tria daxtylidia kentriki vivlia gonimou stoxasmou

Η εξέλιξη της τεχνολογίας, η δίκη του Γαλιλαίου, η αποδοχή του θανάτου, αλλά και οι προκαταλήψεις μας για τους τσιγγάνους. Δέκα βιβλία που θα μας γεννήσουν πολλά ερωτήματα και θα μας δώσουν απαντήσεις.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Σπάζοντας πράγματα στη δουλειά (μτφρ. Γιώργος Καλαμπόκας – Αντώνης Φάρας, εκδ. Εκτός Γραμμής) του Γκάβιν Μιούλερ

Θα μας πάρουν τις δουλειές τα μηχανήματα; Μήπως κινδυνεύουμε από την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης; Οι παλιοί λουδίτες είχαν δίκιο που αντιτάσσονταν στην εκβιομηχάνιση και παρέμεναν σταθεροί στις παραδοσιακές σχέσεις εργασίας;

ektos grammis mueller spazontas pragmata sti douleia

Ο Γκάβιν Μιούλερ είναι επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ και ειδικεύεται στις νέες τεχνολογίες. Στο βιβλίο του εξετάζει το ιστορικό κίνημα του λουδιτών και σε σχέση με τη σημερινή εποχή το συνδέει με τις κινηματικές δράσεις κατά της αυτοματοποίησης και της κυβερνοποίησης της εργασίας.

Μας παροτρύνει, δε, να εναντιωθούμε στην επιταχυνόμενη αναδιοργάνωση του εργασιακού και του ελεύθερου χρόνου και να διεκδικήσουμε εκ νέου τη γνώση και τον έλεγχο επί του προϊόντος και των συνθηκών της εργασίας μας.

Διαβάστε εδώ την κριτική του Γιώργου Σιακαντάρη για το βιβλίο. 

Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη του συγγραφέα στον Σόλωνα Παπαγεωργίου. 

Τι ονειρεύονται τα ανδροειδή (μτφρ. Κρίτων Ηλιόπουλος, εκδ. Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης) του Νταβίντ Καγιέ

Τι είναι, άραγε, η τεχνολογία για τον μέσο άνθρωπο; Το προηγμένο κινητό του; Ο πανάλαφρος υπολογιστής του; Το έξυπνο ψηφιακό ρολόι του; Σαφώς, είναι κι αυτά, μόνο που η τεχνολογία είναι κάτι πολύ ευρύτερο και θα πρέπει να ανατρέξουμε στις απαρχές του ανθρώπινου πολιτισμού για να την κατανοήσουμε.

pek calle ti oneirevontai ta androeidi

Η πορεία από την ανακάλυψη της φωτιάς έως το smartphone είναι το αντικείμενο αυτού του βιβλίου. Τούτο το ταξίδι το αφηγείται ένα ανδροειδές, απομονωμένο σε μια γεωθερμική μονάδα στην Ισλανδία μετά τα μέσα του 21ου αιώνα.

Ξεκινάει να μας αναλύει τη διαδρομή του ανθρώπινου πολιτισμού τη στιγμή που βρίσκει τα ψηφιακά ημερολόγια ενός καθηγητή φυσικής ονόματι Νταβίντ Κάγιε. Τα ημερολόγια αυτά είχαν αποθηκευτεί εκείνο το μοιραίο καλοκαίρι του 2046, όταν η ανθρωπότητα ουσιαστικά εξαφανίστηκε από τη Γη.

Ζώντας με τους νεκρούς μας (μτφρ. Ιωάννα Παπαγιάννη, εκδ. Αρμός) της Ντελφίν Ορβιλέρ

Όσο κι αν θέλουμε να τον απωθούμε από τη σκέψη μας, ο θάνατος είναι ο μέγας διαιρέτης της ζωής μας. Υπάρχει ως τέλος της διαδρομής από την πρώτη ημέρα μας. Η Ντελφίν Ορβιλέρ, καίτοι πραγματεύεται το μέγα τέλος, δεν είναι απαισιοδοξεί. Αντίθετα, όσα γράφει είναι παρηγορητικά και υποβοηθητικά, έτσι ώστε να αρχίσουμε να δεχόμαστε με στοχαστική διάθεση της πέρας της ζωής.

armos orviller zontas me tous nekrous mas

Το βιβλίο είναι γραμμένο με χιούμορ και συμπόνια και είναι σαφές πως απορρίπτει τη σύγχρονη τάση της απομάκρυνσης του θανάτου από το «οπτικό» μας πεδίο, ωσάν έτσι να τον κάνουμε να εξαφανίζεται.

Όπως σημειώνει και η συγγραφέας: «Όλοι ζούμε με φαντάσματα, αυτά της προσωπικής, οικογενειακής ή συλλογικής μας ιστορίας, αυτά των εθνών στα οποία γεννηθήκαμε, των πολιτισμών που μας φιλοξενούν, των ιστοριών που μας έχουν πει ή αποσιωπήσει, και μερικές φορές των γλωσσών που μιλάμε».

Γεωπολιτική των τσιγγάνων (μτφρ. Κωστής Γκοτσίνας, εκδ. Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης) της Αντέλ Σουτρέ

Πάνω από το όνομά τους κυκλοφορούν βαριά σύννεφα προκαταλήψεων και στερεοτύπων. Θεωρούνται οι απόκληροι των κοινωνιών και επί πολλά χρόνια υπέστησαν διάφορες διώξεις. Κι όμως, οι τσιγγάνοι δεν είναι αυτό που φανταζόμαστε.

pek sutre geopolitiki ton tsigganon

Πρόκειται για μια μεγάλη, ποικιλόμορφη οικογένεια που έρχεται από διάφορα σημεία της Ευρώπης. Μπορεί στα δικά μας μάτια να μοιάζουν όλοι ίδιοι, εντούτοις δεν είναι.

Συνήθως, δε, παρουσιάζονται σαν ένας λαός «χωρίς ιστορία» και με έναν τρόπο ζωής πολύ διαφορετικό από τον δικό μας. Η ανάλυση της Σουτρέ δείχνει την πορεία τους μέσα στο χώρο και το χρόνο. Αυτή η ιστορική προσέγγιση μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα και τα σύγχρονα διακυβεύματα. Άρα και τους ίδιους τους τσιγγάνους. Αρκεί, φυσικά, να διώξουμε τα σύννεφα πάνω από τα κεφάλια τους.

Η δίκη του Γαλιλαίου (εκδ. Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης) του Κώστα Γαβρόγλου

Κι όμως γυρίζει; Η δίκη του Γαλιλαίου ήταν η αναμέτρηση της επιστήμης που μοχθεί να ανακαλύψει τις κρυμμένες αλήθειες και την εκκλησιαστική αρχή του 16ου αιώνα που αντιδρούσε στους νεωτερισμούς των ιδεών και των ανακαλύψεων.

pek gavroglou i diki tou galilaiou

Το βιβλίο περιγράφει το γενικότερο πλαίσιο μέσα στο οποίο διεξάχθηκε η δίκη. Η ανασυγκρότηση του πλαισίου βασίστηκε στο αρχειακό υλικό του ίδιου του Γαλιλαίου, στα δημοσιευμένα και αδημοσίευτα έργα του, στα αρχεία της Ιεράς Εξέτασης, καθώς και στην αλληλογραφία μεταξύ των μελών ενός εκτεταμένου δικτύου συμμάχων αλλά και εχθρών του Γαλιλαίου.

Γιατί η επίσημη Εκκλησία δεν μπορούσε να δεχθεί την άποψη περί της κίνηση της Γης; Ποιο ρόλο θα έπαιζε η εκπορευόμενη κοινωνική ανακατάταξη από την παραδοχή αυτή; Για ποιο λόγο ο τότε Πάπας δεν στήριξε τον Γαλιλαίο, αν και διατηρούσαν πολύ στενή φιλία; Όλα αυτά κι ακόμη περισσότερο απαντώνται με ευκρίνεια από το βιβλίο.

Οι Βαράγγοι (μτφρ. Πασχάλης Ανδρούδης, εκδ. Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης) του Σβέριρ Γιάκομπσον

Ποιοι ήταν οι Βαράγγοι; Από πού ήρθαν, ποια περίοδο και γιατί θεωρούνται μια «αχαρτογράφητη» ομάδα; Στο βιβλίο ιχνηλατούνται οι δεσμοί και η πορεία των ανατολικών Βίκινγκ, των Ρως και των Βαράγγων από τις πρώιμες αναφορές έως και την ύστερη μεσαιωνική περίοδο, οπότε οι ανατολικοί Βίκινγκ γίνονται πλέον στερεοτυπικοί χαρακτήρες στις σάγκα.

pek jacobson oi varagkoi 1

Μέσω πηγών σκιαγραφείται το ιστορικό περίγραμμα των Βαράγγων, αλλά ο κύριος σκοπός του συγγραφέα είναι να δώσει μια νέα οπτική σε αυτές τις πηγές και να εκτιμήσει εκ νέου το μεγάλο αφήγημα που κατασκεύασε η ιστοριογραφία γύρω από τους σκανδιναβικούς λαούς της Ανατολής.

Αινίγματα της Αθηναϊκής Δημοκρατίας (εκδ. Πατάκη) του Γιώργου Θ. Μαυρογορδάτου

Έχουμε τη γενικευμένη εντύπωση πως γνωρίζουμε τα πάντα για την περιώνυμη Αθηναϊκή Δημοκρατία και τα επιτεύγματά της. Ο συγγραφέας και ιστορικός Γιώργος Θ. Μαυρογορδάτος παραδέχεται πως κι εκείνος έτσι πίστευε. Έως τη στιγμή που ανακάλυψε την αποσπασματικότητα των πληροφοριών που έχουμε από εκείνη τη «χρυσή» περίοδο. Σε αυτό το βιβλίο εξερευνά μερικές όψεις της που φαίνονται αινιγματικές όταν ιδωθούν από ευρύτερη συγκριτική σκοπιά. Επί παραδείγματι: η σιωπηλή εξαφάνιση της κληρονομικής βασιλείας ή η έλλειψη πολιτογράφησης ακόμη και των μετοίκων που εκπλήρωναν τις ίδιες ακριβώς στρατιωτικές υποχρεώσεις με τους πολίτες.

patakis mavrogordatos ainigmata tis athinaikis dimokratias

Υπάρχουν και άλλα πολλά ερωτήματα που έχουν να κάνουν με την Εκκλησία του Δήμου, για την κλήρωση των βουλευτών και των αξιωματικών, αλλά και η εκλογή των στρατηγών. Το βιβλίο προσπαθεί να απαντήσει σε όλα αυτά τα ερωτήματα.

Μια νύχτα στο μουσείο της Ακρόπολης (μτφρ. Σταύρος Παπασταύρου, εκδ. Πατάκη) της Αντρέα Μαρκολόνγκο

Μια σπάνια στιγμή, σχεδόν εκστατική, είχε την τύχη να βιώσει η Αντρέα Μαρκολόγκο όταν τον Μάιο του 2022 πέρασε μια νύχτα μέσα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Με ένα φακό, έναν υπνόσακο και ένα σπαστό ράντζο, έζησε όλη τη νύχτα ανάμεσα στα σπουδαία αγάλματα που συνθέτουν το Μουσείο. Κοιμήθηκε ελάχιστα, καθώς αυτή η εμπειρία της πρόσφερε την πηγαία συνειδητοποίηση πως από εκεί λείπουν τα γλυπτά που υφάρπαξε ο Έλγιν, αλλά και το πλέριο ευχαριστώ που οφείλει όλη η υφήλιος στην Ελλάδα για το σπουδαίο παρελθόν της.

 patakis marcolongo mia nixta sto mouseio tis acropolis 2

Επίσης, εκείνη η νύχτα της έδωσε τη δύναμη αναμετρηθεί και με τα δικά της φαντάσματα και τη σχέση της με τον πατέρα της. Πρόκειται για ένα βιβλίο-ύμνο προς την Αρχαία Ελλάδα, αλλά και τους σημερινούς Έλληνες.

Αστική ζούγκλα (μτφρ. Χριστόδουλος Λιθαρής, εκδ. Διόπτρα) του Μπεν Γουίλσον

Οι πόλεις, αυτές οι αχανείς κυψέλες γεμάτες ανθρώπους, βουή, ταχύτητα και ρύπανση δεν είναι μόνο αυτό που βλέπουν τα μάτια μας. Κι όμως, όσο κι αν φαίνεται παράξενο κρύβουν θησαυρούς φυσικής ζωής. Αυτά τα σημεία των πόλεων συχνά μας παρέχουν καρπούς, καύσιμα, συστατικά για φάρμακα και χώρους για παιχνίδι και αναψυχή. Η διαχωριστική γραμμή μεταξύ πόλης και εξοχής είναι αχνή.

dioptra wilson astiki zougkla

Το βιβλίο μάς θυμίζει ότι ο άνθρωπος πάντα επιδίωκε να έχει μια επαφή με τη φύση και γι’ αυτό πολεμάει από καιρού εις καιρόν τους άπληστους επενδυτές και τη στενόμυαλη ανάπτυξη που επαγγέλονται, μια και το κόστος της εγκατάλειψης της φύσης είναι τεράστιο.

Τρία δαχτυλίδια (μτφρ. Μαργαρίτα Ζαχαριάδου, εκδ. Πατάκη) του Ντάνιελ Μέντελσον

Ως άλλος Ζέμπαλντ, ο Μέντελσον με τούτο το υβριδικό βιβλίο που διαπερνά όλα τα είδη και τις κατηγορίες, μελετάει το τυχαίο της ζωής και της τέχνης των ιστοριών που αφηγούμαστε.

patakis mendelson tria daxtylidia

Το βιβλίο κινείται μέσα από απομνημονεύματα, βιογραφία και κριτική λογοτεχνίας. Περιγράφει τις ζωές τριών εξόριστων συγγραφέων που στράφηκαν στα κλασικά έργα του παρελθόντος για να δημιουργήσουν τα δικά τους αριστουργήματα – έργα στοχασμού πάνω στην ίδια τη φύση της αφήγησης: του Έριχ Άουερμπαχ, του Φρανσουά Φενελόν και του Β. Γκ. Ζέμπαλντ.

Εντέλει, ο αναγνώστης καλείται μέσα από αυτές τις ιστορίες να ξαναδεί τη σχέση του με την αφήγηση, την ιστορία, την τέχνη και τη ζωή.

Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βιβλία για την Τέχνη της Γραφής: 15 οδηγοί συγγραφής που μας μαθαίνουν να γράφουμε

Βιβλία για την Τέχνη της Γραφής: 15 οδηγοί συγγραφής που μας μαθαίνουν να γράφουμε

Δεκαπέντε βιβλία, από καταξιωμένους συγγραφείς, σημαντικούς κριτικούς και ειδικούς της δημιουργικής γραφής, που μας μαθαίνουν πώς να γράφουμε τις δικές μας ιστορίες καλύτερα αλλά και πώς να γίνουμε πιο προσεκτικοί αναγνώστες. 

Επιλογή-επιμέλεια: Ελένη Κορόβηλα ...

Βιοηθική & λογοτεχνία: Μυθοπλασία που μιλά για την επιστήμη και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Βιοηθική & λογοτεχνία: Μυθοπλασία που μιλά για την επιστήμη και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Έξι βιβλία μυθοπλασίας που θίγουν ζητήματα που ερευνά η βιοηθική στη σύγχρονη εποχή. Η ευθύνη των επιστημόνων, τα όρια των παρεμβάσεων, ο άνθρωπος ως πειραματόζωο, η τεχνητή νοημοσύνη. Εικόνα: Από την ταινία «Poor things» του Γ. Λάνθιμου. 

Γράφει η Αγγελική Σπηλιοπούλου ...

Βιβλία που διαβάζονται μονορούφι: Οι επιλογές του Guardian για το καλοκαίρι

Βιβλία που διαβάζονται μονορούφι: Οι επιλογές του Guardian για το καλοκαίρι

Είκοσι βιβλία που ξεχώρισε η ομάδα του Guardian και διαβάζονται μονορούφι: λογοτεχνία, ψυχανάλυση, επιστήμη. Εικόνα: Πίνακας του Αμερικανού ζωγράφου Ντάρεν Τόμσον.

Επιμέλεια: Book Press

Με την ικανότητα συγκέντρωσης των περ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Η κατά Νόλαν «Οδύσσεια» (κριτική) – Ταξίδι ανάκτησης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της πίστης σε θεούς και θνητούς

Η κατά Νόλαν «Οδύσσεια» (κριτική) – Ταξίδι ανάκτησης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της πίστης σε θεούς και θνητούς

Για την ταινία «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν, που προβάλλεται αυτό το διάστημα στους κινηματογράφους. Ένα «ταξίδι όχι μόνο σωματικών και εγκεφαλικών δοκιμασιών για τον πρωταγωνιστή αλλά και ψυχολογικών, βάζοντας τον σε έναν δρόμο για να ανακτήσει την αξιοπρέπειά του και την πίστη του, τόσο στους θεούς ...

«Ο Τζιμ Μόρισον και το σαλιγκάρι» του Γιάννη Καρκανέβατου (κριτική) – Εσωτερικές περιπλανήσεις, ανθρώπινες συναντήσεις

«Ο Τζιμ Μόρισον και το σαλιγκάρι» του Γιάννη Καρκανέβατου (κριτική) – Εσωτερικές περιπλανήσεις, ανθρώπινες συναντήσεις

Για τη συλλογή διηγημάτων του Γιάννη Καρκανέβατου «Ο Τζιμ Μόρισον και το σαλιγκάρι» (εκδ. Εστία). Εικόνα: Από την ταινία  «Πάτερσον» (2016) του Τζιμ Τζάρμους. 

Γράφει η Ιωάννα Φωτοπούλου

Μια φωτιά στο Καλαμίτσι γίνεται ο κα...

Γιάννης Κυριακίδης: Το φωτογραφικό αρχείο του σπουδαίου φωτορεπόρτερ στον Δήμο Καλαμαριάς

Γιάννης Κυριακίδης: Το φωτογραφικό αρχείο του σπουδαίου φωτορεπόρτερ στον Δήμο Καλαμαριάς

Το φωτογραφικό αρχείο του Γιάννη Κυριακίδη μεταφέρθηκε στον Δήμο Καλαμαριάς με τη δέουσα φροντίδα και επιστημονική μέριμνα.

Επιμέλεια: Book Press

Ένα ακόμη καθοριστικό βήμα για την ανάδειξη ενός από τα σημα...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Γεωργίας Α. Ανδριώτου «Οι κόρες του Αϊβαλιού», το οποίο κυκλοφορεί στις 18 Ιουλίου από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Παναγής Αφεντέλλης ρούφηξε νωχελικά τον καφέ του κι άφησε απαλά τ...

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογραφικό έργο της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς [Marie Luise Kaschnitz] «Περιγραφή ενός χωριού» (Μετάφραση – Επίμετρο – Σημειώσεις: Αλέξανδρος Κυπριώτης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Ιουλίου από τις εκδόσεις η βαλίτσα.

Επιμέλεια: Κ...

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Σέρινταν Λε Φανού (Sheridan Le Fanu) «Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» (ανθολόγηση, μτφρ., εισαγωγικό σημείωμα: Γιώργος Θάνος, επιμέλεια: Γιάννης Μπαρτσώκας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Printa.

Επιμέλεια: ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Βιβλία για την Τέχνη της Γραφής: 15 οδηγοί συγγραφής που μας μαθαίνουν να γράφουμε

Βιβλία για την Τέχνη της Γραφής: 15 οδηγοί συγγραφής που μας μαθαίνουν να γράφουμε

Δεκαπέντε βιβλία, από καταξιωμένους συγγραφείς, σημαντικούς κριτικούς και ειδικούς της δημιουργικής γραφής, που μας μαθαίνουν πώς να γράφουμε τις δικές μας ιστορίες καλύτερα αλλά και πώς να γίνουμε πιο προσεκτικοί αναγνώστες. 

Επιλογή-επιμέλεια: Ελένη Κορόβηλα ...

Βιοηθική & λογοτεχνία: Μυθοπλασία που μιλά για την επιστήμη και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Βιοηθική & λογοτεχνία: Μυθοπλασία που μιλά για την επιστήμη και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Έξι βιβλία μυθοπλασίας που θίγουν ζητήματα που ερευνά η βιοηθική στη σύγχρονη εποχή. Η ευθύνη των επιστημόνων, τα όρια των παρεμβάσεων, ο άνθρωπος ως πειραματόζωο, η τεχνητή νοημοσύνη. Εικόνα: Από την ταινία «Poor things» του Γ. Λάνθιμου. 

Γράφει η Αγγελική Σπηλιοπούλου ...

Βιβλία που διαβάζονται μονορούφι: Οι επιλογές του Guardian για το καλοκαίρι

Βιβλία που διαβάζονται μονορούφι: Οι επιλογές του Guardian για το καλοκαίρι

Είκοσι βιβλία που ξεχώρισε η ομάδα του Guardian και διαβάζονται μονορούφι: λογοτεχνία, ψυχανάλυση, επιστήμη. Εικόνα: Πίνακας του Αμερικανού ζωγράφου Ντάρεν Τόμσον.

Επιμέλεια: Book Press

Με την ικανότητα συγκέντρωσης των περ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ