baladeur

Ο έρωτας έχει εμπνεύσει και πάντοτε θα εμπνέει όμορφες ιστορίες. Ο λόγος; Κάθε ερωτική ιστορία, όσες ομοιότητες κι αν έχει με άλλες, είναι μια μοναδική ιστορία, το βάθος και το εύρος της οποίας το γνωρίζουν μονάχα οι εραστές. Και σχετίζεται, με περισσότερους τρόπους απ’ ό,τι συχνά νομίζουμε, με το πολιτισμικό περιβάλλον μέσα στον οποίο βιώνεται.

Του Κ.Β. Κατσουλάρη

Ιδού λοιπόν ένα σύντομο κι εν πολλοίς αυθαίρετο αφιέρωμα στον ερωτικό πόθο, μέσα από δέκα μυθιστορήματα, ξένα και ελληνικά, από τη βικτωριανή εποχή μέχρι τις μέρες μας, στα οποία τα πάθη του έρωτα κανοναρχούν κι εκτρέπουν τη ζωή των ηρωίδων και των ηρώων.

agra bronde anemodarmena ipsi1.
Ποιος είν’ τρελός απ’ έρωτα, τραγουδάει η Φλέρυ Νταντωνάκη τους στίχους του Γιώργου Σαραντάρη, κι αν θέλει κανείς να βρει ήρωες και ηρωίδες τρελούς από έρωτα δεν έχει παρά να ψάξει στην Αγγλία, στα 63 χρόνια όπου στο θρόνο ήταν η βασίλισσα Βικτώρια, όταν, όχι τυχαία ίσως, γράφτηκαν μερικά από τα σπουδαιότερα και κλασικά πλέον ερωτικά μυθιστορήματα, που στο βάθος τους, αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς, είναι σπουδαία κοινωνικά μυθιστορήματα.

Στο είδος αυτό διακρίθηκαν οι τρεις αδελφές Μπροντέ, από τα έργα των οποίων ξεχωρίζουν το Τζέιν Έιρ της Σάρλοτ Μπροντέ, αλλά και η δική μας πρόταση, Τα ανεμοδαρμένα ύψη, της Έμιλι Μπροντέ. Είναι και τα δύο αριστουργήματα στο είδος τους, κι όπως είπα και νωρίτερα, πέρα από ιστορίες θυελλωδών και συχνότατα ανεκπλήρωτων ερώτων, είναι πρωτίστως σπουδαία κοινωνικά μυθιστορήματα, μέσα από το ρομαντικό πρίσμα των οποίων ακτινογραφείται με τρόπο φαντασμαγορικό η θέση και ο συναισθηματικός κόσμος της γυναίκας της εποχής.

Πρώτη μας πρόταση, λοιπόν, τα Ανεμοδαρμένα Ύψη, από τις εκδόσεις Άγρα, κυρίως επειδή τη μετάφραση και την εισαγωγή υπογράφει ο σπουδαίος Άρης Μπερλής. Εναλλακτικά, σημειώνουμε την πρόσφατη μετάφραση της Αργυρώς Μαντόγλου, για τις εκδόσεις Ψυχογιός. 

govostis tolstoi karenina2.
Τρεις δεκαετίες αργότερα εκδόθηκε στη Ρωσία ένα από μυθιστορήματα-μνημεία της παγκόσμιας λογοτεχνίας, που είναι ταυτόχρονα μια από τις πιο εμβληματικές ερωτικές ιστορίες όλων των εποχών, η Άννα Καρένινα, του Λέοντα Τολστόι.

Αξίζει να διαβάσει κανείς με σημερινό βλέμμα την ιστορία αυτής της τολμηρής και ανυποχώρητης γυναίκας που υπήρξε η Άννα Καρένινα, η οποία διεκδικώντας τον έρωτα έξω από τη συζυγική σχέση, δοκίμασε τα όρια της τάξης και της εποχής της, γινόμενη τελικά θύμα των πατριαρχικών δομών της. Ας μην ξεχνάμε, ότι όλη η τραγικότητα του δράματος της Καρένινα πυροδοτείται και οδηγείται στα άκρα από την άρνηση του συζύγου της να της δώσει διαζύγιο, κρατώντας την έτσι δίπλα του, παρά τη θέλησή της.

Βέβαια, η Άννα Καρένινα είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια ιστορία μοιχείας, ο Τολστόι καταφέρνει να συνθέσει ένα τεράστιο ζωντανό πορτρέτο μιας τάξης που κι ο ίδιος γνώριζε από τα μέσα, της αριστοκρατικής τάξης της Ρωσίας, στα τέλη του 19ου αιώνα, γράφοντας ένα μυθιστόρημα που θυμίζει συμφωνία για μια τεράστια ορχήστρα.

Όπως σημείωνε ο Κούντερα στο βιβλίο του H τέχνη του μυθιστορήματος: «Όταν ο Τολστόι έκανε το σκαρίφημα της πρώτης παραλλαγής της Άννας Καρένινα, η Άννα ήταν μια γυναίκα πολύ αντιπαθητική και το τραγικό της τέλος δεν ήταν παρά η τιμωρία που της άξιζε. Η τελική μορφή του μυθιστορήματος είναι πολύ διαφορετική, αλλά δεν πιστεύω πως ο Τολστόι είχε στο μεταξύ αναθεωρήσει τις ιδέες του περί ηθικής. Θα έλεγα μάλλον ό,τι, κατά τη διάρκεια της συγγραφής, άκουγε μιαν άλλη φωνή κι όχι εκείνη της προσωπικής του πεποίθησης περί ηθικής. Άκουγε αυτό που θα ονόμαζα σοφία του μυθιστορήματος. Όλοι οι αληθινοί μυθιστοριογράφοι αφουγκράζονται αυτή την υπερπροσωπική σοφία, πράγμα που εξηγεί γιατί τα μεγάλα μυθιστορήματα είναι πάντα λίγο πιο έξυπνα από τους δημιουργούς τους».

«Όλοι οι αληθινοί μυθιστοριογράφοι αφουγκράζονται αυτή την υπερπροσωπική σοφία, πράγμα που εξηγεί γιατί τα μεγάλα μυθιστορήματα είναι πάντα λίγο πιο έξυπνα από τους δημιουργούς τους».

Η Άννα Καρένινα κυκλοφορεί στη γλώσσα μας σε τουλάχιστον τρεις δόκιμες εκδόσεις. Από τον Πατάκη, σε μετάφραση Φώντα Κονδύλη, σε δύο τόμους· από τον Γκοβόστη, σε επίτομη έκδοση σε μετάφραση της Κοραλίας Μακρή, κι από την Άγρα, στην ιστορική μετάφραση του Άρη Αλεξάνδρου.

anubis DEMELZA POLDARK3.
Ο Άγγλος συγγραφέας από την Κορνουάλη Γουίνστον Γκρέιαμ (Winston Graham) έγινε γνωστός αρχικά για τις ιστορίες μυστηρίου του, με γνωστότερη το Marnie (1961), που έγινε η ομότιτλη ταινία του Άλφρεντ Χίτσκοκ (1964). Πιο γνωστός ακόμη όμως έγινε χάρη στα ιστορικά μυθιστορήματά του, πρωτίστως τη σειρά έντεκα βιβλίων για τη ζωή και τα πάθη της οικογένειας Πόλνταρκ, βιβλία που κυκλοφόρησαν αμέσως μετά τον Πόλεμο. Τα μυθιστορήματα αυτά διαδραματίζονται στην Κορνουάλη του 18ου αιώνα, κι εμφορούνται από το ρομαντικό πνεύμα της εποχής, με μεγάλη προσοχή στη σκιαγράφηση τρισδιάστατων και πειστικών χαρακτήρων. Ο κεντρικός ήρωας, ο αντισυμβατικός Ρος Πόλνταρκ επιστρέφει στην πατρίδα του, την Κορνουάλη, μετά τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, για να διαπιστώσει ότι τίποτε δεν ήταν όπως το άφησε. Η περιουσία του έχει εξανεμιστεί, οι υπηρέτες του έχουν ξεπουλήσει τα πράγματά του και η αγαπημένη του είναι αρραβωνιασμένη με τον ξάδελφό του. Κι από εκεί ξεκινούν όλα...

Στη χώρα μας έχουν ήδη κυκλοφορήσει τα δύο πρώτα μυθιστορήματα της σειράς, τα Ρος Πόλνταρκ και Ντεμέλζα, που γνωρίζουν νέες δόξες έπειτα κι από την πρόσφατη τηλεοπτική μεταφορά τους στην ιδιαίτερα προσεγμένη σειρά του BBC με τίτλο Poldark, που εδώ και δυο χρόνια παίζεται και στην ελληνική δημόσια τηλεόραση. Πόλνταρκ και Ντεμέλζα, λοιπόν, τα δυο πρώτα μυθιστορήματα μιας σειράς, σε μετάφραση Σταυρούλας Δαργωνάκη, που είναι καταρχάς και μια επική ερωτική ιστορία. Ανακαλύψτε τα, από τις εκδόσεις Anubis.

psichogios markes erotas sta xronia4.
Κάνοντας ένα ακόμη άλμα στον χώρο και στον χρόνο, το τέταρτο μυθιστόρημα ερωτικού πάθους που προτείνουμε φέρει την υπογραφή του Γκάμπριελ Γκαρσία Μάρκες. Το Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας είναι ένα μυθιστόρημα για έναν νεανικό πάθος που εμμένει απέναντι στον χρόνο, για το ασίγαστο συναίσθημα που ζωντανεύει ενάντια στις αναταράξεις της εποχής και των ανθρώπων που αλλάζουν.

Όπως κάθε μυθιστόρημα του Μάρκες, έτσι κι αυτό, είναι βέβαια πολύ περισσότερα από μια απλή ερωτική ιστορία, με τον χρόνο και τους αέναους στροβιλισμούς του να είναι ο κρυφός πρωταγωνιστής του.

Το Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας κυκλοφορεί εδώ και λίγο καιρό σε νέα, ιδιαίτερα φροντισμένη μετάφραση της Μαρίας Παλαιολόγου, από τις εκδόσεις Ψυχογιός, όπως και όλα τα βιβλία του Μάρκες.

psichogios ishiguro apomeinaria5.
Το ερωτικό πάθος, σε κάποιες περιπτώσεις, δεν είναι δύναμη ανατροπής, αλλά μια σιγανή φλόγα που καίει σε διάρκεια δεκαετιών, ρυθμίζοντας την εσωτερική ζωή των ηρώων χωρίς το αληθινό ξέσπασμα να έρχεται ποτέ. Σε αυτήν τη κατηγορία ερωτικών αφηγήσεων ξεχωρίζουμε το μυθιστόρημα ενός άλλου νομπελίστα, του Καζούο Ισιγκούρο.

Τα απομεινάρια μιας μέρας δεν είναι βέβαια ένα τυπικό μυθιστόρημα ερωτικού πάθους, θα έλεγε μάλιστα κανείς ότι είναι πολλά άλλα πράγματα εκτός από αυτό: Πορτρέτο της προπολεμικής Αγγλίας, κριτική των ηθών της αριστοκρατίας, αναλυτική μελέτη μιας ορισμένης ψυχοσύνθεσης και πολλά άλλα. Κι όμως: ο βουβός κι εν πολλοίς μοναχικά βιωμένος έρωτας του κεντρικού ήρωα, ο οποίος θυσιάστηκε στο βωμό μιας υπέρτερης αίσθησης καθήκοντος, είναι η ατμομηχανή που κινεί τούτο το βραδύκαυστο πλην σπουδαίο μυθιστόρημα.

Από τις εκδόσεις Ψυχογιός, σε μετάφραση Αργυρώς Μαντόγλου.

patakis agglos asthenis6.
Κι αφού είμαστε σε περιβάλλον Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ένα από τα πιο επιτυχημένα σύγχρονα μυθιστορήματα μεγάλου έρωτα με φόντο τον Πόλεμο είναι ο Άγγλος ασθενής του Καναδού συγγραφέα Μάικλ Οντάατζε.

Οι περισσότεροι ίσως γνωρίσαμε αρχικά τον κόσμο του βιβλίου μέσα από την θαυμάσια ταινία του Άντονι Μιγκέλα, αλλά όσο κοινότοπο κι αν ακούγεται: το μυθιστόρημα είναι ακόμη καλύτερο. Δηλαδή: πιο πλούσιο, με περισσότερες συνδηλώσεις, πιο υπαρξιακό, βαθύτερα ερωτικό.

Το εμβληματικό βιβλίο του Μάικλ Οντάατζε πρωτοκυκλοφόρησε το 1992, τιμήθηκε με το βραβείο Booker, μεταφράζεται έκτοτε συνεχώς σε περισσότερες από 45 γλώσσες και το 2018 τιμήθηκε με το Golden Booker, το επετειακό βραβείο για το καλύτερο βιβλίο στα πενήντα χρόνια του θεσμού.

Κυκλοφορεί πλέον σε νέα έκδοση από τον Πατάκη, σε καλή μετάφραση της Άννας Παπασταύρου.

kastasniotis prou brockeback mountain7.
Ο έρωτας δεν γνωρίζει όρια, ούτε ανάμεσα σε ηλικίες, ούτε ανάμεσα σε τάξεις, ούτε βέβαια ανάμεσα σε φύλα.

Μια τέτοια ερωτική ιστορία, μη συμβατική, ανάμεσα σε δυο άντρες, και μάλιστα σε μάτσο περιβάλλον, μας εξιστορεί η Αμερικανίδα συγγραφέας Άννυ Πρου, στο μυθιστόρημα Το μυστικό του Brokeback Mountain.

Στις ερημιές του Γουαϊόμινγκ, η Πρου σκιαγραφεί υπέροχα πορτρέτα ανθρώπων που διεκδικούν την επιθυμία τους και τη ζωή τους, ενάντια στην ερημιά του κόσμου.

Το μυθιστόρημα της Άννυ Πρου, που έδωσε και το υλικό για την ταινία του Άνγκ Λη, κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Καστανιώτη σε μετάφραση του Αύγουστου Κορτώ.

ellinika grammata erotas me ftera8.
Σε εντελώς άλλο ύφος, μια σύγχρονη ερωτική ιστορία, πιο ανάλαφρη και διασκεδαστική, κυκλοφόρησε μόλις από τα Ελληνικά Γράμματα, με τίτλο Έρωτας με χάρτινα φτερά (μτφρ. Κωνσταντίνα Τσιάγκα). Συγγραφέας της η γνωστή μας από άλλα βιβλία της, πιο κοντινά στο λεγόμενο λάιφ κόουτσινγκ, η Γαλλίδα Ραφαέλ Τζορντανό.

Η ηρωίδα του βιβλίου, η Μέρεντιθ, με αφορμή μια θεατρική τουρνέ, κάνει μια περιοδεία στα ίδια της τα αισθήματα, στους φόβους και στις προσδοκίες της.

Το Έρωτας με χάρτινα φτερά είναι ένα βιβλίο που κυρίως διδάσκει πώς κανείς να υπάρξει μέσα σε μια σύγχρονη σχέση, χωρίς να την υπονομεύει με τις ανασφάλειες του, αλλά κι ένα διασκεδαστικό μυθιστόρημα με έξυπνη πλοκή και ποικίλες μεταπτώσεις.

psichogios vamvounaki viera oulkman9.
Ολοκληρώνουμε αυτήν τη δεκάδα βιβλίων που εμπνέονται από το ερωτικό πάθος με δύο ελληνικά. Το πρώτο ανήκει δικαιωματικά στη Μάρω Βαμβουνάκη, τη συγγραφέα που έχει γράψει μερικά από τα πιο εμβληματικά του είδους, με ένα από αυτά, το Η μοναξιά είναι από χώμα, να έχει τιμηθεί και με το Κρατικό Βραβείο. Το βιβλίο της όμως που επιλέγουμε σήμερα είναι το τελευταίο της, το σύντομο μυθιστόρημα Τα γράμματα της Βιέρα Ούλκμαν, που κι αυτό, όπως η Μοναξιά, αποτελείται εν πολλοίς από ερωτικές επιστολές, όχι άντρα προς γυναίκα τούτη τη φορά, αλλά το αντίστροφο.

Μια σπαρακτική ιστορία ενός μεγάλου έρωτα που φούντωσε μέσα στην απουσία και στην έλλειψη, σε μια παγωμένη πόλη του ρωσικού βορά – ιδανικό ντεκόρ για το ερωτικό ρέκβιεμ δυο απλών ανθρώπων.

Τα γράμματα της Βιέρα Ούλκμαν της Μάρως Βαμβουνάκη θα τα βρείτε από τις εκδόσεις Ψυχογιός, όπως πλέον και τα περισσότερα από τα βιβλία της.

metaixmio alexakis talgo10.
Κλείνουμε τούτο το μικρό αφιέρωμα στα μυθιστορήματα για τα πάθη του έρωτα, με το γνωστότερο σύγχρονο ελληνικό ερωτικό μυθιστόρημα, το Τάλγκο του Βασίλη Αλεξάκη. Μεταξύ Αθήνας και Παρισιού, γεννιέται ένας έρωτας σαν ξαφνική βροχή, αλλάζοντας για πάντα τη ζωή των ηρώων.

Το μυθιστόρημα που έδωσε το υλικό για την όμορφη ταινία του Γιώργου Τσεμπερόπουλου Ξαφνικός έρωτας.

Θα το βρείτε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, όπως και πλέον όλα τα βιβλία του Βασίλη Αλεξάκη.

* Ο Κ.Β. Κατσουλάρης είναι συγγραφέας. Τελευταίο του βιβλίο η συλλογή διηγημάτων Αφαίας και Τελαμώνος (εκδ. Μεταίχμιο).

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

12 βιβλία που μας φέρνουν κοντά στην επιστήμη: Από την Τεχνητή Νοημοσύνη στα Φράκταλ, από τον Χρόνο στους Αλγόριθμους

12 βιβλία που μας φέρνουν κοντά στην επιστήμη: Από την Τεχνητή Νοημοσύνη στα Φράκταλ, από τον Χρόνο στους Αλγόριθμους

Είναι βιβλία που φέρνουν τις επιστήμες (κυρίως θετικές) πιο κοντά μας και τις κάνουν πιο εύληπτες και γοητευτικές. Επιλέγουμε ορισμένα από τα καλύτερα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Κεντρική εικόνα: Ο Ράσελ Κρόου, ως ο μαθηματικός Τζον Νας, στην ταινία «Ενας υπέροχος άνθρωπος», του Ρον Χάουαρντ.

...
13 σημαντικοί σκηνοθέτες του κινηματογράφου που έγραψαν λογοτεχνία

13 σημαντικοί σκηνοθέτες του κινηματογράφου που έγραψαν λογοτεχνία

Αρκετοί σκηνοθέτες ασχολήθηκαν κάποια στιγμή στη ζωή τους με τη συγγραφή μυθοπλασίας και σε αυτό το άρθρο ξεχωρίσαμε δεκατρείς από αυτούς, που έχουν εκδώσει ερεθιστικά μυθιστορήματα και συλλογές διηγημάτων που κυκλοφορούν στη γλώσσα μας. Στην κεντρική φωτογραφία, ο Πιέρ Πάολο Παζολίνι [Pier Paolo Pasolini].

...
Τρεις νέες ποιητικές φωνές από τις εκδόσεις Ιωλκός

Τρεις νέες ποιητικές φωνές από τις εκδόσεις Ιωλκός

Τρεις ποιητικές συλλογές που μόλις κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Ιωλκός και με τις οποίες τρεις νέοι ποιητές κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση.

Επιμέλεια: Book Press

Στην ποιητική συλλογή του Γιάννη Ξέστερνου  ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Τσέχοφ στα καλύτερά του: «Γλάρος» και «Πλατόνοφ» στο πνεύμα του Ρώσου δραματουργού

Ο Τσέχοφ στα καλύτερά του: «Γλάρος» και «Πλατόνοφ» στο πνεύμα του Ρώσου δραματουργού

Για την παράσταση «Ο γλάρος» σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Διαμαντή στο Θέατρο Σημείο και την παράσταση «Πλατόνοφ» σε σκηνοθεσία Δανάης Σπηλιώτη στο Νέο Θέατρο Θησείον. Κεντρική εικόνα: Από την παράσταση «Ο γλάρος». Φωτογραφία © Σταύρος Χαμπάκης. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος ...

«Το τέλος της Αισθητικής; Τεχνομηδενισμός και Σύγχρονη Τέχνη» του Δημοσθένη Δαββέτα (προδημοσίευση)

«Το τέλος της Αισθητικής; Τεχνομηδενισμός και Σύγχρονη Τέχνη» του Δημοσθένη Δαββέτα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από βιβλίο του Δημοσθένη Δαββέτα «Το τέλος της Αισθητικής; Τεχνομηδενισμός και Σύγχρονη Τέχνη» (Επίμετρο: Μάνος Στεφανίδης) το οποίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

Αφιέρωμα στην πολύπτυχη εικαστική δραστηριότητα του Μάρκου Καμπάνη, στην Εθνική Βιβλιοθήκη

Αφιέρωμα στην πολύπτυχη εικαστική δραστηριότητα του Μάρκου Καμπάνη, στην Εθνική Βιβλιοθήκη

Στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, μεγάλο αφιέρωμα στον Μάρκο Καμπάνη από τις 15 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 18 Φεβρουαρίου 2024.

Επιμέλεια: Book Press

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος παρουσιάζει από τις 15 Δεκεμβρίου 2023 έως τις ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Το τέλος της Αισθητικής; Τεχνομηδενισμός και Σύγχρονη Τέχνη» του Δημοσθένη Δαββέτα (προδημοσίευση)

«Το τέλος της Αισθητικής; Τεχνομηδενισμός και Σύγχρονη Τέχνη» του Δημοσθένη Δαββέτα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από βιβλίο του Δημοσθένη Δαββέτα «Το τέλος της Αισθητικής; Τεχνομηδενισμός και Σύγχρονη Τέχνη» (Επίμετρο: Μάνος Στεφανίδης) το οποίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Ο Γιουγκοσλάβος» της Άνα Βούτσκοβιτς (προδημοσίευση)

«Ο Γιουγκοσλάβος» της Άνα Βούτσκοβιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Άνα Βούτσκοβιτς [Ana Vučković] «Ο Γιουγκοσλάβος» (μτφρ. Απόστολος Θηβαίος), το οποίο κυκλοφορεί αρχές Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η ΜΠΑΝΑΝΑ

...
«Η καρδερίνα» της Ντόνα Ταρτ (προδημοσίευση)

«Η καρδερίνα» της Ντόνα Ταρτ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ντόνα Ταρτ [Donna Tartt] «Η καρδερίνα» (νέα μτφρ. Μιχάλης Δελέγκος), το οποίο κυκλοφορεί τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Στον επάνω όροφο έκανε παγωνιά, καθώς τα...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

12 βιβλία που μας φέρνουν κοντά στην επιστήμη: Από την Τεχνητή Νοημοσύνη στα Φράκταλ, από τον Χρόνο στους Αλγόριθμους

12 βιβλία που μας φέρνουν κοντά στην επιστήμη: Από την Τεχνητή Νοημοσύνη στα Φράκταλ, από τον Χρόνο στους Αλγόριθμους

Είναι βιβλία που φέρνουν τις επιστήμες (κυρίως θετικές) πιο κοντά μας και τις κάνουν πιο εύληπτες και γοητευτικές. Επιλέγουμε ορισμένα από τα καλύτερα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Κεντρική εικόνα: Ο Ράσελ Κρόου, ως ο μαθηματικός Τζον Νας, στην ταινία «Ενας υπέροχος άνθρωπος», του Ρον Χάουαρντ.

...
13 σημαντικοί σκηνοθέτες του κινηματογράφου που έγραψαν λογοτεχνία

13 σημαντικοί σκηνοθέτες του κινηματογράφου που έγραψαν λογοτεχνία

Αρκετοί σκηνοθέτες ασχολήθηκαν κάποια στιγμή στη ζωή τους με τη συγγραφή μυθοπλασίας και σε αυτό το άρθρο ξεχωρίσαμε δεκατρείς από αυτούς, που έχουν εκδώσει ερεθιστικά μυθιστορήματα και συλλογές διηγημάτων που κυκλοφορούν στη γλώσσα μας. Στην κεντρική φωτογραφία, ο Πιέρ Πάολο Παζολίνι [Pier Paolo Pasolini].

...
Τρεις νέες ποιητικές φωνές από τις εκδόσεις Ιωλκός

Τρεις νέες ποιητικές φωνές από τις εκδόσεις Ιωλκός

Τρεις ποιητικές συλλογές που μόλις κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Ιωλκός και με τις οποίες τρεις νέοι ποιητές κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση.

Επιμέλεια: Book Press

Στην ποιητική συλλογή του Γιάννη Ξέστερνου  ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

13 Δεκεμβρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2022

Έφτασε η στιγμή και φέτος για την καθιερωμένη εδώ και χρόνια επιλογή των εκατό από τα καλύτερα βιβλία λογοτεχνίας της χρονιάς που φτάνει σε λίγες μέρες στο τέλος της. Ε

ΦΑΚΕΛΟΙ