kyriakides 728

Για τη συλλογή διηγημάτων του Αχιλλέα Κυριακίδη «Το κερί του Καρτέσιου» (εκδ. Πατάκη).

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Ο Αχιλλέας Κυριακίδης υπήρξε Μπορχικός πριν καν εισέλθει στον θαυμαστό λαβύρινθο του Χόρχε Λουίς Μπόρχες. Μπορεί να θεωρηθεί ποιητής δίχως να έχει γράψει -επισήμως- έστω κι έναν στίχο. Μαζί με τον Γιάννη Ευσταθιάδη είναι ένας κατεξοχήν μουσικός συγγραφέας (sic), καίτοι δεν είναι σε θέση να εμφανίσει τη βιρτουοζιτέ του με τη βοήθεια κάπου μουσικού οργάνου.

Γλύπτης αναμφίβολα είναι, διότι με το σχήμα των λέξεων, που στα κείμενά του μοιάζουν άλλοτε με ερωτικά ειδώλια, άλλοτε με κτερίσματα μιας ζωής που ολοένα φθίνει και απέρχεται κι άλλοτε με τραγικές αναπαραστάσεις μια ατελεύτητης χαράς, μορφοποιεί τον λόγο κι άλλοτε «παραλογίζεται» για να τον βρει.

Ζωγράφος ενός ιδιοσυγκρασιακού απέριττου δεν γίνεται να μην είναι. Από βιβλίο σε βιβλίο, η αφαίρεση που επιδιώκει δεν είναι υποταγμένη σε μια στενόκαρδη τεχνική, αλλά σε μια ανάγκη να ειπωθούν τα λιγότερα και να εννοηθούν τα περισσότερα.

patakis kartesios achilleas kyriakides

Η σιωπή

Το δικό του «σιγάν» μοιάζει με τις απρόσωπες μορφές της ύστερης εποχής του Μόραλη. Περιγράμματα που μέσα τους κυκλοφορεί ζωή αταλάντευτη, σφύζουσα ακόμη και στις ρωγμές της, παλλόμενη στις πιο ευφραντικές κορυφές της.
Κατά ένα παράξενο τρόπο, ίσως ακόμη και για τον ίδιο, ο Αχιλλέας Κυριακίδης υπήρξε συγγραφέας πριν καν υπάρξει. Κι ενώ, έπειτα από τόσα χρόνια θητείας στην πεζογραφία, λογικώ τω τρόπω, θα μπορούσε να ζητήσει και να λάβει, να επιδιώξει και να δεχθεί, επιλέγει να επανεφεύρει τον εαυτό του.

Εισερχόμενος, δε, σε μια φάση βαθύτερης καταγραφής και εντατικότερης ενατένισης του τι πέρασε και τι μένει να έρθει, το βάρος της μυθοπλασίας του περνάει από την επινόηση του μύθου, στην πεζογραφική πραγμάτωσή του. Μια avant la lettre καταγραφή πραγμάτων που δεν έχουν καταφτάσει ακόμη, αλλά ο στοχασμός τα φέρνει ολοένα και πιο κοντά.

Άτυπη τετραλογία

Το Κερί του Καρτέσιου, η πρόσφατη συλλογή διηγημάτων του, ενώνεται με ένα αόρατο νήμα με το Έλγκαρ: Είκοσι τέσσερις παραλλαγές (εκδ. Πατάκη), το Μουσείο των Τύψεων (εκδ. Πατάκη) και το Σώμα (εκδ. Πατάκη). Κατά την άποψή μου, πρόκειται για μια άτυπη τετραλογία, στην οποία ο Κυριακίδης εισέρχεται σε μια συγγραφική φάση όπου ναι μεν οι αναφορές του είναι σταθερές και δεδομένες, αλλά στη διαχείρισή τους μπαίνει ο παράγοντας «υπαρξιακή αγωνία», ενώ υφολογικά αρχίζει να περνάει από τον μεταφυσικό ρεαλισμό στην ποιητική μεταφυσική.

Δεν χρειάζεται να σημειωθούν αυτές οι ιστορίες ως πεζοποιήματα (τι όρος κι αυτός), αλλά ως κείμενα που ακολουθούν ένα δικό τους μέτρο και μια οικονομία λόγου που προσιδιάζει στην ακραιφνή ποίηση.

Στα διηγήματα: «Κάθοδος», «Ο ρυθμός του κόσμου», «Ιζαντόρα», «Στρατιώτης» και το «Μέλλον», διαφαίνεται ολοένα και περισσότερα η ποιητική εκδοχή του Κυριακίδη. Για να μην αναφέρουμε τον κέντρωνα «Φραντς Σούμπερτ, Σονάτα για πιάνο αρ. 21 D 960» όπου είναι αριστοτεχνικά υφασμένος από στίχους ποιητών, δημιουργώντας ένα παλίμψηστο που όχι μόνο βγάζει στέρεο νόημα, αλλά δηλοί (ενδεχομένως) και όλη η διάθεση της συλλογής να μιλήσει για το γήρας, τη ζωή και το τέλος. Δεν χρειάζεται να σημειωθούν αυτές οι ιστορίες ως πεζοποιήματα (τι όρος κι αυτός), αλλά ως κείμενα που ακολουθούν ένα δικό τους μέτρο και μια οικονομία λόγου που προσιδιάζει στην ακραιφνή ποίηση.

Οι αναφορές

Σαφώς, και σε αυτή τη συλλογή ο Κυριακίδης ομνύει στον Μπόρχες, στον Κορτάσαρ, στον Ουέλς, στον Ταρκόφσκι, στον Κάφκα, στον Πιέρ Μενάρ, στον Κρίστιαν Γκρέινβιλ και σε πλήθος άλλων λογοτεχνικών, σινεφίλ ή μουσικών αναφορών. Πραγματικές ή πεποιημένες, συμβολικές ή μη, αυτές οι αναφορές μετατρέπονται σε τούτη τη συλλογή σε μια αρμαθιά από άγκιστρα ζωής. Τι μπορεί να κρατήσει, εντέλει, ο δημιουργός, αν όχι αυτά που τον κράτησαν τόσα χρόνια στον διαγκωνισμό του γραψίματος;

Κι αν τέλος είναι το σημείο από το οποίο αρχίζουμε, ομοίως, αλλά με μια ανάποδη κίνηση, το τέλος μπορεί να ξαναρχίσει σε τούτα τα διηγήματα. Σαν ουροβόρος όφις που δεν τρώει την ουρά του, αλλά έπειτα από την κατάποση αποφασίζει να δημιουργήσει ξανά ένα σώμα, να υπάρξει μια ακόμη φορά, να δώσει στον εαυτό του την πάθηση της ύπαρξης, που δίχως αυτή ζωή δεν νοείται.

Κάτοπτρο

Η γραφή του Κυριακίδη είναι κατεξοχήν κατοπτρική ή, άλλως πως, καθρεπτική. Με την έννοια ότι σε κάθε κίνηση των ιστοριών του, θάλλει πάντα μια αντίθετη κατεύθυνση, μια αντιστροφή, με αποτέλεσμα, τελικά, η ιστορία να πρέπει να γίνει αναγνωρίσιμη μέσω της χρήσης ενός νοητού καθρέφτη (ιδού ξανά ο Μπόρχες).

Είτε όμως μετωπικά είτε καθρεπτικά, αυτά τα 28 διηγήματα λειτουργούν πέραν του ίλιγγου της γλώσσας ή του θάλπους της μυθοπλασίας. Ένα παράδειγμα φτάνει: το διήγημα «Φινάλε αυτοβιογραφίας με spoiler» ολοκληρώνεται με μια φράση-σφαίρα που έρχεται να σε βρει κατάστηθα: «Θα πεθάνω».

Ποιο λεκτικό σχήμα είναι υπέρτερο αυτού του κατηγορηματικού (και άφευκτου) συμπεράσματος; Ποια τεχνική είναι ικανή να υπερκεράσει το δηλωθέν memento mori; Όλο αυτό είναι κάτι σαν γκρο πλαν, ενός κινηματογραφιστή (όπως ο Κυριακίδης), του οποίου η κάμερα ανασαίνει ανθρώπινα και έχει καρδιά που πάλλεται.

Κάπως έτσι κλείνει και ο κύκλος των τεχνών που ορίζουν τον συγγραφέα. Μόνο που στην περίπτωσή του, ο κύκλος ολοκληρώνεται με σκοπό να καταλήξει εκ νέου στην αρχική τελεία που τον έφτιαξε. Λαβύρινθος ξανά. 

Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας.


Απόσπασμα από το βιβλίο

«Περιμέναμε να ξεφουσκώσει και να ησυχάσει η θάλασσα, κι ύστερα, βλέποντας ότι είχαμε πλησιάσει αρκετά το πλοίο που μας περίμενε ακίνητο, παραταχθήκαμε στο γιαλό. Όταν το νησί πλεύρισε το πλοίο, ανεβήκαμε πειθαρχημένοι τη σκάλα, ένας ένας, χωρίς σπρωξίματα κι ανυπομονησία, κρατώντας απ’ το χέρι τα παιδιά μας που αυτά, ναι, δεν έβλεπαν την ώρα. Πολλοί κρατούσαμε κι από ένα φυλλάδιο που μας είχαν μοιράσει στο νησί, με όλα τα αξιοθέατα του πλοίου, φωτογραφίες απ’ τις καμπίνες και τις τιμές ημιδιαμονής, το μενού και τις τιμές του εστιατορίου, τα είδη και τον τιμοκατάλογο των μπουτίκ» (σελ. 75)

politeia deite to vivlio 250X102

 

 

 

 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Αχιλλέας Κυριακίδης γεννήθηκε το 1946 στο Κάιρο. Έχει εκδώσει 9 συλλογές διηγηµάτων και µικρών πεζών, 3 νουβέλες και 3 συλλογές δοκιµίων για τη λογοτεχνία και τον κινηµατογράφο. Έχει µεταφράσει πάνω από 140 έργα γαλλόφωνης, ισπανόφωνης, αγγλόφωνης και ιταλόφωνης λογοτεχνίας, ανάµεσα στους συγγραφείς των οποίων καταλέγονται και οι: Χόρχε Λουίς Μπόρχες, Λουίς Σεπούλβεδα, Ζορζ Περέκ, Ρεµόν Κενό, Ζαν Εσνόζ, Χούλιο Κορτάσαρ, Ουίλιαµ Φόκνερ, Έρνεστ Χέµινγκουεϊ, Τζ. Ντ. Σάλιντζερ. Έχει γράψει τα σενάρια 3 ταινιών µεγάλου µήκους και έχει σκηνοθετήσει 11 ταινίες µικρού µήκους σε δικά του σενάρια. Έχει τιµηθεί µε το Κρατικό Βραβείο Διηγήµατος 2004 (Τεχνητές αναπνοές), µε το Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης 2006 (Μπόρχες, Άπαντα τα πεζά) και το Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης 2018 (Κορτάσαρ, Κουτσό), µε το Βραβείο Μετάφρασης του Ιδρύµατος Καβάφη 2007 (Αλ Ασουάνι, Το Μέγαρο Γιακου-µπιάν), µε το Βραβείο Μετάφρασης Γαλλόφωνης Λογοτεχνίας 2009 (Μοντιανό, Στο cafe της χαµένης νιότης) και µε το Βραβείο Μετάφρασης Ισπανόφωνης Λογοτεχνίας 2015 (Βάσκες, Ο ήχος των πραγµάτων όταν πέφτουν). Είναι επίτιµος διδάκτωρ του Ιονίου Πανεπιστηµίου, Τµήµα Μετάφρασης και Διερµηνείας, επίτιµος διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου, Τµήµα Γαλλικής Φιλολογίας, Officier της Τάξεως των Τεχνών και των Γραµµάτων του Γαλλικού Κράτους.

Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν τα βιβλία του: 360 (νουβέλα, 2013), Μουσική και άλλα πεζά, 1973-1995 (διηγήµατα και µικρά πεζά, 2014), Τεχνητές αναπνοές και άλλα πεζά της πόλεως, 2003-2010 (διηγήµατα και µία νουβέλα, 2016), Σώµα (νουβέλα, 2017), Το Μουσείο των Τύψεων και άλλα διηγήµατα (2018), Ο Χόρχε Λουίς Μπόρχες και η αγωνία της µετάφρασης (2019), Έλγκαρ – 24 παραλλαγές (διηγήµατα, 2021), Το κερί του Καρτέσιου και άλλα διηγήματα (2024).

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Διπλή ζωή» του Κώστα Λογαρά (κριτική) – Πόσα πρόσωπα χωρούν σε μια σχέση;

«Διπλή ζωή» του Κώστα Λογαρά (κριτική) – Πόσα πρόσωπα χωρούν σε μια σχέση;

Για το μυθιστόρημα «Διπλή ζωή» του Κώστα Λογαρά, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Στην κεντρική εικόνα, έργο του Paul Gauguin.

Γράφει ο Άρης Δρουκόπουλος

Ο ...

«Δεν θ’ αργήσω» της Βασιλικής Πέτσα – Στην άβυσσο ενός αθεράπευτου πένθους

«Δεν θ’ αργήσω» της Βασιλικής Πέτσα – Στην άβυσσο ενός αθεράπευτου πένθους

Για το μυθιστόρημα της Βασιλικής Πέτσα «Δεν θ’ αργήσω» (εκδ. Πόλις).

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης

Το «Δεν θ’ αργήσω» του τίτλου στο νέο μυθιστόρημα της Βασιλικής Πέτσα απηχεί, σκόπιμα ή μη, το «Στείλε όταν φτάσεις», σύνθημα που κυριάρχησε μετά το δ...

«Θάλασσα» του Κώστα Σούκα – Η ψυχή απογυμνωμένη από κάθε τι επιφανειακό και ψεύτικο

«Θάλασσα» του Κώστα Σούκα – Η ψυχή απογυμνωμένη από κάθε τι επιφανειακό και ψεύτικο

Κώστας Σούκας, «Θάλασσα», εκδόσεις Τόπος. Μια νουβέλα στην οποία «η ανθρώπινη ψυχή, μέσα από δοκιμασίες, φόβους, αγωνίες και λιποψυχίσματα, λυγίζει και ορθώνεται, [...] και απογυμνωμένη από κάθε τι επιφανειακό και ψεύτικο φτάνει στην ουσία της ύπαρξής της». Στην κεντρική εικόνα, το έργο του Ρέμπραντ «Ο Χρι...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Στους Νίκο Παναγόπουλο, Τζένη Οικονομίδη και Φώτη Μανίκα τα βραβεία πρωτοεμφανιζόμενων λογοτεχνών της Εταιρείας Συγγραφέων

Στους Νίκο Παναγόπουλο, Τζένη Οικονομίδη και Φώτη Μανίκα τα βραβεία πρωτοεμφανιζόμενων λογοτεχνών της Εταιρείας Συγγραφέων

Στους Νίκο Παναγόπουλο, Φώτη Μανίκα και Τζένη Οικονομίδη τα βραβεία Βαρβέρη και Κουμανταρέα της Εταιρείας Συγγραφέων - στον Βιντσέντζο Ρότολο το βραβείο Διδώ Σωτηρίου. Στην κεντρική...

«Κι αν είμαι κουίρ, μη με φοβάσαι» – Τα καλύτερα κουίρ βιβλία του 2024

«Κι αν είμαι κουίρ, μη με φοβάσαι» – Τα καλύτερα κουίρ βιβλία του 2024

Τα καλύτερα κουίρ βιβλία του 2024 μέσα από 30+ τίτλους για ενήλικες: λογοτεχνία, θεωρία, σκέψη. Γιατί το κουίρ «δεν έχει να κάνει με ποιον κάνεις σεξ, αλλά με έναν εαυτό που βρίσκεται σε δυσαρμονία με οτιδήποτε υπάρχει γύρω του και πασχίζει να βρει και να εφεύρει έναν χώρο μέσα στον οποίο θα μιλά, θα ζει και θα ευημ...

«Ἀνύτη, ἡ Τεγεᾶτις, Τὰ ποιήματα», Πρόλογος – μτφρ. – σημειώσεις Τασούλα Καραγεωργίου (προδημοσίευση)

«Ἀνύτη, ἡ Τεγεᾶτις, Τὰ ποιήματα», Πρόλογος – μτφρ. – σημειώσεις Τασούλα Καραγεωργίου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση από την ανθολογία «Ἀνύτη, ἡ Τεγεᾶτις, Τὰ ποιήματα», που επιμελήθηκε η Τασούλα Καραγεωργίου, γράφοντας τον πρόλογο, μεταφράζοντας και υποσημειώνοντας την ποίηση της Τεγεάτιδος Ἀνύτης (3ος αἰ. π.Χ.). Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Ο έρωτας στο σινεμά» του Θόδωρου Σούμα (προδημοσίευση)

«Ο έρωτας στο σινεμά» του Θόδωρου Σούμα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Θόδωρου Σούμα «Ο έρωτας στο σινεμά» το οποίο θα κυκλοφορήσει μέχρι το τέλος του μήνα από τις εκδόσεις Αιγόκερως.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Μίκαελ Χάνεκε, «Η Δασκάλα του Πιάνου»

Ο Μ...

«Γερτρούδη» του Χέρμαν Έσσε (προδημοσίευση)

«Γερτρούδη» του Χέρμαν Έσσε (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Χέρμαν Έσσε [Hermann Hesse] «Γερτρούδη» (μτφρ. Ειρήνη Γεούργα), το οποίο κυκλοφορεί στις 22 Ιανουαρίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Ίμτχορ ήταν χήρος, ζούσε σε ένα από τα παλι...

«Αυτή η κυρία δεν αστειεύεται!» της Γιάρα Μοντέιρο (προδημοσίευση)

«Αυτή η κυρία δεν αστειεύεται!» της Γιάρα Μοντέιρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Γιάρα Μοντέιρο [Yara Monteiro] «Αυτή η κυρία δεν αστειεύεται!» (μτφρ. Ζωή Καραμπέκιου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 8 Ιανουαρίου από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

22 ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Κι αν είμαι κουίρ, μη με φοβάσαι» – Τα καλύτερα κουίρ βιβλία του 2024

«Κι αν είμαι κουίρ, μη με φοβάσαι» – Τα καλύτερα κουίρ βιβλία του 2024

Τα καλύτερα κουίρ βιβλία του 2024 μέσα από 30+ τίτλους για ενήλικες: λογοτεχνία, θεωρία, σκέψη. Γιατί το κουίρ «δεν έχει να κάνει με ποιον κάνεις σεξ, αλλά με έναν εαυτό που βρίσκεται σε δυσαρμονία με οτιδήποτε υπάρχει γύρω του και πασχίζει να βρει και να εφεύρει έναν χώρο μέσα στον οποίο θα μιλά, θα ζει και θα ευημ...

«Η ποίηση ανάμεσά μας»: 60 ποιητικές συλλογές που ξεχωρίζουν

«Η ποίηση ανάμεσά μας»: 60 ποιητικές συλλογές που ξεχωρίζουν

Εξήντα ποιητικές συλλογές, δέκα από τις οποίες είναι ποίηση μεταφρασμένη στα ελληνικά: Μια επιλογή από τις εκδόσεις του 2024.

Επιλογή: Κώστας Αγοραστός, Διονύσης Μαρίνος

...

Ο Κώστας Σημίτης μέσα από τα βιβλία του: Εκσυγχρονιστής, οραματιστής, «διαχειριστής»

Ο Κώστας Σημίτης μέσα από τα βιβλία του: Εκσυγχρονιστής, οραματιστής, «διαχειριστής»

Ο θάνατος του πρώην πρωθυπουργού (1996-2004) και πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη, στις 5 Ιανουρίου 2025 σε ηλικία 88 ετών (1936-2025), μας οδηγεί και στα βιβλία του στα οποία διαφυλάσσεται η πολιτική του παρακαταθήκη αλλά και η προσωπική του διαδρομή. 

Επιμέλεια: Ελένη Κορόβηλα ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ