agnostes pleures tou nazismou 2

Ο ιχνηλάτης βιβλιοπωλείων και βιβλιοθηκών Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης έρχεται και πάλι με τον Σάκο Εκστρατείας του, μιλώντας μας για βιβλία σαν να αφηγείται ιστορίες. Σήμερα, στο δεύτερο μέρος παρουσιάζονται βιβλία βασισμένα σε έρευνα, ντοκουμέντα αλλά και μυθοπλασία, σχετικά με την καταγραφή της θηριωδίας του Γ' Ράιχ, σε όλες τις εκφάνσεις της, ακόμη και άγνωστες ή αναπάντεχες. Κεντρική εικόνα: Ο Χίτλερ και η Εύα Μπράουν. 

Του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη

Είπαμε: ο Σάκος Εκστρατείας του Επίμονου Αναγνώστη γέμιζε και άδειαζε και ξαναγέμιζε με βιβλία που καταπιάνονταν με την εθνικοσοσιαλιστική λαίλαπα. Μελετήθηκαν εντατικά, σε μια προσπάθεια διαύγασης του ζητήματος. Συνεχίζω και ολοκληρώνω το αφιέρωμα, αυτή την περιπλάνηση σε ορισμένες όχι και τόσο γνωστές πτυχές του ναζισμού.

Βέβαια, η περιπλάνηση μέσα από τα βιβλία είναι νοερή. Πραγματική, οδυνηρή, ταραχώδης, και όχι πάντα με ευκταίο τέλος ήταν η περιπλάνηση κάποιων πασίγνωστων προσωπικοτήτων που αναγκάστηκαν να πάρουν τον δρόμο της εξορίας εκείνη την εποχή. Η περιπέτειά τους έχει καταγραφεί και σε μυθιστορήματα, συντεθειμένα πάντα στην παρτιτούρα της πραγματικότητας – άλλα βασισμένα σε μελέτες, ντοκουμέντα, και τεκμηρίωση, άλλα εν θερμώ και μέσα στον ζόφο των καιρών.

gutenberg orringer fakelos apodrasi Ο Φάκελος απόδρασης (μεταφρασμένος ανεπίληπτα από τη Θεοδώρα Δαρβίρη, εκδ. Gutenberg) είναι ένα επίτευγμα της Τζούλι Όριντζερ [Julie Orringer, γεν. 1973). Κεντρικός χαρακτήρας ο ανθρωπιστής Βάριαν Φράι [Varian Fry, 1907 - 1967], ο οποίος συνέβαλε στη διάσωση δύο έως τεσσάρων χιλιάδων κατατρεγμένων από τους ναζί. Ανάμεσά τους και οι Αντρέ Μπρετόν, Άννα Ζέγκερς, Βικτόρ Σερζ, Κλοντ Λεβί-Στρος, Βιλφρέντο Λαμ, Μαξ Ερνστ, Χάνα Άρεντ, Μαρκ Σαγκάλ. Στις 950 καλογραμμένες σελίδες του βιβλίου, παρακολουθούμε τις δυσκολίες του εγχειρήματος, τους απαιτούμενους λεπτούς χειρισμούς, την επινοητική διπλωματικότητα, και τις ενίοτε απονενοημένες προσπάθειες του Φράι και των συνεργατών του να σώσουν την αφρόκρεμα της ευρωπαϊκής τέχνης και διανόησης από τις αρπάγες της Γκεστάπο. H Όριντζερ διανθίζει την πλοκή με ερωτικές στιγμές, ενώ επινοεί κάποιους χαρακτήρες (όπως ο διανοούμενος Έλιοτ Γκραντ, ο ζωγράφος Λεβ Ζίλμπερμαν, και η οικογένεια επιστημόνων Κάντζελσον) εμπλέκοντάς τους με ιδιοφυή τρόπο στη ζωή πραγματικών προσώπων και πάντα αντλώντας υλικό από ντοκουμέντα, έγγραφα, και αρχεία. Εντυπωσιακό μυθιστόρημα που, παρά τον όγκο του, διαβάζεται απνευστί χάρη στην στρωτή, ρυθμική γραφή του.

stereoma bosc kapiten Μιαν όψη της περιπέτειας διάσωσης, συγκεκριμένα με τον πλου του Capitaine Paul Lemerle, επιβάτες του οποίου ήταν προσωπικότητες που συναντάμε στον Φάκελο Απόδρασης, ιστορεί ο Αντριάν Μποσκ [Adrien Bosc, γεν. 1986] στο μεταμοντέρνο υβριδικό βιβλίο Καπιτέν (αξιέπαινα μεταφρασμένο από τον έμπειρο Ανδρέα Παππά, εκδ. Στερέωμα). Εδώ, ο συγγραφέας παρακολουθεί τα δρώμενα, τους τρόπους, τις διαθέσεις, τις ανησυχίες, αλλά και τα ξέφρενα γλέντια, των επιβατών που φυγαδεύονται από τη Μασσαλία με προορισμό την Αμερική, και συνάμα προβαίνει τελεσφόρα σε διερωτήσεις σχετικά με το πώς ανασυστήνει η μυθοπλασία το ιστορικό γεγονός. Επίσης, μέρος του βιβλίου σχετίζεται με τις έρευνες του Μποσκ, με συμπτώσεις και κρίσιμα περιστατικά που ώθησαν δημιουργικά τη σύνθεση του μυθιστορήματός του. Αξίζει να σημειωθεί ότι αντλείται υλικό από το θρυλικό βιβλίο του Γκρέιλ Μάρκους Lipstick Traces / A Secter History of 20th Century και ότι αποκαλύπτεται ποιος κρυβόταν πίσω από το ψευδώνυμο Ζακ Ρεμύ, μιας αινιγματικής φιγούρας που συνδέθηκε φιλικά με την περιλάλητη φωτογράφο της αβανγκάρντ, τη Ζερμαίν Κρουλ: ο πατέρας του μετακαταστασιακού σκηνοθέτη Ολιβιέ Ασαγιάς!

polis assouline agra zegersΗ ανάγνωση του Φάκελου Διάσωσης και του Καπιτέν με οδήγησε στο να διαβάσω εκ νέου, ύστερα από δεκαπέντε χρόνια, δύο άλλα σχετικά μυθιστορήματα, τα οποία και συστήνω ενθέρμως. Πρόκειται για το Ξενοδοχείο Lutetia (μτφρ. Σπύρος Παντελάκης, εκδ. Πόλις) του Πιερ Ασουλίν, όπου συναντάμε αντιναζιστές πολιτικούς, καλλιτέχνες και συγγραφείς, ανάμεσα στους οποίους ο Τόμας Μαν, ο Αλμπέρ Κοέν, και ο Τζέιμς Τζόις, και το Τράνζιτο (μφρ. Γιώργος Δεπάστας, εκδ. Άγρα), της Άννας Ζέγκερς που γράφτηκε εν θερμώ και υπό κινδυνώδεις συνθήκες ανάμεσα στα 1941 και 1943. Όπως σημειώθηκε, η Ζέγκερς ήταν επιβάτις στο Capitaine Paul Lemerle, έζησε την εξορία και τους διωγμούς από τους ναζί. Στο Τράνζιτο τρεις είναι οι κεντρικοί χαρακτήρες. Ο ανώνυμος αφηγητής, ένας ιατρός (που παραμένει επίσης ανώνυμος), και μια αλλόκοτη γοητευτική γυναίκα, μια ποιητική διαφεύγουσα μορφή, η Μαρί. Εμπλέκονται στην προσπάθεια να αποφύγουν την ελλοχεύουσα ναζιστική απειλή, να φύγουν από την εμπόλεμη Ευρώπη, να ανοιχτούν στην ελευθερία, όπου εντούτοις καραδοκούν οι κίνδυνοι του άγνωστου, το άλγος της εξορίας. Η γραφειοκρατία για την έκδοση βίζας και άδειας διέλευσης, καθώς και η εξασφάλιση των ποθητών εισιτηρίων για το ταξίδι, είναι κωμικοτραγικά καφκικές. Κι ακόμα οι τρεις κεντρικοί χαρακτήρες διολισθαίνουν σε ένα ερωτικό παιχνίδι, ενώ τη σκιά του στην αισθηματική τους περιπέτεια απλώνει ένας απών, ένας νεκρός. (Το μυθιστόρημα μεταφέρθηκε προσφάτως στη μεγάλη οθόνη από τον γερμανό σκηνοθέτη Κρίστιαν Πέτσολντ).

kastaniotis mulisch diki tou aihman Ο σπουδαίος ολλανδός συγγραφέας Χάρι Μούλις [Harry Mulisch, 1927 - 2010] συνέταξε για λογαριασμό του περιοδικού «Elseviers Weekblad» σειρά κειμένων σχετικά με τη δίκη του Άντολφ Άιχμαν στην Ιερουσαλήμ το 1961. Το βιβλίο του Υπόθεση 40/61: Η δίκη του Άιχμαν (μτφρ. Μαργαρίτα Μπονάτσου, εκδ. Καστανιώτη) είναι ταυτόχρονα ρεπορτάζ, μαρτυρία, και στοχασμός. Με τρόπους που είχαν υιοθετήσει και οι Αμερικανοί διάκονοι του New Journalism, και βέβαια ο πολύς Νόρμαν Μέιλερ, ο Μούλις καταγράφει με ακρίβεια τα τεκταινόμενα, παραθέτει σκέψεις και αναλύσεις εν παρόδω, αφηγείται σκηνές από την καθημερινότητα στο Ισραήλ, επιχειρεί να ψυχογραφήσει τον πανίσχυρο υπάλληλο που οδήγησε στην εξόντωση εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, να καταλάβει πώς δούλευαν τα γρανάζια ενός μηχανισμού του τρόμου. Τα γεγονότα ήταν ακόμη νωπά, οι εργασίες και οι μελέτες σχετικά με το ναζιστικό μόρφωμα δεν ήταν βέβαια τόσο πολλές, ο αυτοσχεδιασμός και η τόλμη ήταν απαιτούμενα εφόδια του συγγραφέα. Ο Μούλις ανησυχεί πολύ για την έλευση ενός μηχανοποιημένου ανθρώπου, για την επέλαση της αλλοίωσης των ανθρώπινων γνωρισμάτων, με μια λέξη: της αλλοτρίωσης. Κεντρική του σκέψη είναι ότι ο μεγάλος κίνδυνος προέρχεται από ανθρώπους που θα υπακούν σε παρορμήσεις χωρίς τη δυνατότητα να εξετάσουν τη φύση των εν λόγω παρορμήσεων. Σημειώνω ότι οι σκέψεις του Μούλις συναντώνται με αυτές του κοινωνιολόγου Νόρμπερτ Ελίας όπως εκτίθενται, την ίδια εποχή μάλιστα, στο σύντομο έργο του Ναζισμός και γερμανικός χαρακτήρας / Δοκίμιο για την κατάρρευση του πολιτισμού (μτφρ. Γιάννης Πεδιώτης & Γιάννης Θωμαδάκης, εκδ. Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης).

agra grossman kolasi tis treblinka Η πρώτη μαρτυρία στον κόσμο για στρατόπεδα συγκέντρωσης, γραμμένη εν θερμώ, με πυρακτωμένη ένταση είναι η Κόλαση της Τρεμπλίνκα (μτφρ. Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, εκδ. Άγρα) του Βασίλι Γκρόσσμαν. Συγκλονιστικά ακριβής, με σφοδρά ξεσπάσματα, ο λόγος του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα περιγράφει το εργοστάσιο εξόντωσης και αυτούς που το έθεταν σε ανάλγητη λειτουργία. Και εδώ, σε ένα κείμενο γραμμένο αμέσως μόλις έφτασε ο Κόκκινος Στρατός στη Τρεμπλίνκα, το καλοκαίρι του 1944, συναντάμε σκέψεις για τα γρανάζια του ιμάντα παραγωγής θανάτου αλλά και για τον ψυχισμό των ολέθριων ναζί. Η αφήγηση του Γκρόσσμαν είναι τρομακτική, παραμένει πολύτιμη για τις σκέψεις που τη συνοδεύουν, κλασική πλέον.

Ως παράλληλη ανάγνωση συνιστώ δύο πονήματα που μας έρχονται από τις εκδ. Πόλις:

1/ Οι Σκέψεις για τον ναζισμό (μτφρ. Γιώργος Καράμπελας) του κορυφαίου ιστορικού Σαούλ Φριντλέντερ. Πρόκειται για σειρά συνομιλιών με τον Στεφάν Μπου, που διενεργήθηκαν μέσω Skype ανάμεσα στα 2012 και 2014. Θίγονται με ενάργεια, γνώση, και στοχασμό ζητήματα για το ανείπωτο κακό, τις πολιτικές και ιδεολογικές αντιπαραθέσεις που προξενεί η συνεχιζόμενη συζήτηση για το Άουσβιτς και το Ολοκαύτωμα, καθώς και για το πώς αντιμετωπίζονται αυτά από στοχαστές, διανοούμενους και καλλιτέχνες, ανάμεσα στους οποίους οι Χάννα Άρεντ, Κλοντ Λανζμάν, Ραούλ Χίλμπεργκ, και Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ.
2/ Το έργο Η πολιτιστική επανάσταση του Ναζισμού (άρτια μεταφράσμένο επίσης από τον Γιώργο Καράμπελα), που υπογράφει ο καθηγητής ιστορίας Ζοάν Σαπουτό εξετάζει, διατεταγμένο σε τέσσερα μέρη, πτυχές του ναζιστικού μορφώματος που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστές. Μάλιστα, μερικές ξαφνιάζουν αρχικά, όπως αυτή σχετικά με τη φαινομενική ελευθεριότητα και την προώθηση της πολυγαμίας εκ μέρους κάποιων εγκεφάλων των Ες Ες, αλλά και εκείνη σχετικά με την στρεβλή, ασφαλώς, οικειοποίηση της ελληνορωμαϊκής Αρχαιότητας ή της φιλοσοφίας του Ιμμάνουελ Καντ, ιδίως από τον φιλοσοφικώς αγράμματο Άντολφ Άιχμαν στη διάρκεια της δίκης του.

gutenberg gortemaker i avli tou hitler Η Χάικε Μπ. Γκέρτεμακερ [Heike B. Görtemaker, γεν. 1964], εντρυφώντας σε πολλά άγνωστα έως τώρα ντοκουμέντα επιχειρεί να ιστορήσει τα τεκταινόμενα των όσων πλαισίωσαν τον Αδόλφο Χίτλερ από την αρχή της καταστροφικής καριέρας του, συμβάλλοντας στο πλάσιμο της δημόσιας εικόνας του, στους ελιγμούς και τις ραδιουργίες που του εξασφάλιζαν οικονομική ισχύ ή του επέτρεπαν να εξοντώνει ανενδοίαστα εχθρούς ή/και έως κάποιο σημείο φανατικούς συνεργάτες του. Οι 522 σελίδες του τόμου Η αυλή του Χίτλερ – Ο στενός κύκλος του Φύρερ στο Τρίτο Ράιχ και μετέπειτα (μτφρ. Γιάννης Κέλογλου, εκδ. Gutenberg) είναι γεμάτες επεξεργασμένες και σχολιασμένες πληροφορίες σχετικά με άτομα όπως ο φωτογράφος Χάινριχ Χόφμαν, μέσω του οποίου μάλιστα ο Χίτλερ συνδέθηκε με την περιβόητη Εύα Μπράουν, η ανιψιά (και ενδεχομένως ερωμένη του) Γκέλι Ράουμπαλ, ο αρχιτέκτονας του Ράιχ Άλμπερτ Σπέερ, η βρετανίδα φασίστρια Γιούνιτυ Μίτφορντ, και φυσικά ο Γιόζεφ Γκέμπελς και η σύζυγός του, η Μάγκντα. Η εκάστοτε κουστωδία του Χίτλερ περιείχε και πολλές μάλλον αγρίως διασαλευμένες μορφές, όπως ο κωμικοτραγικός τσαρλατάνος, και προσωπικός ντίλερ του Φύρερ, ο Τέοντορ Μορέλ, για τον οποίο ειπώθηκαν πολλά στο πρώτο μέρος του παρόντος αφιερώματος. Μια κουστωδία που προχώρησε απηνώς στη «ρήξη με τον πολιτισμό», όπως εύστοχα χαρακτήρισε τον εθνικοσοσιαλισμό ένας από τους σημαντικότερους ιστορικούς, ο Ίαν Κέρσο.

Ας σημειωθεί ότι στην ίδια σειρά –Gutenberg/Ιστορία– κυκλοφορεί το εξόχως ενδιαφέρον πόνημα του Γιαν Μόνχαουπτ Ζώα στον Εθνικοσοσιαλισμό (για το οποίο επίσης έγινε λόγος στο πρώτο μέρος του αφιερώματος), καθώς και τα έργα Ο Εθελοντής (μτφρ. Θεοδώρα Δαρβίρη) του Τζακ Φεργουέδερ και Το Διαλυμένο Σπίτι – Τα νεανικά μου χρόνια στη Γερμανία του Χίτλερ (μτφρ. Σίσσυ Παπαδάκη), τα οποία, μαζί με το βιβλίο Η Ναζιστική Δικτατορία – Ιστοριογραφικά προβλήματα και ερμηνευτικές προσεγγίσεις (μτφρ. Μενέλαος Αστερίου, εκδ. Πατάκη), του Ίαν Κέρσο μόλις φορτώθηκαν στον Σάκο Εκστρατείας του Επίμονου Αναγνώστη.


* Ο ΓΙΩΡΓΟΣ-ΙΚΑΡΟΣ ΜΠΑΜΠΑΣΑΚΗΣ είναι συγγραφέας και μεταφραστής. Τελευταίο του βιβλίο, το αφήγημα «Η Κοκό στην Κοπεγχάγη – Το μυθιστόρημα της μεταπολίευσης» (εκδ. Νήσος).

Ακολουθήστε την boopress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άγνωστες πλευρές του ναζισμού (μέρος 1ο): Ζώα, ναρκωτικά, μάνατζμεντ

Άγνωστες πλευρές του ναζισμού (μέρος 1ο): Ζώα, ναρκωτικά, μάνατζμεντ

Ο ιχνηλάτης βιβλιοπωλείων και βιβλιοθηκών Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης έρχεται και πάλι με τον Σάκο Εκστρατείας του, μιλώντας μας για βιβλία σαν να αφηγείται ιστορίες. Σήμερα, στο πρώτο μέρος, τρία βιβλία για ιδιαίτερες κι εν πολλοίς άγνωστες πλευρές του ναζισμού, που αποκαλύπτουν τη βαθύτερη φύση του. Στην κεντρική ε...

Δώδεκα φθόγγοι για το «Τούνελ» του Γουίλιαμ Χ. Γκας (μέρος 2ο)

Δώδεκα φθόγγοι για το «Τούνελ» του Γουίλιαμ Χ. Γκας (μέρος 2ο)

Ο ιχνηλάτης βιβλιοπωλείων και βιβλιοθηκών Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης έρχεται και πάλι με τον Σάκο Εκστρατείας του, μιλώντας μας για βιβλία σαν να αφηγείται ιστορίες. Σήμερα, το δεύτερο μέρος ενός ευρύτερου κειμένου για τον William Howard Gass και το μυθιστόρημα-ογκόλιθος «Το τούνελ» (μτφρ. Γιώργος Κυριαζής, εκδ. Κασ...

Δώδεκα φθόγγοι για το «Τούνελ» του Γουίλιαμ Χ. Γκας (μέρος 1ο)

Δώδεκα φθόγγοι για το «Τούνελ» του Γουίλιαμ Χ. Γκας (μέρος 1ο)

Ο ιχνηλάτης βιβλιοπωλείων και βιβλιοθηκών Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης έρχεται και πάλι με τον Σάκο Εκστρατείας του, μιλώντας μας για βιβλία σαν να αφηγείται ιστορίες. Σήμερα, το πρώτο μέρος ενός ευρύτερου κειμένου για τον William Howard Gass και το μυθιστόρημα-ογκόλιθος «Το τούνελ» (μτφρ. Γιώργος Κυρ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Πάντα βρέχει στο κεφάλι του σκύλου» του Δημήτρη Αγγελή (κριτική)

«Πάντα βρέχει στο κεφάλι του σκύλου» του Δημήτρη Αγγελή (κριτική)

Για την ποιητική συλλογή του Δημήτρη Αγγελή «Πάντα βρέχει στο κεφάλι του σκύλου» (εκδ. Πόλις). Κεντρική φωτογραφία © Karsten Winegeart / Unsplash.

Του Γιώργου Βέη

«Η αλήθεια είναι απεχθής: έχουμε την τέχνη ...

Σε κάθε περίπτωση η ορθοδοξία θα νικήσει (διήγημα)

Σε κάθε περίπτωση η ορθοδοξία θα νικήσει (διήγημα)

Λάλησε ο κόκορας στο κινητό. Σηκώθηκα με ταραχή να κλείσω το ξυπνητήρι. Δεν ξέρω γιατί αλλά στο τρίτο χτύπημα νομίζω πως κυνηγάω το πετεινάρι και όλο μου ξεφεύγει. Θέλω να το πιάσω από το λαιμό και να το ταρακουνώ μέχρι να γίνει κόκκινο, όπως το λειρί του.

Του Δημήτρη Μαγριπλή

...
«Μπέρδεμα στο Χάρλεμ» του Κόλσον Γουάιτχεντ (κριτική)

«Μπέρδεμα στο Χάρλεμ» του Κόλσον Γουάιτχεντ (κριτική)

Για το μυθιστόρημα του Colson Whitehead «Μπέρδεμα στο Χάρλεμ» (μτφρ. Μυρσίνη Γκανά, εκδ. Ίκαρος).

Του Νίκου Ξένιου

“You move it to the left,
Yeah, and you go for yourself. ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Ο πατέρας δεν μιλούσε γι' αυτά» του Γιάννη Καρκανέβατου (προδημοσίευση)

«Ο πατέρας δεν μιλούσε γι' αυτά» του Γιάννη Καρκανέβατου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Γιάννη Καρκανέβατου «Ο πατέρας δεν μιλούσε γι' αυτά», που θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Εστία.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Μέχρι κάποια ηλικία η μνήμη θυμίζει πατάρι· στοιβάζεις ό,...

«Το γεγονός» της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

«Το γεγονός» της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα της Annie Ernaux «Το γεγονός» (μτφρ. Ρίτα Κολαΐτη), στο οποίο βασίστηκε η ομώνυμη –βραβευμένη με τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ της Βενετίας πέρσι– ταινία. Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει στις 26 Μαΐου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας...

«Ονειρεύομαι πίνακες» του Σόλωνα Παπαγεωργίου (προδημοσίευση)

«Ονειρεύομαι πίνακες» του Σόλωνα Παπαγεωργίου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Σόλωνα Παπαγεωργίου «Ονειρεύομαι πίνακες», η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Στίξις.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ονειρεύομαι πίνακες

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Σταυροδρόμια», «Σάγκι Μπέιν», «Η υπόσχεση»: Τρία σπουδαία σύγχρονα μυθιστορήματα

«Σταυροδρόμια», «Σάγκι Μπέιν», «Η υπόσχεση»: Τρία σπουδαία σύγχρονα μυθιστορήματα

Το μυθιστόρημα, ακόμη και την τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα, παραμένει το μεγάλο χωνευτήρι της πεζογραφικής φόρμας, ένας αφηγηματικός κόσμος ευρύχωρος και δεκτικός, που έχει τη μοναδική δύναμη να κινεί μεγάλους όγκους αφηγηματικού υλικού και να τους κατανέμει ομαλά μέσα στη διάρκεια μίας ή και πολλών δεκαετιών. ...

Έξι αστυνομικά μυθιστορήματα και ένα δοκίμιο του Όργουελ

Έξι αστυνομικά μυθιστορήματα και ένα δοκίμιο του Όργουελ

Έξι προσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα και ένα δοκίμιο του George Orwell. Κλασικό και σύγχρονο βρετανικό, σκανδιναβικό αλλά και μια αυτοέκδοση ελληνικού αστυνομικού μυθιστορήματος μεταξύ των προτάσεων. Κεντρική εικόνα: Εικονογράφηση του Λιθουανού © Karolis Strautniekas.

Της Χίλντας Παπαδημητρίου ...

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οκτώ βιβλία για το «πώς φτάσαμε ως εδώ»

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οκτώ βιβλία για το «πώς φτάσαμε ως εδώ»

Οκτώ βιβλία που μας βοηθούν να καταλάβουμε, ακόμη και σε καταστάσεις κρίσιμες και τραγικές όπως αυτές που ζούμε σήμερα, «Πώς φτάσαμε ως εδώ». Τα έξι είναι βιβλία ιστορίας, έρευνας και γεωπολιτικής και τα δύο είναι λογοτεχνικά έργα Ουκρανών συγγραφέων. Στην κεντρική εικόνα: Από διαδήλωση στο Βερολίνο την περασμένη Κυ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

14 Σεπτεμβρίου 2021 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τα βιβλία του χειμώνα: Τι θα διαβάσουμε τους μήνες που έρχονται (ανανεωμένο)

Επιλογές βιβλίων από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών και δοκιμίων από 34 εκδοτικούς οίκους. Επιμέλεια: Κώστας Αγορα

ΦΑΚΕΛΟΙ