bookpress-logo

Κλείνοντας αυτές τις μέρες 4 χρόνια παρουσίας στο διαδίκτυο, νιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε όλους εσάς τους αναγνώστες μας, αλλά και τους κατά καιρούς συνεργάτες μας, για την αγάπη και την εκτίμησή σας, που την εισπράττουμε ποικιλοτρόπως - κι ας μην «αντιδρούμε» πάντοτε στην έκφρασή τους.

Για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της προσπάθειάς μας δεν είμαστε οι αρμόδιοι για να διατυπώσουμε άποψη∙ είναι προνόμιο αποκλειστικά δικό σας και σας καλούμε να συνεχίσετε να το ασκείτε, με κάθε αφορμή ­– είτε μέσα από τα σχόλιά σας κάτω από συγκεκριμένα άρθρα, είτε επικοινωνώντας μαζί μας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είτε και με οποιονδήποτε άλλον τρόπο. Άλλωστε, με αρκετούς από εσάς, τη μια ή την άλλη στιγμή, όλο και κάπου συναντιόμαστε. 

Σε ό,τι αφορά τα «ποσοτικά» χαρακτηριστικά της παρουσίας μας, ούτε κι αυτά τα θεωρούμε απολύτως ενδεικτικά – ζούμε σε μια εποχή που το βάρος του νοήματος που καλούνται να σηκώσουν τα νούμερα και οι στατιστικές είναι πλέον υπερβολικό. Άλλωστε, κι αυτό είναι «κοινό μυστικό» για όσους ασχολούμαστε πιο εντατικά με το διαδίκτυο, δεν υπάρχουν «καθαρά» νούμερα σε ό,τι αφορά τις επισκεψιμότητες και την επιρροή των διαδικτυακών ιστότοπων, αφού πλέον με λίγα χρήματα, αν το ήθος σου στο επιτρέπει, αγοράζεις «φίλους», «likes», «επισκέπτες», υψηλές βαθμολογήσεις σε μηχανές μέτρησης, και άλλα πολλά. Σχετικά με αυτό το θέμα, η έρευνα του Λεωνίδα Στεργίου στην Καθημερινή, για τις μεθόδους εξαγοράς επισκεψιμότητας στο διαδίκτυο, ήταν εξόχως αποκαλυπτική…

Τούτο δεν σημαίνει ότι δεν κοιτάμε κι εμείς διάφορες μετρήσεις (κυρίως τα Google Analytics, όπου κάθε χρόνο σημειώνουμε σημαντική άνοδο), αλλά όπως συμβαίνει και με τα βιβλία, έτσι και με τους ιστότοπους, η καλύτερη διαφήμιση είναι αυτή που γίνεται από στόμα σε στόμα. Και η εντύπωση που έχουν οι άνθρωποι, η αλήθεια που υπάρχει στην «ατμόσφαιρα» σε ό,τι αφορά την ποιότητα και το ήθος ενός εγχειρήματος, σπάνια λαθαίνει. Βασιζόμαστε σε αυτή. 

Σε ό,τι αφορά πάντως τα νούμερα, ιδού ορισμένα που δίνουν μια αίσθηση για τον όγκο (και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά) των κειμένων που έχουμε δημοσιεύσει αυτά τα 4 χρόνια:

Συνολικά, έχουμε αναρτήσει περίπου 2.500 ξεχωριστά «άρθρα». Από αυτά, 473 είναι βιβλιοπαρουσιάσεις-κριτικές και 531 κείμενα στις διάφορες σταθερές «στήλες μας» - αρκετά από τα οποία είναι επίσης βιβλιοκριτικές όπως και αρκετά άλλα είναι κείμενα γνώμης, άποψης, αναλυτικής παρέμβασης σε ζητήματα των ημερών ή του καιρού μας.

Έχουμε κάνει 10 αφιερώματα (Βeat λογοτεχνία, Γυναίκα και ιστορία, Σεξουαλικότητα, Δαρβίνος και Ιστορία, Πολιτική Οικολογία κ.ά.), ενώ έχουμε δημοσιεύσει 50 κείμενα για τα εικαστικά και τη μουσική, 36 για το θέατρο, 23 για το σινεμά και 231 κείμενα στην κατηγορία «τελευταία νέα», με ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Έχουμε κάνει 123 συνεντεύξεις, πολλές από τις οποίες ήταν με γνωστούς ξένους συγγραφείς. Ενδεικτικά, αναφέρουμε τα ονόματα των Niccolo Ammaniti, Alain Badiou, John Banville, Ben Blushi, Edna O' Brien, Simon Chritchley, Gillian Flynn, Michael Kleeberg, George Pelecanos, Andre Schiffrin, Howard Zinn.

Αλλά και μεταξύ των Ελλήνων συγγραφέων ή δημιουργών που φιλοξενήσαμε μπορούμε να υπερηφανευόμαστε ότι συγκαταλέγονται ορισμένοι από τους επιφανέστερους. Ενδεικτικά: Βασίλης Βασιλικός, Θανάσης Βαλτινός, Ρέα Γαλανάκη, Μιχάλης Γκανάς, Κική Δημουλά, Μάρω Δούκα, Γιάννης Ευσταθιάδης, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Τάκης Θεοδωρόπουλος, Μένης Κουμανταρέας, Δημοσθένης Κούρτοβικ, Στάθης Λιβαθινός, Πέτρος Μάρκαρης, Δημήτρης Μαρωνίτης, Δημήτρης Νόλλας, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Έρση ΣωτηροπούλουΣώτη Τριανταφύλλου, Ευγένιος ΤριβιζάςΕυγενία Φακίνου.

Στους παραπάνω, ας προσθέσουμε εκείνους που δέχτηκαν να συμμετάσχουν στην πρωτότυπη κι ενδιαφέρουσα, πιστεύουμε, στήλη μας με τον τίτλο «Κλασικό, αλλά δεν μ’ αρέσει», όπου ζητάμε από συγγραφείς να μας μιλήσουν για ένα καταξιωμένο βιβλίο ή συγγραφέα που όμως… δεν τους αρέσει. Διαβάστε τι μας απάντησαν: Βασίλης Αλεξάκης, Βασίλης ΑμανατίδηςΓιάννης Βαρβέρης, Νίκος Αδάμ ΒουδούρηςΘοδωρής ΓκόνηςΛένα Διβάνη, Αλέξης Πανσέληνος, Βαγγέλης Ραπτόπουλος, Αλέξης ΣταμάτηςΓιάννης Ξανθούλης, Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης, Ελιάνα ΧουρμουζιάδουΧρήστος Χρυσόπουλος.

Μέριμνά μας, βέβαια, δεν ήταν ποτέ η ποσότητα (αν και με τα χρόνια, προκύπτει κι αυτή) αλλά το πρωτότυπο και ποιοτικό περιεχόμενο. Το γεγονός ότι ουκ ολίγοι ιστότοποι, μεγάλης ή μικρότερης εμβλέλειας, αναπαράγουν αφειδώς δικό μας περιεχόμενο (άλλοι τηρώντας κάποια δεοντολογία, άλλοι όχι), κάτι λέει για εμάς (και σίγουρα κάτι λέει και γι' αυτούς). Σε κάθε περίπτωση, η προσπάθεια για καλά κείμενα στο διαδίκτυο, χωρίς εξαρτήσεις από χορηγούς ή πελάτες, με μοναδικό κριτήριο την αγάπη για το βιβλίο, την ανάγνωση και τη γραφή, είναι διαρκής και δεν ευοδώνεται ποτέ ολοκληρωτικά. 

Κλείνοντας, ας μνημονεύσουμε την τελευταία παράγραφο από εκείνο το πρώτο editorial, τον "μακρινό" Ιούνιο του 2009, που συνεχίζει να μας εκφράζει και να μας εμπνέει:

"Φιλοδοξία μας –πέρα από την αυτονόητη, δηλαδή να αρέσουμε σ’ εσάς που αγαπάτε τα βιβλία, που γνωρίζετε τις κατά μόνας ηδονές της ανάγνωσης–, είναι να απευθυνθούμε σε αυτούς, κυρίως νεότερους, που μας κοιτάνε στραβά. Δύσπιστα. Που τους έχουν πει και συνεχίζουν να τους λένε με κάθε τρόπο ότι η ανάγνωση βιβλίων είναι σκέτη βαρεμάρα. Και να τους πούμε: Παιδιά, σας έχουν κοροϊδέψει. Δεν ξέρετε τι χάνετε! Εκεί έξω, στα μικρά, μεγάλα ή ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία, υπάρχει ένα βιβλίο που μπορεί να σας αλλάξει τη ζωή, κι άλλα χίλια που μπορούν να σας την κάνουν καλύτερη. Το βιβλίο είναι παιχνίδι. Ελάτε να παίξουμε."

Το παιχνίδι συνεχίζεται.

Η Ομάδα τηs Book Press

 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυτό που κάνει η Μαρία Λαϊνά με τις λέξεις

Αυτό που κάνει η Μαρία Λαϊνά με τις λέξεις

Οι λέξεις δεν είναι πράγματα, αλλά κάνουν πράγματα. Τι μπέρδεμα... Αλλά και πάλι, πώς μπορεί κανείς να είναι σίγουρος; Σκέψεις και ερωτήματα με αφορμή το αφήγημα της Μαρίας Λαϊνά «Τι όμορφη που είναι η ζωή» (εκδ. Πατάκη)

Του Κ.Β. Κατσουλάρη

...

Tenet, του Κρίστοφερ Νόλαν – στην εποχή του placebo

Tenet, του Κρίστοφερ Νόλαν – στην εποχή του placebo

Πώς ο Christopher Nolan πέτυχε να φτιάξει μια περίπλοκη και υπερφιλόδοξη περιπέτεια που δεν προκαλεί κανένα συναίσθημα στον θεατή.

Του Κ.Β. Κατσουλάρη

Αν κάθε φιλόδοξη ταινία προϋποθέτει (κατασκευάζει ή επινοεί) τον θεατή της, με τον ίδιο τρόπο πο...

Λοξές ματιές στο αντιλεξικό του Δημοσθένη Κούρτοβικ

Λοξές ματιές στο αντιλεξικό του Δημοσθένη Κούρτοβικ

Πώς μπορούν οι εκ φύσεως απόλυτοι αφορισμοί να σχετικοποιούν τις βεβαιότητές μας; Σκέψεις με αφορμή «Το νέο αντιλεξικό νεοελληνικής χρηστομάθειας» (εκδ. Εστία) του Δημοσθένη Κούρτοβικ, μια αντισυμβατική θεώρηση των πολιτισμικών σημείων των καιρών, με εστίαση στην ελληνική πραγματικότητα.

Του Κ.Β...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Ηλίας Γιαννακάκης: «Είμαι απολύτως καθορισμένος από τα βιβλία και τις ταινίες»

Ηλίας Γιαννακάκης: «Είμαι απολύτως καθορισμένος από τα βιβλία και τις ταινίες»

Ένα ντοκιμαντέρ για τη μεταφορά της Εθνικής Βιβλιοθήκης από το Βαλλιάνειο Μέγαρο της Πανεπιστημίου, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, όταν συνεχίζει να προβάλλεται για δεύτερο Σαββατοκύριακο στον κινηματογράφο Δαναό, με τα εισιτήρια να είναι σχεδόν εξαντλημένα, αυτό αποτελεί είδηση και μια καλή αφορμή να...

Άντρες χωρίς άντρες, του Νίκου Δαββέτα

Άντρες χωρίς άντρες, του Νίκου Δαββέτα

Για το μυθιστόρημα του Νίκου Δαββέτα «Άντρες χωρίς άντρες» (εκδ. Πατάκη), μια πολυφωνική σύνθεση για τους άρρητους δεσμούς ανάμεσα σε πατέρες και γιους. 

Του Μάνου Κοντολέων 

Ο Νίκος Δαββέτας συνηθίζει να χρησιμοποιεί ένα ιστορικό γεγονός ή μ...

Σύμπνοια κοινού κι επιτροπής για το βραβείο Not the Booker prize για το 2020

Σύμπνοια κοινού κι επιτροπής για το βραβείο Not the Booker prize για το 2020

Το βραβείο Not the Booker prize, βραβείο των αναγνωστών της εφημερίδας The Guardian, κερδίζει για το 2020 ο Richard Owain Roberts με το βιβλίο Hello friend we missed you. Το μυθιστόρημα υποστηρίχτηκε εξίσου θερμά από την τριμελή επιτροπή της εφημερίδας.

Της Σοφίας Μεσσήνη

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Από την αρχή, του Θοδωρή Παπαϊωάννου (προδημοσίευση)

Από την αρχή, του Θοδωρή Παπαϊωάννου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πρώτο μυθιστόρημα για ενήλικες του Θοδωρή Παπαϊωάννου «Από την αρχή», που κυκλοφορεί στις 2 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Ίκαρος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Οι αταξίες συνοδεύονται από τιμωρίες». Έτσι μας έλεγαν πάντα ο...

Μητέρες, της Σάρα Νοττ (προδημοσίευση)

Μητέρες, της Σάρα Νοττ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Sarah Knott «Μητέρες – Μια αντισυμβατική ιστορία» (μτφρ. Στέλλα Κάσδαγλη), που κυκλοφορεί στις 29 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΤΟ ΑΚΟΥΣΜΑ

...
Νο 13, του Βάλτερ Μπένγιαμιν (προδημοσίευση)

Νο 13, του Βάλτερ Μπένγιαμιν (προδημοσίευση)

Απόσπασμα μιας ενότητας και μέρος των επιλεγομένων από την ανθολογία του Walter Benjamin «Νο 13 – Εξήντα πέντε θέσεις για τα βιβλία και τις πόρνες, το γράψιμο, την κριτική, τους σνομπ και την επιτυχία», σε μετάφραση και επιλεγόμενα του Κώστα Κουτσουρέλη. Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει στις 27 Οκτωβρίου από τις εκδόσ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Έντγκαρ Άλαν Πόε σε 4+1 βιβλία

Έντγκαρ Άλαν Πόε σε 4+1 βιβλία

Περιήγηση στο επιδραστικό έργο του Edgar Allan Poe μέσα από πέντε σχετικά πρόσφατα βιβλία, τέσσερα με δικά του έργα και ένα με κείμενα εμπνευσμένα από την τόσο ιδιαίτερη λογοτεχνία του. 

Του Δημήτρη Αργασταρά

Κοιν...

Πέντε αστυνομικά μυθιστορήματα με ελληνική σφραγίδα

Πέντε αστυνομικά μυθιστορήματα με ελληνική σφραγίδα

Πέντε ελληνικά αστυνομικά μυθιστορήματα από την πρόσφατη εκδοτική παραγωγή που ξεχωρίζουν.

Της Χίλντας Παπαδημητρίου

 

...
Για τη Χρυσή Αυγή, την άκρα δεξιά, τον ελληνικό εθνικισμό: 20 βιβλία που έπρεπε να διαβάσουν

Για τη Χρυσή Αυγή, την άκρα δεξιά, τον ελληνικό εθνικισμό: 20 βιβλία που έπρεπε να διαβάσουν

Μια σχεδόν εξαντλητική περιήγηση στα βιβλία που αφορούν την ελληνική ακροδεξιά και τη Χρυσή Αυγή και κυκλοφόρησαν την τελευταία 10ετία στη χώρα μας. Ένα αξιανάγνωστο «σώμα» κειμένων που καλύπτει όλες τις όψεις του σύνθετου πολιτικού και κοινωνικού φαινομένου.

Του Κ.Β. Κατσουλάρη

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

05 Οκτωβρίου 2020 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Για τη Χρυσή Αυγή, την άκρα δεξιά, τον ελληνικό εθνικισμό: 20 βιβλία που έπρεπε να διαβάσουν

Μια σχεδόν εξαντλητική περιήγηση στα βιβλία που αφορούν την ελληνική ακροδεξιά και τη Χρυσή Αυγή και κυκλοφόρησαν την τελευταία 10ετία στη χώρα μας. Ένα αξιανάγνωστο «σ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

17 Ιουλίου 2020 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

50 καλά βιβλία για το καλοκαίρι και για πάντα

Πενήντα καλά βιβλία από την πρόσφατη εκδοτική παραγωγή τα οποία ξεχωρίσαμε ανάμεσα σε πολλά ακόμη καλά βιβλία. Ελληνική και μεταφρασμένη πεζογραφία, ποίηση, δοκίμια ιστ

ΦΑΚΕΛΟΙ

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ

ΝΑ ΑΛΛΟ ΕΝΑ