ab all quiet from the western front

Η ιστοσελίδα Short List δημοσίευσε πρόσφατα μια περιεκτική λίστα με τριάντα από τα σπουδαιότερα αντιπολεμικά βιβλία όλων των εποχών. Είκοσι οκτώ μυθιστορήματα, μία μαρτυρία-χρονικό από τον Τζορτζ Όργουελ, καθώς και ένα θεατρικό έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, που μας φανερώνουν τον παραλογισμό του πολέμου. Στην κεντρική εικόνα, στιγμιότυπο από την ταινία «Ουδέν νεώτερον από το δυτικόν μέτωπον» (1930), του Lewis Milestone.

Επιμέλεια: Book Press

Με ικανοποίηση διαπιστώσαμε πως τα περισσότερα βιβλία που αναφέρονται στο άρθρο έχουν μεταφραστεί στη γλώσσα μας. Ακολουθεί η πλήρης λίστα, η οποία περιλαμβάνει έργα γραμμένα από σημαντικούς συγγραφείς, όπως ο Λέον Τολστόι, ο Εμίλ Ζολά, ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ και ο Κερτ Βόνεγκατ.

ab oyden neoteron apo to dytikon metopon1. Ουδέν νεώτερον από το δυτικόν μέτωπον, του Έριχ Μαρία Ρεμάρκ
Εκδόσεις: Μίνωας
Μετάφραση: Γεωργία Δεληγιάννη - Αθανασιάδη

Το «Ουδέν νεώτερον από το δυτικόν μέτωπον» είναι η περιγραφή της ζωής των στρατιωτών κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εκδόθηκε το 1929 και χαρακτηρίστηκε ως το πιο συναρπαστικό λογοτεχνικό έργο για τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Μεταφράστηκε σε 45 γλώσσες, έκανε εκατομμύρια πωλήσεις και γυρίστηκε δύο φορές σε κινηματογραφική ταινία. «Είμαι νέος. Είμαι είκοσι χρονών. Μα από τη ζωή μονάχα την απελπισία έχω γνωρίσει, αυτή την αγωνία, το θάνατο και το πιο επιπόλαιο, το πιο παράλογο αλυσόδεμα της ζωής σε μια άβυσσο πόνου».

ab catch 222. Catch – 22, του Τζόζεφ Χέλερ
Εκδόσεις: Εκάτη
Μετάφραση: Αναστασία Χρήστου

Ο Joseph Heller μετά τη φρίκη και την παράνοια που έζησε ως βομβαρδιστής της αμερικανικής αεροπορίας κατά τον β΄ παγκόσμιο πόλεμο έγραψε με το μοναδικό του χιούμορ ένα σπουδαίο αντιπολεμικό μυθιστόρημα, μια μοναδική σάτιρα, περιγράφοντας κατ' επέκταση την τρέλα της σύγχρονης κοινωνίας. Το έργο του αποτελεί μια ισχυρή κριτική για τον καπιταλισμό και τις κοινωνικές σχέσεις που απορρέουν από αυτόν, διακωμωδώντας το παράλογο του πολέμου αλλά κυρίως το παράλογο της ίδιας της ζωής.

ab sfageio noymero pente3. Σφαγείο νούμερο πέντε, του Κερτ Βόνεγκατ
Εκδόσεις: Κέδρος
Μετάφραση: Φίλιππος Χρυσόπουλος

ΠΑΡΑΚΑΛΩ, ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΘΑΡΟ, ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΒΡΗΚΑΤΕ!

Η σουρεαλιστική εκδοχή μιας αληθινής ιστορίας από τον πόλεμο περιλαμβάνει: 
- Ένα βετεράνο, τον Μπιλ Πίλγκριμ, που ταξιδεύει μέσα στο χρόνο και πέφτει θύμα απαγωγής από εξωγήινους το 1967.
- Μια αλεξίσφαιρη Βίβλο δίπλα σ' ένα φυλλάδιο με τίτλο "Μάθε τον εχθρό σου".
- Ενθουσιώδεις νεοσύλλεκτους, συνειδητοποιημένους λιποτάκτες, γενναίους ανιχνευτές, ενέδρες της συμφοράς και θυελλώδεις εναγκαλισμούς πυρών.
- Την υποχρεωτική ξενάγηση-φιλόξενη διαμονή αιχμαλώτων πολέμου στο Σφαγείο Νο 5 της Δρέσδης.
- Σεξ παρουσία κοινού σ' ένα ζωολογικό κήπο στον πλανήτη Τραλφάμαντορ.
- Ένα δονητή με την ονομασία τα "Μαγικά Δάχτυλα".
- Την ανακοίνωση του Τρούμαν για την ατομική βόμβα στη Χιροσίμα.
- Το φιλόδοξο έργο ενός απρόβλεπτου συγγραφέα με θέμα το βομβαρδισμό της Δρέσδης και αιχμές για τα βομβαρδισμένα μυαλά του σήμερα.
Μυθιστόρημα χωρίς ιερό και όσιο, στην εμπόλεμη ζώνη της ανθρώπινης ιστορίας. Μια διαχρονικά επίκαιρη σάτιρα του ανθρώπινου παραλογισμού και πατριωτισμού. Έργο που κυκλοφόρησε το 1969, ένα από τα κλασικά αντιπολεμικά βιβλία και η κορυφαία δημιουργία του Κερτ Βόνεγκατ.

ab polemos kai eirini4. Πόλεμος και ειρήνη, του Λέον Τολστόι
Εκδόσεις: Πατάκη
Μετάφραση: Φώντας Κονδύλης

Ο Λέον Τολστόι (1828-1910) έγραψε το «Πόλεμος και Ειρήνη» μέσα σε έξι χρόνια. Πάνω από μισός αιώνας χώριζε τα γεγονότα που περιγράφονταν στο μυθιστόρημα από εκείνα που ζούσε η Ρωσία, όταν εκδόθηκε το «Πόλεμος και Ειρήνη»: ο Τολστόι εξιστορεί τα καθέκαστα των πολέμων του 1807 και του 1812 -ανάμεσα στους Ρώσους και στις στρατιές του Ναπολέοντα- παράλληλα με την αμεριμνησία που επικρατούσε στα σαλόνια της ρωσικής αριστοκρατίας. Όπως σημειώνει ο Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ στις «Διαλέξεις για τη ρωσική λογοτεχνία», το «Πόλεμος και Ειρήνη» γράφτηκε όταν ο Τολστόι είχε βρει προσωρινή γαλήνη στην οικογενειακή ζωή, όταν «η ανήσυχη ψυχή του, η διχασμένη ανάμεσα στο αισθησιακό του ταμπεραμέντο και στην υπερευαίσθητη συνείδησή του» ξεκουράστηκε για λίγο. Προτού ξαναρχίσουν οι ταραχές (οικογενειακές, οικονομικές και ηθικές), πρόλαβε να τελειώσει το «Πόλεμος και Ειρήνη» και την «Άννα Καρένινα», κι έπειτα, παρότι ηλικιωμένος, αποφάσισε να περιπλανηθεί: η δίψα του για περιπλάνηση δεν τον εγκατέλειψε ποτέ. 

ab gia poion xtypaei i kampana5. Για ποιον χτυπάει η καμπάνα, του Έρνεστ Χέμινγουεϊ
Εκδόσεις: Καστανιώτη
Μετάφραση: Άννα Παπασταύρου

Βασισμένο στις εμπειρίες του από τον Ισπανικό Εμφύλιο, το «Για ποιον χτυπά η καμπάνα» θεωρήθηκε από τους βιβλιοκριτικούς ως το κορυφαίο έργο του συγγραφέα και ένα από τα καλύτερα πολεμικά μυθιστορήματα όλων των εποχών. Περιγράφει τέσσερις μέρες από τη ζωή του ήρωα και πρωταγωνιστή Ρόμπερτ Τζόρνταν, ενός Αμερικανού που έχει σταλεί με την ιδιότητα του δυναμιτιστή, για να ανατινάξει μια στρατηγικής σημασίας γέφυρα. Τέσσερις μονάχα μέρες, στα τέλη της άνοιξης του 1937 στην Ισπανία, και συγκεκριμένα στα δάση γύρω από τη Σεγκόβια. Στη διάρκεια αυτών των κρίσιμων ημερών, ο Τζόρνταν βιώνει συγκλονιστικά τον έρωτα στο πρόσωπο της πανέμορφης και βασανισμένης Μαρίας, το φόβο και την αγωνία σε μια σπαρασσόμενη από τον Εμφύλιο χώρα, την αφοσίωση και τη φιλία, αλλά και τη δεισιδαιμονία στα πρόσωπα των Ισπανών ανταρτών. Παντού γύρω του ελλοχεύει ο θάνατος, που δίνει σε όλα τα συναισθήματα μια ολότελα διαφορετική διάσταση και ένταση.

ab o johnny pire to oplo toy6. Ο Τζόνι πήρε το όπλο του, του Ντάλτον Τράμπο
Εκδόσεις: Σύγχρονη εποχή
Μετάφραση: Έλλη Φιλοκύπρου

Το αντιπολεμικό έργο που, σαν κινηματογραφική ταινία, συγκλόνισε με τη δύναμη και την αμεσότητά του. Ο συγγραφέας περιγράφει μια προσωπική περίπτωση. Αγνοεί τη βουή της μάχης, τις καταφανείς πλευρές του πολέμου. Διηγείται μια φοβερή ιστορία απλά, σχεδόν ψύχραιμα, όμως επιβλητικά, με αφάνταστη παρατηρητικότητα και ρεαλισμό. Ίσως αυτό να δίνει την ξεχωριστή αξία που έχει το «Ο Τζόνι πήρε το όπλο του» σαν βιβλίο και κινηματογραφικό έργο. (...)

ab empire of the sun7. Empire of the sun, του Τζέιμς Γκράχαμ Μπάλαρντ

Η συγκλονιστική ιστορία ενός μικρού Βρετανού αγοριού που αγωνίζεται να επιβιώσει στη Σαγκάη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Βασισμένο στην παιδική ηλικία του ίδιου του συγγραφέα, το μυθιστόρημα περιγράφει αναλυτικά τις συνθήκες που επικρατούσαν στα ιαπωνικά στρατόπεδα αιχμαλώτων.

ab the hunt for red october8. The hunt for red October, του Τομ Κλάνσι

Το γνωστό κατασκοπικό θρίλερ του Τομ Κλάνσι σηματοδοτεί την πρώτη εμφάνιση του Τζακ Ράιαν, του αγαπητού μυθιστορηματικού πρωταγωνιστή του συγγραφέα. Ο Τζακ Ράιαν, ο οποίος εργάζεται για τη CIA, καλείται να αποδείξει πως ο κυβερνήτης του σοβιετικού υποβρυχίου Red October σκοπεύει να αποστατήσει και να αυτομολήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

ab xartaetoi pano apo tin poli9. Χαρταετοί πάνω απ’ την πόλη, του Καλέντ Χοσεϊνί
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Μετάφραση: Βαγγέλης Κατσάνης

Ο νεαρός Αμίρ ζει στην Καμπούλ με τον στοργικό αλλά αυστηρό πατέρα του. Αποφασισμένος να του αποδείξει την αξία του, παίρνει μέρος σ' έναν παραδοσιακό αγώνα με χαρταετούς. Ο Χασάν, πιστός φίλος και υπηρέτης του, είναι πρόθυμος, όπως πάντα, να τον βοηθήσει.

Κανένα απ' τα δυο αγόρια όμως δεν μπορούσε να προβλέψει ότι αυτό που θα συνέβαινε στον Χασάν εκείνο το απόγευμα του αγώνα θα άλλαζε για πάντα τη ζωή τους. Μετά την εισβολή των Ρώσων και τη φυγή του Αμίρ στην Αμερική, ο νεαρός Αφγανός θα συνειδητοποιήσει ότι κάποια μέρα θα αναγκαστεί να επιστρέψει στην πατρίδα του μόνο και μόνο για να βρει αυτό που δεν μπορεί να του χαρίσει ο καινούριος κόσμος του: τη λύτρωση.

ab pethainontas stin katalonia10. Πεθαίνοντας στην Καταλωνία, του Τζορτζ Όργουελ
Εκδόσεις: Κάκτος
Μετάφραση: Κλαίρη Καλαϊτζίδου

Ισπανία, 1936. Στην κορύφωση του εμφυλίου πολέμου ο συγγραφέας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του επαναστατικού μετώπου με σκοπό να γράψει άρθρα για αγγλικές εφημερίδες, αλλά εντάσσεται στην πολιτοφυλακή και ζει άμεσα τα γεγονότα και την ατμόσφαιρα μιας μεγάλης στιγμής της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας.

Η ορμή της εξέγερσης, η οργάνωση των αντίπαλων στρατοπέδων, ο πόλεμος χαρακωμάτων και οι πολιτικές κινήσεις που καθόρισαν την έκβαση του ισπανικού εμφυλίου καταγράφονται με ζωντάνια και αλήθεια στο βιβλίο αυτό του Τζωρτζ Όργουελ.

Κοινό φόντο της αφήγησης στο σύνολό της είναι το βίωμα -που ξεπερνά τη συγκεκριμένη ιστορική συγκυρία- της δραματικής προσπάθειας του ανθρώπου να κερδίσει μια νέα ζωή, άξια να τη ζει.

ab to ouranio tokso tis varititas11. Το ουράνιο τόξο της βαρύτητας, του Τόμας Πίντσον
Εκδόσεις: Χατζηνικολή
Μετάφραση: Γιώργος Κυριαζής

Είναι το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και οι πύραυλοι V-2 που πέφτουν στο Λονδίνο σπάζοντας το φράγμα του ήχου, δίνουν στον Τόμας Πύνσον την αφορμή για να παρασύρει τον αναγνώστη σε ένα επικίνδυνα συναρπαστικό ταξίδι: οι συνωμοσίες της εξουσίας, οι διαπλοκές των συμφερόντων, η πληθώρα μεταφυσικών συμβολισμών και η παράνοια που κυριεύει τους «απλούς» ανθρώπους -και τον ίδιο τον αναγνώστη- οδηγώντας τους σε δαιδαλώδη μονοπάτια γεμάτα σκοτεινές παγίδες, συνθέτουν ένα μυθιστόρημα που αγγίζει όλες τις πλευρές της ανθρώπινης εμπειρίας και που έχει δίκαια χαρακτηριστεί «το σημαντικότερο λογοτεχνικό κείμενο μετά τον Οδυσσέα του Τζόις».

ab zontanoi ksana12. Ζωντανοί ξανά, της Πατ Μπάρκερ
Εκδόσεις: Οδυσσέας
Μετάφραση: Ηλίας Μαγκλίνης

Η Πατ Μπάρκερ, βραβευμένη με το BOOKER PRIZE 1995, καταφέρνει το ακατόρθωτο: με βάση κάποια πραγματικά γεγονότα και πρόσωπα πλάθει μια ολοζώντανη ιστορία ενός- λόγω της χρονικής απόστασης- «παρωχημένου» πολέμου. Μέσα στην αγριότητα του πολέμου και σε αντίθεση με τις βάρβαρες ψυχιατρικές μεθόδους της εποχής, ένας προοδευτικός γιατρός αναλαμβάνει την επανένταξη των στρατιωτών που επιστρέφουνε με σοβαρές διαταραχές από το μέτωπο της Γαλλίας. Με γνήσια αντιπολεμικό πνεύμα, χωρίς να γίνεται ανακριβής όσον αφορά την ατμόσφαιρα αλλά και τις ιστορικές ή κοινωνικές συνθήκες του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου η Μπάρκερ πραγματοποιεί μια παιδική της επιθυμία: να γράψει για τις ουλές από τις ξιφολόγχες που είδε στο σώμα του παππού της.

ab to pagero vouno13. Το παγερό βουνό, του Τσαρλς Φρέιζιερ
Εκδόσεις: Ωκεανίδα
Μετάφραση: Έφη Καλλιφατίδη

Ένα αριστουργηματικό μυθιστόρημα γύρω από το επικίνδυνο ταξίδι του γυρισμού ενός στρατιώτη στην αγαπημένη του στο τέλος του αμερικάνικου Εμφύλιου Πολέμου. Η παράλληλη αφήγηση μιας υπέροχης ερωτικής ιστορίας και της βασανιστικής πορείας της επιστροφής ενός ανθρώπου στον τόπο του. Βασισμένο σε ιστορικά γεγονότα και σε οικογενειακές αφηγήσεις που πέρασαν από γενιά σε γενιά από τον προ-προπάππο του συγγραφέα, το «Παγερό Βουνό» είναι η ιστορία ενός τραυματία στρατιώτη, του Ίνμαν, που ξεφεύγει από τις θηριωδίες του πολέμου και γυρίζει στην παλιά αγαπημένη του, την Άντα. Η οδύσσειά του μεσ' από τα ρημαγμένα τοπία του Νότου, που σύντομα μέλλει να ηττηθεί, συνυφαίνεται με τον αγώνα της Άντα να δώσει ζωή στο κτήμα του πατέρα της, με τη βοήθεια μιας δυναμικής χωριατοπούλας, της Ρούμπυ. Καθώς οι ξέχωρες ζωές τους αρχίζουν να συγκλίνουν προς το τέλος του πολέμου, ο Ίνμαν και η Άντα έρχονται αντιμέτωποι με τις κοσμογονικές αλλαγές που συμβαίνουν γύρω τους. Το «Παγερό Βουνό», ένα διαχρονικό μυθιστόρημα, αναπλάθει με αριστοτεχνικό τρόπο ένα χαμένο κόσμο.

ab from here to eternity14. From here to eternity, του Τζέιμς Τζόουνς

Ο Τζέιμς Τζόουνς ήταν ένας μετρ στο είδος του πολεμικού μυθιστορήματος. Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι το πρώτο του έργο, και παρουσιάζει τη σύγκρουση μεταξύ της ατομικής ευθύνης και της υπακοής στις εντολές της εξουσίας εν καιρώ πολέμου.

Όπως δηλώνει και ο ίδιος ο Τζόουνς, ο οποίος ήταν βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου, μερικές φορές στον πόλεμο ο μεγαλύτερος αντίπαλός μας κρύβεται στο ίδιο στρατόπεδο μ’ εμάς.

ab oi gymnoi kai oi nekroi15. Οι γυμνοί και οι νεκροί, του Νόρμαν Μέιλερ
Εκδόσεις: Καστανιώτη
Μετάφραση: Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος

Το μυθιστόρημα «Οι γυμνοί και οι νεκροί» περιγράφει την ιστορία μιας διμοιρίας νεαρών αμερικανών στρατιωτών καθώς διασχίζουν το κατεχόμενο από τους Ιάπωνες νησί Ανοπόπεϊ. Παγιδευμένοι μέσα στη σύγχυση μιας σώμα με σώμα μάχης και απειλούμενοι συνεχώς από ελεύθερους σκοπευτές, οδηγούνται στα όρια της ανθρώπινης αντοχής.

Είκοσι χρόνων και κάτι, ο Μέιλερ παίρνει μέρος στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο πολεμώντας στον ειρηνικό. «Οι γυμνοί και οι νεκροί», αυτό το συγκλονιστικό μυθιστόρημα, κυκλοφόρησε τρία χρόνια μετά τη λήξη του πολέμου κι έκανε αμέσως διάσημο τον Μέιλερ σε όλο τον κόσμο.

ab oi tries somatofilakes16. Οι τρεις σωματοφύλακες, του Αλεξάνδρου Δουμά
Εκδόσεις: Μίνωας
Μετάφραση: Δημήτρης Καραδήμας

Στη Γαλλία του δέκατου έβδομου αιώνα, την εποχή που βασιλιάς είναι ο Λουδοβίκος ΙΓ', ο νεαρός ντ' Αρτανιάν φτάνει στο Παρίσι με ένα μεγάλο όνειρο: να μπει στην υπηρεσία του παλατιού και να γίνει σωματοφύλακας.

Παράλληλα, ο καρδινάλιος Ρισελιέ θέλει να διαβάλει τη βασίλισσα Άννα στα μάτια του βασιλιά Λουδοβίκου. Ο νεαρός σωματοφύλακας ντ' Αρτανιάν μαζί με τους τρεις φίλους του -τον Άθο, τον Πόρθο και τον Άραμη-, τους πιο γενναίους και ατρόμητους σωματοφύλακες του βασιλείου, θα εμπλακούν σε απίστευτες περιπέτειες για να υπερασπιστούν τη βασίλισσά τους.

ab men at arms17. Men at arms, του Ίβλιν Γουό

Πρωταγωνιστής του μυθιστορήματος του Ίβλιν Γουό είναι ο Guy Crouchback, ένας διαζευγμένος ξεπεσμένος αριστοκράτης, ο οποίος συμμετέχει στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για να αποκτήσει δόξα και για να ξαναφτιάξει τη ζωή του. Το Men at arms είναι το πρώτο μέρος της γνωστής, βραβευμένης μυθιστορηματικής τριλογίας του Γουό.

ab dr zivango18. Δόκτωρ Ζιβάγκο, του Μπορίς Παστερνάκ
Εκδόσεις: Ποταμός
Μετάφραση: Μαρί Τσαντσανόγλου

Πριν από πενήντα χρόνια έφτασε λαθραία στα χέρια του Ιταλού εκδότη Φελτρινέλλι το σημαντικότερο ρώσικο μυθιστόρημα του εικοστού αιώνα. Το βιβλίο "Δόκτωρ Ζιβάγκο" παραμένει μια μοναδική αφήγηση των γεγονότων της ρώσικης ιστορίας των πρώτων δεκαετιών του αιώνα, μια μεγάλη ερωτική ιστορία και ένα χρονικό εντάσεων, απογοητεύσεων, αλλά και ελπίδας.

Ο Μπορίς Παστερνάκ, το μεγαλύτερο παιδί μιας οικογένειας καλλιτεχνών, γεννήθηκε σιη Μόσχα το 1890 και γνώρισε από νωρίς το πνευματικό κλίμα της προεπαναστατικής Ρωσίας με τους ζωγράφους, συγγραφείς και μουσικούς φίλους των γονιών του να αποτελούν τους οικοδιδασκάλους του. Ολοκληρωμένος μουσικός και προικισμένος ζωγράφος, σπουδάζει Νομικά και Φιλοσοφία, και ενώ φαίνεται πως θα ακολουθήσει ακαδημαϊκή σταδιοδρομία, γίνεται ποιητής. Μέχρι τον θάνατό του το 1960, θα προσπαθεί να παραμείνει πιστός στις καλλιτεχνικές του αρχές και στους διωκόμενους φίλους του, χωρίς να αρνείται την σοβιετοποιημένη πατρίδα του. Το 1958 του απονέμεται το Νόμπελ Λογοτεχνίας το οποίο δεν παραλαμβάνει.

ab the hunters19. The hunters, του Τζέιμς Σόλτερ

Ο Cleve Connell φτάνει στην Κορέα μ’ έναν μόνο στόχο: να γίνει μέλος της ελίτ ομάδας πιλότων που έχει καταρρίψει πέντε εχθρικά MIG. Ενώ οι σύμμαχοί του συνεχίζουν να καταρρίπτουν τα εχθρικά αεροσκάφη, ο ίδιος δεν στέκεται τόσο τυχερός. Σύντομα θα αρχίσει να αμφισβητεί τον ίδιο του τον εαυτό. Ώσπου μια ημέρα, κατά τη διάρκεια μιας πτήσης πάνω από τον ποταμό Γιαλού, θα συμβεί κάτι που θα αλλάξει για πάντα τη ζωή του.

ab o isixos amerikanos20. Ο ήσυχος Αμερικανός, του Γκράχαμ Γκρην
Εκδόσεις: Πόλις
Μετάφραση: Γιώργος Τσακνιάς

Βιετνάμ, δεκαετία του '50. Ο βρετανός δημοσιογράφος Φάουλερ ζει στη Σαϊγκόν και καλύπτει την εξέγερση των Βιετναμέζων κατά της γαλλικής αποικιοκρατίας. Έχει μιαν όμορφη βιετναμέζα ερωμένη, περιφέρει τον ευρωπαϊκό σκεπτικισμό του και αφουγκράζεται τη βουή της πόλης.

Και τότε εμφανίζεται ένας νεαρός, ευγενικός Αμερικανός, ο Πάιλ, πράκτορας των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, που έχει ως στόχο να υπονομεύσει τη γαλλική κυριαρχία στην περιοχή, προκειμένου το Βιετνάμ να περιέλθει στην αμερικανική επιρροή. Είναι ιδεαλιστής, ηθικολόγος, φανατικός οπαδός του καλού και αδιάλλακτος εχθρός του κακού. Αν και συνδέεται φιλικά με τον Φάουλερ, του αποσπά την ερωμένη, την οποία σκοπεύει να παντρευτεί για να τη σώσει από τη διαφθορά. Αυτός ο καλός, ο ήσυχος Αμερικανός δεν διστάζει να οργανώσει μια τρομοκρατική βομβιστική επίθεση στην καρδιά της Σαϊγκόν με πολλά θύματα, ανάμεσά τους και παιδιά.

Είναι η στιγμή που ο Φάουλερ αποφασίζει να εγκαταλείψει τη βολική ουδετερότητά του και να έρθει σε συνεννόηση με τους αντάρτες...

ab aousterlitz21. Άουστερλιτς, του Βίνφριντ Γκέοργκ Ζέμπαλντ
Εκδόσεις: Άγρα
Μετάφραση: Ιωάννα Μεϊτάνη

Το τελευταίο και έσχατο μυθιστόρημα του W. G. Sebald, ενός από τους πιο ιδιαίτερους συγγραφείς της εποχής μας, αφηγείται την ιστορία του Ζακ Άουστερλιτς, ενός άντρα που όταν ήταν παιδί στερήθηκε πατρίδα, γλώσσα και όνομα, και που τώρα δεν μπορεί να αισθανθεί οικεία πουθενά στον κόσμο και αναζητά απεγνωσμένα την ταυτότητα της καταγωγής του. Μέσα στη σκοτεινή αίθουσα του σιδηροδρομικού σταθμού της Αμβέρσας, έτσι αρχίζει τη διήγηση ο αφηγητής, στεκόταν ένας άντρας: με όψη νεανική, ξανθός, με βαριές αρβύλες πεζοπορίας, μπλε εργατικό παντελόνι κι ένα παλιό σακίδιο απορροφημένος να σημειώνει και να σχεδιάζει σ' ένα τετράδιο. Ο αφηγητής τον παρατηρεί γοητευμένος, κι έτσι αρχίζει μια σχέση που τον μαγεύει όλο και περισσότερο και διαρκεί δεκαετίες, άλλοτε πιο στενή, άλλοτε πιο απομακρυσμένη. Ο αινιγματικός ξένος ονομάζεται Άουστερλιτς, και καθώς η τύχη κάνει τους δυο άντρες να συναντιούνται αναπάντεχα σε διάφορα μέρη, αρχίζει να αποκαλύπτεται βήμα βήμα η ιστορία της ζωής αυτού του μοναχικού περιηγητή. [...]

ab errikos o ektos22. Ερρίκος ο ΣΤ’, του Ουίλιαμ Σαίξπηρ
Εκδόσεις: Κέδρος
Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές

Το μεγαλύτερο σε έκταση έργο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ γράφτηκε σε τρία μέρη, και μάλιστα ο ποιητής έγραψε πρώτα το Δεύτερο Μέρος (1590), στη συνέχεια το Τρίτο μέρος (1591) και τέλος το Πρώτο Μέρος (1592).

Το ιστορικό υλικό αντλεί ο Σαίξπηρ από τα χρονικά του "Χόλινσεντ" (1587). Η ιστορία του βασιλιά Ερρίκου του ΣΤ΄ εκτυλίσσεται παράλληλα με ένα ιστορικό γεγονός τεράστιας σημασίας για την Αγγλία: τη διαμάχη ανάμεσα σε δύο από τους παλιότερους οίκους, τους Λανκάστερ και τους Γιορκ.

Ένας απλός καυγάς στην αυλή της νομικής σχολής του Λονδίνου ανάμεσα σε εκπροσώπους των δύο οίκων, τους έκανε να φοράνε στο καπέλο τους αντίστοιχα ένα άσπρο ή ένα κόκκινο τριαντάφυλλο και η κατάσταση εξελίχθηκε σε εμφύλιο σπαραγμό, τον περίφημο "Πόλεμο των Δύο Ρόδων", που ταλαιπώρησε επί δεκαετίες την Αγγλία.

ab o ixos ton poulion23. Ο ήχος των πουλιών, του Σεμπάστιαν Φοκς
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Μετάφραση: Αντώνης Καλοκύρης

Ο ήχος των πουλιών είναι μια ιστορία έρωτα, θανάτου και επιβίωσης. Ο Στίβεν Ρέισφορντ, ένας νεαρός Άγγλος, φτάνει το 1910 σε μια πόλη της βόρειας Γαλλίας με σκοπό να αποκτήσει περισσότερες γνώσεις για την υφασματοβιομηχανία. Εκεί μένει στο σπίτι του εργοστασιάρχη Αζέρ και ερωτεύεται παράφορα τη γυναίκα του, Ιζαμπέλ.

Ενώ ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα του πολέμου, η σχέση τους κλονίζεται και ο Στίβεν κατατάσσεται εθελοντικά για να πολεμήσει στο Δυτικό Μέτωπο.

Με την αγάπη του για την Ιζαμπέλ χαραγμένη για πάντα στην καρδιά του, βιώνει την πρωτόγνωρη φρίκη του πολέμου από την οποία ούτε εκείνος ούτε οι αναγνώστες θα καταφέρουν να παραμείνουν αλώβητοι.

ab otan fysaei o anemos24. Όταν φυσάει ο άνεμος, του Ρέιμοντ Μπριγκς
Εκδόσεις: Βαβέλ
Μετάφραση: Γιώργος Σιούνας

Ένα ζευγάρι τυπικών Εγγλέζων που ζουν μόνοι τους στην εξοχή, ετοιμάζουν ένα αντι-πυρηνικό καταφύγιο όταν πληροφορούνται ότι επίκειται πυρηνικός πόλεμος.

Πρόκειται για μια εικονογραφημένη νουβέλα του Βρετανού καλλιτέχνη Ρέιμοντ Μπριγκς του 1982. Θέμα της μια πυρηνική επίθεση της Σοβιετικής Ένωσης στη Βρετανία, από την οπτική γωνία του Τζιμ και της Χίλντα Μπλογκς, ενός ηλικιωμένου ζευγαριού.

Το βιβλίο έγινε ταινία κινουμένων σχεδίων.

ab i apeili25. Η απειλή, του Γουίλιαμ Μπόιντ
Εκδόσεις: Ωκεανίδα
Μετάφραση: Ρένα Χατχούτ

Τι συμβαίνει στη ζωή σου όταν όλα όσα νόμιζες πως ήξερες για τη μητέρα σου αποδεικνύονται ψέματα; Εκείνο το μακρύ, ζεστό καλοκαίρι του 1976 η Ρουθ ανακαλύπτει πως η Αγγλίδα μητέρα της η Σάλι είναι στην πραγματικότητα η Εύα Ντελεκτόρσκαγια, Ρωσίδα πρόσφυγας και κάποτε κατάσκοπος, με μια πολύ καλά κρυμμένη διπλή ζωή.

Αλλά αν ήσουν κάποτε κατάσκοπος, μένεις πάντα κατάσκοπος. Και τώρα η Εύα πρέπει να ολοκληρώσει μια τελευταία αποστολή. Αυτή τη φορά όμως δεν μπορεί να δράσει μόνη της. Χρειάζεται τη βοήθεια της κόρης της, που τώρα πρέπει να μάθει όλη την αλήθεια…

ab billy lynn26. Billy Lynn’s Long Halftime Walk, του Μπεν Φάουντεν

Το εντυπωσιακό ντεμπούτο του Μπεν Φάουντεν περιγράφει τη ζωή μιας ομάδας Αμερικανών στρατιωτών, μετά από την εμπλοκή της σε μια αιματηρή μάχη ενάντια στους Ιρακινούς αντάρτες. Η αψιμαχία καταγράφεται μέσω κάμερας και το βίντεο αναμεταδίδεται σε όλη την Αμερική, οπότε ο Μπίλι Λιν και οι φίλοι του γίνονται ήρωες μέσα σε μία νύχτα.

Το μυθιστόρημα του Μπεν Φάουντεν θίγει με ώριμο τρόπο ένα λεπτό ζήτημα, την εκστρατεία των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράκ.

ab the debacle27. La Débâcle, του Εμίλ Ζολά

Το βιβλίο του Ζολά καταδεικνύει τη βαρβαρότητα του πολέμου, τα βάσανα που υπομένουν οι απλοί στρατιώτες και οι άμαχοι πολίτες. Η ιστορία εκτυλίσσεται κατά τη διάρκεια του Γαλλο-Πρωσικού Πολέμου του 1870.

Ο πρωταγωνιστής, ο Jean Macquart, είναι ένας απλός αγρότης που κατατάσσεται στον στρατό, έχοντας καταστραφεί οικονομικά κι έχοντας χάσει την αγαπημένη σύζυγό του.

ab covenant with death28. Covenant With Death, του Τζον Χάρις

Το 1914, όταν ξεσπά ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος, ο Μαρκ Φένερ και οι φίλοι του επιστρατεύονται ως εθελοντές για να αντιμετωπίσουν τους Γερμανούς και να κερδίσουν δόξα. Οι τρεις άνδρες θα αναπτύξουν ισχυρούς δεσμούς φιλίας, θα αγωνιστούν για τη ζωή τους και θα ανακαλύψουν ορισμένες τρομακτικές αλήθειες για τον πόλεμο, καθώς θα συμμετάσχουν στη Μάχη του Σομμ, σε μία από τις πιο αιματηρές συγκρούσεις στην ιστορία της ανθρωπότητας.

ab to telos tis parelasis29. Το τέλος της παρέλασης, του Φορντ Μάντοξ Φορντ
Εκδόσεις: Εξάντας
Μετάφραση: Κατερίνα Σχινά

Το Τέλος της παρέλασης, χρονικό της ζωής ενός μέλους της αγγλικής αριστοκρατίας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο είναι, καθώς έγραψε ο κριτικός Robie Macauley, "μια ερωτική ιστορία χωρίς σκηνές πάθους, ένα πολεμικό μυθιστόρημα που διεξάγεται στα χαρακώματα αλλά όχι στα πεδία των μαχών, μια τραγωδία χωρίς κατάληξη". Έξοχο μείγμα κοινωνικής παρατήρησης και ψυχολογικής εμβάθυνσης, ιστορικό μυθιστόρημα που "δεν πραγματεύεται τα γεγονότα όπως εμφανίζονται στις σελίδες της ιστορίας" σύμφωνα με τον ίδιο τον συγγραφέα, η τετραλογία του Φορντ Μάντοξ Φορντ επιπολάζει στον ιστορικό χρόνο, αναζητώντας τα ίχνη του στη συνείδηση των χαρακτήρων.

Η ιστορία δεν λειτουργεί εδώ ως πραγματολογικό ή χρονολογικό πλαίσιο αναφοράς, αλλά ως πηγή υποκειμενικών εντυπώσεων, εντυπώσεων περίπλοκων, συγκεχυμένων, δυσερμήνευτων οι οποίες, σε συνδυασμό με τις αμφιβολίες, τις ανησυχίες, τις προκαταλήψεις αυτής της μεταβατικής εποχής και τις πρόσθετες στρεβλώσεις που επιφέρει στην ούτως ή άλλως ελαττωματική μνήμη η παραφροσύνη των χαρακωμάτων, εγγράφονται δραματικά στη συνείδηση των ηρώων ενόσω βιώνουν το ατομικό και το συλλογικό τους πεπρωμένο βαδίζοντας προς ένα ανεξιχνίαστο αύριο.

ab osa pairnei o anemos30. Όσα παίρνει ο άνεμος, της Μάργκαρετ Μίτσελ
Εκδόσεις: Λιβάνη
Μετάφραση: Γιάννης Κουχτσόγλου

Το Όσα Παίρνει ο Άνεμος, ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία της παγκόσμιας Λογοτεχνίας, διακρίνεται για την ποιητική του νοσταλγία, την περιγραφική του χάρη και την υποβλητική του ατμόσφαιρα.

Η Μάργκαρετ Μίτσελ με φόντο τον αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο σκιαγραφεί ανάγλυφα αθάνατους χαρακτήρες. Η Σκάρλετ, γυναίκα κακομαθημένη και πεισματάρα, ζητά επίμονα σιγουριά, μη διστάζοντας να χρησιμοποιεί κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο, αναιρεί, ωστόσο, τον εαυτό της λαχταρώντας να προσκολληθεί σε μια χιμαιρική αγάπη, να τα θυσιάσει όλα σε τούτη την αγάπη και στο πατρικό της χώμα. Και ο Μπάτλερ είναι ίδιος με τη Σκάρλετ. Μέσα του το σκοτάδι παλεύει με το φως και στο τέλος το σκοτάδι διαλύεται.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Υπάρχει μια «μικρή» ή μια «σύντομη» ιστορία για το… οτιδήποτε. Οι τίτλοι βιβλίων που επιχειρούν (και καταφέρνουν) να συμπυκνώσουν μεγάλα θέματα σε, συνήθως, ολιγοσέλιδα βιβλία είναι πάρα πολλοί. Εντυπωσιακά πολλοί. Στην παρακάτω πολύ ενδεικτική επιλογή είκοσι ενός βιβλίων μπορεί καν...

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

Για το βιβλίο «Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ [Guadalupe Nettel] (μτφρ. Νάννα Παπανικολάου, εκδ. Ίκαρος). Kεντρική εικόνα: έργο της street artist Οla Volo © olavolo.com.

Γράφει η Φανή Χατζή

Όσο η άποψη ότι ο γενε...

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

Για το ντοκιμαντέρ «TACK» (παραγωγή Onassis Culture) της Βάνιας Τέρνερ με πρωταγωνίστριες τη Σοφία Μπεκατώρου, που πρώτη ξεκίνησε το ελληνικό #MeToo, και την Αμαλία Προβελεγγίου, της οποίας η καταγγελία για βιασμό από τον προπονητή της από τα έντεκά της οδήγησε στην πρώτη δίκη-ορόσημο όχι μόνο για τη δικαίωσή της αλ...

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη με «Γκοντό» και ιταλικό θίασο: μια παράσταση-σταθμός

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη με «Γκοντό» και ιταλικό θίασο: μια παράσταση-σταθμός

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος σκηνοθετεί το εμβληματικό κείμενο του Σάμιουελ Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό» (1948) στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης από τις 15 μέχρι και τις 19 Μαΐου. Η παράσταση είναι στα ιταλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους.

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Υπάρχει μια «μικρή» ή μια «σύντομη» ιστορία για το… οτιδήποτε. Οι τίτλοι βιβλίων που επιχειρούν (και καταφέρνουν) να συμπυκνώσουν μεγάλα θέματα σε, συνήθως, ολιγοσέλιδα βιβλία είναι πάρα πολλοί. Εντυπωσιακά πολλοί. Στην παρακάτω πολύ ενδεικτική επιλογή είκοσι ενός βιβλίων μπορεί καν...

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ