athens pride 1

Επιλογές βιβλίων για τα παιδιά για κάθε τέλεια ώρα για διάβασμα: στο πλοίο αλλά όχι στο αυτοκίνητο, νωρίς το πρωί πριν ξυπνήσουν οι άλλοι, κάτω από την ομπρέλα μετά τις βουτιές, στη μεσημεριανή σιέστα, όταν έξω σκάει ο τζίτζικας, πριν από το βραδινό, μετά το βραδινό και πριν από τον ύπνο την ώρα που οι άλλοι πάλι κοιμούνται, αλλά και όλες τις άλλες τέλειες ώρες για διάβασμα που μόνο τα παιδιά ξέρουν πότε είναι!

Επιλογές: Ελένη Κορόβηλα

Παραμύθια ηρωικά, επαναστατικά, τρυφερά, ποιητικά, περίεργα και αστεία, ακόμα και στα αγγλικά 

IKAROS KOKKINHΗ κόκκινη και η πόλη της Marie Voigt, μτφρ. Αντώνης Παπαθεοδούλου (εκδ. Ίκαρος), είναι ένα παραμύθι εμπνευσμένο από την Κοκκινοσκουφίτσα σε μια πολύ σύγχρονη εκδοχή της. Αυτή τη φορά το παράτολμο κοριτσάκι που παρακούει τις οδηγίες που τις δίνουν είναι ένα κορίτσι της μεγάλης πόλης. Με σύντροφο τον σκύλο της, ξεκινά για να επισκεφθεί τη γιαγιά της, χάνεται, αποπροσανατολίζεται, σκοντάφτει, σκέφτεται κι αποφασίζει για τον εαυτό της ποιον δρόμο να επιλέξει. Πού είναι ο λύκος; Αυτό είναι μια άλλη ιστορία. 

KASTANIWTHS kakos lykosΟ κακός ο λύκος είναι άρρωστος! των Ζαν Λερουά και Λορέν Σιμόν, μτφρ. Δφδκ (εκδ. Καστανιώτη), είναι μία πιθανή εκδοχή όπως θα έχουν την ευκαιρία να δουν τα πολύ μικρά παιδιά σε αυτό το πολύχρωμο εικονοβιβλίο με δακτυλόκουκλα.

Το πρόβλημα με τα προβλήματα των Rachel Rooney και Zehra Hicks, μτφρ. Ιφιγένεια Παπούλη (εκδ. Επόμενος Σταθμός). Μια ιστορία για πολύ μικρά παιδιά όπου τα προβλήματα (και τα μυστικά που μετατρέπονται σε προβλήματα) παίρνουν μορφή, υφή και διαστάσεις και καμιά φορά και μυρωδιά. Μπορεί να είναι μεγάλα ή μικρά, EPOMENOS STATHMOSαστεία ή ντροπιαστικά, επίμονα ή και ντροπαλά. Τα παιδιά θα τα δουν, θα τα αναγνωρίσουν και θα αντιληφθούν ποια είναι η λύση.

KALENTIS TONINOΟ αόρατος Τονίνο του Τζάνι Ροντάρι, εικονογράφηση Αλεσάντρο Σάνα, μτφρ. Άννα Παπασταύρου (εκδ. Καλέντη). Ο σπουδαίος συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας Τζάνι Ροντάρι πραγματοποίησε σε αυτό το παραμύθι μια ευχή χιλιάδων παιδιών: να γίνουν αόρατα! Προσφέροντας γέλιο με τον μοναδικό του τρόπο να κλιμακώνει την αφήγηση και στη συνέχεια με μεμιάς να αποκαλύπτει την άλλη της όψη, μιλά στα παιδιά για τη σημασία της ορατότητας, της συμμετοχής στην κοινότητα, της συνύπαρξης και του σεβασμού προς τους ηλικιωμένους. Με απλά υλικά, ευφάνταστη σκέψη κι απέραντη μαεστρία, ο Τονίνο είναι ένα συγκινητικό κι υπέροχο παραμύθι.   

PAPADOPOULOS EPANASTASHΗ επανάσταση των ζώων των Michael Escoffier και Stephane Senegas (εκδ. Παπαδόπουλος) είναι μια αστεία ιστορία για ένα καθόλου αστείο θέμα: Η ανάγκη για ηθική μεταχείριση των ζώων μπαίνει στην θεματολογία των βιβλίων για παιδιά με αυτό το έξυπνο παραμύθι που συνδυάζει την παιγνιώδη αφήγηση με κείμενα-ντοκουμέντα (όπως η χάρτα για τα δικαιώματα των ζώων) δίνοντας έτσι στα παιδιά εκτός από το έναυσμα και τα εργαλεία για να χτίσουν τη δική τους επιχειρηματολογία.

METAIXMIO skiahtroΤο σκιάχτρο της Μπεθ Φέρι, εικονογράφηση Αδελφοί Φαν (εκδ. Μεταίχμιο), γραμμένο σε έμμετρο λόγο, είναι η ιστορία ενός πιστού σκιάχτρου που υπομονετικά βλέπει τις εποχές να διαδέχονται η μία την άλλη και υπηρετεί το μοναχικό του καθήκον, ώσπου εντελώς απροσδόκητα γνωρίζει τη φιλία όταν συναντά ένα μωρό κοράκι. Οι Καναδοί εικονογράφοι Έρικ και Τέρι Φαν, που υπογράφουν τις κοινές δουλειές τους ως Αδελφοί Φαν, απογειώνουν την ιστορία, διαλύουν τις σκιές, ρίχνουν φως στη γκριζάδα και αναδεικνύουν όλα τα μηνύματα της ιστορίας.

ΜαPATAKIS MAZIζί σου κι εγώ των Σμρίτι Χολς, κείμενο, και Στιβ Σμολ, εικονογράφηση, (εκδ. Πατάκη). Ένα τρυφερό βιβλίο γεμάτο χιούμορ και απρόοπτα, που μιλάει για την αληθινή φιλία. Οι φίλοι γίνονται καμιά φορτικοί και ανυπόφοροι αλλά όσο διαφορετικοί κι αν είναι, όταν είναι αληθινοί μένουν για πάντα φίλοι. Ιδαίτερη και πολύ τρυφερή η εινονογράφηση. 

Σκοkleidarithmos skoulikiυλήκι αγαπάει Σκουλήκι του J.J. Austrian, εικονογράφηση Mike Curato, μτφρ. Ηλιάνα Αγγελή (εκδ. Κλειδάριθμος). Μια ιστορία που βοηθά να πάψουν να αναπαράγονται στερεότυπα, να μην υψώνονται εμπόδια, να μην υπάρχουν αποκλεισμοί. Μια ιστορία για την αγάπη, την αποδοχή, την ορατότητα του άλλου και τις οικογένειες που έχουν πολλές διαφορετικές μορφές. Μια πολύ επιτυχημένη συνύπαρξη δυο καταξιωμένων δημιουργών.  

PATAKIS FWTOULAΗ Φωτούλα που αγαπούσε τα πλαστικά του Νικόλα Ανδρικόπουλου (εκδ. Πατάκη) Η όμορφη φώκια Φωτούλα γίνεται ηρωίδα μιας εξαιρετικά επίκαιρης ιστορίας περιβαλλοντικής αφύπνισης για μικρά παιδιά. Το μικρό φωκάκι, σαν αισιόδοξο και χαρούμενο παιδί, βλέπει τη θετική πλευρά των πραγμάτων, όλων των πραγμάτων, ακόμη κι εκείνων των πραγμάτων που δημιουργούν εμπόδια στην καθημερινότητά της. Βήμα βήμα θα καταλάβει τη σημασία της ηθικής επιλογής και της ανάγκης για έναν κόσμο χωρίς πλαστικά. Η Φωτούλα μιλάει και αγγλικά! 

PATAKIS PAPPOUSΟ παππούς που δε γνώρισα της Κατερίνας Σέρβη, εικονογράφηση Χρήστος Γουσίδης (εκδ. Πατάκη), είναι μια τρυφερή ιστορία για ένα κοριτσάκι που αναπολεί τον αεροπόρο παππού της ο οποίος πολέμησε γενναία στον μεγάλο πόλεμο. Αλλά που την πιο γενναία του περιπέτεια την έζησε όταν βρέθηκε μόνος στην έρημο κι εκεί κατάφερε να βρει το ακατόρθωτο: νερό. Η εικονογράφηση του Χρήστου Γουσίδη πιάνει το νήμα από την ιστορία της Σέρβη και χρησιμοποιώντας το νερό σαν συστατικό για τις ζωγραφιές του αποτυπώνει έναν κόσμο που υπήρξε αλλά ρευστοποιήθηκε, που άρχισε να ξεθωριάζει (η μικρή αφηγήτρια δεν θυμάται τον παππού της) αλλά δεν παύει να εμπνέει. 

IKAROS hugoΟύγκο της Atinuke, εικονογράφηση Birgitta Sif, μτφρ. Αντώνης Παπαθεοδούλου (εκδ. Ίκαρος). Ένα παραμύθι για την αξία της φιλίας και τη δύναμη που κρύβουν οι πιο αναπάντεχες συναντήσεις. Ο Ούγκο, το περιστέρι, είναι ο φύλακας του πάρκου που φροντίζει και νοιάζεται για όλη τη γειτονιά. Εκεί όμως, ζει κι ένα κορίτσι που δεν βγαίνει ποτέ να παίξει κι ο Ούγκο κάτι θα κάνει για αυτό. 

ΚMINOAS KAI METAαι μετά... του Φιλίπ Ζαλμπέρ, μτφρ. Πετρούλα Γαβριηλίδου (εκδ. Μίνωας), θα έρθουν οι συνέπειες. Ένα παραμύθι για έναν κόσμο όπου δεν υπάρχουν απαγορεύσεις αλλά μόνο συνέπειες για το τι θα προκαλέσουν τα παιχνίδια, οι πράξεις και οι απροσεξίες. Ένα τρυφερό μάθημα που βοηθά τα παιδιά να κατανοήσουν τι θα συμβεί αν... και τελικά να εξοικειωθούν με την ιδέα ότι η υπευθυνότητα δεν είναι βαρίδι στην ανεμελιά αλλά φτερά για μια ζωή γεμάτη μεγάλη ικανοποίηση και ανταμοιβές.

PATAKIS teratakiΤο τερατάκι των χρωμάτων της Άννα Λιένας, μτφρ. Μαρία Παπαγιάννη (εκδ. Πατάκη). Συναισθήματα που έχουν χρώμα, χρώματα που εκφράζουν συναισθήματα, ένα τερατάκι που τα έχει ανακατέψει κι ένα βιβλίο που με παιγνιώδη τρόπο βοηθά τα παιδιά να σβήσουν τις μουτζούρες, να επαναφέρουν την αρμονία και κυρίως να κατανοήσουν τα έντονα χρώματα, δηλαδή τα έντονα συναισθήματα που μπορεί να τα κατακλύζουν προβληματίζοντας τα.

ΠέντMETAIXMIO PENTE LEPTAε λεπτά των Λιζ Γκάρνον-Σκάνλον και Οντρέι Βερνίκ σε εικονογράφηση Ολιβιέ Ταλέκ, μτφρ. Μάρω Ταυρή (εκδ. Μεταίχμιο). Πόση ώρα μπορεί ένα βιβλίο να κρατήσει το ενδιαφέρον ενός μικρού παιδιού; Πέντε λεπτά; Κι είναι πολύς χρόνος αυτό; Μια έξυπνη και πολύ όμορφα εικονογραφημένη ιστορία για ένα μικρό αγοράκι που ανακαλύπτει την έννοια του χρόνου, πώς να τον μετρά και πώς να εκφράζει τις επιθυμίες του. Πέντε λεπτά και μετά ύπνος! 

KALENTIS 2828 σύντομες ιστορίες για να κοιμηθούν τα παιδιά στη στιγμήτων Pinto & Chinto, απόδοση: Αντώνης Παπαθεοδούλου (εκδ. Καλέντη). Ιστορίες για καληνύχτα, σύντομες, απολαυστικές, με εξαιρετική εικονογράφηση και πολύ ωραίο σχεδιασμό έκδοσης. Ο συγγραφέας Αντώνης Παπαθεοδούλου απέδωσε έξυπνα τις ιδιαίτερα εμπνευσμένες ιστορίες, οι οποίες μπορούν να διαβαστούν από παιδιά και μεγάλους τη στιγμή της καληνύχτας αλλά και κάθε στιγμή. 

AGKYRA ONEIRAΗ Μυρτώ και το βουνό της Κιμ Χίλγιαρντ, κείμενο και εικονογράφηση (εκδ. Ψυχογιός). Η Μυρτώ δεν είναι ένα συνηθισμένο κοριτσάκι αλλά ένα μικρό κοριτσάκι-μύγα με μεγάλα σχέδια, όπως να σκαρφαλώσει σε βουνά. Ακούει όλες τις συνετές φωνές του περίγυρού της που την συμβουλεύουν να μην τολμήσει αλλά εκείνη με πίστη στον εαυτό της προχωρά μπροστά και ζει μεγάλες περιπέτειες με τις δικές της δυνάμεις. 

HLIVATONΟι Ελέφαντες πηγαίνουν επίσκεψη της Evelina Daciute, εικονογράφηση Inga Dagile, μτφρ. (εκδ. Ηλίβατον). Μια οικογένεια δέκα  ελεφάντων ετοιμάζεται να πάει επίσκεψη. Διάφορα περιστατικά στην διαδρομή θα έχουν ως αποτέλεσμα ένας ένας να σταματά και να μένει πίσω. Η Μαμά Ελεφαντίνα MARTIS ILIOS YPNOSπου έχει τα πρωτεία επειδή οι οικογένειες των ελεφάντων είναι μητριαρχικές, θα αντιμετωπίσει την κατάσταση με ανεκτικότητα, κατανόηση, αλλά και αίσθηση του καθήκοντος.

Όταν ο ήλιος πάει για ύπνο της Αργυρώς Πιπίνη, εικονογράφηση Ίριδα Σαμαρτζή (εκδ. Μάρτης). Πότε, αλήθεια, έρχεται ο ύπνος; Η Αργυρώ Πιπίνη απαντά με ποίηση στον λόγο και η Ίρις Σαμαρτζή με ποίηση στην εικόνα. Και οι δυο μαζί δημιουργούν τα υλικά για αυτό το ιδιαίτερο εκδοτικά εγχείρημα που θα ενθουσιάσει τα μικρά παιδιά και θα μετατρέψει την ώρα της ανάγνωσης, ιδανικά πριν τον ύπνο, σε ευκαιρία για ένα τελευταίο παιχνίδι που καταλήγει στη μαγική στιγμή, εκεί που αρχίζουν τα όνειρα. 

METAIXMIO oneiropolosΧαρούμενος ονειροπόλος του Πίτερ Ρέινολντς (κείμενο και εικονογράφηση), μτφρ. Μάρω Ταυρή (εκδ. Μεταίχμιο). Ένα χαρούμενο παιδί αντιστέκεται στους κανόνες όχι από πείσμα αλλά από ενθουσιασμό και αυθορμητισμό για κάθε τι που γνωρίζει. Ένα πολύ διασκεδαστικό παραμύθι που στέλνει το μήνυμα ότι καμιά φορά οι κανόνες μπορούν να περιμένουν.

METAIXMIO kapeloΤο καπέλο που άκουγε τις σκέψεις των ανθρώπων της Μαρίας Νομικού, εικονογράφηση Πετρούλα Κρίγκου (εκδ. Μεταίχμιο). Με αφετηρία την ιδέα ότι ένα καπέλο ακούει τις σκέψεις όσων το φοράνε χτίζεται μια όμορφη ιστορία, ένα οδοιπορικό σε θάλασσες και βουνά. Ένα πολύχρωμο βιβλίο για το νόημα της ευτυχίας. 


Με έμπνευση από αρχαίες ιστορίες αλλά και λίγο νεότερες

METAIXMIO THEAΗ μύτη της Θεάς του Γίργκεν Μπανσέρους εικονογράφηση Ραλφ Μπούτσκοβ, μτφρ. Μαρία Αγγελίδου (εκδ. Μεταίχμιο), είναι ακόμη μια περιπέτεια του δαιμόνιου Ντετέκτιβ Κλουζ που αυτή τη φορά διαδραματίζεται στα μέρη μας. Για τους φανατικούς του δαιμόνιου ντετέκτιβ (φυσικά) που μασάει τσιχλόφουσκες και πίνει γάλα και όσους τυχερούς δεν τον έχουν ανακαλύψει ακόμη και έχουν πολλές ιστορίες να διαβάσουν.

PAPADOPOULOS ERIDAΠοιος έκλεψε το μήλο της έριδας; (εκδ. Παπαδόπουλος). Αυτό είναι το ερώτημα που πρέπει να απαντήσει ο Ερμής ως άλλος ντετέκτιβ στην δεύτερη ιστορία της ευφάνταστης νέας σειράς «Οι 12 θεοί ντετέκτιβ» που υπογράφει ο Φίλιππος Μανδηλαράς και έχει εικονογραφήσει η Ναταλία Καπατσούλια.

Μυρρίνη, η μικρή Αθηναία της Κατερίνας Σέρβη, εικονογράφηση Λέλα PATAKIS MYRRINHΣτρούτση (εκδ. Πατάκη) Η ιστορία της μικρής Μυρρίνης δίνει στα σημερινά παιδιά την ευκαιρία με τρόπο ανάλαφρο αλλά περιεκτικό να μάθουν πολλά στοιχεία για τη ζωή στην αρχαία Αθήνα. Η «Μυρρίνη, η μικρή Αθηναία» είναι ένα κορίτσι της αρχαίας Αθήνας που ζει με όλους τους περιορισμούς που επιτάσσει η εποχή και η κοινωνική της τάξη. Το τόλμημα να προχωρήσει «πέρα από την πόρτα του σπιτιού της», θα την ανταμείψει και θα την κάνει σοφότερη και πιο χαρούμενη.

PATAKIS AHILLEASΗ μάχη στο ποτάμι – Αχιλλέας εναντίον Σκάμανδρου του Κωνσταντίνου Πατσαρού (εκδ. Πατάκη) Μια ενδιαφέρουσα αφήγηση της ραψωδίας Φ της Ιλιάδας του Ομήρου εικονογραφημένη από τον Μανώλη Αλμπάνη.

PATAKIS mystiko doulouΤο μυστικό του δούλου - Συνωμοσία στην Αγορά της αρχαίας Αθήνας της Εύης Πίνη (εκδ. Πατάκη). Αθήνα, άνοιξη του 421 π.Χ. Ο Καλλίμαχος, ένας Αθηναίος βουλευτής, συναντά τυχαία τον Χυτρίωνα, τον γέρο δούλο που εργάζεται στο μαγειρείο της Θόλου. Μόνο που ο Χυτρίων δεν είναι ένας αγαθός γέρος δούλος, αλλά ένας άνθρωπος που κρύβει κάποιο μεγάλο μυστικό. Επανέκδοση ενός βιβλίου που συνδυάζει το σασπένς με τη γνωριμία της αρχαίας Αθήνας.

PSYCHOGIOS 12 mines12 μήνες 12 γιορτές στην Αρχαία Αθήνα της Βασιλικής Μαρκάκη, εικονογράφηση Λέλα Στρούτση (εκδ. Ψυχογιός). Ένας συνδυασμός βιβλίου γνώσεων και μυθοπλασίας. Τέσσερα αδέλφια μεγαλώνουν σε μια τυπική αθηναϊκή οικογένεια της αρχαίας Αθήνας της εποχής του Περικλή. Οι σχέσεις των παιδιών, τα παιχνίδια τους, τα έθιμα και οι κοινωνικές επιταγές παρουσιάζονται μέσα σε έναν χρόνο από τη ζωή τους.

MINOAS TERATAΤα τέρατα της μυθολογίας της Ιωάννας Μπαμπέτα, εικονογράφηση Θάνος Τσίλης (εκδ. Μίνωας). Με άξονα τα τέρατα της μυθολογίας, ένα βιβλίο που συστήνει στα μικρά παιδιά πλάσματα που έδωσαν μορφή στον φόβο. Η συνοπτική περιγραφή τους εξηγεί στα παιδιά τι συμβόλιζαν, ποια λειτουργία είχαν στους μύθους και πώς τελικά η παρουσία τους αναδεικνύει την ανδρεία και αξία των ηρώων.

MINOAS miltiadisΟ Μιλιτιάδης και η μάχη του Μαραθώνα των Βασίλη Κουτσιαρή και Γιάννη Διακομανώλη, εικονογράφηση Θανάσης Τσίλης, Μιχάλης Κυλάκος (εκδ. Μίνωας). Συνοπτική αφήγηση της μάχης του Μαραθώνα και των αποφάσεων που έλαβε ο Αθηναίος στρατηγός Μιλτιάδης. 

PSYCHOGIOS kouklesΟι κούκλες του μουσείου της Γλυκερίας Γκρέκου, εικονογράφηση Κατερίνα Χαδουλού (εκδ. Ψυχογιός). Το παρόν συναντά το παρελθόν σε ένα μουσείο όπου ένα σημερινό κορίτσι ταξιδεύει σε παλιότερες ιστορικές εποχές με συνοδούς τις κούκλες παιδιών από τα αρχαία χρόνια μέχρι πρόσφατα.

SOKOLH ERVTOKRITOSΕρωτόκριτος του Βιτσέντζου Κορνάρου, θεατρική διασκευή για παιδιά Εύη Τιτιρίδου-Χριστοφορίδου (εκδ. Σοκόλη). Μια ευχάριστη διασκευή που βρίσκει καλύτερα την χρήση της στο πλαίσιο μιας θεατρικής ομάδας που όμως μπορεί να εμπνεύσει τα παιδιά στο παιχνίδι τους και κατά την περίοδο των διακοπών τους.

 

Το ’21, το πριν και το μετά και ο Ιούλιος Βερν: για μικρά και μεγαλύτερα παιδιά

PATAKIS 1453Οι ματαιωμένοι αρραβώνες – η 29η Απρίλη 1453 της Βησσαρίας Ζορμπά- Ραμμοπούλου (εκδ. Πατάκη). Πολλά πολλά χρόνια πριν από το 1821, το κομβικό γεγονός στην Ιστορία του ελληνισμού είναι η Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Με ηρωίδα την περίφημη Ιζαμπώ τα παιδιά θα διαβάσουν την περιπέτεια μιας νεαρής κοπέλας και ταυτόχρονα ανθρώπων που μετατρέπονται σε πρόσφυγες. Από την Κωνσταντινούπολη στη Βενετία και τη Γένουα, η ιστορία αγάπης της νεαρής Ιζαμπώ και του αγαπημένου της Τραϊάνου μέσα από δοκιμασίες, προδοσίες, ακυρώσεις και παιχνίδια της τύχης και της Ιστορίας που σαρώνει τις ζωές των ανθρώπων. 

KASTANIWTHS SOULIOTESΣουλιώτες και Αλή Πασάς της Γιολάντας Χατζή, εικονογράφηση Πέτρος Χριστούλιας (εκδ. Καστανιώτη). Ένα από τα βιβλία της σειράς «Μικρές ελληνικές ιστορίες» στα οποία εμβληματικές προσωπικότητες και σημαντικά γεγονότα περιγράφονται στα παιδιά ευσύνοπτα και με εικονογράφηση που κεντρίζει το ενδιαφέρον. Εδώ, η ιστορία του θαρραλέου πατριώτη Λάμπρου Τζαβέλα και του Αλή πασά. Στην ίδια σειρά, η Γιολάντα Χατζή έχει γράψει και την ιστορία του Ρήγα Φεραίου. 

METAIXMIO AGWNISTESΟι αγωνιστές του 1821 της Αγγελικής Δαρλάση, εικονογράφηση Σοφία Παπαδοπούλου (εκδ. Μεταίχμιο). Ιστορίες εμπνευσμένες από την προσωπικότητα και τα βιογραφικά στοιχεία σημαντικών Ελλήνων κι Ελληνίδων στην παιδική τους ηλικία. Ιστορίες για εκείνους τους Μεγάλους που ως μικροί αντιμετώπισαν κάποια μικρή ή μεγαλύτερη δυσκολία που πιθανότατα έπαιξε τον δικό της ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους ή και στην πορεία της ζωής τους.

KALENTIS KANARISΚωνσταντίνος Κανάρης τ'όνομά μου της Μαρίας Ανδρικοπούλου (εκδ. Καλέντη). Ο υπότιτλος σε αυτό το νεανικό ανάγνωσμα είναι «Ο μεγάλος μπουρλοτιέρης αφηγείται...». Πρόκειται για έναν αρμονικό συνδυασμό λογοτεχνίας και γνώσης, ένα βιβλίο καλά τεκμηριωμένο και μπορεί να δώσει το έναυσμα στα παιδιά να αναζητήσουν βιβλία Ιστορίας. 

METAIXMIO to aigaio stis flogesΤο Αιγαίο στις φλόγες του Ιούλιου Βερν, μτφρ. Μυρσίνη Γκανά (εκδ. Μεταίχμιο). Τα γεγονότα που περιγράφονται στο βιβλίο διαδραματίζονται το 1827, την εποχή της ναυμαχίας του Ναβαρίνου, η οποία έγειρε την πλάστιγγα προς την πλευρά της ανεξαρτησίας του νεοελληνικού κράτους από την οθωμανική αυτοκρατορία. Παρακολουθούμε τις περιπέτειες του Νικόλα Στάρκου, καπετάνιου του πλοίου Κάρυστος, που αποφασίζει να πάρει το μέρος των τουρκόφιλων πειρατών που λυμαίνονται τη Μεσόγειο, και τη σύγκρουσή του με τον φιλέλληνα Γάλλο Ανρί Ντ' Αλμπαρέ, που έχει αναλάβει για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης να πολεμήσει τους πειρατές.

 

 

Βιβλία γνώσεων για όλα τα γούστα και τα ενδιαφέροντα

METAIXMIO FEGGARIΠες μας παππού, πώς πήγαμε στο φεγγάρι; (εκδ. Μεταίχμιο). Ο επίτιμος διευθυντής του Ευγενίδειου Πλανηταρίου Διονύσης Σιμόπουλος αφηγείται στα παιδιά την μεγάλη περιπέτεια του ανθρώπου να πάει στο φεγγάρι. Το βιβλίο έχει εμπλουτιστεί από την παιδαγωγική επιμέλεια της Μαρίας Γονιδάκη ενώ την εικονογράφηση υπογράφει η Ουρανία Λυμπεροπούλου.

KASTANIWTHS shmaies250 σημαίες και η γεωγραφία τους του Γιώργου Αλ. Κίκιζα (εκδ. Καστανιώτη). Τι αξία έχει ένας παγκόσμιος άτλαντας που παρουσιάζει 250 σημαίες και τη γεωγραφία τους στην εποχή του διαδικτύου όπου όλα φαίνεται να μπορούν να βρεθούν με κλικ; Όπως ο ίδιος ο συγγραφέας σημειώνει στην εισαγωγή του πολυσέλιδου πόνηματός του, είναι η φωτογραφία της στιγμής του πλανήτη μας το έτος 2020. Είναι όμως και κάτι παραπάνω, ειδικά στα χέρια των μαθητών των τελευταίων τάξεων του δημοτικού και του γυμνασίου: Το έναυσμα για την καλύτερη κατανόηση της πολυπλοκότητας του κόσμου μας βασιζόμενοι πάντα σε τεκμηριωμένα στοιχεία.

MINOAS VIVLIO SPORTΤο μεγάλο βιβλίο των σπορ των Σ. Καβενάγκι, Μ. Ινβερνίτσι & Κ. Πελιτσόλι, εικονογράφηση Λούκα Πόλι, μτφρ. Σοφία Γρηγορίου (εκδ. Μίνωας). Ένα πραγματικά μεγάλο βιβλίο, γεμάτο πληροφορίες, περίεργα και σχετικά άγνωστα περιστατικά και ενδεικτική παρουσίαση μεγάλων αστεριών κάθε αθλήματος που έμειναν στην ιστορία. Ιδιαίτερα καλογραμμένο και πολύ προσεκτικά σελιδοποιημένο, είναι μια μικρή εγκυκλοπαίδεια για τα αθλήματα και τους κανόνες τους.

KAKTOS AGORIA KORITSIAΑγόρια, κορίτσια και η επιστήμη του σώματος της Μεγκ Χίκλινγκ, εικονογράφηση Κιμ Λα Φέιβ, μτφρ. Στέλλα Κάσδαγλη (εκδ. Κάκτος). Ένα ιδαίτερα χρήσιμο βιβλίο που τα εξηγεί όλα στα μικρά παιδιά. Με απλό τρόπο, χωρίς περιθώρια για παρερμηνείες και με εύστοχη απόδοση στα ελληνικά, το βιβλίο είναι μια πολύ ωραία εισαγωγή στο τι είναι το σώμα, σε τι διαφέρουν τα κορίτσια από τα αγόρια, τι επιτρέπεται και τι όχι.

PSYCHOGIOS oikogeneiaΤα πάντα για την οικογένεια της Φελίσιτι Μπρουκς, μτφρ. Έρρικα Πάλη (εκδ. Ψυχογιός). Τι είναι η οικογένεια; Πώς λειτουργεί και σε τι χρησιµεύει; Αυτές είναι κάποιες από τις ερωτήσεις στις οποίες δίνει απαντήσεις αυτό το βιβλίο, που εξηγεί τα πάντα για τις διαφορετικές µορφές οικογένειας.

PSYCHOGIOS arxaia elladaΑνακαλύπτω την αρχαία Ελλάδα του Rob Lloyd-Jones, μτφρ. Έρρικα Πάλλη (εκδ. Ψυχογιός). Ταξίδεψε 2.500 χρόνια πίσω στο παρελθόν για να επισκεφτείς µεγαλοπρεπείς µαρµάρινους ναούς και αγορές που έσφυζαν από ζωή. Μάθε τα πάντα για τις πόλεις, την καθημερινότηα, το θέατρο, τους θεούς, τους µύθους και τον αθλητισµό της Αρχαίας Ελλάδας.

 

 

 

Τι τρέχει με τα κορίτσια; Ιστορίες σπουδαίων κοριτσιών και μια μαρτυρία 

PATAKIS GYNAIKES30 γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο και πώς μπορείς να τον αλλάξεις κι εσύ της Στέλλας Κάσδαγλη (εκδ. Πατάκη). Καθώς διανύουμε τον αποκαλούμενο «αιώνα των γυναικών» δεκάδες είναι τα βιβλία που ανθολογούν γυναίκες που με τα επιτεύγματά τους συνέβαλαν στην πρόοδο των επιστημών, την εξέλιξη των τεχνών, την βελτίωση των κοινωνιών. Σε αυτό το βιβλίο, η Στέλλα Κάσδαγλη κάνει μια εξαιρετική επιλογή γυναικών που λειτουργούν διαχρονικά ως πρότυπα και τις παρουσιάζει χωρίς λυρισμό και μεγαλοστομίες. 

PSYCHOGIOS kallasΜαρία Κάλλας, το κορίτσι με τα χίλια ονόματα της Κατερίνας Λαγού (εκδ. Ψυχογιός). Η Μέρι είναι ένα κορίτσι που δεν αγαπάει το διάβασμα. Όταν η μαμά της τής λέει "Σχολείο όβερ", πηδάει από χαρά. Αγαπάει, όμως, πολύ τη μουσική και το μέτρημα. Με τον αγαπημένο της μετρονόμο μετράει όχι μόνο μουσικά μέτρα, χρόνους, τέταρτα, όγδοα, ρυθμούς, παύσεις και διαστήματα. Αλλά και ονόματα, καβγάδες, παράδοξα, πρωτόγνωρα, πανωλεθρίες. Και μαζί και θριάμβους και θαύματα... Η μυθιστορηματική βιογραφία της Μαρίας Κάλλας, της κορυφαίας φωνής του εικοστού αιώνα στον χώρο του λυρικού θεάτρου. 

PEK GYNAIKES EPISTHMHΓυναίκες της επιστήμης της Ρέιτσελ Ιγκνοτόφσκι (εκδ. ΠΕΚ), μτφρ. Γυναίκες και επιστήμη: ένας αγώνας με πολλά εμπόδια και προκαταλήψεις από το κοινωνικό και οικογενειακό περιβάλλον, από την ίδια την ακαδημαϊκή κοινότητα που είναι όμως ως γεμάτος σπουδαίες νικήτριες που κατάφεραν να προάγουν την επιστήμη με τα επιτεύγματά τους και με την επιμονή τους.

PATAKIS gretaΗ ιστορία της Γκρέτα Τούνμπεργκ του Μάικλ Παρτ (μτφρ. Μάνος Τζιρίτας) εκδ. Πατάκη. Ένα πορτρέτο για το κορίτσι από τη Σουηδία που με πείσμα και απίστευτη πίστη στην ορθότητα των απόψεών του ξεκίνησε έναν μοναχικό αγώνα για το αυτονόητο στα δικά της μάτια: την ανάγκη να ληφθούν κατεπειγόντως μέτρα για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής. Η μικρόσωμη Γκρέτα με το πεισμωμένο βλέμμα που πετάει σπίθες ενέπνευσε χιλιάδες συνομίλικους της που βγήκαν στους δρόμους στο όνομά της, με τα δικά της αιτήματα συνειδητοποιώντας πως είναι και δικά τους. 

KLEIDARITHMOS VIVLIOTHIKARIOSΗ βιβλιοθηκάριος του Άουσβιτς του Αντόνιο Γκ. Ιτούρμπε, μτφρ. Αγγελική Βασιλάκου (εκδ. Κλειδάριθμος). Η ιστορία της μικρότερης βιβλιοθήκης στον κόσμο, ειπωμένη από μια επιζήσασα του Άουσβιτς. Ιανουάριος, 1944. Η έφηβη Ντίτα Κράους με τους γονείς της μεταφέρεται από το γκέτο της Τερεζίν στην Πράγα στο στρατόπεδο Άουσβιτς-Μπιρκενάου. Μόνο η Ντίτα και μια χούφτα ακόμα κρατούμενοι επέζησαν, έπειτα από παραμονή ενός έτους, μέχρι την απελευθέρωσή τους την άνοιξη του ’45. Παρατηρεί τα πάντα, θυμάται τα πάντα και αφηγείται τα πάντα στον Αντόνιο Ιτούρμπε: Τον φόβο, τους συντρόφους που βρίσκαν νεκρούς το πρωί από την πείνα και το κρύο, την καταναγκαστική εργασία κάτω από τα γρονθοκοπήματα των «Κάπος», τις περιοδικές «επιλογές» που ξεχώριζαν τους υγιείς από τους αρρώστους που οδηγούνταν στα κρεματόρια. Εκεί το νεαρό κορίτσι δημιούργησε μια κρυφή βιβλιοθήκη. 

 

Βιβλία που αγαπούν τα βιβλία

PATAKIS VIVLIO DIAVAZETAIΠώς διαβάζεται ένα βιβλίο του Ντάνιελ Φερ, εικονογράφηση Μαουρίτσιο Α.Κ. Κουαρέλλο (εκδ. Πατάκη). Εξαιρετική σύλληψη και υλοποίηση της σκέψης πως η ανάγνωση ενός βιβλίου μπορεί να οδηγήσει σε αλλεπάλληλες ανατροπές, απρόσμενες καταστάσεις και μαγικές συναντήσεις. Ένα παραμύθι-παιχνίδι μύησης στον κόσμο των βιβλίων, εικονογραφημένο με σεβασμό και αγάπη για τα κλασικά παραμύθια που έχουν τρυπώσει στις ανάποδες σελίδες αυτής της φιλαναγνωστικής ιστορίας.

KLEIDARITHMOS TOIHOSΈνας τοίχος στη μέση του βιβλίου του Jon Agee, μτφρ. Ηλιάνα Αγγελή (εκδ. Κλειδάριθμος). Το βιβλίο γίνεται οργανικό μέρος της αφήγησης όταν μέσα του, στο κέντρο του, «φυτρώνει» ένας τοίχος. Ο τοίχος χωρίζει αλλά και, όταν υφίσταται ρωγμές, αποκαλύπτει τι έκρυβε τόσον καιρό. Εικόνα, κείμενο, αφηγητής συνομιλούν με το παιδί που διαβάζει και μαθαίνει να σκέπτεται ότι στις σελίδες ενός βιβλίου κρύβονται πολλές πραγματικότητες.

PATAKIS vivliofagosΟ βιβλιοφάγος κύριος Αλεπούδης της Φραντσίσκα Μπίρμπαν, μτφρ. Μαρία Τοπάλη, Φίλιππος Μανδηλαράς (εκδ. Πατάκη) Ένα βιβλιοφιλικό παιχνίδι με τις λέξεις που θα διασκεδάσει τα παιδιά εμπλουτίζοντας ταυτόχρονα το λεξιλόγιό τους και δείχνοντάς τους τον τρόπο να παίζουν και τα ίδια με τις λέξεις και τα νοήματα.

PATAKIS olaΌλα μπορείς να τα ζήσεις σε ένα βιβλίο του Βαγγέλη Ηλιόπουλου, εικονογράφηση Έφη Λαδά (εκ. Πατάκη). «Διαλέγεις έναν ήρωα από κάθε βιβλίο που διαβάζεις, τον πιο αγαπημένο σου, ταυτίζεσαι μαζί του και γίνεσαι αυτός. Βλέπεις με τα μάτια του. Ακούς με τα αυτιά του.Νοιώθεις με την ψυχή του. Έτσι δε ζεις μόνο τη δική σου ζωή. Ζεις και τη δική του. Στο βιβλίο λοιπόν όχι μόνο τα διαβάζεις, αλλά τα ζεις ΟΛΑ». Ένα πολυεπίπεδο παραμύθι στο οποίο λογοτεχνικοί ήρωες φανερώνονται από σελίδα σε σελίδα και προχωρούν το νήμα της αφήγησης που αποκαλύπτει πόσα πολλά μπορεί να ζήσει ο αναγνώστης των βιβλίων. Ένα κάλεσμα για παιχνίδι μέσα από τις σελίδες των βιβλίων.

MINOAS VIVVLIOTHIKHΗ βιβλιοθήκη του τίποτα της Μαρίας Ρουσάκη, εικονογράφηση Έφη Λαδά (εκδ. Μίνωας). Η μικρή Μαρούσα έμοιαζε να τα έχει όλα. Όμως ένιωθε να της λείπει Κάτι. Ίσως ήθελε να νιώσει ένα έντονο συναίσθημα. Χαρά, λύπη, έκπληξη, ανυπομονησία... Ή να ζήσει μια αλλιώτικη περιπέτεια. Μα όλα της ήταν Αδιάφορα. Τίποτα δεν αισθανόταν η Μαρούσα! Τίποτα! Ώσπου μια μέρα βρήκε αυτό το Κάτι, το οποίο θα την άγγιζε αληθινά. 

KALENTIS VIVLIAΠού πήγαν τα βιβλία; της Δήμητρας Φώτου, εικονογράφηση Λίλα Καλογερή, (εκδ. Καλέντη). Μυστήριο με πρωταγωνιστές τα ίδια τα βιβλία. Ένα σπουδαίο λαγωνικό, ο ντετέκτιβ Πλήθωνας θα βρει πού εξαφανίστηκαν όλα, μα όλα τα βίβλία. Φιλαναγνωστικά μηνύματα σε μια ιστορία μυστηρίου. 

 

Μυστήριο και περιπέτεια

ELLINIKA GRAMMATA LEMONY SNICKETΜια σειρά από ατυχή γεγονότα - Η ολισθηρή οροσειρά του Λέμονι Σνίκετ, μτφρ. Εύη Γερόκωστα (εκδ. Ελληνικά Γράμματα). Δεν χρειάζεται συστάσεις η σειρά που υπογράφεται από τον Λέμονι Σνίκετ. Μια σειρά ιστοριών μυστηρίου, μαύρου χιούμορ και εισαγωγής στη λογοτεχνία του παραλόγου με γλώσσα κοφτερή και συναρπαστική όσο και οι ιστορίες που ευτυχούν στη μετάφραση της Εύης Γερόκωστα και συστήνεται να διαβαστούν όλες με τη σειρά. «Η ολισθηρή οροσειρά» είναι το δέκατο από τα δεκατρία βιβλία της σειράς.

IKAROS GATONHSSIΜυστήριο στο Γατονήσι της Ειρήνης Μητροπούλου, εικονογράφηση Πέτρος Χριστούλιας (εκδ. Ίκαρος). Ο διάσημος ντετέκτιβ Ματθαίος Γατιάδης, ένας πανέξυπνος γάτος με πυκνή ασπρόμαυρη γούνα, δέχεται μια απρόσμενη επίσκεψη. Η γοητευτική Βεατρίκη Γκουρμέ, κόρη πάμπλουτου βιομηχάνου, τον εκλιπαρεί για βοήθεια: η αδελφή της, η Ιουλία, έχει εξαφανιστεί μυστηριωδώς από τη βίλα του πατέρα τους στο Γατονήσι. Απαγωγή ή κάτι άλλο; Το μυστήριο θα λύσει ο ντετέκτιβ Γατιάδης. 

MINOAS SHERLOCKΜυστικά και χαμένοι θησαυροί – Σέρλοκ Χολμς της Στεφανί Μποντέ, εικονογράφηση Αριάνα Μπελούτσι, μτφρ. Χαρά Κατσαρή (εκδ. Μίνωας) Διασκευασμένες ιστορίες που εισάγουν τα παιδιά στο περίπλοκο και γεμάτο σασπένς αλλά και αξίες σύμπαν του Βρετανού ντετέκτιβ. Το βιβλίο «Σπουδή στο κόκκινο» είναι ένας από τους τόμους της σειράς.

MINOAS BLYTONΠεριπέτεια στο πλοίο της Ένιντ Μπλάιτον, μτφρ. Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη (εκδ. Μίνωας). Το έκτο βιβλίο της σειράς περιπέτειας από την πιο αγαπημένη πολλών γενιών Ένιντ Μπλάιτον. Οι τέσσερις αγαπημένοι φίλοι, ο Τζακ, η Λούσι-Αν, ο Φίλιπ και η Ντάι­να, περιμένουν με ανυπομονησία τις καλοκαιρινές διακοπές. Θα κάνουν κρουαζιέρα στη Μεσόγειο, ξεκινώντας από την Πορτογαλία, για να καταλήξουν στα νησιά του Αιγαίου όπου θα αναζητήσουν έναν κρυμμένο θησαυρό. 

KEDROS KERRΈνας σπουδαίος ντετέκτιβ του Φίλιπ Κερ, μτφρ. Στεφανία Φέρρο (εκδ. Κέδρος). Βερολίνο, 1933. Ο 13χρονος Φρίντριχ Κίσελ αγαπά τα βιβλία του Έριχ Κέστνερ και ονειρεύεται πως μια μέρα θα γίνει ντετέκτιβ. Το όνειρό του θα γίνει πραγματικότητα με εντελώς αναπάντεχο τρόπο και όχι απλώς θα ζήσει μια μεγάλη περιπέτεια αλλά θα πάρει μέρος στις ιστορικές εξελίξεις σε σκοτεινή και τρομακτική εποχή. 

 

Μεγάλες ιστορίες για μεγάλα παιδιά, αλλά όχι πάρα πολύ μεγάλα

KEDROS strimmenouΤι συμβαίνει με την κυρία Στριμμένου; της Εύας Κασιαρού, εικονογράφηση Αποστόλης Ιωάννου (εκδ. Κέδρος). Η σημασία να λες συγγνώμη και να το εννοείς. Η κυρία Στριμμένου φωνάζει και ζητάει παράλογα πράγματα από τα παιδιά της τάξης της, είναι φόβος και τρόμος και δεν μαλακώνει με τίποτα. Με τίποτα; Τα παιδιά θα βρουν τον δρόμο και τον τρόπο για να την κάνουν να αλλάξει.

KASTANIWTHS vavouraΒασιλιάς της βαβούρας - Φιλικοί σαν τα σκυλόψαρα του Γιάκομπ Μ. Λέοναρντ, εικονογράφηση Σεμπάστιαν Χάιντελ, μτφρ. Δέσποινα Κλεομβρότου (εκδ. Καστανιώτη). Σχολική περιπέτεια σε συνέχειες. Κόντρες, εξυπνάδες, συμμορίες, αγώνες επικράτησης και ατέλειωτη βαβούρα στο σχολείο. Η πρώτη ιστορία έχει σαν αφετηρία την πρώτη μέρα στο καινούργιο σχολείο για ένα παιδί που ψάχνει να βρει τον δρόμο και τη θέση του. 

METAIXMIO drakoiΤο αγόρι που μεγάλωνε δράκους του Άντι Σέφερντ, μτφρ. Βούλα Αυγουστίνου (εκδ. Μεταίχμιο). Δράκοι που γίνονται φίλοι, φίλοι που μοιάζουν με δράκοι. Ο Τόμας, ήρωας αυτής της ιστορίας, μαθαίνει να ζει με τους δικούς του δράκους και να αντιμετωπίζει τις φοβίες αλλά να βρίσκει απαντήσεις για όσα τον προβληματίζουν. Αστείες καταστάσεις παρέα με έναν δράκο που ίσως και να είναι το άλτερ έγκο του μικρού αγοριού.

PATAKIS kokkinh kotaΗ κόκκινη κότα και ο Προκόπης ο τεμπέλης της Νάντιας Λιαρέλλη (εκδ. Πατάκη). Δράκοι και μυθικά πλάσματα, ζώα με ανθρώπινη λαλιά, βασιλιάδες και πριγκιποπούλες είναι ορισμένα από τα υλικά του παραμυθιού που συναντούμε στις ιστορίες της Νάντιας Λιαρέλλη. Η εκτενής «Κόκκινη κότα» και ο πιο σύντομος «Προκόπης ο τεμπέλης» είναι δυο ιστορίες πλασμένες με τα ίδια υλικά. Κοινό τους σημείο πως αφού η περιπέτεια κάνει τον κύκλο της και ολοκληρωθεί, οι ήρωες είναι πάντα σοφότεροι, πιο καλόψυχοι κι ευτυχισμένοι.

PSYCHOGIOS IVANΟ ένας και μοναδικός Ιβάν της Κάθριν Άπλεγκεϊτ, μτφρ. Δημήτρης Μαλικέρτης (εκδ. Ψυχογιός). Το βιβλίο είναι ένας ύμνος στη μοναδικότητα και ταυτόχρονα ο τρόπος με τον οποίο η Αμερικανίδα Κάθριν Απλγκέιτ απέτισε φόρο τιμής σε όλα τα ζώα που έζησαν ή γεννήθηκαν και συνεχίζουν να ζουν σε καθεστώς αιχμαλωσίας, ενώ ταυτόχρονα συμβάλει στην ευαισθητοποίηση των παιδιών πάνω στο θέμα της μεταχείρισης των άγριων ζώων. Επανακυκλοφορεί σε νέα μετάφραση. 

PATAKIS StefanosΟ Στέφανος, η εκδρομή & άλλες έγνοιες για την Άννα Χ. της Φωτούλας Βακανά (εκδ. Πατάκη). Εφηβικές ανησυχίες, προβληματισμοί, ερωτικά σκιρτήματα και ακυρώσεις για την Άννα, ένα κορίτσι που προσπαθεί να βρει τον εαυτό της. Κινητήριος δύναμη και ταυτόχρονα οδηγός στο εφηβικό χάος είναι οι κολλητοί της φίλοι. Μια ιστορία για τις ορμητικές φιλίες της εφηβείας που όλα τα μπορούν και που χάρη σ'αυτές λύνονται και τα μεγαλύτερα προβλήματα. 

METAIXMIO retireΟ άνθρωπος του ρετιρέ της Δήμητρας Ανδρουλάκη, εικονογράφηση Σοφία Παπαδοπούλου (εκδ. Μεταίχμιο). Πώς γίνεται να πηγαίνεις σχολείο και να μη μισείς την ιστορία; Υπάρχουν στ' αλήθεια άνθρωποι που δεν τρώνε τις τηγανητές πατάτες;
Οι συγγραφείς είναι μουσάτοι γέροι που ζουν με βιβλία και βραστά λαχανικά; Ένα μικρό ατύχημα στην μπουγάδα του ρετιρέ θα γίνει η αφορμή να απαντηθούν μια και καλή αυτά τα ερωτήματα.

KASTANIWTHS kalokairiΚαλοκαίρι στην πισίνα του Βιλ Γκμέλινγκ, μτφρ. Πελαγία Τσινάρη (εκδ. Καστανιώτη). Μια παρέα παιδιών που περνούν το καλοκαίρι τους πηγαίνοντας στην πισίνα. Εκεί συζητούν, λένε τα όνειρά τους, τι τα φοβίζει, τι τα προβληματίζει και βέβαια, βαριούνται όλοι μαζί. Μαζί θα περάσουν το καλοκαίρι αλλά και θα κάνουν το πέρασμα σε μια επόμενη φάση της ζωής τους. 

PSYCHOGIOS KERASIAΗ απόσταση ανάμεσα σ'εμένα και την κερασιά της Πάολα Περέτι, μτφρ. Δήμητρα Δότση (εκδ. Ψυχογιός). Η Μαφάλντα είναι εννιά χρόνων, φοράει χοντρά γυαλιά και ξέρει απέξω κι ανακατωτά τον Αναρριχώμενο βαρόνο του Ίταλο Καλβίνο. Το σκάει από τους δασκάλους της και σκαρφαλώνει στην κερασιά στην είσοδο του σχολείου της μαζί με τον Ότιμο Τουρκαρέ, τον πιστό γάτο της που την ακολουθεί παντού. Πάνω σ’ αυτή την κερασιά ονειρεύεται να ζήσει κάποτε, όμως σε λίγους μήνες δε θα μπορεί πια να τη βλέπει γιατί τα μάτια της χάνουν το φως τους και σιγά σιγά, μέρα με τη μέρα, τυφλώνεται. Ένα μικρό κορίτσι που γνωρίζει ότι πρόκειται να βιώσει κάτι μη αναστρέψιμο, την απώλεια της όρασης, και αυτό την γεμίζει τρόμο. Ακόμη και σε αυτή την κατάσταση, θα βρει το θάρρος να συνεχίσει να κάνει όσα την ευχαριστούν.

PATAKIS spasame ton kosmoΤη μέρα που σπάσαμε τον κόσμο της Άννας Κουππάνου (εκδ. Πατάκη). Ένα βιβλίο φαντασίας, μυστηρίου και περιπέτειας που ταξιδεύει τους αναγνώστες από ένα όχι και τόσο συνηθισμένο σχολείο στο τρίγωνο των Βερμούδων κι από εκεί στον κήπο της Κλεοπάτρας της Αιγύπτου.

Η Άννα Κουππάνου δημιουργεί για τα παιδιά ένα σύμπαν όπου συνυπάρχουν στοιχεία φανταστικά και απολύτως ρεαλιστικά, γρίφοι αληθινές σπαζοκεφαλιές και μυστήρια χωρίς κανένα στοιχείο για να ερμηνευθούν. Κι όλα αυτά με χιούμορ, γλώσσα κεντημένη και δυναμικό ρυθμό. Η ιστορία συνεχίζεται. 

 

 

 

Αληθινά μεγάλες ιστορίες για αληθινά μεγάλα παιδιά ή αλλιώς εφήβους

KEDROS melinaΗ σιωπή της Μελίνας της Άννας Βασιλειάδη (εκδ. Κέδρος). Ένα μυθιστόρημα για εφήβους για την παιδικότητα που χάνεται βαία όταν οι ενήλικες δεν ανταποκρίνονται στον ρόλο τους και προβαίνουν σε πράξεις κακοποίησης. Γραμμένο με φρεσκάδα και τόλμη για ένα βαρύ θέμα, το βιβλίο περιγράφει τη ζωή της Μελίνας, ενός κοριτσιού που σε μικρή ηλικία βίωσε κακοποίηση και ταπεινώσεις μέσα στο ίδιο της το σπίτι. Στο βιβλίο παρακολουθούμε την προσπάθειά της ανακτήσει την αξιοπρέπειά της και να ξεκινήσει τη ζωή της.

PATAKIS simonΟ Σάιμον ενάντια στην ανθρωπότητα της Μπέκυ Αλμπερτάλλι, μτφρ. Γιώργος Παναγιωτάκης, Καρολίνα Μιζάν (εκδ. Πατάκη). Μια ιστορία για ένα μεγάλο μυστικό, το μυστικό του δεκαεξάχρονου Σάιμον Σπίαρ που παίζει στη θεατρική ομάδα του σχολείου του και διατηρεί μια πλατωνική σχέση με ένα άλλο αγόρι μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων. Όταν πέφτει θύμα εκβιασμού από έναν άλλο μαθητή που απειλεί να αποκαλύψει ότι είναι γκέι θα βρεθεί αντιμέτωπος με διλήμματα και επιλογές. Μυθιστόρημα ενηλικίωσης με ευφυή γλώσσα και χωρίς κλισέ. 

KASTANIWTHS priovolouΦως σε μαύρο ουρανό της Ελένης Πριοβόλου (εκδ. Καστανιώτη). Ένα βιβλίο για την καταστολή του μίσους, την πίστη σε έναν σκοπό και την καλλιέργεια της αγάπης σαν μόνο προορισμό, μέσα σε έναν εχθρικό κόσμο που αλλάζει δραματικά.

Πάντα από την αρχή του Τζάστιν Ρέινολντς, μτφρ. Λητώ Ανδρέου (εκδ. Ψυχογιός). Πρώτος έρωτας, αισθήση παντοδυναμίας κι αθανασίας και συντριβή: στοιχεία που συνθέτουν αυτό το δυνατό μυθιστόρημα PSYCHOGIOS panta apo thn arhiγια εφήβους. Ο νεαρός Τζακ δεν αποδέχεται τον θάνατο της αγαπημένης του Κέιτ και ξεκινά μια προσπάθεια ενάντια στη μοίρα και τον χρόνο. Θα προσπαθήσει να αναστρέψει γεγονότα και να αλλάξει τον ρου της ιστορίας, κάτι που όμως θα έχει αλυσιδωτές συνέπειες.

Ο αδελφός μου κυνηγάει δεινόσαυρους του Τζάκομο Ματσαριόλ, PATAKIS adelfosμτφρ. Δήμητρα Δότση (εκδ. Πατάκη). Ένα μυθιστόρημα για το ανεξάντλητο θέμα της αποδοχής του «διαφορετικού» που αυτή τη φορά έχει το πρόσωπο ενός αγοριού με σύνδρομο Down και είναι ο αδελφός του αφηγητή. Θα χρειασεί μια μακρά διαδρομή που θα περάσει από το στάδιο της επί μακρόν άρνησης. Το σημείο επαφής των δυο αδελφών θα βρεθεί και το δέσιμό τους θα αποδειχθεί ισχυρότερο από κάθε γενετική διαταραχή. 

 

 

 

Κόμικ ή μήπως graphic novels (και) για παιδιά και για εφήβους

PATAKIS STO DASOSΣτο Δάσος του Σπύρου Γιαννακόπουλου, εικόνες Στέλλα Στεργίου (εκδ. Πατάκη). Καρέ, συννεφάκια, νάνοι και μια μάγισσα που έχει βάλει στο μάτι τον αμύθητο θησαυρό των νάνων. Όλα αυτά στο δάσος, εκεί που απίθανα πράγματα μπορεί να συμβούν. 

PSYCHOGIOS ODYSSEIAΗ Οδύσσεια σε κόμικς των Ράσελ Πάντερ (κείμενο) και Φαμπιάνο Φιορίν (εικονογράφηση) μτφρ. Έρρικα Πάλλη (εκδ. Ψυχογιός). Το ομηρικό έπος σε μια ενδιαφέρουσα εκδοχή κόμικ.

Οι όμηροι του Γκαίρλιτς του Θανάση Πέτρου (εκδ. Ίκαρος). Ένα graphic novel που δεν απευθύνεται σε παιδιά αλλά που μπορεί να διαβαστεί με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον IKAROS OMHROIαπό τα μεγάλα παιδιά, τους εφήβους από 14 ετών και πάνω. Αφηγείται μια στιγμή στην Ιστορία: τα όσα έζησαν οι Έλληνες στρατιώτες του Δ’ Σώματος Στρατού που το 1916 οδηγήθηκαν μέχρι το Γκαίρλιτς, στη Γερμανία, και την επιστροφή τους το 1919.

* Η ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΟΒΗΛΑ είναι δημοσιογράφος. 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Η πλατφόρμα έδωσε στη δημοσιότητα το teaser trailer του σίριαλ 16 επεισοδίων που προσπαθεί να οπτικοποιήσει το εμβληματικό μυθιστόρημα «100 χρόνια μοναξιά» του νομπελίστα Κολομβιανού συγγραφέα. Κεντρική εικόνα: © Netflix. 

Επιμέλεια: Book Press

...
Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Την Κυριακή 28 Απριλίου στις 20:00 στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ θα πραγματοποιηθεί η τελευταία ανάγνωση της επιτυχημένης σειράς «Παραβάσεις / Αναγνώσεις», του θεατρικού αναλόγιου που επιμελείται η σκηνοθέτης Σύλβια Λιούλιου. Αυτή τη φορά, η Άννα Κοκκίνου συνεργάζεται με τον Νίκο Βελιώτη και διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» τ...

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Καλεσμένοι στη βραδιά μιλούν για το έργο του κορυφαίου στιχουργού, ενώ θα ακουστούν και τραγούδια σε ποίηση Νίκου Γκάτσου με τη Μαρία Κρασοπούλου και τον Νικόλα Παλαιολόγο.

Επιμέλεια: Book Press

Ο Δήμος Καλαμάτας και ο Τομέας Λόγου και Γραμμάτων της Κ.Ε. «ΦΑΡΙΣ», διοργανώνουν...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Η πλατφόρμα έδωσε στη δημοσιότητα το teaser trailer του σίριαλ 16 επεισοδίων που προσπαθεί να οπτικοποιήσει το εμβληματικό μυθιστόρημα «100 χρόνια μοναξιά» του νομπελίστα Κολομβιανού συγγραφέα. Κεντρική εικόνα: © Netflix. 

Επιμέλεια: Book Press

...
Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Την Κυριακή 28 Απριλίου στις 20:00 στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ θα πραγματοποιηθεί η τελευταία ανάγνωση της επιτυχημένης σειράς «Παραβάσεις / Αναγνώσεις», του θεατρικού αναλόγιου που επιμελείται η σκηνοθέτης Σύλβια Λιούλιου. Αυτή τη φορά, η Άννα Κοκκίνου συνεργάζεται με τον Νίκο Βελιώτη και διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» τ...

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Καλεσμένοι στη βραδιά μιλούν για το έργο του κορυφαίου στιχουργού, ενώ θα ακουστούν και τραγούδια σε ποίηση Νίκου Γκάτσου με τη Μαρία Κρασοπούλου και τον Νικόλα Παλαιολόγο.

Επιμέλεια: Book Press

Ο Δήμος Καλαμάτας και ο Τομέας Λόγου και Γραμμάτων της Κ.Ε. «ΦΑΡΙΣ», διοργανώνουν...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Πέντε βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα μάς δείχνουν τον δρόμο για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή, μέσα από δεδομένα που προέκυψαν από σημαντικές επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών και από πολύτιμα αποστάγματα πνευματικής εμβάθυνσης. 

Γράφει η Ελεάνα Κολοβού 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ