vlachogiannis gia tin axia ton logotexnikon ergon

Πώς διαμορφώνεται η αξία ενός έργου; Είναι μια ακίνητη ιδιότητα, μια κατασκευή των θεσμών ή μήπως ένα γεγονός συναπαρτισμού που συγκροτείται εντός της διαλεκτικής σχέσης μεταξύ μορφής και πρόσληψης; Κάποιες σκέψεις. 

Γράφει ο Κωνσταντίνος Βλαχογιάννης 

«Art's double character as both autonomous and fait social is incessantly reproduced on the level of its autonomy.»
–Adorno, T. W. (1997). Aesthetic Theory. (Trans. R. Hullot-Kentor). Minneapolis: University of Minnesota Press.

Με αφετηρία την ανάγκη για μια επαναξιολόγηση των μεθοδολογικών εργαλείων που χρησιμοποιούνται στη σύγχρονη ερμηνευτική, το κείμενο που ακολουθεί επιχειρεί να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στην οντολογία του κειμένου και την κοινωνιολογία της πρόσληψης. Η απόπειρα αυτή κρίνεται επιβεβλημένη, καθώς η συζήτηση για την ελληνική γραμματεία συχνά εγκλωβίζεται σε παρωχημένες βεβαιότητες, παραβλέποντας τις διεθνείς μετατοπίσεις στο πεδίο των λογοτεχνικών σπουδών.

Η αξία πυροδοτείται τη στιγμή ακριβώς που η αρχιτεκτονική του λόγου εισβάλλει στον ιστορικό χρόνο του υποκειμένου, πυροδοτώντας μια διαδικασία αμοιβαίας ενεργοποίησης.

Εδώ ακριβώς ανακύπτει το ερώτημα που φέρνει τη θεωρία ενώπιον ενός διλήμματος που δεν επιδέχεται εύκολες απαντήσεις: αν δηλαδή η αξία του έργου αποτελεί μια εγγενή του ιδιότητα ή αν συγκροτείται ερήμην του, μέσα από τις ιστορικές διαδρομές της πρόσληψής του. Απέναντι στον άκαμπτο μορφικό οντολογισμό και τον απόλυτο θεσμικό σχετικισμό, η παρούσα προσέγγιση αντιτάσσει την ιδέα της αξίας ως δυναμικής συμβάντος. Αντί να αναζητούμε την αξία ως μια ακίνητη ιδιότητα κλειδωμένη στο κείμενο ή ως μια αυθαίρετη κατασκευή των θεσμών, οφείλουμε να την εντοπίσουμε στην ίδια την πράξη της αισθητικής πραγμάτωσης. Η αξία πυροδοτείται τη στιγμή ακριβώς που η αρχιτεκτονική του λόγου εισβάλλει στον ιστορικό χρόνο του υποκειμένου, πυροδοτώντας μια διαδικασία αμοιβαίας ενεργοποίησης.

aleksandreia adorno aisthitiki theoria

Το κείμενο, μέσω της μορφής του, οριοθετεί το πεδίο της εμπειρίας, ενώ ο αναγνώστης, μεταφέροντας το δικό του πολιτισμικό φορτίο, προσδίδει σε αυτά τα στοιχεία την αξιακή τους διάσταση. Η κατανόηση της αξίας ως αισθητικού συμβάντος μάς επιτρέπει να αντιληφθούμε ότι η λογοτεχνία δεν είναι ένα στατικό αντικείμενο προς έκθεση, αλλά μια ζωντανή σχέση που επανακαθορίζεται σε κάθε νέα ανάγνωση, διασφαλίζοντας την ιστορική επιβίωση του έργου μέσα από τη συνεχή του μεταμόρφωση

Η μορφική πραγματικότητα και η διαλεκτική της αξίας

Η μορφική υπόσταση του λογοτεχνικού έργου συνιστά μια αντικειμενική πραγματικότητα, η οποία εδράζεται στο πλέγμα των λέξεων, τις συντακτικές σχέσεις, τις αφηγηματικές δομές και τις ρυθμικές οργανώσεις. Αυτή η μορφή λειτουργεί ως το κανονιστικό πλαίσιο που οριοθετεί το εύρος των πιθανών αναγνώσεων. Ένα μυθιστόρημα δεν επιδέχεται την ανάγνωση ενός επιστημονικού εγχειριδίου, όπως ακριβώς η Μαντάμ Μποβαρί δεν μπορεί να συρρικνωθεί σε μια απλή ηθικοπλαστική διδαχή χωρίς να καταρρεύσει η ίδια η δομική της ακεραιότητα.

psichogios flaumbert bovary

Η αξία, εντούτοις, δεν θα πρέπει να συγχέεται με τη μορφή. Αντιθέτως, αναδύεται κατά τη συνάντηση του έργου με το υποκείμενο της ανάγνωσης, είτε αυτό είναι ένας μεμονωμένος αναγνώστης είτε μια κοινότητα, το οποίο διαθέτει τα απαραίτητα ερμηνευτικά κριτήρια και τις αισθητικές ευαισθησίες. Η αναγνώριση ενός έργου από έναν περιορισμένο κύκλο ειδικών δεν υποδηλώνει μια προϋπάρχουσα «οντολογική» αξία, αλλά επιβεβαιώνει πως η πρόσληψη αποτελεί την αναγκαία συνθήκη για την παραγωγή της. Στην περίπτωση που η αναγνωστική αυτή αλυσίδα διακοπεί για αιώνες, η αξία δεν παραμένει σε λανθάνουσα κατάσταση «περιμένοντας» την αποκάλυψή της. Θα συγκροτηθεί εκ νέου μόνον όταν επέλθει μια νέα συνάντηση με το κείμενο, υπό διαφορετικά ιστορικά και πολιτισμικά συμφραζόμενα.

Συνεπώς το κείμενο λειτουργεί ως το αντικειμενικό υπόστρωμα πάνω στο οποίο η πρόσληψη θα οικοδομήσει το αισθητικό γεγονός.

Μορφή και πρόσληψη συν-διαμορφώνουν, επομένως, την αισθητική εμπειρία σε μια σχέση δυναμικής αλληλεξάρτησης. Για παράδειγμα, η τεχνική του «ρεύματος της συνείδησης» στον Τζέιμς Τζόις ή η αποσπασματική δομή του Τ.Σ. Έλιοτ θεωρήθηκαν αρχικά ως μορφικές ασυνέπειες, για να αναγνωριστούν αργότερα ως δομικές καινοτομίες που παρήγαγαν μια νέα αισθητική αξία. Αντίστοιχα, έργα που αγνοήθηκαν στην εποχή τους, όπως αυτά του Χέρμαν Μέλβιλ ή του Φραντς Κάφκα, αποδεικνύουν ότι η μορφή παραμένει διαθέσιμη για νέες προσλήψεις, οι οποίες θα παράγουν αξία όταν συναντήσουν τον κατάλληλο ερμηνευτικό ορίζοντα.

Η αξία, λοιπόν, προκύπτει όταν η αντικειμενικότητα της μορφής και η ιστορικότητα της πρόσληψης συντρέχουν σε μια αμοιβαία διαδικασία αξιολόγησης

Συνεπώς το κείμενο λειτουργεί ως το αντικειμενικό υπόστρωμα πάνω στο οποίο η πρόσληψη θα οικοδομήσει το αισθητικό γεγονός. Αυτό που μια εποχή αναγνωρίζει ως κυρίαρχο (όπως η ειρωνεία ή η πολυφωνία), μπορεί σε μια άλλη να παραμένει αδιόρατο επειδή ο ερμηνευτικός ορίζοντας της περιόδου δεν διαθέτει ακόμη τις απαραίτητες «συχνότητες» για να το συλλάβει. Η αξία, λοιπόν, προκύπτει όταν η αντικειμενικότητα της μορφής και η ιστορικότητα της πρόσληψης συντρέχουν σε μια αμοιβαία διαδικασία αξιολόγησης, όπου το έργο προσφέρει το πλαίσιο και ο αναγνώστης την ενεργό νοηματοδότηση. Αυτή η διαλεκτική ισορροπία μάς επιτρέπει να αποφύγουμε τα άκρα, τόσο τον «απόλυτο οντολογισμό», που αντιμετωπίζει το έργο ως απολιθωμένο αντικείμενο που αγνοεί την ιστορία, όσο και τη θεσμική αυθαιρεσία, που τείνει να αγνοεί την αυτονομία του κειμένου. Ως αξία νοείται η ικανότητα της μορφικής δομής να ενεργοποιεί νέα αισθητικά συμβάντα στο πέρασμα του ιστορικού χρόνου.

Η πρόσληψη, η θεσμική εξουσία και η διαλεκτική της αξίας

Η πρόσληψη του λογοτεχνικού έργου συνιστά μια σύνθετη διαδικασία, η οποία εκτείνεται από την ατομική ανάγνωση έως τη θεσμική οργάνωση των αναγνωστικών κοινοτήτων, την εκδοτική κυκλοφορία και τη βράβευση. Οι θεσμοί επιτελούν έναν κανονιστικό ρόλο, καθορίζοντας ποια έργα θα καταστούν ορατά, ποια θα ενταχθούν στον κανόνα και ποια θα επανεκτιμηθούν. Ωστόσο, η θεσμική αναγνωρισιμότητα δεν ταυτίζεται αναγκαστικά με την αισθητική αξία. Ένα έργο μπορεί να απολαμβάνει ευρεία εμπορική επιτυχία ή θεσμικό κύρος, χωρίς απαραίτητα να διαθέτει εκείνες τις μορφικές ή αφηγηματικές ποιότητες που απαιτούνται για μια υψηλή αισθητική αποτίμηση.

Η πραγματικότητα, ωστόσο, καταδεικνύει ότι ενώ η θεσμική εξουσία ελέγχει τους μηχανισμούς της ορατότητας, η αξία συντίθεται οργανικά μέσα από μια πρόσληψη που αξιολογεί τη μορφική αρχιτεκτονική και τις σημασιολογικές της δυνατότητες με κριτήρια ιστορικά και πολιτισμικά συγκροτημένα.

Το φαινόμενο αυτό επιβεβαιώνεται από τη συχνή ανάδειξη έργων που στερούνται εσωτερικής συνοχής, τα οποία όμως βραβεύονται λόγω συγκυριακών τάσεων, δημοσίων σχέσεων ή ιδεολογικών δικτύων. Εάν η αξία ήταν μια αμιγώς εγγενής ιδιότητα, τέτοια έργα δεν θα μπορούσαν ποτέ να διεκδικήσουν θέση στην αξιολογική κλίμακα. Η πραγματικότητα, ωστόσο, καταδεικνύει ότι ενώ η θεσμική εξουσία ελέγχει τους μηχανισμούς της ορατότητας, η αξία συντίθεται οργανικά μέσα από μια πρόσληψη που αξιολογεί τη μορφική αρχιτεκτονική και τις σημασιολογικές της δυνατότητες με κριτήρια ιστορικά και πολιτισμικά συγκροτημένα.

Η αξία, επομένως, δεν προϋπάρχει ούτε απλώς «ενεργοποιείται».

Σε αυτό το πλαίσιο, η πρόσληψη δεν υπακούει σε στατικούς κανόνες, αλλά υπόκειται σε διαρκείς ιστορικές αναθεωρήσεις και συγκρούσεις. Ο Hans-Georg Gadamer υπογράμμισε τη σημασία της «σύντηξης των οριζόντων», υποστηρίζοντας ότι η κατανόηση γεννιέται στη συνάντηση του κειμενικού ορίζοντα με τον ορίζοντα του αναγνώστη. Η αξία, επομένως, δεν προϋπάρχει ούτε απλώς «ενεργοποιείται». Η αξία αναδύεται ως γεγονός μέσα σε αυτή την ιστορική συνάντηση, όπου διαφορετικά πολιτισμικά πλαίσια παράγουν διαφορετικές αξιακές αποτιμήσεις, χωρίς καμία εξ αυτών να διεκδικεί μια μεταφυσική προτεραιότητα.

Επιστημολογικές παρερμηνείες και θεσμικός ντετερμινισμός

Στο σημείο αυτό, ωστόσο, ελλοχεύουν συγκεκριμένες επιστημολογικές παρερμηνείες, καθώς η συζήτηση γύρω από την πρόσληψη κινδυνεύει συχνά -και εδώ έγκειται η παρερμηνεία- να διολισθήσει σε έναν άκαμπτο θεσμικό ντετερμινισμό. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η αξία τείνει να ταυτίζεται ισοπεδωτικά με την κοινωνική ορατότητα ή την ακαδημαϊκή επικύρωση, μετατρέποντας τα πορίσματα της θεωρίας της πρόσληψης από ερμηνευτική πρόταση σε ένα «παγιωμένο» επιστημονικό δόγμα. Αποφεύγοντας τη διολίσθηση σε ένα κλειστό σύστημα αξιωμάτων, η επικέντρωση στο πλέγμα των θεσμών δεν οφείλει να αναιρεί την ύπαρξη των μορφικών ιδιοτήτων του έργου, αλλά να μετατοπίζει την ανάλυση σε ένα διαφορετικό επίπεδο αναγνώρισης.

Αν η θέση του Fish οδηγηθεί στις λογικές της συνέπειες, το λογοτεχνικό έργο κινδυνεύει να απωλέσει κάθε ίχνος αυτονομίας.

Χαρακτηριστική αυτής της τάσης είναι η πρόσληψη της έννοιας της «ερμηνευτικής κοινότητας» του Stanley Fish. Παρότι ο μηχανισμός αυτός φωτίζει τον τρόπο με τον οποίο οι συλλογικές αντιλήψεις καθορίζουν τη θεσμική αναγνώριση, οφείλουμε να επισημάνουμε τον κίνδυνο ενός «κοινοτικού σολιψισμού». Αν η θέση του Fish οδηγηθεί στις λογικές της συνέπειες, το λογοτεχνικό έργο κινδυνεύει να απωλέσει κάθε ίχνος αυτονομίας. Η θεωρία του, ενώ προστατεύει από τον αυθαίρετο υποκειμενισμό, τείνει να υποκαταστήσει την οντολογία του έργου με την απόλυτη εξουσία της κοινότητας, καθιστώντας το κείμενο ένα κενό δοχείο που γεμίζει μόνο με θεσμικές συμβάσεις.

fish is there a text in this class

Σε αυτό το πλαίσιο, η γκανταμεριανή «σύντηξη των οριζόντων» συχνά παρερμηνεύεται ως μια άδεια νομιμοποίηση για την αυθαίρετη κατασκευή της αξίας από το παρόν. Μια τέτοια ανάγνωση, ωστόσο, παραβλέπει ότι η ερμηνευτική διαδικασία εκκινεί από τη σημασιολογική συνοχή του ίδιου του έργου, η οποία «θέτει ένα ερώτημα» στον αναγνώστη. Ο «ορίζοντας του κειμένου» συνιστά μια επίμονη ετερότητα που ανθίσταται στις υποκειμενικές επιθυμίες, αναγκάζοντας τον αναγνώστη σε μια ριζική επανεξέταση των προκαταλήψεών του. Χωρίς τη διαμεσολάβηση της μορφής και την αποδοχή αυτής της ετερότητας, η σύντηξη ακυρώνεται, διολισθαίνοντας σε μια απλή προβολή του «εγώ» πάνω στο κείμενο. Η αισθητική πράξη, επομένως, δεν συνιστά την εφεύρεση του έργου από τον αναγνώστη, αλλά τη συγκρότηση του νοήματος μέσα από τη δυναμική αλληλεπίδραση του κειμενικού ορίζοντα με την ιστορικότητα της πρόσληψης.

stanley fish

Η θεωρία του Fish, ενώ προστατεύει από τον αυθαίρετο υποκειμενισμό, τείνει να υποκαταστήσει την οντολογία του έργου με την απόλυτη εξουσία της κοινότητας

Μέσα από αυτή την οπτική, γίνεται σαφές ότι η θεσμική ορατότητα και η αισθητική αξία, αν και συχνά συγχέονται, δεν ταυτίζονται. Η αξία δεν είναι μια «κρυμμένη ουσία» που περιμένει την ανακάλυψή της, αλλά ούτε και ένα κενό σχήμα που γεμίζει αυθαίρετα από την κοινωνική προβολή. Αντιθέτως, λειτουργεί ως ένα ζωντανό πλέγμα: η μορφή θέτει τους όρους και η πρόσληψη τους πραγματώνει. Αν αποκόψουμε τη μορφή, καταλήγουμε σε έναν θεσμικό ντετερμινισμό· αν αγνοήσουμε την πρόσληψη, διολισθαίνουμε σε έναν στείρο οντολογισμό. Στη συνθετική κατανόηση, το λογοτεχνικό γεγονός προβάλλει ως μια αδιάσπαστη ενότητα, πέρα από κάθε απόπειρα αποσπασματικής ανάλυσης.

Κριτική, πρωτοπορία και η ιστορική μεταβολή της αξίας

Πέρα από το θεωρητικό επίπεδο, η διάκριση των μοντέλων αξίας -εγγενών και προσληπτικών- καθορίζει οργανικά τις κατευθύνσεις της κριτικής πράξης και της δημιουργικής διαδικασίας. Εάν η αξία εκληφθεί ως εγγενής, τότε το έργο του κριτικού περιορίζεται σε μια αμιγώς «αποκαλυπτική» λειτουργία, αφού καλείται απλώς να φέρει στο φως ποιότητες που υποτίθεται ότι ενυπάρχουν αμετάβλητες στο κείμενο. Στον αντίποδα, εάν η αξία θεωρηθεί αποκλειστικό παράγωγο της πρόσληψης, η κριτική κινδυνεύει να μετατραπεί σε έναν αυθαίρετο συν-παραγωγό, στερούμενο οποιουδήποτε αντικειμενικού σημείου αναφοράς.

Ένα έργο μπορεί να εισάγει μορφικές καινοτομίες που υπερβαίνουν τον ορίζοντα προσδοκιών της εποχής του.

Η διαλεκτική, συνθετική προσέγγιση απορρίπτει και τα δύο αυτά άκρα. Μορφή και πρόσληψη συν-διαμορφώνουν την αισθητική εμπειρία σε μια σχέση αμοιβαίας συγκρότησης. Η μορφή δεν αναμένει παθητικά την «πραγμάτωσή» της, ούτε όμως η πρόσληψη ενεργεί εν κενώ. Ένα έργο μπορεί να εισάγει μορφικές καινοτομίες που υπερβαίνουν τον ορίζοντα προσδοκιών της εποχής του. Η αξία που θα παραχθεί τελικά συναρτάται άμεσα με τον τρόπο που οι αναγνώστες θα αναμετρηθούν με αυτές τις καινοτομίες μέσα σε διαφορετικά ιστορικά και πολιτισμικά περιβάλλοντα.

Στο ελληνικό λογοτεχνικό πεδίο, χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της δυναμικής αποτελεί η περίπτωση του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και του Γιάννη Σκαρίμπα. Τα έργα τους, που συχνά προσλήφθηκαν αρχικά μέσα από περιοριστικά ερμηνευτικά σχήματα, είτε ως παραδοσιακή ηθογραφία στην περίπτωση του πρώτου, είτε ως ιδιόρρυθμος γλωσσικός αναρχισμός στην περίπτωση του δεύτερου, χρειάστηκε να συναντήσουν έναν νέο ερμηνευτικό ορίζοντα για να πραγματωθεί η πλήρης αισθητική τους αξία. Η «αντίσταση» της γραφής τους λειτούργησε ως μια μορφική πρόκληση που υπερέβαινε την απλή έννοια της ποιοτικής ανεπάρκειας. Αναζητώντας τις κατάλληλες «συχνότητες» πρόσληψης σε μεταγενέστερες γενιές, η αρχική αυτή «δυστροπία» μετουσιώθηκε τελικά στη γενεσιουργό αιτία μιας νέας και βαθύτερης αισθητικής αξίας.

Γίνεται, λοιπόν, σαφές ότι η ιστορική μεταβολή των αξιολογικών κρίσεων δεν μαρτυρεί θεωρητική ασυνέπεια, αλλά αναδεικνύει την ίδια τη φύση της αξίας ως ένα γεγονός σε διαρκές γίγνεσθαι. Κάθε αναγνωστική στιγμή λειτουργεί ως μια νέα «συμβολή», μετατρέποντας την ιδιότητα του αριστουργήματος από στατική βεβαιότητα σε μια δυναμική κατάσταση, πάντα ανοιχτή σε μελλοντικές επανεκτιμήσεις.

Η «αντίσταση» του κειμένου 

Παράλληλα, η διαλεκτική αυτή οπτική υπενθυμίζει ότι η μορφική πολυπλοκότητα ή η «αντίσταση» του κειμένου δεν διασφαλίζουν από μόνες τους την αισθητική υπεροχή. Με τον όρο «αντίσταση», δηλώνεται η άρνηση του κειμένου να υποταχθεί πλήρως στις κυρίαρχες αναγνωστικές προσδοκίες μιας εποχής. Ένα έργο που «ανθίσταται» δεν είναι απαραίτητα ακατάληπτο, αλλά απαιτεί από τον αναγνώστη να αναθεωρήσει τα ερμηνευτικά του εργαλεία για να το προσλάβει. Η αξία αναδύεται μόνον όταν το αναγνωστικό κοινό, εξοπλισμένο με τα κατάλληλα ερμηνευτικά εργαλεία και την ανάλογη ευαισθησία, έρχεται σε ουσιαστική τριβή με τη μορφή. Εδώ ακριβώς θεμελιώνεται και η έννοια της πρωτοπορίας. Οι μορφικές καινοτομίες διανοίγουν πεδία για νέες αξιακές προσλήψεις, όμως η τελική τους επικύρωση παραμένει πάντοτε δέσμια της ιστορικής συγκυρίας.

Μέσα από αυτή την οπτική, η έννοια της πρωτοπορίας και η διαρκής ιστορική μεταβολή των κρίσεων δεν μαρτυρούν μια αστάθεια κριτηρίων, αλλά υπογραμμίζουν ότι η αξία είναι ένα συνθετικό γεγονός.

Η κριτική πράξη δεν συνιστά μια στατική μέτρηση ούτε την απλή αποκάλυψη μιας προϋπάρχουσας και ακίνητης ουσίας. Ταυτόχρονα, όμως, δεν αποτελεί μια αυθαίρετη κατασκευή που πλάθει αξίες εκ του μηδενός. Αντιθέτως, λειτουργεί ως ο δυναμικός διαμεσολαβητής σε μια συνεχή διαλεκτική διαδικασία, όπου η αντικειμενικότητα της μορφής και η υποκειμενικότητα της πρόσληψης αλληλοπροσδιορίζονται και συν-διαμορφώνονται. Μέσα από αυτή την οπτική, η έννοια της πρωτοπορίας και η διαρκής ιστορική μεταβολή των κρίσεων δεν μαρτυρούν μια αστάθεια κριτηρίων, αλλά υπογραμμίζουν ότι η αξία είναι ένα συνθετικό γεγονός. Πρόκειται για μια ζωντανή οντότητα που υφίσταται, εξελίσσεται και δικαιώνεται αποκλειστικά στη δραστική συνάντηση του έργου με το ιστορικό παρόν των αναγνωστών του, μετατρέποντας την ανάγνωση από παθητική κατανάλωση σε μια πράξη αισθητικής δημιουργίας.

Συμπέρασμα: Η διαδικασία της αισθητικής πραγμάτωσης

Η αξία ενός λογοτεχνικού έργου δεν συνιστά ούτε μια αυθύπαρκτη ουσία, εγκλωβισμένη στο κείμενο, ούτε ένα αυθαίρετο παράγωγο των θεσμικών μηχανισμών. Αντιθέτως, αποτελεί ένα γεγονός συναπαρτισμού που συγκροτείται εντός της διαλεκτικής σχέσης μεταξύ μορφής και πρόσληψης. Η μορφή του έργου, η αφηγηματική του αρχιτεκτονική, η γλωσσική του πυκνότητα και η δομική του πολυφωνία, οριοθετεί το πλαίσιο εντός του οποίου οι διαφορετικές αναγνώσεις παράγουν νόημα, χωρίς όμως η ίδια να εμπεριέχει προκατασκευασμένες ή «ενεργοποιήσιμες» ιδιότητες ανεξάρτητα από το υποκείμενο. Η πρόσληψη, από την πλευρά της, είναι εκείνη που παράγει την αξία μέσω της ερμηνευτικής αναμέτρησης με τη μορφή, πάντα υπό συγκεκριμένες ιστορικές και πολιτισμικές συντεταγμένες.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κριτική πράξη παύει να θεωρείται μια απλή διαδικασία αποκάλυψης ή επιβολής και αναδεικνύεται σε έναν ενεργό συμμέτοχο στη διαμόρφωση της αξίας

Η ιστορική μεταβολή των αξιολογικών κρίσεων δεν μαρτυρεί μια δομική αδυναμία του έργου ούτε μια υποκειμενική αυθαιρεσία των αναγνωστών. Αναδεικνύει, αντιθέτως, τη δυναμική της διαδραστικής διαδικασίας. Έργα που παρέμειναν στο περιθώριο σε μια εποχή μπορούν να αναδυθούν ως πρωτοποριακά σε μια άλλη, ενώ η θεσμική αναγνώριση ή η εμπορική επιτυχία δεν διασφαλίζουν αυτομάτως την αισθητική ποιότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, η κριτική πράξη παύει να θεωρείται μια απλή διαδικασία αποκάλυψης ή επιβολής και αναδεικνύεται σε έναν ενεργό συμμέτοχο στη διαμόρφωση της αξίας, σε μια διαρκή αλληλεπίδραση με τη μορφή και τις ιστορικά συγκροτημένες προσλήψεις

Η συνθετική φύση της αξίας λειτουργεί ως αφετηρία νέων ερωτημάτων, τροφοδοτώντας αδιάλειπτα τον σύγχρονο κριτικό στοχασμό. Αν η αξία γεννιέται στη συνάντηση, τότε ο κριτικός δεν είναι πλέον ο δικαστής μιας στατικής ουσίας, αλλά ο διαμεσολαβητής μιας ζωντανής εξέλιξης. Η προσέγγιση αυτή μας αναγκάζει να αναρωτηθούμε ποιες μορφικές ποιότητες των σημερινών έργων παραμένουν αδιόρατες επειδή ο δικός μας ορίζοντας είναι ακόμη περιορισμένος; Η αξία του έργου ταυτίζεται με τη δυναμική συνάντηση της αναγνωστικής εμπειρίας και της γλωσσικής αρχιτεκτονικής, μια πράξη που καθιστά το κείμενο διαρκώς επίκαιρο.

* Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ σπούδασε Γερμανική Γλώσσα και Φιλολογία στο ΕΚΠΑ. To 2021 δημιουργήθηκαν υπό την αιγίδα του οι εκδόσεις Περικείμενο Βιβλία. Έχει εκδώσει τις συλλογές πεζογραφίας Είδωλα (2021) και Επικράτειες (2024).

Βιβλιογραφία

Χρονάκη, Ά. (2015). «Βασικές θεωρητικές αρχές της αναγνωστικής ανταπόκρισης». Επιστήμες Αγωγής, τχ. 2, σελ. 127-139
Γκίρμπας, Α. (2016). «Σύντηξη των Οριζόντων και Μία Ορθή Απάντηση: Ο H.-G. Gadamer και ο R. Dworkin για την αλήθεια και την αντικειμενικότητα στην ερμηνεία». ΕΚΠΑ, Π.Μ.Σ. Ιστορίας και Θεωρίας του Δικαίου, Αθήνα, σελ. 58 και 334

Θεωρητικές Αναφορές (Secondary Sources/Selected Bibliography)

Adorno, T. W. (2000). Αισθητική Θεωρία. Αθήνα: Αλεξάνδρεια.
Adorno, T. W. (1997). Aesthetic Theory. (Trans. R. Hullot-Kentor). Minneapolis: University of Minnesota Press.
Fish, S. (1980). Is There a Text in This Class? Cambridge, MA: Harvard University Press.
Gadamer, H.-G. (1960). Truth and Method. New York: Continuum.
Iser, W. (1978). The Act of Reading. Baltimore: Johns Hopkins University Press.
Jauss, H. R. (1982). Toward an Aesthetic of Reception. Minneapolis: University of Minnesota Press.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λογοτεχνικά βραβεία: Από την επικύρωση του οικείου στην τόλμη της κρίσης

Λογοτεχνικά βραβεία: Από την επικύρωση του οικείου στην τόλμη της κρίσης

Ποιος είναι ο σκοπός και ποια η σημασία ενός λογοτεχνικού βραβείου; Ποια είναι τα διεθνή πρότυπα θεσμών βράβευσης και ποια η ελληνική πραγματικότητα; Θα μπορούσαν οι «ριψοκίνδυνες επιλογές» και η θεσμική τόλμη να οδηγήσουν σε αλλαγές προς το καλύτερο; Κάποιες σκέψεις.

Γράφει...

«Ο Ιωσήφ ήρθε μετά» της Φωτεινής Τσαλίκογλου – Μετάπλαση μιας τραγικής οικογενειακής ιστορίας σε μυθοπλασία

«Ο Ιωσήφ ήρθε μετά» της Φωτεινής Τσαλίκογλου – Μετάπλαση μιας τραγικής οικογενειακής ιστορίας σε μυθοπλασία

Η Ρέα Γαλανάκη καταθέτει τη δική της ματιά στο μυθιστόρημα της Φωτεινής Τσαλίκογλου «Ο Ιωσήφ ήρθε μετά» (εκδ. Καστανιώτη). Κεντρική εικόνα: Η Φωτεινή Τσαλίκογλου παρακολουθεί τη Ρέα Γαλανάκη να μιλά για το βιβλίο της στην εκδήλωση που διοργανώθηκε στο βιλβιοπωλείο Ιανός. Ανάμεσά τους, η δημοσιογράφος Εριφύλη Μαρωνίτ...

Ο ρόλος των λαϊκών βιβλιοθηκών στην προώθηση της ανάγνωσης – Σκέψεις με αφορμή τα στοιχεία του ΟΣΔΕΛ για τον δανεισμό βιβλίων

Ο ρόλος των λαϊκών βιβλιοθηκών στην προώθηση της ανάγνωσης – Σκέψεις με αφορμή τα στοιχεία του ΟΣΔΕΛ για τον δανεισμό βιβλίων

Με αφορμή τα πρόσφατα στοιχεία του ΟΣΔΕΛ για τον δανεισμό βιβλίων, κάποιες σκέψεις για τον ρόλο των λαϊκών βιβλιοθηκών στην προώθηση της ανάγνωσης και τους άξονες στους οποίους πρέπει να κινηθεί η συζήτηση για τη φιλαναγνωσία. Εικόνα: Εκδήλωση στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κόνιτσας.

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Αντίο κι ευχαριστώ» – Το βιβλιοπωλείο Λεξικοπωλείο στο Παγκράτι ανακοίνωσε το κλείσιμό του

«Αντίο κι ευχαριστώ» – Το βιβλιοπωλείο Λεξικοπωλείο στο Παγκράτι ανακοίνωσε το κλείσιμό του

Με μια σύντομη ανακοίνωση, το βιβλιοπωλείο «Λεξικοπωλείο» στο Παγκράτι ενημερώνει ότι «κλείνει τις πόρτες του» έπειτα από 14 χρόνια λειτουργίας. 

Επιμέλεια: Book Press

Το κλείσιμο του βιβλιοπωλείου ...

Περιήγηση στον αιώνα της Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ μέσα από τις αφηγήσεις της ζωής της σε τέσσερα βιβλία

Περιήγηση στον αιώνα της Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ μέσα από τις αφηγήσεις της ζωής της σε τέσσερα βιβλία

Η σπουδαία βυζαντινολόγος Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ [1926-2026] πέθανε σε ηλικία 99 ετών. Θυμόμαστε την πλούσια ζωή και το σημαντικό έργο της μέσα από τέσσερα βιβλία με συνομιλίες και αφηγήσεις της. 

Επιμέλεια: Book Press

...
«Από την εξέγερση στην αφήγηση της εμπειρίας»: Εκδήλωση για την ιστορική κατάληψη της Νομικής

«Από την εξέγερση στην αφήγηση της εμπειρίας»: Εκδήλωση για την ιστορική κατάληψη της Νομικής

Με αφορμή τη συμπλήρωση 53 χρόνων από την ιστορική κατάληψη της Νομικής του 1973, την Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2026, στις 17:30, διοργανώνεται εκδήλωση με θέμα «Από την εξέγερση στην αφήγηση της εμπειρίας: Μαρτυρίες και λογοτεχνικές αναπαραστάσεις».

Επιμέλεια: Book Press ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Απροστάτευτοι» του Μιχάλη Καστρινού (προδημοσίευση)

«Απροστάτευτοι» του Μιχάλη Καστρινού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Μιχάλη Καστρινού «Απροστάτευτοι», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 24 Φεβρουαρίου από τις εκδόσεις Μετρονόμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ήξερε πια ότι σε λίγο θα ’ρχόταν το τέλος· ήταν από αυτές τις...

«Κόκκινο φαράγγι» του Γιάννη Νικολούδη (προδημοσίευση)

«Κόκκινο φαράγγι» του Γιάννη Νικολούδη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Γιάννη Νικολούδη «Κόκκινο φαράγγι», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 26 Φεβρουαρίου από τις εκδόσεις Πατάκη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

1 ...

«Στο όνομα της ελευθερίας» του Ενές Καντέρ Φρίντομ (προδημοσίευση)

«Στο όνομα της ελευθερίας» του Ενές Καντέρ Φρίντομ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από την εισαγωγή του βιβλίου του Ενές Καντέρ Φρίντομ [Enes Kanter Freedom], «Στο όνομα της Ελευθερίας – Ο αγώνας ενός πολιτικού αντιφρονούντα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο NBA και σε ολόκληρο τον κόσμο», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Παπαζήση.

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ερωτική ποίηση που γράφεται τώρα: 50 νέα ποιήματα (Β' μέρος)

Ερωτική ποίηση που γράφεται τώρα: 50 νέα ποιήματα (Β' μέρος)

Ερωτικά ποιήματα πενήντα ποιητών και ποιητριών από όλες τις γενιές, αδημοσίευτα έως τώρα, συγκεντρώνονται σε ένα μεγάλο αφιέρωμα στη σύγχρονη ποίηση. Αυτό είναι το Β' μέρος του αφιερώματος στην ερωτική ποίηση που γράφεται τώρα.

Επιμέλεια – συντονισμός αφιερώματος: Αλέξιος Μάινας

...

Ερωτική ποίηση που γράφεται τώρα: 50 νέα ποιήματα (Α' μέρος)

Ερωτική ποίηση που γράφεται τώρα: 50 νέα ποιήματα (Α' μέρος)

Ερωτικά ποιήματα πενήντα ποιητών και ποιητριών από όλες τις γενιές, αδημοσίευτα έως τώρα, συγκεντρώνονται σε ένα μεγάλο αφιέρωμα στη σύγχρονη ποίηση. Αυτό είναι το Α' μέρος του αφιερώματος στην ερωτική ποίηση που γράφεται τώρα. 

Επιμέλεια – συντονισμός αφιερώματος: Αλέξιος Μάινας ...

Διαβάζοντας για το σινεμά: Οκτώ πρόσφατα βιβλία

Διαβάζοντας για το σινεμά: Οκτώ πρόσφατα βιβλία

Συλλογικοί τόμοι, μονογραφίες, μελέτες και ανθολογίες: οκτώ βιβλία για το σινεμά που ξεχωρίσαμε από τα βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Εικόνα: Ο Ντέβιντ Λιντς και η Ναόμι Γουότς στα γυρίσματα του «Mulholland Drive».

Γράφει η Φανή Χατζή

Μπορεί τα κινη...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΦΑΚΕΛΟΙ