Ishiguro kentriki

Σε συνέντευξή του στον Guardian, ο βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας Kazuo Ishiguro μίλησε για το τελευταίο μυθιστόρημά του με τίτλο «Η Κλάρα και ο ήλιος», το οποίο κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ψυχογιός, σε μετάφραση Αργυρώς Μαντόγλου.

Επιμέλεια: Book Press

Η Κλάρα και ο ήλιος, το πρόσφατο μυθιστόρημα του Ισιγκούρο, αφηγείται την ιστορία της Κλάρας, ενός παρατηρητικού ανδροειδούς που περιμένει υπομονετικά στη βιτρίνα ενός καταστήματος, μέχρι να την αγοράσει κάποια οικογένεια. Η Κλάρα είναι μία Τεχνητή Φίλη· σκοπός της είναι να κρατάει συντροφιά σε μικρά παιδιά.

Ο Ισιγκούρο εξήγησε πως αρχικά σκεφτόταν να γράψει την ιστορία ως παιδικό παραμύθι:

«Είχα σκαρφιστεί αυτή τη γλυκιά ιστορία. Αρχικά, θεώρησα ότι έπρεπε να κυκλοφορήσει ως εικονογραφημένο παιδικό παραμύθι. Το έδωσα στην κόρη μου, τη Ναόμι. Αφού το διάβασε, μου είπε χωρίς να αστειεύεται: “Δεν πρέπει να το διαβάσουν μικρά παιδιά, θα τους δημιουργήσεις τραύματα”. Έτσι αποφάσισα να γράψω το βιβλίο για ενήλικες».

Ορισμένα από τα κεντρικά θέματα του βιβλίου θυμίζουν τους προβληματισμούς που έθετε το Μην μ’ αφήσεις ποτέ, το μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας του Ισιγκούρο στο οποίο πρωταγωνιστούν τρεις έφηβοι κλώνοι, που ανατρέφονται προκειμένου να γίνουν δωρητές οργάνων. Οι κλώνοι της δυστοπίας του Ισιγκούρο δωρίζουν όλα τα όργανά τους μόλις φτάσουν στην ηλικία των τριάντα και χάνουν τη ζωή τους. «Αυτό το σενάριο δεν απέχει πολύ από την ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη, όλοι μας θα αρρωστήσουμε και θα πεθάνουμε κάποια στιγμή», λέει ο Ισιγκούρο.

Και τα δύο μυθιστορήματα παρουσιάζουν την πεποίθηση ότι η ζωή αποκτά νόημα χάρη στην αληθινή αγάπη, ότι ο θάνατος μπορεί να νικηθεί χάρη στην αγάπη. Κατά τον Ισιγκούρο, αυτή η ελπίδα «είναι το συναίσθημα που καθορίζει την ανθρώπινη φύση. Ίσως, ταυτόχρονα, να είναι και το συναίσθημα που μας κάνει κάπως αφελείς. Ίσως εντέλει να πρόκειται για μια μελοδραματική χαζομάρα. Όμως χαρίζει δύναμη στους ανθρώπους, και αυτό έχει σημασία».

Το μυθιστόρημα Η Κλάρα και ο ήλιος θίγει θέματα που αφορούν στην τεχνητή νοημοσύνη και στη χρήση της από τους ανθρώπους.kazuo ishiguro clara and the sun

«Όλα αυτά που περιγράφω στο μυθιστόρημά μου δεν είναι μια απλή φαντασίωση. Απλώς δεν έχουμε ξυπνήσει ακόμα, δεν έχουμε ανακαλύψει όλες τις δυνατότητες της τεχνολογίας που χειριζόμαστε. Στην εποχή των μαζικών δεδομένων, θα μπορούμε να ξαναφτιάξουμε τον χαρακτήρα κάποιου, ώστε μετά τον θάνατό του να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει, να αποφασίζει τι θα ήθελε να παραγγείλει από το διαδίκτυο, σε ποια συναυλία θα ήθελε να πάει και τι θα συζητούσε τρώγοντας πρωινό και διαβάζοντας εφημερίδα».

Για πρώτη φορά, ο Ισιγκούρο ανησυχεί για το μέλλον, όχι μόνο για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, αλλά και για τις επιπτώσεις που θα επιφέρει η εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης, της γονιδιακής τροποποίησης, των μαζικών δεδομένων.

«Η ίδια η φύση του καπιταλισμού αλλάζει. Ανησυχώ ότι στο μέλλον μπορεί να μην υπάρχουν πλέον η ισότητα και η δημοκρατία».

Τέλος, ο Ισιγκούρο μίλησε και για το βραβείο Νόμπελ, με το οποίο τιμήθηκε το 2017:

«Είναι το αντίθετο από το βραβείο Μπούκερ, όπου πρώτα δημοσιεύεται μια μακρά λίστα κι έπειτα μια βραχεία λίστα. Ακούς την καταιγίδα καθώς πλησιάζει προς το μέρος σου, δεν είναι τόσο ξαφνικό. Με το Νόμπελ, ο κεραυνός σε χτυπά ξαφνικά και απότομα – μπουμ!

»Όταν έμαθα για τη βράβευσή μου, τηλεφώνησα στη μητέρα μου και της το είπα. Παραδόξως, δεν έμεινε έκπληκτη. Μου είπε πως ήξερε ότι θα κέρδιζα αργά ή γρήγορα. Χάρη στη μητέρα μου αποφάσισα πως ήθελα να γίνω συγγραφέας».

Η Κλάρα και ο ήλιος, το πρώτο έργο του Ισιγκούρο έπειτα από τη βράβευσή του με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, είναι αφιερωμένο στη μητέρα του, η οποία έφυγε από τη ζωή δύο χρόνια πριν από την κυκλοφορία του βιβλίου.

politeia link more

Ακολουθήστε την boopress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σεμπάστιαν Φοκς: «Ανέκαθεν μου άρεσαν τα μυθιστορήματα που έχουν ένα μεγάλο θέμα»

Σεμπάστιαν Φοκς: «Ανέκαθεν μου άρεσαν τα μυθιστορήματα που έχουν ένα μεγάλο θέμα»

Σε συνέντευξή του στο INews, ο συγγραφέας Σεμπάστιαν Φοκς (Sebastian Faulks) μίλησε για το μυθιστόρημά του με τίτλο «Λευκές φωτιές». Το βιβλίο κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος, σε μετάφραση Αντώνη Καλοκύρη.

Επιμέλεια: Book Press

...
Χαν Γκανγκ: «Συχνά, η δύναμη του λόγου δεν αρκεί για να νικήσουμε το σκοτάδι»

Χαν Γκανγκ: «Συχνά, η δύναμη του λόγου δεν αρκεί για να νικήσουμε το σκοτάδι»

Η Κορεάτισσα πεζογράφος Han Kang μίλησε στο Korean Literature Now για το μυθιστόρημά της «Μάθημα ελληνικών». Το βιβλίο κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Καστανιώτη, σε μετάφραση Αμαλίας Τζιώτη.

Επιμέλεια: Book Press

Στη...

Έτγκαρ Κέρετ: «Πλέον, ηγέτες μας είναι άνθρωποι που θα μπορούσαν να έχουν κερδίσει σε ριάλιτι»

Έτγκαρ Κέρετ: «Πλέον, ηγέτες μας είναι άνθρωποι που θα μπορούσαν να έχουν κερδίσει σε ριάλιτι»

Ο Ισραηλινός διηγηματογράφος Έτγκαρ Κέρετ (Etgar Keret) μίλησε στον Guardian για την πρόσφατη συλλογή διηγημάτων του με τίτλο «Αναποδιά στην άκρη του γαλαξία». Το βιβλίο κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Καστανιώτη, σε μετάφραση Χρυσούλας Παπαδοπούλου.

Επιμέλεια: B...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τέσπα (διήγημα)

Τέσπα (διήγημα)

Δεν θα πάρουμε το οικογενειακό σήμερα. Ασ’ το μωρέ. Να χαρούμε λίγο το καινούργιο. Πότε θα το χαρούμε αν όχι τώρα το καλοκαίρι που πάμε και κάπου μαζί. Έστω θάλασσα. Εντάξει, σκόνη, άμμος, αλμύρα, θα μου πεις, τα τρώει τα καθίσματα η αλμύρα. Το χρώμα να δεις τι του κάνει. Αλλά, τέσπα.

Της Κατερίνας Γ...

«Το Ρίφι» του Μηνά Βιντιάδη

«Το Ρίφι» του Μηνά Βιντιάδη

Για το μυθιστόρημα «Το Ρίφι» του Μηνά Βιντιάδη (εκδ. Ελληνικά Γράμματα)

Της Κατερίνας Σιδέρη

Στο βιβλίο του δημοσιογράφου και συγγραφέα Μηνά Βιντιάδη θα συναντήσουμε στίχους από τραγούδια, μαντινάδες, παροιμίες και γνωμικά,...

«Το να είσαι γυναίκα» της Μέλι Κίγιακ (κριτική)

«Το να είσαι γυναίκα» της Μέλι Κίγιακ (κριτική)

Για το αφήγημα της Μέλι Κίγιακ (Mely Kiyak) «Το να είσαι γυναίκα» (μτφρ. Απόστολος Στραγαλινός, εκδ. Κριτική). Κεντρική εικόνα ©  David de las Heras.

Της Χριστίνας Μουκούλη

Τι είναι αυτό που καθορίζει τη ζωή και τις επιλογές ενός ανθρώπο...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Άλμπατρος» της Αν Κλιβς (προδημοσίευση)

«Άλμπατρος» της Αν Κλιβς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ann Cleeves «Άλμπατρος» (μτφρ. Παλμύρα Ισμυρίδου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 4 Ιουλίου από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Κεφάλαιο 3

...
«Το μόνο της ζωής τους ταξίδι» του Ηλία Μαγκλίνη (προδημοσίευση)

«Το μόνο της ζωής τους ταξίδι» του Ηλία Μαγκλίνη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αυτοβιογραφικό αφήγημα του Ηλία Μαγκλίνη «Το μόνο της ζωής τους ταξίδι – Μικρά Ασία. Οδοιπορικό σε πόλεμο και σε ειρήνη», που θα κυκλοφορήσει στις 23 Ιουνίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Άκουσέ με.

Σε όλη μας τη ...

«Το φυλαχτό» των Στίβεν Κινγκ & Πίτερ Στράουµπ (προδημοσίευση)

«Το φυλαχτό» των Στίβεν Κινγκ & Πίτερ Στράουµπ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα των Stephen King & Peter Straub «Το φυλαχτό» (μτφρ. Μιχάλης Μακρόπουλος), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 8 Ιουνίου από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

2

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

10 σημαντικά βιβλία για άντρες, γραμμένα από γυναίκες

10 σημαντικά βιβλία για άντρες, γραμμένα από γυναίκες

Μια λίστα με 10 σημαντικά μυθιστορήματα γραμμένα από γυναίκες συγγραφείς στα αγγλικά δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Women’s Prize for Fiction. Τα δέκα βιβλία αναδείχθηκαν μέσω ψηφοφορίας στην οποία συμμετείχαν 20.000 αναγνώστες. Και τα 10 έχουν μεταφραστεί στη γλώσσα μας. Στη φωτογραφία, η Μέρι Σέλεϊ.

...
40 καλά λογοτεχνικά βιβλία για το καλοκαίρι (και για κάθε εποχή)

40 καλά λογοτεχνικά βιβλία για το καλοκαίρι (και για κάθε εποχή)

Σαράντα λογοτεχνικά βιβλία, ελληνικά και μεταφρασμένα, επιλέξαμε για τους αναγνώστες της bookpress.gr από τα πολλά καλά βιβλία που έφτασαν στα χέρια μας τους προηγούμενους μήνες. Δείτε τα και διαλέξτε το δικό σας αγαπημένο βιβλίο του καλοκαιριού.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός, Κ.Β. Κατσουλάρης...

10 πρόσφατα βιβλία που μας κάνουν σοφότερους (ή και καλύτερους)

10 πρόσφατα βιβλία που μας κάνουν σοφότερους (ή και καλύτερους)

Από τα πολλλά καλά βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα, σας προτείνω δέκα, επιλεγμένα από τα μη μυθοπλαστικά βιβλία. Δοκίμια, έρευνες, μελέτες, όλα τους διαβαστερά και εξαιρετικά ενδιαφέροντα. Δέκα βιβλία, δέκα ευκαιρίες να γίνουμε σοφότεροι και, γιατί όχι, καλύτεροι άνθρωποι.

Του Κ.Β. Κατσουλάρη ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

25 Ιουλίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

40 καλά λογοτεχνικά βιβλία για το καλοκαίρι (και για κάθε εποχή)

Σαράντα λογοτεχνικά βιβλία, ελληνικά και μεταφρασμένα, επιλέξαμε για τους αναγνώστες της bookpress.gr από τα πολλά καλά βιβλία που έφτασαν στα χέρια μας τους προηγούμεν

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

14 Σεπτεμβρίου 2021 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τα βιβλία του χειμώνα: Τι θα διαβάσουμε τους μήνες που έρχονται (ανανεωμένο)

Επιλογές βιβλίων από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών και δοκιμίων από 34 εκδοτικούς οίκους. Επιμέλεια: Κώστας Αγορα

ΦΑΚΕΛΟΙ