bookpress-logo

Κλείνοντας αυτές τις μέρες 4 χρόνια παρουσίας στο διαδίκτυο, νιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε όλους εσάς τους αναγνώστες μας, αλλά και τους κατά καιρούς συνεργάτες μας, για την αγάπη και την εκτίμησή σας, που την εισπράττουμε ποικιλοτρόπως - κι ας μην «αντιδρούμε» πάντοτε στην έκφρασή τους.

Για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της προσπάθειάς μας δεν είμαστε οι αρμόδιοι για να διατυπώσουμε άποψη∙ είναι προνόμιο αποκλειστικά δικό σας και σας καλούμε να συνεχίσετε να το ασκείτε, με κάθε αφορμή ­– είτε μέσα από τα σχόλιά σας κάτω από συγκεκριμένα άρθρα, είτε επικοινωνώντας μαζί μας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είτε και με οποιονδήποτε άλλον τρόπο. Άλλωστε, με αρκετούς από εσάς, τη μια ή την άλλη στιγμή, όλο και κάπου συναντιόμαστε. 

Σε ό,τι αφορά τα «ποσοτικά» χαρακτηριστικά της παρουσίας μας, ούτε κι αυτά τα θεωρούμε απολύτως ενδεικτικά – ζούμε σε μια εποχή που το βάρος του νοήματος που καλούνται να σηκώσουν τα νούμερα και οι στατιστικές είναι πλέον υπερβολικό. Άλλωστε, κι αυτό είναι «κοινό μυστικό» για όσους ασχολούμαστε πιο εντατικά με το διαδίκτυο, δεν υπάρχουν «καθαρά» νούμερα σε ό,τι αφορά τις επισκεψιμότητες και την επιρροή των διαδικτυακών ιστότοπων, αφού πλέον με λίγα χρήματα, αν το ήθος σου στο επιτρέπει, αγοράζεις «φίλους», «likes», «επισκέπτες», υψηλές βαθμολογήσεις σε μηχανές μέτρησης, και άλλα πολλά. Σχετικά με αυτό το θέμα, η έρευνα του Λεωνίδα Στεργίου στην Καθημερινή, για τις μεθόδους εξαγοράς επισκεψιμότητας στο διαδίκτυο, ήταν εξόχως αποκαλυπτική…

Τούτο δεν σημαίνει ότι δεν κοιτάμε κι εμείς διάφορες μετρήσεις (κυρίως τα Google Analytics, όπου κάθε χρόνο σημειώνουμε σημαντική άνοδο), αλλά όπως συμβαίνει και με τα βιβλία, έτσι και με τους ιστότοπους, η καλύτερη διαφήμιση είναι αυτή που γίνεται από στόμα σε στόμα. Και η εντύπωση που έχουν οι άνθρωποι, η αλήθεια που υπάρχει στην «ατμόσφαιρα» σε ό,τι αφορά την ποιότητα και το ήθος ενός εγχειρήματος, σπάνια λαθαίνει. Βασιζόμαστε σε αυτή. 

Σε ό,τι αφορά πάντως τα νούμερα, ιδού ορισμένα που δίνουν μια αίσθηση για τον όγκο (και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά) των κειμένων που έχουμε δημοσιεύσει αυτά τα 4 χρόνια:

Συνολικά, έχουμε αναρτήσει περίπου 2.500 ξεχωριστά «άρθρα». Από αυτά, 473 είναι βιβλιοπαρουσιάσεις-κριτικές και 531 κείμενα στις διάφορες σταθερές «στήλες μας» - αρκετά από τα οποία είναι επίσης βιβλιοκριτικές όπως και αρκετά άλλα είναι κείμενα γνώμης, άποψης, αναλυτικής παρέμβασης σε ζητήματα των ημερών ή του καιρού μας.

Έχουμε κάνει 10 αφιερώματα (Βeat λογοτεχνία, Γυναίκα και ιστορία, Σεξουαλικότητα, Δαρβίνος και Ιστορία, Πολιτική Οικολογία κ.ά.), ενώ έχουμε δημοσιεύσει 50 κείμενα για τα εικαστικά και τη μουσική, 36 για το θέατρο, 23 για το σινεμά και 231 κείμενα στην κατηγορία «τελευταία νέα», με ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Έχουμε κάνει 123 συνεντεύξεις, πολλές από τις οποίες ήταν με γνωστούς ξένους συγγραφείς. Ενδεικτικά, αναφέρουμε τα ονόματα των Niccolo Ammaniti, Alain Badiou, John Banville, Ben Blushi, Edna O' Brien, Simon Chritchley, Gillian Flynn, Michael Kleeberg, George Pelecanos, Andre Schiffrin, Howard Zinn.

Αλλά και μεταξύ των Ελλήνων συγγραφέων ή δημιουργών που φιλοξενήσαμε μπορούμε να υπερηφανευόμαστε ότι συγκαταλέγονται ορισμένοι από τους επιφανέστερους. Ενδεικτικά: Βασίλης Βασιλικός, Θανάσης Βαλτινός, Ρέα Γαλανάκη, Μιχάλης Γκανάς, Κική Δημουλά, Μάρω Δούκα, Γιάννης Ευσταθιάδης, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Τάκης Θεοδωρόπουλος, Μένης Κουμανταρέας, Δημοσθένης Κούρτοβικ, Στάθης Λιβαθινός, Πέτρος Μάρκαρης, Δημήτρης Μαρωνίτης, Δημήτρης Νόλλας, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Έρση ΣωτηροπούλουΣώτη Τριανταφύλλου, Ευγένιος ΤριβιζάςΕυγενία Φακίνου.

Στους παραπάνω, ας προσθέσουμε εκείνους που δέχτηκαν να συμμετάσχουν στην πρωτότυπη κι ενδιαφέρουσα, πιστεύουμε, στήλη μας με τον τίτλο «Κλασικό, αλλά δεν μ’ αρέσει», όπου ζητάμε από συγγραφείς να μας μιλήσουν για ένα καταξιωμένο βιβλίο ή συγγραφέα που όμως… δεν τους αρέσει. Διαβάστε τι μας απάντησαν: Βασίλης Αλεξάκης, Βασίλης ΑμανατίδηςΓιάννης Βαρβέρης, Νίκος Αδάμ ΒουδούρηςΘοδωρής ΓκόνηςΛένα Διβάνη, Αλέξης Πανσέληνος, Βαγγέλης Ραπτόπουλος, Αλέξης ΣταμάτηςΓιάννης Ξανθούλης, Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης, Ελιάνα ΧουρμουζιάδουΧρήστος Χρυσόπουλος.

Μέριμνά μας, βέβαια, δεν ήταν ποτέ η ποσότητα (αν και με τα χρόνια, προκύπτει κι αυτή) αλλά το πρωτότυπο και ποιοτικό περιεχόμενο. Το γεγονός ότι ουκ ολίγοι ιστότοποι, μεγάλης ή μικρότερης εμβλέλειας, αναπαράγουν αφειδώς δικό μας περιεχόμενο (άλλοι τηρώντας κάποια δεοντολογία, άλλοι όχι), κάτι λέει για εμάς (και σίγουρα κάτι λέει και γι' αυτούς). Σε κάθε περίπτωση, η προσπάθεια για καλά κείμενα στο διαδίκτυο, χωρίς εξαρτήσεις από χορηγούς ή πελάτες, με μοναδικό κριτήριο την αγάπη για το βιβλίο, την ανάγνωση και τη γραφή, είναι διαρκής και δεν ευοδώνεται ποτέ ολοκληρωτικά. 

Κλείνοντας, ας μνημονεύσουμε την τελευταία παράγραφο από εκείνο το πρώτο editorial, τον "μακρινό" Ιούνιο του 2009, που συνεχίζει να μας εκφράζει και να μας εμπνέει:

"Φιλοδοξία μας –πέρα από την αυτονόητη, δηλαδή να αρέσουμε σ’ εσάς που αγαπάτε τα βιβλία, που γνωρίζετε τις κατά μόνας ηδονές της ανάγνωσης–, είναι να απευθυνθούμε σε αυτούς, κυρίως νεότερους, που μας κοιτάνε στραβά. Δύσπιστα. Που τους έχουν πει και συνεχίζουν να τους λένε με κάθε τρόπο ότι η ανάγνωση βιβλίων είναι σκέτη βαρεμάρα. Και να τους πούμε: Παιδιά, σας έχουν κοροϊδέψει. Δεν ξέρετε τι χάνετε! Εκεί έξω, στα μικρά, μεγάλα ή ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία, υπάρχει ένα βιβλίο που μπορεί να σας αλλάξει τη ζωή, κι άλλα χίλια που μπορούν να σας την κάνουν καλύτερη. Το βιβλίο είναι παιχνίδι. Ελάτε να παίξουμε."

Το παιχνίδι συνεχίζεται.

Η Ομάδα τηs Book Press

 

Ακολουθήστε την boopress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Η καρδιά κυνηγάει μονάχη» της Κάρσον ΜακΚάλερς: το αξεπέραστο ντεμπούτο μιας εικοσάχρονης

«Η καρδιά κυνηγάει μονάχη» της Κάρσον ΜακΚάλερς: το αξεπέραστο ντεμπούτο μιας εικοσάχρονης

Δυο λόγια για το πρώτο κι ωστόσο ώριμο μυθιστόρημα της Carson McCullers (1917 - 1967) «Η καρδιά κυνηγάει μονάχη», σε μετάφραση του Μιχάλη Μακρόπουλου (εκδ. Διόπτρα). 

Του Κ.Β. Κατσουλάρη

Πώς γεννιέται ένα σπουδαίο μυθιστόρημα όπως το ...

Οι «Επικίνδυνες σχέσεις» του Πιερ Σοντερλό ντε Λακλό συνεχίζουν να μας προκαλούν να τις διαβάσουμε

Οι «Επικίνδυνες σχέσεις» του Πιερ Σοντερλό ντε Λακλό συνεχίζουν να μας προκαλούν να τις διαβάσουμε

Οι «Επικίνδυνες Σχέσεις» είναι αναντίρρητα ένα από τα επιτεύγματα της γαλλικής λογοτεχνίας, μα ταυτόχρονα κι ένα από τα πιο επιδραστικά κείμενα της παγκόσμιας γραμματείας. Στο κείμενο που ακολουθεί προσπαθώ να διερευνήσω το γιατί.*

Του Κ.Β. Κατσουλάρη

...

Extraterrestrial, του Άβι Λεμπ: μια πολύ τολμηρή υπόθεση

Extraterrestrial, του Άβι Λεμπ: μια πολύ τολμηρή υπόθεση

Τούτο το βιβλίο του αστροφυσικού Avi Loeb με τον προκλητικό τίτλο Extraterrestrial, και υπότιτλο «Η πρώτη ένδειξη νοήμονος εξωγήινης ζωής» (μτφρ. Νίκος Αποστολόπουλος, εκδ. Utopia), κυκλοφόρησε τέλος Ιουλίου, κι έχει για την ώρα μάλλον περάσει απαρατήρητο. Κι όμως! Είναι ένα από τα πιο ε...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Πάντα βρέχει στο κεφάλι του σκύλου» του Δημήτρη Αγγελή (κριτική)

«Πάντα βρέχει στο κεφάλι του σκύλου» του Δημήτρη Αγγελή (κριτική)

Για την ποιητική συλλογή του Δημήτρη Αγγελή «Πάντα βρέχει στο κεφάλι του σκύλου» (εκδ. Πόλις). Κεντρική φωτογραφία © Karsten Winegeart / Unsplash.

Του Γιώργου Βέη

«Η αλήθεια είναι απεχθής: έχουμε την τέχνη ...

Σε κάθε περίπτωση η ορθοδοξία θα νικήσει (διήγημα)

Σε κάθε περίπτωση η ορθοδοξία θα νικήσει (διήγημα)

Λάλησε ο κόκορας στο κινητό. Σηκώθηκα με ταραχή να κλείσω το ξυπνητήρι. Δεν ξέρω γιατί αλλά στο τρίτο χτύπημα νομίζω πως κυνηγάω το πετεινάρι και όλο μου ξεφεύγει. Θέλω να το πιάσω από το λαιμό και να το ταρακουνώ μέχρι να γίνει κόκκινο, όπως το λειρί του.

Του Δημήτρη Μαγριπλή

...
«Μπέρδεμα στο Χάρλεμ» του Κόλσον Γουάιτχεντ (κριτική)

«Μπέρδεμα στο Χάρλεμ» του Κόλσον Γουάιτχεντ (κριτική)

Για το μυθιστόρημα του Colson Whitehead «Μπέρδεμα στο Χάρλεμ» (μτφρ. Μυρσίνη Γκανά, εκδ. Ίκαρος).

Του Νίκου Ξένιου

“You move it to the left,
Yeah, and you go for yourself. ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Ο πατέρας δεν μιλούσε γι' αυτά» του Γιάννη Καρκανέβατου (προδημοσίευση)

«Ο πατέρας δεν μιλούσε γι' αυτά» του Γιάννη Καρκανέβατου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Γιάννη Καρκανέβατου «Ο πατέρας δεν μιλούσε γι' αυτά», που θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Εστία.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Μέχρι κάποια ηλικία η μνήμη θυμίζει πατάρι· στοιβάζεις ό,...

«Το γεγονός» της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

«Το γεγονός» της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα της Annie Ernaux «Το γεγονός» (μτφρ. Ρίτα Κολαΐτη), στο οποίο βασίστηκε η ομώνυμη –βραβευμένη με τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ της Βενετίας πέρσι– ταινία. Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει στις 26 Μαΐου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας...

«Ονειρεύομαι πίνακες» του Σόλωνα Παπαγεωργίου (προδημοσίευση)

«Ονειρεύομαι πίνακες» του Σόλωνα Παπαγεωργίου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Σόλωνα Παπαγεωργίου «Ονειρεύομαι πίνακες», η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Στίξις.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ονειρεύομαι πίνακες

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Σταυροδρόμια», «Σάγκι Μπέιν», «Η υπόσχεση»: Τρία σπουδαία σύγχρονα μυθιστορήματα

«Σταυροδρόμια», «Σάγκι Μπέιν», «Η υπόσχεση»: Τρία σπουδαία σύγχρονα μυθιστορήματα

Το μυθιστόρημα, ακόμη και την τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα, παραμένει το μεγάλο χωνευτήρι της πεζογραφικής φόρμας, ένας αφηγηματικός κόσμος ευρύχωρος και δεκτικός, που έχει τη μοναδική δύναμη να κινεί μεγάλους όγκους αφηγηματικού υλικού και να τους κατανέμει ομαλά μέσα στη διάρκεια μίας ή και πολλών δεκαετιών. ...

Έξι αστυνομικά μυθιστορήματα και ένα δοκίμιο του Όργουελ

Έξι αστυνομικά μυθιστορήματα και ένα δοκίμιο του Όργουελ

Έξι προσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα και ένα δοκίμιο του George Orwell. Κλασικό και σύγχρονο βρετανικό, σκανδιναβικό αλλά και μια αυτοέκδοση ελληνικού αστυνομικού μυθιστορήματος μεταξύ των προτάσεων. Κεντρική εικόνα: Εικονογράφηση του Λιθουανού © Karolis Strautniekas.

Της Χίλντας Παπαδημητρίου ...

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οκτώ βιβλία για το «πώς φτάσαμε ως εδώ»

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οκτώ βιβλία για το «πώς φτάσαμε ως εδώ»

Οκτώ βιβλία που μας βοηθούν να καταλάβουμε, ακόμη και σε καταστάσεις κρίσιμες και τραγικές όπως αυτές που ζούμε σήμερα, «Πώς φτάσαμε ως εδώ». Τα έξι είναι βιβλία ιστορίας, έρευνας και γεωπολιτικής και τα δύο είναι λογοτεχνικά έργα Ουκρανών συγγραφέων. Στην κεντρική εικόνα: Από διαδήλωση στο Βερολίνο την περασμένη Κυ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

14 Σεπτεμβρίου 2021 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τα βιβλία του χειμώνα: Τι θα διαβάσουμε τους μήνες που έρχονται (ανανεωμένο)

Επιλογές βιβλίων από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών και δοκιμίων από 34 εκδοτικούς οίκους. Επιμέλεια: Κώστας Αγορα

ΦΑΚΕΛΟΙ