spoudaia koritsia 800

Εικονογραφημένες ιστορίες, μυθιστορήματα, μίνι βιογραφίες σπουδαίων γυναικών ή νεότερων κοριτσιών που μέσα από την προσωπική τους διαδρομή στην επιστήμη, την τέχνη, τον ακτιβισμό ή με το ηθικό παράδειγμά τους καθώς διεκδικούν τα δικαιώματά τους αποτελούν πρότυπα. Τα βιβλία με θέμα τις ζωές γυναικών που απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους είναι βιβλία και για αγόρια και για κορίτσια, όχι για να ενημερώσουν τα πρώτα ότι το φύλο τους δεν έχει την πρωτοκαθεδρία στα σπουδαία επιτεύγματα αλλά για τον ίδιο λόγο που είναι σημαντικά και πρέπει να διαβάζονται από όλα τα παδιά: για να τα ενδυναμώνουν στις επιλογές τους, για να τα ωθούν να διευρύνουν τους στόχους τους, για να τα εμπνέουν καθημερινά.  

Επιλογή: Ελένη Κορόβηλα

PAPADOPOULOS MADO LASKARINAΗ φετινή επετειακή χρονιά των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση είναι ούτως ή άλλως η καλύτερη αφορμή για να διαβάσουν τα παιδιά τις ιστορίες των ανθρώπων που αγωνίστηκαν για την ανεξαρτησία και θυσίασαν τα νιάτα και τις περιουσίες τους στον αγώνα.

Στην αξιόλογη σειρά «Η πρώτη μου ιστορία» έχει προστεθεί το βιβλίο με τις ιστορίες δυο ηρωίδων της Επανάστασης του 1821: Μαντώ Μαυρογένους και της Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα - Δυο γυναίκες στην Επανάσταση (εκδ. Παπαδόπουλος). Μέσα από τα καλοδουλεμένα στιχάκια του Φίλιππου Μανδηλαρά και την εικονογράφηση της Ναταλίας Καπατσούλια, τα παιδιά μαθαίνουν ποιες ήταν δυο από τις σημαντικότερες πρωταγωνίστριες των γεγονότων που οδήγησαν στη διαμόρφωση του ελληνικού κράτους. Δυο γυναίκες που από διαφορετική αφετηρία, συντονίστηκαν με την εποχή τους και στάθηκαν πάνω και πέρα από τους περιορισμούς που επιβάλλονταν στο φύλο τους. 

KEDROS ANNA THEOFANWΑκόμη πιο πίσω στο χρόνο, με το ιστορικό μυθιστόρημα για παιδιά από 12 ετών της Κίρας Σίνου Άννα και Θεοφανώ - Πριγκίπισσες στα ξένα (εκδ. Κέδρος) τα μεγαλύτερα παιδιά θα μάθουν την ιστορία δυο γυναικών που από θέσεις ισχύος σημάδεψαν τις εξελίξεις. Είμαστε στον 10ο αιώνα και το Βυζάντιο είναι στο απόγειό του. Η Άννα, αδελφή του Βασίλειου του Βουλγαροκτόνου, που παντρεύτηκε τον Βλαντιμίρ της Ρωσίας και οδήγησε στον εκχριστιανισμό των Ρώσων και η Θεοφανώ, αυτοκράτειρα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, σύζυγος του Όθωνα του Β' μύησε στον ελληνικό πολιτισμό τον δυτικό κόσμο. 

DIOPTRA SERVIΑναζητώντας πρότυπα στον μύθο, τα παιδιά θα διαβάσουν συναρπαστικές ιστορίες στο βιβλίο Ιλιάδα και Οδύσσεια - Κορίτσια που έγιναν μύθος (εκδ. Διόπτρα) σε εικονογράφηση Σάντρας Ελευθερίου. Η Κατερίνα Σέρβη έχει επιλέξει δεκαοκτώ μυθικές ηρωίδες -θεές και θνητές, νύμφες των δασών και των θαλασσών και μια μάγισσα- και σε μια αφήγηση όπου η μια δίνει τη σκυτάλη στην επόμενη ζωντανεύουν στορίες για μάχες και έρωτες, μοιραίες γνωριμίες και αιχμαλωσίες, θάρρος και αλτρουισμό, προδοσία και συγχώρεση. Οι μικροί αναγνώστες συστήνονται με γυναικείες μορφές όπως η Ιφιγένεια, η Ελένη, η Πενθεσίλεια, η Οινώνη, η Καλυψώ, η Ναυσικά κι η Πηνελόπη και πολλές άλλες κι ανακαλύπτουν τον ρόλο που έπαιξαν, εκούσια ή ακούσια, σε δύο από τις αρχαιότερες, πιο συναρπαστικές και πιο αγαπημένες μυθικές περιπέτειες του κόσμου: την Ιλιάδα και την Οδύσσεια. 

ELLHNOEKDOTIKH ZHNOVIAΜε το βιβλίο της Η μπαλάντα της Ζηνοβίας (εκδ. Ελληνοεκδοτική) σε εικονογράφηση Μαιρήλιας Φωτιάδου,η έμπειρη Ελένη Σβορώνου τραβά την προσοχή των παιδιών στην πολύπαθη Συρία. Χωρίς το θέμα της να είναι ο πόλεμος που μαίνεται εδώ και σχεδόν οκτώ χρόνια και οι καταστροφικές συνέπειές του τόσο για τις ζωές των χιλιάδων προσφύγων όσο και για τη συχνά ολοσχερή καταστροφή μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, καταφέρνει να εξηγήσει γιατί έχει τόσο μεγάλη σημασία να γνωρίζουμε ποιοι πολιτισμοί άνθισαν εκεί όπου σήμερα κυριαρχεί ο φανατισμός και η μισαλλοδοξία. Επιλέγοντας να αφηγηθεί μυθοπλαστικά την ιστορία της θρυλικής βασίλισσας Ζηνοβίας η οποία ηγήθηκε του βραχύβιου ανεξάρτητου βασιλείου της Παλμύρας, η συγγραφέας δίνει στα παιδιά κι ένα σημαντικό παράδειγμα γυναικείας χειραφέτησης. Η ρωμαϊκή αυτοκρατορία και η διοίκηση των απομακρυσμένων επαρχιών, η σημασία του εμπορίου ως στοιχείο ανάπτυξης της πολιτιστικής ποικιλομορφίας επιπροσθέτα στην οικονομική ευημερία, η αξία της γλωσσομάθειας και όλα τα γεγονότα που εξιστορούνται συνθέτουν ένα αφήγημα γλαφυρό, γεμάτο ζωντάνια, σχολιαστικό αλλά όχι διδακτικό. 

PAPADOPOULOS VASSORAΜια ιστορία που συγκινεί και διδάσκει χωρίς να σηκώνει το δάχτυλο είναι αυτή της Τζάνετ Γουίντερ (μτφρ. Γιάννης Παπαδόπουλος) με τίτλο Η βιβλιοθηκάριος της Βασόρας (εκδ. Παπαδόπουλος). Η εισβολή στο Ιράκ έφτασε μέχρι τη Βασόρα στις 6 Απριλίου του 2003. Με τη βοήθεια φίλων και γειτόνων, η Αλία Μοχάμεντ Μπέικερ, υπεύθυνη βιβλιοθηκάριος στην κεντρική βιβλιοθήκη της Βασόρας, κατάφερε να διασώσει το εβδομήντα τοις εκατό των βιβλίων της Βιβλιοθήκης, προτού αυτή παραδοθεί στις φλόγες εννέα μέρες αργότερα. Τα γεγονότα αποκαλύφθηκαν στον κόσμο από τη δημοσιογράφο της εφημερίδας New York Times, Σέιλα Κ. Ντιούαν, η οποία έμαθε για την Αλία και τη βιβλιοθήκη κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο εστιατόριο "Χαμντάν" του Ανίς Μοχάμεντ, το καλύτερο εστιατόριο στη Βασόρα, που βρισκόταν δίπλα στη βιβλιοθήκη. Η διερμηνέας της Σέιλα είπε ότι ο Ανίς είχε μια απίστευτη ιστορία να διηγηθεί, που αφορούσε τον πόλεμο, κι έτσι η Σέιλα συνάντησε τον Ανίς. Η Αλία που συμμετείχε στη συζήτηση, μοιράστηκε μαζί τους αυτή την καταπληκτική ιστορία. 

KALEIDOSKOPIO SKLHRO KARYDIΜέσω μιας πρωτοπρόσωπης αφήγησης ένα κοριτσάκι από την Καμπούλ, η Αϊσέ, λέει στα παιδιά την ιστορία της. Το βιβλίο Σκληρό Καρύδι (εκδ. Καλειδοσκόπιο) της Ελένης Σβορώνου, σε εικονογράφηση Ευαγγελίας Γουτιάνου, είναι μια ιστορία που τα σύγχρονα ελληνόπουλα σε αρκετές περιπτώσεις την έχουν ζήσει στο σχολικό τους περιβάλλον, στις γειτονιές τους. Η μικρή, με την μητέρα και τον αδελφό της, έχει βρεθεί στην Αθήνα όπου οι συνθήκες διαβίωσης είναι μεν δύσκολες, οι ελλείψεις πολλές, η αβεβαιότητα μεγάλη, η αγωνία για τον πατέρα που δεν είναι μαζί με την υπόλοιπη οικογένεια διαρκής, υπάρχουν όμως οι ελάχιστες προϋποθέσεις για βελτίωση και ένταξη στη νέα κατάσταση. Η Αϊσέ πηγαίνει στο σχολείο, τα πράγματα δεν είναι ρόδινα, τα υπόλοιπα παιδιά είναι επιφυλακτικά κι εύκολα καταφεύγουν στον χλευασμό. Η μικρή, σαν «σκληρό καρύδι», πνίγει τα δάκρυά της, δίνει τη μάχη της και την κερδίζει. Ήρωες της μικρής ιστορίας είναι και οι καινούργιοι συμμαθητές του κοριτσιού: Παιδιά μεγαλωμένα σε μια χώρα που βιώνει τις συνέπειες της βαθιάς κρίσης, έρχονται αντιμέτωπα με τη δύσκολη πραγματικότητα της προσφυγιάς και καλούνται να υπερβούν τον εαυτό τους και να σταθούν συμπαραστάτες αποδεχόμενοι τους συνομηλίκους τους.

PATAKIS MALALAΈνα άλλο πολύ «σκληρό καρύδι» που έχει αφήσει το σημάδι της στην ιστορία και συνεχίζει να εμπνέει είναι η Μαλάλα Γιουσαφζάι από το Πακιστάν που όταν ήταν μόλις δέκα ετών, οι Ταλιμπάν κατέλαβαν τον τόπο της επιβάλοντας σκληρούς νόμους κι απαγορεύοντας στα κορίτσια την πρόσβαση στην εκπαίδευση. Η μικρή Μαλάλα, μεγαλωμένη από τους γονείς της με πίστη στα δικαιώματά της, πάλεψε για το δικαίωμα στη μόρφωση και στις 9 Οκτωβρίου 2012, κόντεψε να πληρώσει τον αγώνα της με την ίδια της τη ζωή: την πυροβόλησαν σχεδόν εξ επαφής στο σχολικό λεωφορείο, καθώς επέστρεφε στο σπίτι. Επιβίωσε και πλέον αποτελεί διεθνές σύμβολο ειρηνικής διαμαρτυρίας και το νεότερο άτομο που έχει βραβευτεί με το Νόμπελ Ειρήνης, το 2014. Η αυτοβιογραφία της για παιδιά και εφήβους Με λένε Μαλάλα (μτφρ. Αύγουστος Κορτώ, εκδ. Πατάκη) περιλαμβάνει αποκλειστικό φωτογραφικό και άλλο υλικό. Ένα σπουδαίο μήνυμα από ένα σπουδαίο κορίτσι που ήξερε από μικρή ηλικία ότι ήθελε ν' αλλάξει τον κόσμο - και τον άλλαξε.

PATAKIS GRETAΈνα άλλο κορίτσι που θέλησε να αλλάξει τον κόσμο και πίστεψε ότι μπορεί να το κάνει κόντρα σε όλους και σε όλα δεν είναι άλλη από την Σουηδή Γκρέτα Τούνμπεργκ. Το κορίτσι με τα κοτσιδάκια και το πεισμωμένο βλέμμα που από τις μοναχικές διαμαρτυρίες έξω από το κοινοβούλιο της Σουηδίας κάθε Παρασκευή έφτασε να εμπνεύσει ένα μαθητικό, νεανικό κίνημα που ξεδιπλώθηκε σε όλον τον πλανήτη και αφυπνήσει για την κλιματική αλλαγή χιλιάδες παιδιά, συγκεντρώνει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.  Οι γονείς της είχαν αντιρρήσεις. Οι συμμαθητές της την άφησαν μόνη. Όταν ξεκίνησε ήταν δεκαπέντε ετών, δεν είχε φίλους και δεν έβρισκε νόημα στη ζωή της, ενώ ήταν διαγνωσμένη στο φάσμα του αυτισμού. Το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής την κινητοποίηση και αποφάσισε να αναλάβει δράση. Η διαμαρτυρία της πυροδότησε το παγκόσμιο κίνημα στο οποίο συμμετέχουν πλέον εκατομμύρια άνθρωποι που έχουν έναν κοινό στόχο: να σωθεί ο πλανήτης. Το βιβλίο του Μάικλ Παρτ (μτφρ. Μάνος Τζιρίτας, εκδ. Πατάκη) Η ιστορία της Γκρέτα Τούνμπεργκ: Η διαφορά είναι δύναμη αποτελεί τη συγκινητική ιστορία της αγάπης και της αφοσίωσης που ένωσαν μία οικογένεια και του αγώνα της για έναν καλύτερο κόσμο.

PAPADOPOULOS ROSA PARKSΤην δική της ξεχωριστή θέση στην ιστορία κατέχει η αφροαμερικανίδα Ρόζα Παρκς (Τασκίγκι 1913 - Ντιτρόιτ 2005), μια από τις σημαντικότερες μορφές του κινήματος των πολιτικών δικαιωμάτων στις ΗΠΑ. Στο βιβλίο Ρόζα Παρκς (μτφρ. Κλεοπάτρα Ελαιοτριβιάρη) που κυκλοφορεί στη σειρά «Μικρά κορίτσια με μεγάλες ιδέες» (εκδ. Παπαδόπουλος) τα παιδιά διαβάζουν την ιστορία ενός κοριτσιού που ήταν πάντα γενναίο και δεν δεχόταν σκληρή και άδικη συμπεριφορά εξαιτίας του χρώματος του δέρματός του. Αφού γνώρισε τον σύζυγό της, Ρέιμοντ Παρκς, η Ρόζα έγινε αρχηγός της Εθνικής Ένωσης για την Πρόοδο των Έγχρωμων Ανθρώπων (NAACP). Με αφορμή τη φυλάκισή της επειδή αρνήθηκε να δώσει τη θέση της στο λεωφορείο σε έναν λευκό, οι αφροαμερικανοί στο Μοντγκόμερι έκαναν μποϊκοτάζ στα λεωφορεία για έναν χρόνο. Η Ρόζα, με το θάρρος και την αποφασιστικότητά της, βοήθησε και ενέπνευσε αμέτρητους ανθρώπους να αγωνιστούν κατά των φυλετικών διακρίσεων.

PATAKIS Anna FranckΣτην τοιχογραφία των σπουδαίων κοριτσιών που μέσα από το παράδειγμά τους έχουν συμβάλει ο κόσμος μας να αποκτήσει περισσότερη γνώση και μεγαλύτερη ενσυναίσθηση είναι χωρίς δεύτερη σκέψη η Άννα Φρανκ. Στην έκδοση Το ημερολόγιο της Άννα Φρανκ - Επιστολές από την 14η Ιουνίου 1942 έως την 1η Αυγούστου 1944 (μτφρ. Ρένα Χάτχουτ, εκδ. Πατάκη) τα παιδιά θα βρουν το ημερολόγιο χωρίς χωρίς καμιά περικοπή, όπως το έγραψε η Άννα. Το βιβλίο αυτό είναι η οριστική έκδοση του ημερολογίου της Άννας Φρανκ, χωρίς περικοπές και επιπλέον με ορισμένες προσθήκες και αλλαγές, που είχε κάνει η ίδια, λίγους μήνες πριν από τη σύλληψή της, όταν άκουσε στο ραδιόφωνο ότι γραπτά σαν τα δικά της θα δημοσιεύονταν μετά τον πόλεμο ως μαρτυρίες των απλών ανθρώπων για τη ζωή τους κάτω από τη γερμανική κατοχή στην Ολλανδία. Αλλά το «Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ» δεν είναι μόνο η καταγραφή της καθημερινής τραγωδίας των θυμάτων του ναζισμού. Είναι και η έκφραση των ονείρων και των φόβων μιας κοπέλας, που δε διαφέρουν από τα όνειρα και τις ανησυχίες των εφήβων οποιασδήποτε εποχής και οποιασδήποτε χώρας. Και η Άννα Φρανκ δεν είναι μόνο μάρτυρας της θηριωδίας του ανθρώπου, αλλά και ένα σύμβολο πίστης στη θεμελιώδη καλοσύνη και την ανθρωπιά του.

KALEIDOSKOPIO ERIKAΈνα άλλο, ανώνυμο, κορίτσι που σημαδεύτηκε από το Ολοκαύτωμα και έζησε τη ζωή του κουβαλώντας το τραύμα της απώλειας και της θυσίας των γονιών της είναι η Έρικα που ζωντανεύει στο βιβλίο για παιδιά της Ruth Vander Ζee σε εικονογράφηση Roberto Innocenti (μτφρ. Μαρίζα Ντεκάστρο, εκδ. Καλειδοσκόπιο). Η συγγραφέας γράφει για το βιβλίο της που είναι μια αφήγηση για παιδιά βασισμένη σε αληθινή ιστορία: «Συνάντησα τη γυναίκα αυτής της ιστορίας το 1995, πενήντα χρόνια μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ήταν στο Ρότενμπουργκ, μια γραφική, μεσαιωνική κωμόπολη στη Γερμανία. (...) Την έλεγαν Έρικα. Ρώτησε αν είμαστε ταξιδιώτες. Της απάντησα πως επιστρέφαμε μετά από ένα σεμινάριο δύο εβδομάδων στο Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, και είπε με λαχτάρα ότι πάντα ήθελε να κάνει αυτό το ταξίδι αλλά δεν είχε ποτέ αρκετά χρήματα για να πραγματοποιήσει το όνειρό της. Πρόσεξα πως φορούσε στο λαιμό της μια χρυσή αλυσίδα με το άστρο του Δαβίδ και πρόσθεσα ότι στην επιστροφή μας από το Ισραήλ, ταξιδέψαμε στην Αυστρία και σταματήσαμε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μαουτχάουζεν. Η Έρικα είπε πως εκείνη είχε φτάσει κάποτε μέχρι την πύλη του Νταχάου, αλλά δεν βρήκε το κουράγιο να μπει μέσα». 

DIOPTRA MARIE CURIE SCIENCEΜια σπουδαία γυναίκα της επιστήμης είναι η ερευνήτρια και δυο φορές νομπελίστρια στη φυσική και τη χημεία (μοναδική να έχει λάβει Νόμπελ και στα δυο πεδία) Μαρί Κιουρί. Δεν είναι η μόνη σπουδαία γυναίκα επιστήμονας. Επειδή όμως είναι πρωτοπόρος και το έργο της συντελέστηκε σε μια εποχή που οι γυναίκες γνώριζαν κυρίως αποκλεισμούς σε όλα τα πεδία, η ιστορία πρέπει να λέγεται ξανά και ξανά σε όλα τα παιδιά για την προσφορά της στην επιστήμη και για την στασή ζωής της. Στο εικονογραφημένο βιβλίο για μικρότερα παιδιά της σειράς «Μικρά παιδιά με μεγάλα όνειρα» (εκδ. Διόπτρα) σε μια σύντομη πρωτοπρόσωπη αφήγηση τα παιδιά μαθαίνουν τους μεγάλους σταθμούς της διαδρομής της ζωής ενός κοριτσιού που γεννήθηκε στην Πολωνία, έζησε, μορφώθηκε και εργάστηκε στο Παρίσι και ανακάλυψε δυο νέα χημικά στοιχεία: το πολώνιο και το ράδιο, συμβάλοντας στο να αλλάξει για πάντα η σύγρονη ιατρική.

FOURFOURI AMELIAΗ Αμέλια ονειρευόταν να κάνει κάτι σπουδαίο. Κάτι που δεν είχε ξανακάνει κανείς. Μια ιστορία γραμμένη με τρυφερότητα από την Μάρα νταλ Κόρσο σε εικονογράφηση Ντανιέλα Βολπάρι, για τη μικρή Αμέλια Έρχαρτ, (εκδ. Φουρφουρί) που ήθελε όταν μεγαλώσει να γίνει πιλότος. Και όχι μόνο τα κατάφερε, αλλά έγινε και η πρώτη γυναίκα πιλότος που διέσχισε τον Ατλαντικό πετώντας μόνη της. Μια ιστορία για τα παιδικά όνειρα που βγαίνουν αληθινά, για ένα κορίτσι δυνατό και με αυτοπεποίθηση, για το όραμα ενός αξιοθαύμαστου ανθρώπου.

PSYCHOGIOS KALLASΜεγάλα όνειρα είχε κι ένα άλλο σπουδαίο κορίτσι με μαγική φωνή. Ένα κορίτσι από την Ελλάδα που με την τέχνη της πέρασε στην ιστορία και θα συνεχίσει για πάντα να εμπνέει. Η Άννα Μαρία Σοφία Καικιλία Καλογεροπούλου, ή Μαρία Κάλλας γίνεται στο βιβλίο για παιδιά της Κατερίνας Λαγού Μαρία Κάλλας - Το κορίτσι με τα χίλια ονόματα (εκδ. Ψυχογιός) σε εικονογράφηση Πετρούλας Κρίγκου γίνεται ηρωίδα μιας ιστορίας με ταξίδια, ανατροπές, απογοητεύσεις, συγκινήσεις και επιτυχίες, θριάμβους και θαύματα. Η ντίβα της όπερας, η μεγαλύτερη λυρική τραγουδίστρια του 20ου αιώνα ήταν κάποτε ένα κορίτσι που τσακωνόταν με τη μητέρα της και ονειροπολούσε. 

MELISSA KALOΠίστη στα όνειρά της, δύναμη να ξεπεράσει τις δυσκολίες της ζωής και τα εμπόδια της ασθένειας, έμπνευση να μετουσιώνει τις δυσκολίες και τα εμπόδια σε ομορφιά μέσα από την ζωγραφική τέχνη: είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την διάσημη Μεξικανή ζωγράφο Φρίντα Κάλο που παρουσιάζεται μέσα από τη σειρά «Μικροί οδηγοί, σπουδαίοι άνθρωποι» των εκδόσεων Μέλισσα. Σε αυτή την βιογραφία για παιδιά οι μικροί αναγνώστες γνωριζούν την σπουδαία καλλιτέχνη και καταλαβαίνουν με ποιο τρόπο η τέχνη απελευθερώνει και βοηθά να ξεπερνιούνται μεγάλες δυσκολίες.  

* Η Ελένη Κορόβηλα είναι δημοσιογράφος. 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ένα βιβλίο για παιδιά: «Το χαλασμένο τηλέφωνο» του Μόρτεν Ντερ

Ένα βιβλίο για παιδιά: «Το χαλασμένο τηλέφωνο» του Μόρτεν Ντερ

Για το βιβλίο για παιδιά «Το χαλασμένο τηλέφωνο» (μτφρ. Γεωργία Τσάκωνα) του Μόρτεν Ντερ σε εικονογράφηση Σόφι Λουίζ Νταμ, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ηλίβατον.

Της Ελένης Κορόβηλα

Λίγα λόγια ...

Ένα βιβλίο για παιδιά: «Οι δικοί μου άνθρωποι», της Μαρίζας Ντεκάστρο

Ένα βιβλίο για παιδιά: «Οι δικοί μου άνθρωποι», της Μαρίζας Ντεκάστρο

Για το βιβλίο για παιδιά «Οι δικοί μου άνθρωποι» της Μαρίζας Ντεκάστρο σε εικονογράφηση Χαράς Μαραντίδου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο. 

Της Ελένης Κορόβηλα

Λίγα λόγια για το βιβλίο 

Ορμώμενη από μια ...

Ένα βιβλίο για εφήβους: «Αν έρθεις σαν τον άνεμο», της Τζάκλιν Γούντσον

Ένα βιβλίο για εφήβους: «Αν έρθεις σαν τον άνεμο», της Τζάκλιν Γούντσον

Για το μυθιστόρημα για εφήβους «Αν έρθεις σαν τον άνεμο» (μτφρ. Αργυρώ Πιπίνη) της Τζάκλιν Γούντσον που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Της Ελένης Κορόβηλα

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Συγγραφέας με σημαντική και μακρά πορεία σ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Άπαντα τα ποιήματα» του Πέτερ Χάντκε (προδημοσίευση)

«Άπαντα τα ποιήματα» του Πέτερ Χάντκε (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση ενός ποιήματος του Πέτερ Χάντκε [Peter Handke] από τον τόμο «Άπαντα τα ποιήματα» (μτφρ. Ιωάννα Διαμαντοπούλου-Νότντουρφτ), ο οποίος θα κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΤΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ, ΤΙ ...

«Οι χαμένες μας καρδιές» της Σελέστ Ινγκ – Μια δυστοπία που θυμίζει σε πολλά την εποχή μας

«Οι χαμένες μας καρδιές» της Σελέστ Ινγκ – Μια δυστοπία που θυμίζει σε πολλά την εποχή μας

Για το μυθιστόρημα της Σελέστ Ινγκ [Celeste Ng] «Οι χαμένες μας καρδιές» (μτφρ. Μαρτίνα Ασκητοπούλου, εκδ. Μεταίχμιο). Kεντρική εικόνα, από διαμαρτυρία ασιατών για διακρίσεις απέναντί τους, ειδικά στην περίοδο του κορωνοϊού. Η ενίσχυση του μίσους ενάντια στους Ασιάτες είναι ένα από τα θέματα του μυθιστορήματος της Σ...

The Athens Prize for Literature 2022: Οι λίστες με τους υποψήφιους, σε ελληνικό και ξένο μυθιστόρημα

The Athens Prize for Literature 2022: Οι λίστες με τους υποψήφιους, σε ελληνικό και ξένο μυθιστόρημα

Στην Αίθουσα Τελετών του Δημαρχιακού Μεγάρου στην Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως (πρώην Πλατεία Κοτζιά), θα απονεμηθούν εφέτος, για δέκατη έβδομη χρονιά, τα βραβεία μυθιστορήματος «The Athens Prize for Literature» του περιοδικού (δε)κατα για το 2022. Η ανακοίνωση των νικητών και ταυτόχρονα η απονομή θα γίνουν την Πέμπτ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Τρότζαν» του Θανάση Χειμωνά (προδημοσίευση)

«Τρότζαν» του Θανάση Χειμωνά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Θανάση Χειμωνά «Τρότζαν, που κυκλοφορεί στις 8 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Πατάκη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Άνοιξα τα μάτια μου. Το μυαλό μου, αδειανό. Γύρω μου, φως. Έντονο. Εκτυφλωτικό. Συνειδητοπο...

«Αχ, Ευρώπη! Κείμενα για το μέλλον της Ευρώπης και την δημόσια σφαίρα» του Γιούργκεν Χάμπερμας (προδημοσίευση)

«Αχ, Ευρώπη! Κείμενα για το μέλλον της Ευρώπης και την δημόσια σφαίρα» του Γιούργκεν Χάμπερμας (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από βιβλίο του Γιούργκεν Χάμπερμας [Jürgen Habermas] «Αχ Ευρώπη! – Κείμενα για το Μέλλον της Ευρώπης και την δημόσια σφαίρα» (μτφρ. – προλεγόμενα – σχόλια: Δημήτρης Υφαντής), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 15 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Printa / Ροές.

Επιμέλεια: Κώστας Αγορα...

«Πολύ αργά πια» της Κλερ Κίγκαν (προδημοσίευση)

«Πολύ αργά πια» της Κλερ Κίγκαν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Κλερ Κίγκαν [Claire Keegan] «Πολύ αργά πια» (μτφρ. Μαρτίνα Ασκητοπούλου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 7 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Την Παρασκευή, 29 Ιουλίου, το...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα δέκα καλύτερα βιβλία του 2023 σύμφωνα με τους New York Times

Τα δέκα καλύτερα βιβλία του 2023 σύμφωνα με τους New York Times

Η συντακτική ομάδα των New York Times ξεχώρισε τα καλύτερα βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2023, επιλέγοντας πέντε έργα μυθοπλασίας και πέντε δοκίμια. Στην κεντρική εικόνα, η Ζέιντι Σμιθ [Zadie Smith], συγγραφέας του «The fraud», το οποίο αναφέρεται στη λίστα ως ένα από τα πέντε σημαντικότερα μυθιστορήματα του έτους που ...

«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» – Αυτοβιογραφίες και βιογραφίες, 15+1 επιλογές από τις πρόσφατες εκδόσεις

«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» – Αυτοβιογραφίες και βιογραφίες, 15+1 επιλογές από τις πρόσφατες εκδόσεις

Τι κοινό μπορεί να έχει η Μαρινέλλα με τον Έλον Μάσκ; Η Μαρία Κάλλας με τον Ανδρέα Παπανδρέου και ο Πρίγκιπας Χάρι με τον Διονύση Σιμόπουλο; Οι βιογραφίες όλων αυτών, και μερικές ακόμη, κυκλοφόρησαν τους προηγούμενους μήνες και σας τις παρουσιάζουμε.

Γράφει ο Κώστας Αγοραστό...

Όταν η ελληνική ιστορία γίνεται μυθιστόρημα: 4 συγγραφείς ξανακοιτάζουν μυθοπλαστικά το παρελθόν

Όταν η ελληνική ιστορία γίνεται μυθιστόρημα: 4 συγγραφείς ξανακοιτάζουν μυθοπλαστικά το παρελθόν

Από τη Θεσσαλονίκη των τελών του 19ου αιώνα στην Αθήνα του Όθωνα και στη Σέριφο του 1916. Επιλέγουμε τέσσερα ιστορικά μυθιστορήματα Ελλήνων συγγραφέων που παίρνουν έμπνευση από πραγματικά ιστορικά γεγονότα για να «χτίσουν» τις ιστορίες τους. Κεντρική εικόνα: Μια όψη της Θεσσαλονίκης των αρχών του 20ου αιώνα (© Ευθύμ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

13 Δεκεμβρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2022

Έφτασε η στιγμή και φέτος για την καθιερωμένη εδώ και χρόνια επιλογή των εκατό από τα καλύτερα βιβλία λογοτεχνίας της χρονιάς που φτάνει σε λίγες μέρες στο τέλος της. Ε

ΦΑΚΕΛΟΙ