O πλανήτης εκπέμπει σήμα κινδύνου εδώ και χρόνια. Πριν αναλάβουμε δράση, όμως, οφείλουμε να ενημερωθούμε σωστά. Προτείνουμε πέντε πρόσφατα βιβλία που θέτουν τα ζητήματα της οικολογίας σε σημερινή βάση και προτείνουν ουσιαστικές αλλλαγές για ένα βιώσιμο μέλλον. Κεντρική εικόνα: © Wikipedia.
Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος
Κάποτε ίσως ήταν μόδα, τώρα είναι αναγκαιότητα. Πλέον, δεν μιλάμε για κλιματική κρίση επί θεωρητικής βάσης, αλλά ως κάτι που μας απειλεί άμεσα. Ήδη, οι αλλαγές στο κλίμα είναι εμφανείς στην καθημερινότητά μας. Μήπως πρέπει να δράσουμε; Ακόμη καλύτερα: μήπως πρέπει να ενημερωθούμε πρώτα; Τα βιβλία που σας προτείνουμε εκδόθηκαν πρόσφατα και μιλούν ανοιχτά για όλα τα ζητήματα που κυριαρχούν στον δημόσιο διάλογο παγκοσμίως και έχουν να κάνουν με την τύχη της ανθρωπότητας. Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο απ’ αυτό.
Επειδή δεν υπάρχει Planet B, Γιάννης Μανιάτης σε συνεργασία με τον Μάκη Προβατά (εκδ. Πατάκη)
Από τον τίτλο του βιβλίου καταλαβαίνει κανείς το επείγον του πράγματος. Η συζήτηση του καθηγητή του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιά, Γιάννη Μανιάτη με τον δημοσιογράφο Μάκη Προβατά είναι αποκαλυπτική.
To βιβλίο Επειδή δεν υπάρχει Planet B (εκδ. Πατάκη) θέτει τα μεγάλα διλήμματα που έχουμε μπροστά μας υπό το φάσμα της κλιματικής κρίσης. Τι θα κάνουμε με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη διαχείριση των απορριμμάτων, την έξυπνη ψηφιακή γεωργία, το ρόλο της βιομηχανίας και φυσικά την αλλαγή στην καθημερινή μας συμπεριφορά;
Επίσης, εστιάζει στον ελληνικό παράγοντα και τις γεωπολιτικές πρωτοβουλές που μπορεί να λάβει ώστε να γίνει ένας ενεργειακός κόμβος.
Ο κόσμος καίγεται, Πέτρος Κόκκαλης, Ξενοφών Κοντιάδης (εκδ. Τόπος)
Το 2023 ήταν, άραγε, το προοίμιο για ό,τι θα ακολουθήσει στο μέλλον; Οι ειδικοί κατέγραψαν την προηγούμενη χρονιά ως τη θερμότερη στην Ιστορία.
Για την Ελλάδα αυτό σημαίνει ότι το ένα τρίτο της επικράτειάς της απειλείται από ερημοποίηση. Μπροστά σε αυτό τον κίνδυνο η χώρα μας παραμένει ανοχύρωτη.
Ο Πέτρος Κόκκαλης, γραμματέας του κόμματος ΚΟΣΜΟΣ και ευρωβουλευτής, μαζί με τον συνταγματολόγο Ξενοφώντα Κοντιάδη ασχολούνται ενεργά με το θέμα και συγγράφουν το βιβλίο Ο κόσμος καίγεται. Αλλάξτε το σύστημα, όχι το κλίμα (εκδ. Τόπος)
Εστιάζουν στην ανάγκη να δημιουργηθεί μια κλιματική, κοινωνική και διαγενεακή δικαιοσύνη. Ένα δίκαιο πράσινο συμβόλαιο που θα εγγυάται τη μετάβαση σε μια νέα εποχή, ιδιαίτερα για εκείνους που έχουν μικρότερες ευθύνες για την κλιματική κρίση, που είναι εκτεθειμένοι στις μεγαλύτερες ζημίες και απώλειες, που δεν έχουν δυνατότητα να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Ενέργεια 2019-2023, Αλεξάνδρα Σδούκου (εκδ. Ψυχογιός)
Ο χώρος της ενέργειας είναι καθοριστικός εν μέσω κλιματικής κρίσης. Είναι φανερό πως η «πράσινη» ανάπτυξη και οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας οφείλουν να αποτελέσουν «όπλα» των κυβερνήσεων τα επόμενα χρόνια.
Η Αλεξάνδρα Σδούκου, Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επιδιώκει να συνδυάζει την πολιτική διάσταση του θέματος, αλλά και την τεχνοκρατική του πλευρά στο βιβλίο της Ενέργεια 2019-2023 (εκδ. Ψυχογιός).
Επίσης, σημειώνει τα βήματα που έχει κάνει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια σ’ αυτόν τον τομέα που για χρόνια, ίσως και λόγω της οικονομικής κρίσης, είχε μείνει εν υπνώσει.
Η ανθρωπόκαινος εποχή και οι ανθρωπιστικές επιστήμες, Κάρολιν Μέρτσαντ (μτφρ. Νεκτάριος Καλαϊτζής, εκδ. Gutenberg)
Μπορούν από κοινού οι θετικές επιστήμες, οι ανθρωπιστικές σπουδές και τέχνες, η τεχνολογία και η εκπαίδευση να καλλιεργήσουν μια βαθύτερη συνειδητοποίηση των σχέσεων ανάμεσα στην ανθρώπινη δράση, την κουλτούρα και τη φύση.;
Η διαπρεπής περιβαλλοντική ιστορικός και φιλόσοφος Carolyn Merchant αποφαίνεται θετικά και στο βιβλίο της Η ανθρωπόκαινος εποχή και οι ανθρωπιστικές επιστήμες, (μτφρ. Νεκτάριος Καλαϊτζής, εκδ. Gutenberg) σημειώνει πως οι επιστήμες μπορούν να αποτελέσουν «όχημα» ώστε να κατανοήσουμε τις σύγχρονες προκλήσεις.
Ιδιαίτερα να συλλάβουμε την κρισιμότητα της οικολογικής καταστροφής και την ανάγκη διαμόρφωσης ενός νέου νέου ηθικού πλαισίου σκέψης και ύπαρξης στον κόσμο.
Γη για όλους, συλλογικό (επιστ. επιμέλεια: Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, μτφρ. Κατερίνα Μπασαγιάννη, εκδ. Παπαζήση)
Αν χρειάζεται κάτι άμεσα ο πλανήτης και η ανθρώποτητα είναι ένας οδηγός επιβίωσης, καθώς η οικολογική κρίση έχει φτάσει στο μη περαιτέρω.
Το συλλογικό βιβλίο Γη για όλους (εκδ. Παπαζήση) προτάσσει μια ουσιαστική -και όχι θεωρητική- αλλαγή στα συστήματα που έχουν να κάνουν με τον πολιτισμό της ανθρωπότητας.
Η χρήση της πρωτοποριακής τεχνολογίας μπορεί να μας βοηθήσει να προχωρήσουμε άμεσα σε πέντε βήματα που είναι ικανά να προκαλέσουν θετικές ανατροπές. Μόνο έτσι θα επιτευχθεί ευημερία για όλους εντός των πλανητικών ορίων μέσα σε μία μόνο γενιά.
*Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας.