Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Ρομπέρτο Γκόρο «Η ζωή µε την Εντίθ Πιάφ», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η πόρτα του ψυχιατρείου έτριξε καθώς έκλεινε πίσω του, λες και τον αποχαιρετούσε. Ο γέρος γλίστρησε στο στενάκι, μα αμέσως κοντοστάθηκε, αν και δεν ήθελε να χάσει ούτε δευτερόλεπτο: η άμμος στην κλεψύδρα ξεχυνόταν τώρα όλο και πιο γρήγορα, προαναγγέλλοντας το τέλος. Χαμένος, συγχυσμένος, ψηλαφίζοντας νοερά το ατόφιο –σαν σοσιαλιστικό υδατοφράχτη– σκοτάδι, άπλωσε ενστικτωδώς το αδύναμο χέρι, να προλάβει την εμφάνιση κάποιου απρόσμενου εμποδίου. Μάντεψε πως το πεδίο ήταν ελεύθερο· αν και δεν υπήρχε περίπτωση να κάνει πίσω, αφού το κίνητρό του ήταν αδιαφιλονίκητο: επρόκειτο για ΤΗΝ – ΑΠΟΦΑΣΗ – ΤΗΣ – ΖΩΗΣ – ΤΟΥ.

Αυτή η σκέψη τον ώθησε μπροστά, λες και μια ακράτητη δύναμη ανάβλυσε απ’ τα σωθικά του. Πήρε φόρα· δρασκέλισε τον στενό χωματόδρομο με απομεινάρια ασφάλτου σκορπισμένα εδώ κι εκεί. Ύστερα από κάθε τράνταγμα, αντίκριζε τη γυμνή θέα που του πρόσφερε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, με τις σκιές των κατοικιών στο βάθος να μοιάζουν σαν αδιάφοροι θεατές. Αισθάνθηκε σαν βάρκα που ταλανίζεται στην ανήσυχη θάλασσα· τα πόδια τον οδηγούσαν από μόνα τους, και όμως, βήμα βήμα, ένιωθε πιο σίγουρος ότι βάδιζε στη σωστή κατεύθυνση.

Σταμάτησε να πάρει μια ανάσα· ακούμπησε την πλάτη σε έναν ψηλό μαντρότοιχο, που σαν από θαύμα φύτρωσε στο πλάι του· υπέθεσε ότι βρισκόταν δίπλα στη Στρατιωτική Ακαδημία, αφού γνώριζε από τις προηγούμενες επισκέψεις του στην πρωτεύουσα –που δεν ήταν δα και καμιά μεγαλούπολη– γνώριζε λοιπόν ότι κάπου εκεί βρισκόταν το φυτώριο των αξιωματικών που καραδοκούσαν τη δοξασμένη εκείνη ημέρα όταν θα οδηγούσαν τον λαϊκό στρατό στις νικηφόρες μάχες ενάντια σε ολόκληρο τον κόσμο.

Από εκεί μέσα αναδυόταν ένα αίσθημα μεγάλης αναστάτωσης, ακούγονταν κοφτές προσταγές, ενώ ο γδούπος από τα πόδια των ένστολων που χτυπούσαν δυνατά τη γη, ηχούσε σαν πολεμική μουσική υπόκρουση.

Σταμάτησε να πάρει μια ανάσα· ακούμπησε την πλάτη σε έναν ψηλό μαντρότοιχο, που σαν από θαύμα φύτρωσε στο πλάι του· υπέθεσε ότι βρισκόταν δίπλα στη Στρατιωτική Ακαδημία, αφού γνώριζε από τις προηγούμενες επισκέψεις του στην πρωτεύουσα –που δεν ήταν δα και καμιά μεγαλούπολη– γνώριζε λοιπόν ότι κάπου εκεί βρισκόταν το φυτώριο των αξιωματικών...

Λες να βγάλουν και τον στρατό; αναρωτήθηκε και απάντησε αμέσως: Αυτό πάει να πει ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει εντελώς. «Κάνε, Θεέ, να μην έχει θύματα!» πρόσθεσε μετά χαμηλόφωνα. Αν και το καθεστώς είχε καταφέρει να καταπνίγει μόνο με την ψυχολογική τρομοκρατία κάθε αποτρεπτική ενέργεια πριν καν διανοηθεί κανείς να την εκδηλώσει, φρόντιζε επιμελώς να δείχνει, μαζί με την ισχύ του, και την αποφασιστικότητα να χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να προστατεύσει την απόλυτη κυριαρχία του. Άλλωστε, ένα σύνθημα που είχε ριζώσει για τα καλά στους υπηκόους ήταν ο όρκος που απάγγελλε κάθε τρεις και λίγο ο Ηγέτης και, μετά τον θάνατό του, ο Διάδοχος: «Την εξουσία την πήραμε με την κάννη του ντουφεκιού και θα την υπερασπιστούμε με την κάννη του κανονιού»...

Ανάσανε βαθιά και συνέχισε. Τώρα, όχι πια σαν βάρκα ακυβέρνητη, αλλά μετρώντας τα βήματά του, επειδή σε εκείνα τα λίγα μέτρα που είχε διανύσει, εξάντλησε τις όποιες δυνάμεις διέθετε το κορμί του. Δεν ήταν μόνο τα γηρατειά: δεν γνώριζε κιόλας με τι περίεργα φάρμακα τον είχαν φλομώσει εκεί μέσα στο ψυχιατρείο.

Εν τω μεταξύ, βγήκε στην οδό Ντίμπρα. Από τα μπαλκόνια των ομοιόμορφων πολυκατοικιών που ύψωναν τα αναιμικά κουφάρια τους στις δυο πλευρές του δρόμου, έφτανε στα αφτιά του ένα μουρμουρητό, σαν αυτοκινήτου στο ρελαντί. Μπροστά του βάδιζαν διμοιρίες ευέλπιδων. Ντυμένοι με στολή εκστρατείας. Περπατούσαν με ελεύθερο βήμα, όμως ήταν τόσο πολλοί και γι’ αυτό τα βήματά τους κροτάλιζαν με μια υπόκωφη βοή που λες και ανέβαινε από τις αποχετεύσεις κάτω απ’ τα πόδια τους, τυλίγοντας με ένα πέπλο συνομωσίας τη σιωπή της νύχτας. Η δέησή του στον Θεό είχε πιάσει τόπο: παρατήρησε με ανακούφιση ότι οι δόκιμοι δεν κρατούσαν όπλα πάνω τους, αλλά μόνο από ένα φτυαράκι σκαπανέα, περασμένο στη μέση, σαν περίεργο γιαταγάνι. Η χακί πομπή σταμάτησε μπροστά στο υπνωτήριο της Ιατρικής Σχολής. Πέντε δόκιμοι βγήκαν από τη γραμμή, στοιχήθηκαν στην είσοδο και οι υπόλοιποι συνέχισαν. Βάδισε και εκείνος, πάντα στο απέναντι πεζοδρόμιο. Φοβούμενος μήπως ξυπνούσε την υποψία των ένστολων, πήρε το βλέμμα του από πάνω τους και κοίταξε μπροστά: παρατήρησε τη σκιά του που απλωνόταν για λίγο σαν σμέρνα, γλείφοντας το βρόμικο πεζοδρόμιο, και ύστερα μαζευόταν· μεγάλωνε και μίκραινε ρυθμικά, ανάλογα με την εναλλαγή του χλωμού φωτισμού από νέον, που ψέκαζε θαμπά τον δρόμο. Χάζεψε σαν μικρό παιδί το παιχνίδι της σκιάς του. Ήταν ένα πρόσθετο στοιχείο, μια ιμπρεσιονιστική πινελιά στη θέα του άδειου δρόμου, όπως ήταν εκείνη την ώρα –περασμένα μεσάνυχτα– όλοι οι δρόμοι της χώρας.

Τα μεσάνυχτα, όμως, ήταν και η ώρα που έβγαιναν οι καθαρίστριες να σκουπίσουν τους δρόμους. Απόψε δεν υπήρχε ίχνος τους – και αυτό ήταν οπωσδήποτε ένα άλλο ανησυχητικό σημάδι... Στη μεγάλη διασταύρωση στάθηκε για λίγο: να συνέχιζε ευθεία και να έβγαινε στην Πλατεία Σκεντέρμπεη, ή να έστριβε αριστερά, στην οδό Μπαρδύλ; Το ένστικτό του διάλεξε το δεύτερο: έτσι θα έφτανε πιο γρήγορα στην οδό Ελμπασάν, που ήταν ο προορισμός του.


Λίγα λόγια για το βιβλίο

Μεσάνυχτα της 2ας Ιουλίου 1990, ο ογδοντάχρονος Πανούσης Σίμας το σκάει από το ψυχιατρείο όπου τον είχαν κλείσει. Η πρωτεύουσα της Αλβανίας ζει μια πρωτόγνωρη κατάσταση: χιλιάδες πολίτες εισβάλλουν στις ξένες πρεσβείες, ζητώντας άσυλο και αναζητώντας την έξοδο από τη χώρα. Η είδηση αυτή αναπτερώνει τις ελπίδες του Πανούση να βρεθεί –έστω και με αυτό τον ανορθόδοξο τρόπο– στη Γαλλία.

«Μόνο όσο να αφήσω ένα τριαντάφυλλο στον τάφο της Εντίθ Πιάφ!» επαναλαμβάνει μες στην αγωνία του, καθώς τρέχει προς τη Γαλλική Πρεσβεία.

Ένα συγκινητικό μυθιστόρημα για μια ζωή παγιδευμένη στη δίνη των ιστορικών γεγονότων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και την εγκατάσταση της κομμουνιστικής δικτατορίας στην Αλβανία, μια ζωή για πάντα αφιερωμένη σε έναν ανολοκλήρωτο έρωτα που γεννήθηκε σε μια γαλλική αποικία στη Βόρεια Αφρική.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Robert Goro κατάγεται από τη Χιµάρα, όπου πέρασε την εφηβεία του και έµαθε µόνος του ανάγνωση και γραφή της µητρικής του γλώσσας, της ελληνικής. Από τις αρχές του 1980 εργάστηκε ως δηµοσιογράφος στα Τίρανα, ενώ παράλληλα ολοκλήρωσε ανώτατες σπουδές στο τµήµα Φιλολογίας του Πανεπιστηµίου Σκόδρας. Το 1993 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα όπου εργάστηκε για δύο δεκαετίες ως ανταποκριτής του ραδιοφώνου του BBC, καλύπτοντας όλα τα σηµαντικά γεγονότα στην Ελλάδα και στην περιοχή (εξέγερση στην Αλβανία, πόλεµος στο Κόσοβο και την τότε ΠΓ∆Μ). Τα πρώτα του ποιήµατα και διηγήµατα δηµοσιεύθηκαν το 1981. Έχει µεταφράσει ελληνική πεζογραφία και ποίηση (Γ. Ρίτσο, Ο. Ελύτη, Γ. Σεφέρη, Α. Σαµαράκη, Σ. Πλασκοβίτη). Το 1990 κυκλοφόρησε σε 8.000 αντίτυπα (ασυνήθιστο τιράζ για πρωτοεµφανιζόµενο συγγραφέα) η πρώτη του συλλογή διηγηµάτων µε τίτλο Τα λέµε τ’ απόγευµα. Την περίοδο 2000-2018 εξέδωσε στα αλβανικά άλλα έξι βιβλία (µυθιστορήµατα και δηµοσιογραφικά) µε θέµα τα Βαλκάνια.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Πατρότητα» του Μιχάλη Σπέγγου (προδημοσίευση)

«Πατρότητα» του Μιχάλη Σπέγγου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Μιχάλη Σπέγγου «Πατρότητα», το οποίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Επίμετρο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Είμαι ο Αχιλλέας Χάριγκτον. Γεννήθηκα και ζω στην Κέρκυρα, αλλά έζησα ένα ...

«Ν. Φιλαδέλφεια, Τα άγουρα χρόνια» του Θόδωρου Σούμα (προδημοσίευση)

«Ν. Φιλαδέλφεια, Τα άγουρα χρόνια» του Θόδωρου Σούμα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Θόδωρου Σούμα «Ν. Φιλαδέλφεια, Τα άγουρα χρόνια – Χρονικό της εφηβείας σε μια μικρασιατική συνοικία της Αθήνας», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«Το σύμπαν που έγερνε λίγο» του Δημήτρη Τζιβελέκη (προδημοσίευση)

«Το σύμπαν που έγερνε λίγο» του Δημήτρη Τζιβελέκη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση ενός διηγήματος από τη συλλογή διηγημάτων του Δημήτρη Τζιβελέκη «Το σύμπαν που έγερνε λίγο – Ένα βήμα από τον Παράδεισο», η οποία θα κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Αγαπητό μου τσιγάρο...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Διεθνές Βραβείο Médicis στην Καταλανή Εύα Μπαλταζάρ

Διεθνές Βραβείο Médicis στην Καταλανή Εύα Μπαλταζάρ

Εγκαινιάζοντας τη σεζόν των γαλλικών λογοτεχνικών βραβείων, η κριτική επιτροπή του βραβείου Médicis ανακοίνωσε τους βραβευθέντες στις τρεις κατηγορίες: πεζογραφίας, μεταφρασμένης πεζογραφίας και δοκιμίου, καθώς και το μεγάλο βραβείο. 

Επιμέλεια: Book Press

...
«Το φευγιό»: Εκδήλωση για το μυθιστόρημα της Μαρίας Θεοδοσάκη στη Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος

«Το φευγιό»: Εκδήλωση για το μυθιστόρημα της Μαρίας Θεοδοσάκη στη Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος

Εκδήλωση για το μυθιστόρημα της Μαρίας Θεοδοσάκη «Το φευγιό» (εκδ. Αρμός) στη Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος στη Σητεία.

Επιμέλεια: Book Press

Την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2026, στις 20:30, οι εκδόσεις Αρμός διοργανώνουν εκδήλωση γ...

Η Λατινική Αμερική, το ποδόσφαιρο, οι γυναίκες: Μεγάλη εκδήλωση για το έργο του Εδουάρδο Γκαλεάνο στον Πολυχώρο Μεταίχμιο

Η Λατινική Αμερική, το ποδόσφαιρο, οι γυναίκες: Μεγάλη εκδήλωση για το έργο του Εδουάρδο Γκαλεάνο στον Πολυχώρο Μεταίχμιο

Την Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2026, στις 7 μ.μ., οι εκδόσεις Μεταίχμιο και η διαδικτυακή πύλη για το βιβλίο Book Press διοργανώνουν εκδήλωση αφιερωμένη στον σπουδαίο συγγραφέα Εδουάρδο Γκαλεάνο στον Πολυχώρο Μεταίχμιο. © Mariela De Marchi Moyano / Flickr

Επιμέλεια: Book Press ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Πατρότητα» του Μιχάλη Σπέγγου (προδημοσίευση)

«Πατρότητα» του Μιχάλη Σπέγγου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Μιχάλη Σπέγγου «Πατρότητα», το οποίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Επίμετρο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Είμαι ο Αχιλλέας Χάριγκτον. Γεννήθηκα και ζω στην Κέρκυρα, αλλά έζησα ένα ...

«Η Ευρώπη γεννήθηκε τον Μεσαίωνα;» του Ζακ Λε Γκοφ (προδημοσίευση)

«Η Ευρώπη γεννήθηκε τον Μεσαίωνα;» του Ζακ Λε Γκοφ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Ζακ Λε Γκοφ [Jacques Le Goff] «Η Ευρώπη γεννήθηκε τον Μεσαίωνα;» (μτφρ. Ελευθερία Ζέη), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 4 Νοεμβρίου, από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Πόλη και δημοκρατία;

...
«αλλά|ΖΩ» του Κωνσταντίνου Χαραντινιώτη (προδημοσίευση)

«αλλά|ΖΩ» του Κωνσταντίνου Χαραντινιώτη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Χαραντινιώτη «αλλά|ΖΩ – από την λέξη στην πράξη», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 29 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Key Books.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Πόσες φορές έχεις πει στον εαυτό σου ότι θέλε...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; Βιβλία φεμινιστικής και κουίρ θεωρίας

Τι διαβάζουμε τώρα; Βιβλία φεμινιστικής και κουίρ θεωρίας

Σημαντικά βιβλία που διευρύνουν τη συζήτηση για τον φεμινισμό, τη σχέση της γλώσσας με το φύλο και τη σεξουαλικότητα αλλά και το πόσο [δεν θα έπρεπε να] μας αλλάζει το γήρας.

Επιλογή-παρουσίαση: Φανή Χατζή

...

Από τον μπαμπούλα στον Μεσημερά, από τον Δράκουλα στους βουρκόλακες: Πέντε καλά βιβλία ελληνικού λαογραφικού τρόμου

Από τον μπαμπούλα στον Μεσημερά, από τον Δράκουλα στους βουρκόλακες: Πέντε καλά βιβλία ελληνικού λαογραφικού τρόμου

Φαντάσματα, μπαμπούλες και βρικόλακες της ελληνικής επαρχίας: Πέντε καλά λογοτεχνικά βιβλία λαογραφικού τρόμου που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Εικόνα: Από τη συλλογή «Η χτυπημένη και άλλες ιστορίες με φαντάσματα» (εκδ. Ροές), παραλλαγή της κεντρικής εικόνας.

Επιλογή-παρουσίαση: ...

Η διαρκής γοητεία του Έντγκαρ Άλαν Πόε: Γιατί τον διαβάζουμε σήμερα, ποιους συγγραφείς επηρέασε – 3 πρόσφατες εκδόσεις

Η διαρκής γοητεία του Έντγκαρ Άλαν Πόε: Γιατί τον διαβάζουμε σήμερα, ποιους συγγραφείς επηρέασε – 3 πρόσφατες εκδόσεις

Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 7 Οκτωβρίου 1849, πέθανε στη Βαλτιμόρη ο Έντγκαρ Άλαν Πόε (Edgar Allan Poe). Γιατί, περισσότερα από εκατόν εβδομήντα χρόνια μετά, συνεχίζουμε να διαβάζουμε το έργο του και τρία καλά βιβλία του που κυκλοφόρησαν πρόσφατα.

Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωρ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΦΑΚΕΛΟΙ