιών και των φόβων του κόσμου του αιώνα του. Σε αυτή τη νέα μνημειώδη βιογραφία του ο Γκάρεθ ΣτέντμανΤζόουνς (εκδ. Πατάκη) εξερευνά πώς ο Μαρξ διαμόρφωσε τις επαναστατικές ιδέες του σε καιρούς patakis marxδιανοητικού αναβρασμού και τον αντίκτυπό τους στην εποχή του και δίνει στον αναγνώστη τη δυνατότητα να κατανοήσει, όπως ποτέ πριν, τον κόσμο των ιδεών που διαμόρφωσε τον κόσμο του Μαρξ - και που έκανε τον Μαρξ να διαμορφώσει τον δικό μας κόσμο.

Ελάχιστοι σύγχρονοι πολιτικοί έχουν αφήσει τόσο έντονο το πολιτικό τους αποτύπωμα όσο η Μάργκαρετ Ρόμπερτς, η κόρη ενός παντοπώλη από το Γκράνθαμ, που έγινε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου. Όντας, ταυτόχρονα, η μακροβιότερη Βρετανίδα πρωθυπουργός του 20ού αιώνα, η Μάργκαρετ Θάτσερ έχει αποτελέσει αντικείμενο αμφισβήτησης, εξύβρισης αλλά και θαυμασμού. Ο ακαδημαϊκός και ιστορικός David Cannadine εξιστορεί την προσωπική ιστορία και την πολιτική σταδιοδρομία μιας γυναίκας που κατάφερε να αναδυθεί, να αντισταθεί και να λάμψει μέσα σε ένα συντηρητικό κονκλάβιο ανδρών παλαιάς κοπής. Με χάρη, χιούμορ και ιστορικό βάθος, ο Cannadine αναλύει τον αντίκτυπο των επίμαχων πολιτικών της, την προσωπική της φήμη και την πολιτική της κληρονομιά. Ένα απαραίτητο ανάγνωσμα για οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για τη ζωή και το έργο μίας εκ των σημαντικότερων και πιο αμφιλεγόμενων μορφών της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας.

Ο ακαδημαϊκός και ιστορικός David Cannadine εξιστορεί την προσωπική ιστορία και την πολιτική σταδιοδρομία μιας άφοβης γυναίκας, που κατάφερε να αναδυθεί, να αντισταθεί και να λάμψει μέσα σε ένα συντηρητικό κονκλάβιο ανδρών παλαιάς κοπής.

Καμιά πτυχή της ζωής του Κεμάλ Ατατούρκ δεν έμεινε ανεξερεύνητη. Καμιά απολύτως, πλην της περιόδου της Θεσσαλονίκης, της πόλης όπου αυτός γεννήθηκε και μεγάλωσε. Στην πατρίδα του την Τουρκία, όπου εγκαταστάθηκε -και μεγαλούργησε- αργότερα, η ενασχόληση των Τούρκων ιστορικών με την περίπτωσή του υπήρξε τόσο έντονη ώστε να φτάνει κάποτε στα όρια της υστερίας και της υπερβολής. Εντούτοις, τα χρόνια της Θεσσαλονίκης δεν αγνοήθηκαν μόνο από τους Τούρκους αλλά κι από τους Έλληνες μελετητές. Η Οθωμανική Θεσσαλονίκη υπήρξε μια πόλη φαινόμενο, δυναμικότερη σε δράσεις κι επιδράσεις απ' ό,τι η Κωνσταντινούπολη. Ως εκ τούτου, αναδείχτηκε στην κυριολεξία η τροφός των μεταρρυθμιστικών οραμάτων του Μουσταφά Κεμάλ. Η πόλη όπου κυριαρχούσαν οι πιο δημιουργικοί Εβραίοι και Έλληνες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μετάγγισε στον Κεμάλ το πνεύμα της επανάστασης και του εκσυγχρονισμού. Το βιβλίο του Χρίστου Κ. Χριστοδούλου (εκδ. Επίκεντρο) διερευνά την παράλληλη πορεία της Θεσσαλονίκης και του διαβόητου τέκνου της στα χρόνια της παρακμής της Σουλτανικής απολυταρχίας και θεοκρατίας. 

Η περιπετειώδης ζωή ενός κορυφαίου Έλληνα πολιτικού και διανοούμενου, του Παναγιώτη Κανελλόπουλου, που διατρέχει ολόκληρη την ταραγμένη πορεία της Ελλάδας τον 20ό αιώνα, με αποκαλυπτικά στιγμιότυπα και άγνωστα παρασκήνια. Ακολουθώντας τον πρωταγωνιστή, ο αναγνώστης θα ξεκινήσει από την Πάτρα της Belle Epoque και θα ταξιδέψει στην Χαϊδελβέργη των ποιητών και των φιλοσόφων. Θα επιστρέψει μαζί με τον νεαρό κοινωνιολόγο στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου, των σφοδρών ιδεολογικών συγκρούσεων και της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου. Θα ακολουθήσει τον Κανελλόπουλο στο μέτωπο του ελληνοϊταλικού πολέμου και θα διαφύγει μυστικά μαζί του στην Μέση Ανατολή, όπου αυτός θα συγκροτήσει τον Ιερό Λόχο. Θα συμπορευθεί μαζί του στην δραματική μοναχική του πορεία μέσα στον Εμφύλιο Πόλεμο, που έθεσε επιτακτικά διλήμματα στις συνειδήσεις. Ακολουθεί η πολιτική καριέρα του Κανελλόπουλου, ως κορυφαίου στελέχους της Δεξιάς, δίπλα στον Παπάγο και τον Καραμανλή, ενώ η αποσταθεροποίηση της δημοκρατίας την δεκαετία του '60 περιγράφεται με ανέκδοτες λεπτομέρειες. Το βιβλίο του Μελέτη Η. Μελετόπουλου, Παναγιώτης Κανελλόπουλος - Ο πολιτικός, ο διανοούμενος και η εποχή του (εκδ. Καπόν) ολοκληρώνεται με τη σύλληψη τού πρωταγωνιστή ως πρωθυπουργού την 21 Απριλίου 1967. Ακολουθεί ο επίλογος και η μοναδική για Έλληνα πολιτικό αυτοκριτική για τα γεγονότα της μεταπολεμικής εποχής. Το βιβλίο βασίζεται σε πολυετή έρευνα σε ελληνικά και ξένα αρχεία, ενώ συμπληρώνεται με σπάνιες φωτογραφίες. Μια εξαιρετική έκδοση, από κάθε άποψη. 

papadopoulos THATCHER epikentro kemal Kapon Editions KANELLOPOULOS COVER
     

Η ζωή και το έργο του Νικηφόρου Χρυσοβέργη έχει ήδη προκαλέσει το ενδιαφέρον των μελετητών, ωστόσο δεν έχει εκπονηθεί μέχρι σήμερα κάποια συγκεντρωτική μελέτη του βίου και του έργου του. Η παρούσα μελέτη της Μυρσίνης Αναγνώστου, Ένας ρήτορας των χρόνων της παρακμής (εκδ. Αρμός) σκοπεύει να καλύψει αυτό το κενό· να προχωρήσει δηλαδή σε μία συστηματική διερεύνηση όλων των ζητημάτων που σχετίζονται με τη ζωή, την προσωπικότητα και το έργο του, στο πλαίσιο του πνευματικού κλίματος της πρωτεύουσας του Βυζαντίου armos anagnostouστο β' μισό του 12ου και στις αρχές του 13ου αι. Στο σύνολό του το έργο του Χρυσοβέργη σώζεται σε 83 περίπου φύλλα χειρογράφων, τα οποία ανήκουν σε 6 κώδικες 6 διαφορετικών βιβλιοθηκών. Δύο έργα παρέμεναν έως σήμερα ανέκδοτα, η επιστολή και ένας πατριαρχικός εγκωμιαστικός λόγος. Τα έργα αυτά εκδίδονται στην παρούσα μελέτη μαζί με το δεύτερο πατριαρχικό εγκώμιο και τους τρεις αυτοκρατορικούς εγκωμιαστικούς λόγους, καθώς έχριζαν επανέκδοσης λόγω ορισμένων σφαλμάτων των προηγούμενων εκδοτών.armos oute romios oute tourkos

Την φυγή του ιδιού και της οικογένειάς του από την Πόλη και την εγκατάστασή τους στην Ελλάδα, με όλους τους τριγμούς και τα τραύματα που προκάλεσε, αναπολεί και διηγείται ο Μιχάλης Δεναξάς στο βιβλίο του Ούτε Ρωμιός ούτε Τούρκος (εκδ. Αρμός). «Επτά χρονών ήμουν, όταν η μάνα μου με πήρε από το χέρι και μαζί με τη γιαγιά μου, που ήταν φορτωμένες με ό,τι μπορούσαν να κουβαλήσουν, πήραμε την ανηφόρα της γειτονιάς μας. Χωρίς να καταλάβω πολλά-πολλά βρεθήκαμε στην Ελλάδα. Η ζωή μας άλλαξε μέσα σ' ένα βράδυ. [...] Η προσαρμογή δύσκολη. Ξένοι ανάμεσα σε ξένους. Γεννήθηκα από Έλληνες γονείς. Για τους Τούρκους ήμουν Ρωμιός, για τους Έλληνες Τούρκος. Είκοσι χρόνια έζησα χωρίς πατρίδα...»

«Για τους Τούρκους ήμουν Ρωμιός, για τους Έλληνες Τούρκος. Είκοσι χρόνια έζησα χωρίς πατρίδα...»

Τον Νταβιτσόν Εφέντη Λεβή (1832-1913) τον πρωτογνωρίσαμε μέσα από τις φωτογραφίες του γιου του στη βραβευμένη από την Ακαδημία Αθηνών έκδοση Το Πανόραμα του Νισήμ Λεβή 1898-1944 (εκδ. Καπόν). Στο γιαννιώτικο σπίτι του ο Νταβιτσόν μιλούσε ελληνικά όπως οι πρόγονοί του, ενώ παράλληλα διδάχθηκε και τη θρησκευτική παράδοση της ρωμανιώτικης εβραϊκής κοινότητάς του. Η εποχή του επέτρεψε στον Νταβιτσόν να σταδιοδρομήσει στο οθωμανικό δημόσιο και να συνδεθεί με τις μεταρρυθμίσεις του κράτους το β' μισό του 19ου αιώνα. Διετέλεσε βουλευτής στο Οθωμανικό Κοινοβούλιο και μέλος του ανώτατου δικαστηρίου. Η παρουσία του στα κοινά εντός και εκτός Ιωαννίνων υπήρξε έντονη. Αναδείχθηκε σε έμπιστο του σουλτάνου και παρασημοφορήθηκε από τον βασιλέα της Ελλάδας Γεώργιο Α'. Όμως, την οθωμανική μεταρρύθμιση ακολούθησε ο διαμελισμός της Αυτοκρατορίας. Η δύση της ζωής του Νταβιτσόν σημαδεύεται από τις όλο και εντονότερες εθνοτικές εντάσεις ανάμεσα στους υπηκόους του σουλτάνου, έως ότου η απελευθέρωση των Ιωαννίνων από τον ελληνικό στρατό το 1913 θα αλλάξει άρδην τη ζωή της ρωμανιώτικης κοινότητας της πόλης. Μέσα από σπάνιες εφημερίδες του 19ου αιώνα, αρχειακό υλικό και αδημοσίευτες φωτογραφίες μέσα από το βιβλίο του Αλέξανδρου Μωυσή, Νταβιτσόν Εφέντης - Ένας Ρωμανιώτης Πασάς στα Γιάννενα (εκδ. Καπόν), αντικρίζουμε την ταραγμένη εποχή του τέλους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και τα Γιάννενα από μια άλλη οπτική γωνία: την πορεία της ολιγάριθμης αλλά υπερήφανης ρωμανιώτικης εβραϊκής κοινότητας της πόλης και ενός εξέχοντος μέλους της.

H μαρτυρία της Μπέρρυς Ναχμίας, Κραυγή για το αύριο (εκδ. Αλεξάνδρεια) για τη σύλληψη, την εκτόπιση και τον εγκλεισμό της στο στρατόπεδο εξόντωσης Άουσβιτς-Μπιρκενάου υπήρξε στην πρώτη της έκδοση (1989) μία από τις πρώτες μαρτυρίες επιζώντων που γράφτηκαν και δημοσιεύτηκαν στα ελληνικά. Ανήκει στις ελάχιστες μαρτυρίες γυναικών που επέστρεψαν στην Ελλάδα και είχαν το σθένος να καταγράψουν την ακραία φρίκη που βίωσαν στο στρατόπεδο στο οποίο εξοντώθηκαν σχεδόν ένα εκατομμύριο Εβραίοι απ' όλη την Ευρώπη. Μετά από μια εισαγωγή για τα παιδικά κι εφηβικά της χρόνια στην Καστοριά, η συγγραφέας αφηγείται την εκτόπιση και τον δεκάμηνο εγκλεισμό της στο στρατόπεδο του Μπιρκενάου, όπου χάθηκαν όλοι οι δικοί της, τις πορείες θανάτου και τα άλλα ναζιστικά στρατόπεδα όπου υπήρξε κρατούμενη, τέλος την οδύσσεια της επιστροφής της στην Ελλάδα, μέσα από μια ρημαγμένη Ευρώπη, το καλοκαίρι του '45. Στην παρούσα έκδοση περιλαμβάνεται εκτενές επίμετρο της ιστορικού Οντέτ Βαρών-Βασάρ, στο οποίο αναδεικνύεται η προσωπικότητα και η δράση της Μπέρρυς Ναχμίας και η ξεχωριστή προσφορά της στην υπόθεση της μνήμης του Ολοκαυτώματος την περίοδο ακριβώς -στις δεκαετίες '80, '90 και 2000- που αυτή άρχισε να αναδύεται και να συγκροτείται στην Ελλάδα.

Έχοντας χάσει την οικογένειά της σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, επιβίωσε χάρη στον γάμο της με τον Έλληνα σύζυγό της, τον Μήτσο, κι έφτιαξε τη ζωή της μέσα σε μια ταραγμένη Αθήνα που αγάπησε κι έκανε δική της.

Εμπνευσμένη από τα αναγεννησιακά retables, τρίπτυχα εικονοστάσια που αφηγούνται τις ζωές των αγίων, η συγγραφέας Ευρυδίκη Τρισόν-Μιλσανή συνέθεσε το πορτρέτο της μητέρας της, Χέντι Ντίνερ (εκδ. Καπόν), σε τρεις ενότητες, τις οποίες συνδέει η συναρπαστική προσωπικότητα της Ουγγροεβραίας ηρωίδας, η οποία γεννήθηκε σ' ένα μικρό χωριό μιας κοιλάδας στις όχθες του Δούναβη, το Πινσεχέι, και ήρθε στην Αθήνα λίγο πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Έχοντας χάσει την οικογένειά της σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, επιβίωσε χάρη στον γάμο της με τον Έλληνα σύζυγό της, τον Μήτσο, κι έφτιαξε τη ζωή της μέσα σε μια ταραγμένη Αθήνα που αγάπησε κι έκανε δική της. Η πρώτη ενότητα αφορά την τέχνη του πορτρέτου και τα ερωτηματικά που γεννιούνται όταν πρόκειται να γράψεις για κάποιον τόσο κοντινό όπως είναι η μητέρα σου. Η δεύτερη είναι ένα σύνολο από μαρτυρίες της ηρωίδας, που διηγείται τα γεγονότα της ζωής της με αυθόρμητο και άμεσο τρόπο, από τις ανέμελες προπολεμικές μέρες στη Βουδαπέστη και στη Βιέννη έως την κατοχική Αθήνα και τους χρόνους μετά τον πόλεμο. Στην τρίτη ενότητα, η συγγραφέας αναλύει με λεπτό διεισδυτικό τρόπο τη δύσκολη και συνάμα ανεξάντλητη σχέση μιας μητέρας με την κόρη της.

Kapon Editions Davitson COVER site aleksandreia naxmia kraugi Kapon Editions XENTY NTINER Cover micro
     

Ο προφήτης του νέου επιστημονικού μέλλοντος υπήρξε μια παρεξηγημένη προσωπικότητα. Από την παιδική του ηλικία σε ένα χωριό της σημερινής Κροατίας, όπου ο πατέρας του, ένας ορθόδοξος ιερέας, απέρριπτε το ταλέντο του, μέχρι τα θυελλώδη χρόνια που πέρασε στη Νέα Υόρκη, όπου η έντονη αντιπαλότητά του με τον Τόμας Έντισον γέννησε θριάμβους και αποτυχίες, ο Νίκολα Τέσλα (μτφρ. Χρήστος Γκούβης) δαιμονοποιήθηκε αλλά και λατρεύτηκε σαν είδωλο. Αυτή η βραβευμένη kastaniotis tesla to prosopo piso apo tin maskaμυθιστορηματική βιογραφία περιγράφει τις χαοτικές απαρχές του «Προμηθέα του Ηλεκτρισμού», όταν ο ιδιότροπος χαρακτήρας και το ασυμβίβαστο πνεύμα του βρέθηκαν στο επίκεντρο της δημοσιότητας. Για κάθε επιτυχημένη εφεύρεσή του -το εναλλασσόμενο ρεύμα ή την ασύρματη επικοινωνία- προέκυπταν εκατοντάδες άλλες. Όμως ποιος ήταν στ' αλήθεια ο Τέσλα; Ο Βλάντιμιρ Πίσταλο (εκδ. Καστανιώτη) εισχωρεί στον απόκρυφο κόσμο ενός ανθρώπου στοιχειωμένου από τον θάνατο του μεγαλύτερού του αδερφού, ενός ανθρώπου που πάλεψε με τις εκλάμψεις της παράνοιας και του μεγαλείου και οδηγήθηκε στην οικονομική καταστροφή. 

psychogios elon muskΤη ζωή και το έργο του διάσημου επιχειρηματία ξεδιπλώνει στο βιβλίο Elon Musk – Η Tesla, η SpaceX και η αναζήτηση ενός φανταστικού μέλλοντος (μτφρ: Χρήστος Καψάλης, εκδ. Ψυχογιός) ο βετεράνος δημοσιογράφος, σε επιστημονικά και τεχνολογικά θέματα, Ashley Vance, ξεκινώντας από τα ταραχώδη παιδικά του χρόνια στη Νότια Αφρική και τη φυγή του στις ΗΠΑ μέχρι τις τρομερές τεχνολογικές καινοτομίες και τις επιχειρηματικές επιδιώξεις του. Ο Ίλον Μασκ είναι ενας ιδιαίτερος άνθρωπος που έχει επαναπροσδιορίσει την παγκόσμια βιομηχανία και έχει προκαλέσει νέα επίπεδα εφευρέσεων –από τη SpaceX και την Tesla μέχρι τη Solar City– ξεπερνώντας τις όποιες δυσκολίες και δημιουργώντας πολλούς εχθρούς στην πορεία του αλλά και ορκισμένους οπαδούς. Η βιογραφία που έγραψε ο Βανς, που κατάφερε μέσα από απανωτές συνεντεύξεις και συναντήσεις να ξεκλειδώσει τον ψυχισμό του Μασκ, με «διορθώσεις» και τη «διακριτική επιμέλεια» του ίδιου του Μασκ, είναι μια περιπέτεια που διαβάζεται με ενδιαφέρον, μια αφήγηση που δεν χαρίζεται στον ανταγωνιστικό, ειρωνικό, αγενή, βωμολόχο και χαρισματικό Μασκ.

Αυτή η εκκεντρική και ανεπανάληπτη προσωπικότητα της Αναγέννησης εφηύρε τα μαθηματικά των πιθανοτήτων και -σχεδόν χωρίς να το επιδιώξει- επινόησε τους φανταστικούς αριθμούς...

travlos mathimatikosΑπό την κρύπτη των παραμελημένων επιστημόνων, ο Μάικλ Μπρουκς «ανασταίνει» τον Τζερόλαμο Καρντάνο, έναν απίθανο εφευρέτη, μαθηματικό, γιατρό και αστρολόγο, μια μοναδική φιγούρα από το Μιλάνο του 16ου αιώνα. Όμως, ποιος είναι ο Καρντάνο; Αυτός ο πεισματάρης, "υπερκόσμιος" άντρας -γιος ενός δικηγόρου και μιας "ιδιοκτήτριας" πορνείων- κατάφερνε να μετατρέπει σε χρήμα τη μαθηματική του οξυδέρκεια καθώς και τις γνώσεις του στην ιατρική και στην αστρολογία. Αυτή η εκκεντρική και ανεπανάληπτη προσωπικότητα της Αναγέννησης εφηύρε τα μαθηματικά των πιθανοτήτων (ώστε να κερδίζει στα τυχερά παιχνίδια) και -σχεδόν χωρίς να το επιδιώξει- επινόησε τους φανταστικούς αριθμούς, κατακτώντας έτσι τον ιστορικό τίτλο του θεμελιωτή των μαθηματικών πυλώνων της σύγχρονης κβαντικής φυσικής. Η ζωή του Καρντάνο είναι η "καρδιά" αυτού του γοητευτικού βιβλίου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Τραυλός. aggelaki bellou

Η πολυτάραχη ζωή της Σωτηρίας Μπέλλου (εκδ. Αγγελάκη), οι αγωνίες, οι αγώνες για την επιβίωσή της, αλλά και οι κοινωνικοί αγώνες της, οι πίκρες, αλλά και οι χαρές μιας σπουδαίας καριέρας. Μια ζωή γεμάτη βάσανα, τραύματα, μα και θάματα, μιας φύσης εκρηκτικής, ανυπότακτης. Μια φωνή, που σημάδεψε ανεξίτηλα το ελληνικό -λαϊκό και έντεχνο- τραγούδι του 20ού αιώνα. Διηγήσεις, της ίδιας αλλά και ανθρώπων που τη γνώρισαν, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και ντοκουμέντα, ένα χορταστικό και πλήρες βιβλίο, της δημοσιογράφου Σοφίας Αδαμίδου

* Η Ελένη Κορόβηλα είναι δημοσιογράφος. 

 

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Για τα μυθιστορήματα «Strangers in the Night» (μτφρ. Μυρσίνη Γκανά) της Χέδερ Γουέμπ [Heather Webb], «Τα Μυστήρια της Μις Μόρτον Μόρτον» (μτφρ. Χρήστος Μπαρουξής) της Κάθριν Λόιντ [Catherine Lloyd] και «Κωδικός Coco» (μτφρ. Γιάννης Σπανδωνής) της Τζιόια Ντιλιμπέρτο [Gioia Diliberto]. Τρία μυθιστορήματα που μας μεταφ...

Επανάσταση 1821: 11 βιβλία για τον Αγώνα των Ελλήνων

Επανάσταση 1821: 11 βιβλία για τον Αγώνα των Ελλήνων

Ενόψει της 25ης Μαρτίου, επιλέγουμε έντεκα βιβλία που μας βοηθούν να κατανοήσουμε τα περίπλοκλη όσο και μοναδική διαδοχή γεγονότων που ήταν η Ελληνική Επανάσταση. Kεντρική εικόνα: έργο του Λουντοβίκο Λιπαρίνι «Ο όρκος του λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι» (περίπου 1850), μουσείο Μπενάκη.

...
Ιστορίες από τη Χώρα των Χρυσανθέμων: 10 λογοτεχνικά έργα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο της Ιαπωνίας

Ιστορίες από τη Χώρα των Χρυσανθέμων: 10 λογοτεχνικά έργα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο της Ιαπωνίας

Όσο μακρινή κι αν φαντάζει η Ιαπωνία, δεν παύει να μας ελκύει, μεταξύ άλλων και για την ιδιαίτερη και τολμηρή λογοτεχνία της. Από τον κλασικό Καουαμπάτα έως τον ευφάνταστο Μουρακάμι, επιλέγουμε δέκα βιβλία που κυκλοφόρησαν σχετικά πρόσφατα και μπορούν να μας ανοίξουν νέα παράθυρα στον κόσμο του Ανατέλλοντος Ήλιου. K...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Γυναικεία Βραβεία non fiction 2024»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα

«Γυναικεία Βραβεία non fiction 2024»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα

Η νικήτρια του βραβείου Women's Prize για non-fiction βιβλία θα ανακοινωθεί στις 13 Ιουνίου. Κεντρική εικόνα, μια από τις υποψήφιες για το βραβείο: η συγγραφέας και αρθρογράφος Ναόμι Κλάιν © The University of British Columbia.

Επιμέλεια: Book Press

...
Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Για τα μυθιστορήματα «Strangers in the Night» (μτφρ. Μυρσίνη Γκανά) της Χέδερ Γουέμπ [Heather Webb], «Τα Μυστήρια της Μις Μόρτον Μόρτον» (μτφρ. Χρήστος Μπαρουξής) της Κάθριν Λόιντ [Catherine Lloyd] και «Κωδικός Coco» (μτφρ. Γιάννης Σπανδωνής) της Τζιόια Ντιλιμπέρτο [Gioia Diliberto]. Τρία μυθιστορήματα που μας μεταφ...

Ο «Νευρομάντης» του Ουίλιαμ Γκίμπσον μεταφέρεται στην οθόνη: μεγάλο συνδρομητικό κανάλι ανακοίνωσε ότι αγόρασε τα δικαιώματα

Ο «Νευρομάντης» του Ουίλιαμ Γκίμπσον μεταφέρεται στην οθόνη: μεγάλο συνδρομητικό κανάλι ανακοίνωσε ότι αγόρασε τα δικαιώματα

Το πασίγνωστο μυθιστόρημα του «πατέρα» του Cyberpunk Ουίλιαμ Γκίμπσον [William Gibson] «Νευρομάντης» αναμένεται να γίνει σειρά 10 επεισοδίων από το συνδρομητικό κανάλι Apple TV. Κεντρική εικόνα: ο συγγραφέας Ουίλιαμ Γκίμπσον © Wikipedia. 

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μακγκάφιν» του Βαγγέλη Γιαννίση (προδημοσίευση)

«Μακγκάφιν» του Βαγγέλη Γιαννίση (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Βαγγέλη Γιαννίση «Μακγκάφιν», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 21 Μαρτίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΤΟΥΡΙΣΤΑΣ
37.947408, 23.641584

 «Αφού σου ...


«Το μποστάνι του Μποστ» του Κωνσταντίνου Κυριακού (προδημοσίευση)

«Το μποστάνι του Μποστ» του Κωνσταντίνου Κυριακού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Κυριακού «Το μποστάνι του Μποστ – Μια σύνθεση / συμπλήρωση / διασκευή κειμένων του Μποστ», το οποίο κυκλοφορεί σε λίγες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Όλα μαύρα» της Δήμητρας Παπαδήμα (προδημοσίευση)

«Όλα μαύρα» της Δήμητρας Παπαδήμα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Δήμητρας Παπαδήμα «Όλα μαύρα», το οποίο θα κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Τι είμαστε εμείς μπροστά σε αυτά τα κτήνη, ρε; Τι είμαστε; Άγιοι. Και φόνο να...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Για τα μυθιστορήματα «Strangers in the Night» (μτφρ. Μυρσίνη Γκανά) της Χέδερ Γουέμπ [Heather Webb], «Τα Μυστήρια της Μις Μόρτον Μόρτον» (μτφρ. Χρήστος Μπαρουξής) της Κάθριν Λόιντ [Catherine Lloyd] και «Κωδικός Coco» (μτφρ. Γιάννης Σπανδωνής) της Τζιόια Ντιλιμπέρτο [Gioia Diliberto]. Τρία μυθιστορήματα που μας μεταφ...

Επανάσταση 1821: 11 βιβλία για τον Αγώνα των Ελλήνων

Επανάσταση 1821: 11 βιβλία για τον Αγώνα των Ελλήνων

Ενόψει της 25ης Μαρτίου, επιλέγουμε έντεκα βιβλία που μας βοηθούν να κατανοήσουμε τα περίπλοκλη όσο και μοναδική διαδοχή γεγονότων που ήταν η Ελληνική Επανάσταση. Kεντρική εικόνα: έργο του Λουντοβίκο Λιπαρίνι «Ο όρκος του λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι» (περίπου 1850), μουσείο Μπενάκη.

...
Ιστορίες από τη Χώρα των Χρυσανθέμων: 10 λογοτεχνικά έργα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο της Ιαπωνίας

Ιστορίες από τη Χώρα των Χρυσανθέμων: 10 λογοτεχνικά έργα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο της Ιαπωνίας

Όσο μακρινή κι αν φαντάζει η Ιαπωνία, δεν παύει να μας ελκύει, μεταξύ άλλων και για την ιδιαίτερη και τολμηρή λογοτεχνία της. Από τον κλασικό Καουαμπάτα έως τον ευφάνταστο Μουρακάμι, επιλέγουμε δέκα βιβλία που κυκλοφόρησαν σχετικά πρόσφατα και μπορούν να μας ανοίξουν νέα παράθυρα στον κόσμο του Ανατέλλοντος Ήλιου. K...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

02 Απριλίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα μεγαλύτερα μυθιστορήματα όλων των εποχών: 20 έργα-ποταμοί από την παγκόσμια λογοτεχνία

Πολύτομα λογοτεχνικά έργα, μυθιστορήματα-ποταμοί, βιβλία που η ανάγνωσή τους μοιάζει με άθλο. Έργα-ορόσημα της παγκόσμιας πεζογραφίας, επικές αφηγήσεις από την Άπω Ανατ

ΦΑΚΕΛΟΙ