
Για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της προσπάθειάς μας δεν είμαστε οι αρμόδιοι για να διατυπώσουμε άποψη∙ είναι προνόμιο αποκλειστικά δικό σας και σας καλούμε να συνεχίσετε να το ασκείτε, με κάθε αφορμή – είτε μέσα από τα σχόλιά σας κάτω από συγκεκριμένα άρθρα, είτε επικοινωνώντας μαζί μας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είτε και με οποιονδήποτε άλλον τρόπο. Άλλωστε, με αρκετούς από εσάς, τη μια ή την άλλη στιγμή, όλο και κάπου συναντιόμαστε.
Σε ό,τι αφορά τα «ποσοτικά» χαρακτηριστικά της παρουσίας μας, ούτε κι αυτά τα θεωρούμε απολύτως ενδεικτικά – ζούμε σε μια εποχή που το βάρος του νοήματος που καλούνται να σηκώσουν τα νούμερα και οι στατιστικές είναι πλέον υπερβολικό. Άλλωστε, κι αυτό είναι «κοινό μυστικό» για όσους ασχολούμαστε πιο εντατικά με το διαδίκτυο, δεν υπάρχουν «καθαρά» νούμερα σε ό,τι αφορά τις επισκεψιμότητες και την επιρροή των διαδικτυακών ιστότοπων, αφού πλέον με λίγα χρήματα, αν το ήθος σου στο επιτρέπει, αγοράζεις «φίλους», «likes», «επισκέπτες», υψηλές βαθμολογήσεις σε μηχανές μέτρησης, και άλλα πολλά. Σχετικά με αυτό το θέμα, η έρευνα του Λεωνίδα Στεργίου στην Καθημερινή, για τις μεθόδους εξαγοράς επισκεψιμότητας στο διαδίκτυο, ήταν εξόχως αποκαλυπτική…
Τούτο δεν σημαίνει ότι δεν κοιτάμε κι εμείς διάφορες μετρήσεις (κυρίως τα Google Analytics, όπου κάθε χρόνο σημειώνουμε σημαντική άνοδο), αλλά όπως συμβαίνει και με τα βιβλία, έτσι και με τους ιστότοπους, η καλύτερη διαφήμιση είναι αυτή που γίνεται από στόμα σε στόμα. Και η εντύπωση που έχουν οι άνθρωποι, η αλήθεια που υπάρχει στην «ατμόσφαιρα» σε ό,τι αφορά την ποιότητα και το ήθος ενός εγχειρήματος, σπάνια λαθαίνει. Βασιζόμαστε σε αυτή.
Σε ό,τι αφορά πάντως τα νούμερα, ιδού ορισμένα που δίνουν μια αίσθηση για τον όγκο (και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά) των κειμένων που έχουμε δημοσιεύσει αυτά τα 4 χρόνια:
Συνολικά, έχουμε αναρτήσει περίπου 2.500 ξεχωριστά «άρθρα». Από αυτά, 473 είναι βιβλιοπαρουσιάσεις-κριτικές και 531 κείμενα στις διάφορες σταθερές «στήλες μας» - αρκετά από τα οποία είναι επίσης βιβλιοκριτικές όπως και αρκετά άλλα είναι κείμενα γνώμης, άποψης, αναλυτικής παρέμβασης σε ζητήματα των ημερών ή του καιρού μας.
Έχουμε κάνει 10 αφιερώματα (Βeat λογοτεχνία, Γυναίκα και ιστορία, Σεξουαλικότητα, Δαρβίνος και Ιστορία, Πολιτική Οικολογία κ.ά.), ενώ έχουμε δημοσιεύσει 50 κείμενα για τα εικαστικά και τη μουσική, 36 για το θέατρο, 23 για το σινεμά και 231 κείμενα στην κατηγορία «τελευταία νέα», με ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
Έχουμε κάνει 123 συνεντεύξεις, πολλές από τις οποίες ήταν με γνωστούς ξένους συγγραφείς. Ενδεικτικά, αναφέρουμε τα ονόματα των Niccolo Ammaniti, Alain Badiou, John Banville, Ben Blushi, Edna O' Brien, Simon Chritchley, Gillian Flynn, Michael Kleeberg, George Pelecanos, Andre Schiffrin, Howard Zinn.
Αλλά και μεταξύ των Ελλήνων συγγραφέων ή δημιουργών που φιλοξενήσαμε μπορούμε να υπερηφανευόμαστε ότι συγκαταλέγονται ορισμένοι από τους επιφανέστερους. Ενδεικτικά: Βασίλης Βασιλικός, Θανάσης Βαλτινός, Ρέα Γαλανάκη, Μιχάλης Γκανάς, Κική Δημουλά, Μάρω Δούκα, Γιάννης Ευσταθιάδης, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Τάκης Θεοδωρόπουλος, Μένης Κουμανταρέας, Δημοσθένης Κούρτοβικ, Στάθης Λιβαθινός, Πέτρος Μάρκαρης, Δημήτρης Μαρωνίτης, Δημήτρης Νόλλας, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Έρση Σωτηροπούλου, Σώτη Τριανταφύλλου, Ευγένιος Τριβιζάς, Ευγενία Φακίνου.
Στους παραπάνω, ας προσθέσουμε εκείνους που δέχτηκαν να συμμετάσχουν στην πρωτότυπη κι ενδιαφέρουσα, πιστεύουμε, στήλη μας με τον τίτλο «Κλασικό, αλλά δεν μ’ αρέσει», όπου ζητάμε από συγγραφείς να μας μιλήσουν για ένα καταξιωμένο βιβλίο ή συγγραφέα που όμως… δεν τους αρέσει. Διαβάστε τι μας απάντησαν: Βασίλης Αλεξάκης, Βασίλης Αμανατίδης, Γιάννης Βαρβέρης, Νίκος Αδάμ Βουδούρης, Θοδωρής Γκόνης, Λένα Διβάνη, Αλέξης Πανσέληνος, Βαγγέλης Ραπτόπουλος, Αλέξης Σταμάτης, Γιάννης Ξανθούλης, Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης, Ελιάνα Χουρμουζιάδου, Χρήστος Χρυσόπουλος.
Μέριμνά μας, βέβαια, δεν ήταν ποτέ η ποσότητα (αν και με τα χρόνια, προκύπτει κι αυτή) αλλά το πρωτότυπο και ποιοτικό περιεχόμενο. Το γεγονός ότι ουκ ολίγοι ιστότοποι, μεγάλης ή μικρότερης εμβλέλειας, αναπαράγουν αφειδώς δικό μας περιεχόμενο (άλλοι τηρώντας κάποια δεοντολογία, άλλοι όχι), κάτι λέει για εμάς (και σίγουρα κάτι λέει και γι' αυτούς). Σε κάθε περίπτωση, η προσπάθεια για καλά κείμενα στο διαδίκτυο, χωρίς εξαρτήσεις από χορηγούς ή πελάτες, με μοναδικό κριτήριο την αγάπη για το βιβλίο, την ανάγνωση και τη γραφή, είναι διαρκής και δεν ευοδώνεται ποτέ ολοκληρωτικά.
Κλείνοντας, ας μνημονεύσουμε την τελευταία παράγραφο από εκείνο το πρώτο editorial, τον "μακρινό" Ιούνιο του 2009, που συνεχίζει να μας εκφράζει και να μας εμπνέει:
"Φιλοδοξία μας –πέρα από την αυτονόητη, δηλαδή να αρέσουμε σ’ εσάς που αγαπάτε τα βιβλία, που γνωρίζετε τις κατά μόνας ηδονές της ανάγνωσης–, είναι να απευθυνθούμε σε αυτούς, κυρίως νεότερους, που μας κοιτάνε στραβά. Δύσπιστα. Που τους έχουν πει και συνεχίζουν να τους λένε με κάθε τρόπο ότι η ανάγνωση βιβλίων είναι σκέτη βαρεμάρα. Και να τους πούμε: Παιδιά, σας έχουν κοροϊδέψει. Δεν ξέρετε τι χάνετε! Εκεί έξω, στα μικρά, μεγάλα ή ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία, υπάρχει ένα βιβλίο που μπορεί να σας αλλάξει τη ζωή, κι άλλα χίλια που μπορούν να σας την κάνουν καλύτερη. Το βιβλίο είναι παιχνίδι. Ελάτε να παίξουμε."
Το παιχνίδι συνεχίζεται.
Η Ομάδα τηs Book Press